Човек може да греши на всяка крачка и на всяка дума.
Чел съм страхотна статия в Сайънтифик Американ за това как се развива таланта и как се става добър в нещо с което се занимаваш.
Шофиране, шахмат, стрелба и всяка професия или занимание.
Проучването включваше анатомия на мозъка, психология, експерименти и т.н.
Ключа от палатката е в самокритичността! Ако не си правиш самокритика, няма как да се усъвършенстваш!
Второто условие е постоянството. Според авторите, необходими са 10 години целенасочени занимания за да развиеш таланта си и да се издигнеш на абсолютно ниво.
Мъдростта не е нещо свръх естествено.
Мисля че на хората не им е ясно какво точно е тя.
Според мен е интуиция придобита въз основа на критично оценен опит, знания, капацитет и специфичен характер.
Най-неясното е характера, но да кажем, че изискването за постоянство е изискване за силна воля.
Преценката идва само с опита и аналитичните способности.
Освен това, смятам че няма как да бъдеш мъдър ако не си добър в поне едно нещо. Според същата статия, тайната на успеха е една и съща във всички дисциплини.
Успелия в едно вече знае технологията, знае как да полага труд ефективно и целенасочено, затова и подхода му ще е мъдър спрямо всичко с което се захване.
Мъдростта е технологията да търсим скритото и не очевидното и да знаем, че те са там, също и да си обясняваме нещата рационално и просто.
Поздрави!