Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Вижте какво ще ви кажа. Форумите в България се сринаха. Както и всичко останало са профанизирани. Превърнати са в място за избиване на комплекси и жалка извратена форма на социално общуване.

Повечето форуми са тематични, декларативно обединяват хора с интереси в една и съща област.
Повечето са за любители. Хора, които имат интереси в дадено хоби. Хобито е нещо с което се занимаваш за удоволствие. Нещо в което не си професионалист и точно затова си напълно свободен да се движиш в каквато искаш посока. Би трябвало да е въпрос на достойнство да правиш всичко по най-обоснования и същевременно най-приятния начин. Би трябвало както на теб ти помагат, така и ти да споделяш с всички отново за удоволствие.

Да се върнем на форумите. Те са окупирани от хора, които не би трябвало да имат право на достъп до форуми въобще! И не е въпрос нито на грамотност или на образование! Въпрос на интелигентност и морал е! И е въпрос на целенасоченост и добронамереност!

Форумите са отвратителни, опростачени места населявани от гнусари, простаци, комплексари, лайнари и олигофрени! От всякаква комплексилана сган!

Форум е място за обсъждане на идеи, изказване на мнения и споделяне на опит.
Вместо това регистрираните попадат в гнусен капан на безавторитетен член с когото всеки може да се държи както си иска. Достойнството на човека освен всичо останало е и инстинкт. Когато в отношенията липсва морал, всички попадат в един голям капан на взаимно потъпкано достойнство. Всички усилия на членовете се насочват към запазване на собственото достойнство, потъпкване на чуждото достойнство и непрекъснати опити за оронване на авторитета на най-омразните им членове. Грешката на всички, е че всъщност никой няма авторитет.

Крайния резултат, е че всички форуми изглеждат по един и същи начин. Ама това е без оглед на декларативната им насоченост. Аудио, авто, мото, компютърни, хардуерни, всякакви. Навсякъде е по-лошо от казарма. Някои маркови форуми имат дисциплина и що годе приличен език, но нямат качествено съдържание.
Причината отново е в това, че потребителите си задоволяват нуждите от социално общуване и упражняване на тарикатски говор.

Фейсбук също на нищо не прилича. Всъщност Фейсбук се появи в много подходящ момент. Форумите вече бяха станали отвратителни, а хората тъкмо се бяха научили да прекарват повече време в интернет.
Спомням си че в училище се подигравахме на чатерите, след това малко по малко интернет стана по-привлекателен.
Всеки от вас знае колко много простаци, тъпанари и малоумници има по света. Е сега вече те имат компютри и са в интернет форумите.

Направих Пенкилер, защото вярвам, че може да има място където всеки има авторитет и достойнството му е в безопасност. Знаещ, не знаещ, можещ или не можещ, няма значение. Самият факт, че някой е потребител на Пенкилер би трябвало да означава, че това е човек който желае да черпи и споделя знания в нормална среда.

Не случайно съм написал възможно най-простите правила за използване на форума. Правила за използване и участие в Пенкилер
Няма по-икономичен начин да регламентираш публични писмени изяви на свободното слово от регламентацията дадена в основния закон Конституцията.

Ето основното:
Цитат
Чл. 4. (1) За нуждите на тези общи условия за ползване на форума възприемаме следните текстове от Конституцията на Република България (КРБ):

а. (от чл. 38 на КРБ) Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения;

б. (от чл. 39 на КРБ) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността;

в. (от чл. 40 на КРБ) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура;

г. (от чл. 41 на КРБ) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала;

Последния текст оцветен в червено и в удебелен шрифт съдържа абсолютно всички правила необходима за да има здрава и градивна атмосфера в един форум!

Направих Пенкилер по образец на този форум: http://www.diyaudio.com/ Когато попаднах там, не можех да повярвам, че може да има място в което хората общуват нормално и целенасочено! И начинаещите и неопитни и супер потребителите общуват свободно и градивно, помагат си е се забавляват с хобито си!
Реших, че е по силите ми да създам такъв форум и в България.

Смятам, че за да ми се получи са необходими две неща:

1. Всички членове да са наясно, че са тук по своя воля и за едното от двете, да помагат или да търсят помощ от общността. Участието във интернет форум трябва да бъде целенасочено, безвъзмездно и добронамерено.

2. Компетентно ръководство и прости и разбираеми правила.
Администраторите и модераторите на форума трябва да са способни да бъдат арбитри. Няма такова нещо "оправяйте се"!
Форума е публично място, общува се с писана реч. Изискванията към писаната реч ги знае секи, който е завършил 6-ти клас. Не може в него да стоят псувни, ругатни, членовете взаимно да се унижават, да си губят времето един на друг.
Не може също "да си хвърлят на боклука мненията един на друг"! Това е когато някой се аргументира с научни, математически и практически аргументи, а друг изскочи и му заяви, че това са пълни глупости. Такова поведение е точната дефиниция за тролене.
Уикипедията за уики троловете: Тролене в самата Уикипедия
Тролене в Електронната република:
http://www.erepublik.com/en/article/-1-1775685/1/20

Както виждате, троленето води след себеси още тролене. Всеки може да стане трол, когато е засегнат.

Исторически и научен преглед на троленето и троловете:
http://bglog.net/BGLog/17983

Трола, флеймъра или обикновения невъзпитан и безпросветен безобразник могат да съществуват само при некомпетентно ръководство, което не е способно да бъде точен арбитър. Не може едно място за обсъждане, споделяне и понякога сблъсък на идеи да се ръководи от някой, който не познава основните етични и морални категории и не е компетентен в сферата в която се разгарят спорове и дискусии.
Ръководството трябва да бъде като минимум напреднал любител при това грамотен по принцип и с достатъчен житейски опит. Ръководството трябва да знае какво е добро и лошо по принцип и трябва да може да възприема по правилен начин аргументирани мнения.
Най-ценното в един форум са потребителите и техните авторитет и достойнство. Според мен е недопустимо да бъде оставян един посредствен потребител да тормози с дълбоката си безпросветност някой от доказано опитните потребители. Така тролчето изяжда енергията на другия потребител и го ангажира в нещо по принцип безсмислено. Ръководството трябва да може да различи и недобросъвестните потребители, които много често са професионалисти, вилнеещи в даден форум само за да свалят нивото му и да не допуснат разпространението на опит и знания.
Ярък пример за това е разрушаването на перформанс раздела на Тунинг.бг от членове на закрития форум Перформанс-бг.орг. В перформанса членуват изключително и само професионалисти или полу-професионални любители до един с комерсиални интереси. Липсата на компетентно ръководство вТтунинг.бг първо създаде условия членовете на Перформанс-бг да се вихрят с цялата си простотия години наред, а после когато вече и за тях стана нетърпимо, те се отделиха на място с много строги правила, но продължиха периодично да тролят в Тунинг.бг по най-безобразен начин. Друг ярък пример са Бгаудио и Бгаудиоклуб където общо от целите форуми не може да се събере полезната информация, която се съдържа в само една тема на американския направи си сам аудио форум!
И в Тунинг.бг и в аудио форумите ни, трагедията се случва заради недобросъвестни членове с комерсиални интереси и войнстващи простаци, които не се занимават с хобито си целенасочено, а желаят да обиждат и унижават други хора по съответните теми.

Във всчки тези случаи, едно компетентно ръководство, което може да отсъди правилно и което може да даде на истинските целенасочени любители нужното спокойствие и увереност да развиват хобито си публично и да споделят, можеше да спаси положението.

Нещо още по-лошо се случва на такива места. Троловете трупат много голям авторитет, защото те нападат, обиждат и се изказват гръмко и категорично без никой да им изисква аргументация и без такава да им е необходима. Те се вихрят свободно и това показва на всички, че те са силните, затова и положението все повече се влошава.

Когато двама влязат в клинч, ръководството трябва да отсъди, няма кой друг. Ако не спреш трола, той сам никога няма да спре докато не те унищожи!
Липсата на компетентно ръководство води и до още един ефект. Спадане на полезността на съдържанието. Преди 5-6 години тунинг.бг излизаше на челните места в гугъл по много ключови думи. Сега вече не е така! Когато едно хубаво мнение или една хубава статия бъде последвана от множество безразборни коментари, които нямат същите ключови думи, а се занимават с личните качества на автора и даже със самото му право да се изказва, дискусията става безполезна. Гугъл вижда това и я индексира много по-назад. В това няма само машинна логика! Логиката, е че ако някой влезе да протече, темата няма да съдържа статия или питане с рецензии или отговори съответно, а куп гадости. Така темата става безполезна и унищожена. Чиста загуба за всички участници и за всички, които някога ще се опитат да я прочетат.


И накрая. Полезната и приятната форумна дейност може да се получи само тогава, когато членовете са целенасочени и са освободени от тежестта да се бранят от не етично и не морално поведение на простаци, които са там само за да си губят времето!
Трябва да има обществен договор, че всички са там за едно и също нещо, за да може всеки спокойно да попита или да изкаже мнение.
Ключовия момент, е че ръководството трябва също да бъде страна по този договор, да е компетентно и да бъде точен арбитър когато това се наложи.

Пенкилер ще бъде и вече е място на което важат правилата на които са ни учили в 4-ти клас! Факт, е че по близо 100 ключови думи сме на първа страница, а по около 30 сме на първо място! Тоя малък и смешен форум!  ;)
Тук е място за истински дискусии между хора, които целенасочено се занимават с хобито си! Тук всички потребители имат достойнство и авторитет и тези неща са им гарантиране от правилата и от мен!

Линкове за Форум от Уикипедия:
Думата форум
http://bg.wikipedia.org/wiki/Форум
Цитат
Форум (лат. forum) - в Древен Рим форумът бил главният градски площад, център на обществения живот в градовете под рисмка доминация.

Интернет Форум:
Интернет Форум в Уикипедия на Български

Интернет Форум на Английски:
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_forum

Линкове за Форум в самата Уикипедия:
http://en.wikipedia.org/wiki/Forum


Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re:Форумите и Форумната Дейност
« Отговор #1 -: Ноември 27, 2011, 03:22:52 15:22 »
Накратко, двама ако не ги разтървеш овреме, това налива отрова в темата и помежду им. Докато стоят мненията в които са се обиждали мир няма да има! Край, катрана е сипан в кацата с меда и ако ръководството не се намеси точно и безпристрастно става гнусотия!
Много често ръководството е мизантроп и не може да се устиска да не обиди участниците на сой ред, това пък е трижди отвратително! Участниците в скарването продължават да се мразят, но вече мразят и ръководството. Така те губят ангажираността си с предмета на форума и стават просто вредители и подтисници на форумното общество, като не пропускат да се дърлят до безкрайност.
Ангажираността към форума произтича от ангажираността към хобито и себеуважението на участника. Некадърните и пристрастни или комплексарски изяви на ръководството не само че не разрешават проблемите, ами ги и задълбочават! Хората искат да виждат резултатите от положените усилия. А не да си тровят нервите с простаци и безгръбначни комплексирани ръководители.
Ръководството трябва да изпитва същото уважение към членовете, каквото те трябва да имат помежду си.
Дето се вика въпрос на достойнство е всяка твоя проява да бъде безупречна, адекватна и компетентна. Всичко останоло е не мъжко и путьовско поведение! Всичко това е въпорс на самочувствие и себеуважение!
Ако щете това е въпрос и на суета!

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Още нещо, което е много важно и може да съкрати всички останали съображения.

Един форум трябва да бъде ръководен по такъв начин, че дорбото име на членовете му да не страда.
Трябва да бъде забранено членовете да се изказват обидно по отношение на мненията на останалите членове. Ако даден форум има безкритично ръководство, то неминуемо в него ще се намърдат и потребители негодници. Негодниците не са точно тролове, макар и да имат почти всички прояви на тролове.

Както съм обяснил в началото на първото мнение, има безобразници, които просто нямат място по форумите и не би трябвало да се изявяват в тях. Форума е сериозно място за целенасочено общуване с писана реч. Може използвания език да не е книжовен, може да бъде дори диалект или жаргон, например професионален жаргон, но ключовата дума в цялата дефиниция е "целенасочено".

Форумите не са място за губене на време или безцелно общуване! Самоцелното участие е вредно и води до упадък на тези общности!
Форума е място за целенасочено споделяне на опит, мнения, знания, идеи!

Полезността на един форум се измерва с времето, което прекарва в него всеки един посетител.
Ако форума е пълен с кавги, обиди и въобще не е ръководен съобразно правилата, които съм изложил в тази тема, полезността на съдържанието пада драстично. Така посетителя не е в състояние по причина на ограничено време или липса на търпение, да отсее полезното от излишното. Една тема обикновенно е статия или питане, съответно отговорите в нея са рецензии и дискусия по статията или отговори на питането. Ако форума не се контролира се получават два ефекта, първо съдържанието се подценява и второ авторитета на автора се подронва. Това води до висока степен на недостоверност и съответно до ниска полезност.
Гугъл не е тъп! Може да не може да схване идеално точно всичко, но следи за ключови думи и специфични термини в обяснителни или потвърждаващи изречения. Гугъл много добре знае думите лайно, кретен, неграмотник, тъпанар, шушумига, комплексар, къф си ти бе и т.н. Като види статия или уводно мнение въпрос съдържащи термини, а след тях хаос от тарикатски говор и лични нападки, директно игнорира и въобще не индексира темата като полезна по въпроса! Това е логично, защото същото би направил и посетителя, ще избяга от тази пумийна яма и ще си потърси по-читав източник на информация! Колкото и да е хубаво едно мнение, ако следващите са безобразни от това страда както информацията в него ставайки недостоверна, така и автора на мнението, като не авторитетен такъв.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
10 години по-късно, същите проблеми се пренасят в групите във Фейсбук.

1. Собственици/администратори на групи по интереси за взаимопомощ с комерсиални интереси - съдържание фенска боза, контрол само против критика на инициативите за изкарване на пари, иначе недоволните от липса на контрол и рецензия на съдържанието могат да се гръмнат.


2. Групи за космонавтика и самолети. Пълна жалкария. Още са русофил, русофоби, не четат, не се интересуват, не мислят, не знаят.
Само хейт и насрещно лепене на етикети на червени и сини тролове.
Има онлайн "журналисти" изградили кариерата си върху СССР-фобията и кусурите на Рогозин.

Администраторите въртят синджирчето, броят лайкове, хейтове и коментари и се радват.

Нормални хора не си губят времето.

Нула публикации за наука, философия, стратегия или футуристика. Добиват Хелий 3 и мълчат загадъчно.

Новинарски сайтове. Нещо страшно. Вилнеят тролове от всички партии, най-вече от една конкретна. Коментари има смисъл да се четат първите часове или дни от началото на дадена тема, после троловете получават заповеди или се ориентират сами и става страшно.

Никой нищо не контролира.

Има хора, които са неадекватни да се изказват или да дискутират на публично място. Няма кой да ги ритне (банне) веднъж и завинаги.
Не е нормално деграданти и употребяващи да се вихрят.

Грешките, които съсипа а форумите се повтарят.

Явно докато се научим, че има някакъв етикет и трябва да уважаваме културно изказаното чуждо мнение няма да имаме дискусионни платформи за взаимопомощ. Като под мнение имам предвид нещо със стойност на мнение, аргументи, информация, извод. Нещо вменяемо и разбираемо.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Политически групи като спаси София...
Нямате шанс!

Поредната инициатива на Спаси София с четка и кофа боя.
Какво толкова, 10-11 паркоместа по-малко?!
Попитах ги къде са ги компенсирали, блокираха ме да не мога да коментирам.

Пълна трагедия с общностите, дискусионните платформи и свободата на свовото!

Те са си направили проучване, че велосипедистите са им таргет група и гласуват за тях, знаят, че автомобилист никога няма да го направи, поради което тормозят автомобилистите безогледно.

Четете коментарите, винаги преобладават обоснованите отрицателни коментари. Не им пука. Нехаят.

Публикацията на спаси София, четете коментарите, има много отрицателни. Да не кажа и че има неоправдано фамилиарнечене с млади жени в отговорите на страницата:
https://www.facebook.com/1525636387721037/posts/3009412549343406/

Публикация на страницата на Пенкилер:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4287786101304623&id=490930690990202