Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 67
1


Трябва да се слуша внимателно и да се тълкува.

Есенцията за мен, е че Путин демонстрира, че е силен и че ще постъпва по начина, който смята за оправдан и правилен.

Отново и вече десет години не акцентира на истинските причини за войната, но този път ги обясни твърде подробно. Всички очакват и се надяват Русия да се разпадне, обаче ако брутални щурмове на редовна армия срещу цивилни области населени с руснаци останат без отговор, тя вече трябва да се е била разпаднала през 2014 г. - преразказ по смисъл.
Отказва да се занимава с глупости или да говори излишно по прагматични причини, отделно защото спазва етикеция и демонстрира възпитание.
Прагматичните причини са, че ако вземе много да злослови, това първо ще се изтълкува като слабост, а второ ще послужи за повод за усилване на помощта към противниците на бойното поле.
Обяснява какво е Украйна, куп безспорни факти.
Нещо се пооплете в периода на втората световна война, едва ли не, че Полша и Украйна са я предизвикали.
Това от мен да го знаете: Сталин си е отглеждал Хитлер за да разпали война от която да се възползва... То това е и станало, само детайлите са, че яйцето е опряло до гъза малко повече и освен това е било щраусово.
Останалите факти са така до един. Даже за Крим не знам защо продължават да премълчават основните факти, че има 10 конституции, приемани от народното събрание на Кримската конституционна автономия и отменяни под натиск от Украйна. Референдума пък е трети, п едишните два със същия резултат игнорирани от Русия, за да не се излагат, че думата им не струва.
Около 2004-та има мащабни проучвария поръчани от ОССЕ и ЕС за Кримската автономия и етническите руснаци страдащи под украинско иго... Периода в който ЕС се донабълбуква с руски газ...
Крим можеше да се присъедини и към Монголия, Япония или Австралия, те са по същество република, а Украйна в старата си версия беше федерация между Украйна и Крим.

Както и да е.

Путин отбелязва още, че Русия е първа икономика в Европа и 4-5-та в света. - което е вярно по данни на МВФ. Един вид благодари за санкциите.

Вещае упадък на американската империя. Бърз при това. Което вещаят и почти всички останали.

Загатва за държавата, семейството, децата, но не споменава джендъри.

Споменава Иля Московски... С добро.

Въобще е много над нещата. Войната й се види края.

Твърдението, че е готов за преговори по всяко време за мен означава, че е готов да си вземе всичко до Днепър, плюс Киев и цялото черноморие с Херсон и Одеса на по-риска цена в жертви.

Мой коментар: колко да му е скъпа войната, когато разполага с 30.000 танка и 18.000 със сигурност, от които 12.000 Т72, от които поне 6.000 все още относително модерни? Не говорим за супер машини като Т80/81/82/84 и т.н., а за Т72. Т72, както и съвременните танкове са изпята песен.
Украйна е последното място, където тези железа плод на труда на дедите на руснаците могат да бъдат обменени и конвертирани в нещо полезно и със стойност. Огромната флотилия от стари танкове ще се превръща във все по-непотребно бреме. В Украйна има недостиг на джавелини, но в целия останал свят всички се тъпчат с техни аналози и аналози на ланцетите.
Руснаците сменят марките за долари и евро в последния момент. Същото се отнася за гигантските им запаси от чугунени бомби ФАБ с крилца и без крилца, апропо, тях ги пестят, както и за снарядите, които са с изтекъл срок на годност, а също и за безбройните типове ракети и ракетни снаряди за залпов отън.

Карлсон беше безкрайно полит коректен към западния политически естаблишмънт обаче.
Аз бих попитал за огромните концесии раздадени от Янукович на Шел, Ексон и Шеврор за доказаните в Украйна огромни запаси от газ и нефт, колкото на Норвегия. - тук е най-подозрителната част от всичко свързано с тази война. Да си представим, че услужливите западни елити правят майдан в Украйна за да изгонят концесионерите и да услужат на Путин да остане монополист.
На Путин апропо и Байдън му е в джоба - стотици милиони от търговия с газ в Украйна, а по това време в Украйна друга газ освен руска не е имало. И Обама му е в джоба, дето държа два мандата петрола скъп, та Русия се натъпка с оръжие и то не това, което хаби сега. Та Обама е разоръжавал Украйна от излишвото й оръжие, което трябвало да се утилизира, но накрая се озовало в Русия срещу отписване на дълг за газ. Обаче гранта от сената и конгреса за няколко десетки милиона долара за утилизация не е върнат... Преди Обама и други сенатори са разоръжавали Украйна по същата схема.
Да споменем отново и Мъск, когото руските военни извикали да му се подиграват, а не да му продадат ракета носител... А той си тръгнал с празни ръце, а сега строи космически и въздухоплавателни средства от неръждаема стомана. Дето ако Лакхийд можеха да я проектират и заваряват нямаше да се мъчат с лигавия титан.

Тъкър Карлсон не попита Путин нищо от това.

Да си продължа мисълта.
Янукович дава концесии, ще изважда украйна на картата на производителите на газ и нефт.
ЕС правят майдан в услуга на Путин, гонят Янукович и концесионерите.
Путин обаче прави още една крачка, точно как не е ясно, но не е невъзможно. Както самият той отбелязва, кой иска и кой може.
Следващата крачка е правилните майданаджии да направят правилните глупости, например за забранят руския и да започнат да тормозят руснаците. И не го правят с първия закон от първото заседание на парламента след майдана. Донецк и Луганск започват да се вълнуват, а също и Одеса и Запоражие...
Отново правилните майдановци уреждат щурм от редовната армия, а дезорганизираните руснаци като никога са готови и спират настъплението на украинците едва ли не инкогнито и с подръчни средства.

Que Bono?
Е аз не виждам друг главен бенефициент освен новата руска империя.
Крадливите ЕС бюрократи винаги са на печалба, просто сега временно е по-голяма.

Ако обаче няма такава дълбока и сложна конспирация, тоест майдана не е целенасочено вдигане на топката, а обикновена простотия, то в голяма степен отгово а и целите на руснаците са оправдани и легитимни. Както Путин отбеляза, щурм с авиация и артилерия на цивилни области пълни с руснаци, ако не отговорят, трябва да няма Русия и да се е вече разпаднала.
Неочакваното е друго, това, че стигнаха до Киев и че се опитаха да направят контра преврат в Украйна.
За Донбас мисля, че всички се бяха спазарили и примирили. Явно те малко са попрекалили и са го поизлъгали и той да не остане по-назад.

Путин добре ги мисли нещата, особено като за монарх на такова нещо като РФ с дадености като сегашните.
Проблема на Путин е да си намери, отгледа, обучи и възпита приемник или приемници. Играта, соято играе е много скъпа и дълга, а и той по някаква причина я играе бавно. Хубаво посочва, кои са важните неща и основните ценности, но някой трябва десетилетия да имплементира този завет и това по биологични и обясними причини няма да бъде той.
Обичайния провал на диктатурите и монархиите, е че те не се самовъзпроизвеждат добре. Дори комунизма е пример за това - строен от царски възпитаници, комун4зма постига целите си в много отношения, например равни човешки права, безкласово общество, индустриализация и образование. Белята е там, че второ-трето поколение комунистите вече не са кадърни царски възпитаници и въобще н3 са мотивирани да се борят залудо за някакви блянове, химери и сбъркана идеология. - тези вече работят за себе си. - резултата всеки от нас го е видял и продължава да го вижда.
Така че Путин като за техните условия добре ги мисли и прави нещата. Може би. Но до колкото може би и ако в историята няма, факта, че му напраскаха санкции, а тоя задмина Германия и Япония е достатъчно показателен.
Въпросът е кой ще бъде следващият невъзмутим и непоколебим путинист и възможно ли е да има такъв? Путин като най-нов и най-силен диктатор-император може да го е измислил. Би трябвало поне.

2
Защо САЩ, а и всички други 50 години не се връщаме на луната?
Толкжва много конспиратимни теории и глупости има по темата, направо както оличам да казвам - самодиагноза на обществото.

Накратко: Защото пътуват до там със супер опасна ракета прототип с ръчно сглобявани двигатели доработвани от понастоящем минимум пенсионирани майстори със стругове, чукове и пили.
Системата за навигация работи на магия. - калибрира се с теодолит до няколко секунди преди старта.
Въобще цялата техника е по-скоро произведение на изкуството и е в супер екстремни режими, особено навигацията и задвижването.
Освен това, при липсата на целеуказване и план един астронавт геолог върши по-малко работа от един робот луноход, който върши същото - измерва и събира проби.
Ако астронавтите могат да разчитат на жилище на луната, превозни средства, оборудване и имат добре изработен план за работа и същевременно пътуват безопасно вече има смисъл.
50 години отнема развитието на нужните технологии.

3
Политически дискусии и статии / За Евреите
« -: Януари 22, 2024, 12:35:17 12:35 »
Милите евреи, отново и отново любими мишени и врагове на популистите и демагозите.
И докато самите популисти и демагози хабер си нямат от насилие, нито биха предп иели нещо срещу когото и да било, този наратив се просмуква през обществените слоеве и между народите и захранва правилните кръгове и групи на другия край на света, които на пракника овеществяват тази агресия в същинско примитивно насилие. - това е един от пътещата на омразата.

Когато някой прави нещо нередно, например израелското правителство се заплита в интриги, грешни и незаконни политики и огромни количества насилие, това е лична отговорност на членовете и главата на това правителство, а не на еврейссия народ, който никак не стои мирен и никак не си мълчи. Даге бех казал, че реагират много по-остро отколкото дори най-будните ни медии си позволяват. - под нас имам предвид ЕС и САЩ.
Аз:
Цитат
**** не е това смисъла, ясно е откъде са се взели евреите, изгонили са ги от много места и са ги тормозили.
Тук отговорих
На следния въпрос:
Цитат
и тук веднага изникват два въпроса:
1) Само на тях ли им се е случвало това, особено през Великото преселение на народите?
2) Защо ли все на тях се случва?

Аз:
***име, за да не го рекламирам излишно*** защото са криви, а същевременно са малко и никога не са разполагали с територия гждна за кръгова отбрана. Освен това след 4-ти-5-ти век става така, че една тяхна секта ги прави друговерци.
Всъщност в относителното съвремие на римската империя не са имали кой знае какви проблеми или поне не по-различни от на останалите. Просто техните са записани и от двете страни, а с останалите само се знае, че римляните са се клали.
Истинските проблеми на евреите идват после. Кой монарх каквото му липсва или не му уйдисва да прави, забранява всичко друго на евреите и те са принудени да правят само едно или няколко неща. Като нормални стопански субекти на не регулиран пазар стават идеални монополисти. Резултата, е че всички ги намразват.
Ако търсим кого да мразим в дадена историческа епоха, по-точно да се възмущаваме, защото да мразиш иснорията или мъртвите граничи с диагноза, то из Европа има много кандидати с прекрасни осъдителни прояви дълбоко в 20-ти век. - вж. Списък на гладните смърти и техните автори. Сталин се е записал подобаващо, но далеч не е първнец. История на гоненията, поробването и пълното избиване на циганите в Европа. Войните между Англия, Франция и Испания или тези между Русия, Украйна и Полша. Съдбата на Еврите във всички изброени.
Освен това не е лошо да обърнем внимание на хора, етнос, народ, държава, управление, правителство и политика, а също и от време на време да четем израелски онлайн вестници, както и издания на еврейските диаспори.
Щото иначе има опасност да ни помислят за популист-демагог с нацистки уклон. С такива подметнати въпросчета. Ето защо ги гонят, любима дъвка на популистите и демагозите.

4
Народопсихологията на българите и останалите народи

За да обичаме себе си трябва да се познаваме и да дефинираме хубавото в народопсихологията ни, а то съвсем не е малко.

Това, което ще разкажа тук е мое лично мнение и лични усещания.

Когато СССР се разпадна за това нямаше нито една предпоставка, огромен БВП, огромни богатства, положителен демографски прираст, младо население, висока степен на грамотност и образованост, обаче магазините празни, повсеместна апатия, липсваха им цели, не знаеха към какво се стремят и защо правят всичко, което прават, нито какво друго да правят или да не правят. По тази причина по същество най-богатата и най-голямата държава на света просто престана да съществува.

Днес кандидатът за президент на САЩ със странно име и от индийски произход казва същото за САЩ. Всъщност той възпроизвежда почти 1:1 изказванията на Юрий Безменов, все едно мнимата диверсия на КГБ към западните ценности и морал е била осъществена на 100% и западняците са напълно морално деградирали. Разбира се, слушайки Безменов, а сега и американецът от индийски произход, аз чувам иносказателни сказки, че САЩ се саморазрушава по-ефективно отколкото дори КГБ би могло да го разруши и в най-смелите си мечти.

... следва продължение...

Тезата, която смятам дя развия, е че хората и народите са различни.
Българите, за които много дълго време никой не се е грижил, а може ли и просто никога са най-близо до американците по манталитет, ние се стремим да имаме жилище, собственост, собствена прехрана от производство, търговия или работа на заплата и разчитаме много малко на държавата. Това, че не разчитаме на държавата се дължи на няколко обективни фактора:

1. Феодалния строй никога не се е развил напълно у нас, тошли са турците;
2. В състава на турската империя сме живеели напълно самостоятелно и сме плащали малко или един прост данък, съответно сме задоволявали всичките си нужди сами с работа за себе си.
3. По царско време тук е бил пълен либерализъм в стария смисъл, капитализъм с минимална държавна намеса.
4. По комунистическо време беднотия, час пром, кражби, оскъдица и корупция.
Милеещите за старото време масово им е мъчно, че вече не могат да си "вземат" каквото им трябва, бензин, зеленчуци, продукция, инструменти, часпром на държавните машини.
5. Днешните неуредици отново поставят българина в положение да се грижи сам за себе си.

... Следва продължение...

И така, разбира се сравнението ще бъде между българите, американците и руснаците, плюс малко европейци, но те ще са в толкова негативна светлина, че няма да ги назовавам по националности.

От всички хора най-много се възхищавам на американците. невероятно свестни хора живеещи по морални принципи комбинация от естествена доброта, логичност, прагматичност, грамотност, работливост и съвсем не на последно място християнски ценности и религиозност.
Грамотните, образовани и добре възпитани американци са уникални хора. Имат страхотен подход към всичко, планират и изпълняват проектите си, много независими и продуктивни. С този тип американци, които са гръбнаха на Америка, а биха били и на всяка държава се работи, общува и взаимодейства много приятно и ефективно. Една от причините, е че те по убеждения се доверяват на другите хора и не са мнителни. Някой да ти вярва е изключително полезно и плодотворно за съвместната Ви работа. Трябва обаче да си даваш сметка. Освен това са изключително търпеливи и не дребнави, не прехвърлят вина и не търсят вина, напрягат се и полагат усилия да се преодолеят трудностите.
Накратко, не случайно САЩ е най-богатата и най-великата държава в момента. Очевидно САЩ е школа за американци, която възпроизвежда тези класически личности.
Един съвет, пред американци не се хвалете със знания, излагате се. Знаят много повече отколкото казват при това нещата, които знаят ги знаят на ниво на което повечето други хора не са в състояние нито да ги преподадат, нито да ги усвоят. когато някой започне да Ви обяснява колко са прости американците, направете си изводите. Школата за американци им дава една интуитивна съобразителност и маниер на общуване, където много голяма част от фактите се подразбират и вземат предвид, а те общуват само в горните 5% до колкото засяга конкретната работа с която се занимават. Ако ги заговорите не за нещата от 95 до 100%, а за тези от 0 до 5% ше им се доспи, ще започнат да да-кат и да се изненадват от гениалните Ви прозрения. Това го правят не от лицемерие, а от възпитание. Друг по-високоефективен вид общество и хора са.

Българинът е най-близък до американците по базов манталитет, но все пак е европеец и то от източна Европа... Мрънкащ и обясняващ се роднина на американице. Като базово светоусещане и самостоятелност обаче сме много близки. Проблемът у нас, както и в цяла Европа, е че сме толкова омешани, че всеки възприема останалите като средно аритметично идиоти. Понеже от време на време ще попаднеш на начетен и работлив, но през повечето време попадаш на недочели или направо не чели, възприемаш есеистичен и многословен модел на общуване, увод, действие (факти), кулминация, заключение, извод. Нашенския шаблон на общуване няма версия за запознати читатели навътре в тематиката, естествено в определени колективи се разбират с по-малко думи. Обаче винаги подозираме, че си имаме работа с идиот или дилетант, а често дори сме прави.

Руснаците по отношение на разбиранията си за общество, икономика и държава все още чакат на батюшка царь!
Тези Петербургчани и Московчани, които мрънкат против ВВП те не са либерали (според значението на понятието от преди 25 години) или демократи. Макар и популистите, които се опитват да разчитат на тях за евентуална революция или избори да им вменяват, че са прогресивни и про европейски настроени, това ще продължава или докато се самоопознаят или докато окончателно ги излъжат да доведат на власт нов батюшка цар от съвременен либерало-клептомански тип, който да им разгони фамилията.
Ако се вгледаме внимателно в настроенията и оплакванията на руснаците от двата големи града ще осъзнаем, че те смятат не че държавната намеса в икономиката е прекалена или, че трябва да има повече пазарна икономика и по-малко планова или държавна, не, нищо подобно! Те смятат, че ВВП и приближените му управляват неефективно и крадат много, затова нямат достатъчно социални и въобще бюджетни придобивки. Те искат да им е още по-безплатно, да имат уж някаква по-голяма свобода. Ако биха могли рускините биха живели в луксозна комуналка, биха изпращали децата си в безплатното държавно училище и безплатните държавни спортни съоръжения, но същевременно биха работили високо платена работа и биха делили мегдан с най-фасонестите европейски мадами по Париж и Крушевел. В интерес на истината и сега във всеки блок в големите градове на Русия работи денонощна сауна, ходят на 50 метрови олимпийски басейни, каквито има във всеки квартал, в 11 вечерта, училищата и медицинските грижи са безплатни, а енергията им е почти без пари, държавата непрекъснато строи нови общински блокове и настанява там нови семейтва срещу символичен наем, а старите събаря и строи нови по-хубави. - обаче това е малко, а батюшка цар трябва да дава повече. - поиграйте си с гугъл стрийт вю в Русия. Обиколете големите градове, също и малките. Ако искате минете по оста Урюпинск - село Бор, което се намира, където Подкаменская Тунгуска се влива в Амур и стигнете до Владивосток. - ще се сдухате в каква кочина живеем и какви градове са си построили руснаците. дори летището за хеликоптери на село Бор е с нова ламарина на покрива и балатум без дупки, а ламперията направо свети. До село Бор се ходи с кораб по Амур - има пристанище или с пътнически хеликоптер - има редовна линия. Разгледайте и далечния север, ако искате прости села, ако искате селата - общежития на различни промишлености. Така живеят руснаците. Като не вярвате на мен, хванете Гугъл, има всичко.

У нас единствените наистина милеещи по комунизма, съответно русофили от катилски алогичен тип са тези, които са могли да крадат бензин, ГСМ, части, селско-стопанска продукция или направо от складовете, както и тези, които са могли да бичат часпром на работното място. За съжаление разправят тези идилични истории и на децата си и не малко от тях също милеят за соца по точно тези конкретни причини. Тук имаме напълно неадекватна версия на типичния руснак. Неадекватна, защото живота при батюшка цар изисква Русия отново да ни окупира и завоюва, да ни вземе под крилото си и да започне да ни захранва със суровини, енергоносители и технологии, като си затваря очите как крадем. Апропо в СССР са крадяли даже по-лошо и от тази класа мошеници идват много от проблемите и у нас и при тях.
Извън класата на крадливите на материално отчетническа длъжност, а и на каква да е, всеки вменяем и тук и там не милее по соца. За руснаците разпадането на СССР е голяма трагедия не заради соца, те са безобразно богати и със и без соц, а заради загубите от разпадането на по същество царската руска империя.
Всичко това е всъщност продължаващата трансформация на руската империя. съответно в нея живеят поданици на текущия цар и искат по-справедливо разпределение на държавните блага. Блага има много. Не ми е известен сериозен утопист или дори леко луд политик, който сериозно да разсъждава над идеята за същинска приватизация на добива на суровини и енергия. Както вървят нещата в света, май скоро ще започне да се възприема реална научно обоснована граница между здравословната обществена собственост и частната такава. Русия и Китай, а и други държави практикуват пазарно стопанство с държавна собственост или контрол върху стратегическите отрасли и свободна собственост и инициатива за всички граждани и фирми извън тези отрасли.
Да се върнем на темата малко по-нагоре. У нас социализъм от типа между 1945-та и 1989-та е напълно невъзможен и по такива въпроси не трябва да се разсъждава. Също така е невъзможно да имаме придобивките, които имат руснаците, особено руснаците живеещи в относително големи градове. Ние сме една средно голяма европейска държава.

Защо не трябва прекалено много да подражаваме на европейците?
Например, защото не толкова отдавна, тоест не в античността или някогаси, една европейска държава е изклала всичките си цигани.
Друга европейска държава за 200-300 години на няколко пъти е избила няколкостотин хиляди евреи, между 200 и 400.000 и това е преди нацистите.
Много европейски държави са гонили и подмятали евреите по същество без никаква причина, а на практика, защото не са хритсияни и по никаква друга причина, може би, защото са разпънали Христос, а може би просто така, защото са различни.
Циганите са били поробвани при това от 15-ти до 19-ти век.
Много водещи европейски страни са били с напълно неграмотно класово разделено общество до много късно. Да не говорим какви войни са водили, как са се клали в граждански войни и помежду си и че са поробвали, изклали или убивали милиони с глад включително през 20-ти век практически в целия свят. Такава невероятна диващина отпреди средновековието практически до съвремието. Вижде историята на северна Африка и Виетнам от средата на 20-ти век. не мога да разбера тези точно на нас какъв морал могат да ни четат?!

Всичко това го пиша, защото исторически ние нямаме вина за нищо и към никого. Включват ни в турската империя и губим държавата си заради кекавата наченка на феодален строй. След това ни включват в съветската империя абсолютно насилствено и без да сме го предизвикали с нищо.
София е бомбардирана и са избити хиляди мирни граждани спящи по домовете си от съюзнически бомби просто така, единствените бойни действия в които участва българската армия през ВСВ е да гони нацистите до Унгария.
Включването ни във Варшавския договор и СИВ е напълно насилствено без повод, воля или желание от наша страна.

Всичко, което маркирам може да бъде прочетено допънително.

Точно на какво отгоре европейците са ни хванали за канарчета и ни казват как да живеем?
Кого изклахме?
Кого поробихме?
Каква идиотска гражданска война водихме да се убиваме едни други?
Кого мразим? Чернокожите, циганите, евреите и всички останали даже са ни интересни и симпатични. Негър не е обидна дума, а просто дума.

Ние сме грамотни, самостоятелни, цивилизовани хора, които живеят в мир с останалите хора и народи!

Да си набиват в собствените глави толерантност, явно имат нужда! Доказано имат нужда даже!
Ние към кого бяхме нетолерантни?!

Най-голямото дело на ЕС? ИТЕР? - ИТЕР са го зарязали, хвърлили там 50 милиарда, кой знае толко разсипани и изпооткраднати.
Съсипват енергетиката, селското стопанство, транспорта.
Карат се с всички. Буквално с всички, като не си мислете, че не се карат със САЩ! Просто САЩ намират начини да въздействат и да си прокарват интересите, но това съвсем не значи, че сме в добри отношения.
С кого точно не сме скарани?
Най-голямото дело на ЕС, очевидно от бюджета и разходите, е войната в Украйна. Която те самите подстрекаваха по собствените им думи - вж. изявленията на ЕК за Янукович ("от утре работим с опозицията, защото е търгаш, който ни сблъсква с приятелите ни Русия") и на Меркел за минските споразумения - дават време на Украйна да се подготви за война. Няма втори сценарий. Война!
Най-големия харч на ЕС в историята му е войната в Украйна. Това е най-важното нещо. Предишното им велико дело беше фалита на Гърция за който помогнаха дружно. Още по-глупавото, е че голяма част от разходите надхвърлящи доходите на Гърция се дължат на покупки на оръжие от САЩ за да могат да противостоят на Турция, която също е в НАТО. Независимо защо им трябва голяма и свръх оборудвана армия, накрая ЕС плати сметката за огромен флот от американски самолети. Обаче сега сметката е по-голяма и ще става още по-голяма и накрая ще има бакшиш няколко пъти сметката.
Всичко е точно! Сега понеже не е прилично да ходим да ограбим африканците, южноамериканците или азиатците ще се самоограбим, то е същото. Няма монарси, има олигарси. Понеже не е прилично да се колим помежду си, а сме и позабравили, да се трепят там руснаци и украинци, накрая ще стане същото.

По какво българите приличат на тези?

Българина оставен на спокойствие си огражда един периметър от който излиза за да продава каквото е произвел и да купува каквото му е необходимо. Ние сме изолационисти по природа, но сме и истински либерали, насилието като държавна политика ни е противно. Имаме си култура и традиции, които се моля да оцелеят и насред текущия буламач.
От всеки народ накрая става едно и също. Китай винаги се превръща във високотехнологична бюрокрация с висока производителност. Русия в царство с корупция, ако не беше корупцията царя нямаше да падне, просто са крали много. Европа винаги накрая го обръща на някаква абсурдна изродщина. Австрийците в Алпите живеят като пет пари в кесия. Българите лесно се отказват и много се водят по чужди акъли и се карат с хората без нищо да печелят от това, а само губят. Обаче много ни бива да се ограмотяваме и да развиваме като култура, което се дължи на прекрасния ни език. Мечтата ми е да остискаме още малко в относително спокойствие да се замогнат и просветят повече хора и да не ни управляват пълни ненормалници и чуждопоклонници. Да заприличаме повече на работливите и образовани американци.

5
Статията се отнася за американския пазар и за по-наточени автомобили.
Лично свидетелствам, че у нас се отнася за всички автомобили.

2015-та опитахме да купим W222 S500 (4.7тт със 7 скорости) от тогава все още ако не се лъжа Балкан Стар.
Накратко: изгониха ни  ;D
Като кракът ми дори не е стъпвал там, по терефон и по е-мейл и с пращане на съответен специялест на място.
Какво искахме?
Базов S500, къса база, единствена опция: 4х4.
Ако помня правилно най-базовия по ценова листа беше 87.000 евро (или 88), 4-матик беше супер евтина самостоятелна опция от сорта на 2.000 евро. - изцяло по тяхната ценова листа.
Както и да е, това, което искахме струваше 92.000 евро по тяхната ценова листа.
Стандартната W222 има дистроник, доста хубява система за поддържане на лентата, т.е. завива почти сам, 360° камера, самопаркиране, стъклен отваряем покрив с две щори, самозатваряне на вратите, но не и на багажника, подгрев и вентилация, двата екрана като на всички други, хубаво озвучаване, големи спирачки и се вози на 245/50/18, вярно рън флат, но все пак 50-та серия профил. Въобще колата си има всичко и с 455 коня и 4х4 е абсолютен звяр.

Опитаха се да ни предложат някакви конфигурации за 115-120.000 евро. Искахме и още една за клиент, дълга, нея за под 140.000 евро не ни я даваха.
Накрая спряха да си вдигат телефоните.
Отидохме при някакъв немски дилър и довлякохме една базова S-класа 500 4х4 и един базов Майбах 500 4х4, съответно за 92.000 евро и за 137.000 евро.

Сега статията, защо стана така:
https://www.roadandtrack.com/car-culture/buying-maintenance/a14759923/why-the-average-new-car-dealership-hates-selling-to-enthusiasts

6
Следният текст в няколко версии се разпространява из Фейсбук:

Цитат
Поради някаква причина на съветските деца в училищата не им е казано за това!...
Неприятната истина за СССР!
Например известният Сталинградски тракторен завод е изцяло построен в САЩ, демонтиран и транспортиран със 100 кораба и сглобен в СССР.
Днепрогес е построен от американската компания Cooper Engineering Company (и немската компания Siemens
Първите танкове са създадени в тази фабрика.
Горьков автозавод (ГАЗ) е построен от американската компания Остин.
Актуален Азлк (завод "Москва") построен по проект Форд.
Famous Magnet - точно копие на метален завод в м. Гари, щатът Индиана.
Albert Kahn Inc. проектира и изгради 500 съветски предприятия!
Албърт Кан е индустриален архитект на Детройт.
Причината да се обърне към Кан е, че след като проектира всички заводи на Форд, той разработи високопроизводителна технология за проектиране на
В Съединените щати компанията му с персонал от 400 души седмично подготвяше работни чертежи, за пет месеца строи индустриални предприятия.
Кан на практика доказа, че може да направи същото и в СССР: Проектът СТЗ е завършен за рекордно кратко време; дизайните за него са направени в САЩ, внесени в СССР и сглобени в рамките на шест месеца!
Именно Albert Kahn Inc. създаде водещата школа по индустриална архитектура в СССР.
Заедно с фабриките бяха създадени градове за работещи.
Ернст Май - немски архитект участва в разработването на архитектурни проекти около 20 съветски града!
За 10 години американците построили около 1500 фабрики в СССР!
В СССР пристигнаха около 200 хиляди американски инженери и техници, които поведоха почти милионна армия от затворници на Гулагу - плюс няколко дореволюционни кадри в Русия.
Американски преподаватели подготвиха триста хиляди квалифицирани специалисти в робфаках - тоест цял персонал за съветската индустрия дълги години!
Така материалната база на социализма е изградена от капиталистите на САЩ, плюс евтина работна ръка на зеків.
Автор: Олег Василев.

Кажи-речи е вярно, само че конотацията е сгрешена.

Алберт Кан: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Kahn_(architect)

Всъщност изпраща 25 свои сътрудници в съветския съюз, отваря бюро там и обучава съветски архитекти и инженери.

Албърт Кан е архитектът на Форд, който проектира и личните им имения и жилища.
Форд харесва Хитлер и Сталин, а на тях той им е кумир.Моят коментар:

Този архитект и много америкарски инженери се спасяват от голямата депресия със съветските поръчки. Отваря офис в съюза.
Хенри Форд е кумир и на Хитлер и на Сталин. С немците има даже по-тесни връзки, но под натиск се отрича и ги прекъсва...
По-късно Фиат проектират ВАЗ, а голям западен консорциум както Камаз, така и целия завод и заводите за части.
Апропо, Москвич не е БМВ, а Опел при това само първите москвичи 407, после 412 е изцяло съветско купе, а двигателя е до някъде вдъхновен от М10, но няма нищо общо освен, колкото и да е странно кобилиците.
Любмата конспирация, че ТУ-144 е Конкорд пък е най-невярна, двата екипа са имали споразумение за отворени врати и са си гостували и обменяли опит за да не сгрешат и да не стане някоя трагедия. Крайния резултат са два коренно различни планера генериращи подемна сила по напълно различен начин, двигателите също нямат нищо общо.

Обаче интерпретацията на написаното е много погрешна, както и начина по който е написано.
Очевидно американците са били в добри отношения със СССР. Също така очевидно руснаците са си плащали здраво, може би не само в пари.
Американците са знаели много добре какви ги вършат руснаците, а може би и какво кроят с немците. Поне видимата част е била наяве.
Тоест, по някаква причина щатите са помогнали за индустриализацията на СССР. И то съвестно и на драго сърце.

Малко като клипа с трите прасенца, които избягяха от вълка при месаря и оня ги разфасова и ги продаде на вълка.

П. П. Технологиите в основата на Т34 и концепцията на шасито му ако не се лъжа идват от амерекански инженер, който не пробил на техния пазар за трактори и танкове.
Независимо от това теча на учени и ноу-хау по това време е по-голям в западна посока.

Фундаментално важно е да се примирим с историятя. Сталин и СССР са историчедки явления, от тях не следва никаква наследствена вина или отрицателни качества на нито един човек или народ.

Ако ще си съставяме мнение за дадена държава през даден период е важно да го правим въз основа на реалните факти и обстоятелства.

Важният факт в случая е че Сталин толелира Хитлер, обучава офицерите му и му помага и по други начини с надегдата Хитлер да разпали война в Европа от която Сталин да се възползва. - така е и станало.
Дали наистина всичко е вярно, че цели заводи са произвеждани в щатите и монтирани в СССР? Дори да е така, причините за това са икономически, могли са да го направят по-евтино. За какво става дума за халетата, гредите, фермите или за оборудването? Ако беше оборудването, то щеше да стои и да работи десетилетия и всички щяхя да го видят. Ако са строителни конструкции звучи малко безсмислено.
Независимо от това, САЩ помагат на СССР, които помагат на Германия. - точка.
Това е извода.

Отново грешна пропаганда.

В зпешни дни какво стана? Хлъзнаха Украйна и й помагат колкото да не е буз хич. Русия си завзе територии и още ще си завземе и нищо не може да ги спре.

7
Тинтири-минтири, хибридни атаки, пропаганда и дезинформация

Това, че съм недоволен по редица теми по които редица тролове също върлуват не означава, че съм на едно мнение с тях. - както често изглежда ако не се внимава за детайлите.

Пример:Какъв е проблемът.
Истини:
- да има трансформация на пазара;
- да, Амазон и другите онлайн битаци са нови;
- да, има инфлация;
- наистина се печатат пари;
- управляващите масово са некадърни и корумпирани демагози.

Останалото просто не е вярно, а са страшни приказки за религиозни баби, малки деца и гарги с достъп до електронни медии.

Амазон, а защо само Амазон, далеч не взема 40%, вземат между 8 и 20% грубо казано, само че предоставят и допълнителна услуга доставка, склад, транспорт, разплащане и т.н. Това не е все едно ОЛХ да те треснат с 20%, повече прилича на услугата изнесен склад с номенклатура на Еконт - работеща услуга налична отдавна.

След това, Амазон и останалите битаци не са безалтернативни, има Гугъл и други търсачки, а също и директно сърфиране в мрежата, съответно и директни продажби, а също и физически магазини.

Има и още...

Амазон и другите битаци и мрежата въобще, където всеки може да продава директно удрят физическите магазини и търговците.
На прима виста, Амазон е тържище или борса, а няма нищо по-хубаво от лесен достъп за произродители и потребители до борса!!! Борсата е нещо уникално, не мога да сложа достатъчно удивителни!
Да, големите са опасни. Монополът е опасен.
Тези рискове ще се реализират, когато започнат собствениците да си отиват по естествен път. Всъщност, ще се реализира нещо, не знаем какво.
За всеки случай, днешните свръх богати еднолични собственици са много по-малко опасни от политиците, които играят с други видове олигарси и фондове. - Там е истинската екзистенциална опасност.
Още по-натам в тези разсъждения е мнението, че социалните мрежи и търсачките трябва да бъдат обществени. Не е ясно, тези ли ще одържавяваме или ще правим паралелни обществени. Ако одържавим тези, през ръцете на политиците на заплата при олигарсите и хоп право в ръцете на олигархията.
Ако нап авим конкурунтни, трябват специални отделни закони и органи за надзор и контрол, а достъпът да бъде основно чорешно право.

Не знам защо Варуфакис не кара по научно установения шаблон -  феодализъм, див капитализъм, капитализъм с регулации, социал-либерал-бълвоч капитализъм и накрая олигархия, което е отново феодализъм...

Да не се залъгваме, днешните фондове, олигарси, свръх богати еднолични собственици и подобни са богоподобни аристократи в сравнение дори с елитната интелигенция и работническата аристокрация-инженерите.

Та, един ден технологиите трябва да позволят след поредната олигархия/феодализъм да стане комунизъм...

Да каже по тая схема къде сме.

Това ме подсеща за другия вид демагози, едните плашат и страхуват с падане на капитализма, другите насочват омраза индиректно към руснаците с ужасяваки разкази за болшевиките. Репресиите на Сталин в детайли. Добре, ама какъв е изводът? Войната в Газа в денайли. А ние какво сме виновни? Чувство на вина се насажда на посоки.
Светът още не е виждал комунизъм.
Болщевиките са ненормалници избити от Сталин, който е заменен със съветска бюрокряция.
Всичко това е трансформацията на руската империя, която още продължава.
Детайлите както винаги са отвратителни.

Наскоро си зададох въпроса, на какъв външен дразнител са отговор състоялите се болшевизъм, сталинизъм и СССР.
Отговорът, е че СССР не е ноу-хау или франчайз, не е доктрина или технология, а отмъщение, случайност и просто мерзост. Още една стъпка отдалечаване и това вече е продължаващата трансформация на руската империя.
По-важното, е че това не е никакъв комунизъм. Напълно изкуствено създадено и предизвикано явление. Оригиналния план е отчитал, че пролетарска революция не може да има, защото няма пролетарии, а колкото има са доволни, затова е трабвало да има две революции, буржоазна и след време пролетарска!!!
После са излъгали селяните, че ще ги оземлят, затова са получили подкрепа.
Тоест, пълна измислица на лунатици, която се е реализирола като тоталитарна диктатура от свиреп тип.
Та искам да кажа, че това не е комунизъм, а менте по начало.

***
Както има "Смъртта е моят занаят", така има и "Страхът и дезинхормацията са нашият бизнес". Много просто.

8
Политически дискусии и статии / Пътят на омразата
« -: Декември 14, 2023, 05:44:22 17:44 »
Ако откриете, че се чудите дали пътят на омразата може да има смисъл за вас поради една или друга причина или дори да се увиете в знамето на омразата, искам да знаете къде свършва този път.

Виждал съм достатъчно хора да захвърлят бъдещето си заради омразни вярвания. Никога не е имало успешно движение, основано на омраза... През цялата история омразата винаги е била по-лесният път.

Искам да кажа, че е по-лесно да намерим изкупителна жертва за проблем, отколкото да се опитаме да подобрим нещата сами, нали? Но нека бъда ясен: няма да постигнете успех в края на този път.

Освен това актьорът каза, че е лесно да попаднем в капана на предразсъдъците и омразата, но е важно да продължаваме да се учим и да се подобряваме.

2023 г. - Арнолд Шварценегер за антисемитизма.

Същото се отнася за русофобията като политическо движение.

9
Това е въпрос по който не съм чел нито един материал, нито пък съм се сещал да го задавам.
За да можем да си отговорим на него трябва да направим историческа ретроспекция. Тоест, ще си отговарям сам в движение и ще си водя бележки в тази тема.

Естествено, започваме ретроспекцията от статията в Уикипедия: СССР в Уикипедия

Най-силно впечатление ми прави следната статистика:

Цитат
Националности   1979 г., хил. д.   1989 г., хил. д.   1989 / 1979 г., %
СССР, общо   262 085   285 743   109
Руснаци   137 397   145 155   106
Украинци   42 347   44 186   104
Узбеки   12 456   16 698   134
Беларуси   9463   10 036   106
Казахи   6556   8136   124
Азербайджанци   5477   6770   124
Татари   6185   6649   107
Арменци   4151   4623   111
Таджики   2898   4215   145
Грузинци   3571   3981   111
Молдовани   2968   3352   113
Литовци   2851   3067   108
Туркмени   2028   2729   135
Киргизи   1906   2529   133
Немци   1936   2039   105
Чуваши   1751   1842   105
Латвийци   1439   1459   101
Башкири   1371   1449   106
Евреи   1762   1378   76
Мордовци   1192   1154   97
Поляци   1151   1126   98

Естонци   1020   1027   101
Чеченци   756   957   127
Удмурти   714   747   105
Марийци   622   671   108
Аварци   483   601   124
Осетинци   542   598   110
Лезгинци   383   466   122
Каракалпаки   303   424   140
Буряти   353   421   119
Кабардинци   322   391   121
Якути   328   382   116
Даргинци   287   365   127
Коми   327   345   105
Българите в СССР наброяват съответно 361 082 и 372 941 души съгласно преброяванията от 17 януари 1979 и 12 януари 1989 г. Според последното преброяване те съставляват 0,13% и са разпределени по съюзни републики (с дял от тяхното население) така: Украинска ССР – 233 800 (0,454%), Молдовска ССР – 88 419 (2,039%), Руска СФСР – 32 785 (0,022%), Казахска ССР – 10 426 (0,063%), Узбекска ССР – 2166 (0,011%), Таджикска ССР – 1072 (0,021%), Грузинска ССР – 971 (0,018%), Туркменска ССР – 910 (0,026%), Белоруска ССР – 813 (0,008%), Киргизка ССР – 607 (0,014%), Латвийска ССР – 420 (0,016%), Азербайджанска ССР – 270 (0,004%), Литовска ССР – 237 (0,017%), Естонска ССР – 262 (0,006%), Арменска ССР – 83 души (0,003%).

С червено са повдигнати единствените три националности, които са претърпели демографски регрес в периода между 1979-та и 1989-та година.
Евреите, мурдавците и поляците са намалели вероятно основно по пътя на миграцията, а специално мордавците може би и поради асимилация към някоя друга народност.

Както е посочено в статията, средният прираст на населението в СССР е бил 0.9% годишно, очевидно всички са се множали, включително българите.

Икономика на СССР:
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Soviet_Union
Веднага се набива на очи, че през 1913-та руската империя е в относително най-добро положение спрямо западните държави, след огромния спад през 20-те години на 20-ти век, до 1938-ма правят огромен скок.

Следващият любопитен факт, е че към 1989-та СССР с неговите 290 милиона човека има относително по-младо население от САЩ, защото има работна сила наброяваща значително над 50% от населението, при това при по-ранно пенсиониране. Пенсионната възраст в САЩ през 80-те е почти 64 години, а в СССР е 58 и въпреки това работната сила съставлява значително по-голям процент от населението.

За сега толкова.

Тези две статистики не ми бяха известни, а са крайно любопитни.

Още един факт: През 2013-та година след години инвестиране в социално и семейно подпомагане Руската Федерация стана първата пост социалистическа, а по това време и първата бяла държава от Европа или Северна Америка, която отбеляза положителен демографски прираст дължащ се на държавотворния народ, в случая народи, а не на миграция или малцинства. Апропо с изключение на САЩ, ЕС измира с такива темпове, че и мигрантите и малцинствата не са в състояние да обърнат тенденцията.

10
Какво е "Капиталът" от днешна гледна точка: Първо, набор от първична изследователска информация, тоест наблюдения над капитализма и проявите му и второ, критика и анализ.
Защо е важно да го четем? - Защото, капитализма може да бъде първчен и експлоататорски спрямо работническата класа, може да бъде по Джек Лондон - грабителски и олигархичен, а може да бъде и осъзнат, пазарен и следователно реално и не декларативно обществено регулиран. - Само последния вариант ни устройва, но той изисква високо ниво на образованост, морал, осъзнаване на собствените интереси и грамотност. - изисквания, които изглеждат почти неизпълними.
На фона на текущите сътресения изглежда, че някои държави прилагат регулиран капитализъм при пазарни условия, а някои други са почти във фазата на грабителска клептократична олигархия симулираща пазарна икономика, а всъщност упражняваща продължаваща неоколониална експлоатация.
Справка: липсата на високоефективно производство притежавано от буржоазна класа в държавите в преход, постепенното унищожаване на тази класа в т.н. развити държави* и парадоксалното наличие на такава класа в Русия, Китай, Индия, Иран и някои други подобни държави като Виетнам, но не само.
*например в Германия затварят заводи на БМВ и Мишелин (но не само, газта и тока са скъпи, инфлацията направи труда невъзможно скъп), защото в тази държава вече не е изгодно да се произвежда, а явно и пазара й отслабва.

По идея доразвита и взаимствана от проф. Витанов: https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/pfbid0nrK27G3uXXnwATdxEbDzukUdqAXuADBvYWCVvc2TkEnzcAXtJqofSG1UBwdSmNavl - има и други публикации в които засяга темата.

Есенцията на нещата, е че капитализма е наблюдаван, изследван, анализиран и описан в система от знания - учение още в края на 19-ти век и началото на 20-ти век. Тази система е неопровергана и до ден днешен стои като наука, тоест книги като Капиталът, Желязната пета и дори някои от произведенията на Екзистенциалистите са в състояние да правят предсказания, които се сбъдват - кратката дефиниция на наука.
По непонятна за мен причина, тази наука, която е не само икономическа, но и социална и политическа в днешно време се пренебрегва.

Пример за политически решения, които будят основателни съмнения за недобросъвестност и злонамереност: През 2013-та година европейската комисия отправи към Украйна и тогавашният й президент Янукович предложение за отворена безмитна търговия като стъпка към началото на присъединяването на Украйна към ЕС. Това предложение влечеше след себе си последствието, че ще се наложи да се въведат мита и контрол между Украйна и Русия. Към този момент Русия беше потребител на около 30% от продукцията на Украйна, а Украйна и без това беше практически фалирала. Като помощ и компенсация ЕК предложи на 44 милионна Украйна заем в размер на 600 милиона евро. Янукович отказа, но каза, че не става от масата за преговори, просто иска по-добри условия за да продължи. ЕК отговори, че Янукович е търгаш, който иска да сблъска ЕС и приятелят им Русия и че от утрешния ден ще преговаря само с опозицията в Украйна. Ето така започна евромайдана.
на 22-ри ноември 2023-та година Урсула фон дер Лайен отбеляза годишнината от началото на евромайдана с гордата статистика, че до момента ЕС е предоставил пряко 85 милиарда на Украйна, а до 2027-ма ще предостави още 50 милиарда евро. Освен това ЕС изкупува украинска продукция при облекчен или безмитен режим.

Така, дайте да се разберем, мирна и цяла Украйна струва за ЕК 0.6 милиарда заем, докато опустошена от война струва 135 милиарда. Да не забравяме и че ЕС се кани да похарчи и между 300 и 1.000 милиарда за възстановяване след войната.

Как се вземат решения в ЕС по какви критерии? От какво изобщо възнамерява да се издържа ЕС в бъдеще?

Като оставим настрана тези преки разходи, освен тях ЕС си навлече и енергийна и суровинна криза, както и загуба на пазари.

Ето го примера, че ЕС се управлява в разрез със стопанската логика. При положение, че Украйна беше мирна, ЕС разпознаваше Русия като приятел, ЕС беше мирен и нещата вървяха. Коя мрежа от интереси тласна нещата в тази посока?
Ето Ви класически пример за грабителска олигархия - лош сценарий за развитие на капитализма. Кой пелечи?
На първо място лошите - Русия, като се има предвид общоприетото разбиране, че там човешкият живот е ресурс, то Русия печели територии, а дали й трябват е друг въпрос, ресурси, а дали й трябват е друг въпрос, както и над 10 милиона нови граждани и то грамотни, образовани и квалифицирани, а дали й трябват и не се ли получи противоречие е друг въпрос.
Сега започват останалите:
- ЕК и ЕС бюрократите. Който каквото и да говори, изразходването на 135 милиарда без проект, бизнес план и КСС води до обогатяване на чиновниците, а те и без това не са светци.
- САЩ, не ми е много ясно какво печелят, те ще излязат световните параноици, там нещата са много оплетени, но ако печелят от слаб ЕС, то печелят.
- Чиновниците в САЩ, като тук на второ основание ще причислим отново ЕС бюрокрацията и повечето настоящи и бивши висши политици от държавите в ЕС. Виждате ли, не малко от тях, а да не кажа и всички са купували руски газ, нефт и рафинирани петролни продукти, а някои даже и са търгували с такива, че са и изкарали десетки и стотици милиони долари. Да търгуваш с газ в Украйна и да печелиш много милиони от това не означава нищо друго освен това, да търгуваш с руски газ по руско допущение, разбирайте на Путин. Отделно сума ти американски сенатори са се изредили да разоръжават Украйна, като излишните оръжия все са се оказвали предадени на Русия в замяна на дълг за газ.
Не че намеквам нещо, но странното решение да избереш да даваш стотици или трилиони долари и евро, защото някой е отказал за получи заем от 600 милиона може да се обясни с обстоятелството, че практически целия политически елит на ЕС и САЩ е забогатял благодарение на Русия и по-точно Путин. Разбира се всички печелят, един път са се обогатявали от руските енергоносители, припомням по допущение на Путин, а сега се обогатяват от изразходването на пари за Украйна и имат намерение да продължат да го правят в още по-баснословни размери.
Погледнете дълбоко в душата си и помислете ако лично Вие имате реална възможност да се разпореждате с изразходването на милиарди или трилиони без КСС, проект и обосновка, дали няма да влезете в отбора на подстрекателите на войната в Украйна? Вие разбира се не сте помирисвали Украйна или Украинец и за Вас ставащото там е също толкова значимо, колкото и ставащото в африкански регион между местните племена. Дали няма да повтаряте мантрата, че Русия ще бъде победена и изгонена от Украйна, регионите освободени и да наливате вода в мелницата на фалшивите новини как Русия губи войната и така вече две години.
Естествено, извън фирмите, които ще усвояват средства, а и вече го правят, бюрократите и политиците, както и Путин и Русия, а също и САЩ геостратегически, никой друг не печели, народите живеят в смутни времена, търпят инфлация, а обществената среда е отровена с омраза, расизъм, национализъм, лъжи и измислици.
Отделно от всичко изброено, обществата на ЕС и САЩ се представиха много слабо на изпита за толерантност. Веднага прегърнахме идеята да мразим, да омаловажаваме, да отнемаме виртуално човешки права, да мразим на етническа основа.
Същото става и по отношение на войната между Израел и Хамас. На хората им е сложно да се занимават с Хамас, общественото мнение веднага избра да мрази по-лесното - всички палестинци, щото те били измислили Хамас и това била тяхната естествена проявна форма. Има и други прикрити и неприкрити антисемити, те пък мразят евреите, защото държавата Израел прекалява. Ама ги мразят по най-грозен начин и едните и другите. Войната е бих казал между Хамас и Израелското правителство, като в нея все още не е пострадал никой важен, нито от ръководството на Хамас, нито от израелското правителство. Тази война апропо е по-лесно обяснима от руско-украинската, която е ужасно необяснима с безумна първопричина, но действителна такава. Израел и Хамас и в крайна сметка палестинците, защото Хамас няма самостоятелни легитимни интереси, спорят за територия. Израел бездейства целенасочено, а действа също така, че да му се създаде предлог под който да заграби повече територия. Хамас действат, така че да се създаде предлог да враждуват с евреите и да продължат може би да се обогатяват, защото съществването на такава организация няма друг смисъл, освен може би отмъщение, старозаветно. Палестинците пък никой не ги пита. Истината, е че на тази земя са живяли при това непрекъснато, както дедите на евреите, така и дедите на палестинците. Ако не бяха англичаните, американците и руснаците, а също и ООН и съседите араби, най-вероятно евреите и палестинците щяха да се разберат.
Тоест ООН трябваше да гарантира неприкосновеност на територията на палестинците и евреите, а те или да оставят въпроса висящ, но да имат собствена държава, или да измислят начин да се разделят. Трябваше ООН да гарантира единствено границите спрямо съседните държави и реда в тези граници. Вътре да решават въпроса философски.
Обаче докато за Израел и Палестина може да се разсъждава, това, което стана в украйна е явно неизгодно за всички и въпреки това то се случи и продължава да се случва.
Ако трябва да бъда полит коректен, това е най-полит коектното на което съм способен, а според мен и доста вярно: Ако Путин е виновен, то също толкова виновни са тези, които както се казва зорлем му извиха ръцете и му вдигнаха топката за да го направи. като тези са виновни и за причината поради която не са могли да откажат на Путин тази услуга, те са отдавна оплетени, купени, благодарни и подчинени. Съдейки по българския политически живот, който най-силно лае против Путин, най-много пари е взел от него - руска класика! У нас, който журналист или политик най-силно напада, не Путин, а нашенски политик, той е най-купен. - така се измества фокуса и се изземва пространство за реални разследвания, критика и обвинения.

12
Според мен е защото PS4/5 са прекалено спортни, Cup са ирелевантни, а Primacy са дърво и то от 15 години, че са и грозни, Damaris са само XL в размерите за GL/LC/Pajero (т.е. Друсат с индекс 120 вместо 114/116), а Alpin са пос едствени. И то не остана.
Междувременно Фалкен, Кумхо и Ханкук например станаха по-добри и в т.н. UHP клас предлагат добре возещи гуми, както Праймаси трябва да вози, а на вода са отлични и по-добри от PS4 и са по-евтини.
Мишелините не са и най-тихи.
И то не остана нищо друго освен фасон.
Нямат и представител в еко класа на Eco-contact, Powergy и т.н., които са супер тихи и возят прекрасно.
Нямат и аналог на Бриджстоун Туранца 6 enliten. - това пък са супер тихи, меко возещи гуми с еко показателите на Еко Контакт и Powergy, но с пълна дълбочина на грайфера и добро поведение на вода.

Линк към новината:
https://autobild.bg/%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-michelin-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2/?fbclid=IwAR1q--gNRoGtKmTrd3cHZE7o3JNf45Z9dZVnys9iIQxhQn6mNbJ16tbogk0

13
В обществото битуват вярвания и страхове, както от анти-пиретиците, така и от антибиотиците. Обосновани ли са екстремните схващания да не се дават хапчета за температура, защото организмът така се самолекувал или пък да не се дават антибиотици защото били вредни? - колко да са вредни?

Внимание: това са мнението и знанията ми на родител без медицинско обрязование, но основани на прочетено от авторитетни източници и личен опит. Яко се съмнявяте в нещо, потърсете други източници в Интернет и гледайте те да са сайтову като ncbi.gov, стандартите на СЗО или издания на университети.

1. Антипиретици


Децата са много реактивни. Вдигат температура изключително бързо! Ако мерите температурата буквално непрекъснато, можете да си поиграете на лечение "по овчерската"! Ако измерите един-два пъти и оставите детето с около 38 то за минути тя може да стане 39-40 и т.н.
Един от въпросите на психолози и психиатри е дали лицето е получавало гърчове от температура като дете. - на това ли искате да си играете? Или на това искат да си играете даващите безотговорни съвети по нета?
Освен това, не можете да измерите един път, да видите 37.8 или 38.1, да кажете "аха, добре" и да си мислите, че това е температурата. Трябва да направите поне 3-4 измервания за час и след това по веднъж на час за да знаете каква е тенденцията. Почасовите измервания се записват в таблица и така се получава температурен профил. Един 24 часов температурен профил може да помогне много за точна диагноза ако го покажете на опитен лекар. В температурния профил се записват часовете на прием на антипиретици, както и дозата. Показва вирус или бактерия и понякога и какви.
Важно: болното дете трябва да Ви бъде винаги пред очите! - по описаните причини. Не трябва да ляга да спи без антипиретици, а през нощта трябва да се направят поне 1-2 контролни измервания. Здравото болно дете има енергия почти колкото не болно. Умърлуши ли се - 39+, давате антипиретик и отивате на лекар веднага, детето е много болно. Това може да трае и няколко часа или ден, но размишленията по въпроса са отново хазарт.
Видите ли над 39, къпане с хладка, не студена вода, компрес, антипиретик, лекар!
Отново: децата много бързо вдигат температура, така че докато измерите 39.5, тя може да е вече над 40!
Също така ако вечерта детето има над 37, но не над 37.8, което вече е фебрилитет, но не знаете дали тенденцията е за понижаване или повишаване и детето е болно от скоро, то аз бих дал антипиретик за да не вдигне детето опясно висока температура докато спи.

2. Антибиотици

За въздържанието от антибиотици...
Действително децата са много силни и здрави, когато водят нормален начин на живот, ходят на градина, хранят се пълноценно и т.н.
Вярно е че антибиотик не трябва да се дава току-така.
Обаче, пълния отказ от антибиотици, например при ангини и други остри бяктериални инфекции е много опасен. И въобще отказа от лекарства за които има показания и са предписани.
Причината за това е че активираната при остра инфекция имунна система може да атакува ставите, съединителна тъкан и по-рядко други тъкани. В резултат на това, могат да се изработят антитела против някои клетки на ставите. Тези клетки и тъкани са много подобни на тъканта от която е изграден клапния апарат на сърцето. По тази причина има състояния като "артритно сърце" и други при които страда сърцето заради нелекувани инфекции, дори организма в крайна сметка да се е преборил сам. Същото се отнася за бременни например с ангина или пневмония, ембриона е заплашен по същият начин от повреди на клапния апарат.
Затова трябва да се спазват правилата и стандартите за лечение. Да се ходи на лекар и да се изпълняват предписанията.
Правилото е че колкото по-малко боледуваме, толкова по-здрави сме. Особено това се отнася за тежките инфекции, които са по-вредни от леченията за тях.
Хапчето е по-малко вредно от състоянието което лекува. Иначе няваше да се нарича лекарство.
Много болнавите трябва да вдигнат хигиената, личната и на пространството, да усилят диетата и да се каляват подходящо облечени на открито. Само дишането на студен въздух е достатъчно за да се създаде нужния стрес и контраст за да де усили имунитета. Ако от най-малкото се рязболява, то значи има инфекциозни агенти опортюнисти, които само чакат. - обратно в т. 1. - хигиена.

Вместо заключение: Повечето вегани, както и повечето не използващи лекарства и антипиретици, а бих казал и повечето бегачи и маратонци над подходящата за това възраст, всичките изглеждат на видима възраст значително по-висока от действителната. - това вече са лични наблюдения, но все пак съм на 41 с активен социален живот.

Да изглеждаш млад или поне на действителната си възраст е признак на добро здраве. Млади и добре изглеждат тези, които не боледуват, поддържат хигиена, хранят се пълноценно, почиват си и са щастливи.

14
Младите хора не идеализират болшевишкия диктат наречен от болшевиките "комунизъм", а идеята за обществена собственост върху средствата за производство, идеала за високотехнологично общество основано на ценности като стремеж към наука, знания, справедливост, възпитаване на морал, трудолюбие и устрем към прогрес. - не малко от това действително е намерило приложение в пост терористичния период на строя основан от болшевиките. Права на жените, много модерно социално и семейно законодателство и т.н. реални придобивки.

Проблемът на т.н. Комунизъм, е че е основан от болшевики и че в даден момент става безцелен и силно деморализиран, тоест този строй загубва фокус върху цели, технологиите не достигат, науката изостава.

Младите хора не милеят за това, а за декларативните идеали на теорията стояща зад комунизма. Което е нормално за всеки млад човек.
Ако като млад не си социалист, то ти нямаш сърце, ако си социалист като възрастен, то ти нямаш мозък.

Комунизма един ден ще дойде, няма друг начин*. Науката и технологиите ще го наложат. В даден момент знанието и автоматизацията ще бъдат толкова разпространени, че никой няма да има морално право да претендира за предимството на иновацията, съответно да я експлоатира за лична изгода.
В днешно време също има "обществена собственост над средствата за производство". Във всяка държава с над 50% преразпределение през бюджета, производствата са по-скоро обществени. Особено труда. Капиталистите за сега намират начини да плащат под 50% данъци, разбира се докато не се опитат да си изхарчат парите или да реинвестират.
Финландия, Норвегия и други държави са по-скоро комунистически, Швеция Също. Елон Мъск, Цукерберг и Гейтс са за гарантиран базов доход. - този доход идва от извънредната производителност позволяваща да бъде заделен. Това е извънредна производителност на икономиката с която разполага цялото общество.

*Алтернативата на комунизма като крайно състояние на развитие на обществото е описана от Джек Лондон в "Желязната Пета" много добре: победа на олигархията, експлоатация и терор. Болшевишката версия беше основана с експлоатация и терор, но с цел социализмо-комунизъм... Има разлика. Очевидно, е че болшевиките не са правилните хора, нито пък момента е бил правилен в развитието на обществото да се правят опити да се прокарват такива идеи. В крайна сметка т.н. комунизъм има положителен краен резултат като друга гледна точка, път на развитие и огромни социални придобивки разпределени възможно най-равномерно между членовете на обществото. Отново ще посоча социалното и семейното законодателство, които са много по-напреднали и справедливи спрямо т.н. запад, който още не ги е догонил в някои отношения. - примерите са много избирателни права на жените, равни възнаграждения и много други. Расизма, домашното насилие, изнасилванията, експлоатацията и други явления и престъпления и до днешния ден са на много по-ниски нива в бившите соц. държави отколкото в останалия свят.

Обаче времената се менят и едно нещо става очевидно. Имаме огромна олигархия и тя е страшна за обикновените хора. - По тази причина и като се приложи обикновена логика се раждат много конспиративни теории прерастващи напоследък в масова параноя. Вижда се, че технологиите заедно с малки кръгове от технически и научен елит правят големи групи от обществото излишни. Разбира се технологиите и производителността са надценени по много начини, например, че не биха могли да работят ефективно в по-малки мащаби, а работническата класа и маргиналните слоеве на обществото са много подценени.
Независимо от това, много хора си мислят, че олигархията и научно-техническата аристокрация искат да ги убият. - това е неоснователен страх, който обаче може да има полезни последствия, поне така се надявам. Надявам се тези, които се чувстват излишни да започнат да се стремят към знание и умения, така че да не бъдат излишни. Борбата за равенство и справедливост винаги е полезна. Само че се изисква голяма степен на реално приложима грамотност за да бъдат тези вълнения плодотворни.
Не е неоснователно обаче някой ниско квалифициран и на нисък социален статус да се чувства излишен. Обаче този страх трябва да доведе до нещо полезно.

15
А не първата 1/4, както се фукат неграмотните.

1. Демокрацията е диктат на мнозинството над малцинството.
Управление на мнозинството.
Лесно за разбиране и лесно да бъде пробутано на масите.
Бих добавил и смъртоносно.
Например, как бихте определили тълпа, която линчува някого? - това е управление на мнозинството, има само един глас против - на този който ще увисне на въжето. - това е чистата демокрация в действие.
2. Ще кажете, чакай малко, мнозинството трябва да решава и управлява, но не за сметка на правата на малцинството.
3. В 2. вече не описваме "Демокрация", а говорим за Републиката.
4. Републиката е ограничена демокрация, форма на управление основана на принципа на ограничено управление на мнозинството.
5. Ограничението по т. 4 е такова, че малцинството, дори такова от един да бъде защитено срещу хрумванията и страстите на мнозинството.
6. Начинът да защитите малцинството от мнозинството е да напишете списък с правила на хартия и на тази хартия пише какво може да се прави и какво не. Слагате и заглавие отгоре : "Конституция".
7. Всички се съгласяват да спазват правилата без значение какви са изкушенията, съблазни те или моментите пориви.
8. Когато направите това, вие сте създали конституционна република.

Днешните т.н. изборни мнозинства, защото избирателната активност навсякъде по света е ниска, а всъщност мотивирани малцинства явявайки се на избори, налагат на обществата неща извън конституционните рамки.

Например:
- нови обществени и интимни отношения;
- не базирана на технологии, наука и е икономическа логика енергетика;
- враждуват с транспорта;
- разходват обществени средства във все по-големи количества и изземва все повече от националния продукт до анегдотична степен да се сравняваме с планова икономика. Защото когато общото преразпределение на БВП през бюджета е над 50%, то средствата за производство са по-скоро обществена собственост, а работната сила е по-скоро експлоатиран от държавата.

Това означава, че обществените договори или конституциите са непълни.

Демокрацията на колективните сенчести интереси е пробила репыбликите.

Конституциите не защитават фактическото мнозинство от непредвидени хипотези на диктат, страсти, интереси и хрумвания.

Бащите основатели са основали съвременните републики прекалено гъвкаво така че в даден момент обществените отношения и технологиите да позволят системата да се изврати до степен да търпи критика от всеки и по всички въпроси.

Случващото се днес е било немислимо само преди около три десетилетия.

Затова и конституциите нито на европейските страни, нито на САЩ не защитават от извратени, лъжливи или своеволно политически платформи. Те не защитават и от политици, които вършат каквото си искат.
Новите закони и международни договори не са противоконституционни, както и решенията на правителствата. Те са толкова немислимо глупави в очите на бащите основатели, че просто се случват.

Сега вървят напред държавите, които вземат решения съобразени с науката, технологиите и здравата социална и стопанска логика. Развиват енергетиката, повишават конкурентоспособността, забраняват наркотиците и извращенията, поддържат стандарта на образованието и учебните планове високи и т.н., инвестират в наука.Страници: [1] 2 3 ... 67