Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 65
1
Състоянието на информираното потребителско общество не се подобрява.

Интернет навлезе масово от преди 20 години, но ефектът от него не е този, който очаквахме.
Интернет се превърна в платформа за маркетинга и развлекателната индустрия, при това свали нивото.

Интернет извива невидимите ръце на пазара.

Ако печатните издания усищаха много добре обратната връзка за качеството си през броя продадени издания, то днешните онлайн медии просто мигрират към нишата на по-неграмотните, по-без критичните, по-суетните и т.н.
Тоест, днешните медии удавят претенциозният и информиран критичен потребител или читател с маркетинговата маса на по-не просветен елементи. Мигрират към по-желаните потребители.
Това не е някакъв съвсем осъзнат заговор, а естествен процес за медиите и по-осъзнат ите им ръководители. Все пак те трябва да се издържат от нещо. Елитаристи и идеалист не се наблюдават.

Само че този процес обръща с краката нагоре много важна обществена функция, грамотните и посветените да дават пример и да дърпат нагоре всички останали.

Тоест, интелигенцията няма поле за изява, изблъскана е от тарикати и самозванци.

Печатни списания не се четат телевизия се гледа все по-малко.

Телевизията все още по инерция продължава да подбира гостите и водещите си, макар че и там изпростяват от ден на ден.

Два примера, сравнете някогашните автори на авто списания и днешните водещи на видео онлайн богове за автомобили, последните са тарикати с качества на посредствен селски диджей.
Вторият пример е разликата между Влади Въргала, талант, който още не можем да оценим и днешните ширпотребни масови с простотии.

Това е леко странична тема обаче.

2
Поддръжка и Ремонти / За антифриза
« -: Юли 28, 2022, 07:51:06 07:51 »
Антифриза е често недоглеждан елемент от поддръжката на автомобила.

Мислим си, че просто трябва да не замръзва. Някои знаят и че има смазочни и противокорозионни свойства. Някои си мислят, че повече е по-добре.

Напоследък активно се маркетират антифриз без вода с точка на кипене 191°С за които се твърди, че могат да работят и без налягане в охладителната система. Сигурно могат... Допълнение: на сайта на най-рекламираният безводен антифриз си признават в Q&A, че с техният антифриз двигателят работи на малко по-висока температура, отколкото 50:50 обикновен антифриз и дестилирана вода... 50:50 е доста грубиянско изпълнение само по себе си и води до малко по-висока температура спрямо 30-40% антифриз. Трябва да си намерите хубав антифриз, който ще Ви даде нужната студоустойчивост при ниска концентрация до 40%.

Истината обаче е по-различна.

Факти:
Антифриза е два пъти по-тежък от водата;
Антифриза има два пъти по-ниска топлоемност от водата;
Антифриза наистина има много висока точка на кипене и добри смазочни и антикорозионни свойства;

Водата е два пъти по-топлоемна и с два пъти по-ниска плътност.

Водната помпа има константен дебит. Съответно, колкото по-тежка е охладителната течност, толкова повече енергия ще извлече от коляновия вал. Абсолютно безвъзвратно загубени мощност и енергия. По-висок разход, по-бавна кола.

Антифриза няма толкова високо повърхностно напрежение, колкото някои специални добавки за охладителна система. Съответно при високи обороти и товар в двигателя се получава кавитация на най-тесните и остри завои по пътя на циркулацията. Освен, че там получаваме гореща точка, започва да се случва и абразия. Има определени модели двигатели, които се разрушават напълно вследствие на такава абразивна кавитация.

Най-добрата охладителна течност е с 30% антифриз, 70% вода и на това 7% за повишаване на топло обмена и повишено повърхностно напрежение, тоест против кавитация. - Това е най-леката и ефективна охладителна течност с най-висока топлоемност, високо повърхностно напрежение, висока точка на кипене, достатъчно ниска точка на замръзване, високо повърхностно напрежение, смазва достатъчно добре и предотвратява корозия.
За България и планински райони можете да използвате и 40% антифриз или колкото е необходимо за съответната точка на замръзване.

Винаги мерете точката на замръзване с правилният за вида антифриз уред!

Два анугдотични примера:

Неопитен търговец зарежда склада с антифриз за зимата и естествено не прочита упътването...
След първата студена нощ, всички туби са спукани и Антифриза е изтекъл на пода.
Чистият антифриз замръзва при - 4 до - 8°С. Затова рядко вече има 100% антифриз. Обикновено е 95%. Само малко добавена вода сваля точката на замръзване до - 60 или - 70°С.

Вторият пример е с няколко любители на стари американски автомобили, отново у нас.
Старателно продухали и промили V-8-маците... И наляли 100% антифриз. О'ужас! Замръзнали, избили тапите, спукали блоковете. От престараване и нечетене. Лятото щяха да прегреят, така че тия с тапите са се оттървали по тънката лайсна.

Не се престараване и не правете неща от които не разбирате без поне да сте ги прочели от достоверен източник.

В по-стари коли като Мустанг и Лунд Круизър наливям оранжев Приста Лонг лайф, дестилирана вода и Мотул MoCool - добавка намаляваща повърхностното напрежение и подобрявяща топлообмена.

В Евро-6 коли наливям съответният Равенол органичен G12+, G13 и т.н., каквото пише. Не се престаравам много над 40%.

Новите коли излизат от завода с антифриз 35-40% на минимума в казанчето. ;) това не е случайно, така харчат най-малко и вървят най-много.

Внимавайте с мерене то на нивото на Антифриза, защото много се свива и разширява и това не става линейно. Освен това, маркучи те, радиатора и самият двигател също се свиват и разширяват. И на всичко отгоре на нивото влияе и надморската височина, както и как и колко сте карали последният път, с климатик, без, кратко или дълго.

Нивото на Антифриза се прави при 18-20° по Целзий и се проверява пак при толкова. Зимата това е след две минути работа на място.

3
Возим се с детето, отиваме да купуваме подарък за друго дете.
Жега.
Пием айряни.
Детето се покапва.
Подавам кърпичка с думите, остави айряна и се избърши.
Не оставя айряна бърше се с лявата ръка и докато се е залисала в бърсане обръща рефлекторно дясната ръчичка надолу и люууус, половин бутилка айрян на пода. Доста майсторско изпълнение, нито напълни джоба на вратата, нито собственото си столче и седалката. Колата е голяма, има място, поля само прага и черджето отзад.  ;D

Става към 19 часът, мивката на която ходя не работи, затова отивам на втората в квартала, като първата не е опция защото там работят едни, които изобщо не са ми симпатични. Изненада: тези заради които не ходя на първата са се преместили и работят на втората  ;D
Както и да е, колко му е едно измиване...
Как я измиха отвън не знам, изглеждаше отвратително и вакса не сложиха.

Извадиха някакво "торнадо" какво праха отзад не разбрах, айряна го няма по мокета.

Какво видях обаче...
Напънаха неизпрахосмучения под с въпросното торнадо, всичкият пясък, кал и листа се качиха на таблото, седалките и подлакътниците с много повече от един боклук на квадратен сантиметър. Колата се покри отвътре с боклук. Казах им да не правят така.
После извадиха торнадото с препарат и тръгнаха да пръскат таблото, копчетата на климатика и барчето с него... Неизвестен препарат. Върху дърво с отворени пори, хромирани лайсни и естествена кожа... Направо изкрещях, какво правят. Ама това вика е препарат...
Ама това не е пластмаса извиках аз.
Как да е спряха след няколко квадратни дециметра.

Когато ги видях да стържат кожата с острото на прахосмукачката, вече им казах да спират, че си твъгвам.

Дойде шефа, извадих банкноти от 10 и 20 лева да го питам колко му дължа, тоя си ги взе и двете 🤣 вика: толкова. 🤣

Паркираме вкъщи... Отзад където са прали в радиус от 50 см и повече всичко на бели точки. И не е мляко.

Като се почна едно бърсанье, един голям пакет Бочко. Белина ли беше, що беше не знам. Така беше хвърчало, че имаше и отвън по боята, по седалката, уплътненията и то на голяма височина, копчетата, задния климатик, кожата, дървото, решетката на говорителите и т.н.
После бърсахме отпред по 5 пъти всичко, копчета, дърво, кожа, лайсни.
Отвън колата продължи да изглежда гнусно.

Прибрах детето, дадох я на майка й. Преди да успея да изляза (да мия колата) я засякох да рита футбол с балон по вътрешното стълбище, докато в едната ръка държи отворена ножица (детска), а в другата нещо друго. Този път вече се скарахме  ;D обясних на средно висок тон като за камерна зала, че вяко по отделно е забранено, защото е опасно, а комбинацията е просто фамозна  ;D

Отивам на ОМВ-то. Освен, че паротструйката тръгва да пръска леко и първите три пъти по две минути така и не стиснах дръжката, други проблеми нямах 🤣
Вече като стиснах дръжката взе да пръска яко и работата тръгна.
Добре че го направих, колата отделяше малко като пяна от препарат... Тоест, не беше добре измита и по нея имаше някаква гадост.
После топъл шампоан, пак плакнене, обилно, после топла вакса на облак отдалече и накрая плакнене пак така. Резултатът е доста приличен.
Не бих се хванал да чистя отвътре, но отвън е доста приятно и мисля да го правя и друг път.

4
Уважаеми съграждани, горивата са скъпи, защото ЕС и САЩ нямат достатъчно рафиниращи мощности. По тази причина търсенето им е високо и съответно на пазарен принцип и цената. Всеки, който Ви обяснява друго е шарлатанин и/или за пореден път бърше задникът на политиците от ЕС и САЩ за да не им бъде потърсена сметка за застрашаване на националната сигурност.
Няма рафиниращи мощности, защото сме затворили рафинерии или поне мощностите за дизел.
Затворили сме рафинерии или поне мощностите за дизел, защото от известно време Русия изнася и дизел, логично, по-скъп рафиниран продукт е, наред с петрола и го прави и за ЕС и за САЩ. Около 50% от дизела на тези пазари по-точно.
Сега от февруари Русия вече не изнася рафинирани продукти, а ние нямаме достатъчно рафиниращи мощности.
Информацията естествено е от САЩ, където все още обществото има някакви съпротивителни сили да изнася такава информация.
Никой не може да свали цените при това търсене на услугата по две причини:
1. Ще го пребият с пари да му купуват услугата и цената пак ще се вдигне, казва се пазар;
2. Рафинериите имат оптимален капацитет на ефективност, а в момента са претоварени и са над него.

- Защо нямаме диверсификация на доставчиците? Иран, Сирия и Венецуела нещо взеха да ни стават симпатични. - все пребити от САЩ конкуренти на Русия.
- Защо допуснахме напълно предотвратима война?
- Защо си промиваме мозъците с пропаганда и си налагаме мразячество?
- Защо такива елементарни въпроси не се задават на политическите елити?
- Защо няма обществена дискусия на докладите изнесени в конгреса на САЩ, че зелените са финансирани от лобисти захранвани с офшорни руски милиарди? - същите, които ни попречиха да развием собствените си находища.
- Защо няма обществена дискусия, че правим зелена сделка и парижко споразумуние при отсъствие на нова технология в енергетиката и един монополен доставчик на енергоносители, който на всичко отгоре е единствената причина отбранителния ни съюз да съществува, тоест потенциален враг?
- Защо не е отчетено, че основни доставчици на оборудване за ВЕИ енергетика са Китай, САЩ и Япония? Тоест ще правим независима от бившото СССР енергетика с оборудване от явните им съдружници, от скритите им съдружници и от Япония, които са първи приятели на скрития партньор. Даже и на двамата скрити партньори.
- Защо идеологията ни не е претворена в актове и закони, които не дразнят нормалният интелигентен човек? Или пък приложена?
- Защо няма паднало правителство по тези причини?
- Защо народите на ЕС и САЩ нямат подобни теми в дневният си ред? Тоест, ние сме нечувствителни към остра безотговорност, некомпетентност и международни лобита и клиентелизъм, които водят до война, смърт, омраза, разделение, бедност, глад, инфлация, рецесия, несправедливост, демонизиране, корупция, кражби, лъжи, пропаганда?
Браво! Да си ръкопляскаме!

П.П. Индия и Китай обаче имат достатъчно рафиниращи мощности, затова купуват евтин руски петрол и ни продават скъпи горива. В момента.
По същество Европа се самосанкционира.

5
405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви, когато го гледахте за първи път и коя година беше това?

->Не пускайте видеото, а си спомнете и споделете.

-> Не четете и коментарът ми по-надолу.*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

И така.
Първо, струваше ни се фантастично и невъзможно бързо.
Автомобилът изглеждаше като космически кораб. Опитвахме се да отгатнем дали е 4х4 и как и защо се пързаля. Опитвахме се да отгатнем колко надува по буст метъра на таблото.
Струваше ни се извънземно всичко, както и страшно опасно.
Аз лично имах големи опасения дали няма да се счупи. Нещо да се откърти, да скъса полуоска, да прегрее, как се охлажда. Въобще всякакви такива въпроси.

По-интересното, е че ни се струваше, че никога не можем да караме така. Екстраполирахме усещанията и опита си зад волана на шосейни автомобили от 80-те към това каране.

Тоест, били сме/бил съм по-слабо информиран, но и по-голям реалист.
Естественото ни вътрешно разбиране за автомобилите много ясно е разграничавало машините, които използваме за задоволяване на транспортните си нужди от чисто състезателни пилоти в чисто състезателни автомобили. Имали сме по-трезва представа и за собствените си възможности.

Та за какво говорех.
В днешно време е напъплиха една паплач от самозванци, експерти можачи и значи, обикалят по медиите и каналите, "тестват", "съпоставят" и дават експертни заключения, коя от коя шосейна кола е по-утра твърда, директна, мега бърза и завиваща и т.н.
Автомобилните запалянковци масово си вярват, не че са Ари Ватанен, а че са Марио Андрети, като седнат в БМВ-то.

То тежи два тона на гуми 35-та серия, които дават адекватни петно, геометрия и сходимост по магистралата при +/- 2° отклонение за завиване.
Развлекателната индустрия и автомобилната мода страшно се извратиха, а заедно с тях и публичното възприятие за автомобил.
Запомнете: уличните автомобили на улични гуми завиват с до 1g, важи за Тойота Ярис и за Порше 911 и за Мустанг.
Автомобилът за по пътищата трябва да бъде комфортен, което включва и тих, да можеш да чуваш своите и чуждите мисли, мощен, относително бърз и приятен за каране, не на последно място икономичен и ефективен за класа си или реално приемлив точно за Вас. Трябва и да не се чупи.
Средната възраст на автомобилите в ЕС и САЩ е 12-14 години, средният годишен пробег е 12-14.000 км, а едни от най-дълго задържащите се при първият си собственик автомобили постигат 10.5-11 години.

Следователно, ако вземем критериите отзад-напред, то тестовете трябва да се провеждат на като минимум 8 до 11 годишни автомобили, за да знаем дали този автомобил ще ни позволи да го експлоатира ме и да му се радваме  колкото ние желаем. Съответно за новите модели това е невъзможно, затова трябва да се тестват не от 0 до 100.000, а от 120-140.000 нагоре, което съответства на десетина години семейна употреба. Ами ако след 10 години искаме да използваме колата си на 175.000 км още толкова? Все пак тя струва колкото една вила.

Задължително трябва да се знае колко износоустойчивост е вградена в изделието автомобил.
След това идва икономията на гориво, която трябва да бъде реално приемлива. За един 9-12 или 12.5 общо средно 100 октана е супер, друг се мръщи на под 5 с 95 остана и леко съжалява, че не е взел дизела... Реален тест с реално нормално каране за лична употреба.
Комфорта в днешно време трябва да бъде на супер високо ниво. Съвременна кола да Друса и подскача е недопустимо, както и да шуми по какъвто и да било начин.
114, 123, 124, Ауди 100, Опел Рекорд и Сенатор и дори Волга бяха уважавани и харесвани автомобили не за друго, а защото возеха добре и вътре имаше място. Скоростта беше някакъв добавен бонус, който не беше много важен, качването на бул. Черни връх с 80 беше събитие от ранга на лунапарк. По магистралата се караше със 120-130. Хубаво беше колата да може да изпреварва движещи се с 60-80, защото каращите по-бързо не ги изпреварваха. То и сега е така.
Возия, място в купето, удобни седалки, багаж, тишина. Шибидах. Шибидаха беше нещо супер яко и то не защото е климатик за бедни, а защото е супер яко. Прозрачният покрив също, особено като се отваря.

Тази простотия да се ползват пътищата за имитиране на състезателно каране, да се лети и да се тероризира с мигане в лявата лента не съществуваше в разбиранията на нормалните автомобилисти. Даже такова поведение беше скандално и немислимо.

В крайна сметка и в днешно време, меренето на ключове се извършва в кръчмата.

6
https://telstar.bg/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8/OFFROAD-%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9C%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%90-%D0%95%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9A%D0%90-TS-350-7-NEW-2000W-25AH/

Цената е колкото хубав велосипед.
Батериите са оловно кисели гелови. 700 цикъла живот.
Пробегът е над 50 км. Приемаме 50.
Приемаме, че от един заряд няма да вадим повече от 25 км.
Това прави 17.500 км...

10 годишният ми електрически велосипед е на 369 км, а си го ползвам всеки ден до баничарницата, бакалията и до плажа. Същият представлява все по-голям интерес за три годишното ми дете, даже два пъти се вози на багажника и сега иска всеки ден. Естествено отказвам. Затова се налага да се обзаведа с друго превозно средство за на село. Тук за кола е доста неприятно, задръстено, има и дупки.

15.000 км ще ги правя поне 10 години.

Животът на добре поддържана оловна батерия е 25 години при нормална стайна температура и умерени заряд и разряд.

Така че за целите за вила нещото е перфектно.

Развива до 35 км/ч и се води помощно превозно средство, не се нуждае от регистрация.

Казаха, че доста добре дърпа, защото е през редуктор.

7
Някакви правячи: https://instagram.com/ammfab?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Извода за уейстгейта направо от турбинния корпус.
Аз бих го направил с начало задължително хващащо площта преди началото на аеровото стеснение.

Но иначе е брилянтно. Естествено е изкопирано от оригинално фабрично решение. Както ние тук във форума и в частност аз изобретих широкото начало на даунпайпа с редукция на сечението отвътре (голям радиус отвън и по-малък отвътре) на двата първи завоя, което води до драстично намалено съпротивление.
И после си открих изобретението зяпайки бетонобъркачка Камаз-турбо и отчасти стандартно малко Т3 А/Р 0.36.

8
Направих едно елементарно помагало за следене на износването на гумите.

Обикновено дълбочината на грайфера се вери след 5-10.000 км, когато се оказва, че отвътре и отвън грайфера е по-плитък отколкото в средата и се правят грешни изводи. Например, че гумата е карана прекалено мека.
Фабрично четирите канала на гумите не са еднакво дълбоки.
Могат да са с еднаква дълбочина два по два, а могат и всичките да са различни.
Съвременните гуми все по-масово имат технология за разпределяне на налягането по цялата ширина на контактно то петно, дълбочината на грайфера е съобразена с конструкцията на гумата и определени допускания за геометрията на окачването, Сходимостта, наклоните и типичният стил на шофиране.

Например чисто нови Pirelli Powergy имат дълбочина на четирите канала отвън-навътре 6.3, 6.7, 6.7 и 6.3 мм.

Заповядайте едно файлче, което ще Ви позволи да следите износването и да си регурирате окачването съответно.

Вече съм решен да направя екселска таблица, която автоматично смята необходимото налягане в гумите за различни ситуации, размери и натоварвания. В момента го смятам на ръка и е доста досадно.

Прочетете подробно за налягането в гумите в тази тема и отговаряйте в нея: http://penkiller.com/index.php/topic,2625.0.html

Тук ще коментираме, когато направя и кача екселския файл за налягането.

Текст в помагалото:

Цитат
СЛЕДЕНЕ НА ИЗНОСВАНЕТО НА ГУМИТЕ

СЪВЕТИ ЗА РЕГЛАЖ НА ГЕОМЕТРИЯТА НА ОКАЧВАНЕТО

Бележки:
-Десният ъгъл алфа на предната ос (страничен наклон) в държави с дясно движение се прави 10-20% по-голям заради дренажният наклон на пътя. напр: л. 0.45°, д. 0.5-0.55°;
-На мощни автомобили с предно предаване или 4х4 сходимостта на предната ос може да се направи малко по-затворена в рамките на допуска, защото рядко се карат с пълна газ, съответно през повечето време сходимостта е прекалено отворена и гумите се износват отвътре;
- Задната ос се прави първоначално на 0, т.е. в средата на допуска, а след това се регулира съобразно усещането и износването на гумите.
Внимание:
Новите автомобили много рядко са добре регулирани от завода.
Забележка: за почти всички съвременни автомобили могат да се намерят „camber bolts“ от Rockauto.

Никога не излизайте от фабричните допуски!

2022 г. penkiller.com, използвайте грамотно и на собствена отговорност! Шофирайте отговорно и безопасно!

П. П. на последната снимка съм набутал 18-ка в Пирели то, което е 19-ка за да видя как изглежда.

9
Когато либералите разберат, че само с лъжи, насаждане на омраза, цензура, корупция и кражби не става. (никога няма да разберат, за тях трябва друго)
Понеже светът е многополюсен, някои от другите полюси не се занимават да изправят самозабравените либерали, а си вършат тяхната си работа.
И какво от това, като из Европа пребиваха цели паркове пълни с хора и минаваха през тях с красивите си коне, цензурираха враговете на мерките, цензурираха несъгласните с глобалното затопляне и фиргаха и фиргат напълно логически противоречива пропаганда по всички въпроси?
Пак стана същото.
Ще стане и още по-същото.
Защото нещата не са, че ние сме умни и красиви, а че ние сме лъжливи и крадливи.
И така ценностите ни от декларативни убеждения на работливи прагматици се превърнаха в идеология на омразата огъваща обществените отношения до лицемерие и поквара.
Защото сами се правим неадекватни.
Всичко е грозна война за общественото мнение, а зад пропагандата фасада няма нищо. Буквално нищо. Спираме да строим и произвеждаме все по-бързо. Европа е военно джудже, а също и производствено такова.
Заниманията с лаене, обиди и пропаганда са всъщност прикритие за трудно обяснимо пълно бездействие. (може би липса на интелектуален капацитет и въображение)
Тази година Русия ще изкара 321 милиарда долара от експорт на енергоносители, което е... с 1/3 повече от миналата година?!
Само че ЕС потребява около 1/3 от това, което като истинска печалба е 1.5 до 2.5% от БВП на Русия (два до три трилиона долара предвид не пазарната им икономика, а може и повече).

Кога ще си дадем сметка, че лъжите от вестниците не могат да предотвратят война, политическа или икономическа криза?

Кое не е лицемерно? Да ни надуват главите с толерантност понякога и към крайни извращенци и чучела, а изведнъж да обявят цяла нация за по-низша и да започнат да отнемат права дори на спортисти?

Омразата си е тук и либарелите само са я култивирали до още по-просташки висини и безогледност.

И сега вече са застанали на челна стойка и мразят.
И подозират всички, че са мразячи. Вървя си по улицата, подире ми върви либерал и се съмнява дали не мразя, такива, онакива и еди какви си. Накъдето погледне либерала и само омраза има пред очите. (майтап, ама я докараме до там да се правят списъци!) Простата му душа търпи, търпи това омразно напрежение и вземе, че избухне и измрази всички набедени за мразячи, повечето от които изпитват най-много погнуса основно към либерали. Сбирщина от лица с образователни и социални дефицити качила ни се на главата. Когнитивно разстроени хора въобразяващи си, че ще победят Китай, Русия и всички лоши (като не е ясно защо трябва да ги побеждават) чрез промиване на мозъците на съгражданите си и насаждане на омраза.
Е, победиха ги. И още повече ще ги "победят".

Казано накратко и друго яче:

Какво според либералите е по-долно от гей, ром и по дяв&лите, даже не се сещам за други признаци за дискриминация?
Според либералите по-долни от всички възможни видове и раси и даже от животните са руснаците.

Браво!

30 години слушам глупости за толерантност за да дойде 2022-ра и да се наслушам на излияния, тиради и цели трактати от цветущи сравнения надминаващи дързостта на Гьоринг?!

Руснаците ли са новите евреи? Техен ред ли е?

10
Мъск е много начетен човек, освен всичко останало. Със сигурност е чел Желязната пета на Джек Лондон. Със сигурност вижда, че описаното в книгата се сбъдва.

Ю ЕС ЕЙ Тодей за онлайн цензурата и опитите на демократите да я няложат:

https://eu.usatoday.com/story/opinion/columnist/2022/04/25/elon-musk-twitter-nightmare-progressives/7437546001/

Трябва да я преведа цялата и да я публикувам, защото е фундаментална.

11
"Всички путинофили да напуснат списъкът ми с приятели!" - това и вариациите му е било прочетено от всеки един от нас по много пъти.

Следват други провокации, като: "Руснаците са престъпници, да спасим Украйна", "Слава на Украйна, ние ще победим", "Невинният украински народ страда от ботуша на агресивната и фанатична червена армия" и т.н. и т.н.

Посмееш ли да коментираш, че причините за войната се коренят във фалшивите обещания и активно подстрекателство на запада, в стъпките на самите украинци да нарушат договора за отделяне от СССР и минските споразумения, да отнемат правата на малцинствата или да допуснат на тяхна територия да съществуват армии със съмнителна идеология отделни от държавната армия, веднага те обявяват за путинофил, рубладжия, купуват ти билет за Сибир и въобще те обиждат, унижават и тормозят по всякакви начини. Да не говорим до какво презрение и обиди водят споменавания на Байдън и синът му и тяхното вземане-даване с украински частни фирми или пък споменаването на над 80 европейски и американски политици и дипломати поощрили майдана в началото.
Преди войната самото споменаване на думите Крим, конституция и автономия водеше до същите тормоз и обиди. Еле пък да кажеш, че референдумът от 2014-та е втори по ред с еднакъв резултат, като първият е бил през 90-те и е дипломатично игнориран и от Русия и от Украйна.

Чий гъз бършат либерастките тролове във Фейсбук? Не е моят и не е този на Путин... Чакайте малко! Бършат и гъза на Путин всъщност.

Както се оказа в американският конгрес са четени поне три доклада за паричните потоци от Москва през кухи фирми до фондации и лобисти в САЩ и Европа, лобиращи и пропагандиращи за възобновяеми източници на енергия, парижкото споразумение, зелената сделка и т.н. Само че резултатът не е по-добра екология, резултатите са загуба на енергийна автономия и огромна енергийна зависимост от Русия. Както и страшно много омраза и противоречия в обществото.

И понеже на някакво ниво дествително има някаква форма на световна конспирация, Русия, САЩ и ЕС така са се оплели, че едните не могат без енергията и суровините на другите, поради което или по някаква друга причина Украйна беше наказана жестоко.

Друга истина противна на либерастите, е че Украйна никога не е била годна да стане член на ЕС или НАТО, особено откакто си промени конституцията и прокара законодателството си за малцинствата и националностите. Държави с териториални спорове със съседите си, както и спроблеми с националното представителство и малцинствата не могат да бъдат членове нито на ЕС, нито на НАТО, ако ще и да им говорят, че ще преговарят, те никога няма да бъдат приети в това състояние. Азов с натовски униформи ли щяха да се облекат?!Къде щяха да бъдат зачислени?

Не е добре и да споменавате някаква си 60 хилядна армия струпана от Украйна за да нападне Донбас.

Всичко това обаче са подробности.

Какво си въобразявате, че трябва да направи една световна супер сила, когато неин съсед се държи по този начин? - Точно така.

Всичката тази разправия е пълно отклонение от здравият разум и логиката. Бягство от реалността. Виртуална реалност на пожелания на тролове години наред хранени именно от Кремъл. Войници на виртуалния фронт, които не знаят кой ги командва. Отгледани и откърмени с лъжи и измишльотини.

Какъв ме прави простото наблюдение, че Китай ще купува всички суровини и енергоносители, които Русия не успее да продаде на международните пазари, също така ще купува петрол от Саудитска Арабия в юани, а Индия също купува петрол от китай и Русия в рубли и юани, а вчера поръча голяма партида СУ-30SMI? Прави ме човек на който му се струва, че Индия ще се сбие с Пакистан и се застрахова срещу реалната опасност САЩ да ги обявят да не-демократи, а Китай има намерение да си прибере Тайван.
Страшно съм благодарен на Путин и Лавров, че отровиха общественият дебат в ЕС и САЩ чрез финансиране на зелени фанатици и всички останали изроди произхождащи от тях.
Също така много ме радва идеята, че сме изпаднали в такава зависимост от изтока, че да им подхвърлим цяла държава, която преди това сме оставили да се саморазруши с фанатични и крайни политики, забележете политики претворени на дело, а не просто глупава идеология. Гадостите натворени с Македония от СССР също не бива да се подминават, нито пък приносът на Граф Игнатиев за залавянето на Левски.

Нищо от това обаче не променя факта, че ЕС и САЩ полу-нарочно унищожиха Украйна и я хвърлиха на Русия за да използват повода да им наложат санкции. Сигурен съм и че плановете са били доста по-различни от това, което се състоя. Само че веднъж излъжеш Садам, че не ти пука за Кувейт, втори път излъжеш Слобо, че ти пука за Югославия, трети път си търсиш химически оръжия там къде ги няма в Ирак, като целите 80-те години на 20-ти век им помагаш срещу Иран на които пък си помагал през 70-те, помагаш на Афганистан срещу СССР, после го оставиш да трови целият свят с наркотици и най-накрая собствените кадри на ЦРУ направят световна терористична мрежа и им изравниш държавата със земята след което я върнеш на учениците на муджахидините...
Ами Индия и Китай са на по 5-7.000 години, че и повече. Колкото и да са спокойни и дебелокожи, все са се ориентирали. Следващите са те по един или друг начин. След като са/сме способни да извъртят такъв номер на Русия само и единствено за да се скарат с нея, защо трябва Индия и Китай да чакат да видят на тях какво са им подготвили? да не забравяме Украйна и по-скоро нормалната част от народа й. Колко скъпо платиха неопитността и наивността си. И да си плюем в пазвата, че имахме малко повече късмет и все пак някаква традиция на държавност и здравомислие, че ние не сме много по-малки нещастници и можеше една такава подигравка да ни разиграят и на нас.

Защо Европа като сега ще плаща пряко 300-500 милиарда евро за възстановяване (със съответните кражби от разпределящите чиновници, за което от нас ще се изисква ръкопляскане), а не пряко и повече, просто не пое пенсиите на донецките металурзи и миньори и не скръцна със зъби на управлението на Украйна? както се казва да ги бяхме нахранили с 2-3 милиарда, да се държат нормално и сега да нямаме тези главоболия.
Защото нали трябва да крадем обществени средства. Затова.
А защо не и още едно обяснение? - Никога не сме искали Украйна, нито в ЕС, нито в НАТО, какъв по-удобен повод да се отървем от тях?
Искате ли още по-цинично обяснение?
Говори се, че възродителният процес се е отразил изключително добре на Турция, получили са на готово културни, образовани, инициативни и работливи граждани.
Как мислите, че ще се отрази на Европа бежанската вълна от Украйна? Бягащите са основно млади, образовани, възпитани и работещи хора, не малко от тях и заможни. Дюшеш.

Застаряваща Европа в която не е останало кой да работи. Която се къпе в богатство, което пръска за всевъзможни идиотщини, докато под гъзът й има огромен мизерстващ континент с който няма кой да си мръдне пръста да инвестира поне в средства, знание и технологии поне да започне да се самоизхранва.
Спокойно, Китай гледа към Африка. Ние сме много млади и образовани, та чак ни иде да си посегнем.

Слагайте си знаменца и си скубете косите, плюйте агресора и не се занимавайте с глупости.

12
Имаме толкова много раздели, а нямаме военен. Не съм предполагал, че ще ни трябва.

Така или иначе войната е грозното лице на политиката.
Каквото и да Ви говорят, знайте че става въпрос за пари.
Политиката не е нищо повече от управление на икономиката. Войната в повечето случаи също.

Какво стана в Украйна?

Един огромен сакатлък предизвикан от алчност, глупост, наивитет и фанатизъм.
Украинците бяха тласкани към война в продължение на години. Войната започна още преди 2014-та.

За сега няма да се занимавам с детайли в самата Украйна, фактите са известни и общодостъпни.

Ще обърна внимание на случващото се между Русия, Китай, Индия и арабите през последните седмици.

Американците към Мадуро, ОПЕК и Саудитска Арабия: дайте повече петрол... Споменатите: няма. Принца на СА даже не вдигна телефона на американският президент.

СА може да продава петрол на Китай в Юани. Само това е достатъчен повод за война само преди няколко години.

Китай ще купува всичкият нефт и суровини на Русия, които не могат да бъдат продадени на международните пазари.

Индия ще купува нефт от Русия чрез нова платежна система в юани и рубли.

Индия поръча голяма партида СУ-30SMI на Русия.

Защо?

Индия непрекъснато се бие с приятелите на САЩ - Пакистан. Възможно е те да бъдат следващите обявени за не-демократи и да отнесат санкции и бомби.

Китай отдавна иска да си прибере обратно Тайван или т.н. Република Китай.

Същевременно САЩ разсипа близкият изток и разни други държави в поредица от неефективни войни и операции по поводи, които в повечето случаи се оказаха най-малко преувеличени. Това стана безпринципно и почти безцелно. Налагат санкции на когото си искат, после ги отменят, после пак ги налагат. С две думи САЩ се компрометира а в последните 40 години и особено в последните 30.
Да не забравяме войната във Виетнам. Факт, е че северът са комунисти, но пък югът са основно френска колония експлоатирана за каучук и кафе.
Комунистите се появяват на сцената не просто така, а защото колониалният гнет създава условията те да намерят почва за идеологията си. Само че САЩ и международната коалиция не са там за да прекратят колониалната експлоатация и да създадат независима виетнамска държава.

Да не забравяме Сирия и Ирак и чудовищните терористични организации с корени чак в Афганистанската война.

Може би последната война с легитимни цели водена от САЩ е тази в Корея, но там се намесва и ООН.

В Украйна САЩ и европейците просто подстрекаваха безогледно Украинците позволявайки им да покажат най-лошите черти от характера си, докато не успяха да предизвикат Русия за да могат да я изолират и да наложат санкции.

В известен смисъл Украйна е принизена до нивото и функциите на държава от третият свят, да се води война с Русия на тяхна територия, както много пъти преди това.

Общо взето е това.

Ще ми се да спомена Елон Мъск.
Ин хауз. Фирмите на Елон не аутсорсват, те произвеждат възможно най-много ин хауз.
Глобалната икономика е на път да приключи и основните геополитически играчи вече са принудени да приберат производствата си поне в рамките на локалните си пазари ако не и направо под един покрив.

Беше време, когато се подигравахме на производството на мотоциклетите Урал, където лостовете за спирачките и съединителя се произвеждат в същият завод в който се щамповат и калниците и се отиват двигателите. Само че заводите на БМВ и VW спряха, а Урал продължава да се произвежда. Просто любопитен пример.

Китай бил много обвързан със западните икономики. 2.5 трилиона  долара е оборота от износ на Китай. Колко да е обвързан. От тези 2.5 трилиона 50% да са печалба и добавена стойност, а те не са, това са 1.25 трилиона принос в БВП, който е около 15 трилиона долара. На износа се падат под 10% от БВП. Това означава, че останалото се генерира от вътрешно потребление.  Нещата са изпуснати.
ЕС, САЩ, Канада и Австралия са под 1 милиард човека, а на света има още към 4.5 милиарда души извън Китай. Днес да спрат да се занимават с нас БВП няма да им намалее с нашите безценни 1.25 трилиона, които всъщност са по-малко и не са само наши.

Кашата е пълна и ЕС ще плати най-висока цена.

Например, до миналата седмица готвеният фонд на ЕС за възстановяване на Украйна беше твърдо 100 милиарда с разговори за 300. От тогава руснаците продължават да чупят.
Това са по 600 евро на жител на ЕС в това число бебетата и пенсионерите. Пряко, без да броим инфлацията и поскъпването.

Дали сме отговорни, че да плащаме? Аз не се чувствам отговорен, че над 80 мижитурки главно на не изборни длъжности от ЕС и САЩ се разхождаха по майдана превърнал се скоро след това в кървава вакханалия с разстреляни, изгорени хвърляни от прозорци и в кофи за боклук, а малко по-късно в политически и законодателни репресии включително срещу българското малцинство и неговите диаспори.
Нито пък нормалните граждани отговарят за това, че ЕС нямаше лице и уста да натисне Украинците да спазят минските споразумения, които изискваха руски език в конституцията (искаме български от македонците), местно самоуправление на две области (каквото има у нас за София и големите областни градове) и по-високи пенсии за металурзи и миньори.

Да Ви напомням ли как ще се изразходват 300-те милиарда от ЕС бюрократите? Няма да бъде много по-различно от българските обществени поръчки, но може да е по-благовидно. Български фирми знаете ли кога ще направят 4.5 милиарда оборот там? Точно никога. Или и да го направят ще са черни подизпълнители от последна инстанция и половината ще фалират под шапката на немски главни изпълнители.

Честито!

13
До Инсбрук се ходи от Волуяк и само направо, а до Истанбул се ходи от Горубляне, направо до магистрала Струма, един завой и само направо.

Кара се кажи-речи с колкото може.
Е80 е по-широка в самият Истанбул, отколкото преди това, защото поема и градският трафик.

Магистрала Тракия е най-бавна и натоварена с камиони между София и Пловдив отколкото всяка друга европейска магистрала, която някога съм виждал.
Няма друго място между Босфора и Ламанша, където да е толкова изнервено и опасно.

Турските шофьори внимават, пускат, карат бързо и не се нервират. Много по-цивилизовани са от говедата, които можем да срещнем в София или по българските пътища.

Горивото в Турция е почти наполовина по-евтино.

Няма засади и камери освен на големи пътни възли и то не на всички.

Общо взето, завиеш ли един път по Струма и вече караш като в Германия.

Самият Истанбул е нещо трудно за описване като пътища, да не говорим, че има небостъргачи и нови сгради, почти няма дупки, всичко е чисто, всички тревни площи са засадени и с дървета и се поддържат, чувствително по-зелен е от София. Пътищата са, караш по 6 лентов булевард от двете страни на който има други 6 лентови булеварди и се пресича с още 6 лентови булеварди.
Това на което му казват задръстване всъщност се движи по-бързо от нашето и 17-20 километра в час пик се изминават за 30-40 минути.

Много хора у нас се притесняват, че Турция може да ни превземе... Проблемът, е че не искат...

Византия, Османската империя и руснаците вече се провалиха или ги провалихме... САЩ: Е сега че Ви покажем. Дано не провалим и тях.

След като видях пътищата в и около Истанбул съм наистина отчаян, че шансовете ни да ги на стигнем и да живеем нормално са много малки.
Тук крадците от общината направят едно кръгово и се хвалят 10 години. Трагедия.

14
София, бул. "Черни връх" до мол Парадайс, 12.30 часът 11.02.2022 г.

Аз съм първата кола на светофара в лявата лента в посока към центъра.
В най-дясната лента очукан автомобил с вид на Рено Еспейс отказва да завие надясно, остава на зелено, докато отзад му свирят автомобили и 4-осен камион. Невъзмутим. Иска да продължи направо и си чака зеленото.
Светва жълто, отсреща бяло БМВ изпреварва всички през насрещното, тоест срещу мен и профучава нагоре. Зад мен друго бяло БМВ засича трима и завива наляво.
Напред сув Хюндаи прави обватен завой, друг Сув забранен десен от Токуда към черни връх попътно на мен.
Зад мен Рейндж Роувър и Майбах заемат позиция за каране по трамвайната линия и почват да се гънат между попътните ипнасрещните автомобили.

Всичко в рамките на 20 секунди и 200 метра.

Имаше и още хаос и предпоставки за птп, но не можах да възприема и запомня всичко.

Друг случай...
Малко по-нагоре в другата посока на 10 метра пред мен при спряло задръстване БМВ задминаващо през насрещното много плътно се заби в един, който се подаде за неправилен обратен завой с чисто нова кола. Кажи-речи две тотални щети.

КАТ се ебава с нас с идиотските си камери и идиотските си ограничения.

Сега чета, че в търновско на главен път има оставен знак 10 км/ч след приключил ремонт и мрблатят глоби по 400 лева.

Простаците ще изтрепят народа, карат самоубийствено, кат is nowhere to be seen. Обаче аз имам глоба за 64 км/ч между гора и поле на излизане от Банкя.

15
Доказателство, че съм образцов автомобилист:

1. На излизане от Банкя на около 1 км извън града и даже 1 км след последното кръстовище, около входа на завода за минерална вода, ограничение 50, минал съм с 64... глоба 50 лева, намалени на 35...
Обстоятелства, полицай с тринога се подпира върху крив кол за знак стъпил на падналия от кола пътен знак.
Виждам го в това положение и спирам да го питам, първо ще пише ли докладна за инвентара на който се подпира и на който стъпва, защото не е красиво  около полицай да се въргалят изпочупени знаци, а той да клечи и да снима. Увери ме, че с 64 не ме е снимал... Излъгал ме е нагло.
14 км/ч, това е несериозно. В полето.

2. АМ - Струма км. 26+500, ограничение 120, минал съм със 141... Участъкът е прав и на 01.08.2020-та в 16.24 часът е било и слънчево...
Ту има ограничение, ту няма, дали е имало знак тогава е дискусионен въпрос.
Глоба 100 лева, намалена на 70...

3. Околовръстен път, около п.в. Симеоново, ограничение 80, минъл съм със 113 в 11.39 часът навръх Рождество Христово (Коледа), досещате се, че е било празно.
Тук може да се каже, че има реално много леко нарушение, по принцип на пътища тип магистрали с невменяеми ограничения гледам да съм под 30 над ограничението, явно нещо или някой ме е предизвикал да си наруша правилото. На пет лентов път няма такова ограничение дори в Австрия, където дори да си на околовръстното на голям град ограничението ще е като на магистрала. Просто защото във вменяемите държави тези пътища се сливат с магистралите и иначе ще стават задръствания.
Глоба 400, с отстъпка 280 лева
Има нарушение, но не чувствам вина.

4. По Вапцаров на 15-ти септември (рожденния ден на детето) между Черни Връх и кръстовището за Токуда при ограничение 40 съм минал със 78.
което само потвърждава, че си спазвам правилото по булеварди в София да карам с под 80. И постоянно карам с под 80.
През ум не ми е минало, че там някъде може да има знак за ограничение 40, а и е абсурдно на 4-5 лентово шосе да очакват от крайната да видиш нещо от другата страна. Проверих, знак има, единият е в клоните на дърветата, а другият не съм сигурен, че може да бъде възприет на тази височина. Можело да преминат деца на платното. Естествено, означението е със знак хранилка, а не със специална ярка табела, която наистина да свърши работа. Там обаче няма кръстовище или пешеходна пътека, а децата играят в много добре ограден двор в рамките на учебни занятия в частно училище.
Знак хранилка.
Глоба 400, 280 лева с намалението.
Хем да ти е съвестно, че е знак 40 заради близкото училище, хем да те е яд. А защо не табела, внимание училище?! - факт, който не ми беше известен до момента.
Тоест аз съм минал спазвайки общото си правило да не карам с над 80 из градската част на София, да не се лъжем, жените и бабите карат с над 70 по бул. България.

Естествено, магистрала Тракия е оставена гола и пуста, там могат да вилнеят бандити, ненормалници, пътни терористи и всякакви слънчасали. Ползвам я през всеки сезон, абсолютно изоставена и забравена от полицията. Само че е много по-лесно да тероризираме шофьорите, отколкото да осъществяваме контрол. Глобичка за 14 км/ч отгоре на практика в гората и полето, но не е написал докладна да оправят знака и той с месеци стои потрошен и се търкаля. Имало училище, сложили знаци в клоните на дърветата при това за 40 и някакви деца, а не за училище?!
На Струма ограниченията и разрешенията са толкова, ту си на магистрала, ту на скоростен път, че шофьорите не ги гледат.

На връх Коледа снимали на 5 лентовото околовръстно.

Освен, че имам доказателство, че карам внимателно и да се похваля, друго няма какво да напиша.
И преди някой да се възмути, да не се лъжем, 64, 78, 113, 141 са точно скоростите с които реално е редно и безопасно да се движим. Приемам критика за 78, но само в конкретния контекст. Прекалено много хора, даже масово се кара по-бързо от това. Съответно на всички места на които съм глобен ме изпреварват. Има други места за показване и доказване на шофьорски умения за там съм спокоен.

Страници: [1] 2 3 ... 65