Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - barobgb

Страници: [1] 2 3 4
1
Темата няма как да не е популярна, понеже само аз съм я чел поне 10тина пъти от край до край, а имаме нужда от повече такива истории - понеже да си направиш свястни колони е работа не за дни, месеци, а години и деситилетия... то затова и моите творения са все на акт14 ;)

2
Фазата!
Е така и не успях да разбера кааааак да разбера дали са ми сфазирани средно и високочестотният говорител...
Въпреки, че вече съм събрал няколко колонки, така и не успях да намеря сигурен начин да го установя. Един хубав ден, докато правих промени по филтрите, след няколко дни слушане ми направи впечатление, че едната колонка сякаш свири по-слабо от другата. Търсих проблем по кабели, усилватели, филтри... и разбрах! Едната колонка беше с разменени + и -, на средата, по-силно свирещата! Тогава размених +- и на другия средночестотен и ха! засвириха еднакво! И стоплих, че това е "фазата!
В един клакулатор за андроид - Crossovers се казва приложението, с жълта икона, при избора на ред филтър пише и с колко градуса има избързване/ закъснение. Значи в моят случай говорителите са на едно ниво, 2 ред за средата 4ти за високите, -90 и +180... е пак не излизат сметките...а според мен сега свирят добре колонките. Има ли някакъв лесен начин да разбера по експериментален път дали всичко е точно? Смятам да направя нещо като стенд, единият говорител да е фиксиран, а другият да може да се движи напред - назад и "с уши" да чуя променя ли се нещо...

3
Изглеждат (а предполагам и звучат) страхотно! Доколкото разбрах, са затворен обем. А относно идеята "само казвам" от второто мнение за тл - понеже съм любител на пвц тръбите, някой не се ли е опитал да експериментира с ф100, няколко колена и вата?

4
Нека да изкажа и аз мнение - тези кутии и филтри, и целият вложен труд и старание заслужават по-добри говорители. Първите ми самоделки бяха по същата схема - копирах 3лентов филтър от сайта на монкаор, купих 8ци дибеиси, а високочестотни имах от едно време - пак същата марка. Та параметрите им са съвсем различни от написаното по кутиите, особено чувствителността. Когато след време подмених високите с визатон, осъзнах, че аз до този момент високи не съм слушал. След това смених и нискочестотните - пак с визатон. Тогава вече почна да се чува/усеща и бассс, и забелязах, че не се налага да въртя волумето чак толкоз вдясно.

5
Ииии викам си глей ся най-после нова тема! И таман реших да пиша "що не им добавиш по един суб, ама са ме изпреварили... но да добавя - активен кросовър и би-ампинг! Това се опитвах да направя преди време, ест. с друг (уж) широколентов говорител, но се наложи да го подкрепя с високочестотен, заради огромна ясно чуваема дупка в ачх-то.

6
Общ Аудио Раздел / Re: Стая за музика?
« -: Ноември 03, 2023, 12:31:29 12:31 »
Да, само дето диванът е по средата на дългата стена  ;D...

7
Общ Аудио Раздел / Re: Стая за музика?
« -: Ноември 01, 2023, 03:12:29 15:12 »
Мааале мааале! Каакъв късмет!
Този симулатор от линка е невероятен и наистина точен! Точно в стаята с музиката (стандартен хол 5.5*3.5*2.5м) 30те херца се чуват ясно покрай късите стени, иначе си трябва много въображение, за да ги усетиш на друго място. Интересното е, че за симулатора няма значение къде са разположени говорителите.

8
Общ Аудио Раздел / Re: Стая за музика?
« -: Октомври 19, 2023, 10:20:10 22:20 »
Това със стойките може да звучи като майтап, ама си е доста практично решение. Темата в другият форум съм я чел, наистина има линкове с полезна информация.
Освен вариянтът с ОБ, беше ставало въпрос и за апериодичното оформление, като (все пак трудно изпълним) начин за справяне със стоящите вълни.
Исках темата да е някак си по-улесняваща и достъпна за незнаещите, начинаещите и не чак толкова просветените, понеже всеки музикален манияк си мисли в началото "ще си купя готин усилвател" или "страшни колони с много бассс", а се оказва, че трябва да се започне ОТ ПОМЕЩЕНИЕТО!
Все пак не всеки начинаещ разполага с голяма стая, и то предназначена специално за музика.
Нещата си ги представям така:
Стандартен хол на апартамент -5-6 на 3.5-4 метра, височина 2.50
Тонколоните най-добре да са към късата стена, горе-долу на нивото на ушите на слушателя, в зависимост от самите колони (затворен обем, предно или задно разположен бас рефлекс) може да са плътно прилепени или на някакво разстояние от стените. Някакви примерни съотношения или разстояния между стени, колони и слушател  в тези 3 случая. Всичко това може много да помогне на всеки начинаещ - а ако иска да научи повече, има гугъл ;)
Изгледайте това поучително и забавно видео, за 2 доста различни стаи ;)
https://youtu.be/EBClzOM_Lbw?si=xRywzin8eha0Xgd0

9
Имах чифт вкс 2532 преди време, закупени нови. Същите честоти на срез 800 и 4000. При прослушване на парчета с тромпет, саксофон или подобно звучащи инструменти, се чуваше едно скърцащо и неприятно. Подозирах всичко - стъпало, предусилвател, кабели, филтър, тъй като всичко при мен е събери си сам. Накрая ги смених с други средночестотни с подобни характеристики и всичко вече е супер.

10
Добре де, какво има против големите радиатори на усилвателя? Не би ли трябвало да е точно обратното - с голям радиатор температурата е много по-стабилна/ постоянна. И друго - ако се използват транзистори с вградена температурна компенсация, няма ли да се подобри положението?

11
Общ Аудио Раздел / Стая за музика?
« -: Август 09, 2023, 10:46:55 10:46 »
Здравейте!
Тук се обсъжда най-много как да си направим сами хубави тонколони. В друг форум чоплят усилватели. Никъде обаче няма хубава тема за самото помещение, в което ще слушаме музика. Как би трябвало да изглежда то? Размери, височина, форма, после разположение на тонколони, усилвател, слушател, заглушители, отражатели и разни други неща?
Споделете снимки, видеа, идеи!
Макар че според това, което съм прочел най-подходящото място за слушане е на полето ;)

12
И замерване без и със еквализация - резултатът е видим и чуваем.

П.п. тези пропадания в средните честоти са заради помещението - голи стени в тясно помещение, отделно телефонът не мери правилно около 10кхц, но меря с още 2 телефона и всички имат някаква аномалия около тази честота - какво да се прави, ай-фйи за бедни ;) На слух нещата са добре.

13
Продава / Re: Евтини колони
« -: Август 04, 2023, 08:06:28 08:06 »
Моля изтрийте темата, отнесъл ги е някой щастливец.

14
Малко мат'риал

15
Общ Аудио Раздел / Продължение
« -: Август 03, 2023, 01:30:16 13:30 »
Здравейте отново!
Не съм приключил с темата, просто при мен нещата се случват мноооого баааавно ;)
Не се отказах от широколентовия монакор, и реших да добавя високочестотен, а той да свири като среда. Попаднаха ми чифт monacor dt-25n на добра цена, взех ги и продължих напред (като Кобрата). Системата е изцяло diy, активен кросовър разделя сигналът при 312 hz LR4, за ниските честоти се грижи транзисторен усилвател, а нагоре свири усилвател със страхотните LM1875.
Реших разделянето между широколентовия и високочестотния да стане около 4200 hz, с 2ри ред за средата, и 4ти ред за високочестотния. Направих жестока грешка-  при изчисляването взех за импеданс на средночестотния 8ома, а за високочестотния - 4 (това,което пишеше на гърбовете на говорителите)+ резистор 2 ома заради по високата чувствителност , демек 6 ома. Не мога да кажа, че свиреше лошо, но нещо не ме кефеше, и започнах пак да чета и попивам форумни знания, за което съм изключително благодарен. Реших да започна отначало, като първо измеря активното съпротивление и индуктивността на говорителите. Вместо да разпарчетосам филтрите, реших да добавя последователно, този път и на 2та говорителя резистори, с които да нагодя съпротивлението за същите филтри, и донякъде да ги изравня като сила. Направих поотделно замерване (със телефона и spectroid) на високочестотния и средночестотния, за да се ориентирам къде затихват и дали филтърът си върши работата. Е, широколентовият в един момент започваше да се обажда в лентата на високите честоти, и то достатъчно ясно.... Все пак, като цяло звученето се подобри. Пак започнах да чета темата за импеданса, и нааааай накрая се реших да им направа еквализация - резистор(и) и кондензатор(и), паралелно на клемите на говорителя. Ще направя още едно аматьорско замерване и ще го публикувам при първа възможност.

Страници: [1] 2 3 4