Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 65
1
Да България Мутира или пък просто разкри грозното си лице

Напоследък мощно пропагандират "Закона за защита от домашно насилие" или законопроекта за такъв. Плюят във всички посоки защо не минал, кой сега щял да пази жертвите на домашно насилие?!

Ще им отговоря: Ще ги пази досегашният Закон за защита от домашното насилие приет през 2005 г.

Тоест, те до такава степен разчитат на повърхностна пропаганда, че си позволяват заблуди и имитации като тази, че едва ли не такъв закон няма и тепърва ще се приема.

Всъщност са внесли за изменение и допълване на съществуващият закон.

Вносители Елисавета Белобрадова и Надежда Йорданова.

Ключови предложения:

- Домашно насилие може да има между членовете на интимна двойка - без дефиниция, тоест гаджета от три дни;
- Домашното насилие може да се изразява в бездействие... Даден е пример с не даване на храна. Дефиниции и мотиви пак няма. Да не дадеш храна на някой зависещ от теб е като минимум престъплението злепоставяне, по начало наказуемо от НК. Дължимата грижа и издръжката също са идеално развити в нашето право. Не на последно място, случаи на отказана храна не са известни или максимум са единични.
Бездействието може обаче да се изразява и в отказ да се даде на дете шоколад преди лягане и други подобни;
- Жалба може да подаде всяко дете, което може да говори, тоест на 2-3 годишна възраст;
- Производството по жалбата не може да бъде спряно или прекратено ако жалбоподателят размисли;
- Докато трае делото жалбоподателят бива отглеждан от НПО;
- НПО-та, които тепърва ще се регистрират по този закон ще определят учебните програми в училище за което ще им се плаща с обществени пари. Какви са тези НПО-та живеещи от държавни субсидии, тоест колко са не правителствени?
- ЛГБТ-i обучение още от детската градина. - последното трябва да го проверя, защото не намирам прекия текст в законопроекта. Защо не го намирам четете в следващият абзац;

Всичко за което говоря и което е тема на множество изказвания в парламента и публикации в медиите и социалните мрежи не са точно преки разпоредби на закона, а дефиниции, преходни и заключителни разпоредби и т.н. подлости и тарикатлъци, един вид ситния шрифт под договора. Не забравяйте, това е закон за изменение и допълване, а не нов закон.

Нито едно изменение не води до подобряване на средствата и подготовката на компетентните органи.
Законодателството така или иначе преследва всеки отделен вид проява на домашно насилие - физическо насилие, тормоз, злепоставяне, измама, отвличане, лишаване от свобода и т.н.
Това от което се нуждаем е в съответните органи на разследването да се отделят и профилират специалисти за които да се разработи методика. тоест, разследващите полицаи, дознателите и следователите да имат наръчник за работа при такива случаи. Има и специализирани органи, агенция за закрила на детето и т.н. Всичко това трябва да се обобщи и интегрира в един наръчник, да има методология и процедури. Едва когато бъде създадено такова помагало и то бъде рецензирано от специалисти може да се изработи предложение за изменение на законодателството, така че защитата да се дава ефективно, съответно да могат ефективно да се наложат марките по защита, превенция и наказанията.

Най-важното, е че закон отдавна има! Мерки за подобряване на прилагането му няма и няма и да има. Това води до избирателност, доноси и произвол. С две думи болшевишки терор.

ДБ се превръщат в екстремистка партия с опасно поведение.

Към настоящият момент, въпреки аргументираната критика те не изоставят наратива си, че лошите в парламента не искат да има защита от домашно насилие. При положение, че законопроектът им удължава срокове, не предлага разрешения на съществуващи проблеми и просто въвежда джендър идеология и НПО-та. Те отказват дискусия по предложените "нововъведения", а продължават да бламират и баламосват.

Коя е Елисавета Белобрадова (Летящата Козила Ерато)? Тя стана известна като автор на вулгарни хуморески във Фейсбук в стил "като гледах 50 нюанса сиво припикнах от смех" - почти точен цитат, набра популярност с развлекателно-хумористичния сайт Майко Мила, където отново упражняваше острото си перо с пиперливи шеги на битови теми. После стана депутат от ДБ.

Коя е Надежда Йорданова знаете.

Нещо много странно се случва в коментарите под статусите на ДБ и Белобрадова, често мнозинството коментиращи са много недоволни и на откровено противоположно мнение. Аз отдавна не следвам ДБ и не коментирам статусите на страницата им в това число и страницата на Христо Иванов. Още когато лелеехме Бойко Борисов да падне от власт коментиращите бяха много крайни и изповядващи едни и същи странни за мен изкривени разбирания, подобно на религиозна секта. Това, че сега има толкова негативни коментари, това ми говори, че по някаква причина ДБ са прекрачили някаква граница.
Аз самият много пъти съм гласувал за тях, подчертавам винаги по метода на изключването. само че винаги съм бил недоволен, защото те намират нови и оригинални начини да не направят това, което очаквам и да вършат неща за които просто не са пратени там.

Например, същата Белобрадова има нещо като социален ресор. Занимава се с помощи за украинците, в това няма нищо лошо, хората са в беда.
Само че не се занимава с помощи за българите в Донбас, Запорожие и Херсонска област, а там има много българи. - преди месеци съм коментирал, че деца има не само в Украйна, но и в Донбас. Сега конкретно за това се подсетих от интервю на един журналист, когото не харесвам, затова няма да го спомена.

По метода на изключването нещата отиват натам, че нямам за кого да гласувам. На тези им гласувах достатъчно много пъти, но вече преминаха всякакви граници. Поставиха си такъв дневен ред, че не свършиха нищо от наистина същественото. Отделно такива ачик-ачик изцепки като опитите чрез изменения да се въведат напълно неприемливи за нашето общество дефиниции и институти в защитата от домашно насилие или по-точно казано чрез нея и под такава форма.

2
Тази година правителството на САЩ се кани да му свършат парите около месец юни. Обикновено парите свършват към септември.
Обмислят да направят един брой платинена монета с номинал 1.000.000.000.000 - един трилион долара или повече за да закърпят положението, защото тавана на дълга е вързан към наличните пари в обръщение и резервите.

Днешното ниво на технологиите и обществените отношения* не позволява на една държава да има всичко едновременно.
Или гражданите ти живеят добре, или имаш армия. Например.
Армиите по света сега са джуджета в сравнение с преди 83 години. - когато населението на света е три пъти по-малко.
Относителната ефективност е спаднала. Един днешен танк струва много повече от един 80 годишен танк.
М26 Пършинг е най-тежкият американски танк от ВСВ, пуснат в производство 1944 г. на цена от 83.000 долара равняваща се на 1.4 милиона днес. M1 Абрамс струва около 8 милиона долара.
Първият Форд Мустанг е продаден за 3.500 (33.000 днес) долара на начална учителка, днес кабрио V8 струва не по-малко от 50.000 долара. И т.н.
Казвам относително, защото ако днес произведем '44 Пършинг и '64 Мустанг те ще струват по-малко от 1.4 и 0.033 милиона долара.
За сравнение средният годишен личен доход на мъж през 1964-та е 4.900 долара, а средният на домакинство е 6.600 долара (46 и 63 хиляди днес). Днес същите данни са 54.000 и 78.000 долара.
Покупателната способност се измерва по потребителска кошница, която явно не включва танкове и мустанги, защото много от изделията днес струват между два и осем пъти повече.
Средното жилище в САЩ струва 19.000 долара през 1964 (182.000 днес), докато днес средното жилище струва 350.000 долара. Обаче средната къща през 64-та е с площ от 115 м2, а днес е около 230м2, дворовете предполагам, че са същите, а цената на м2 е същата.
Погледнато така нещата не изглеждат толкова зле.
Само че средният годишен доход през 1964-та е няма и три пъти по-нисък от цената на нова къща тогава.
Днешният среден годишен доход е близо близо пет пъти по-нисък от средната цена на нова къща.
Покупателната способност на м2 с дохода на домакинството или семейството през 64-та е бил 40 м2 годишно.
Днес е 51 м2 годишно.
През 64-та годишният доход на домакинство е купувал два Форд мустанга без проблем, сега също купува два нови мустанга без проблем.

Черпиха дивидент от мира, решиха че им стига.


Да се върнем на темата.
Днешните армии не са достатъчни да наситят с хора и оръжие театър на бойните действия с размерите на средно голяма държава като Украйна. Или да кажем, че са достатъчни, но до там.
Европа разполага с всичко на всичко буквално няколкостотин модерни бойни танка от последно поколение.

Демократите капиталисти трябваше да вземат поне два урока от комунистите (режима установен от терористите болшевики над половината свят между 1917-та и 1991-ва) и това е манията по технологии и индустриализация и стратегическите резерви от суровини, стоки, храни и т.н., но и резервни стратегически производства и вериги за снабдяване.
Понеже комунистите са по дефиниция и параноици, нямаше комунистическа държава без стратегически резерви от всичко и работещи производства за всичко от първа и втора необходимост.

Днешният свят се управлява безотговорно. На много места говорят за съкращаване на работното време, намалена работна седмица, гарантиран минимален доход. Истината е че не че не трябва да се работи повече, а няма какво. Ако имаше какво щяхме да работим повече и да получаваме по-големи възнаграждения. Само че очевидно възнагражденията стоят на едно място, а реално дори намаляват. Видимо по PPP доходите 60 години са едни и същи спрямо така подбраната потребителска кошница, но спрямо цените на имотите, автомобилите и други подобни доходите са по-ниски.

Тогава откъде да се вземат пари едновременно за да живеем добре и да имаме голяма и силна армия? Няма откъде. Парите едва стигат за поддържане на масов нормален стандарт на живот. Инфраструктурата се руши и става по-лоша и в ЕС и в САЩ още много преди Ковид и сегашната война.

По тези теми е необходим световен консенсус. Необходимо е и общо усилие за намиране и преследване на смислени цели.


*нормирано работно време, а експлоатацията е забранена

3
Хем са отчайващи, хем имам сантименти.
Като че ли като събирах колекцията си идвадих късмет и то с доста ново производство ~2005-2010 г.
Отчаях се от тях, когато си купих 8-ците с лято шаси.

Някои казват, че са пъргави...
Не съм съгласен, че са пъргави обаче, точно обратното. Няма пъргав говорител с нисък Qms и нисък BL, ако ще и да е лек.

Имат прекрасни мембрани, линейни са и звучат приятно.

От там нататък имат абсолютно нестандартен набор от параметри.

Правил съм какво ли не и имам да кажем общо четири сполучливи проекта, малък ТЛ по класическа схема с 09360/370, огромен ОБ с по 2х12311 в 1.5 ленти, Барбарон - малък ОБ с DSP, но има прост пасивен еквивалент, макар и скъп и сега това с ОТГ в U-рамка. А не е като да не съм им обръщал внимание. Факт, че нямам успешен бас рефлекс с каквото и да било ВКН, но просто не харесвам бас рефлекс или просто не му разбирам. Направил съм общо два читави бас рефлекса с 10ГД30Е и с 15-ки Дайтон. Като с руския говорител е по-скоро МЛТЛ.

Особения набор от параметри изисква такива усилия, средства и време, че може би не си заслужава, защото един прост 6-8 инча ТБ или Фостекс ще ги надсвири с 2-3 елемента и една кутийка.

И накрая имаме парадокс, 12-ка, резонанс 25 херца,  не ще да дава бас ако не построиш кучешка колиба, а силата й е че има приятни среди, но понеже е 12-ка се връзва най-добре към 4 инча на до 700 херца, тогава защо свири до 4 килохерца? Същевременно струва 60 лева и се чупи лесно.
Същото обаче важи и за 8-ците на Благоевград, даже те звучат най-добре ако се отрежат докъм 500 херца, тоест още по-надолу, при това отгоре съм пробвал много непретенциозни неща като ТБ871 и ФРС5Х. Даже с 871 12-ката се преборва до 1250 херца.

Истината, е че са красиви и секси, като Форд Мустанг. Мустанга не е най в нищо, но е по от всичко, което не е спортна кола с форма на изтребител и хората си го купуват за да се мъчат с него.

Оригиналните алнико 12-ки, които се водят до 2.500 като че ли имат вложена малко повече мисъл.

Обаче в този завод или има някакъв зъл гений или някакво стечение на обстоятелствата, защото от Qts под 0.4 до 0.55, от BL 7 до 9, Qms 1.6 до 2.4 и Fs от 24 до 31, всичките дават 25 херца на -15 в 50 литра :lol: това е някаква прокоба. И всичките не свирят особено като 12-ки в 130 литра настроени на около 30 херца.
На ниски нива стари 09360 вадят повече бас в 30 литра :lol:

Това особено за някой начинаещ става да си го бие в главата. Накрая да му навие корекциите и да го скъса.

П.п. 12350 са друго нещо, понеже нямат нисък резонанс са лишени от прокобата на неоправданите очаквания и са много приятни. Ако измислите какво да ги правите.

4
Светът се управлява от нелегитимни неизбрани елити по дневен ред за който никой не ги е упълномощавал.
Борел и Столтенберг въртят ЕС и НАТО като частни фирми на еднолични търговци. Възприели са тертип на свръх реакции с прекоменра честота, генерират афоризми, вицове и откровено неадекватни глупости понякога по няколко пъти на ден. Като вманиачени тиктокъри или Инстаграм attention whores. Към тях разбира се трябва да причислим и много други хора, например Урсула Фон Дер Пфайзер Оргенезис.
Между другото тези дни са арестували зам председателката на европейския парламент Ева Кайли за търговия с влияние и други безобразия.
Интересно, как заместник председател търгува с влиянието на титуляра на длъжността. Тайно? Едва ли.

Нещата в духа на изброеното са дребни обаче.

Цялостната картина, е че няма чуваемост, разбирателство, добронамереност и равнопоставеност.
Възкачила се е някаква секта непогрешими нарциси, лицемери и буквално злодеи.
Очевидно съвсем неправилните кръгове от обществата излъчват представителите.
Всички тези са неправилните хора с неправилното образование, неправилните характери и неподходящи цели, държащи се неадекватно, вредно, разрушително и опасно.

Същевременно се радват на липса на критика и липса на изобличаване в неадекватност.

Представете си същите специалисти да проведат успешен майдан в Русия. - доста кратък филм на ужасите. Скоро може да стане още по-кратък.
Какво Ви говори това? Че злото започва да придобива твърде лесно дефинируеми очертания.
Сред хората цари страх, налага се вече и самоцензура.
Следващият етап е първото изречение в този абзац да бъде заменено от име.
Отново следващият етап е неприкрит терор. Защото за сега цензурата и терора са завоалирани и неофициални.

Погледнете само как се държат представителите на елитите, т.н. политици, особено чиновниците на международно ниво. Те са елитни и непогрешими, съвършени и категорични. И абсолютно не диалогични. Диалогът е изключен. Подчинението се подразбира.

5
Психология / Мотивация и старание на 4 г. дете
« -: Януари 05, 2023, 02:17:10 14:17 »
Как възпитавате целенасочено и старателно занимание с едно нещо от начало до край?

Аз обяснявам, че всяко нещо се прави, когато кадърен човек е вложил труд и знания и за определено време го е произвел. Комбайнер-мелничар-брашно. Брашно-месене, печене - камион- магазин.
Много добър пример е следната поредица: Природата дава възобновяеми ресурси, дървета растат в гората, дърварят ги сече, пренася и продава на дъскорезницата, така печели парите за своите нужди, храна и всичко останало, дъскорезницата бичи дъски и продава на дърводелеца, дърводелеца разкроява, сглобява и прави мебели, които продава на крайни клиенти или на магазина, така той заработва своите пари за своите нужди, магазина складира излага и продава с малка надценка и така и магазинерите изкарват парите си. Накрая ние купуваме с парите от нашите професии и използваме, а парите тръгват обратно по веригата и се разпределят надолу чак до дърваря.
Любимата ни кака от квартала е шивачката от съседния вход, която поправя дрехите на хората, кой напълнял, кой отслабнал, кой скъсал. Тя е най-трудолюбива, често шие до 21 часът. Бод по бод.

- Искам хвърчило.
- Хвърчилото се сглобява. (и помагам разбира се)

- Искам рокля.
- Добре, да нарисуваме и разкроим и да занесем частите на каката шивачка да ги сглоби. (проект в развитие)

И т.н. Готвим и други.

Сигурно някои от Вас имат подход за поощряване на самостоятелната работа, старанието и постоянството.
 Какъв е той?

Общо взето в мотивационните си беседи се въртя около идеята зад доказателствата за съществуването на Бог от Тома Аквински: http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/12/blog-post_24.html - мисля, че съм ги публикувал във форума и друг път.

Цитат
1. Бог като първопричина, първооснова
всяко нещо е създадено от друго нещо, основа му е друго нещо, (масата е създадена от дърво, дървото е първооснова на масата; древните гърци са виждали първоосновата в атомите - точно като съвременните физици; в 5-те стихии на Хераклит - вода, огън, вода и забравих кои още; в аперойна на Анаксимандър...) - нищо не е създадено от нищо, всяко нещо е създадено от нещо, в крайна сметка трябва да има нещо, което е първа причина, първа основа на нещата - и това е Бог.

2. като вечен двигател. неподвижния двигател
съществува движение, всяко нещо се движи от нещо друго, а кое е дало първото движение? някакъв неподвижен двигател, нещо, което никой не го движи - това е Бог.

3. космологично доказателство
всяко съществува определено време и после не съществува. времето е безкрайно и значи трябва да има една точка, в която нищо не е съществувало. ама като не е съществувало, как сега съществуват всички неща, след като нищо съществуващо не може да се породи от друго нищо съществуващо? значи първо е съществувало нещо, което е породило другите неща - Бог.

4. телеологично доказателство
нещата в света се движат, направляват към някаква цел. някой ги кара да се движат към цел. както стрелата се движи към цел, а лъкът я направлява. това нещо, което направлява всички неща, е Бог. (бел. Т. бих уточнил чрез законите на природата и естествената логика, защото в крайна сметка свободната воля е доказана и прогласена дори от Светото Писание, тоест всичко зависи от нас, поне нашата съдба в рамките на конюнктурата от всички останали съдби)

5. теологично
нещата в света имат различни степени на качество (по-силен, по- добър, по-умен...), т.е. различна степен на доброкачественост, ама като говорим за по-голямо или по-малко качество, ние го говорим по отношение на нещо/сравняваме го с нещо, което е най-качествено, което притежава всички качества в най-голяма степен. това е Бог - който притежава всички качества в най-голяма степен.

И така, пърпопричините и естествените зависимости са обяснени толкова гениално от Тома Аквински, че се ръководя от обясненията му във възпитанието. Крайната цел на всяко възпитание са всъщност способността за производство в условията на социално взаимодействие. Харесвам вещите и кадърни хора с познания, подход, умение, които обаче за разлика от мен имат и добри социални способности. Аз нямам достатъчно добри социални способности, съвместните ми начинания или са самоексплоатация в чужда полза или много рядко що-годе успешни. С колегите все пак работим добре.

И така... Какви са Вашите идеи и имплементации по темата, как малките деца да се научат да полагат усилия систематично?

6
Здравейте, ОТГ-1 не спира да вълнува потребителите, къде от носталгия, къде, защото се намират и апелират към душата и желанията на бюджетните потребители.

Проблемът на тези колони, е че в тях има благоевградска 12-ка, която макар, че изглежда като голям красив бас 12-ка, който трябва да извади авторитетен... бас... всъщност представлява един аудиофилски оксиморон.

Слушал съм едни правени колони с псевдо бас рефлекс с 30х200мм тръби в около 50 литра обем. Това са единствените колони с въпросните 12-ки, които съм чувал да вадят свестен авторитетен бас. Всеки опит благоевградски 12-ки да се подкарат в съвременен тип озвучителни тела с кутия със съвременен усилвател и съвременни филтри е бил малко или много неуспешен.
Оригиналните ОТГ-1 са тонколони за озвучаване на кина и читалища и типично се подкрепят откъм бас с отделен субуфер, дали с благоевградски 15-ки ВКН13313, дали с нещо друго, но през филтър, еквалайзер и процесор.
Типично ОТГ-1 нисък бас няма. Свири страшно приятно заради хубавата мембрана на 12-ката и лентовия ВЧ в хорна, но до там. На някои песни вади и бас, защото има изразен пик на резонанса на системата около 50-60 херца, но бас като бас няма.

Някои казват да се еквализират...
Говорител с 4мм ход в посока не е добре много да се еквализира. Колко да се еквализира?
Площта на мембраната на 12211/311 заедно с хода от най-много 4.5мм в посока дават точно няма и 88 дб звуково налягане в затворен обем на 25 херца. Това е и повече няма. тоест, могат да се слушат пълноценно на средно ниво между 1 и 3 вата или "като на между 1 и 3 вата" еквализирани.
За сравнение 15 инча с 8мм ход в посока могат да извадят почти 98 дб при аналогични условия в затворен обем.

От тук идват и няколко проблема.
Малката бобина на ВКН12311 означава, че лесно и бързо прави компресия на мощност, защото загрява от което Qes и Qts се вдигат още и кутията омалява още повече.
Затова по-голяма кутия и няколко децибела повече от порт или портче винаги ще бъдат добре дошли.
По-голяма кутия сама по себе си по никакъв начин няма да промени или повиши максималното звуково налягане, просто защото помпения капацитет на мембраната за един цикъл не се променя, просто става по-лесно, но какво от това, дали ще подаваме, 1, 3 или 10 вата е безразлично.
Мъничък добре позициониран на лицето порт обаче, първо ще добави 1-2 много ценни децибела, а второ ще допринесе за разтоварване на вътрешното налягане и поведение на кутията като малко по-голяма. Докато при 25 херца ще спечелим 1-2 дб, което е безразлично, то над 31-35 херца, където порта вече не работи ще имаме малко по-ниско налягане в кутията все едно е по-голяма. Може да се направи и наобратно, порт настроен на 50 херца, загубата под 37 ще е пренебрежима, защото там така и така нямаме сила, но ще спечелим където има значение и където говорителя има ход да възпроизвежда смислени нива.

Освен това тези 12-ки и в 250 и в 400 литра не свирят. Свирят или на ОБ или като ги излъжеш нещо. Ако се абстрахираш от ниската резонансна честота, която е тяхното проклятие, това са едни аудиофилски мидбасове с широка лента и супер плавно пречупване на мембраната, които се използват относително лесно. Обаче не прекалено лесно! Другия вариант е ОБ. Третия вариант е да не се използват в съвременен тип система, а с ретро усилвател с ретро филтри. С две думи, голяма беля.

И в 50 литра има какво да извади повече бас и в 240 и в 400 все има какво да направи всичко по-добре. Силата на тези говорители е от 60-80 херца до малко над килохерц или даже до малко под, според зависи. Частта с набеждаването за басове е за заблуда.

Неоспорим факт е обаче, че свирят много добре.

Така или иначе ми се подмята един чифт, а покрай него и поне 5 чифта 12-ки, няколко чифта среди от всички видове.

По всичко личи, че ВКН-12-ките искат освен малки портове и коригираща верига за системния резонанс. Просто не е сериозно да се слагат говорители за 60 лева в кутии за 1.000, кой каквото ще да говори. Да казваш, че много са си убави, но само ако се сложат в 250 до 400 литра кутии е несериозно, защото и в такива кутии въпросните 88 децибела на 25 херца ще бъдат пак толкова, само дето ще ги извадите с 1-2 вата, а не с 10 или 60, е мерси.

7
Колкото и да е странно, това ще е първата тема за Елон Мъск в нашия форум.

Събрал съм няколко интересни любопитни факта за развитието на Елон Мъск и Спейс - Х, които ще изброя без да коментирам.

1. Резюмето за срещата между Елон Мъск и представители на Роскосмос и руската ракетна индурстрия, при която Мъск е трябвало да си купи тежки междуконтинентални балистични ракети, които да преработи за ново приложение - извеждане на товари в космоса е следният анегдот:

Руснаците казват, че приели срещата само за да го видят на живо и едва ли не да го унижат. Извикали го, срещнали се, казали му нещо от сорта на "ти луд ли си бе?!" и той си тръгнал.

П.П. при утилизирането на Скъд и други балистични ракети със среден обсег в СССР и Русия са правени експерименти да бъдат настройвани да излизат в орбита...

2. Единствените аерокосмически въздухоплавателни средства направени от неръждаема стомана са МиГ-25 и 31, Старшип и Супер Хеви. Делориан не се броят, те са машини за пътуване във времето. Друго ниво. А, да и Тесла СайбърТрък...
https://www.space.com/spacex-starship-new-stainless-steel-alloy.html
Да конструираш нещо от стомана, особено неръждаема вместо от алуминий и титан е много особена работа. За да дадеш задание за рецептата на метала първо трябва да го конструираш статично и динамично. За да го направиш трябва да знаеш това-онова. Инженерната наука се различава от обикновената механика и гаражното самодейство по допуските, луфтовете и динамиката на всичко. Всеки един ДВГ си подмята главата нагору-надолу при всеки един работен такт. Разликата между гаражния самодеец на който ДВГ-то ще му работи пет минути и фабричното ДВГ, което може да изкара и 30 години, е че инженерите на второто знаят каква гарнитура да сложат и какви болтове да използват... и разни други неща...
Въпросът, защо Спейс-Х са се оправили с неръждавейката е много интересен, значи й познават поведението и могат да конструират според специфичните начини по които обича да се гърчи. Доста висок клас инженери ще се озорят само да измислят как да сглобят и заварят достатъчно точен статичен макет на неръждаема ракета и космически кораб от този материал, не говорим за нещо излитащо и влитащо от и в атмосферата... способно и да каца.

3. Газовите генератори на двигателите използвани от Спейс-Х
https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_rocket_engines
Легендата разказва, че Мъск дал заданието в Боинг и от там отговорили, че ще им трябват 10 години и 100 (сто) милиона долара за да конструират газогенератор отговарящ на това задание... След това Мъск наел току-що завършили студенти от най-престижните университети и те за около година и 1-2 милиона долара конструирали газогенератора.
Газогенератора: https://en.wikipedia.org/wiki/Gas-generator_cycle е нещото, което всъщност прави реактивния ракетен двигател, останалите две ключови части са горивната камера и соплото, но газогенератора определя основните характеристики на двигателя, налягане, степен на разширение и ефективност. За да има ракети за многократна употреба ефективността на двигателите трябва да бъде много по-висока от на моделите за еднократна употреба. Първо, защото трябва да изведат малко повече гориво в орбита и второ, защото трябва изобщо да им остане гориво, че и да им стигне за да кацнат обратно.
Темата не са обаче великите газогенератори, а историята как са конструирани.

4. Едно е сигурно, Елон има голям принос в софтуера, както на автомобилите, така и командването по обективна обратна връзка в реално време при кацане на Фалкон и Старшип.

5. Мъск беше съветник на Тръмп в самото начало на мандата. След едва няколко месеца, Мъск напусна с много лек скандал, че Тръмп поощрявал въгледобива и добива на електричество от въглища, това не било зелено и затова напускал. Тогава зачаках. Чаках Тръмп да си отмъсти, както винаги прави. Тръмп обаче изобщо не си отмъсти, субсидиите за автомобилите на Тесла продължиха, а НАСА продължи сътрудничеството със Спейс-Х. Чаках и Мъск да троли нещо по темата или да плюе Тръмп, но и това не се случи.
Сега на финала на световното Мъск беше отишъл заедно със зетя на Тръмп, може би даже са пътували заедно със самолета на Мъкс. Тук ще си позволя един коментар: - Евакуация?! Евакуация?!

6. Политическата позиция на Мъск за Украйна. В тази връзка ще кажа само едно: прецедентът Косово. Вижте картите на вота в Украйна по политически партии, които Мъск качваше в Туитър и предложенията, които направи преди няколко месеца.

7. Мъск е от малкото, които открито изразяват страхове и опасения по темата изкуствен интелект.

8. Мъск е спекулирал с темата "гарантиран минимален доход" предвид новата индустриална революция, автоматизацията и изкуствения интелект... Въпросът е дали има предвид по същество национализация на средствата за производство, каквото означава на практика гарантираният минимален доход и следващото от него изваждане на големи групи хора от пазара на труда, или нещо друго.

9. Мъск със сигурност е чел "Желязната пета", интересното е в кой герой се припознава.

Накарах ли Ви да се замислите?

8
Електромобили и Хибриди / Натриево-Сярни батерии
« -: Декември 16, 2022, 05:39:53 17:39 »
Този линк го качвам основно, защото много ми харесва, че животът им е 2.500 цикъла при пълно зареждане и разреждане - depth of discharge или DOD, но 4.500 цикъла при 80% DOD: https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium%E2%80%93sulfur_battery

Естествено нашите журналисти са готини както винаги, всички са пропуснали 7-ми клас: https://fakti.bg/technozone/739398-natrievo-sernite-baterii-sa-4-pati-po-dobri-ot-litievo-ionnite - ако 1017mAh за грам тегло е вярно, то 100 киловатова батерия трябва да тежи под 50 кг при около 2V на клетка... Ето първоизточника: https://www.pv-magazine.com/2022/12/08/novel-sodium-sulfur-battery-for-renewables-storage/

Всъщност е постигнат капацитет от 760 ват часа на килограм, което прави към 130 кг за 100 киловатова батерия, което пак е супер постижение. В комбинация с ниската цена, тази технология ще позволи безпроблемно да се произвеждат автомобили с 300 кВтч батерии върху сегашните платформи. 300 кВтч батерия може да се държи в какъвто си иска цикъл, режим, DOD, SoC и т.н. така че да бъде практически вечна, а същевременно да позволява огромен пробег с всякаква скорост, който да е по-голям от на дизелова малолитражка.
Лусид Еър с 300 кВтч ще мине 1.500 километра с хулиганско каране и над 2.000 със 120-130 км/ч... някой хайпърмайлър с пренапомпани гуми може да отиде до Австрия и да се върне.

Тока стана скъп, абсолютно типично за упадъчния 21-ви век в който живеем. Половин Европа крали долари от руски рушвети, светили си и се топлили на газ и други боклуци. Но това е друга тема.

Някой може ли да намери достоверни данни за обема на тези батерии обаче?

9
Политически дискусии и статии / Войната в Украйна
« -: Декември 16, 2022, 11:37:40 11:37 »
Войната в Украйна е потресаваща несправедливост, която разгневи практически всеки човек жител на планетата.

Важно е обаче да знаем кои са правилните причини да мразим този или онзи.

Омразата обаче не е чувство, което е полезно за човешката душа.

Затова е важно да идентифицираме тези, които са отговорни и какво всъщност се случва.

Светът е много свързан и информиран, разполага с хипертрофирали медийни и информационни ресурси, а това изкривява картината.

Кой би повярвал, че в края на 2022-ра ще има активна кампания по демонизация на етнос или народ?
Кой би повярвал, че ще има опити за въздействие и замитане на следи, прикриване на отговорност чрез насаждане на омраза.

Какво всъщност се случи?

Защо?

10
Предвид резултатите от парламентарните избори на 02-ри октомври ситуацията изглежда безизходна.

А сега накъде?


11
Кое отопление е най-подходящо за различните видове жилища?

Как най-добре да отопляваме къща, апартамент, вила, мезонет?
Кой е най-добрият вариант за нуждите и изискванията Ви?

Климатик;
Термо помпа;
Котел на газ, дърва, въглища, нафта или пелети;
Конвектори.

В днешно време опциите обаче се разпростират и върху начина на добив и съхранение на енергията за отопление.

Задължително е да се вдеме предвид и изоляцията на жилището или сградата.

Ще Ви науча как грубо да изчислите топлинните загуби на сградата или жилището, които отоплявате, оказа се, че е лесно.

Извадил съм и някои графики на кривите на ефекнивност и мощност на климатиците и термо помпите.

В днешно време има толкова много налични елементи, които се използват по прост начин, че можете спокойно да проектирате и изпълните отоплителната инсталация почти сами.

Обсъждал съм с няколко души и начин да съхранявате добитата денем енергия за през нощта без скъпите литиево-йонни батерии.

Най-важното е да имаме реалистична прогноза за мощността, която ще ни бъде необходима.

Първо сте Вие, след няколко мнения ще започна да качвам моят технологичен задел по темата.

12
Общ Аудио Раздел / Шумоизолация на апартамент
« -: Декември 16, 2022, 10:36:15 10:36 »
Много хора се оплакват, че чуват съседите, понякога толкова ясно, че разговорите в съседния апартамент могат да се стенографират.

Когато хората разберат, че имам хоби свързано с озвучаване и акустика ме питат как биха могли да решат проблема с шума преминаващ от съседните жилища.

Така например в нашата спалня чувам разговорите на съседи през един вход с подробности и то точно определено жилище. Няма да забравя караницата между малката дъщеря и родителите, защото голямата и съпругът й ходили на море с две коли, жената с комбито, мъжът с двуврата пичеловка. Явно в 03 часът сутринта мозъкът ми е възприемчив както в студентските години  ;D

В стаята на детето пък чуваме едни много свежи и културни веселяци, приятни разговори, интелигентни шеги, често имат гости. Около 21 чясът, когато четем приказка ги слушаме и тях. Интересното, е че не са ни преки съседи, под нас живее двойка на 75 и там се пада спалнята им. Всъщност не знам кои съседи чуваме в стаята на детето.
Другите ги идентифицирах по случайност през общи познати, които знаят историята.

И така, какво може да се направи по въпроса с шума от съседи. Как може да се заглуши до комфортни нива или изобщо да се елиминира?
Шумоизолация?

13
Състоянието на информираното потребителско общество не се подобрява.

Интернет навлезе масово от преди 20 години, но ефектът от него не е този, който очаквахме.
Интернет се превърна в платформа за маркетинга и развлекателната индустрия, при това свали нивото.

Интернет извива невидимите ръце на пазара.

Ако печатните издания усищаха много добре обратната връзка за качеството си през броя продадени издания, то днешните онлайн медии просто мигрират към нишата на по-неграмотните, по-без критичните, по-суетните и т.н.
Тоест, днешните медии удавят претенциозният и информиран критичен потребител или читател с маркетинговата маса на по-не просветен елементи. Мигрират към по-желаните потребители.
Това не е някакъв съвсем осъзнат заговор, а естествен процес за медиите и по-осъзнат ите им ръководители. Все пак те трябва да се издържат от нещо. Елитаристи и идеалист не се наблюдават.

Само че този процес обръща с краката нагоре много важна обществена функция, грамотните и посветените да дават пример и да дърпат нагоре всички останали.

Тоест, интелигенцията няма поле за изява, изблъскана е от тарикати и самозванци.

Печатни списания не се четат телевизия се гледа все по-малко.

Телевизията все още по инерция продължава да подбира гостите и водещите си, макар че и там изпростяват от ден на ден.

Два примера, сравнете някогашните автори на авто списания и днешните водещи на видео онлайн богове за автомобили, последните са тарикати с качества на посредствен селски диджей.
Вторият пример е разликата между Влади Въргала, талант, който още не можем да оценим и днешните ширпотребни масови с простотии.

Това е леко странична тема обаче.

14
Поддръжка и Ремонти / За антифриза
« -: Юли 28, 2022, 07:51:06 07:51 »
Антифриза е често недоглеждан елемент от поддръжката на автомобила.

Мислим си, че просто трябва да не замръзва. Някои знаят и че има смазочни и противокорозионни свойства. Някои си мислят, че повече е по-добре.

Напоследък активно се маркетират антифриз без вода с точка на кипене 191°С за които се твърди, че могат да работят и без налягане в охладителната система. Сигурно могат... Допълнение: на сайта на най-рекламираният безводен антифриз си признават в Q&A, че с техният антифриз двигателят работи на малко по-висока температура, отколкото 50:50 обикновен антифриз и дестилирана вода... 50:50 е доста грубиянско изпълнение само по себе си и води до малко по-висока температура спрямо 30-40% антифриз. Трябва да си намерите хубав антифриз, който ще Ви даде нужната студоустойчивост при ниска концентрация до 40%.

Истината обаче е по-различна.

Факти:
Антифриза е два пъти по-тежък от водата;
Антифриза има два пъти по-ниска топлоемност от водата;
Антифриза наистина има много висока точка на кипене и добри смазочни и антикорозионни свойства;

Водата е два пъти по-топлоемна и с два пъти по-ниска плътност.

Водната помпа има константен дебит. Съответно, колкото по-тежка е охладителната течност, толкова повече енергия ще извлече от коляновия вал. Абсолютно безвъзвратно загубени мощност и енергия. По-висок разход, по-бавна кола.

Антифриза няма толкова високо повърхностно напрежение, колкото някои специални добавки за охладителна система. Съответно при високи обороти и товар в двигателя се получава кавитация на най-тесните и остри завои по пътя на циркулацията. Освен, че там получаваме гореща точка, започва да се случва и абразия. Има определени модели двигатели, които се разрушават напълно вследствие на такава абразивна кавитация.

Най-добрата охладителна течност е с 30% антифриз, 70% вода и на това 7% за повишаване на топло обмена и повишено повърхностно напрежение, тоест против кавитация. - Това е най-леката и ефективна охладителна течност с най-висока топлоемност, високо повърхностно напрежение, висока точка на кипене, достатъчно ниска точка на замръзване, високо повърхностно напрежение, смазва достатъчно добре и предотвратява корозия.
За България и планински райони можете да използвате и 40% антифриз или колкото е необходимо за съответната точка на замръзване.

Винаги мерете точката на замръзване с правилният за вида антифриз уред!

Два анугдотични примера:

Неопитен търговец зарежда склада с антифриз за зимата и естествено не прочита упътването...
След първата студена нощ, всички туби са спукани и Антифриза е изтекъл на пода.
Чистият антифриз замръзва при - 4 до - 8°С. Затова рядко вече има 100% антифриз. Обикновено е 95%. Само малко добавена вода сваля точката на замръзване до - 60 или - 70°С.

Вторият пример е с няколко любители на стари американски автомобили, отново у нас.
Старателно продухали и промили V-8-маците... И наляли 100% антифриз. О'ужас! Замръзнали, избили тапите, спукали блоковете. От престараване и нечетене. Лятото щяха да прегреят, така че тия с тапите са се оттървали по тънката лайсна.

Не се престараване и не правете неща от които не разбирате без поне да сте ги прочели от достоверен източник.

В по-стари коли като Мустанг и Лунд Круизър наливям оранжев Приста Лонг лайф, дестилирана вода и Мотул MoCool - добавка намаляваща повърхностното напрежение и подобрявяща топлообмена.

В Евро-6 коли наливям съответният Равенол органичен G12+, G13 и т.н., каквото пише. Не се престаравам много над 40%.

Новите коли излизат от завода с антифриз 35-40% на минимума в казанчето. ;) това не е случайно, така харчат най-малко и вървят най-много.

Внимавайте с мерене то на нивото на Антифриза, защото много се свива и разширява и това не става линейно. Освен това, маркучи те, радиатора и самият двигател също се свиват и разширяват. И на всичко отгоре на нивото влияе и надморската височина, както и как и колко сте карали последният път, с климатик, без, кратко или дълго.

Нивото на Антифриза се прави при 18-20° по Целзий и се проверява пак при толкова. Зимата това е след две минути работа на място.

15
Возим се с детето, отиваме да купуваме подарък за друго дете.
Жега.
Пием айряни.
Детето се покапва.
Подавам кърпичка с думите, остави айряна и се избърши.
Не оставя айряна бърше се с лявата ръка и докато се е залисала в бърсане обръща рефлекторно дясната ръчичка надолу и люууус, половин бутилка айрян на пода. Доста майсторско изпълнение, нито напълни джоба на вратата, нито собственото си столче и седалката. Колата е голяма, има място, поля само прага и черджето отзад.  ;D

Става към 19 часът, мивката на която ходя не работи, затова отивам на втората в квартала, като първата не е опция защото там работят едни, които изобщо не са ми симпатични. Изненада: тези заради които не ходя на първата са се преместили и работят на втората  ;D
Както и да е, колко му е едно измиване...
Как я измиха отвън не знам, изглеждаше отвратително и вакса не сложиха.

Извадиха някакво "торнадо" какво праха отзад не разбрах, айряна го няма по мокета.

Какво видях обаче...
Напънаха неизпрахосмучения под с въпросното торнадо, всичкият пясък, кал и листа се качиха на таблото, седалките и подлакътниците с много повече от един боклук на квадратен сантиметър. Колата се покри отвътре с боклук. Казах им да не правят така.
После извадиха торнадото с препарат и тръгнаха да пръскат таблото, копчетата на климатика и барчето с него... Неизвестен препарат. Върху дърво с отворени пори, хромирани лайсни и естествена кожа... Направо изкрещях, какво правят. Ама това вика е препарат...
Ама това не е пластмаса извиках аз.
Как да е спряха след няколко квадратни дециметра.

Когато ги видях да стържат кожата с острото на прахосмукачката, вече им казах да спират, че си твъгвам.

Дойде шефа, извадих банкноти от 10 и 20 лева да го питам колко му дължа, тоя си ги взе и двете 🤣 вика: толкова. 🤣

Паркираме вкъщи... Отзад където са прали в радиус от 50 см и повече всичко на бели точки. И не е мляко.

Като се почна едно бърсанье, един голям пакет Бочко. Белина ли беше, що беше не знам. Така беше хвърчало, че имаше и отвън по боята, по седалката, уплътненията и то на голяма височина, копчетата, задния климатик, кожата, дървото, решетката на говорителите и т.н.
После бърсахме отпред по 5 пъти всичко, копчета, дърво, кожа, лайсни.
Отвън колата продължи да изглежда гнусно.

Прибрах детето, дадох я на майка й. Преди да успея да изляза (да мия колата) я засякох да рита футбол с балон по вътрешното стълбище, докато в едната ръка държи отворена ножица (детска), а в другата нещо друго. Този път вече се скарахме  ;D обясних на средно висок тон като за камерна зала, че вяко по отделно е забранено, защото е опасно, а комбинацията е просто фамозна  ;D

Отивам на ОМВ-то. Освен, че паротструйката тръгва да пръска леко и първите три пъти по две минути така и не стиснах дръжката, други проблеми нямах 🤣
Вече като стиснах дръжката взе да пръска яко и работата тръгна.
Добре че го направих, колата отделяше малко като пяна от препарат... Тоест, не беше добре измита и по нея имаше някаква гадост.
После топъл шампоан, пак плакнене, обилно, после топла вакса на облак отдалече и накрая плакнене пак така. Резултатът е доста приличен.
Не бих се хванал да чистя отвътре, но отвън е доста приятно и мисля да го правя и друг път.

Страници: [1] 2 3 ... 65