Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 409
1
Айде и Филип Лазаров Бричката ми изтри коментар!
В коментара имаше ЕИК, име на фирма и съдружници, както и посочване, че това не е било клубно мероприятие, а частна стопанска инициатива, съответно печалбата не подлежи на отчет пред клуб, както се практикува в абсолютно всички други мероприятия.

Даже не бях написал, че т.н. безплатни участници, които не са платили вход би следвало да подлежат на компенсация ако знаеха, че отиват на частно изложение за печалба на една фирма и двама души. Например 100 лева гориво, 100 лева възнаграждение за шофьор и съответният наем на амтомобил за един ден. - така би било редно.

Тук е редно да спомна и тунинг шоуто на тунинг.бг, които обаче нищо не крият, имат различни конкурси, реална програма, истински водещ, различни истински АВТОМОБИЛНИ шоута и т.н. На тунинг шоуто е ясно кой за какво отива. Колко е шоу и как са с организацията не знам, знам само, че може би първото издание го спосявах аз лично да се остане с празни места за участници с моят личен Мустанг, 2-3 коли на комшията (една от които спечели голямата награда), както и няколко БМВ-та Е30 на Явор за което не получих дори пропуск. Оказа се, че приятел от Мерцедес клуба е спасявал някое от последните издания с попълване на бройките. Общото между нас двамата, е че всъщност работим съвсем различни неща и сме просто автомобилни ентусиасти, абе кажи-речи никакви. Нищо че проектираме изпускателни системи и можем да си направим всичко по колите сами. - подчертавам това за да стане ясно докъде са били изпаднали.

Съвета ми към всеки, който чете това е просто да се запише и да участва на пистово каране, т.н. трак дей, нъпълно самостоятелно и извън всякакви формални организации. Много по-полезно и приятно ще Ви бъде! Изгледайте няколко онборда от подобни автомобили, запишете си скоростта и предавката на карта на пистата с номерирани завои и качете някого да Ви чете. Избирайте линия в която колата Ви не пищи, не се мята и не подгъва предните гуми, въртете волана възможно най-малко и го изправяйте възможно най-рано. Гледайте клипове и четете за идеалната крива. За около 1-2 часа можете да се подготвите да дадете съвсем прилично време.
Автомобилно събитие? Освен Спасовден и ретро паради и ралита, айде и БМВ събора, останалото е плява, гъчканица и нула разсечена на две. Запалете колата и отидете някъде.

* * *

Както в началото споменах, всичко започна от изтрит коментар за детското излъчване на т.н. танцьорки. Не че за известно време тъпотиите, които са правили нямаше да ми станат ясни и да им съобщя публично каква оценка смятам, че са си самопоставили. Сега пак имам изтрит коментар.
Явно Тишо не желае да се разбира каква фирма си е регистрирал. Защо не? Търговският регистър е публичен. Какъв е проблемът? Коментарите ми са напълно сдържани, никого не обиждам.
Реклама във Фейсбук ли да пусна, че да се разбере?
Как изобщо може да се скрие такава псевдо тайна? Сигурен съм, че не съм единственият, който знае и е научил по един или друг начин?

Да ми трият коментарите вече започва да става доста вулгарна цензура.

2
Точно за същия говоря, че може да предизвика и вибрации при ускорение.

3
Това превозно средство е нелепо отвсякъде.
Интериорният дизайн е таргетиран към сутеньори, знаменитости или кралски особи с деменция.  Не е автомобилен, съвременен или индустриален.  Това е миш-маш от дизайнерски белези които приличат на нечии неадекватни разбирания за „лукс“.
Цялото нещо е смесица от части и функции с престижна репутация в стил уонаби.

Да седнеш в това нещо и да даваш вид на сериозен и нормален човек сигурно е много трудно.

Какво е лукс? Баклави навсякъде? Лъскаво, тежко, претрупано и натруфено? Пълна селяния!

С такива луксозни изделия могат да откажат хората от лукса, както и от мечтите им да станат богати.
Ставаш богат и те турят в една такава нелепица, не благодаря! Все едно всички хора с над средни доходи се обличат постоянно с вечерни тоалети, използват секс услуги и чертаят като чертожник от ОКБ Микоян 65-та година?!

Нали автомобилът е спътник в ежедневието, както и във ваканциите, екскурзиите и пътуванията. Ходи се на работа, на пазар и на детска градина. Навсякъде ли ще се флашваме като декадентни любители на лукса?

За тази работа освен това има измислен автомобил на който копче не могат да Ви кажат и този автомобил се казва Бентли. Може да се кара по бански и къси гащи, може по дънки, а може и с костюм или кожено палто. Да не забравяме и ски екипите.

Представям си на тия корейски баклави като проточим два-три чифта ски през подлакътника с цялото му великолепие от шампаниери и идиотски копчулук и всички освен шофьора се накачулят със ски обувки. Детето яде курабия, падат трохи, сламката от фреша марков ябълка и портокал пада и се лепи на килима. Но всичко е точно, татко е изчезнал в детайл едно турбинно колело за АЛ-31Ф на закуска и го бОли, а мама е с махмурлук, така че едва го вижда между тъмните петна.

Дайте да бъдем сериозни и да не наричаме такива неща лукс, а брутален кич.

Лукса е елегантност, дълбоко конструирани функционални и качествени изделия. Комфорт чрез функция и технологии.

4
Не са малко ремонтите, но няма и нещо отчайващо.
Какво е "кокал"?

Вибрацията ако ти е при ускорение е щанга/тампон на мотора, който го държи да не се завърти, обикновено е долу назад към купето, но не знам Рено къде са го сложили.
Като не е ОК мотора се завърта прекалено и леко се опитва да изкриви полуоските.

П.п. аз не случайно хваля френските коли. Едно време пред блока немските и японските, да не говорим за руски и американски, все се правеха или бяха спряли. Френските вървяха и вървяха. Рено 11 и Пежо 404 например, вървяха до безкрайност и возеха добре.

5
Ама дай списъка с повредите и ремонтите.

6
Плюл ли съм ги достатъчно?
Че имам силно вдъхновение да избухна силно и обосновано.

Напоследък след като загубих ключа на моя Лексус GS300 1999 г.
Ми се наложи доста да го разглобявам и придобих доста преки впечатления.

Първо малко факти за размисъл.
- пълно е с автомобили за части, често и на по 120-140.000 километра, рядко над 200.000.
- цените на здравите и вървящи автомобили са между 600 и 2.500 долара.
- тези за части са повече от обявите за здрави, повечето пъти и на по-малко километри.
- частите в Мегапартс и на други места често са по 0.20 лв. (Двайсе стотинки), намалени от 5 лева.
- моя спрях да го карам, защото смених спирачките 3 пъти поред без да се оправят, изви лагер, радиото спря да издава звук, гърнето попръцкваше, седалката се скъса, волана стана невъзможен за гледане и дори с чисто ново окачване разви прищракване неподлежаща на диагноза или лечение, цялата кола се захаби. Освен това взе да пищи мотора на абс-а и някаква помпа, като на моменти спираха да работят въобще. На 207.000, като реално трябваше да се отърва на 160.000, колкото е ефективният живот на този автомобил.
- цени на оригинални части: безобразно и безочливо скъпи.
- GS300 до 1997-ма или т.н. S140 струва 48.000$ и не се продава никак добре. Още вървят.
- GS300 от 1998-ма или т.н. S160 струва 37.000$, с повече коне, повече екстри, една предавка повече на автоматика и т.н. Вече никой не ги кара.

- запазвам си правото да допълня този списък.

Сега хубавите неща
- тих автомобил, тихомобил, издава само ти и и приятни звуци.
- много въртящ момент от ниски.
- върви добре.
- развива висока скорост лесно.
- харчи относително малко.
- вози добре.
- държи пътя с много висока скорост доста добре. Хвърчи си с 220-230 по леки завои залепен на гъза на произволна немска кола.
- Красив интериор.

Малко детайли
- супер технологично направен, цялото табло и барчето се разглобяват с 10 мм чрез лесно достъпни не клеясали болтчета и гайки.
- ако на коя да е стара кола таблото се сваля един ден, на тази се сваля за час. Съответно и за толкова се сглобява. Цялото.
- бензиновата помпа се сваля за 5 минути и за толкова се връща обратно - по часовник.
- целият автомобил е супер лесен, технологичен и добре направен.

Лошите неща
В колата няма материал където трябва. Шарнирите са малки. Бензиновата помпа е колкото половин кутия цигари.
Лагерите на главините са слаби.
Спирачките са слаби.
Амортисьорите са сбъркани.
Недозавива както си иска.
Превърта облекчената задна гума както си иска.
Зимата НЯМАШ кола. Минах на 205/60/16 за да може да се движи.
Описаните по-нагоре неща се развалиха почти едновременно между 195 и 205.000.
Повредите от един момент нататък следват една през друга.
До 160.000 само крушки. После всичко. - това е много показателно. И нечестно. Факта, че ги изхвърлят на по няма и 150.000 км трябва да Ви говори достатъчно. Цялото окачване в един момент хвърля пешкира. Дали не ми изви и диференциала вече не помня.
Цялата кола извън това, което се вижда и пипа, че и там, седалката и волана са скарани, е направена от боклуци.
Да, има 2jz - двигател на механични повдигачи... Относително първобитен и прекалено тежък за само 222 коня.
А, да, моторчета на шофьорската седалка за очнаха да вият.

И да, 2002-ра беше космос. Изглеждаше добре...Върху малките си смешни колеленца. Преди да му се вирне предницата. .

Имам да записвам още много.

Купете си съвременен НОВ малък или компактен автомобил, не се занимавайте с глупости! 1990-та до 2010-та трябва да се задраскат с огромен хикс. Апропо, преди това са още по-евтино направени боклуци, само с по-лоши показатели.

7


Извод:
Изберете електромобил позволяващ Ви да използвате 6/10 от капацитета на батерията за 1/2 от най-дългата Ви пътуване. (Например София-Златни Пясъци или София Лозенец - около 445 км. 1/2 е 222 км, тоест необходима Ви е батерия, която позволява 370-400 км пробег със 140 км/ч на климатик.)
Алтернативно,  6/10 от капацитета да позволяват 3-4 часа каране, което са 300-400 км. - батерия с капацитет > 500 км.
По този начин ще постигнете идеалният цикъл 80-20-80%, съответно с технология на батериите от преди няколко години ще можете да извинете 1.2 милиона километра преди батерията Ви да деградира до капацитет под 90%.

Електромобилите с 400 мили (640 км) пробег са първите, които едва се вписват в тези критерии.
Електромобилите с 500 мили (800 км) го покриват без проблем, тоест можете да карате със 130-140 над 3 часа и да използвате около 60% от капацитета изминавайки ноколо 400 км.

Електромобил с пробег от 600 мили или 960 километра ще бъде идеалният автомобил, който ще е практически вечен и ще Ви позволи да го експлоатирате почти завинаги, защото деградацията ще е толкова малка, а пробегът точкова голям, че и след 20 години с лекота ще покрива 400 км с 60% от заряда си. Всъщност такъв електромобил има по-голям пробег от повечето автомобили с ДВГ.

Това, което следва да се добави и да се има предвид, е че пенсионираните батерии от електромобилите не се изхвърлят и не се рециклират освен ако не са дефектни. Деградацията е най-силна и бърза до около 80% от оригиналният капацитет. Рециклираните в стационарни батерии клетки от електромобили имат живот още около 30 години в изделия като Tesla power wall и други стационарни изделия.
Съответно много голямата автомобилна батерия няма нужда да бъде сменяна никога. Разбира се, когато за 20 години направите 400-500 или повече хиляди километра, определено автомобилът Ви ще бъде очукан, раздрънкан и с изпокъсана тапицерия.

Така че гответе се! Заплахата, че мечтите се сбъдват и тогава става страшно е типът да се сбъдне!
От опит мога да кажа, че чисто психически не е никак лесно да караш един автомобил 14-15 години и 300.000 километра, като през това време съм карал и няколко други. Ако бях карал само един щеше да е на 500.000 и положението щеше да бъде още по-зле.

Така че внимавайте какво си пожелавате, защото мечтите се сбъдват и точно тази за вечният автомобил е на път да се сбъдне много скоро! Вече има електромобили с над 800 км пробег, догодина ще изкарат и с почти 1.000. и тогава какво ще правим?!

Допълнение:

Добрите електромобили харчат както следва:
- При 100 км/ч около и под 170 Wh/км
- При 140 км/ч около 220 Wh/км (модел 3 LR на 3 години)

Мустанг Мач-Е при 15 градуса на околната среда харчи:
- 100 км/ч - 170 Wh/км
- 120 км/ч - 220 Wh/км
- 130 км/ч - 240 Wh/км

Съответно при повече ще трябва да се охлажда повече, а при по-малко да се отоплява, така че тази ефективност ще се влоши още.

В момента автомобилите, които могат да се използват нормално са Лусид Еър, електрическата S-класа, Тесла Сайбъртрък модел S-long range и още няколко по милост. Списък на електромобилите с най-голям пробег: електромобили подредени по пробег
Общо взето на първа страница имаме автомобили в рамките на 150-180Wh/км с три изключения, Тесла Сайбъртрък, който е почти 270Wh/км, но пък има батерия 200kWh, Тесла роудстър с малко над 200Wh/км, но тя е със същата 200kWh батерия и въобще не ми е ясно откъде се вдига толкова разхода, може би е тествана при по-висока скорост и последното изключение е автомобил на име Light Year One, който пък харчи само 104Wh/км.

Приемаме, че повече нови модели електромобили с резистивно отопление няма да има, всички ще се отопляват и охлаждат с климатик, тоест термо помпа.

Електромобилите имат постоянен разход на енергия не свързан със самото задвижване:
- HVAC - в рамките на 800Wh/ч колкото са необходими за отопление или охлаждане до 4-5 киловата;
- серво на волана, което е електрическо и е доста сериозен консуматор, няма да се изненадам ако по път със завои харчи повече ток от климатика, също така функциите компенсиране на дисбаланс в гумите, страничен наклон и страничен вятър харчат ток, би следвало в еко режим да се изключват. тоест, поддържайте си гумите и джантите за да си удължите пробега и си настройвайте сходимостта за да компенсира страничния дренажен наклон.
- Цялата електроника, фаровете, дневните светлини и авто пилота. Един настолен компютър без проблем може да харчи над 500 вата на час, да не кажа и почти 1 киловат.
- Озвучаването, аудиото Ви може да харчи около 10 вата при тихо слушане, без да броим плеъра, който харчи още 10 вата, но пи надута музика този разход може да се качи и до 200-300 вата на час без проблем.
- Други източници на фиксиран разход на енергия. Например екрани, екранчета и екранища... които са абсолютно непотребни дори в автомобил като Линкълн Континентал, където има функция за изключетилно опростен изглед само на скоростта температурата и евентуално разхода. Такъм екран харчи 10-20 вата, докато големите телевизори могат да надхвърлят и 50 вата на час.
Тоест, само от музика и екрани можете да хабите енергия колкото за няколко километра всеки час.

Според това, което четох фиксираният разход на енергия не свързан със задвижването може да бъде между 2 и 4 киловата на час. Което пък означава, че по-аеродинамичните автомобили имат полза от движение с по-висока скорост.

Електромобилите с твърдян пробег от малко над 500 км вече стават мислима алтернатива за основен семеен автомобил.

8


Този автомобил е почти идеален.

9
Грипен срещу Ф-16


Каналът и "пилота" са признати включително от военни пилоти, които са участвали в някои видеа.
Полетният модел на Грипен е консултиран от пилоти от полските ВВС. Модела на Ф-16 е безспорно точен.

Разбира се българската армия вероятно никога няма да участва във въздушен бой между изтребители, нито на малка дистанция, нито на голяма, нито в BVR - отвът визуалният контакт.

На нас ни трябва евтин и качествен изтребирел по възможност с голям обсег и да харчи малко.

10
Ето един доста образцов проект, баса е отрязан много ниско, средата е със супер изкелеферчен филтър, нещо като втори ред банд пас, но частите му са разместени со интересни съображения, а ВЧ е еквализиран.
Има всичко да което си говорим, включително доста добра диаграма.

11
Освен, че последователния резистор е еквализация, той намалява и дампинг фактора: http://penkiller.com/index.php/topic,2738.0.html
Освен, че намалява дампинг фактора, той намалява и токът от противо ЕДН или т.н. back EMF.
Освен, че намалява този ток, той намалява и изкривяванията, като не го пуска обратно да скапе през ООН режимите на усилващите устройства (транзисторите), един път, а втори път намаленият ток на противо ЕДН няма как да разклати или блокира мембраната с несъществуващ и дефазиран сигнал.

Колкото до еквализацията... Проблемът е че говорителят има АЧХ по оста и АЧХ на общата излъчена енергия. Тези две характеристики се разминават над горната честота на бугално действие, общата излъчена енергия започва да пада, докато по оста говорителят обикновено остава линеен, а някой път като се разтовари дори си покачва енергията.
Затова искаме колони с постоянна диаграма на излъчване за всички честоти.
Затова под 4 ленти е невъзможно да се направят добри колони с директни излъчватели.
С три ленти Бас-СЧ компресионен драйвер и АМТ е възможно да се направят акустично добри колони, но при разделителни честоти ~500 и ~5.000, първо ще има прекалено много интермодулации в баса и СЧ, айде СЧ са супер ефективни с много малък ход, но в НЧ е неизбежно, второ, баса ще бъде по-слаб и ще загуби детайли, хубаво е да не работи над 60-80-100 херца. 100 херца е реално една цяла декада 10-100, а 500 е декада 50-500 и още две октави. Разликата между говорител работещ в декада и такъв до 2.25 октави е огромна. Вдигат се детайлите и чувствителността. Много.

Тоест, 4 ленти са необходими дори с АМТ ВЧ и компресионни среди.

А еквализация от този тип е разиграна, обяснена, симулирана и обоснована в темата от линка.

12
Здравей, резултатите ти са интересни.
Аз лично нищо не разбирам от банд пас. Макар че изглежда доста добър избор за суб под оупън бафъл. Голям плюс, е че порта може да се намира на всяка от страните.

За ВКН чисто емпирично съм се убедил, че 4 омовите версии са много по-добри за бас. Даже има и научно обяснение, че черпят повече ток по-лесно.

Ще преместя темата в аудио раздела, да не се чудиш.

13
Попаднах на тази тема и я отворих мислейки си, какво ли сме си говорили за зареждане на електромобили.

В днешно време има схема при суперчарджерите - каране 80-20-80%, първо зареждат се 60% батерия, но не за 60% от времето, а за 15%, второ цикъл 100-0-100% е 1 цикъл, докато 80-20-80% са 0.1 цикъл състаряване за бързо зареждане и 0.01 на бавно. Тоест с 80-20-80 батерията има живот между 10 и и 100 пъти по-дълго.

Електромобилите ще станат супер изгодни и масови, когато са способни с въпросните 60% от заряда да изминат 400 км на климатик със 130 км/ч.

14
От 1мм нагоре, някои ползват 1.2-1.4. В случая и по-тънкият проводник е ОК, защото според новата мода прекаленият дампинг фактор не е желан.
От друга страна, по-евтино ще излезе на отворена желязна сърцевина от ламели.

15
Фабричните от коя година? ;)

Същевременно, цялата тази операция не е за да си давате много зор и да се напрягате прекалено. По-скоро учебно-изследователско-журналистическа.
И ако нямате винтидж усилвател, трябва да ме каните да идвам с пионера на слушане.

Страници: [1] 2 3 ... 409