Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 454
1
Пудел ме преследва в живота и неизменно след мене върви  ;D

Егати, едно дърво се клати във южните Карпати, егати, егати!

"За пръв път виждам куче да се използва за такова нещо." - Бойко Борисов
"Русия няма да вземе Киев." - Антъни Блинкен
Боравенето с езика и в частност нормотворчеството са най-висшата и сложна форма на използване на интелекта. Не случайно Ai започват от езикови генеративни модели.
Всяка дума има значение в такива шедьоври на изразяването.
В случая нашенецът казва повече и по по-интелигентен начин.
И двамата знаят точно за какво говорят.
Намерете обяснението на проф. Витанов за цитата от Блинкен и може да прозрете, както какво казва Борисов, така и на колко високо ниво използва езика.

Цитата от първия ред на предишния абзац като го чух от Бойко и изстръпнах! Викам си, леле тия мръсни извратеняци, какво ли са правили с кученцето!!! Два дена чувам за някакъв пудел и не отварям новините. Накрая приятелите започнаха да споменават за пудела, а то какво било!!!

Бойко не е виждал куче да се използва като да кажем печат, свидетел или доказателство, но е виждал други неща да се използват. Това казва той.
Според Витанов, Блинкен е виждал салфетката (и даже има екземпляр от нея), затова знае, че руснаците няма да вземат Киев, обаче знае и какво ще вземат. Припомням по един много мъчителен и разрушителен начин в която лудост обаче има метод и той е страшно много пластов. - като започнем от собствената им гледна точка да анихилират търтеите, тарикатите и некадърниците в собствената си армия, което честно казано нас изобщо не би трябвало да ни интересува. Нас ни интересува, че ставащата свинщина ни удря икономически, политически и социално. Но пък изявява недемократични и неплуралистични организации, които контролират всички сфери от живота ни, свобода на словото, информационни потоци, вземаме на политически и икономически решения. Никой обикновен човек на планетата няма полза от тази война. За сметка на това интерес имат всички елити в САЩ, ЕС и Русия, като минимум, сигурно и в Китай, а най-грозното би било е да има интерес и някакъв кръг в Украйна.

Но да се върнем на пудела.
Пудела им го напудели на всичките по невероятно безобразен начин.
Обяснението да се снимаш с пудела, е че иначе няма да ти дадат пликчето, кашончето, чантичката и т.н. Лошото, е че процедурчика по комплайънса на групата не е спазвал елементарен мафиотски GDPR и не е съхранявал личните данни с нужната грижа. Или пък се е осъществила хипотезата на предпазната клауза и сега пудела работи за това за което е предвидено да работи. Подозирам, че са му заделени няколко телешки пържолки. И аз да бях и аз бих му устроил угощение.

Да видите уважаеми читатели, какво мизерно ниво на конспирация и омерта и каква ниска осъзнатост! Всеки си мисли, че такива работи се правят супер конспиративно. Не, правят се на битово ниво. Очевидно.

2
Всичко от всеки и накрая, на ти пудел!  ;D

3
WIN NT4 ако не се лъжа е базиран на 98, има ntfs и поддържа много рам... трябва да може да се намери.

4
Прави ми впечатление, че американският президент в случая Байдън вече се моли на израелското правителство всяка седмица, понякога и по два пъти, да пуснат храна и медикаменти в Газа.
Същевременно Иран извън религиозните си залитания в обществения строй е огромна свръх образована, мощна и културна държава, към която САЩ, а и повечето други държави винаги са имали афинитет. От отношения, културен, дипломатически, търговски и всякакъв друг обмен с Иран недоволния няма.
Много често си спомням отговора на Индия, когато бяха приканени да наложат ембарго на Иран, отговориха приблизително така: "С Персия търгуваме от 5.000 години, това сега не е сериозна причина да престанем." - цу дрън! Повече въпросът не е повдиган пред Индийци.
Иран е част от цивилизования свят и би могъл да допринася страшно много във всяка сфера и област.

Та имам едно такова усещане, че отношенията между САЩ и Иран могат да се стоплят много рязко. Жестовете започнаха още при Обама, който им върна 150 милиарда долара, ако не се лъжа в брой, че нали са отрязани от разплащателните системи.
САЩ се нуждаят от съюзник в региона. За какво им е не е много ясно. За да си охраняват петролните интереси ли, защо ли? Какво важно има там? Египет се оправя със суецкия канал достатъчно добре, ОПЕК така или иначе искат да продават петрол. Няма го Ирак с несметните количества съветско оръжие, кой там е заплаха не знам.

Тези ежеседмични молби и то по толкова трагичен въпрос, като по същество геноцид и концлагер под открито небе устроен от израелското правителство накрая могат да доведат до преориентиране. Струва ми се, че днешните израелци налагат по-лош обменен курс от някогашните нацисти. Нацистите са убивали по 10 цивилни, независимо какви, жени, деца, мъже, за всеки загубен войник, особено поради партизанска дейност. Израелците искат да го докарат до над 1.000, ако не и повече.
Неприемливо, недопустимо и нетърпимо. На всичко отгоре в неподходящ момент и със сериозни съмнения за съпричиняване минимум поради немарливост.

Последиците от рязкото преориентиране не ми се иска да си ги представям. Като вероятно едно от условията ще бъде Иран да не се занимава с Израел и да не ги закача. Което няма да подобри нещата по никакъв начин, защото има достатъчно други желаещи.
Трагичното, е че сегашния климат като че ли върви в посока пустинята да стане оазис, да не остане пустиня само в Израел и Палестина обаче!

5
Маниакалният автомобилизъм е една самозадълбочаваща се незадоволеност.

И неосъзната суета.

1999-та 250 н.м., 180 к.с., все нещо не стига, започват да се появяват дизелови рена и VW-та, които без усилие дърпат и натискат в седалката до степен да ти става лошо - това продължи до последните октавии 1.9, после Euro-4 и нагоре скапа вървежа на дизелите. Хондите не те притесняват, те вървят на хартия, на практика пищят като безмоторни. Все още съвременен, бърз и разкошен автомобил.
2003-та най-после турбо дизел с автоматик, шестак, турбината тръгва от 1200 оборота, купето тихо, върви с 200, кара се като картинг, все нещо не стига, скоростите малко, изпреварването с планиране, вибрациите на празен ход... съвременен, бърз, разкошен и луксозен автомобил...
2004-та 185 коня, 300+ н.м. 4х4, върти гуми до 4-та, тегли като тролей, тих, приятен, а това, а онова, не е идеален.

Във всички случаи списъка с кусури се трупа в мозъка ти като поредица натрапчиви мисли. Радиото, колоните, возията по павета може да бъде малко по-идеална, тръгването да бъде малко по-рязко, максималната скорост, шума, звука, педалите, волана, седалките, липсва ти някоя екстра, ама да сложа такива амортисьори, сложиш, то пък да сложа инакви, сложиш, трябват ти трети... Всеки с малко по-различна кола неговата е по-хубава, харчи по-малко, върви за страх и не се чупи, даже чистачките на 17 години са оригиналните, все му е по-измита, купил по-евтини гуми, ама се оказали по-хубави от твоите скъпите, че не се и износват...

Мъчение без край.

222 коня, 300 н.м., що му е къс диференциала, що е тих, що върти гуми, що недозавива, що не е някоя от старите ти коли, ако може и всички едновременно, обаче повече...

350 коня 470 н.м., що е с ръчни скорости, що върви във високи, що трябва да връщаш предавки, що вдига шум, що не вози идеално, защо не е Буран-Енергия, защо не е Ферари....с механичен компресор и барутен ускорител на магнитна възглавница....
306 коня 500 н.м. що му е грозно таблото, що няма 6-та, що харчи толкова в града...
250 коня 500 н.м., гаден дизел, що е тромав, що е три тона, що е ерзац банален, що се поддържа като МТЛБ, що му е късо купето, що е тулуп... това обаче е първата кола, чиито кусури са само поради необосновани претенции, т.е. почти безгрешна и с правилно моторно масло, въздушен филтър и хубава нафта като за такова МТЛБ всъщност прави всичко като хората, разбира се не вози като седан, нито има идеална ергономия, но извън извънредно сложната поддръжка трудно може да й се върже кусур, особено по все по-разбитите софийски улици, които не са били толкова зле никога.
150 коня 250 н.м. ама вече турбо и с 6 скорости... спартанско изпълнение, а извън ерзац платнените седалки кусури практически няма, тегли от всякаква скорост, вози изненадващо добре и вътре има място... от друга страна има поне 300 кусура...

Обръщам внимание, че основните кусури и забележки са винаги свързани със задвижването, колкото по-ниско идва въртящият момент и колкото повече предавки има автомобила, толкова списъка с кусури се съкращава или почти изчезва.
Намека тук, е че електрическото задвижване е идеалното задвижване. Не целия набор от параметри на електрическия автомобил, а електрическото задвижване само по себе си.

400+ коня 600 н.м., тук вече става трудно, но дълбоко в себе си усещам нуждата от още повече момент с още по-малко движение на педала на газта и да идва още по-бързо и още по-ниско, въпреки, че колата плаши и от място и от движение в рамките на ограниченията. Но кутията може да бъде още по-умна и идеална. Докато преди връзвах кусур, че трябва да върна предавка на ръчни скорости, сега връщам кусур, че трябва да давам газ за да връща предавки и че пресягането до бутона S изобщо съществува. Непрекъснато съм в дилема дали да си стоя на Д и комфорт и просто да мачкам педала малко повече, или да натисна копчето и изчислявам кое изисква по-малко усилие. Защо трябва да я чакам да загрее, реално от вкъщи до детската градина нямам право да дам повече газ и действително не го правя. Защо трябва да сменям масло няколко пъти годишно? А въздушен филтър?

6
Защо не пробваш на Win10, има много опции за съвместимост.
98 е отвратителен, все пак не колкото 95.
А защо не пробваш на 3.11?
Или на 98 или XP с пуснат програм мениджър от 3.11, то е отделна програма. Апропо и в тях го има.

7
Такова ВКН не съм виждал, като това с обърнатата единична гънка. Сигурно свири добре и е меко.

Колоните ти изглеждат много добре.
Могат да се оптимизират до някаква степен с филтър съобразен с АЧХ и чувствителността на говорителите и ако може да им се поизпъне фазово-честотната характеристика. - от това се чуват най-много разлики.
Иначе трябва да се има предвид, че са класически ОТ, които са направени точно за това за което ги ползваш - слушане на музика в дифузно звуково поле в стандартно за времето жилище.

Малко отклонение, голяма част от т.н. хай-енд е съобразен с типичното жилище на типичните богати японци от дадената епоха. По-стария хай-енди от 50-те пък са съобразени с жилищата на американците по това време. Тях обаче дневната развлекателна телевизия много рано ги съсипва и относително отдавна престават да потребяват култура през ушите си чрез критично слушане.

Та да се върнем на твоите колони.

Тези колони трябва да се оценяват както са монтирани, що-годе стерео, що-годе стоейки между тях, почивайки си и слушайки някаква смислена за слушателя музика от хубав запис.
Защо казвам това? - За да не се курдиса там един аудиофил да мижи и да се изживява. Сцена, микро детайл и 3Д от колони в шкаф не се очакват, не че понякога не се получават от самосебеси.
Това са ретро колони за атмосфера, които имат всички данни да свирят много чисто и вярно.
Хубаво е да се измерят по някакъв начин на място.

А за аудиофилство, две мънички широколентови говорителчета около 4-5 инча, на стойки в свободно пространство и един суб към тях. Всичкото през FIR DSP.

8
Очаквам всичко, от всеки... и поскам салза, касам си потника!

И така, предизборната тема е отворена.

От ППДБ изпадат в съзерцателен телешки възторг пред тази хрумка. Казват, че копирайтърите ще спорят, но по-велика пошлотия и безмислица, която да звучи решително и мъжкарски и умно и естетично няма да измислят.

Фасадна демокрация.
Некадърността има нови крила, тя очаква всичко от всеки.
Героично!

Апропо, дори не знам името на господина, който е изрекъл тези слова и нямам никаква представа кой е той.
Преди 30 години бил жертва на нещо, но го превъзмогнал.

Абе Вие сте по-готини от всички бе! Велики сте просто.
Денков в 6-тия ден от оставката си каза, че имяло слухове, че ДАНС прикривали контрабанда на наркотици. Докато още е премиер. Но докато още е премиер продължава да не прави нищо в 10-тия ден от оставката си.
Кирил Петков се възмути и даже "взриви" - по собствените му думи, че министъра на вътрашните ралоти е... е... Същия с който премиера на ПП управлява 10 месеца?!

Манифестация на самопредложилите се!

Самопредложили се.
Самопровъзгласяващи се.
Самосглобили се.
Самоотричащи се.
Пълна шизофрения.

Сега вече няма за кого да се гласува.

Обаче това което мога да кажа, е че политиките, особено прокарвани от ДБ са пълен отврат и извращение. Най-малкото е конснитуцията.

Сладура Ицо Хазарта стана господин депутат. Всичко това за него е привилегия, да може да ги прави тези неща.

9
Което е още един аргумент и доказателство...

10
Намерих симулацията, това си е стандартния филтър: https://penkiller.com/index.php/topic,637.msg3531.html#msg3531
Обаче ме гложди, че съм виждал и други видове.

Както и да е, щом Дека-Кели са 4-ти ред на 2.5кХз., просто направи един такъв учебникарски за 4 ома и си готов. Най-сигурен вариант. Сметни си го с калкулатор.
Препоръчвам кондензатори Вима 1000V PP или поне да са фолийни за относително високо напрежение от 60V нагоре.


11
Схемата е същата, стойностите са други.
Филтъра трябва да бъде на 2.500 Херца.
Обаче стойностите на ВЧ филтъра не се връзват с нищо.

Старите ВК са до 2.500 херца, а не до 4.000 като тези след средата на 80-те.

Колко ома е ВЛД?

Апропо, ако го слушаш на нормални нива с качествен усилвател може да се счуша и така. И ако ти звучи приятно.

Пусни един LT Spice, симулирай сегашния филтър и си поиграй с учебникарски стойности за ВЧ. Да видиш разликата.
ВЧ има прав импеданс и кажи-речи линейня АЧХ по оста.

Да кажем, че НЧ филтъра е съобразен с АЧХ и импеданса на говорителя в кутията....

12
Респект и комплименти за работата в ТЕЦ-овете!

В днешно време хем е по-лесно и резултатите са по-добри, хем е по-трудно, че онлайн всички изкараха по една следдипломна квалификация, магистратура, цяло висше... Много се знае вече и много неща трябва да обхванеш.

Обаче има спасение, като си избереш лесен дизайн. Има вече наистина великолепни широколентови говорители, които с хубав прост филтър и разтоварени от бас свирят точно както трябва. Т. Е. Една проспа двулентова система разделена на 200 до 500 херца може да те докара на 99%, а то повече не ти и трябва за да чуеш каквото трябва и както трябва.

Щом правиш сиките си се запътил баш към въпросните 99%, айде 97.5,че нали са малките.

П. П. Останалите проценти не се знае някой чувал ли ги е... Знае се само, че колони без кусури няма.

13
Само да ти кажа, че форума има безсрочна функция за редакция на мнения. Така че като се сетиш още нещо, могеш спокойно да си го допишеш.

Сега ще прочета отговорите ти.

14
Аз съм правил от станиол от шоколад и ставаше. Сега имам няколко кашона ВЛД-та за лентички и ме мързи. Ама като имам и няколко кашона чисто нови и нямам стимул.
Трябва да го гофрираш, т.е. ще правиш пак.

Филтъра изглежда преправян, тези не приличат на оригиналните индуктивности. Обаче пък може за е много стара първоначална версия и да е прилично направен от завода. Стойностите на кондензаторите също са малко по-логични от версиите след средата на 70-те.
НЧ са ти еднонамоткови, а не двунамоткови с избор 4/15 ома, което също е добре.

Черната трептилка е най-меката и най-желаната,вероятно оригинална. Гофрите са оригинални.

По всичко личи, че имаш доста добри екземпляри.

Как звучат?

При недостиг на бас, а и при оплаквания от звука, първо ги разработи наново на много умурен сигнал да не се разлепят и разпаднат. Пусни им 20 херца за два дена. Ама на 1-2 вата.
Втората стъпка е да ги слушаш през 1-2 ама резистори, защото съвременните усилватели са много линейни и с висок дампинг фактор.

Третата стъпка е вата в кутията. Не пяна, а вата. Пяна може тъничка по стените, 5-10 мм рехава. С ватата не прекалявай, пробвай първо с два листа стандартни. Специалистите казмат за се навие на руло не стегнато и да се привърже. Аз слагам двата листа зад баса без да ги навивам.

При затворени ретро двулентови колони на нов усилвател е допустимо тон сорекция или еквалайзер. Някои се оплакват от средите от 500 до 2кХз. На моите ОТГ-та нямам забележки, но някои може да имат проблем там. Може и да им се поусили баса, но не прекалено.

Би трябвало да свирят много приятно.

15
Има се предвид фенско-подражателното развлечение, което се пробутва на крехки младежи в ученическа възраст.
Това е лесно смилаем развлекателен шоу продукт претендиращ да е изкуство, т.е. нещо хубаво и полезно, а всъщност представляващ безполезно шоу държащо потребителя в пасивен, сетивен ступор при който не се изискват по-нататъшни действия, като танц, социализация, запознаване с основни положения, развиване на умения, придобиване на знания и т.н.
Попа от чалгата до метъла е едно зрелище за очите и ушите, даващо стимулация по най-примитивен начин.
Нищо в сценичното облекло и поведение на изпълнителите не кореспондира с никоя дори теоретична хипотеза на социалния живот. Никой, никога, никъде не изглежда по начинът по който изглеждат хората на сцената. Нито на модно ревю, нито висша мода, нито прет-а-порте (годно за ежедневна употреба), нито официален етикет, нито спорто-елегантно, нито курортно облекло.
Начинът по който изглеждат рок звездите и подражаващите им фенове е една ефектна (относително) небивалица, която не се е състояла никога и никъде. Тези облекло и поведение, този морален код не означават нищо, това е една приказна легенда и една въображаема социална роля на потребител на алкохол, наркотици и развлечения с нулева художествена стойност. Чалгаджийките тук-там и понякога изглеждат като в прелюдия на филм за възрастни. - в това отношение те са относително по-адекватни.

Страници: [1] 2 3 ... 454