Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - турбината

Страници: [1] 2 3 ... 87
1
Тези американци и шеви и форд смол и биг блоковете са мотори са мотори с потенциал за милионици . Вероятон могат да устискат и 300 000 с минимални поражения и смяна на 15к пробег .
Ето едно интересно видео по въпроса за вискозитета , за мен е доста близо до истината .

2
Имам подозрение че вискозитета между 0 и 10W няма абсолютно никакво значение за износването при студен старт . Гледах един на -20 ззапали с отворен капак на клапаните бензинова киа и след 30 секунди маслото беше 2 градуса а след 2 минути мина 10 . Та си мисля че може би дори е по добре защото маслото с висок вискозитет достига по бързо работна температура заради загубите във вискозитета . Защото пир такъв тест абсурд е да се загрее маслото до 2 градуса от горенето в цилиндрите . Това са 60 кила метал които не могат да се затоплят така бързо от -20 до 2 градуса . Може би най правилното решение да се ползват качествени масла подходящи за двигателя и да се сменят в рамките на 6-8к пробег или на 150 мото часа . Аз скоро сменях масло преди месец и сега грубо сметнах че съм навъртял около 50 моточаса за 1месец и пробег около 1000км . Което абсолютно не се връзва със традиционото поверие за смяна на 10к ...

3
Малките електромобили със батерия да кажем 45- 60 квт/ч на 200 000км пробег  батериите им са масово леш . Това са електрички с пробег на един заряд около 200км .  Има деградация на цели блокове елементи или на цялата батерия в най лошия случай . Сменят отделни елементи или се събира нов пакет от нови елементи със старите BMS контролери но обикновено това става с не оригинални китайски елементи . Колко ще изкара във времето така ремонтирана батерия ? В следващия момент ще деградират елементите които нес а сменени . Смяната на цяла оригинална  батерия е икономически неизгодно за такъв автомобил на 10 години примерно . Колко е живота на един електромобли като пробег и години използване ? Производителите на обикновени бензинови автомобили определят този експлоатационен срок като 5-6 години рядко малко повече . Абсурдно е да се надяваме че при електромобила е направен да кара по 500 000км . По скоро живота му е там някъде , 200 000 и отива на рециклаж без никакви смени на батерии и подобни фокуси .
Батериите на електромобила страдат много от максималното разреждане , това ги убива преждевременно . Както и всяка литиева батерия в мобилни устройства и къде ли не . Затова производителите умишлено орязват използваемия капацитет на батерията от заявения . Преди време имаше скандал във европа със новото ауди е трон , където батерията по индикацията на таблото не отговаря на заявения капацитет от производителя . Тоест пише 70 квтч по спецификация обаче от пълно 100% по индикатора до 0 заряд дава 60 киловата . И това не е само при ауди .

4
29 януари 2022г , глоба с фиш 50 лв чл 15 ал 7 . Паркиране в между блоковото простарнство до трасформатор върху смес от сгурия чакъл и кал . Няма градинка или детска площадка нито нищо наоколо което да е градинка детска площадка или улица . Глобата е от квалталния милиционер , не общинска полициа не кат .

5
Това може и да е вярно за твоя частен случай с мустанга но не е валидно за всички мотори и всички масла . Поради простата причина че има най различни конструкции и технически решения къде по добри къде не ..
Почти съм сигурен че тоя мустанг има маслен кулер , а това не е характерно за повечето мотори . Този топлообменик  дето стои на масления филтър е изравнител температурата на маслото и водата  не кулер .
Френсиките пежо ситроен масово страдат от тия вариаторни помпи , това е типичния проблем на тези изпълнения и едно такова рядко масло като 0W20 може да убие мотора . Особено ако е минал 200к и вече има износване по лагерите . Допустимото налягане на празен ход е 0.2 бара ...къде са 4.5 ..Аз имах на БМВто манометър и новото гъсто масло е стигало 8 бара на студено . На горещо падаше на 1.5 по спомен . Нищо няма да се счупи в мотора защото налягането се разтоварва през клапана . Като сметнеш че бях сложил дори маслена помпа от дизел ..Имаш малко повече загуби докато се разтика маслото първите 5 минути и толкова , не е чак толкова страшно . Моторите милионници от 90те години са точно с такива прости маслени помпи само с един разтоварващ клапан . Докато съвременните умни еко интелигентни високотехнологични мотори едвам дотикват 200 000 ..

6
Това със вискозитета не е само до дебит . Вискозитетния индекс зависи от базата и количеството полимерен сгъстител или модификатор . Тъй като базите обикновено са 4 или 6 или 8 индекс има калкулатори какво количество от едната база какво количество от другата с колко модификатор от еди кой си вид ще даде примерно 10 сантистока на 100 градуса клас 5W30 или каквото е заложено като цел  . Интересното е че базата която се използва е различна за различните големи производители и зависи на кой завод се прави . Така че едно масло 5W30 на шеврон примерно може да е напълно различно от 5W30 на мобил с различни бази и друг модификатор и пак да покрива стандарта . Аз доколкото мога да направя извод е че тези нисковискозитетни масла са направени главно да спестяват гориво и да позволят лесен старт без подгрев на мотора и директно потегляне зимата . В много страни има забрана колата да работи на място със запален двигател и дори системите за старт стоп са  задължителни . В Германия знам със сигурност че има такова изискване , вероятно и в някои щати също . Така теорията че тези масла са по скоро екологични и съобразени със ниските емисии и разход на гориво отколкото щадящи двигателя и допринасящи за по добра работа . Това със вариаторните помпи е доказателство че няма нужда от дебит а от налягане . Има много двигатели с вариаторни маслени помпи които байпасират вътрешно маслото и двете зъбни колела се движат едно спрямо друго като се припокриват или разделят . Така подържат едно налягане но с различен дебит . Ако маслото е с нисък вискозитет просто помпата ще се опитва да вдигне налягане особено при високи температури на маслото защото то почва да изтича от всички хлабини по валовете и лагерите . Колко успешно ще се справят там тия клапанчета и пружини е малко спорно , просто още един хемроид в мотора . Същевременно най важните лагери в двигателя работят на маслен клин а склонноста на тънките масла да разкъсват масления клин при високи температури е отдаван известна . Точно заради тази  течливост за сметка на налягането е причина да се слагат масла дори  W60 в някои мощни мотори . При обикновения автмобилист със класическия примерно 150 кс двувалка 2 литра мотор и 200 000 км пробег със подобаващо износване на помпата и лагерите едно такова рядко масло като 0W20 може да убие мотора в летните жеги на магистралата и малко повече газчица . Дори не е необходимо водата да вдига температура , маслото може да стигне и 160 градуса без температурата на водата да се покачи .

7
Този равенол изглежда наистина синтетика , но трябва да се има предвид че не всички масла равенол са такива . Както и много други големи брандове имат няколко масла синтетика и другото е VHVI технология базови масла . Аз лично смятам че масла подобрени с ПАО синтетика и тлъсти присадки не са чак толкова лоши  и са подходящи за масата автомобили . Просто трбява да се купува от надежден доставчик и проверени масла които наситина отговарят на етикета . Другото важно нещо е двигателя който се обслужва . Ако става въпрос за съвременен високо технологичен двигател особено даунсайзинг с турбо и една камара технически изгъзици компромиси с маслото съкращват експлоатационния живот на двигателя . За автомобили с "нормални " двигатели и малко конски сили на литър работен обем без турбо и класическа концепция на изпълнение смяната на 6 до 8к км или до 250 мото часа за мен е напълно нормална . Стига да се отчитат тези параметри и начина на каране човек може да определи съвсем спокойно конкретни масла подходящи за неговия автомобил .

8
Относно състава и надписите синтетика до колкото прочетох в Германия тези филми не минават толкова лесно въпреки че и там не е 100% гарантирано . Затова се препоръчва да се погледнат германските страници на производителя на дадено масло и да се сравнят с англоезичните или българските . На немските няма да видите подобни твърдения "пълна синтетика" ако не е РАО тъй като все още го считат за подвеждаща реклама. 
Наскоро четох някъде че в Япония било нормално смяна на 5000 км или на 1 година ако не са изминати . Това вероятно кореспондира с моточасовете които средно се въртят в задръстванията . Направо не е за вярване при качествените японски бензини и масла да се пактикува такъв екзорсизъм . Интересното е че тук във форума също има хора които споделиха че на 4-5к км пробег се забелязва промяна в налягането на маслото . Според мен това е поради сработване на полимерните сгъстители които гарантират вискозитета на маслото при високи температури . В смисъл вече са изчерпани и маслото е достигнало времето за смяна по рано от пробега .

9
Изписано е доста за маслата във форума , но според мен колкото повече се пише човек повече се обърква ако не е наясно кой кой е  .
Та затова да направя една бърза трактовка според мен как е .
Смазочните масла са 4 групи плюс GTL маслата които са трета група .
1 и 2 група това са откровено минерални масла . 3 група са синтетични на минерална база . Тука влизат и GTL маслтата които се получават от метан газ то ликуид . И 4 група са пълна синтетика РАО ..поли алфа олефини .
Няма да пиша историята отново за споровете между Кастрол и Мобайл за изоплзване името - синтетично масло . Важното е да се знае че в следствие на тая сага маслата от група 3 3+ 3++ се наричат вече синтетични освен истинската синтетика от група 4 . Това обаче не означава че са еднакви и с близки качества . РАО синтетиката има качества които не могат да бъдат постигнати от нито едно масло на хидокрекинг група 3 и GTL естерите .
Така че ако търсим качествено масло подходящо за високо натоварени двигатели то задължително трябва да е на РАО база . Тъй като РАО базата обаче е 3 пъти по скъпа от VHVI технологията на 3 група масла реално това са трудно продаваеми масла нерентабилни за производителите . Изплзват РАО  като подобрител в масла база 3 група примерно от 5 до 30% . Такъв е примерно тотал кварц 9000 или шел хеликс ултра . Това реално са масла 3 група подобрени с РАО и не са пълна синтетика както пишат по рекламите . Маслата в световен мащаб които имат 70% и повече РАО база са вероятно около десетина или малко повече . Аз знам само за 2 ..амсойл и редлайн .

10
С чукчето , като се отварят има един съвсем малък ръб който държи инжектора . После остава доста място да се направи сглобката отново . Но трябва да се отбележи че това става със тия старите инжектори на бош сложени в БМВто ми . Съвременните инжектори са повечето с пластмасова обвивка на корпуса и невъзможно да се отвори и затвори повторно .

11
Цитат
Карането с нещо различно от РАО синтетика притежаваща реални пълни лицензи и сертификати също е страшна простотия. Същото се отнася и за смяна на масло на повече от 7.500-8.000 километра
.
Аз знам само за едно масло на redline което е 70% рао . Другите са тотал кварц 9000 около 8% и по едно масло  на лики моли и шел със около 4% рао . Всичко друго от читавите марки масла е хидрокрекинг на петрол VHVI технология . Разновидност на това същото едно и също нещо има при шел при мобил и още някои наричано с различни имена но то е едно същото . Наричат го дори синтетика но реално не е .
Така че по принуда караме с минералка масата автолюбители .
Относно вискозитета не съм съгласен че е по добре да се кара със масла с нисък вискозитет така на общо основание . Всеки мотор има диапазон масла според температурните условия и експлоатация на автомобила и региона . За нашия климат ако е допустимо 5W40 или  дори 10W40 предпочитам пред някаква чорба 0W20 . Това не е масло а вода като загрее и не знам изобщо как маже тия лагери като това са лагери работещи на маслен слой и трябва да има значителон налягане там особено при висок товар .

12
Хоби / Re: Какви са Вашите Хобита
« -: Януари 02, 2022, 11:28:52 11:28 »
Да не става въпрос за МРД ? Аз БРД двигател не помня да е имало , може и да съм забравил . Иначе тия ракети ги пускахме във парка обаче със кръжока по ракетомобелизъм на клечка забита в земята само със учител с нас иначе не ни даваха моторите   . Голям шуми , свисти пърди трещи и мирише на сяра  ;)
https://carscomfort.ru/dvigatel/raketomodelnyj-dvigatel.html

13
В щатите масовите бензини са Е10 а в европа всичко на 100% е Е10 а новите след 2016 са способни да работят с Е30 и мисля че в някои страни в европа има Е30 горива . Водорода е следващата на европа . Това доста променя екологичната компонента.  Бразилия например от години е масово до колкото помня е на Е80 етанол заради огромното производства на захарна тръстика . Ясно че не е вариант за всички но страни които имат голям обем био отпадъци от селското стопанство могата да се възползват от етанола . Честно да ти кажа не виждам сериозни причини за такъв ентиусиазъм по отношение на електриките . 100 000км  е пределен пробег и за тях . 10 годишен електромобил е почти неизползваем , и заради амортизация на механиката и заради батерията . Ремонтите си вървят и при тях , няма такава механика която не се разваля . Екологията ...какво да кажа за нея освен че е доста не еднозначно . Рециклирането на един електроавтомобил е в пъти по вредно за околната среда от рециклажа на един ДВГ автомобил . Като сложим че през живота си 8-10 години електромобила вероятно ще смени батерия която е основен източник на мизерии ...
Има и един друг аспекто на тези проблеми ..населението на планетата . Дори и с тротинетки да се предвиждат 9 милиарда земляни това ще е екологична бомба. Да не говорим за 12 и повече милиарда колкото се очават да станат земляните следващите 30 години . Това е непосилно за която и да е панета и няма да свърши добре само може да се отложи във времето .

14
Елктромобилите ще дойдат със същите болести като на ДВГ и тях пък още по малко хора ще ги правят и ремонтират . Превърнаха ги в нещо по сложно от автомобил с двг . Електромобила за най дребни неща иска спец сервиз и пътна помощ . Електродвигателите на съвременните електромобили са като ДВГ , със охлаждаща система водна помпа радиатор и същите проблеми с корозия и течове на блокове . Същите хидро муфи със скоростни кутии купища електроника която не се намира в кварталния магазин за авточасти . За хибридите пък още по зле , ДВГ плюс другата щуротия в едно . Смяната на едно масло само спестяват от електрификацията , и емисиите но там пък със въглеродния отпечатък е малко тегаво да излязат сметките .

15
Германец , бил някакъв там баш маслар у градо . В смисъл купуват от него на едро , имам един познат там със сервиз и само такова налива на всеки който доприпка за смяна . 3 евро литъра на едро ми продаде 20 литра .
В магазините бензиностанции автокъщите сервизите за такива неща навсякъде масово го има това лики моли , от 30 евра до 80 и повече тубата на дребно . Явно си го търсят все пак германско .
Това не е за чудене много щото това са хора с капаци като коне , щом се продава в магазина значи е качествено още повече  става въпрос за германско масло . Изобщо забрави да му обясниш на германец че има по хубаво или може да не е добре за неговата кочина .
Цитат
Това обаче сервизи за какви коли са? Тоест за до 5-6-7-8 годишни, за 10+ или?
Повечето са такива - 3-5 годишни , рядко по стари от 10 . Може да е някой премиум на десет годиин и такива се купуват . Особено БМВ мерцедес са икона , премиум и дори старите се подават добре .  Техническото състояние и километрите , това гледа германеца основно щото ремонта излиза златен после .

Страници: [1] 2 3 ... 87