Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от tommny - Май 28, 2022, 08:16:21 08:16 »
Така. Трябваше ми малко време да осмисля нещата. От графиката след корекцията виждаме, че такова "ръбче" със спад след него имаме точно на 650-700Hz. Под "един килер части" имаш предвид вероятно бобини и кондензатори. Коднензатори ще изровя, а бобините мисля и без това сам да си ги навивам, като гледам готовите какви цифри са. Обаче ако се върнем на АЧХ на Милен, точно там имаме пропадане при говорителя. Аз му вярам, писал е че е мерил без филтри, близо до говорителя, тоест, влиянието на помещението е никакво, а на тази честота и кутията не влияе. (въпреки, че аз останах с впечатление, че е мерил говорителя извън кутията). Нещата са много рискови, с много потенциал за омазване. Но от друга страна, ако тези пропадания се насложат и с филтър, ще стане наистина много точен ( в смисъл, стръмен) срез.
Другият вариант е да го направим на 500Hz, точно преди стръмното. Тук нещата са по-лесни, неравномерността е малка (0,5-1 dB), и филтър, който се сумира на 0 ще свърши работа.

ПС
BSC филтъра се слага на входа на озвучителното тяло, не на всеки говорител, нали?
2
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от tommny - Май 27, 2022, 04:55:02 16:55 »
Първо искам да ти благодаря за това дълго обяснение. Прочетох отново бонуса, въпреки че бях чел темата и преди това.
Явно тия дни сме на една четота с теб, защото, след като така и така щях да сменям високочестотния и да правя нови филтри, реших да сменя и средночестотните. Вчера поръчах два ВВК131Б4 и два ВВ104-01. Днес, докато си писал да използвам тази среда, точно съм отварял кутията :) И двата са от старото призводство с хартиените капачки.
Направих симулация с Edge. Тук нещата са съвсем различни, нямам обяснение защо. Прилагам картинките преди и след корекцията, възможно е нещо да не съм вдиял както трябва, но ме притеснява това, че няма къде да въведа импеданс на говорителя, а не вярвам сметката на филтъра да се получи без него, и тази бобина от 6 хиляди и малко mH. Не съм сигурен, че ще се събере в колоната :) На Баста съм по-склонен да вярвам, защото там има обем на колоната, данните на говорителя, басрефлекс и тн...
Единствената причина, поради която ми се искаше долната разделителна да е малко по-висока, е да не се пада много широка лента на средночестотния, защото той единствено е само 20W (другите са 50 - 60), но така или иначе му се падат две октави и малко (втората разделителна явно ще е 4 000, единствено там говорителите се срещат, освен ако не извадиш още някой жокер :) )
Така че засега разделителните са 500 и 4 000.
Това за различните криви на филтрите ми е ясно, както и играта с тях, но как да го приложим тук като имаме говорител тип котка в чувал без АЧХ? При средночестотния няма ли BS?
Примерът, който си дал да пусна ВВк131 през кондензатор не е ли обратно, тоест, 22uF за 4ом и 11 за 8?
Ще почета още малко и ще споделя какво съм измислил да си кажеш мнението.
Благодаря още веднъж!

ПС
Видях къде в Edge се въвжда импеданс, сега стойностите на фитъра са логични
ПС2
Това "Пробвай симулация с 4 ома, като разделиш индуктивността поне на 2, а въведеш Re 3.6-3.8" не го разбирам, в Баста ли да го направя? Как така да разделя индуктивността, до пробвам с половината от реалната ли?
3
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от Toshko - Май 27, 2022, 11:33:14 11:33 »
При Милен неравномерността може да е от трансмисионната линия, отражения в камерата зад говорителя или от помещението или филтър някакъв и т.н.
Гледай общата картина.

Сега за да ги ползваш тези графики трябва да се научиш да виждаш и изразяваш нещата в децибели на октава. - това ти дава идея какво да правиш. Действително в конкретният случай нещата са учудващо плавни. Направи една проверка с EDGE да видиш чисто акустично как изглежда при идеални условия.

Пример: ако съчетаеш точката от повдигането +3 с точка на филтъра -3, там ще имаш 0, а затихването ще започне по-късно.

Скритата уловка в случая, е че не знаеш как да съчетаеш НЧ със СЧ, дали с постоянна мощност - Бътъруърт със среща на -3, който се сумира до +3 в точката на разделянето, дали с постоянна мощност на излъчването - Линквиц-Райли на -6, който се сумира до 0дб в точката на разделяне по оста, дали пък с Бътъруърт, но с квази Линквиц съчетание, да се срещнат на -6, тоест да са на разминати честоти.
От тези три похвата за съжаление можеш да си избереш едва, когато прослушаш първа версия на изделието. Баста може да ти помогне да си направиш проекти за трите версии. Но прослушването е незаменимо, има неизмерими субективни елементи, които просто трябва да се чуят.
Тук DSP е без аналог.

И точно разделяне около 700 херца е много коварно, защото липсата на енергия там се чува много, но и излишъкът също много се чува. Аз с голямата ми система се нахендрих точно пред описаната дилема и понеже имам един килер части с 4-5 обосновани итерации го нацелих, но беше много трудоемко. Някой, който няма всички нужни части ще му излезе много скъпо и много неприятно. Още повече не правиш чудовище с размери на пералня за химическо чистене, а някаква по-евтина колонка, където правенето на такива разходи не е приятно.

После разделянето СЧ-ВЧ страда от същият проблем. Там мога да те улесня, понеже излъчването е по-насочено, почти със сигурност срещата на -3 дб е по-подходяща. Иначе няма достатъчно акустична енергия и не е приятно.

Нота Бене: Чебишев, първи, втори ред, Линквиц-Райби и Бътъруърт всичките имат различна форма на началото на затихването, тоест графиката от 0 до -3 или -6 дб е различна. Обърни внимание.

Както казах, на фона на цялото мероприятие, това че ще използваш друг СЧ не е голяма драма. Ти и друг ВЧ можеш да използваш.
Мога да ти дам жокер, Българските среди със затворено шаси тип ВВК 131В, 13100В и ВКС 0921/31 всичките се пускат идеално от 500 херца с 22 мф за 8 ома и 11 мф за 4 ома.
По някаква причина българските говорители свирят доста по-добре, когато са 4 ома, особено НЧ. 4 ома СЧ също не е лоша идея, защото позволяват всякакви донастройки с единичен резистор, или индуктивност, или L-pad, което само е от полза. Пробвай симулация с 4 ома, като разделиш индуктивността поне на 2, а въведеш Re 3.6-3.8.

Бонус: http://penkiller.com/index.php?topic=1846.0 - има всякакви видове криви и обяснения, нещата са проверени...

Още веднъж подчертавам, направи си проверка с Edge, защото нещо това повдигане не ми се връзва.
4
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от tommny - Май 26, 2022, 11:45:53 23:45 »
Доста време си поиграх да правя симулации в Баста, този път с параметрите на говорителя, които Милен е измерил. Получавам същата графика. Поведението ѝ като местя говорителя и отвора за басрефлекса  е същото - няма почти никаква разлика, вероятно защото лицевият панел е тесен и дълъг. Няма ги тия къдрици, които се получават при квадратен панел. Когато говорителят е към средата повдигането е в по-широк честотен диапазон и с по-малък пик, с приближаване към някой от краищата лентата на повдигане се стеснява, но като че ли пикът е с децибел повече. Разликата е толкова малка, че трудно мога да я хвана, но във всички случаи графиката е съвсем плавна, и никъде няма няма рязък спад, не от 3, ами и от 1dB. Отворът за басрефлекса е абсолютно все тая къде е. Ватата влияе само на честотите под 60-70Hz, като (логично) повече вата - повече бас.
Какво означава Vaso 100%? Че съм напълнил кутията, без да я тъпча? Защото ми позволява да избера повече от 100.
Поздрави!
5
Хоби / Re: Какви са Вашите Хобита
« Последна публикация от Toshko - Май 26, 2022, 11:41:48 23:41 »
Баце, имаш подарък от мен един ден безвъзмезден труд ако решиш да я правиш наистина!
Ще си нося и резачка и бензин и чук и тесла!
6
Хоби / Re: Какви са Вашите Хобита
« Последна публикация от zlatkoo - Май 26, 2022, 03:37:04 15:37 »
Ето това вече си е истинско хоби, предимно за разпускане.

Правих я предимно зимните тъмни и студени вечери след работа.
Доволен съм от крайния резултат. От заснемането не съвсем.
7
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от tommny - Май 25, 2022, 02:44:35 14:44 »
Виж АЧХ, която е измерил Милен - http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=1981.0;attach=20227;image , как при говорителя започва леко спадане след 200 Хц, виж и повдигането от бафъла започва точно от същата честота. Като ги насложиш двете, ще се получи 0, +-1 дБ. Виж и това пропадане на АЧХ на говорителя при 700 и малко Хц с 10-тина дБ. Според мен, точно там трябва да е разделителната честота, някъде около 600 Хц. След пропадането имаме отново пик към 1кХц и малко, което е близо октава над 600, и там ще сме на -12дБ. След 1кХц говорителят и без това слиза стръмно надолу.
8
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от Toshko - Май 25, 2022, 12:39:08 12:39 »
По-скоро разделянето е да намериш точката от повдигането +3дб и да прицелиш там -6 дб филтър за да се получи -3, ама няма да се получи, защото повдигането продължава нагоре... играеш си с комбинациите и гледаш. Трябва да се получи равно с плавно заоблено начало на затихването, все едно няма бафъл степ.

Повечето филтри, като Бътъруърт и Линквиц (Бътъруърт х2) започват доста плавно и стръмността от да речем 12 дб/окт се постига не съвсем в първата октава, но пък една октава над т.н. разделяне нямаш -12, а повече, защото си започнал от -3 или -6...
Важното е да отчетеш, че акустичната АЧХ се сумира с електрическата до друг реален краен резултат.

Това е начинът да имаш трилентова колона без BSC и друг начин няма.

Ватата е Viso% застани с мишката и ти казва какво е.
9
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от tommny - Май 25, 2022, 12:53:34 00:53 »
Междувременно направих 15 поста, и досега четох в раздела за регистрирани. Милен е мерил АЧХ на говорителя, който използвам (само че 8-омовата му версия). Той има един спад  от 200 Hz нагоре, който напълно се компенсира от повдигането от лицевия панел, което започва от 200 Hz. Мисля, че няма да има нужда от друга компенсация.
Извадих си очите, и не можах да намеря къде в Баста се слага вата :(
Другото, което ми направи впечатление е, че ТС параметрите, които Милен е измерил, имат много малко общо с тези от производителя. Въпреки това, обаче, симулацията с неговите резултати вади същата графика...
10
DIY (Направи си Сам) / Re: Настройка на фазоинвертор
« Последна публикация от Toshko - Май 24, 2022, 10:22:08 22:22 »
С половината гофра се смята.
Нещо около 160-165 см2 ми се върти, но си провери, измери.

Въведи вата и в Баста и си поигрй хубаво с порта, диаметър, дължина, различни варианти.

С филтъра няма компромис. Нито с честотите.
Страници: [1] 2 3 ... 10