Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« Последна публикация от lordoff - Септември 30, 2022, 11:24:14 23:24 »
EMI/RFI филтрите се слагат на ус-вата, които искаш да защитиш. Не на "причината". Нея се опитай да екранираш.
Макар малко да се съмнявам, че ще помогне...
Честно да си кажа, първия ми "заподозрян" в твоя случай е самия лампов ус-л.
Имам предвид как са реализирани масите, отопление и т.н.


Toshko, да, тока не прави разлика м/у 400м и 40см :-) Но чудесно прави разлика м/у потенциалите.
За това и твоя изтегления от таблото дава добър резултат, особено ако заземяването е прилично.
2
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« Последна публикация от tehnoart - Септември 30, 2022, 07:58:37 19:58 »
Аз направих грешка. Имам няколко телевизора с конвенционално окабеляване. И точно стаята за слушане на музика стана гара разпределителна. Сега ще наслагам филтри и екрани за тези импулсните, така че да нямам самовъзбуждане и жужене. При мен е много слабо, почти нечуваемо, но ме дразни. Не трябва да има нищо. Викиват предлагаха оплетка против еми, но в момента пазара е толкова убран, че не знам вече кога, къде и за колко ще успея да намеря нещото, което ми трябва.
3
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« Последна публикация от Toshko - Септември 30, 2022, 04:38:51 16:38 »
Аз имам изтеглен от таблото на апартамента 6мм2 мостовак с отделен предпазител направо в хола. И какво от това, откъдето ще да го изтеглиш на тази фаза в радиус от 50 метра има 40 сешоара и 400 други вредителя и смутителя. Електричеството както знаем е достатъчно бързо за да му е все тая между 400 метра и 40 сантиметра.

Може би "лампите" просто са с някакъв по-особен вход или пък захранването им е с по-малко филтрови и по-различно.
4
Aудиотехника / Re: Границата на възможното в озвучаването
« Последна публикация от Toshko - Септември 29, 2022, 08:14:19 20:14 »
Много добър проект, който може да се подобри съвсем малко. Абе, малко, малко...
Повтарям, това сигурно ще бъдат най-добрите колони, които почти всеки е чувал...

Но, има възможност да има малко по-финни колони, малко по-детайлни, тоест акустично са добри, но като звук сигурно могат да бъдат и по-добри.

Първо, широк ръбест бафъл, но не толкова широк, че на 1.1 кХз (от колкото му е пуснат ВЧ) да е като безкраен екран/стена.
Второ, широк ръбест бафъл, това са повечко дифракции, отражения и т.н.

Трето, малко не му се връзвам, че крилата отместили надолу честотата на акустичното късо... Тук е основното място, където се съмнявам и то не се съмнявам, че късото и завала са се отместили надолу, а се чудя конструктивната интерференция от горната страна на лентата на басовете къде е отишла. ОБ винаги прави една гърбица в горния край на баса.

Четвърто, 15-ка до 1.1 кХз... Ся, извинявам се! Аз дванайска й се назландисвам до 700 и не мога са я изтърпя до 1.25 кХз, а 8-ца разделена към 2 инча ШЛ я спирам на 500, защото 2 инча нагоре се справя по-добре... Тоест, 110-1.100 вероятно оцветяват, а то дето се казва половината и повече от половината звук е там. Сигурен съм, че оцветяват супер благо, меко и приятно, но оцветяването си е оцветяване. Може би с FIR корекцията проблемът се решава обаче. Все пак, на тези колони им липсва една 8-ца по-възможност коаксиална, ако ще и с добавка полу-вълновод да я качи визуално до 15 инча и да подпомогне компресионния драйвер.

Пето, коаксиалните говорители са много хубави, обаче работата на голямата мембрана се наслагва и по звука на компресионния, което пак не е идеално.

Шесто, все пак има колони свирещи до 200 кХз., а не до 19...

Все пак, акустичното качество, да имат 45 грдуса (тоест 90? това не разбрах) хоризонтална диаграма и напред и назад за повечето честоти, плюс доста равна АЧХ/съответно ФЧХ с голям обхват, особено надолу са двете предимства измежду всички компромиси, които дават най-много, особено сцена и реализъм. И човекът го е направил и съм сигурен, че звучат прекрасно и епично.
Дори е възможно да няма какво да ги бие.

Инж. Янев вече покани повечето активни аудио хобисти в страната да чуят фазово и енергийно линейни колони с голям обхват, така че много хора вече знаят какво е истинско стерео. Чак звучи неестествено и странно. При Янев вниманието привличат вече други неща. Докато домашно слушаме АЧХ и енергия, при Янев слушаме картина. Много различно. Бих казал даже, че отвлича вниманието от самата музика. Слушането на дифузно звуково поле ни кара да се съсредоточаваме върху самата музика, тоест нотите. Психиката има капацитет.
5
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« Последна публикация от lordoff - Септември 29, 2022, 06:16:08 18:16 »
...В момента се боря с шумове, предизвикани от импулсни захранвания. Лошо си влияят с лампата. Ако някой има опит в това отношение, нека да сподели. Не го предвидих това, като правех стаята. Загледах се в т. нар. аудиофилски захранвания. Имаше снимка на един 6 гнездов контакт - вътре имаше филтър ЕМИ. Цената беше доста солена.  Другият вариант е, да намеря скин (оплетка), в която да вкарам кабелите с такова излъчване или да ги включвам в еми филтър. Експериментирам за сега...
Хм... Интересен казус. Трябва да споделиш повече инфо. Какво означава "лошо си влияят с лампата"?


Опит нямам. Може би поради простата причина, че захранването на аудио компонентите ми е на отделен кръг, предпазител, фаза.
Инак наблизо има тв с импулсно, PS3-ка... Но те са в съвсем друг кръг на захранване.


Тези, аудиофилските захранвания, ако ги заглеждаш, можеш да си прережеш вените :-) Или изпразниш джоба в най-добрия случай.
Запълват пазарна ниша просто. Истинско захранване се прави със разд. траф + филтри.
EMI филтри не е лошо да се ползват, но аз не бих сложил на КС (крайно стъпало).
На източник, ЦАП, РИАА и т.н. - Да!
Най-лесно е да експериментираш с някой Schurter или Schaffner. Има ги в mouser, digikey, farnell и подобни.
Ако искаш "върха на сладоледа", търси medical grade :-)
6
Музика и Музикални клипове / Re: Скапани флакове или?
« Последна публикация от barobgb - Септември 29, 2022, 03:18:51 15:18 »
Здравейте отново!
Та само за да приключа темата - същото явление с "плаващия" говорител го забелязах още няколко пъти - на някои парчета и 2-3 албума. Просто изтеглих други версии (с които го нямаше наблюдаваното явление)  и изтрих проблемните - няма да си скапвам говорителите заради тях все пак.
Благодаря!
П.п. Пробвах и с лаптоп - същият резултат...
7
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« Последна публикация от Toshko - Септември 29, 2022, 09:00:09 09:00 »
Пробвал съм със сребърни, 50% сребърни, куче марка за аудио и от железарията... От железарията съм ползвал нещо като звънчев едножичен пресукан и многожичен обикновен двойка в още една изолация и двата варианта по 1.5 мм2...
Дали защото най-много се постарах на последната система и правих най-много итерации или по друга причина, кабелите от железарията ми звучат най-приятно. По някаква причина дълго време високите ми бяха тихи, но после нещо се разработи, дали кондензатор или нещо друго, сега са добре.

Не би следвало да има разлика между кабели, макар че аз самият съм я чувал и я чувам. Особено пък интерконектите дават много чуваема разлика.

Всеки който обяснява как звучат отделните кабели по същество се прави на астролог. Или климатолог. - несъществуващи науки неспособни да предсказват. - което е основно изискване нещо да бъде наричано наука.

Тоест, купи си някакви прилични кабели от железарията. Оголи колкото ти трябват краища, калайдисай ги, стегни изолацията с малки свински опашки върху калайдисаното или сложи термо шлаухи, които да бъдат много плътни за да не влиза киллород под изолацията. - това е всичко, което се иска от теб и което можеш да направиш.

Чисто теоретично, кабелът трябва да е многожичен с възможно най-най-фини жички, които да бъдат изолирани една от друга. Между едножичен (твърд) и многожичен без изолация между жичките почти няма разлика
Тоест, ако някой нещо ще прави, то трябва да бъде многожичен кабел от лакиран проводник за намотки и то изключително тънък.
Единственото на което можем да влияем е т.н. Skin effect. А той зависи от съотношението сечение-повърхност. - при равно общо сечение разликата идва от там.
Всевъзможните силикони и тефлони не мисля, че са по-неутрални от обикновена гума или ПВХ (PVC).

Т. Е. Проект за кабели би имал смисъл ако се изтеглят от 2.5мм2 нагоре общо сечение емайлирани намоткови проводници през някаква изолация, примерно дълъг термо шлаух и това после се нагрее да се свие и се омотае с качествен текстилен авто изолирбанд.
8
Готови DIY Проекти / Re: ОБ проект
« Последна публикация от tehnoart - Септември 28, 2022, 09:33:30 21:33 »
В момента съм с 1,5 мм KCE-LSW15, не знам има ли смисъл да сменям. В момента се боря с шумове, предизвикани от импулсни захранвания. Лошо си влияят с лампата. Ако някой има опит в това отношение, нека да сподели. Не го предвидих това, като правех стаята. Загледах се в т. нар. аудиофилски захранвания. Имаше снимка на един 6 гнездов контакт - вътре имаше филтър ЕМИ. Цената беше доста солена.  Другият вариант е, да намеря скин (оплетка), в която да вкарам кабелите с такова излъчване или да ги включвам в еми филтър. Експериментирам за сега...
9
Aудиотехника / Re: Границата на възможното в озвучаването
« Последна публикация от lordoff - Септември 27, 2022, 11:06:31 23:06 »
Не мога да си обясня, как тия 15 инчови говорителти възпроизвеждат, че и вярно, 20к
Ами.... Магия!  ;)
 ;D ;D ;D


...шегувам се! :-)
Повече инфо за проекта: https://evo2.org/wp-content/uploads/2021/06/Bitches_Brew_Open_Baffle_Live_Edge_Speakers.pdf
10
Направи си Сам (без тунинг) / Re: Една кална история.
« Последна публикация от lordoff - Септември 27, 2022, 11:20:41 11:20 »
Интересно при джиповете как е решен този проблем.
;)
Страници: [1] 2 3 ... 10