Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 435
1
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 30, 2022, 04:38:51 16:38 »
Аз имам изтеглен от таблото на апартамента 6мм2 мостовак с отделен предпазител направо в хола. И какво от това, откъдето ще да го изтеглиш на тази фаза в радиус от 50 метра има 40 сешоара и 400 други вредителя и смутителя. Електричеството както знаем е достатъчно бързо за да му е все тая между 400 метра и 40 сантиметра.

Може би "лампите" просто са с някакъв по-особен вход или пък захранването им е с по-малко филтрови и по-различно.

2
Много добър проект, който може да се подобри съвсем малко. Абе, малко, малко...
Повтарям, това сигурно ще бъдат най-добрите колони, които почти всеки е чувал...

Но, има възможност да има малко по-финни колони, малко по-детайлни, тоест акустично са добри, но като звук сигурно могат да бъдат и по-добри.

Първо, широк ръбест бафъл, но не толкова широк, че на 1.1 кХз (от колкото му е пуснат ВЧ) да е като безкраен екран/стена.
Второ, широк ръбест бафъл, това са повечко дифракции, отражения и т.н.

Трето, малко не му се връзвам, че крилата отместили надолу честотата на акустичното късо... Тук е основното място, където се съмнявам и то не се съмнявам, че късото и завала са се отместили надолу, а се чудя конструктивната интерференция от горната страна на лентата на басовете къде е отишла. ОБ винаги прави една гърбица в горния край на баса.

Четвърто, 15-ка до 1.1 кХз... Ся, извинявам се! Аз дванайска й се назландисвам до 700 и не мога са я изтърпя до 1.25 кХз, а 8-ца разделена към 2 инча ШЛ я спирам на 500, защото 2 инча нагоре се справя по-добре... Тоест, 110-1.100 вероятно оцветяват, а то дето се казва половината и повече от половината звук е там. Сигурен съм, че оцветяват супер благо, меко и приятно, но оцветяването си е оцветяване. Може би с FIR корекцията проблемът се решава обаче. Все пак, на тези колони им липсва една 8-ца по-възможност коаксиална, ако ще и с добавка полу-вълновод да я качи визуално до 15 инча и да подпомогне компресионния драйвер.

Пето, коаксиалните говорители са много хубави, обаче работата на голямата мембрана се наслагва и по звука на компресионния, което пак не е идеално.

Шесто, все пак има колони свирещи до 200 кХз., а не до 19...

Все пак, акустичното качество, да имат 45 грдуса (тоест 90? това не разбрах) хоризонтална диаграма и напред и назад за повечето честоти, плюс доста равна АЧХ/съответно ФЧХ с голям обхват, особено надолу са двете предимства измежду всички компромиси, които дават най-много, особено сцена и реализъм. И човекът го е направил и съм сигурен, че звучат прекрасно и епично.
Дори е възможно да няма какво да ги бие.

Инж. Янев вече покани повечето активни аудио хобисти в страната да чуят фазово и енергийно линейни колони с голям обхват, така че много хора вече знаят какво е истинско стерео. Чак звучи неестествено и странно. При Янев вниманието привличат вече други неща. Докато домашно слушаме АЧХ и енергия, при Янев слушаме картина. Много различно. Бих казал даже, че отвлича вниманието от самата музика. Слушането на дифузно звуково поле ни кара да се съсредоточаваме върху самата музика, тоест нотите. Психиката има капацитет.

3
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 29, 2022, 09:00:09 09:00 »
Пробвал съм със сребърни, 50% сребърни, куче марка за аудио и от железарията... От железарията съм ползвал нещо като звънчев едножичен пресукан и многожичен обикновен двойка в още една изолация и двата варианта по 1.5 мм2...
Дали защото най-много се постарах на последната система и правих най-много итерации или по друга причина, кабелите от железарията ми звучат най-приятно. По някаква причина дълго време високите ми бяха тихи, но после нещо се разработи, дали кондензатор или нещо друго, сега са добре.

Не би следвало да има разлика между кабели, макар че аз самият съм я чувал и я чувам. Особено пък интерконектите дават много чуваема разлика.

Всеки който обяснява как звучат отделните кабели по същество се прави на астролог. Или климатолог. - несъществуващи науки неспособни да предсказват. - което е основно изискване нещо да бъде наричано наука.

Тоест, купи си някакви прилични кабели от железарията. Оголи колкото ти трябват краища, калайдисай ги, стегни изолацията с малки свински опашки върху калайдисаното или сложи термо шлаухи, които да бъдат много плътни за да не влиза киллород под изолацията. - това е всичко, което се иска от теб и което можеш да направиш.

Чисто теоретично, кабелът трябва да е многожичен с възможно най-най-фини жички, които да бъдат изолирани една от друга. Между едножичен (твърд) и многожичен без изолация между жичките почти няма разлика
Тоест, ако някой нещо ще прави, то трябва да бъде многожичен кабел от лакиран проводник за намотки и то изключително тънък.
Единственото на което можем да влияем е т.н. Skin effect. А той зависи от съотношението сечение-повърхност. - при равно общо сечение разликата идва от там.
Всевъзможните силикони и тефлони не мисля, че са по-неутрални от обикновена гума или ПВХ (PVC).

Т. Е. Проект за кабели би имал смисъл ако се изтеглят от 2.5мм2 нагоре общо сечение емайлирани намоткови проводници през някаква изолация, примерно дълъг термо шлаух и това после се нагрее да се свие и се омотае с качествен текстилен авто изолирбанд.

4
Направи си Сам (без тунинг) / Re: Една кална история.
« -: Септември 26, 2022, 12:07:57 12:07 »
Това е епично!

Не съм подозирал, че има такъв хендикап със съединителя на ръчни скорости.
Интересно при джиповете как е решен този проблем.

Браво, че си се справил!

Ще кача линк на страницата на форума.

5
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 21, 2022, 11:21:53 11:21 »
Разбираме се, но не ме разбираш  ;D

Gain staging ако имаш 26 дб усилване, а то обикновено е някъде там. Входния сигнал е много важен. Потенциометъра е един прост атенюатор, може да стигнеш максимална мощност и на 1/4 от завъртането му. Затова ти казах, че разликата между 1 и 5 V на входа е като между 50 и 1.250 вата... Тоест трябва да си нагласиш нивата.
Основната идея да се обърне внимание на gain staging е да се намали шумът и да се увеличи динамиката с постепенно усилване по цялата верига.

Имай предвид, че 15 инча не е чак толкова много... Нещо като най-после си купиш 4.6V8 и научиш за 6.2, 7.0, 7.5 и т.н., а още малко по-късно разбираш, че същите ги има и с турбо  ;D затова си казваш, че няма смисъл и каквото такова.
Та ти обяснявах, че 15-ката при интензивни ниски, примерно електронна музика или Бах за катедрален орган й свършва хода на между 10-15 и 30-40 вата в по-тежките пасажи. в което няма нищо лошо. Така че няма къде да усилваш след средата.
На ямахата ми, която е 396 чисти вата в 8 ома съм виждал пикове около тази стойност и нямам спомен да съм въртял преда след средата...

Какъв е филтъра на СЧ отдолу и на каква честота?
Сега няма да те сугестирам повече, сигурен съм, че ще чуеш всичко сам и ще ти направи впечатление.

Филтъра няма никакво значение къде е стига да няма добавен импеданс или съпротивление между него и говорителя за да може да работи правилно.
Аз слагам зобела близо до говорителя за да е точен, а филтъра където ми е удобно.

Принципно и кондензаторите и бобините са и микрофони иса чувствителни към вибрации. Последно ползвах на Вима двете серии фолийни кондензатори и не мисля, че могат да уловят каквото и да било, а са и относително малки. Преди това съм ползвал руски хартиени и PP и също не мисля, че могат да звънат. Индуктивностите при мен са малки, заляти и стегнати със свински опашки... Където ти е удобно, красиво и прегледно. Разхвърлял съм части по целия бафъл за външен вид преди. Правил съм си платки от цели универсални. Демек всякак. Ако го докараш на вид на филтъра не му пека много къде е. Гледай да спазиш правилата за поставяне на бобини, защото се влиаят ужасно много. Особено се пази от бобини на платки с цяло фолио, защото фолиото се куплира като вторична намотка на късо и много променя стойността, обикновено я намалява.

6
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 20, 2022, 11:18:44 23:18 »
Във форума има тема Gain Staging от Пано... Кой ти каза, че усилва само до средата?
Имаш входен сигнал и определено усилване (gain) в децибели...
Този сигнал 0.2, 0.6, 1.2, 1.8, 2 или 5 волта е? Грубо това са 28 дб разлика... 10дб са 10 пъти повече мощност.
От там да кажем че усилвателят на суба ти е 26дб...
Ако на входа има 1V сигнал на изхода ще има около 20V, само че ако има 5V, на изхода ще има 100V.
Да ама 20V са 50W, а 100V са 1.25kW.

Според входния сигнал, до половината на потенциометъра можеш да скъсаш и изгориш всичко по вегигата.

7
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 20, 2022, 05:02:58 17:02 »
Много добре си се справил като за първи път, нищо, че си ползвал професионална помощ.

Пускам ти да те чопли идеята, че имаш само две декади ОБ, а третата не ти е ОБ... Т.е. 7 октави без малко са ти ОБ, обаче 3 октави и малко не са ти...

Троелс е голяма работа, но трябва да отчитаме, че за две неща не държи сметка и това са акустиката изначално се пренебрегва в проектите и напълно насилественият му подход над филтрите. Понеже има знания, опит, средства и пари, човекът каквото си нарисува го кара да свири и да се мери добре на микрофон. Това, че тормози фази чувствителности и т.н. с филтри струващи повече от говорителите никога не го е притеснявало.
Случващото се с филтъра на НЧ тук: http://www.troelsgravesen.dk/OBL-15.htm е нещо, което аз правя само когато съм много отчаян пред LTSpice и просто с кървясали очи се боря да го накарам да направи нещо, което би трябвало да направи, но то неще, защото не става за тази работа. На средата й се е молил както аз на моите ОБ среди. Абе, както и да е.


Забележи един активен филтър колко проблема е решил, например нуждата от атенюация, която влече нужда от изправяне на импеданса.


Ревюто ти ми говори, че звучат както трябва и сега има да се слуша музика с години докато пак те засърби. За което браво!
Звучат ли "бързи", примигваш ли на някои перкусии?

8
Коли и Тунинг Проекти / Re: Opel Astra F GSI Evo
« -: Септември 20, 2022, 01:56:21 13:56 »
Определено сте на много високо ниво с клетките.
Това е вече трето купе ако правилно разбирам? То как да не станете добри с тръбите.

166 коня доста добре си съответства с 222 коня на мотора на предно.
Аз съм давал 168 коня с 3.0 222 коня автоматик на задно, но с хубаво гориво, спортен филтър, леко преработена генерация и леко специални свещи. Разбирай бил съм качил едни десетина коня.

Още ли е същото положение с ограниченият избор на гуми? Защото ако е така, остават само олекотяването и аеродинамиката.

Охо, амортесьорите си ги бива!

9
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 19, 2022, 01:19:58 13:19 »
На какви разделителни честоти се спря? Как ги раздели.
Бас има ли?
Нещо да те дразни, да изпъкват някакви честоти и т.н.

Лично мен ме интересува, ае и важно да споделиш параметрите като обратна връзка.
Разказва си се звук много хубаво, ако има какво да се разказва.

10
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« -: Септември 17, 2022, 07:48:10 19:48 »
Е сега вече трябва разкажеш и как звучат.

11
Състоянието на информираното потребителско общество не се подобрява.

Интернет навлезе масово от преди 20 години, но ефектът от него не е този, който очаквахме.
Интернет се превърна в платформа за маркетинга и развлекателната индустрия, при това свали нивото.

Интернет извива невидимите ръце на пазара.

Ако печатните издания усищаха много добре обратната връзка за качеството си през броя продадени издания, то днешните онлайн медии просто мигрират към нишата на по-неграмотните, по-без критичните, по-суетните и т.н.
Тоест, днешните медии удавят претенциозният и информиран критичен потребител или читател с маркетинговата маса на по-не просветен елементи. Мигрират към по-желаните потребители.
Това не е някакъв съвсем осъзнат заговор, а естествен процес за медиите и по-осъзнат ите им ръководители. Все пак те трябва да се издържат от нещо. Елитаристи и идеалист не се наблюдават.

Само че този процес обръща с краката нагоре много важна обществена функция, грамотните и посветените да дават пример и да дърпат нагоре всички останали.

Тоест, интелигенцията няма поле за изява, изблъскана е от тарикати и самозванци.

Печатни списания не се четат телевизия се гледа все по-малко.

Телевизията все още по инерция продължава да подбира гостите и водещите си, макар че и там изпростяват от ден на ден.

Два примера, сравнете някогашните автори на авто списания и днешните водещи на видео онлайн богове за автомобили, последните са тарикати с качества на посредствен селски диджей.
Вторият пример е разликата между Влади Въргала, талант, който още не можем да оценим и днешните ширпотребни масови с простотии.

Това е леко странична тема обаче.

12
Статия, която си заслужава да се прочете: https://m.vz.ru/world/2022/8/27/1174490.html

13
Сложих и калниците точно два дни преди дъжда...
На снимките се виждат две проби преди да реша как да стане.
Реших да си останат "huggers".
Разпробити парчета профил 40х20 и дълги болтове позволиха да се монтират на оригиналните места на моста с точно 3-4мм луфт до гумите.
Наложи се минимално кривене и наместване.

Третата снимка е с монтирани калници.

Откакто сложих покрива не съм зарежда в контакта.
С 250кг по сериозно нагорнище поддържа 25-28 км/ч, а по леко и над 30.
28-30 й е идеална скорост.
На равно с един човек 43 не са проблем.

С по-големите гуми не дърпа толкова много с  овече от един човек, но пък като се включи ограничител на мощността и скоростта пада на 25 вместо на 18-20 км/ч. Интересното, е че със сам човек не се ограничава, може да се кара с по-висока скорост, но с двама позволява развиване на над 30 и след това си намалява мощността и скоростта особено на баир. На равно няма проблем над 30 с двама души.

Изненадващо приятно превозно средство.

14
И даже ги монтирахме, оказа се много лесно с щанги и монтажна паста от Нитех, вентили пак от там.

Всички сметки се оказаха верни.
Предна малко над 2 бара, задни около 1.1 дават точната ширина на контактното петно, даже малко по-малка.
Возията е супер.

15
Моята Система / Re: Системата на Златко.
« -: Август 17, 2022, 02:51:48 14:51 »
По-намазан изглежда.

Страници: [1] 2 3 ... 435