Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 68
1
Пудел ме преследва в живота и неизменно след мене върви  ;D

Егати, едно дърво се клати във южните Карпати, егати, егати!

"За пръв път виждам куче да се използва за такова нещо." - Бойко Борисов
"Русия няма да вземе Киев." - Антъни Блинкен
Боравенето с езика и в частност нормотворчеството са най-висшата и сложна форма на използване на интелекта. Не случайно Ai започват от езикови генеративни модели.
Всяка дума има значение в такива шедьоври на изразяването.
В случая нашенецът казва повече и по по-интелигентен начин.
И двамата знаят точно за какво говорят.
Намерете обяснението на проф. Витанов за цитата от Блинкен и може да прозрете, както какво казва Борисов, така и на колко високо ниво използва езика.

Цитата от първия ред на предишния абзац като го чух от Бойко и изстръпнах! Викам си, леле тия мръсни извратеняци, какво ли са правили с кученцето!!! Два дена чувам за някакъв пудел и не отварям новините. Накрая приятелите започнаха да споменават за пудела, а то какво било!!!

Бойко не е виждал куче да се използва като да кажем печат, свидетел или доказателство, но е виждал други неща да се използват. Това казва той.
Според Витанов, Блинкен е виждал салфетката (и даже има екземпляр от нея), затова знае, че руснаците няма да вземат Киев, обаче знае и какво ще вземат. Припомням по един много мъчителен и разрушителен начин в която лудост обаче има метод и той е страшно много пластов. - като започнем от собствената им гледна точка да анихилират търтеите, тарикатите и некадърниците в собствената си армия, което честно казано нас изобщо не би трябвало да ни интересува. Нас ни интересува, че ставащата свинщина ни удря икономически, политически и социално. Но пък изявява недемократични и неплуралистични организации, които контролират всички сфери от живота ни, свобода на словото, информационни потоци, вземаме на политически и икономически решения. Никой обикновен човек на планетата няма полза от тази война. За сметка на това интерес имат всички елити в САЩ, ЕС и Русия, като минимум, сигурно и в Китай, а най-грозното би било е да има интерес и някакъв кръг в Украйна.

Но да се върнем на пудела.
Пудела им го напудели на всичките по невероятно безобразен начин.
Обяснението да се снимаш с пудела, е че иначе няма да ти дадат пликчето, кашончето, чантичката и т.н. Лошото, е че процедурчика по комплайънса на групата не е спазвал елементарен мафиотски GDPR и не е съхранявал личните данни с нужната грижа. Или пък се е осъществила хипотезата на предпазната клауза и сега пудела работи за това за което е предвидено да работи. Подозирам, че са му заделени няколко телешки пържолки. И аз да бях и аз бих му устроил угощение.

Да видите уважаеми читатели, какво мизерно ниво на конспирация и омерта и каква ниска осъзнатост! Всеки си мисли, че такива работи се правят супер конспиративно. Не, правят се на битово ниво. Очевидно.

2
Маниакалният автомобилизъм е една самозадълбочаваща се незадоволеност.

И неосъзната суета.

1999-та 250 н.м., 180 к.с., все нещо не стига, започват да се появяват дизелови рена и VW-та, които без усилие дърпат и натискат в седалката до степен да ти става лошо - това продължи до последните октавии 1.9, после Euro-4 и нагоре скапа вървежа на дизелите. Хондите не те притесняват, те вървят на хартия, на практика пищят като безмоторни. Все още съвременен, бърз и разкошен автомобил.
2003-та най-после турбо дизел с автоматик, шестак, турбината тръгва от 1200 оборота, купето тихо, върви с 200, кара се като картинг, все нещо не стига, скоростите малко, изпреварването с планиране, вибрациите на празен ход... съвременен, бърз, разкошен и луксозен автомобил...
2004-та 185 коня, 300+ н.м. 4х4, върти гуми до 4-та, тегли като тролей, тих, приятен, а това, а онова, не е идеален.

Във всички случаи списъка с кусури се трупа в мозъка ти като поредица натрапчиви мисли. Радиото, колоните, возията по павета може да бъде малко по-идеална, тръгването да бъде малко по-рязко, максималната скорост, шума, звука, педалите, волана, седалките, липсва ти някоя екстра, ама да сложа такива амортисьори, сложиш, то пък да сложа инакви, сложиш, трябват ти трети... Всеки с малко по-различна кола неговата е по-хубава, харчи по-малко, върви за страх и не се чупи, даже чистачките на 17 години са оригиналните, все му е по-измита, купил по-евтини гуми, ама се оказали по-хубави от твоите скъпите, че не се и износват...

Мъчение без край.

222 коня, 300 н.м., що му е къс диференциала, що е тих, що върти гуми, що недозавива, що не е някоя от старите ти коли, ако може и всички едновременно, обаче повече...

350 коня 470 н.м., що е с ръчни скорости, що върви във високи, що трябва да връщаш предавки, що вдига шум, що не вози идеално, защо не е Буран-Енергия, защо не е Ферари....с механичен компресор и барутен ускорител на магнитна възглавница....
306 коня 500 н.м. що му е грозно таблото, що няма 6-та, що харчи толкова в града...
250 коня 500 н.м., гаден дизел, що е тромав, що е три тона, що е ерзац банален, що се поддържа като МТЛБ, що му е късо купето, що е тулуп... това обаче е първата кола, чиито кусури са само поради необосновани претенции, т.е. почти безгрешна и с правилно моторно масло, въздушен филтър и хубава нафта като за такова МТЛБ всъщност прави всичко като хората, разбира се не вози като седан, нито има идеална ергономия, но извън извънредно сложната поддръжка трудно може да й се върже кусур, особено по все по-разбитите софийски улици, които не са били толкова зле никога.
150 коня 250 н.м. ама вече турбо и с 6 скорости... спартанско изпълнение, а извън ерзац платнените седалки кусури практически няма, тегли от всякаква скорост, вози изненадващо добре и вътре има място... от друга страна има поне 300 кусура...

Обръщам внимание, че основните кусури и забележки са винаги свързани със задвижването, колкото по-ниско идва въртящият момент и колкото повече предавки има автомобила, толкова списъка с кусури се съкращава или почти изчезва.
Намека тук, е че електрическото задвижване е идеалното задвижване. Не целия набор от параметри на електрическия автомобил, а електрическото задвижване само по себе си.

400+ коня 600 н.м., тук вече става трудно, но дълбоко в себе си усещам нуждата от още повече момент с още по-малко движение на педала на газта и да идва още по-бързо и още по-ниско, въпреки, че колата плаши и от място и от движение в рамките на ограниченията. Но кутията може да бъде още по-умна и идеална. Докато преди връзвах кусур, че трябва да върна предавка на ръчни скорости, сега връщам кусур, че трябва да давам газ за да връща предавки и че пресягането до бутона S изобщо съществува. Непрекъснато съм в дилема дали да си стоя на Д и комфорт и просто да мачкам педала малко повече, или да натисна копчето и изчислявам кое изисква по-малко усилие. Защо трябва да я чакам да загрее, реално от вкъщи до детската градина нямам право да дам повече газ и действително не го правя. Защо трябва да сменям масло няколко пъти годишно? А въздушен филтър?

3
Очаквам всичко, от всеки... и поскам салза, касам си потника!

И така, предизборната тема е отворена.

От ППДБ изпадат в съзерцателен телешки възторг пред тази хрумка. Казват, че копирайтърите ще спорят, но по-велика пошлотия и безмислица, която да звучи решително и мъжкарски и умно и естетично няма да измислят.

Фасадна демокрация.
Некадърността има нови крила, тя очаква всичко от всеки.
Героично!

Апропо, дори не знам името на господина, който е изрекъл тези слова и нямам никаква представа кой е той.
Преди 30 години бил жертва на нещо, но го превъзмогнал.

Абе Вие сте по-готини от всички бе! Велики сте просто.
Денков в 6-тия ден от оставката си каза, че имяло слухове, че ДАНС прикривали контрабанда на наркотици. Докато още е премиер. Но докато още е премиер продължава да не прави нищо в 10-тия ден от оставката си.
Кирил Петков се възмути и даже "взриви" - по собствените му думи, че министъра на вътрашните ралоти е... е... Същия с който премиера на ПП управлява 10 месеца?!

Манифестация на самопредложилите се!

Самопредложили се.
Самопровъзгласяващи се.
Самосглобили се.
Самоотричащи се.
Пълна шизофрения.

Сега вече няма за кого да се гласува.

Обаче това което мога да кажа, е че политиките, особено прокарвани от ДБ са пълен отврат и извращение. Най-малкото е конснитуцията.

Сладура Ицо Хазарта стана господин депутат. Всичко това за него е привилегия, да може да ги прави тези неща.

4
Психология / Анти манипулация
« -: Март 28, 2024, 06:26:28 18:26 »

Пет начина да побъркате манипулатор

Аз знам даже повече от 5...

5
Общ Аудио Раздел / За резултатите в аудиото
« -: Март 28, 2024, 12:07:29 12:07 »
"Аз кай направих ...едикаквоси..." и се започват всички стадии на онлайн самопровъзгласяването:
- мистика;
- множество тайни свързани с уникално ноу-хау;
- претенции;
- омаловажаване на личността на останалите, Вие какво сте направили, Вие какво разбирате, я ся че Ви покажем!;
- То, мани го меренето, аз какво чух, леле, изгря, отвориха ми се ушите;
- и т.н. низости и хвалипръцковщина до безкрайност...

Първо, как правя аз и защо имам собствен направи си сам форум.
Аз показвам пълния модус операнди от концепцията до завършения продукт. Това са:
- задание и приоритети;
- концепция и идеен проект;
- симулиране, четене, критика, симулиране, четене, критика и т.н.;
- търся аналози;
- търся публикации, патенти и готови изделия в които има подобни елементи;
- търся критика и измервания;
- понякога става дума за интересни концепции, които просто изследвам с цел познание и самообучение, например управление на тока от противо ЕДН на динамичните високоговорители - цяла тема със симулации с различни усилватели с различни типове ООВ. Нещото има ефект от намаляване на изкривяванията, през еквализация до опростяване на пасивните филтри;
- понякога става дума за самообучение чрез обратно инженерство върху мои собствени дизайни, които обаче са доразвити самостоятелно от други, а след това съм се върнал към моите идеи при дизайна, проверил съм чуждите такива и съм направил прототип за да видя дали съм разбрал правилно. Нямам абсолютно никакви претенции.
- Както и да е, начинът ми на изразяване е да изсипя, първо всичко, което знам, а след това и всички съществени взаимовръзки и явления, които мога да идентифицирам.
- Защо го правя? - Защото се надявам да попадна на друг човек със сходни интереси, който да допринесе, да направи критика или да си послужи с информацията и да доразвие концепцията.

Общото във всички случаи, че се опитвам да предам някаква концепция в която взаимовръзките и последствията водят до очевидни изводи.

Наскоро ми пише един познат, когото познавам от форума, обаче не пише тук, а си пишем по Вайбър. Това е негов избор, който апропо не ми харесва, но както и да е.
Той обича да се позовава на опита си с негов познат, когото нарича снизходително Дънинг-Крюгер, защото човекът събира едно върху друго някакви произволни говорители, слуша ги и им се радва. ОК.

И така, въпросният ми Вайбър кореспондент бута тям някакви неща, ремонтира и модва усилватели. Много се пазете от хора, които не разбират нищо от озвучителни тела, обаче модващи усилватели. - това са почти всички.
Моднал ОВ на усилвател клас Т, което е особен клас Д и станало чудо на чудесата, 0.000003% изкривявания и звука изгрял.
Аз попитах:
- На първо място на какви и кои ОТ се е чуло въпросното подобрение в звука;
- В кой честотен обхват е най-забележимо т.н. подобрение;
- В какво се изразява подобрението;
- Т.Н. мод явява ли се вид еквализация;
- Какъв е дампинг фактора на усилвателя и еднакъв ли е той за всички честоти.

Разрази се буря от наранено его. Не ми се разказва.
Естествено обидите накрая бяха еврибадизъм срещу мен, като споменавал на познати, че си пишем и обсъждаме те имали лошо мнение за мен. - Много се радвам! Какво да кажа?

Понеже така или иначе ми отне време и енергия да разсъждавам и вниквам в претенциите на его манияк, пускам тази публикация за да не отиде всичко на вятъра. Целта ми е да систематизирам и обясня смисъла на въпросите си.

1. Усилвателя и озвучителните тела са една обща система. Озвучителните тела неизменно генерират противо ЕДН, което дава резултат, че във веригата изходен импеданс на усилвателя-озвучително тяло протича ток с определена големина. Този ток не подобен на движещия сигнал, но е с определно закъснение спрямо него. Този ток е нежелан и вреден. Обаче тока от противо ЕДН, а също и напрежението му присъства в изхода на усилвателя, а какво още е свързано там? - типичната ОВ, която обичайно е напреженова ООВ. - ще бъде доразвито по-късно, вероятно вече се досещате...
2. В кой честотен обхват е подобрението? Първо, готов съм да се обзаложа, че е в ниските, защото Д и Т класовете са най-добри там. Понкога клас Д подобрява и СЧ и ВЧ на някои ОТ с определени филтри, защото дампинг фактора му намалява с честотата. За стандартния клас Т това не е баш така, но за моднатия така и не се разбра.
Как да приема твърдение, че е много хубаво, като отсреща не казват какво и къде се е подобрило? При това от човек твърдящ, че има способности да модва усилватели грамотно.
3. В какво се изразява подобрението и как това е отграничено от субективното? Трябва да го измериш за да разбереш, по-точно ли е станало или по-различно, което просто ти харесва.
Ето затова е важно да се каже и на какви озвучителни тела се наблюдава въпросното подобрение, иначе какво говориш?
4. Да, не разбирам от усилватори и електроника, обаче като човек симулирал напреженова и токова ООВ и тяхното отражение върху АЧХ и взаимодействие с филтри и различни говорители... разбирам други неща... "разбирането" ми е подробно описано и документирано, даже с картинки и линкове.
5. Клас Д има дампинг фактор съответстващ на ООВ в ниските, а към високите той значително спада. - това при някои ОТ се чува, даже може и да се измери, като аз и други го приемаме за положителен параметър.
Свръх високия DF е желан и полезен само при много големи мощности и огромни озвучителни системи.
Клас Т не го знам какъв ДФ има, защото е рядък и се използва основно в системи за вграждане като ребрандиран продукт.

Колкото до модването от хора, които не могат да отговорят на тези въпроси, а и не са в състояние да ги обсъждат... какво да кажа? Има ли нужда да казвам нещо? Нека си играят на собствените си апаратури. Никой не им е виновен, че са се научили да пипкат в области извън общата им компетентност в които имат беден понятиен апарат и не са в състояние да обхващат дори в мислите си сложните взаимовръзки на един елемент с останалите. Има майстори дърводелци и мебелисти, които нямат такива проблеми, шкафът е или здрав и красив, или едно от двете, или нито едно, пантите или са здраво завинтени, или не. - това са по-прости изделия, където можеш да се научиш и опипом.

Опипом не се навлиза в сложни материи, защото достигането на читаво ниво отнема безкрайно много време, тоест това не става никога.

Какво направи, на какво отчете резултата и какъв е резултата? - това ли Ви препъва господа другари?

Нека публикацията да служи за подсещане на всички.

Поздрави!

6
Рокенрола и Чалгата са една и съща болест. Аксел Роуз на сцената надига геройски билков чай от бутилка за уиски. Повечето му фенове не са пили билков чай от времето, когато ги е гледала баба им.
Мик Уол от Керанг си заслужи Get In The Ring, защото едновременно описва, че са продуцентско отроче като Спайс Гърлс, но и за какви лицемери и мърлячи става въпрос.
Членовете на Металика живеят природосъобразно в гигантски ранчота, феновете им, които ги издигнаха носят по десет години една рокерия и съвсем не живеят природосъобразно. От милионите дали лепта в превръщането им в почти олигарски, мижав процент днес могат да си позворят вип билети за тузарските частни шоута на групата, която не се гнуси да изпълнява и политически поръчки.
Ози Озбърн и Мик Джагър доживяха 70+ на тежки наркотици, за разлика от милиони техни фенове.
Същото се отнася за окопалите се в мишовини с различна степен на луксозност Милена Славова и Васко Кръпката.

Пример за някой поставил живота си в рамките на собственото си изкуство е Музикантът Буги Барабата, бог да го прости! ...

За чалга не ми се говори, обаче е същата измама на рано наловени фенове от юношеска възраст, докато издържат или поумнеят. И двете са лайфстайл, идеология, морален код, социални отношения, консумация и експлоатация.

Еднакво вредни и опасни!

П. П. При малкото ми посещения в чалга клубове винаги ми е правило впечатление, че момичетата са видимо по-здрави, добре гледани, охранени в хубавия смисъл. Излъчват здраве и плодовитост. Мамини селски хубавици, червендалести, спретнати и наконтени.

7
И така, след като се запознах с това изследване: https://www.klippel.de/fileadmin/klippel/Bilder/Know-How/Literature/Papers/Measurement_and_Visualization_Cone_vibration_06.pdf което ще се опитам и да прикача, ми изникнаха сериозни въпроси относно хартиените мембрани и въобще всички еластични мембрани. Без значение зали са ексцентрични, петоъгълни, с приложен Enable и т.н. ако четете внимателно ще видите, че по-точно и по-неточно следване на сигнала се редуват с качване на честотата.

Повечето мерки прилагани върху хартиените мембрани евентуално действат срещу стоящи вълни в самия материал, но са очевидно безполезни срещу инерцията, масата и твърдостта или липсата на последното свойство.

По линия на международния обмен наскоро един мой кореспондент ми спомена, че по такива причини изобщо не разглежда сериозно НЧ говорители с мембрани различни от метални.

Отбележете си, че в примера говорителя дори не е в акустично оформление, което би натоварило мембраната още повече.

Моите наблюдения показват, че колкото по-съвършено е озвучителното тяло, толкова по-безинтересни са някои записи и толкова по-странно и необичайно клинично звучат. Много повече от това, което наричаме звучене и звук идва от самите ОТ, отколкото си даваме сметка.

вж. прикачения пдф документ

Под нов приоритет в дизайна имам предвид универсалния еталон на всеки за звук и музика, който се формира в хората от детска възраст до към края на юношеството.
Приоритетие, които поставяме при нов дизайн на колони са следните:
- равна ачх до възможно най-ниски и най-високи честоти;
- диаграма на излъчването;
- сфазиране на отделните ленти помежду им, а също и възможно най-линейна ФЧХ;
- ниски изкривявания;
- висока разделителна способност.
И стига толкова. На прима виста почти никой няма да Ви каже повече цели и приоритети в дизайна на озвучително тяло.

Особено за набори около 80-ти и преди това.
Музиката е миксирана и възпроизведена на говорители и озвучителни тела направени да звучат от що-годе до много добре.

После пускаме музика на не много високи нива на големи 4 лентови тела с относително модерни говоритери през модерна електроника. Или на скъпа хай-енд система с твърди говорители. Или на нещо с композитни НЧ и голям компресионен драйвер и т.н. и т.н. Всичките споменати системи са с равна АЧХ, ФЧХ и прилична диаграма.
Такива системи на мен ми звучат странно. Имат тишина, черно, обем, 3D, записите са бързи и сухи, детайлни, ясни, разни звукчета висят в пространството.
Доста пъти в записа просто няма достатъчно звук, когато се възпроизвежда от не кълчещи се говорители. Особено баса. Това е обяснимо предвид техниките за запис на барабани.

Защо записите на Пинк Флойд и Дайър Стрейтс са универсални? Понеже са сухи и стегнати и всяка система ги доукрасява по предвиден при записа начин.

Обаче ако искаме да направим нещо наистина добро, то кълченето на мембраните не може да се пренебрегне и трябва да бъде елиминирано.

Апропо, колкото се кълчат НЧ, няколко пъти по толкова се кълчат СЧ, защото скоростите са много високи. А кълчене с интермодулации на къси вълни върху кълчеща се мембрана правеща по-голяма амплитуда вече е върха на сладоледа.

Първоначалната закачка на темата относно пречупването и резонирането на мембраните, е че има някакъв предел, който не може да бъде надскочен с конвенционални говорители.
Цялата индустрия е настроена по тези ограничения.

Очевидно идеалната система има ниско отрязан бас с метална мембрана, неговата работа поне е най-проста.
Твърди високочестотни има диамантени, берилиеви, както и безрезонансни - ленти, амт.
Какво свързва баса с високочестотните?
Има ли изобщо такъв директен излъчвател?
Има ли "твърд" говорител над 100 херца?

И едно подсещане за оформленията, които са леки като натоварване и симетрични до колкото е възможно.

Според изследването в първото мнение теста е направен с между 0.1mV (една десета от миливолта) и 10V rms, съответно с ход, цитирам: "(about 0.5 µm)". Така са тествали всички честоти с еднаква амплитуда. Явно са на принципа, че първична изследователска информация за широката общественост се предоставя много интересна и напълно безполезна.
Въпреки това, при въпросния ход от 0.5 µm, което са 0.0005мм, предполагам в посока, мембраната се гърчи още преди 400 херца.
Скоростта при да кажем 200 херца е порядъчно ниска - 200х0.002мм е 0.4мм/сек, дълга история накратко, това кълчене се случва при ускорения от порядъка на 0.0326g за 200 херца и съответно -0.0652g за 400 херца. Звуковото налягане на 5 инчова мембрана при този ход е 45.155 децибела. И вече се наблюдават инерционни феномени в мембраната.

Тоест, към досегашния главен и незаобиколим проблем - не концентричните отделни ленти, които не са точков източник, прибавяме и новия проблем: мембраните се кълчат...

Има някакъв конвенционален максимум, който може да бъде достигнат или доближен по много начини. За да се твърди и претендира за нещо повече, трябва да има доказателства за успехи и напредък в поне една от двете посоки - точков източник или мембрани работещи в бутален режим, ама истински. Изследваната мембрана показва точка на пречупване при някаква по-висока честота, където частите й излъчват синфазно и прави пик, а след това пада. - не може да се каже, че до тази честота режима е бил бутален обаче.

Беседата, която развивам тук по темата е съвсем практично насочена.
Ето изследване по същия въпрос, просто не е акцентирано на чисто физичното поведение на мембраните (макар, че е споменато), тоест не е акцентирано на явлението, а то е прието за даденост и са изследвани артефактите:
https://www.linkwitzlab.com/mid_dist.htm

От тогава обаче са минали доста години и вече се намират метални куполни средночестотни говорители, а също и не малко конусни говорители с метални мембрани, като Визатон 10см с мембрана от титан, който например до 4 килохерца излъчва много не насочено. - пример за отклонение от правилото, че буталния режим се губи, когато диаметъра стане по-голям от 1/2 от дължината на вълната. 4.000 е вълна 8.6 см, а 1/2-ра е 4.3 см.
По темата често споменават Ямаха NS-1000 от 1974 г., които имат берилиев куполен СЧ.

Така че в крайна сметка тук задаваме практическия въпрос: "Ако приоритизираме в заданието всички говорители да работят в бутален режим, с какво ще покрием обхвата между металния бас и лентовия, АМТ, диамантен, берилиев и т.н. ВЧ?".

И колелото направи пълно завъртане:
https://www.diyaudio.com/community/threads/cone-breakup-why-doesnt-it.294560/
Стигнахме обратно при акустичното окачване.
Радфорд след проучвания и измервания прави категорично заключение, че СЧ с малък обем е най-лошо, със затворено шаси е по-добре (до честотата при която са възможни отражения и над резонанса разбира се) и в голям обем с много вата е най-добре.Неизследваните въпроси обаче са следните:
- а на ОБ?
- какъв е приноса на гънката към "кълченето" на мембраната?
- големия обем за СЧ дали не е еквивалентен на затворена ТЛ или ОБ с пълно поглъщане?
- един и същи говорител мерен свободно, на ОБ и в обем има ли различни изкривявания над резонанса си и в каква посока?
- а говорител без гънка?

При точен отговор на всички тези въпроси, например пълен набор от измервания, включително диаграма на излъчването, може ли да се намери говорител с относително твърда мембрана, който покрива да речем декадата 80-800, 100-1.000 или 200-2.000?

Това е изключително важен въпрос, защото около такава лента почти с вързани очи и с едно мини DSP може да се изгради, така да се изразя, 99%-ова система... Като при задание "бутален режим на всички говорители" няма да има значение в какво ще се окаже, че дадения говорител работи най-добре, ОБ или кутия.
Не случайно хората правят еднометрови ленти и АМТ-та.

Обратно по темата, в мнение 7 от линка има изследване отново на Клипел, според което говорителите се клатят наляво-надясно, а също и как кевлара прави квадратни резонанси засягащи диаграмата на излъчване.
Темата е кратка и съдържателна.

За композитните мембрани, които по стечение на обстоятелствата са тъкани, (плетивото е за обличане и обуване) и аз си помислих, че трябва да са от поне два слоя, които да са подходящо разминати, завъртяни и застъпени. Бих казал, че не би било лошо и да бъдат финно изтъкани, а не от стандартни платове за композити. В крайна сметка по детските магазини има станчета, т.е. не е особено сложна работа.
Там можем да направим и още един извод, че ускорението и масата не прощават и че явно не е трудно да се преодолее здравината на смолата и да се опре до свойствата на арматурата - втория елемент от композита.
Да ги питаш защо не са направили мембрана от нетъкан кевлар, а защо не и карбон или карбон-кевлар. - технология подобна на дълговлакнестите мембрани от хартия с банани и други подобни.
Апропо, факта, че кевлара или да кажем арамида се късат трудно по никакъв начин не означава, че трябва да ги използваме в говорители.

И всичко това е една безмислица при положение, че наистина има метални куполи и вече изброените безрезонансни видове говорители.

B&W традиционно изпълняват СЧ говорителя си без гънка. Само че най-добрата им система Наутилус използва куполен СЧ в бутален режим...
- големия обем за СЧ дали не е еквивалентен на затворена ТЛ или ОБ с пълно поглъщане?

Да, ама те по един особен и спорен начин прекъсват мембраната в една пяна. Говорителя има доста малък ход - има-няма 1мм.
Обаче пък същия говорител има доста високотехнологична мембрана, също изтъкана от някакъв си техен материал, но още по-интересно трептилката му е като хай-енд от 20-те години на 20-ти век, т.е. практически няма и трептилка. Магнита и бобината е ясно, че са му много хубави. И въпреки всичко, големия СЧ на B&W не работи в бутален режим.

И какво излиза?

Развиваме хай-фи, някой хай-енд, трети алхимия, а няма какво да изсвири 100-500 херца като хората...

Темата се обсъжда малко и над нея не се разсъждава достатъчно.

Самият Линквиц го казва: ако бъдат добавени два или повече 50 мм драйвера мидбаса ще бъде покрит с говоритери с чисто бутален режим, но не това е била неговата цел. А и той прилага правилото за диаметъра и 1/2 вълна, докато Клипел доказват, че мембраната може да се кълчи и с в пъти по-дълга вълна.

B&W правят СЧ лента 400-4.000 и системата им има <0.3% изкривявания между 100 и над 20.000 Херца. И това не е в бутален ружим, а в много добре контролирано постепенно стеснявяне на излъчващия диаметър. - за 801D4 - забележете пасивна колона.
Nautilus са 4 лентови разделени на 220, 880 и 3.500 херца, всички говорители имат идеално бутално действие и изкривяванията са по-малки от на 801.
Ако ние разполагахме с това, което е от 220 до 880, нагоре има опции.
И същественият за аудиото въпрос тук е защо се мъчим.

Та ти разправях, че за някой занимавал се дори бегло с композити и влакна през 90-те,вида на 99% от т.н. "плетени" мембрани е просто скандален по простата причина, че това са готови тъкани платове, които се продават свободно и служат за съвсем други неща. Даже имам няколко метра и смола в килера.
И също така като някой занимаващ се и сега със спорове за разни изделия армирани с влакна и какво ли не друго, пак това са ерзац изделия от направи си сам материали. - в смисъл произволен член на форума ще докара такава мембрана в прилична работилница с под 10 итерации в рамките на дни ако леко го мързи.

Но както и да е.

Нарочно пускам въпрос, а не статия. Например, защото не съм най-осведомения за текущия пазар и не искам сам да откривам топлата вода. Явлението е от ясно по-ясно.
Заданието също е ясно.

Ако това задание има отговор, а аз мисля, че има, това спестява сумати мъки и дава много голяма и неочаквана награда.

Има решение на проблема озвучително тяло с безрезонансни мембрани и изцяло бутално действие.Дадените размери са междуцентрово разстояние по вертикал и хоризонтал - 240мм за мидбаса и 82мм за СЧ, съответно диагонал между най-отдалечените по диагонал - 340мм за мидбаса и 116мм за СЧ.
Посредата има за сега имагинерно АМТ работещо от 1.150 херца.

3.5 инчови ШЛ с метална мембрана и резонанс под 100 Хз. има достатъчно.
Около 1.2КХз. има локален пад в кривите на Флетчър, там ухото е по-нечувствително.
Разделителни честоти: 100, 400 и 1.150 херца.

И така, какво е озвучително тяло с приоритет безрезонансно възпроизвеждане.
Давам пример:
- Приоритет диаграма на излъчване, правим ОБ икона 30х45 см, барбарон или LX 571.
В случая приоритета е да чуем какво е това възпроизвеждане без пречупване на мембраната.
Преди 30+ години това беше невъзможно освен ако не си купим B&W Nautilus с неговите буквално космически технологии, берилиеви и диамантени мембрани.
Днес има AMT, което може да поеме от ниско - около килохерц, а под него има карбонови и метални мембрани. Освен това има 3-4 инчови говорители от Hi-Fi клас, които да послужат за мидбас и ниска среда.
Бих допълнил, че за някои 3.5 инчови ШЛ има съмнения, че вървят в бутален режим до 3кХз, а след това стесняват диаграмата на излъчване също като хартиени. Тоест, при лек компромис с излъчването около разделителната честота избора на ВЧ става много по-широк. - както и подозирам, че ще стане в крайна сметка.
Тоест, сега е почти първия момент в който това може да се направи. Значи трябва!
Всичко останало е преливане от пусто в празно.
НЧ вече дал Господ, това е една помпа.

Каква би била разликата?
Нормални хубави ОТ 0.5-1% и повече като се поусили.
Безрезонансните мембрани могат да слязат под 0.3%
На всичко отгоре могат да се подредят концентрично.

Няма идеален говорител, както няма нещо абсолютно идеално, освен Господ, който притежава всички качества в най-висша степен.

Обаче има идеална имплементация в рамките на човешките възможности за осмисляне и хоризонт на знанията.

И ето, станало е възможно за обикновен любител със статут на ловец - събирач да прозре една идеална имплементация.
3-4 инчови ШЛ/СЧ подредени концентрично в две ленти покриват безрезонансно и без пречупване една декада при това най-важната 120-1.200. Че и с много площ 12х30=360 см2, че и с приличен ход от до към 2мм, хем достатъчно, хем малко в хубавия смисъл.

Хартията се пречупва плавно в идеалния случай, а такивя примери има достатъчно. Това води до абсолютно неизбежни особености и артефакти. 1.000 колони за направиш с хартия, едно и също ще чуеш.

Металните или композитни мембрани с твърда смола се пречупват само веднъж и изведнъж. Тоест, имаме използваема лента без никакво пречупване. А както установихме, има метални говорители, които се пречупват като хартиени.

Наутилус е ОТ възпроизвеждащо без каквото и да било пречупване и безрезонансно. И струва 80.000 лева. Обаче е с 4 дискретни ленти и бих казал слабичко. - ето два кусура.

Сега гледам, че има 34мм берилиеви куполи с първо пречупване над 30кХз, че са и по 700 евро чифта. Обаче тръгват линейно от над 2 кХз, нищо, че резонанса им е под килохерц. Освен това по някаква причина са с голям диаметър на шасито. При констатираното по-нагоре, че стеснена диаграма около разделителната честота е допустим компромис, то доста АМТ и ленти с диполно излъчване стават подходящи кандидати.

Тоест, така както констатираме застой (аз поне го констатирам от 15 години), нещата хич не са застояли. За 30 години Наутилус без двата си основни дефекта ни е дошъл вкъщи на крака.
Точкови концентрични и безрезонансни излъчватели почти могат да бъдат пипнати/докоснати от простосмъртни доморасли "майстори". При това с голям обем за един цикъл.
Застоя за който говоря води до това, че само на начинаещите им е интересно и то само докато са начинаещи. Няколко прилично свирещи проекта (разбирайте много хубаво свирещи) и разумният би следвало да осъзнае, че няма какво повече да направи. Накрая всички колони звучат еднакво добре, макар и малко различно една от друга. Аз поне не мога да бъда лицемер и да възхвалявам с все по-високопарни фрази новите си стари идеи и реализации, все едно старите въобще не са свирили и всеки път ми се отпушват ушите на ново. - а истината за много хоби и професионални дизайнери и журналисти е именно такава.

Това за което говоря в настоящата статия е качествена разлика оправдаваща проучване и разсъждения, че и реализация. Нещо с размер на една 12-ка на малък бафъл да възпроизведе безрезонансно и с малък ход изпънати АЧХ и ФЧХ от точка между 120 и 30.000. Че и с висока чувствителност.

Проучването на Клипел е на НЧ, но то е и до доста по-високи честоти. Повечето СЧ и ШЛ са с конструкция 95% като на НЧ.

Съвременните метални ШЛ, които гледам са линейни с поведение по-скоро на приличен хартиен говорител. Ако не знаеш, че са метални си личи само по широката диаграма на излъчване. Повечето излъчват на 180° до над килохерц и са линейни.

Старото схващане, че докато говорителя излъчва относително ненасочено или до неравномерност в импеданса, то това е бутален режим е опровергано. Хартията се кълчи винаги.

Че хартиената се кълчи винаги.
Когато е дълбока отделните й части се виждат една друга по-хубаво, а по-късите вълни даже виждат безразборно кълчещ се вълновод.

В едно изречение, старото бабешко правило възпроизведено дори от Линквиц, е че когато диаметъра на мембраната е равен на или > от 1/2 дължината на вълната, т.е. 6 инча на около килохерц, настъпва кълченето.
Кълчене на мембраните - Саутхемптънски университет

А се приема, че говорителите започват да излъчват насочено на честоти с дължина на вълната равна на диаметъра на мембраната.
Чисто емпирични разсъждения от Троелс:
http://www.troelsgravesen.dk/Beaming.htm

Само че, както е демонстрирано от Клипел, мембраните се гърчат от най-ниските честоти, при честотата с дължина на вълната 2х диаметъра някои зони започват да се кълчат в отявлен дисонанс, а при честота с дължина на вълната равна на диаметъра, това вече води до съществено влошаване на диаграмата на излъчване.

Това, което до скоро не знаехме, е че кълченето влошава звука, вняса изкривявания, влошава всички характеристики.

Внимание: различните говорители с еднакъв диаметър имат различна диаграма на излъчване. Защото?
- Точно така, кълчат се различно!

Линквиц обаче ползва 8 инча до 1 кХз, а нагоре около 3.5-4 инча до 7 кХз... При това високата среда му е с плетена/тъкана мембрана, не е твърда, но пак е нещо.
8 инча има точно диаметър 1/2-ра от дължината на вълната на 1 кХз. И пак се кълчи.

И ето това е примамката, да чуем какво се чува, когато няма кълчене.

Преди време си играх да изчисля ускорението при различни честоти и ход. Там е ключа.
Метала е по-лек, по-твърд и по-здрав.
Хартията е непригодна за тази работа в случай, че приоретизираме поведението като бутало.
Плюс, както вече казах, 12х30см2 са 360 см2 или прилична 10-ка, при х-макс +/- 2мм между 100 и 400 херца, това е еквивалент на да кажем 10МБ Обертон... Напълно линейни АЧХ и ФЧХ и никакъв доплер. 400 Хз са 86 см вълна, 2 или 4 мм няма да се отразят по никакъв начин и това ще бъде при 115 дб. При 87-90, което са 90-93 от чифта x-max е 0.25-0.35.
Или по-точно при пълночестотен сигнал за ленната 0.35+0.08+0.03+0.02мм или общо 0.48 за бял шум 100-400 херца.
След това имаме 4х30см2 или 5 инча мембрана/6инча говорител, който на 400Хз на 90 дб започва от х-макс 0.06мм и общо с всички честоти прави нещо от сорта на 0.15мм х-макс...
Тоест, само по този показател ще ни останат само абсолютния екзистенц минимум характерно-присъщи изкривявания.
Припомням картинката:
Това са 12+4 3.5 инчови ШЛ с метални мембрани работещи в чист бутален режим линейно. Да речем Дейтън, но има още поне 5 вида, които стават.
Проблема, е че ако посредата измъчим някой 34мм куполен от 1.200Хз, той ще тръгне от 0.15мм ход, което при над 10кХз се усеща. Сумарно сигурно ще направи 0.25мм и то при ниски нива, а за да изравни 115дб ще му трябват 2+мм, затова трябва да бъде АМТ.

При резонанс около 100 херца, втори ред HP на същата честота е 12дб/окт намаляване на хода.
И отново при резонанс около 100 херца, втори ред на да речем 400 запазва максималния ход константен надолу до резонансната честота.
При такива минимални ходове може да се използва и първи ред с пресечна точка - 6дб.

12 дб/окт електрически запазва хода на мембраната константен надолу до резонансната честота, а след това хода пада съответно на филтъра.
Следователно, говорител със 100 херца резонанс отрязан някъде там с HP 12 дб/окт ще започне да си намалява хода към ниските веднага.
Същия говорител отрязан HP на 400, ще запази константен ход надолу до резонанса си и тогава ще започне да го намалява.

8
Автомобила с ДВГ има обща ефективност на задвижването от 8-12%, понякога при някои режими на работа 20%, може би понякога 30% при много ниски обороти, висока предавка и 60-80 км/ч.

Забележка: 37-40% топлинна ефективност не е 40% еквивалентна мощност на изхода на коляновия вал! Има триене, маслена помпа, ремъци и аксесоари... ДВГ е най-ефективен между 1.500 и 2.500 оборота и голям товар, тоест високо налягане в горивната камера. - това значи, че най-икономичните автомобили са с относително малки двигатели и много предавки. Например: Най-икономичните съвременни двигатели 1.33тсе на Рено, 1.4 и 1.5тси на VW постигат висока ефективност между 70 и 130 км/ч в автомобили с размерите на Джета и Меган, които изразходват между 3.9 и 6.5 л. бензин на 100 км в тези режими.
Царете на ефективността мо магистрала Мерцедес S класа и БМВ 7-ма серия са най-ефективни при 160-200 км/ч, защото тогава постигат под 2.000 оборота и високо налягане в горивната камера на своите 3.0, 4.0 и 4.7-5.0 I6 и V8 турбо ДВГ. - харчат 8.5 до 11.5/100 летейки с такива скорости - непостижимо нисък разход за такава скорост на движение.
И сега внимание, цените:
6/100 за ниския среден клас струва 18-20 лева на 100 км ако се използва бензин 100 октана (което горещо Ви препоръчвам.
10/100 за висшия клас каран в рамките на толеранса без глоба или с минимална такава струва 30-35 лева на 100 км, отново със 100 октана. Важи за всичко от 5.5 383 коня W221, през 4.7тт W222 със 7 скорости, същия с 9 и чак до W223 със всичките му 3.0 и 4.0 бензини и дизели. Мощния дизел ще даде под 9, обаче пък премиум дизела е по-скъп.

Така че ДВГ ще има по-малко от 20% спад на пробега поради околната среда.  - вятър, мокър или заснежен път, ниски температури, високи температури и т.н. да не забравяме планински релеф с денивелации.

Ето как изглежда сметката:

100% топлинна енергия в 1 л. бензин е 8.9кВтч това ще го умножим по топлинната ефективност, загубите от триене и аксесоари, загулите в трансмисията и загубите от търкаляне на гумите.

Но първо един цитат:
Цитат
What is the energy efficiency of ICE engines?
The total WTW efficiency of gasoline ICEV ranges between 11-27 %, diesel ICEV ranges from 25 % to 37 % and CNGV ranges from 12 % to 22 %.

Източник: https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2020SJRUE..24..669A/abstract
Същият източник дава до 70% ефективност на EV ако се захранва от възобновяеми източници, т.е. слънце, вятър или ВЕЦ. Като в тези 70% влизат ефективността на панелите, турбините, инверторите, електропреносната мрежа, даже и самото зареждане и разреждане, електромотора, главното предаване и търкалянето на гумите.
По-ниските ефективности при захранване с ТЕЦ на въглища или газ са с отчитане на всичко изброено и започване от общата отделена топлина от енергоносителя, което е некоректно според мен. Дори АЕЦ има до 3:1 топлинна вощност към отдаваната към мрежата енергия. Ами айде вземете си я тази допълнителна топлина!
Според мен е коректно електроенергията да се разглежда като цена в контакта, а ефекнивността на EV да бъде разглеждана от батерията надолу по веригата докато автомобила се задвижи. Ефективността на ДВГ се мери така.

Особено за нашия случай ще подходим точно така, защото искаме да видим какво остава от номиналния пробег на електромобила в реални и разнообразни условия. И защо.

EV има 80% ефективност на задвижването заедно с електрическата мрежа и загубите при зареждане! Както се уговорихме, отчитаме енергията на изхода на елуктроцентралата.

EV при крейсерска скорост има 85+% ефективност от енергията на батерията.  Насрещен вятър от 50 км/ч при скорост на движение от 100 км/ч 60 е почти 25% директна загуба на пробег.  Мокрият път може да удвои съпротивлението при търкаляне, това е още 10% загуба на пробег, да не говорим за сняг.
Когато харчите 100W/km става много важно колко време е необходимо за покриване на тези 1000m, защото има термопомпа или за отопление или за охлаждане и това ви струва 400-800W на час или повече.  Всеки 1m2, изложен на слънцето, е потенциално до 1kW/h топлина, която трябва да бъде идхвърлена от купето. Изложени на пряка светлина във всеки момент са поне 4-5м2 от купето на автомобила.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/15795233
Хората са го сметнали.
50 до 90 ст/кВтч на обществени зарядни излиза зареждането на електромобил.
Тук обаче има едня особеност, в реални условия никой електромобил не харчи 160W/км, а поне 200-240-300W/км при това все още се движи по-бавно от Голф, Джета или Меган, които постигат под 7/100 при движение с до 150 км/ч - неосйщуствима мечта за електромобилите.
В реалността Джета карана на 100 октана пристига по-бързо, имя по-голям пробег и е по-евтина от всеки елуктромобил с претенции за годност за междуградско пътуване от 400-450 км.
Може би единственият електромобил, който може да осъществи пътуване между два източника на евтин домашен ток в нашата държава е Lucid Air (800+км пробег с бавно каране 100-115 км/ч) и той струва 400.000 лева внесен и обмитен. Голямата Тесла Модел S може би също би се справила с 90-100 и внимателно шофиране, тя пък струва към 200.000+ лева. Има и Модел 3 с пробег над 600 км, която струва около 90.000 лева.

За сравнение Джета и Меган във версии седан са под 50.000, вътрешното пространство и багажниците са сравними с Модел 3, а са по-евтини за каране и с несравнимо по-голям пробег. Ако се карат като електромобил могат да извадят и около 1.000 км реален пробуг от около 50 литровите си резервоари.

Сега да дойдем на темата.

Защо 100 kWh не стигат?

Скорошна публикация на Инсайд EVs с позоваване на шефа на Лусид - Петър Ролинсън:
https://insideevs.com/news/710815/lucid-efficiency-holy-grail/?fbclid=IwAR3ui9x0H0MDJOHpCwPEIuDX-zd0ajpoosCoYXhfQ75mzGF5diT-uMPv9tc

Според Ролинсън коректно е да се измерва ефективност между батерията и колелата с наличната в батерията енергия. - според мен това също е така, защото знаем капацитета на батерията и колко км ще изминем.
Според ЕПА обаче, в общата ефективност влиза енергията консумираня от зарядната станция и загубите при зареждане. Това по-точно ще покаже колко струвя пътуването, обаче шофьорите повече ги интересува колко далеч могат да снигнат.
И така, най-ефективният автомобил на света в момента - Лусид Еър може да измине 4.76 мили с киловатчас енергия. Това е малко по-малко от 8 км.
Споруд Ролинсън скоро Лусид ще може дя изминава 8 км с един киловатчас енергия от батерията, а светият граал на електромобилите е 10 километра с 1 киловатчас.

Тоест, 100Wh на километър.Със зимни гуми на топло време 17°С най-ефективната кола с най-голямата батерия харчи 160Wh с 90 км/ч и 200Wh със 120км/ч.
Пробега е съответно 720 и 575 километра.
Първо, никой не кара със 120 освен в Австрия и Норвегия.
Второ, теста е със зимни гуми, което е правилно, защото имат по-високо съпротивление.

Според Мишелин
Цитат
Rolling resistance (RR) has a significant impact on the energy a vehicle needs to move. Hence a direct link with fuel consumption for combustion-powered cars - around 20% - or battery range for electric vehicles. Tyre design can help reduce rolling resistance.
Източник: https://www.michelin.co.uk/auto/advice/tyre-basics/rolling-resistance
Съпротивлението при търкаляне на гумите отговаря за 20% от изразходваната енергия.

Според различни проучвания на университети, мократа настилка и снега могат да увеличат съпротивлението при търсаляне с до 40%, а понякога и с повече.
40% от 20% са 8°% - 8 процентни пункта от общото.
Само че Мишелин говорят за разлика от 20%, а не за общата сила на съпротевление.
Която според това проучване:
https://chargedevs.com/features/a-closer-look-at-energy-consumption-in-evs/
При малък EV СУВ силата на съпротивлението на търкаляне е приблизително равна на аеродинамичното съпротивление при 90 км/ч.
Седан със същите параметри ще има преобладаваща сила на съпротивление при търкаляне.

Към тези две сили трябва да добавим силата необходима да се задвижат колелата на редуктора, която е около 2-3% на зъбна двойка и 1% на лагер - общо 5-6-8% - имаме редуктор и корона и пиньон на диференциала. При по-висок товар загубите падат.
И накрая трябва да прибавим ефективността на мотора.

Ефективност на окабеляването на батерията - 99.5% там има едни тънки кабелчета, които служат за бушони за всяка отделна батерийка и съответно имат съпротивление.
Ефективност на контролния полупроводников инвертор: 98%
Ефективност на мотора: 97.5%
Ефективност на редуктора: 96%
Ефективност на пиньона и короната на диференциала: 96%
Лагери на полуоските и главините на колелата, общо: 99%

Сега смятаме:
1*0.995*0.98*0.975*0.96*0.96*0.99=0,87184963008
Изкарвам ефективността до главините на колелата 87.2%, което е доста реално.

При 90 км/ч през тази ефективност трябва да се преодолеят 30 кг съпротивление от търкаляне и 30 кг съпротивление от въздуха.
При 120, търкалянето е отново 30кг и дори нагоре може да намалее заради центробежните сили, но съпротивлението на въздуха е вече двойно - 60 кг.

Калкулация от Чат ГПТ:
Цитат
Sure, let's perform the calculation:

Power (kW)
=
60

kgf
×
9.8

m/s
2
×
25

m/s
1000
Power (kW)=
1000
60kgf×9.8m/s
2
 ×25m/s

 

Power (kW)

60
×
9.8
×
25
1000
Power (kW)≈
1000
60×9.8×25

 

Power (kW)

14700
1000
Power (kW)≈
1000
14700

 

Power (kW)

14.7

kW
Power (kW)≈14.7kW

So, approximately 14.7 kW of power is required to overcome a 60 kgf resistance at a speed of 90 km/h.

14.7kWh/90 км са необходими за изминаване на 90км с малък СУВ с Cx 0.35, което са 16.33kWh/100 км.

За 120 км/ч:
Цитат
ChatGPT 3.5


ChatGPT
Certainly, let's perform the calculation for 90 kgf resistance at 120 km/h:

First, convert the speed from km/h to m/s:

120km/h=120×1000/3600
m/s≈33.33

Now, calculate the power:

Power (kW)=90kgf×9.8m/s2×33.33m/s
1000
Power (kW)=
1000
90kgf×9.8m/s
2
 ×33.33m/s
Perform the calculation:

Power (kW)

90
×
9.8
×
33.33
1000
Power (kW)≈
1000
90×9.8×33.33

 

Power (kW)

29877
1000
Power (kW)≈
1000
29877

 

Power (kW)

29.877

kW
Power (kW)≈29.877kW

So, approximately 29.877 kW of power is required to overcome a 90 kgf resistance at a speed of 120 km/h.

Това са 29.9kWh за час със 120 км.
Или 24.92kWh за изминаване на 100 км.

Сега да обърнем в реална консумация през ефективността от латерията до главините...
16.33/0.872=18.73кВтч/100 км при 90

24.92/0.872=28.6кВтч/100 км при 120

Толкова ще трябва да отдаде батерията.

Директните резултати в мощност във ватове обаче също ще ни бъдат полезни, защото през този един час автомобила ще трябва да захранва външното осветление, инфотейнмънт системата и климатика.

Сега да установим колко ще харчи същият автомобил с бензинов двигател и автоматична трансмисия.
Вече знаем необходимата за задвижването му мощност при главините.

Автомобила с ДВГ ще има същата ефективност на лагерите на главините и главното предаване, но трансмисията чу в вай-добрия случай има ефективност от 84%, а ДВГ има ефективност от 30%. Проблема с ДВГ, е че е най-ефективен при висока отдавана мощност и високо налягане в горивната камера, а това няма как да бъде постигнато при 90 км/ч, все пак възвратно-постъпателния механшзъм страда при голям товар под 1.500 оборота.

И така 16.33kWh енергия е необходимо да бъде изразходвана през главините на автомобил движещ се с 90 км/ч за малко повече от час за да измине 100 км.
С колко бензин ще бъде поститнато това?
По обратния ред:
Лагери на главини и полуоски: 0.99,
главно предаване: 0.96,
Скоростна кутия: 0.86,
ДВГ 0.3
Всичко прави: 66.6 кВтч топлинна енергия.
В 1л. бензин има 8.9 кВтч
Тоест разхода на гориво ще бъде 7.483 л. /100 км.
Ако обаче това го акнуализираме с аксесуарите на двигателя и маслената помпа разхода ще се вдигне още. Но да спрем до тук.

Да видим сега сметката за движение със 120 км/ч
Необходими са ни 24.92кВтч отдадени през главините за малко по-малко от час.
Всичко прави 101.63 кВтч топлинна енергия или 11.42 л. /100 км.

Ако обаче с 90 имаме насрещен вятър 30 км/ч и мокра настилка, тогава нужната теглителна сила вече няма да бъде 60 кг, а 102 кг и нужната отдадена за 100км енергия върху главините ще трябва да бъде 27.76 кВтч. Това прекарано през ефективността на електромобила прави разход от 31.835кВтч или почти двоен, което сваля пробега наполовина.
Да видим какво става с ДВГ...
През ефективността на автомобила с ДВГ разхода се повиши до 12.14л/100.
ДВГ има 60% по-висок разход...
EV има 95% по-висок разход...

Забележка: за ДВГ приумам абсурдно ефективна скоростна кутия със само 14% загуби и относително висока средна ефуктивност на ДВГ, т.е. идеален постоянен режим.
В реалността, ДВГ са по-неефективни, но повечето са значително по-аеродинамични, съотвутно страдат още по-малко от промени в условията.
EV са по-аруодинамични и можеби върховите обрязци са малко по-ефективни, съответно страдат още повуче от влошени условия.

Има и още нещо, мокър или снежен път и силен вятър са типични зимни условия. Когато EV ще трябва да се отоплява за сметка на енергията в батерията си, а ДВГ винаги има излишна топлина и дори може да спечели от затваряне на щората пред радиатора, тоест да си подобри аеродинамиката.
Тоест EV ще има намален повече от двойно пробег. От малко над 600 км ще падне под 300 км пробег със 100 кВтч батерия.

Докато ДВГ със скромен 68л. резервоар ще падне от 900 на 560 км пробег.

При това ДВГ не страда от препълване или изпразване на резервоара, докато EV трябва да бъдят държани между 20 и 80% SoC за да не деградират батериите.
Тоест при зимни условия EV SUV със голяма 100 кВтч батерия има технически оправдан пробуг от около 180-200 км.
Същият СУВ с ДВГ не губи повече пробег и не качва разхода, колкото и по-лошо и студено да става времето.
ДВГ има на практика три пъти по-голям пробег.
Цената на енергията при днешното състояние на енергетиката е съпоставима при за еждане от бензиностанции и обществени зарядни станции.
Цената на EV е по-висока.

Затова EV трябва да имат не два пъти, а три пъти по-големи батерии. И щом аз казвам три, значи греша и трябва да имат поне четири пъти по-големи батерии.
Цената на EV при цялата им простота за производство и няколко пъти по-малко части също трябва да падне под тази на автомобилите с ДВГ.

EV с 400кВтч батерия ще позволи реалното изминаване на над 2.000 километра с ниска скорост 90-100 км/ч и над 1.000 км с нормална скорост 140-160 км/ч или при лоши условия. Ще позволи и голям буфер, така че дори при бързо каране или лоши условия да могат да се изминават над 700 км между 20 и 80% SoC.
Това, което описвам е еквивалентно на дизелов автомобил с икономичен двигател и гольм резервоар. Нещо като 300-400 коня високо ефективен дизел с около 90 л. резервоар, каквито всъщност има и се купуват с голяма охота от някои хора.

Важно уточнение:
Аз съм много голям почитател на електромобилите, а ДВГ автомобилите са ми дошли до гуша! Недъгави произведения произвеждани в повечето случаи от хора без съвест.
Електромобила е по-добър в абсолютно всичко от ДВГ автомобила! Шаси, возия, управляемост, пространство, тишина, комфорт, реакции, удаволствие. EV те занимява безкрайно много по-малко със себе си, до степен да достигнуш до прозрението колко много ДВГ ти пречи и те ангяжира с кусуриту и недъзите си. ДВГ те притеснява и ангажира дори, когато седи в гаража.
EV е все едно един проблем ти е паднал от плещите. Няма масла, филтри, свещи, поддръжка, гориво и т.н. и т.н.

Само, че енергетиката на повечето държави трябва да увеличи капацитета си с около 50%. На първо време.
Този капацитет трябва да бъде увуличун така или иначу яко искаме цивилизяцията ни да се развива. Без енергия нямя кяк съзнателно и целенасочено да увеличаваме ентропията и така да изпълняваме мисията си във Вселената.

Големия капацитет на батериите няма да промени нищо, изминатите километри са изминати километри, нямя значение на колко пъти.

В крайна сметка EV са повече от три пъти  по-ефективни от ДВГ в еквивалентна топлинна енергия, а дори и повече от четири пъти. Така че крайният резултат венаги ще е по-екологичен.

Да не ми говорят глупости, че тока се правел от въглища. Дори от въглища, отделения СО2 е 3-4 пъти по-малко по простата причина, че ДВГ сам си гори фосилите и си ги изхвърля навсякъде, при това гори няколко пъти повече изкопаеми горива, отколкото електроцентралата за да задвижи електромобила на същото разстояние.

9


Трябва да се слуша внимателно и да се тълкува.

Есенцията за мен, е че Путин демонстрира, че е силен и че ще постъпва по начина, който смята за оправдан и правилен.

Отново и вече десет години не акцентира на истинските причини за войната, но този път ги обясни твърде подробно. Всички очакват и се надяват Русия да се разпадне, обаче ако брутални щурмове на редовна армия срещу цивилни области населени с руснаци останат без отговор, тя вече трябва да се е била разпаднала през 2014 г. - преразказ по смисъл.
Отказва да се занимава с глупости или да говори излишно по прагматични причини, отделно защото спазва етикеция и демонстрира възпитание.
Прагматичните причини са, че ако вземе много да злослови, това първо ще се изтълкува като слабост, а второ ще послужи за повод за усилване на помощта към противниците на бойното поле.
Обяснява какво е Украйна, куп безспорни факти.
Нещо се пооплете в периода на втората световна война, едва ли не, че Полша и Украйна са я предизвикали.
Това от мен да го знаете: Сталин си е отглеждал Хитлер за да разпали война от която да се възползва... То това е и станало, само детайлите са, че яйцето е опряло до гъза малко повече и освен това е било щраусово.
Останалите факти са така до един. Даже за Крим не знам защо продължават да премълчават основните факти, че има 10 конституции, приемани от народното събрание на Кримската конституционна автономия и отменяни под натиск от Украйна. Референдума пък е трети, п едишните два със същия резултат игнорирани от Русия, за да не се излагат, че думата им не струва.
Около 2004-та има мащабни проучвария поръчани от ОССЕ и ЕС за Кримската автономия и етническите руснаци страдащи под украинско иго... Периода в който ЕС се донабълбуква с руски газ...
Крим можеше да се присъедини и към Монголия, Япония или Австралия, те са по същество република, а Украйна в старата си версия беше федерация между Украйна и Крим.

Както и да е.

Путин отбелязва още, че Русия е първа икономика в Европа и 4-5-та в света. - което е вярно по данни на МВФ. Един вид благодари за санкциите.

Вещае упадък на американската империя. Бърз при това. Което вещаят и почти всички останали.

Загатва за държавата, семейството, децата, но не споменава джендъри.

Споменава Иля Московски... С добро.

Въобще е много над нещата. Войната й се види края.

Твърдението, че е готов за преговори по всяко време за мен означава, че е готов да си вземе всичко до Днепър, плюс Киев и цялото черноморие с Херсон и Одеса на по-риска цена в жертви.

Мой коментар: колко да му е скъпа войната, когато разполага с 30.000 танка и 18.000 със сигурност, от които 12.000 Т72, от които поне 6.000 все още относително модерни? Не говорим за супер машини като Т80/81/82/84 и т.н., а за Т72. Т72, както и съвременните танкове са изпята песен.
Украйна е последното място, където тези железа плод на труда на дедите на руснаците могат да бъдат обменени и конвертирани в нещо полезно и със стойност. Огромната флотилия от стари танкове ще се превръща във все по-непотребно бреме. В Украйна има недостиг на джавелини, но в целия останал свят всички се тъпчат с техни аналози и аналози на ланцетите.
Руснаците сменят марките за долари и евро в последния момент. Същото се отнася за гигантските им запаси от чугунени бомби ФАБ с крилца и без крилца, апропо, тях ги пестят, както и за снарядите, които са с изтекъл срок на годност, а също и за безбройните типове ракети и ракетни снаряди за залпов отън.

Карлсон беше безкрайно полит коректен към западния политически естаблишмънт обаче.
Аз бих попитал за огромните концесии раздадени от Янукович на Шел, Ексон и Шеврор за доказаните в Украйна огромни запаси от газ и нефт, колкото на Норвегия. - тук е най-подозрителната част от всичко свързано с тази война. Да си представим, че услужливите западни елити правят майдан в Украйна за да изгонят концесионерите и да услужат на Путин да остане монополист.
На Путин апропо и Байдън му е в джоба - стотици милиони от търговия с газ в Украйна, а по това време в Украйна друга газ освен руска не е имало. И Обама му е в джоба, дето държа два мандата петрола скъп, та Русия се натъпка с оръжие и то не това, което хаби сега. Та Обама е разоръжавал Украйна от излишвото й оръжие, което трябвало да се утилизира, но накрая се озовало в Русия срещу отписване на дълг за газ. Обаче гранта от сената и конгреса за няколко десетки милиона долара за утилизация не е върнат... Преди Обама и други сенатори са разоръжавали Украйна по същата схема.
Да споменем отново и Мъск, когото руските военни извикали да му се подиграват, а не да му продадат ракета носител... А той си тръгнал с празни ръце, а сега строи космически и въздухоплавателни средства от неръждаема стомана. Дето ако Лакхийд можеха да я проектират и заваряват нямаше да се мъчат с лигавия титан.

Тъкър Карлсон не попита Путин нищо от това.

Да си продължа мисълта.
Янукович дава концесии, ще изважда украйна на картата на производителите на газ и нефт.
ЕС правят майдан в услуга на Путин, гонят Янукович и концесионерите.
Путин обаче прави още една крачка, точно как не е ясно, но не е невъзможно. Както самият той отбелязва, кой иска и кой може.
Следващата крачка е правилните майданаджии да направят правилните глупости, например за забранят руския и да започнат да тормозят руснаците. И не го правят с първия закон от първото заседание на парламента след майдана. Донецк и Луганск започват да се вълнуват, а също и Одеса и Запоражие...
Отново правилните майдановци уреждат щурм от редовната армия, а дезорганизираните руснаци като никога са готови и спират настъплението на украинците едва ли не инкогнито и с подръчни средства.

Que Bono?
Е аз не виждам друг главен бенефициент освен новата руска империя.
Крадливите ЕС бюрократи винаги са на печалба, просто сега временно е по-голяма.

Ако обаче няма такава дълбока и сложна конспирация, тоест майдана не е целенасочено вдигане на топката, а обикновена простотия, то в голяма степен отгово а и целите на руснаците са оправдани и легитимни. Както Путин отбеляза, щурм с авиация и артилерия на цивилни области пълни с руснаци, ако не отговорят, трябва да няма Русия и да се е вече разпаднала.
Неочакваното е друго, това, че стигнаха до Киев и че се опитаха да направят контра преврат в Украйна.
За Донбас мисля, че всички се бяха спазарили и примирили. Явно те малко са попрекалили и са го поизлъгали и той да не остане по-назад.

Путин добре ги мисли нещата, особено като за монарх на такова нещо като РФ с дадености като сегашните.
Проблема на Путин е да си намери, отгледа, обучи и възпита приемник или приемници. Играта, соято играе е много скъпа и дълга, а и той по някаква причина я играе бавно. Хубаво посочва, кои са важните неща и основните ценности, но някой трябва десетилетия да имплементира този завет и това по биологични и обясними причини няма да бъде той.
Обичайния провал на диктатурите и монархиите, е че те не се самовъзпроизвеждат добре. Дори комунизма е пример за това - строен от царски възпитаници, комун4зма постига целите си в много отношения, например равни човешки права, безкласово общество, индустриализация и образование. Белята е там, че второ-трето поколение комунистите вече не са кадърни царски възпитаници и въобще н3 са мотивирани да се борят залудо за някакви блянове, химери и сбъркана идеология. - тези вече работят за себе си. - резултата всеки от нас го е видял и продължава да го вижда.
Така че Путин като за техните условия добре ги мисли и прави нещата. Може би. Но до колкото може би и ако в историята няма, факта, че му напраскаха санкции, а тоя задмина Германия и Япония е достатъчно показателен.
Въпросът е кой ще бъде следващият невъзмутим и непоколебим путинист и възможно ли е да има такъв? Путин като най-нов и най-силен диктатор-император може да го е измислил. Би трябвало поне.

10
Защо САЩ, а и всички други 50 години не се връщаме на луната?
Толкжва много конспиратимни теории и глупости има по темата, направо както оличам да казвам - самодиагноза на обществото.

Накратко: Защото пътуват до там със супер опасна ракета прототип с ръчно сглобявани двигатели доработвани от понастоящем минимум пенсионирани майстори със стругове, чукове и пили.
Системата за навигация работи на магия. - калибрира се с теодолит до няколко секунди преди старта.
Въобще цялата техника е по-скоро произведение на изкуството и е в супер екстремни режими, особено навигацията и задвижването.
Освен това, при липсата на целеуказване и план един астронавт геолог върши по-малко работа от един робот луноход, който върши същото - измерва и събира проби.
Ако астронавтите могат да разчитат на жилище на луната, превозни средства, оборудване и имат добре изработен план за работа и същевременно пътуват безопасно вече има смисъл.
50 години отнема развитието на нужните технологии.

11
Политически дискусии и статии / За Евреите
« -: Януари 22, 2024, 12:35:17 12:35 »
Милите евреи, отново и отново любими мишени и врагове на популистите и демагозите.
И докато самите популисти и демагози хабер си нямат от насилие, нито биха предп иели нещо срещу когото и да било, този наратив се просмуква през обществените слоеве и между народите и захранва правилните кръгове и групи на другия край на света, които на пракника овеществяват тази агресия в същинско примитивно насилие. - това е един от пътещата на омразата.

Когато някой прави нещо нередно, например израелското правителство се заплита в интриги, грешни и незаконни политики и огромни количества насилие, това е лична отговорност на членовете и главата на това правителство, а не на еврейссия народ, който никак не стои мирен и никак не си мълчи. Даге бех казал, че реагират много по-остро отколкото дори най-будните ни медии си позволяват. - под нас имам предвид ЕС и САЩ.
Аз:
Цитат
**** не е това смисъла, ясно е откъде са се взели евреите, изгонили са ги от много места и са ги тормозили.
Тук отговорих
На следния въпрос:
Цитат
и тук веднага изникват два въпроса:
1) Само на тях ли им се е случвало това, особено през Великото преселение на народите?
2) Защо ли все на тях се случва?

Аз:
***име, за да не го рекламирам излишно*** защото са криви, а същевременно са малко и никога не са разполагали с територия гждна за кръгова отбрана. Освен това след 4-ти-5-ти век става така, че една тяхна секта ги прави друговерци.
Всъщност в относителното съвремие на римската империя не са имали кой знае какви проблеми или поне не по-различни от на останалите. Просто техните са записани и от двете страни, а с останалите само се знае, че римляните са се клали.
Истинските проблеми на евреите идват после. Кой монарх каквото му липсва или не му уйдисва да прави, забранява всичко друго на евреите и те са принудени да правят само едно или няколко неща. Като нормални стопански субекти на не регулиран пазар стават идеални монополисти. Резултата, е че всички ги намразват.
Ако търсим кого да мразим в дадена историческа епоха, по-точно да се възмущаваме, защото да мразиш иснорията или мъртвите граничи с диагноза, то из Европа има много кандидати с прекрасни осъдителни прояви дълбоко в 20-ти век. - вж. Списък на гладните смърти и техните автори. Сталин се е записал подобаващо, но далеч не е първнец. История на гоненията, поробването и пълното избиване на циганите в Европа. Войните между Англия, Франция и Испания или тези между Русия, Украйна и Полша. Съдбата на Еврите във всички изброени.
Освен това не е лошо да обърнем внимание на хора, етнос, народ, държава, управление, правителство и политика, а също и от време на време да четем израелски онлайн вестници, както и издания на еврейските диаспори.
Щото иначе има опасност да ни помислят за популист-демагог с нацистки уклон. С такива подметнати въпросчета. Ето защо ги гонят, любима дъвка на популистите и демагозите.

12
Народопсихологията на българите и останалите народи

За да обичаме себе си трябва да се познаваме и да дефинираме хубавото в народопсихологията ни, а то съвсем не е малко.

Това, което ще разкажа тук е мое лично мнение и лични усещания.

Когато СССР се разпадна за това нямаше нито една предпоставка, огромен БВП, огромни богатства, положителен демографски прираст, младо население, висока степен на грамотност и образованост, обаче магазините празни, повсеместна апатия, липсваха им цели, не знаеха към какво се стремят и защо правят всичко, което прават, нито какво друго да правят или да не правят. По тази причина по същество най-богатата и най-голямата държава на света просто престана да съществува.

Днес кандидатът за президент на САЩ със странно име и от индийски произход казва същото за САЩ. Всъщност той възпроизвежда почти 1:1 изказванията на Юрий Безменов, все едно мнимата диверсия на КГБ към западните ценности и морал е била осъществена на 100% и западняците са напълно морално деградирали. Разбира се, слушайки Безменов, а сега и американецът от индийски произход, аз чувам иносказателни сказки, че САЩ се саморазрушава по-ефективно отколкото дори КГБ би могло да го разруши и в най-смелите си мечти.

... следва продължение...

Тезата, която смятам дя развия, е че хората и народите са различни.
Българите, за които много дълго време никой не се е грижил, а може ли и просто никога са най-близо до американците по манталитет, ние се стремим да имаме жилище, собственост, собствена прехрана от производство, търговия или работа на заплата и разчитаме много малко на държавата. Това, че не разчитаме на държавата се дължи на няколко обективни фактора:

1. Феодалния строй никога не се е развил напълно у нас, тошли са турците;
2. В състава на турската империя сме живеели напълно самостоятелно и сме плащали малко или един прост данък, съответно сме задоволявали всичките си нужди сами с работа за себе си.
3. По царско време тук е бил пълен либерализъм в стария смисъл, капитализъм с минимална държавна намеса.
4. По комунистическо време беднотия, час пром, кражби, оскъдица и корупция.
Милеещите за старото време масово им е мъчно, че вече не могат да си "вземат" каквото им трябва, бензин, зеленчуци, продукция, инструменти, часпром на държавните машини.
5. Днешните неуредици отново поставят българина в положение да се грижи сам за себе си.

... Следва продължение...

И така, разбира се сравнението ще бъде между българите, американците и руснаците, плюс малко европейци, но те ще са в толкова негативна светлина, че няма да ги назовавам по националности.

От всички хора най-много се възхищавам на американците. невероятно свестни хора живеещи по морални принципи комбинация от естествена доброта, логичност, прагматичност, грамотност, работливост и съвсем не на последно място християнски ценности и религиозност.
Грамотните, образовани и добре възпитани американци са уникални хора. Имат страхотен подход към всичко, планират и изпълняват проектите си, много независими и продуктивни. С този тип американци, които са гръбнаха на Америка, а биха били и на всяка държава се работи, общува и взаимодейства много приятно и ефективно. Една от причините, е че те по убеждения се доверяват на другите хора и не са мнителни. Някой да ти вярва е изключително полезно и плодотворно за съвместната Ви работа. Трябва обаче да си даваш сметка. Освен това са изключително търпеливи и не дребнави, не прехвърлят вина и не търсят вина, напрягат се и полагат усилия да се преодолеят трудностите.
Накратко, не случайно САЩ е най-богатата и най-великата държава в момента. Очевидно САЩ е школа за американци, която възпроизвежда тези класически личности.
Един съвет, пред американци не се хвалете със знания, излагате се. Знаят много повече отколкото казват при това нещата, които знаят ги знаят на ниво на което повечето други хора не са в състояние нито да ги преподадат, нито да ги усвоят. когато някой започне да Ви обяснява колко са прости американците, направете си изводите. Школата за американци им дава една интуитивна съобразителност и маниер на общуване, където много голяма част от фактите се подразбират и вземат предвид, а те общуват само в горните 5% до колкото засяга конкретната работа с която се занимават. Ако ги заговорите не за нещата от 95 до 100%, а за тези от 0 до 5% ше им се доспи, ще започнат да да-кат и да се изненадват от гениалните Ви прозрения. Това го правят не от лицемерие, а от възпитание. Друг по-високоефективен вид общество и хора са.

Българинът е най-близък до американците по базов манталитет, но все пак е европеец и то от източна Европа... Мрънкащ и обясняващ се роднина на американице. Като базово светоусещане и самостоятелност обаче сме много близки. Проблемът у нас, както и в цяла Европа, е че сме толкова омешани, че всеки възприема останалите като средно аритметично идиоти. Понеже от време на време ще попаднеш на начетен и работлив, но през повечето време попадаш на недочели или направо не чели, възприемаш есеистичен и многословен модел на общуване, увод, действие (факти), кулминация, заключение, извод. Нашенския шаблон на общуване няма версия за запознати читатели навътре в тематиката, естествено в определени колективи се разбират с по-малко думи. Обаче винаги подозираме, че си имаме работа с идиот или дилетант, а често дори сме прави.

Руснаците по отношение на разбиранията си за общество, икономика и държава все още чакат на батюшка царь!
Тези Петербургчани и Московчани, които мрънкат против ВВП те не са либерали (според значението на понятието от преди 25 години) или демократи. Макар и популистите, които се опитват да разчитат на тях за евентуална революция или избори да им вменяват, че са прогресивни и про европейски настроени, това ще продължава или докато се самоопознаят или докато окончателно ги излъжат да доведат на власт нов батюшка цар от съвременен либерало-клептомански тип, който да им разгони фамилията.
Ако се вгледаме внимателно в настроенията и оплакванията на руснаците от двата големи града ще осъзнаем, че те смятат не че държавната намеса в икономиката е прекалена или, че трябва да има повече пазарна икономика и по-малко планова или държавна, не, нищо подобно! Те смятат, че ВВП и приближените му управляват неефективно и крадат много, затова нямат достатъчно социални и въобще бюджетни придобивки. Те искат да им е още по-безплатно, да имат уж някаква по-голяма свобода. Ако биха могли рускините биха живели в луксозна комуналка, биха изпращали децата си в безплатното държавно училище и безплатните държавни спортни съоръжения, но същевременно биха работили високо платена работа и биха делили мегдан с най-фасонестите европейски мадами по Париж и Крушевел. В интерес на истината и сега във всеки блок в големите градове на Русия работи денонощна сауна, ходят на 50 метрови олимпийски басейни, каквито има във всеки квартал, в 11 вечерта, училищата и медицинските грижи са безплатни, а енергията им е почти без пари, държавата непрекъснато строи нови общински блокове и настанява там нови семейтва срещу символичен наем, а старите събаря и строи нови по-хубави. - обаче това е малко, а батюшка цар трябва да дава повече. - поиграйте си с гугъл стрийт вю в Русия. Обиколете големите градове, също и малките. Ако искате минете по оста Урюпинск - село Бор, което се намира, където Подкаменская Тунгуска се влива в Амур и стигнете до Владивосток. - ще се сдухате в каква кочина живеем и какви градове са си построили руснаците. дори летището за хеликоптери на село Бор е с нова ламарина на покрива и балатум без дупки, а ламперията направо свети. До село Бор се ходи с кораб по Амур - има пристанище или с пътнически хеликоптер - има редовна линия. Разгледайте и далечния север, ако искате прости села, ако искате селата - общежития на различни промишлености. Така живеят руснаците. Като не вярвате на мен, хванете Гугъл, има всичко.

У нас единствените наистина милеещи по комунизма, съответно русофили от катилски алогичен тип са тези, които са могли да крадат бензин, ГСМ, части, селско-стопанска продукция или направо от складовете, както и тези, които са могли да бичат часпром на работното място. За съжаление разправят тези идилични истории и на децата си и не малко от тях също милеят за соца по точно тези конкретни причини. Тук имаме напълно неадекватна версия на типичния руснак. Неадекватна, защото живота при батюшка цар изисква Русия отново да ни окупира и завоюва, да ни вземе под крилото си и да започне да ни захранва със суровини, енергоносители и технологии, като си затваря очите как крадем. Апропо в СССР са крадяли даже по-лошо и от тази класа мошеници идват много от проблемите и у нас и при тях.
Извън класата на крадливите на материално отчетническа длъжност, а и на каква да е, всеки вменяем и тук и там не милее по соца. За руснаците разпадането на СССР е голяма трагедия не заради соца, те са безобразно богати и със и без соц, а заради загубите от разпадането на по същество царската руска империя.
Всичко това е всъщност продължаващата трансформация на руската империя. съответно в нея живеят поданици на текущия цар и искат по-справедливо разпределение на държавните блага. Блага има много. Не ми е известен сериозен утопист или дори леко луд политик, който сериозно да разсъждава над идеята за същинска приватизация на добива на суровини и енергия. Както вървят нещата в света, май скоро ще започне да се възприема реална научно обоснована граница между здравословната обществена собственост и частната такава. Русия и Китай, а и други държави практикуват пазарно стопанство с държавна собственост или контрол върху стратегическите отрасли и свободна собственост и инициатива за всички граждани и фирми извън тези отрасли.
Да се върнем на темата малко по-нагоре. У нас социализъм от типа между 1945-та и 1989-та е напълно невъзможен и по такива въпроси не трябва да се разсъждава. Също така е невъзможно да имаме придобивките, които имат руснаците, особено руснаците живеещи в относително големи градове. Ние сме една средно голяма европейска държава.

Защо не трябва прекалено много да подражаваме на европейците?
Например, защото не толкова отдавна, тоест не в античността или някогаси, една европейска държава е изклала всичките си цигани.
Друга европейска държава за 200-300 години на няколко пъти е избила няколкостотин хиляди евреи, между 200 и 400.000 и това е преди нацистите.
Много европейски държави са гонили и подмятали евреите по същество без никаква причина, а на практика, защото не са хритсияни и по никаква друга причина, може би, защото са разпънали Христос, а може би просто така, защото са различни.
Циганите са били поробвани при това от 15-ти до 19-ти век.
Много водещи европейски страни са били с напълно неграмотно класово разделено общество до много късно. Да не говорим какви войни са водили, как са се клали в граждански войни и помежду си и че са поробвали, изклали или убивали милиони с глад включително през 20-ти век практически в целия свят. Такава невероятна диващина отпреди средновековието практически до съвремието. Вижде историята на северна Африка и Виетнам от средата на 20-ти век. не мога да разбера тези точно на нас какъв морал могат да ни четат?!

Всичко това го пиша, защото исторически ние нямаме вина за нищо и към никого. Включват ни в турската империя и губим държавата си заради кекавата наченка на феодален строй. След това ни включват в съветската империя абсолютно насилствено и без да сме го предизвикали с нищо.
София е бомбардирана и са избити хиляди мирни граждани спящи по домовете си от съюзнически бомби просто така, единствените бойни действия в които участва българската армия през ВСВ е да гони нацистите до Унгария.
Включването ни във Варшавския договор и СИВ е напълно насилствено без повод, воля или желание от наша страна.

Всичко, което маркирам може да бъде прочетено допънително.

Точно на какво отгоре европейците са ни хванали за канарчета и ни казват как да живеем?
Кого изклахме?
Кого поробихме?
Каква идиотска гражданска война водихме да се убиваме едни други?
Кого мразим? Чернокожите, циганите, евреите и всички останали даже са ни интересни и симпатични. Негър не е обидна дума, а просто дума.

Ние сме грамотни, самостоятелни, цивилизовани хора, които живеят в мир с останалите хора и народи!

Да си набиват в собствените глави толерантност, явно имат нужда! Доказано имат нужда даже!
Ние към кого бяхме нетолерантни?!

Най-голямото дело на ЕС? ИТЕР? - ИТЕР са го зарязали, хвърлили там 50 милиарда, кой знае толко разсипани и изпооткраднати.
Съсипват енергетиката, селското стопанство, транспорта.
Карат се с всички. Буквално с всички, като не си мислете, че не се карат със САЩ! Просто САЩ намират начини да въздействат и да си прокарват интересите, но това съвсем не значи, че сме в добри отношения.
С кого точно не сме скарани?
Най-голямото дело на ЕС, очевидно от бюджета и разходите, е войната в Украйна. Която те самите подстрекаваха по собствените им думи - вж. изявленията на ЕК за Янукович ("от утре работим с опозицията, защото е търгаш, който ни сблъсква с приятелите ни Русия") и на Меркел за минските споразумения - дават време на Украйна да се подготви за война. Няма втори сценарий. Война!
Най-големия харч на ЕС в историята му е войната в Украйна. Това е най-важното нещо. Предишното им велико дело беше фалита на Гърция за който помогнаха дружно. Още по-глупавото, е че голяма част от разходите надхвърлящи доходите на Гърция се дължат на покупки на оръжие от САЩ за да могат да противостоят на Турция, която също е в НАТО. Независимо защо им трябва голяма и свръх оборудвана армия, накрая ЕС плати сметката за огромен флот от американски самолети. Обаче сега сметката е по-голяма и ще става още по-голяма и накрая ще има бакшиш няколко пъти сметката.
Всичко е точно! Сега понеже не е прилично да ходим да ограбим африканците, южноамериканците или азиатците ще се самоограбим, то е същото. Няма монарси, има олигарси. Понеже не е прилично да се колим помежду си, а сме и позабравили, да се трепят там руснаци и украинци, накрая ще стане същото.

По какво българите приличат на тези?

Българина оставен на спокойствие си огражда един периметър от който излиза за да продава каквото е произвел и да купува каквото му е необходимо. Ние сме изолационисти по природа, но сме и истински либерали, насилието като държавна политика ни е противно. Имаме си култура и традиции, които се моля да оцелеят и насред текущия буламач.
От всеки народ накрая става едно и също. Китай винаги се превръща във високотехнологична бюрокрация с висока производителност. Русия в царство с корупция, ако не беше корупцията царя нямаше да падне, просто са крали много. Европа винаги накрая го обръща на някаква абсурдна изродщина. Австрийците в Алпите живеят като пет пари в кесия. Българите лесно се отказват и много се водят по чужди акъли и се карат с хората без нищо да печелят от това, а само губят. Обаче много ни бива да се ограмотяваме и да развиваме като култура, което се дължи на прекрасния ни език. Мечтата ми е да остискаме още малко в относително спокойствие да се замогнат и просветят повече хора и да не ни управляват пълни ненормалници и чуждопоклонници. Да заприличаме повече на работливите и образовани американци.

13
Статията се отнася за американския пазар и за по-наточени автомобили.
Лично свидетелствам, че у нас се отнася за всички автомобили.

2015-та опитахме да купим W222 S500 (4.7тт със 7 скорости) от тогава все още ако не се лъжа Балкан Стар.
Накратко: изгониха ни  ;D
Като кракът ми дори не е стъпвал там, по терефон и по е-мейл и с пращане на съответен специялест на място.
Какво искахме?
Базов S500, къса база, единствена опция: 4х4.
Ако помня правилно най-базовия по ценова листа беше 87.000 евро (или 88), 4-матик беше супер евтина самостоятелна опция от сорта на 2.000 евро. - изцяло по тяхната ценова листа.
Както и да е, това, което искахме струваше 92.000 евро по тяхната ценова листа.
Стандартната W222 има дистроник, доста хубява система за поддържане на лентата, т.е. завива почти сам, 360° камера, самопаркиране, стъклен отваряем покрив с две щори, самозатваряне на вратите, но не и на багажника, подгрев и вентилация, двата екрана като на всички други, хубаво озвучаване, големи спирачки и се вози на 245/50/18, вярно рън флат, но все пак 50-та серия профил. Въобще колата си има всичко и с 455 коня и 4х4 е абсолютен звяр.

Опитаха се да ни предложат някакви конфигурации за 115-120.000 евро. Искахме и още една за клиент, дълга, нея за под 140.000 евро не ни я даваха.
Накрая спряха да си вдигат телефоните.
Отидохме при някакъв немски дилър и довлякохме една базова S-класа 500 4х4 и един базов Майбах 500 4х4, съответно за 92.000 евро и за 137.000 евро.

Сега статията, защо стана така:
https://www.roadandtrack.com/car-culture/buying-maintenance/a14759923/why-the-average-new-car-dealership-hates-selling-to-enthusiasts

14
Следният текст в няколко версии се разпространява из Фейсбук:

Цитат
Поради някаква причина на съветските деца в училищата не им е казано за това!...
Неприятната истина за СССР!
Например известният Сталинградски тракторен завод е изцяло построен в САЩ, демонтиран и транспортиран със 100 кораба и сглобен в СССР.
Днепрогес е построен от американската компания Cooper Engineering Company (и немската компания Siemens
Първите танкове са създадени в тази фабрика.
Горьков автозавод (ГАЗ) е построен от американската компания Остин.
Актуален Азлк (завод "Москва") построен по проект Форд.
Famous Magnet - точно копие на метален завод в м. Гари, щатът Индиана.
Albert Kahn Inc. проектира и изгради 500 съветски предприятия!
Албърт Кан е индустриален архитект на Детройт.
Причината да се обърне към Кан е, че след като проектира всички заводи на Форд, той разработи високопроизводителна технология за проектиране на
В Съединените щати компанията му с персонал от 400 души седмично подготвяше работни чертежи, за пет месеца строи индустриални предприятия.
Кан на практика доказа, че може да направи същото и в СССР: Проектът СТЗ е завършен за рекордно кратко време; дизайните за него са направени в САЩ, внесени в СССР и сглобени в рамките на шест месеца!
Именно Albert Kahn Inc. създаде водещата школа по индустриална архитектура в СССР.
Заедно с фабриките бяха създадени градове за работещи.
Ернст Май - немски архитект участва в разработването на архитектурни проекти около 20 съветски града!
За 10 години американците построили около 1500 фабрики в СССР!
В СССР пристигнаха около 200 хиляди американски инженери и техници, които поведоха почти милионна армия от затворници на Гулагу - плюс няколко дореволюционни кадри в Русия.
Американски преподаватели подготвиха триста хиляди квалифицирани специалисти в робфаках - тоест цял персонал за съветската индустрия дълги години!
Така материалната база на социализма е изградена от капиталистите на САЩ, плюс евтина работна ръка на зеків.
Автор: Олег Василев.

Кажи-речи е вярно, само че конотацията е сгрешена.

Алберт Кан: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Kahn_(architect)

Всъщност изпраща 25 свои сътрудници в съветския съюз, отваря бюро там и обучава съветски архитекти и инженери.

Албърт Кан е архитектът на Форд, който проектира и личните им имения и жилища.
Форд харесва Хитлер и Сталин, а на тях той им е кумир.Моят коментар:

Този архитект и много америкарски инженери се спасяват от голямата депресия със съветските поръчки. Отваря офис в съюза.
Хенри Форд е кумир и на Хитлер и на Сталин. С немците има даже по-тесни връзки, но под натиск се отрича и ги прекъсва...
По-късно Фиат проектират ВАЗ, а голям западен консорциум както Камаз, така и целия завод и заводите за части.
Апропо, Москвич не е БМВ, а Опел при това само първите москвичи 407, после 412 е изцяло съветско купе, а двигателя е до някъде вдъхновен от М10, но няма нищо общо освен, колкото и да е странно кобилиците.
Любмата конспирация, че ТУ-144 е Конкорд пък е най-невярна, двата екипа са имали споразумение за отворени врати и са си гостували и обменяли опит за да не сгрешат и да не стане някоя трагедия. Крайния резултат са два коренно различни планера генериращи подемна сила по напълно различен начин, двигателите също нямат нищо общо.

Обаче интерпретацията на написаното е много погрешна, както и начина по който е написано.
Очевидно американците са били в добри отношения със СССР. Също така очевидно руснаците са си плащали здраво, може би не само в пари.
Американците са знаели много добре какви ги вършат руснаците, а може би и какво кроят с немците. Поне видимата част е била наяве.
Тоест, по някаква причина щатите са помогнали за индустриализацията на СССР. И то съвестно и на драго сърце.

Малко като клипа с трите прасенца, които избягяха от вълка при месаря и оня ги разфасова и ги продаде на вълка.

П. П. Технологиите в основата на Т34 и концепцията на шасито му ако не се лъжа идват от амерекански инженер, който не пробил на техния пазар за трактори и танкове.
Независимо от това теча на учени и ноу-хау по това време е по-голям в западна посока.

Фундаментално важно е да се примирим с историятя. Сталин и СССР са историчедки явления, от тях не следва никаква наследствена вина или отрицателни качества на нито един човек или народ.

Ако ще си съставяме мнение за дадена държава през даден период е важно да го правим въз основа на реалните факти и обстоятелства.

Важният факт в случая е че Сталин толелира Хитлер, обучава офицерите му и му помага и по други начини с надегдата Хитлер да разпали война в Европа от която Сталин да се възползва. - така е и станало.
Дали наистина всичко е вярно, че цели заводи са произвеждани в щатите и монтирани в СССР? Дори да е така, причините за това са икономически, могли са да го направят по-евтино. За какво става дума за халетата, гредите, фермите или за оборудването? Ако беше оборудването, то щеше да стои и да работи десетилетия и всички щяхя да го видят. Ако са строителни конструкции звучи малко безсмислено.
Независимо от това, САЩ помагат на СССР, които помагат на Германия. - точка.
Това е извода.

Отново грешна пропаганда.

В зпешни дни какво стана? Хлъзнаха Украйна и й помагат колкото да не е буз хич. Русия си завзе територии и още ще си завземе и нищо не може да ги спре.

15
Тинтири-минтири, хибридни атаки, пропаганда и дезинформация

Това, че съм недоволен по редица теми по които редица тролове също върлуват не означава, че съм на едно мнение с тях. - както често изглежда ако не се внимава за детайлите.

Пример:Какъв е проблемът.
Истини:
- да има трансформация на пазара;
- да, Амазон и другите онлайн битаци са нови;
- да, има инфлация;
- наистина се печатат пари;
- управляващите масово са некадърни и корумпирани демагози.

Останалото просто не е вярно, а са страшни приказки за религиозни баби, малки деца и гарги с достъп до електронни медии.

Амазон, а защо само Амазон, далеч не взема 40%, вземат между 8 и 20% грубо казано, само че предоставят и допълнителна услуга доставка, склад, транспорт, разплащане и т.н. Това не е все едно ОЛХ да те треснат с 20%, повече прилича на услугата изнесен склад с номенклатура на Еконт - работеща услуга налична отдавна.

След това, Амазон и останалите битаци не са безалтернативни, има Гугъл и други търсачки, а също и директно сърфиране в мрежата, съответно и директни продажби, а също и физически магазини.

Има и още...

Амазон и другите битаци и мрежата въобще, където всеки може да продава директно удрят физическите магазини и търговците.
На прима виста, Амазон е тържище или борса, а няма нищо по-хубаво от лесен достъп за произродители и потребители до борса!!! Борсата е нещо уникално, не мога да сложа достатъчно удивителни!
Да, големите са опасни. Монополът е опасен.
Тези рискове ще се реализират, когато започнат собствениците да си отиват по естествен път. Всъщност, ще се реализира нещо, не знаем какво.
За всеки случай, днешните свръх богати еднолични собственици са много по-малко опасни от политиците, които играят с други видове олигарси и фондове. - Там е истинската екзистенциална опасност.
Още по-натам в тези разсъждения е мнението, че социалните мрежи и търсачките трябва да бъдат обществени. Не е ясно, тези ли ще одържавяваме или ще правим паралелни обществени. Ако одържавим тези, през ръцете на политиците на заплата при олигарсите и хоп право в ръцете на олигархията.
Ако нап авим конкурунтни, трябват специални отделни закони и органи за надзор и контрол, а достъпът да бъде основно чорешно право.

Не знам защо Варуфакис не кара по научно установения шаблон -  феодализъм, див капитализъм, капитализъм с регулации, социал-либерал-бълвоч капитализъм и накрая олигархия, което е отново феодализъм...

Да не се залъгваме, днешните фондове, олигарси, свръх богати еднолични собственици и подобни са богоподобни аристократи в сравнение дори с елитната интелигенция и работническата аристокрация-инженерите.

Та, един ден технологиите трябва да позволят след поредната олигархия/феодализъм да стане комунизъм...

Да каже по тая схема къде сме.

Това ме подсеща за другия вид демагози, едните плашат и страхуват с падане на капитализма, другите насочват омраза индиректно към руснаците с ужасяваки разкази за болшевиките. Репресиите на Сталин в детайли. Добре, ама какъв е изводът? Войната в Газа в денайли. А ние какво сме виновни? Чувство на вина се насажда на посоки.
Светът още не е виждал комунизъм.
Болщевиките са ненормалници избити от Сталин, който е заменен със съветска бюрокряция.
Всичко това е трансформацията на руската империя, която още продължава.
Детайлите както винаги са отвратителни.

Наскоро си зададох въпроса, на какъв външен дразнител са отговор състоялите се болшевизъм, сталинизъм и СССР.
Отговорът, е че СССР не е ноу-хау или франчайз, не е доктрина или технология, а отмъщение, случайност и просто мерзост. Още една стъпка отдалечаване и това вече е продължаващата трансформация на руската империя.
По-важното, е че това не е никакъв комунизъм. Напълно изкуствено създадено и предизвикано явление. Оригиналния план е отчитал, че пролетарска революция не може да има, защото няма пролетарии, а колкото има са доволни, затова е трабвало да има две революции, буржоазна и след време пролетарска!!!
После са излъгали селяните, че ще ги оземлят, затова са получили подкрепа.
Тоест, пълна измислица на лунатици, която се е реализирола като тоталитарна диктатура от свиреп тип.
Та искам да кажа, че това не е комунизъм, а менте по начало.

***
Както има "Смъртта е моят занаят", така има и "Страхът и дезинхормацията са нашият бизнес". Много просто.

Страници: [1] 2 3 ... 68