Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 416
1
Остави солариума, изпържиха мозъците на хората от пропаганда и шарлатанщина.

Не съм споменал, че ни пръскат отгоре с кемтрейлс и че има световен недостиг на чипове, защото ги блъскат във ваксините.

Само че хората вярват на тези откъслечни фрагменти наукообразно знание.

Страшна тъмна безпросветна простотия.

И Мутафчийски много помогна с идиотските си метафори.

2
Новини / Re: Истината за корона вируса
« -: Септември 23, 2021, 11:43:39 23:43 »
Срещаме го многократно вече, дори десетки пъти :
https://offnews.bg/zdrave/prognoza-sled-zimata-koronavirusat-shte-se-prevarne-v-obiknovena-nast-760234.html

Лошото е че некадърници и шарлатани изпържиха мозъците на хората с желанието си да се покажат колко са умни.

3
DIY (Направи си Сам) / Re: Озвучаване на гараж.
« -: Септември 23, 2021, 02:10:46 14:10 »
Егати разхода на електронни компоненти за нищо  ;D

Пускай го с каквото има, тъкмо ще се ограничава  ;D

4
Корнелия кури ПППП, че нямали идеология. Корнелия не разбира, че пазарното стопанство* и частната инициатива** са идеология, а също и демокрацията и разделението на властите.
Тя косвено отрича корупцията като първопричина за бедите ни. Според нея първопричината са законите, а последствието е корупция.
Корнелия не знае, че добрият съдия може да съди справедливо и без закон, законът трябва на този, който не познава живота или се колебае.
Гарантът за справедливост е обладаващият интегритет правоприлагащ или правораздаващ. Законът няма собствени очи и уши.
Същото се отнася за Христо Иванов и той си мисли, че законът е вплетен в континиума на пространство-времето. Работата обаче не се върши от закон, а от работник.
Законът разбира се трябва да бъде адекватен. Адекватен закон могат да напишат адекватни хора***, които са установили помежду си какво е адекватно. Не които са се разбрали да натъкмят нещо, а са установили, намерили са правилното, формулирали са го адекватно и тогава вече са се съгласили.

Новите политици изглежда разбират последователността в която трябва да протекат събитията, съответно естеството на R&D процесът, който трябва да протече.

___________________________________________________
* и ** Ако сме се разбрали, че пазарното стопанство и частната инициатива са нещо хубаво и това е нашата идеология трябва да търсим начини да ги улесним и евентуално подпомогнем - това е дясната политика. На всеки разумен е известно, че дерегулацията, умерените данъци и доброто правосъдие са добри за частните стопани. Естествено още по-добре е за тях, когато работниците им има къде да си дават децата на детска градина, пътуват кратко до работа, здрави са и се хранят добре (открито от левия Хенри Форд в условията на най-дивият капитализъм по това време)

*** Адекватен е отруденият от съзидателен високо квалифициран и ефективен труд, било интелектуален, физически или комбиниран, който живее достатъчно социално и стопански интензивно и достатъчно сложно.
В този смисъл Корнелия и Христо не са много адекватни.

5
DIY (Направи си Сам) / Re: Озвучаване на гараж.
« -: Септември 21, 2021, 03:32:47 15:32 »
Имам въздушна пушка с дулна скорост 300 метра в секунда... и оптика  ;D
Направи им нови кутии  ;D

6
Партия Волт ще направи едно полезно нещо. Ще предостави целите си листи на "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

Двамата служебни мисинстри, които показаха, че може да има разлика без сложни пируети, гениални хрумвания и свръх човешки усилия. Тоест, показаха, че работа може да се върши и като просто се полага съвестно и последователно някакъв квалифициран съзидателен труд.

Дано направят разлика и дано получат достатъчно подкрепа за да не увиснат да търкат банките под непрестанните атаки на останалите.

7
Отврат, говори се, че хематомите и кръвоизливето от краката са повлияли деменцията на Али допълнително.

8


6.45 на Нюрбургринг в нещо от което не стърчат жици  ;) Фолксваген  ;) и няма да бъде особено трудно да се регистрира.
Нио са шампиони във Формула-Е за 2015 г.

И такъв автомобил с ДВГ няма.

9
Само да се отървем от тъмните материи и енергии...Струва ми се, че проблема на повечето физици, е че докато повтарят мантрата, че излизат извън пределите на нютоновата физика всъщност не го правят и са неспособни да го направят.
Очевидно, е че има повече от три измерения, заедно с гравитацията и времето са поне 5, ако добавим и граница на вселената.

Те обаче си играят с нятонова физика и представят пространството в двуизмерни разрези.
Плоска вселена означава триизмерното пространство да поддържа геометрично прави линии в отсъствието на гравитация завинаги.

Видимо разширяваща се вселена има нужда от обяснение, а не от натъкмяване.

https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2020/11/12/even-at-its-end-the-universe-will-never-reach-absolute-zero/

10
Антиваксъри нападнаха пункт за ваксинации във Варна:

https://www.mediapool.bg/antivaksari-napadnaha-i-provaliha-vaksinatsiyata-v-mobilen-punkt-vav-varna-news326522.html


11
Има и още един вариант.
Фронтът на вселената е все още там и предизвиква съответното изкривяване на пространство времето. Нищо не може да го изпревари. Нещо обаче може да се долепи плътно до него за малко по-малко от безкрайно много време. За това нещо може да се долепи друго нещо и така докато безкрайно много неща сновно с вълнов характер се наредят едно зад друго отвън навътре.
Това е непрекъснат процес, който трае вечно.
Материята произвежда и излъчва енергия, тази енергия се разпространява във всички посоки, което винаги е навън и рано или късно съответните лъчения ще се подредят зад фронта на разширение на вселената.
Рано или късно вселената ще изстине, а всичко някога излъчено ще се намира по въпросният фронт на разширение. Всеки един атом, кварк, протон, неутрон, електрон, всяка черна дупка ще се изпари през хокингово лъчение и някога ще трепне или ще се задвижи за последно при което ще се отдели някаква вълна, която след почти безкрайност ще прекоси цялата вселена и ще се нареди зад фронта на разширение, където е t=0.
Може би всичко вътре във фронта ще загуби значение и стойност, тоест всичко ще стане нищо.

...

Какво става между две частици, вълни, фотони и т.н., когато се движат една до друга със скоростта на светлината? Между тях започва ли да тече локално време?

Цикличен голям взрив или непрекъснат голям взрив?
Локален голям взрив?

Защо фронта на разширение трябва да чака всичко вътре в него да отдели и излъчи всичката си енергия за да започне новият цикъл?

Защо трябва да има цикъл?

Вселената щяла да изстине? Няма проблем, нека изстине. А с топлината какво правим?  ;D тя къде отива? Очевидно вселената не може да изстине.

Ако изобщо има цикличност и голям взрив, когато всичко спре да мърда и излъчи всичката си енергия, всичката топлина или енергия е по фронта и всичко вътре става без значение. Тоест, всичко това се превръща в сингуларност и готово.

Въпросът е дали не е постоянен процес на рециклиране на енергията обратно в материя.

Най-весело ще бъде ако стои на едно място...

12
И други мислят като мен.
Вселената най-вероятно се разширява със скоростта на светлината, а заключението ни за космологичната константа е напълно погрешно по някаква причина.
Остава един проблем, вечната и безкрайна вселена има прекъсване в линията на времето и това е t=0 мигът преди мигът на големият взрив. Самият голям взрив противоречи и пречи.

Четете в първия файл.

Втория е още по-добър и обяснява още по-добре, защо концепцията за разширяващо се пространство е глупост.

И двете публикации обясняват, че наблюдаваното червено отместване се дължи на релативистичен ефект на Доплер заради голямата относителна скорост между излъчващият и приемащият.

Тук става много интересно. Ако изобщо има константа на Хъбъл, и скоростта на фронта на вселената е ограничена до с, то излиза, че всеки намиращ се извън центъра на вселената може да ускори до с и да излезе извън нея.
Няма да е вярно ако стои на едно място. Вярно ще е ако се движи с известна скорост. Няма да е вярно дори тогава, защото би означавало да излъжем ограничението на скоростта.

Всъщност, някой намиращ се извън центъра на вселената може да ускори до скоростта на светлината и да започне да се доближава до фронта на разширение на вселената. Но вероятно никога няма да го изпревари.

Дупката в знанията ни е отношението време-пространство.
Имаме три физически измерения. Безспорно имаме четвърто измерение - гравитацията, която изкривява пространството.
Вероятно имаме и пето измерение, което забранява нещо движещо се със скоростта на светлината да изпревари друго нещо движещо се със скоростта на светлината.

Затова и привържениците на големият взрив измислят тъмна материя, тъмня енергия и други подобни. Те всъщност се борят с проблема, че максималната скорост е ограничена насложен върху начинът по който локалното време изкривява пространството (или пространство-времето) .

Причина: фронта на вселената се движи със скоростта на светлината и винаги се е движил с толкова. Времето там е t=0
Доста е нелогично ти да тръгнеш в t= незнамколкоси, да се движиш със същата скорост и да изпревариш нещо, което се движи със същата скорост много преди теб.
Доста е възможно в даден момент относителната скорост спрямо фронта на вселената да бъде <с, съответно 0<, тоест да се приближи към него. Само че изкривяването на пространство-времето в даден момент ще ни забрани това и ще достигнем мястото на което относителната скорост между нас и фронта ще бъде равна на 0 и никога няма да го изпреварим.
Същият ефект се наблюдава във всички посоки в различни мащаби, но това не е разширение на пространството, а безмилостно ограничение на скоростта.

Фридманистите и някои квантови физици си измислят нови правила, например локално може, ама глобално не може. И вкарват тъмни материи, енергии и други подобни. Няма да се изненадвам ако ходят и на врачка. Същите си измислят и безкрайно квантово поле (каквото и да значи това), неща подобни на Етер и т.н. Едно е сигурно, всички теории разчитали на етер, координатна система, тъкан на прост анството и т.н. винаги са се оказвали грешни.

Много по-удобно и вероятно п авилно е да гледаме на пространство-време-гравитацията като 5-измерно цяло.

Началото на вселената все още продължава. И ще продължи завинаги. Може би.

Повечето галактики се били отдалечавали от нас. Вселената била започнала преди 13.8 милиарда години. Заключи мравката стъпила на капачка от Кока Кола.

Какво остава зад фронта движещ се завинаги със скоростта на светлината и останал завинаги в t=0?

Кога този фронт е минал през мястото на което се намираме? А през местата към които гледаме?

Бонус: понеже не съм професионален физик, съответно нямам колеги пред които да се изложа бих рискувал със следното...
Имаме проблем с безкрайното и без началното. Съзнанието ни трудно възприема такива концепции.
Ето Ви решение: фронт носещ се завинаги в t=0 през безкрайността. Никой и нищо, никога не може да го изпревари. - използвайте въображение, все някой може да се окаже прав.

Решение 2: има Етер, налягане на вакуума, постоянно зараждащия се частица и анти частица и т.н. съответно триене и съпротивление на празното пространство, дали зад фронта, дали пред него.
Наблюдаваме инфлационно разширение, което е започнало преди известно време и което обясняваме с тъмна материя, тъмна енергия и т.н.
Представете си, че фронтът се е из носил, изтъркал, изхабил, изчерпа. Каквото и да е имало там. Може би началото на инфлацията е в следствие на изчезването на фронта и съответната кривина в пространство-времето, съответно наложеното ограничение е от паднало заедно с изчезването на кривината от фронта.
Представете си, че вече се е състоял нов голям взрив. Как бихме разбрали? Кой знае къде е центъра на вселената и кога и дали изобщо бихме го видяли?

13
Нещо интересно, ударната вълна или фронтовете на разширение лежащи на двата края на диаметъра на вселената във всяка покоса се движат един спрямо друг със скорост от 2 065 727.272727273 (два милиона и нещо километра в секунда), съответно за наблюдател стоящ на мястото на големият взрив всяка точка на повърхността на разширяващата се сфера на вселената се отдалечава от него с над 1.000.000 (един милион) километра в секунда. Това е 3.33 пъти скоростта на светлината. Общо разширението от край до край е почти 7 пъти скоростта на светлината.

Сложни казуси с много неизвестни се решават като започнем да изброяваме какво знаем със сигурност.

Доста е сигурно, че трите места за които говоря имат време течащо с различна скорост. Съответно през натрупването от 13.8 милиарда година там обектите съществували в началото са на различна възраст. Да речем кварките ако не са минали през енергийно състояние и са стояли частици материя през цялото време. Знаем, че още в началните времеви кварки (милимунди) вселената вече се е разширявала с по-висока скорост от тази на светлината.

И те нещата започват да стават очевидни.

Как учените заобикалят забраната нещо да се движи по-бързо от светлината? Казват, че обектът локално се движи с ограничението на скоростта, но пространството се разширява и така може. Може или не може никой не може да каже. Учените само наблюдават разширението и съставят хипотези и формули по наблюденията. Тези формули разчитат на наличието на допълнителни сили, които обаче не са наблюдаеми или измерими и както върви май няма да ги наблюдаваме или измерим, защото не съществуват.

Ако не наблюдаваме един огромен релативистичен ефект, те пък на!

14
Единственото сигурно за вселената е че големия взрив се е случил , какво е било преди него не се знае . Какво е тъмната материя не се знае , какво е точно вселената също не се знае . Какво има извън границите на вселената ? Вакуум или нещо друго ?  Познатата материя която виждаме е едва 0.1% от първоначалната маса кварки преди взрива . Какво ще се случи когато вселената се разшири достатъчно и престанат да действат силите които дължат материята , ще се разпадне на изходните частици ? Има много космологични въпроси които са без отговор за момента . Реликтовото излъчване е единствения източник на информация за оня първичен балон плазма , който се е разпънал във пространството поставйки началото на вселената преди 13 млрд години .

Изглежда големият взрив е някаква криза, а не точно началото.
Резултатът не е особено хомогенен.
А и ако се замислим, защо изобщо е имало взрив? Нещо е разбалансирало системата. Защо не е останала да съществува една супер тежка черна дупка.

В днешната вселена, колкото повече маса се натрупва на езно място, толкова по-безнадеждно умира всичко в сингуларност с все по-голям хоризонт на събитията. Вярно, че и радиацията на Хокинг става все по-силна с нарастване на масата.

Физиците се занимават с какво ли не, но не и със самият голям взрив. Който не е начало на нищо, защото и сингуларността преди него трябва да се е пръкнала отнякъде. Ако изобщо е била сингуларност.

Но основното, е че взрив, разпад, отделяне на енергия и т.н. могат да се дължат на внезапно привнасяне на енергия или пък на внезапно отнемане на такава.

Накрая ще се окаже, че от гледната точка на местата в пространството извън сферата на големия взрив той още не се е състоял, а при преминаването изглежда, че току що се е състоял. Или пък материята се заражда по фронта на това, което възприемаме като ударна вълна. Може и има логика да е нещо вечно рециклиращо се и растящо до безкрайност.

Айнщайн е казал, че вселената е безкрайна. Теорията за големият взрив пряко противоречи на това твърдение. При известна средна температура и известни размери би трябвало да може да се изчисли и масата. Това е абсурдно. Безкрайните неща са безкрайно тежки. Вселената не би трябвало да има начало ако е безкрайна. Нито пък да има край или граница.

Това не е съвсем сигурно: https://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe наблюдаемата вселена била с диаметър 93 милиарда светлинни години... Ако големият взрив се е случил преди около 13.8 милиарда светлинни години как ще има диаметър повече от 27.6?!
Ето как: https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2019/02/26/how-did-the-universe-expand-to-46-billion-light-years-in-just-13-8-billion-years/?sh=2c076a485c04 - това също не е съвсем сигурно. Пространството може да се разширява, но може и така да ни се струва. Константата на Хъбъл я преизчисляват по няколко пъти на година и то в големи граници.

За всеки случай от последните два линка може на човек да му стане ясно зако си блъскат главите толкова много с тъмната енергия, тъмната материя и т.н. тъмни неща. Защото над определено разстояние разширението е такова, че обектите се отдалечават от нас със свръх светлинна скорост, например три пъти по-бързо от светлината, което би означавало, че светлината от тях не би трябвало изобщо да ни достигне. Само че локално те не се отдалечават с такава скорост и светлината си пътува, ние обаче се отдалечаваме със същата скорост поради въпросното разширение и теоретично светлината от тези далечни обекти никога не достига до нас.

Всичко това вероятно не е вярно по начинът по който го систематизират. Вероятно няма тъмна материя, нито тъмна енергия, вероятно нито един закон никога не се нарушава, а някои неща само ни се струват.

Така става, когато не знаем генезиса на нещата. Например може да има една огромна гравитационна вълна, която да криви нашият малък локален край на вселената и ние да падаме по наклона нанякъде, а кривината между нас и далечните обекти да ни кара да ни се струва, че са абсурдно далече. Остра 20 метрова вълна между две рибарски лодки на 10 мтра една от друга ще направи разстоянието помежду им да изглежда като 50 метра. ;)


15
Напоследък климатичните новини започват да стават противоречиви дори за невъоръжено око.

Гълфстрийм се забавя и изстива, може да спре.
Гълфстрийм е течението, което пренася топлина от екваториалните води на атлантическия океан на север покрай Гренландия и Англия до Швеция и Норвегия.
Като спре Гълфстрийм северният Атлантик ще стане по-студен, както и части от северно море. От което най-вероятно въпросните водни площи ще замръзнат, а големи части от граничещата с тях суша ще бъдат по-дълго под лед и сняг.
От това отразяващата повърхност на планетата ще се увеличи.
Радиацията от слънцето на единица площ, собствената топлина на планетата (земята има отрицателен енергиен баланс и непрекъснато се охлажда) са относително константни, както и дългосрочният принос на парниковият ефект. Съответно повишената отразяваща способност ще намали прихода на топлина.
Дали Гълфстрийм е бърз, бавен, топъл, студен или го няма е напълно безразлично за общият топлинен баланс на земята.
При достатъчно голяма разлика в температурите топлообмен ще има по един или друг начин.

На земята всички масови измирания са причинени от глобално захлаждане, без едно, което е от метеорит.
Перспективата да си спретнем масово измиране от глобавно затопляне е крайно невероятна. На земята има повече суша, която е неблагоприятна за обитаване заради студен климат, отколкото би станала необитаема заради горещини.
Дори за пустинята Сахара няма гаранция, че ще се разшири при евентуален по-топъл климат при който обаче ще има повишен кръговрат на водата. При такива големи очаквани промени като изменение на морските течения, ветровете, температурата и т.н., нищо чудно там да започнат да падат валежи.
Това обаче са спекулации.

Ето нещо, което не е спекулация:

Озоновата дупка над Антарктида тази година е по-голяма от 75% от отчитаните някога озонови дупки. При положение, че от 15 години се смалява.
Единственото сигурно, е че когато е по-студено дупката е по-голяма.

"По-студените условия увеличават площта и намаляват съдържанието на озон в центъра на дупката."
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ozonovata-dupka-nad-IUzhniia-polius-izrasna-za-sedmitca-i-stana-po-gol_174394.html?fbclid=IwAR3G83yA64p7IV2GUIaYSib7E1x4Fwup_6fcC42IzcZc8w2No6A7fDtHjYk

Дайте да се разберем. От 25 години факторите унищожаващи озона са сведени до минимум. Опасните аерозоли и фреони вече отдавна не се произвеждат. Общото количество озон сега е по-голямо отколкото през 90-те. Озонът (О3) се получава, когато О2 бъде облъчен с ултравиолетова светлина, а също и при гръмотевична буря.
И как така след 25 години намалени фактори разграждащи озона и след 15 години увеличение на неговото количество дупката е много голяма?

Ами студено е. Слънцето е в период на намаляваща активност, слънчевите петна са малко.

Така че, мислете му.

Страници: [1] 2 3 ... 416