Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 64
1
Уважаеми съграждани, горивата са скъпи, защото ЕС и САЩ нямат достатъчно рафиниращи мощности. По тази причина търсенето им е високо и съответно на пазарен принцип и цената. Всеки, който Ви обяснява друго е шарлатанин и/или за пореден път бърше задникът на политиците от ЕС и САЩ за да не им бъде потърсена сметка за застрашаване на националната сигурност.
Няма рафиниращи мощности, защото сме затворили рафинерии или поне мощностите за дизел.
Затворили сме рафинерии или поне мощностите за дизел, защото от известно време Русия изнася и дизел, логично, по-скъп рафиниран продукт е, наред с петрола и го прави и за ЕС и за САЩ. Около 50% от дизела на тези пазари по-точно.
Сега от февруари Русия вече не изнася рафинирани продукти, а ние нямаме достатъчно рафиниращи мощности.
Информацията естествено е от САЩ, където все още обществото има някакви съпротивителни сили да изнася такава информация.
Никой не може да свали цените при това търсене на услугата по две причини:
1. Ще го пребият с пари да му купуват услугата и цената пак ще се вдигне, казва се пазар;
2. Рафинериите имат оптимален капацитет на ефективност, а в момента са претоварени и са над него.

- Защо нямаме диверсификация на доставчиците? Иран, Сирия и Венецуела нещо взеха да ни стават симпатични. - все пребити от САЩ конкуренти на Русия.
- Защо допуснахме напълно предотвратима война?
- Защо си промиваме мозъците с пропаганда и си налагаме мразячество?
- Защо такива елементарни въпроси не се задават на политическите елити?
- Защо няма обществена дискусия на докладите изнесени в конгреса на САЩ, че зелените са финансирани от лобисти захранвани с офшорни руски милиарди? - същите, които ни попречиха да развием собствените си находища.
- Защо няма обществена дискусия, че правим зелена сделка и парижко споразумуние при отсъствие на нова технология в енергетиката и един монополен доставчик на енергоносители, който на всичко отгоре е единствената причина отбранителния ни съюз да съществува, тоест потенциален враг?
- Защо не е отчетено, че основни доставчици на оборудване за ВЕИ енергетика са Китай, САЩ и Япония? Тоест ще правим независима от бившото СССР енергетика с оборудване от явните им съдружници, от скритите им съдружници и от Япония, които са първи приятели на скрития партньор. Даже и на двамата скрити партньори.
- Защо идеологията ни не е претворена в актове и закони, които не дразнят нормалният интелигентен човек? Или пък приложена?
- Защо няма паднало правителство по тези причини?
- Защо народите на ЕС и САЩ нямат подобни теми в дневният си ред? Тоест, ние сме нечувствителни към остра безотговорност, некомпетентност и международни лобита и клиентелизъм, които водят до война, смърт, омраза, разделение, бедност, глад, инфлация, рецесия, несправедливост, демонизиране, корупция, кражби, лъжи, пропаганда?
Браво! Да си ръкопляскаме!

П.П. Индия и Китай обаче имат достатъчно рафиниращи мощности, затова купуват евтин руски петрол и ни продават скъпи горива. В момента.
По същество Европа се самосанкционира.

2
405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви, когато го гледахте за първи път и коя година беше това?

->Не пускайте видеото, а си спомнете и споделете.

-> Не четете и коментарът ми по-надолу.*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

И така.
Първо, струваше ни се фантастично и невъзможно бързо.
Автомобилът изглеждаше като космически кораб. Опитвахме се да отгатнем дали е 4х4 и как и защо се пързаля. Опитвахме се да отгатнем колко надува по буст метъра на таблото.
Струваше ни се извънземно всичко, както и страшно опасно.
Аз лично имах големи опасения дали няма да се счупи. Нещо да се откърти, да скъса полуоска, да прегрее, как се охлажда. Въобще всякакви такива въпроси.

По-интересното, е че ни се струваше, че никога не можем да караме така. Екстраполирахме усещанията и опита си зад волана на шосейни автомобили от 80-те към това каране.

Тоест, били сме/бил съм по-слабо информиран, но и по-голям реалист.
Естественото ни вътрешно разбиране за автомобилите много ясно е разграничавало машините, които използваме за задоволяване на транспортните си нужди от чисто състезателни пилоти в чисто състезателни автомобили. Имали сме по-трезва представа и за собствените си възможности.

Та за какво говорех.
В днешно време е напъплиха една паплач от самозванци, експерти можачи и значи, обикалят по медиите и каналите, "тестват", "съпоставят" и дават експертни заключения, коя от коя шосейна кола е по-утра твърда, директна, мега бърза и завиваща и т.н.
Автомобилните запалянковци масово си вярват, не че са Ари Ватанен, а че са Марио Андрети, като седнат в БМВ-то.

То тежи два тона на гуми 35-та серия, които дават адекватни петно, геометрия и сходимост по магистралата при +/- 2° отклонение за завиване.
Развлекателната индустрия и автомобилната мода страшно се извратиха, а заедно с тях и публичното възприятие за автомобил.
Запомнете: уличните автомобили на улични гуми завиват с до 1g, важи за Тойота Ярис и за Порше 911 и за Мустанг.
Автомобилът за по пътищата трябва да бъде комфортен, което включва и тих, да можеш да чуваш своите и чуждите мисли, мощен, относително бърз и приятен за каране, не на последно място икономичен и ефективен за класа си или реално приемлив точно за Вас. Трябва и да не се чупи.
Средната възраст на автомобилите в ЕС и САЩ е 12-14 години, средният годишен пробег е 12-14.000 км, а едни от най-дълго задържащите се при първият си собственик автомобили постигат 10.5-11 години.

Следователно, ако вземем критериите отзад-напред, то тестовете трябва да се провеждат на като минимум 8 до 11 годишни автомобили, за да знаем дали този автомобил ще ни позволи да го експлоатира ме и да му се радваме  колкото ние желаем. Съответно за новите модели това е невъзможно, затова трябва да се тестват не от 0 до 100.000, а от 120-140.000 нагоре, което съответства на десетина години семейна употреба. Ами ако след 10 години искаме да използваме колата си на 175.000 км още толкова? Все пак тя струва колкото една вила.

Задължително трябва да се знае колко износоустойчивост е вградена в изделието автомобил.
След това идва икономията на гориво, която трябва да бъде реално приемлива. За един 9-12 или 12.5 общо средно 100 октана е супер, друг се мръщи на под 5 с 95 остана и леко съжалява, че не е взел дизела... Реален тест с реално нормално каране за лична употреба.
Комфорта в днешно време трябва да бъде на супер високо ниво. Съвременна кола да Друса и подскача е недопустимо, както и да шуми по какъвто и да било начин.
114, 123, 124, Ауди 100, Опел Рекорд и Сенатор и дори Волга бяха уважавани и харесвани автомобили не за друго, а защото возеха добре и вътре имаше място. Скоростта беше някакъв добавен бонус, който не беше много важен, качването на бул. Черни връх с 80 беше събитие от ранга на лунапарк. По магистралата се караше със 120-130. Хубаво беше колата да може да изпреварва движещи се с 60-80, защото каращите по-бързо не ги изпреварваха. То и сега е така.
Возия, място в купето, удобни седалки, багаж, тишина. Шибидах. Шибидаха беше нещо супер яко и то не защото е климатик за бедни, а защото е супер яко. Прозрачният покрив също, особено като се отваря.

Тази простотия да се ползват пътищата за имитиране на състезателно каране, да се лети и да се тероризира с мигане в лявата лента не съществуваше в разбиранията на нормалните автомобилисти. Даже такова поведение беше скандално и немислимо.

В крайна сметка и в днешно време, меренето на ключове се извършва в кръчмата.

3
https://telstar.bg/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8/OFFROAD-%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9C%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%90-%D0%95%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9A%D0%90-TS-350-7-NEW-2000W-25AH/

Цената е колкото хубав велосипед.
Батериите са оловно кисели гелови. 700 цикъла живот.
Пробегът е над 50 км. Приемаме 50.
Приемаме, че от един заряд няма да вадим повече от 25 км.
Това прави 17.500 км...

10 годишният ми електрически велосипед е на 369 км, а си го ползвам всеки ден до баничарницата, бакалията и до плажа. Същият представлява все по-голям интерес за три годишното ми дете, даже два пъти се вози на багажника и сега иска всеки ден. Естествено отказвам. Затова се налага да се обзаведа с друго превозно средство за на село. Тук за кола е доста неприятно, задръстено, има и дупки.

15.000 км ще ги правя поне 10 години.

Животът на добре поддържана оловна батерия е 25 години при нормална стайна температура и умерени заряд и разряд.

Така че за целите за вила нещото е перфектно.

Развива до 35 км/ч и се води помощно превозно средство, не се нуждае от регистрация.

Казаха, че доста добре дърпа, защото е през редуктор.

4
Някакви правячи: https://instagram.com/ammfab?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Извода за уейстгейта направо от турбинния корпус.
Аз бих го направил с начало задължително хващащо площта преди началото на аеровото стеснение.

Но иначе е брилянтно. Естествено е изкопирано от оригинално фабрично решение. Както ние тук във форума и в частност аз изобретих широкото начало на даунпайпа с редукция на сечението отвътре (голям радиус отвън и по-малък отвътре) на двата първи завоя, което води до драстично намалено съпротивление.
И после си открих изобретението зяпайки бетонобъркачка Камаз-турбо и отчасти стандартно малко Т3 А/Р 0.36.

5
Направих едно елементарно помагало за следене на износването на гумите.

Обикновено дълбочината на грайфера се вери след 5-10.000 км, когато се оказва, че отвътре и отвън грайфера е по-плитък отколкото в средата и се правят грешни изводи. Например, че гумата е карана прекалено мека.
Фабрично четирите канала на гумите не са еднакво дълбоки.
Могат да са с еднаква дълбочина два по два, а могат и всичките да са различни.
Съвременните гуми все по-масово имат технология за разпределяне на налягането по цялата ширина на контактно то петно, дълбочината на грайфера е съобразена с конструкцията на гумата и определени допускания за геометрията на окачването, Сходимостта, наклоните и типичният стил на шофиране.

Например чисто нови Pirelli Powergy имат дълбочина на четирите канала отвън-навътре 6.3, 6.7, 6.7 и 6.3 мм.

Заповядайте едно файлче, което ще Ви позволи да следите износването и да си регурирате окачването съответно.

Вече съм решен да направя екселска таблица, която автоматично смята необходимото налягане в гумите за различни ситуации, размери и натоварвания. В момента го смятам на ръка и е доста досадно.

Прочетете подробно за налягането в гумите в тази тема и отговаряйте в нея: http://penkiller.com/index.php/topic,2625.0.html

Тук ще коментираме, когато направя и кача екселския файл за налягането.

Текст в помагалото:

Цитат
СЛЕДЕНЕ НА ИЗНОСВАНЕТО НА ГУМИТЕ

СЪВЕТИ ЗА РЕГЛАЖ НА ГЕОМЕТРИЯТА НА ОКАЧВАНЕТО

Бележки:
-Десният ъгъл алфа на предната ос (страничен наклон) в държави с дясно движение се прави 10-20% по-голям заради дренажният наклон на пътя. напр: л. 0.45°, д. 0.5-0.55°;
-На мощни автомобили с предно предаване или 4х4 сходимостта на предната ос може да се направи малко по-затворена в рамките на допуска, защото рядко се карат с пълна газ, съответно през повечето време сходимостта е прекалено отворена и гумите се износват отвътре;
- Задната ос се прави първоначално на 0, т.е. в средата на допуска, а след това се регулира съобразно усещането и износването на гумите.
Внимание:
Новите автомобили много рядко са добре регулирани от завода.
Забележка: за почти всички съвременни автомобили могат да се намерят „camber bolts“ от Rockauto.

Никога не излизайте от фабричните допуски!

2022 г. penkiller.com, използвайте грамотно и на собствена отговорност! Шофирайте отговорно и безопасно!

П. П. на последната снимка съм набутал 18-ка в Пирели то, което е 19-ка за да видя как изглежда.

6
Когато либералите разберат, че само с лъжи, насаждане на омраза, цензура, корупция и кражби не става. (никога няма да разберат, за тях трябва друго)
Понеже светът е многополюсен, някои от другите полюси не се занимават да изправят самозабравените либерали, а си вършат тяхната си работа.
И какво от това, като из Европа пребиваха цели паркове пълни с хора и минаваха през тях с красивите си коне, цензурираха враговете на мерките, цензурираха несъгласните с глобалното затопляне и фиргаха и фиргат напълно логически противоречива пропаганда по всички въпроси?
Пак стана същото.
Ще стане и още по-същото.
Защото нещата не са, че ние сме умни и красиви, а че ние сме лъжливи и крадливи.
И така ценностите ни от декларативни убеждения на работливи прагматици се превърнаха в идеология на омразата огъваща обществените отношения до лицемерие и поквара.
Защото сами се правим неадекватни.
Всичко е грозна война за общественото мнение, а зад пропагандата фасада няма нищо. Буквално нищо. Спираме да строим и произвеждаме все по-бързо. Европа е военно джудже, а също и производствено такова.
Заниманията с лаене, обиди и пропаганда са всъщност прикритие за трудно обяснимо пълно бездействие. (може би липса на интелектуален капацитет и въображение)
Тази година Русия ще изкара 321 милиарда долара от експорт на енергоносители, което е... с 1/3 повече от миналата година?!
Само че ЕС потребява около 1/3 от това, което като истинска печалба е 1.5 до 2.5% от БВП на Русия (два до три трилиона долара предвид не пазарната им икономика, а може и повече).

Кога ще си дадем сметка, че лъжите от вестниците не могат да предотвратят война, политическа или икономическа криза?

Кое не е лицемерно? Да ни надуват главите с толерантност понякога и към крайни извращенци и чучела, а изведнъж да обявят цяла нация за по-низша и да започнат да отнемат права дори на спортисти?

Омразата си е тук и либарелите само са я култивирали до още по-просташки висини и безогледност.

И сега вече са застанали на челна стойка и мразят.
И подозират всички, че са мразячи. Вървя си по улицата, подире ми върви либерал и се съмнява дали не мразя, такива, онакива и еди какви си. Накъдето погледне либерала и само омраза има пред очите. (майтап, ама я докараме до там да се правят списъци!) Простата му душа търпи, търпи това омразно напрежение и вземе, че избухне и измрази всички набедени за мразячи, повечето от които изпитват най-много погнуса основно към либерали. Сбирщина от лица с образователни и социални дефицити качила ни се на главата. Когнитивно разстроени хора въобразяващи си, че ще победят Китай, Русия и всички лоши (като не е ясно защо трябва да ги побеждават) чрез промиване на мозъците на съгражданите си и насаждане на омраза.
Е, победиха ги. И още повече ще ги "победят".

Казано накратко и друго яче:

Какво според либералите е по-долно от гей, ром и по дяв&лите, даже не се сещам за други признаци за дискриминация?
Според либералите по-долни от всички възможни видове и раси и даже от животните са руснаците.

Браво!

30 години слушам глупости за толерантност за да дойде 2022-ра и да се наслушам на излияния, тиради и цели трактати от цветущи сравнения надминаващи дързостта на Гьоринг?!

Руснаците ли са новите евреи? Техен ред ли е?

7
Мъск е много начетен човек, освен всичко останало. Със сигурност е чел Желязната пета на Джек Лондон. Със сигурност вижда, че описаното в книгата се сбъдва.

Ю ЕС ЕЙ Тодей за онлайн цензурата и опитите на демократите да я няложат:

https://eu.usatoday.com/story/opinion/columnist/2022/04/25/elon-musk-twitter-nightmare-progressives/7437546001/

Трябва да я преведа цялата и да я публикувам, защото е фундаментална.

8
"Всички путинофили да напуснат списъкът ми с приятели!" - това и вариациите му е било прочетено от всеки един от нас по много пъти.

Следват други провокации, като: "Руснаците са престъпници, да спасим Украйна", "Слава на Украйна, ние ще победим", "Невинният украински народ страда от ботуша на агресивната и фанатична червена армия" и т.н. и т.н.

Посмееш ли да коментираш, че причините за войната се коренят във фалшивите обещания и активно подстрекателство на запада, в стъпките на самите украинци да нарушат договора за отделяне от СССР и минските споразумения, да отнемат правата на малцинствата или да допуснат на тяхна територия да съществуват армии със съмнителна идеология отделни от държавната армия, веднага те обявяват за путинофил, рубладжия, купуват ти билет за Сибир и въобще те обиждат, унижават и тормозят по всякакви начини. Да не говорим до какво презрение и обиди водят споменавания на Байдън и синът му и тяхното вземане-даване с украински частни фирми или пък споменаването на над 80 европейски и американски политици и дипломати поощрили майдана в началото.
Преди войната самото споменаване на думите Крим, конституция и автономия водеше до същите тормоз и обиди. Еле пък да кажеш, че референдумът от 2014-та е втори по ред с еднакъв резултат, като първият е бил през 90-те и е дипломатично игнориран и от Русия и от Украйна.

Чий гъз бършат либерастките тролове във Фейсбук? Не е моят и не е този на Путин... Чакайте малко! Бършат и гъза на Путин всъщност.

Както се оказа в американският конгрес са четени поне три доклада за паричните потоци от Москва през кухи фирми до фондации и лобисти в САЩ и Европа, лобиращи и пропагандиращи за възобновяеми източници на енергия, парижкото споразумение, зелената сделка и т.н. Само че резултатът не е по-добра екология, резултатите са загуба на енергийна автономия и огромна енергийна зависимост от Русия. Както и страшно много омраза и противоречия в обществото.

И понеже на някакво ниво дествително има някаква форма на световна конспирация, Русия, САЩ и ЕС така са се оплели, че едните не могат без енергията и суровините на другите, поради което или по някаква друга причина Украйна беше наказана жестоко.

Друга истина противна на либерастите, е че Украйна никога не е била годна да стане член на ЕС или НАТО, особено откакто си промени конституцията и прокара законодателството си за малцинствата и националностите. Държави с териториални спорове със съседите си, както и спроблеми с националното представителство и малцинствата не могат да бъдат членове нито на ЕС, нито на НАТО, ако ще и да им говорят, че ще преговарят, те никога няма да бъдат приети в това състояние. Азов с натовски униформи ли щяха да се облекат?!Къде щяха да бъдат зачислени?

Не е добре и да споменавате някаква си 60 хилядна армия струпана от Украйна за да нападне Донбас.

Всичко това обаче са подробности.

Какво си въобразявате, че трябва да направи една световна супер сила, когато неин съсед се държи по този начин? - Точно така.

Всичката тази разправия е пълно отклонение от здравият разум и логиката. Бягство от реалността. Виртуална реалност на пожелания на тролове години наред хранени именно от Кремъл. Войници на виртуалния фронт, които не знаят кой ги командва. Отгледани и откърмени с лъжи и измишльотини.

Какъв ме прави простото наблюдение, че Китай ще купува всички суровини и енергоносители, които Русия не успее да продаде на международните пазари, също така ще купува петрол от Саудитска Арабия в юани, а Индия също купува петрол от китай и Русия в рубли и юани, а вчера поръча голяма партида СУ-30SMI? Прави ме човек на който му се струва, че Индия ще се сбие с Пакистан и се застрахова срещу реалната опасност САЩ да ги обявят да не-демократи, а Китай има намерение да си прибере Тайван.
Страшно съм благодарен на Путин и Лавров, че отровиха общественият дебат в ЕС и САЩ чрез финансиране на зелени фанатици и всички останали изроди произхождащи от тях.
Също така много ме радва идеята, че сме изпаднали в такава зависимост от изтока, че да им подхвърлим цяла държава, която преди това сме оставили да се саморазруши с фанатични и крайни политики, забележете политики претворени на дело, а не просто глупава идеология. Гадостите натворени с Македония от СССР също не бива да се подминават, нито пък приносът на Граф Игнатиев за залавянето на Левски.

Нищо от това обаче не променя факта, че ЕС и САЩ полу-нарочно унищожиха Украйна и я хвърлиха на Русия за да използват повода да им наложат санкции. Сигурен съм и че плановете са били доста по-различни от това, което се състоя. Само че веднъж излъжеш Садам, че не ти пука за Кувейт, втори път излъжеш Слобо, че ти пука за Югославия, трети път си търсиш химически оръжия там къде ги няма в Ирак, като целите 80-те години на 20-ти век им помагаш срещу Иран на които пък си помагал през 70-те, помагаш на Афганистан срещу СССР, после го оставиш да трови целият свят с наркотици и най-накрая собствените кадри на ЦРУ направят световна терористична мрежа и им изравниш държавата със земята след което я върнеш на учениците на муджахидините...
Ами Индия и Китай са на по 5-7.000 години, че и повече. Колкото и да са спокойни и дебелокожи, все са се ориентирали. Следващите са те по един или друг начин. След като са/сме способни да извъртят такъв номер на Русия само и единствено за да се скарат с нея, защо трябва Индия и Китай да чакат да видят на тях какво са им подготвили? да не забравяме Украйна и по-скоро нормалната част от народа й. Колко скъпо платиха неопитността и наивността си. И да си плюем в пазвата, че имахме малко повече късмет и все пак някаква традиция на държавност и здравомислие, че ние не сме много по-малки нещастници и можеше една такава подигравка да ни разиграят и на нас.

Защо Европа като сега ще плаща пряко 300-500 милиарда евро за възстановяване (със съответните кражби от разпределящите чиновници, за което от нас ще се изисква ръкопляскане), а не пряко и повече, просто не пое пенсиите на донецките металурзи и миньори и не скръцна със зъби на управлението на Украйна? както се казва да ги бяхме нахранили с 2-3 милиарда, да се държат нормално и сега да нямаме тези главоболия.
Защото нали трябва да крадем обществени средства. Затова.
А защо не и още едно обяснение? - Никога не сме искали Украйна, нито в ЕС, нито в НАТО, какъв по-удобен повод да се отървем от тях?
Искате ли още по-цинично обяснение?
Говори се, че възродителният процес се е отразил изключително добре на Турция, получили са на готово културни, образовани, инициативни и работливи граждани.
Как мислите, че ще се отрази на Европа бежанската вълна от Украйна? Бягащите са основно млади, образовани, възпитани и работещи хора, не малко от тях и заможни. Дюшеш.

Застаряваща Европа в която не е останало кой да работи. Която се къпе в богатство, което пръска за всевъзможни идиотщини, докато под гъзът й има огромен мизерстващ континент с който няма кой да си мръдне пръста да инвестира поне в средства, знание и технологии поне да започне да се самоизхранва.
Спокойно, Китай гледа към Африка. Ние сме много млади и образовани, та чак ни иде да си посегнем.

Слагайте си знаменца и си скубете косите, плюйте агресора и не се занимавайте с глупости.

9
Имаме толкова много раздели, а нямаме военен. Не съм предполагал, че ще ни трябва.

Така или иначе войната е грозното лице на политиката.
Каквото и да Ви говорят, знайте че става въпрос за пари.
Политиката не е нищо повече от управление на икономиката. Войната в повечето случаи също.

Какво стана в Украйна?

Един огромен сакатлък предизвикан от алчност, глупост, наивитет и фанатизъм.
Украинците бяха тласкани към война в продължение на години. Войната започна още преди 2014-та.

За сега няма да се занимавам с детайли в самата Украйна, фактите са известни и общодостъпни.

Ще обърна внимание на случващото се между Русия, Китай, Индия и арабите през последните седмици.

Американците към Мадуро, ОПЕК и Саудитска Арабия: дайте повече петрол... Споменатите: няма. Принца на СА даже не вдигна телефона на американският президент.

СА може да продава петрол на Китай в Юани. Само това е достатъчен повод за война само преди няколко години.

Китай ще купува всичкият нефт и суровини на Русия, които не могат да бъдат продадени на международните пазари.

Индия ще купува нефт от Русия чрез нова платежна система в юани и рубли.

Индия поръча голяма партида СУ-30SMI на Русия.

Защо?

Индия непрекъснато се бие с приятелите на САЩ - Пакистан. Възможно е те да бъдат следващите обявени за не-демократи и да отнесат санкции и бомби.

Китай отдавна иска да си прибере обратно Тайван или т.н. Република Китай.

Същевременно САЩ разсипа близкият изток и разни други държави в поредица от неефективни войни и операции по поводи, които в повечето случаи се оказаха най-малко преувеличени. Това стана безпринципно и почти безцелно. Налагат санкции на когото си искат, после ги отменят, после пак ги налагат. С две думи САЩ се компрометира а в последните 40 години и особено в последните 30.
Да не забравяме войната във Виетнам. Факт, е че северът са комунисти, но пък югът са основно френска колония експлоатирана за каучук и кафе.
Комунистите се появяват на сцената не просто така, а защото колониалният гнет създава условията те да намерят почва за идеологията си. Само че САЩ и международната коалиция не са там за да прекратят колониалната експлоатация и да създадат независима виетнамска държава.

Да не забравяме Сирия и Ирак и чудовищните терористични организации с корени чак в Афганистанската война.

Може би последната война с легитимни цели водена от САЩ е тази в Корея, но там се намесва и ООН.

В Украйна САЩ и европейците просто подстрекаваха безогледно Украинците позволявайки им да покажат най-лошите черти от характера си, докато не успяха да предизвикат Русия за да могат да я изолират и да наложат санкции.

В известен смисъл Украйна е принизена до нивото и функциите на държава от третият свят, да се води война с Русия на тяхна територия, както много пъти преди това.

Общо взето е това.

Ще ми се да спомена Елон Мъск.
Ин хауз. Фирмите на Елон не аутсорсват, те произвеждат възможно най-много ин хауз.
Глобалната икономика е на път да приключи и основните геополитически играчи вече са принудени да приберат производствата си поне в рамките на локалните си пазари ако не и направо под един покрив.

Беше време, когато се подигравахме на производството на мотоциклетите Урал, където лостовете за спирачките и съединителя се произвеждат в същият завод в който се щамповат и калниците и се отиват двигателите. Само че заводите на БМВ и VW спряха, а Урал продължава да се произвежда. Просто любопитен пример.

Китай бил много обвързан със западните икономики. 2.5 трилиона  долара е оборота от износ на Китай. Колко да е обвързан. От тези 2.5 трилиона 50% да са печалба и добавена стойност, а те не са, това са 1.25 трилиона принос в БВП, който е около 15 трилиона долара. На износа се падат под 10% от БВП. Това означава, че останалото се генерира от вътрешно потребление.  Нещата са изпуснати.
ЕС, САЩ, Канада и Австралия са под 1 милиард човека, а на света има още към 4.5 милиарда души извън Китай. Днес да спрат да се занимават с нас БВП няма да им намалее с нашите безценни 1.25 трилиона, които всъщност са по-малко и не са само наши.

Кашата е пълна и ЕС ще плати най-висока цена.

Например, до миналата седмица готвеният фонд на ЕС за възстановяване на Украйна беше твърдо 100 милиарда с разговори за 300. От тогава руснаците продължават да чупят.
Това са по 600 евро на жител на ЕС в това число бебетата и пенсионерите. Пряко, без да броим инфлацията и поскъпването.

Дали сме отговорни, че да плащаме? Аз не се чувствам отговорен, че над 80 мижитурки главно на не изборни длъжности от ЕС и САЩ се разхождаха по майдана превърнал се скоро след това в кървава вакханалия с разстреляни, изгорени хвърляни от прозорци и в кофи за боклук, а малко по-късно в политически и законодателни репресии включително срещу българското малцинство и неговите диаспори.
Нито пък нормалните граждани отговарят за това, че ЕС нямаше лице и уста да натисне Украинците да спазят минските споразумения, които изискваха руски език в конституцията (искаме български от македонците), местно самоуправление на две области (каквото има у нас за София и големите областни градове) и по-високи пенсии за металурзи и миньори.

Да Ви напомням ли как ще се изразходват 300-те милиарда от ЕС бюрократите? Няма да бъде много по-различно от българските обществени поръчки, но може да е по-благовидно. Български фирми знаете ли кога ще направят 4.5 милиарда оборот там? Точно никога. Или и да го направят ще са черни подизпълнители от последна инстанция и половината ще фалират под шапката на немски главни изпълнители.

Честито!

10
До Инсбрук се ходи от Волуяк и само направо, а до Истанбул се ходи от Горубляне, направо до магистрала Струма, един завой и само направо.

Кара се кажи-речи с колкото може.
Е80 е по-широка в самият Истанбул, отколкото преди това, защото поема и градският трафик.

Магистрала Тракия е най-бавна и натоварена с камиони между София и Пловдив отколкото всяка друга европейска магистрала, която някога съм виждал.
Няма друго място между Босфора и Ламанша, където да е толкова изнервено и опасно.

Турските шофьори внимават, пускат, карат бързо и не се нервират. Много по-цивилизовани са от говедата, които можем да срещнем в София или по българските пътища.

Горивото в Турция е почти наполовина по-евтино.

Няма засади и камери освен на големи пътни възли и то не на всички.

Общо взето, завиеш ли един път по Струма и вече караш като в Германия.

Самият Истанбул е нещо трудно за описване като пътища, да не говорим, че има небостъргачи и нови сгради, почти няма дупки, всичко е чисто, всички тревни площи са засадени и с дървета и се поддържат, чувствително по-зелен е от София. Пътищата са, караш по 6 лентов булевард от двете страни на който има други 6 лентови булеварди и се пресича с още 6 лентови булеварди.
Това на което му казват задръстване всъщност се движи по-бързо от нашето и 17-20 километра в час пик се изминават за 30-40 минути.

Много хора у нас се притесняват, че Турция може да ни превземе... Проблемът, е че не искат...

Византия, Османската империя и руснаците вече се провалиха или ги провалихме... САЩ: Е сега че Ви покажем. Дано не провалим и тях.

След като видях пътищата в и около Истанбул съм наистина отчаян, че шансовете ни да ги на стигнем и да живеем нормално са много малки.
Тук крадците от общината направят едно кръгово и се хвалят 10 години. Трагедия.

11
София, бул. "Черни връх" до мол Парадайс, 12.30 часът 11.02.2022 г.

Аз съм първата кола на светофара в лявата лента в посока към центъра.
В най-дясната лента очукан автомобил с вид на Рено Еспейс отказва да завие надясно, остава на зелено, докато отзад му свирят автомобили и 4-осен камион. Невъзмутим. Иска да продължи направо и си чака зеленото.
Светва жълто, отсреща бяло БМВ изпреварва всички през насрещното, тоест срещу мен и профучава нагоре. Зад мен друго бяло БМВ засича трима и завива наляво.
Напред сув Хюндаи прави обватен завой, друг Сув забранен десен от Токуда към черни връх попътно на мен.
Зад мен Рейндж Роувър и Майбах заемат позиция за каране по трамвайната линия и почват да се гънат между попътните ипнасрещните автомобили.

Всичко в рамките на 20 секунди и 200 метра.

Имаше и още хаос и предпоставки за птп, но не можах да възприема и запомня всичко.

Друг случай...
Малко по-нагоре в другата посока на 10 метра пред мен при спряло задръстване БМВ задминаващо през насрещното много плътно се заби в един, който се подаде за неправилен обратен завой с чисто нова кола. Кажи-речи две тотални щети.

КАТ се ебава с нас с идиотските си камери и идиотските си ограничения.

Сега чета, че в търновско на главен път има оставен знак 10 км/ч след приключил ремонт и мрблатят глоби по 400 лева.

Простаците ще изтрепят народа, карат самоубийствено, кат is nowhere to be seen. Обаче аз имам глоба за 64 км/ч между гора и поле на излизане от Банкя.

12
Доказателство, че съм образцов автомобилист:

1. На излизане от Банкя на около 1 км извън града и даже 1 км след последното кръстовище, около входа на завода за минерална вода, ограничение 50, минал съм с 64... глоба 50 лева, намалени на 35...
Обстоятелства, полицай с тринога се подпира върху крив кол за знак стъпил на падналия от кола пътен знак.
Виждам го в това положение и спирам да го питам, първо ще пише ли докладна за инвентара на който се подпира и на който стъпва, защото не е красиво  около полицай да се въргалят изпочупени знаци, а той да клечи и да снима. Увери ме, че с 64 не ме е снимал... Излъгал ме е нагло.
14 км/ч, това е несериозно. В полето.

2. АМ - Струма км. 26+500, ограничение 120, минал съм със 141... Участъкът е прав и на 01.08.2020-та в 16.24 часът е било и слънчево...
Ту има ограничение, ту няма, дали е имало знак тогава е дискусионен въпрос.
Глоба 100 лева, намалена на 70...

3. Околовръстен път, около п.в. Симеоново, ограничение 80, минъл съм със 113 в 11.39 часът навръх Рождество Христово (Коледа), досещате се, че е било празно.
Тук може да се каже, че има реално много леко нарушение, по принцип на пътища тип магистрали с невменяеми ограничения гледам да съм под 30 над ограничението, явно нещо или някой ме е предизвикал да си наруша правилото. На пет лентов път няма такова ограничение дори в Австрия, където дори да си на околовръстното на голям град ограничението ще е като на магистрала. Просто защото във вменяемите държави тези пътища се сливат с магистралите и иначе ще стават задръствания.
Глоба 400, с отстъпка 280 лева
Има нарушение, но не чувствам вина.

4. По Вапцаров на 15-ти септември (рожденния ден на детето) между Черни Връх и кръстовището за Токуда при ограничение 40 съм минал със 78.
което само потвърждава, че си спазвам правилото по булеварди в София да карам с под 80. И постоянно карам с под 80.
През ум не ми е минало, че там някъде може да има знак за ограничение 40, а и е абсурдно на 4-5 лентово шосе да очакват от крайната да видиш нещо от другата страна. Проверих, знак има, единият е в клоните на дърветата, а другият не съм сигурен, че може да бъде възприет на тази височина. Можело да преминат деца на платното. Естествено, означението е със знак хранилка, а не със специална ярка табела, която наистина да свърши работа. Там обаче няма кръстовище или пешеходна пътека, а децата играят в много добре ограден двор в рамките на учебни занятия в частно училище.
Знак хранилка.
Глоба 400, 280 лева с намалението.
Хем да ти е съвестно, че е знак 40 заради близкото училище, хем да те е яд. А защо не табела, внимание училище?! - факт, който не ми беше известен до момента.
Тоест аз съм минал спазвайки общото си правило да не карам с над 80 из градската част на София, да не се лъжем, жените и бабите карат с над 70 по бул. България.

Естествено, магистрала Тракия е оставена гола и пуста, там могат да вилнеят бандити, ненормалници, пътни терористи и всякакви слънчасали. Ползвам я през всеки сезон, абсолютно изоставена и забравена от полицията. Само че е много по-лесно да тероризираме шофьорите, отколкото да осъществяваме контрол. Глобичка за 14 км/ч отгоре на практика в гората и полето, но не е написал докладна да оправят знака и той с месеци стои потрошен и се търкаля. Имало училище, сложили знаци в клоните на дърветата при това за 40 и някакви деца, а не за училище?!
На Струма ограниченията и разрешенията са толкова, ту си на магистрала, ту на скоростен път, че шофьорите не ги гледат.

На връх Коледа снимали на 5 лентовото околовръстно.

Освен, че имам доказателство, че карам внимателно и да се похваля, друго няма какво да напиша.
И преди някой да се възмути, да не се лъжем, 64, 78, 113, 141 са точно скоростите с които реално е редно и безопасно да се движим. Приемам критика за 78, но само в конкретния контекст. Прекалено много хора, даже масово се кара по-бързо от това. Съответно на всички места на които съм глобен ме изпреварват. Има други места за показване и доказване на шофьорски умения за там съм спокоен.

13
Пътепис София-Майерхофен за 25 часа

Разстоянието между София и Майерхофен в Цилертал - Австрия е около 1250 километра.
Цилертал е ски зона с 680 километра писти и поне шест основни големи ски зони с много и модерни лифтове и хубави писти.
Един от дните изминахме 71 километра и се возихме на 26 лифта, като започнахме в 9 и нещо и се пуснахме за последно около 15 часът, а сме обядвали и над един час, тоест сме карали два часа по-малко от максималното и не сме бързали особено.

Най-интересното, но не непременно най-приятното, беше обаче пътуването до там.

Обичайно при тръгване в 5-6 сутринта от София в долината Цилертал се пристига между 16 и 18 часът местно време, тоест 11-13 часа, като по пътя не се правят кенънболски изпълнения, пие се кафе, обядва се, ядат се сандвичи, пикае се своевременно, зарежда се повече пъти от необходимото.
Пътят е приятен, основно магистрали, кара се с между 120 и 140.
По границите се чака максимум няколко минути, а проверките са много бързи.
Истината, е че българи с прилична кола ползват нещо като предимството на WASP - White Anglo-Saxon Protestant. Каквото и да се лъжем, борците за човешки права трябва да просвещават, а не да налагат, има си дискриминация, с нас буквално не се занимават. Дори при това пътуване в пандемична обстановка, двама бели в приличен автомобил, в купето стърчат ски, нулев интерес, проверка на лични карти за 15 секунди и довиждане.

Този път обаче нещата не се развиха точно така.

Потеглихме с автомобил Линкълн Континентал Х-то поколение 3.0 AWD с всички екстри (не го споменавам случайно, защото тук има и вентилация на седалките и пакет помощници за водача) в 5 и нещо сутринта. София е непроходима от изток на запад дори през нощта, излязохме от люлин не по-бързо, отколкото в делничен ден по тангентата. - просто отбелязвам за какъв Анкх-Морпорк става въпрос.

По пътя към Калотина се натъкнахме на обичайната смесица от незнаещи накъде са тръгнали неможачи, хайпърмайлъри, арогантни и неориентирани чужденци и естествено българи от всички видове.
Хубавата нова отсечка псевдо магистрала, която обаче не започва от София внезапно свърши в земен път със серпентини и S-образни завои. Пълен шок! Все едно минаваме през строеж. Точно през строеж минахме. Двупосочно по макадам с нахвърляни знаци, разделители, колчета и всякакви светлоотразяващи отпадъци, всичко това ужасно измърляно. Много пъти пътят преминаваше от една лента по асфалт в разбит земен път и обратно.

Дотътрихме се до Калотина, там час и половина опашка с простаци, както българи, така и чужденци. Ама пълни простаци. Изпокъсаха си нервите, ще се избият за пет метра по-напред.

Измъкнахме се от Калотина след 8 сутринта и потеглихме по чисто новата сръбска магистрала в която обаче имат пръст и български фирми, поради което не е чак толкова хубава.

Обичайно по този маршрут първите няколко часа още ги има нашенците, съответно се наблюдават всякакви ганьовски изпълнения, хвърчат, влачат се, пречат, мотаят се, не си гледат в огледалата, не дават мигачи и т.н. жалка история, която си я знаем. Вече обаче за по-бързите се грижат полицаите по путарините, та баш най-бързите доста рано ги изпреварихме, защото ги отбиват да ги глобяват.

Разрешената скорост е 130, до 138 никой не те закача, на 139 и нагоре глобяват, като следят за средна скорост между путарините (техните тол пунктове), затова караме със 138 през повечето време.

Както и да е, стигнахме и подминахме Белград. Понеже се минава през центъра се натъкнахме и на няколко тамошни джигита, но те са доста по-мека форма от нашите.

След Белград е прекрасно, магистралата е права като по конец, обичайно и времето е хубаво, а пътят е сух. Бензиностанция, кафе, ядене в колата и продължихме.

-> И се набихме на границата с Хърватска, където започна да ни просветва, че нещата не отиват на добре, ама никак. Два часа висене в опашка започваща още по самата магистрала преди границата. Абсолютно бедствие. Чухме полицаи да си говорят, че на съседното КПП няма никой. - отбележете си да имате готовност с резервен маршрут.

Това беше и момента, когато разбрахме какво става, в германия чуждестранните работници известни като гост работници или гастарбайтери имат отпуска до 10-ти януари, съответно всички се прибират обратно от родните си места. Нещо страшно, сами жени с деца на задната седалка и ремарке, бухчи, денкове, дисаги по задните стъкла, БМВ 7-ци клекнали отзад на тампони. Все едно ги гони армия. И това са всички тръгнали едновременно. Абсолютен катаклизъм.

Пикаеше ни се, няма къде. Пълна дивотия. Нулева организация от страна на органите на реда и от двете страни. На границата Две ленти трябва да станат на 5-6, после да се престроят по няколко сложни начина, после пак на по-малко и да се наредят на ново. Представете си на колко дребни тарикатлъци, арогантност и проклетия плод на човешкия гений се нагледахме за тези 2.5 часа. - Всичките и още!
И тук от сръбска страна имаше секс, още известен като "каране" с тарикати изпреварващи през аварийната лента или засечени да карат с превишена скорост из Сърбия. - отбиваха ги да ги глобяват. поне няколко ги отбиха уж да ги глобяват, но всъщност за да ги прекарат през задръстването.
Просто секс.

Като влязохме в Хърватска, първите отбивки пълни и се прескачат, а които си имат зъб и се бият, няма къде да се изпикаем. Да допълня, че и на нашата и на хърватската граница станаха по няколко леки катастрофи от тарикатлък и простотия.

Накрая намерихме къде, изпикахме се.

Още един час ни отиде на един тол пункт в същата компания някъде по хърватската магистрала.

Нагоре газ към Загреб, като вече имахме сериозни опасения, но и надежди, че това преселение ще отбие нагоре към Унгария. Ако пътувах за Германия със сигурност щях да го направя. Само че не, най-големият автомобилен катаклизъм тепърва предстоеше. Влязохме в плетеницата от пътища и магистрали около Загреб с нормално темпо докато изведнъж не се набихме на брутално задръстване, което както после се оказа е било чак до границата със Словения към Любляна.

Тук направихме и грешка, която обаче се оказа, че не е грешка.
При единствената възможност, която се оказа 200 метра след началото на опашката слязохме от магистралата и взехме обиколен път предложен от навигацията, който обаче водеше до същото, даже и по-лошо задръстване, но с една основна разлика: позволяваше да направим обратен завой и да се върнем обратно.
Три часа по-късно и след като направихме обход на обхода през малка уличка откъдето полиция ни върна на края на опашката на задръстването в обхода на задръстването... и след като минахме 200 метра 100% за сметка на отказали се и обърнали... разцъках картите и избрах нов маршрут.
Три часа, 200 метра задръстване обхващащо не само магистралата около Загреб, а и булевардите и малките улички около тях. Трудно е за описване. Станаха няколко по-тежки катастрофи между разсеяни, уморени и изнервени с доста разхвърчали се части от автомобили и стъкла.
Полицията и разни други части се намехиха, защото хората от кварталите не можеха да влязат и излязат от домовете си.
Нула грижа за хората в задръстването. нула организация на движението. Над три часа магистралата, която в далечината виждахме не потегли, както и нашата част от тапата не мръдна.
Във всяка втора или трета кола имаше по поне едно дете, а аз бях от малкото, които гордо пикаха поне два пъти в близкото поле.

Хърватите са пълни простаци. Особено полицаите.

В Германия има граждански организации на доброволци от районите около места, където стават задръствания, хората носят сандвичи и вода. В това Хърватско чудо някой може просто да умре.

Докато се разхождах и пиках около задръстването се запознах с кореняк цилерталци от Фюген. Задръстването ставало няколко пъти годишно. Знаеха, защото пътуват по маршрута редовно. Попитах ги дали не е по-добре да си вземем хотел да преспим, отговориха, че това е първата пълна, на другият ден сутринта ще е много по-лошо и ще е задръстено не от изхода, а от входа на Загреб до границата със Словения.
От тях научих, че техни приятели са им казали, че на тунела Караванкен (границата между Словения и Австрия е въпросният 18 километров тунел) се чака шест часа.
Техният план беше да изчакат задръстването, което според тях щяло да трае още три часа, след това да се наредят за Караванкен и пет километра преди тунела да вземат стария път през планината над тунела.
Очакваха да стигнат в Цилертал на другият ден около обяд, тоест след 12 часът местно време. - напълно нереалистично, защото според нереалистичната им преценка в оставащите до тогава 16 часа те щяха да стоят в задръстване минимум 9, тоест да пътуват евентуално 7.
Само че за невъоръжено око беше ясно, че задръстване, което за три часа просто не помръдва, няма да помръдне и за следващите три, още по-малко да минеш още една граница, като двете предишни, която само тя е поне 2 часа.
Тунела Караванкен се оказа в ремонт, съответно му работи само едната тръба, а той е с платно с две ленти, тоест една лента в посока.

Вече е 19.30 часът на 08.01. (след 14 часа пътуване на 780 км от които реално сме се движили не повече от 7 часа!) и навън е тъмно, въоръжен с трафик информация, която поне трима полицаи ми отказаха (мънкат и се правят че не разбират Български, Английски, Руски и Немски! За немския карах жена ми да им проговаря, не.) съставих маршрут включващ връщане обратно до Е65, пътя за Риека, Триест, Венеция, Удине, Филах и Цилертал.
С други думи: Словенские Алпи, където беше -14 и се минава през много тунели на голяма надморска височина, словенското крайбрежие, още един проход, проходите (неизчерпателно) Кройцберг (1636 м. н.в.), Гросглокнер (2504 м. н.в.) и не на последно място Герлос щрасе, за което имаме видео - свързва Герлос с Цилертал, високо е, тясно е и в 4 часът сутринта на пътя имаше надуваем пояс...
Последните 350 километра са именно между Кройцберг и Герлос щрасе... никъде не е по-широто от две ленти, но на много места е по-тясно. за сметка на това няма дупки. А действието се развива вече на 09.01.2022 г.

Кратко отклонение, защото следва продължение. Автомобилът на който се возим го купих ноември 2019-та, тоест тогава го поръчах, обаче го регистрирах в точно първият ден от Мутафчиевата карантина и първите километри с него са каране по северната тангента на София до Банкя по липса на друга възможност. съответно много ми се беше насъбрало да го изпъня някъде по-далече от южното ни черноморие. Заради пандемията, не толкова, но и заради епидемията от шарка в Гърция, а имаме малко дете, не съм карал и до Халкидики. Абе въобще никъде не съм карал извън жалките ни измъчени от 12 години издевателства на клептократите от ГЕРБ пътища. Което е много мъчително за някой карал преди пандемията по 30-40.000 километра на година, който ползва самолет най-близо до Франция.

Внимавайте какво си пожелавате, защото може да се сбъдне.

Историята от тук става много интересна. Следват и шофьорски трикове, съвети и похвати против заспиване, умора и други подобни, както и дали вокализирането на всички възможни съображения и притеснения на съпругата е вредно или напротив полезно в такива моменти. Мобилизацията беше такава, че започнах бързо да си припомням кенънболски трикове... работят...

Следва продължение, прикачам три изображения на маршрута.

Справка:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kreuzberg_Pass

https://en.wikipedia.org/wiki/Grossglockner_High_Alpine_Road

https://de.wikipedia.org/wiki/Gerlospass

Добрата новина: имам 100 гигабайта от даш кама след Загреб, тоест всичко. Както и десетина снимки преди това...

14
През годините поне четири пъти започвам теми от сорта на конструиране на озвучителна тела за начинаещи. Докато тези теми/статии се развиват винаги стигам до един момент в който осъзнавам, че новият ми подход по темата води до едно безкрайно задълбочаване, което ще бъде непосилно за всеки начинаещ, който не разполага с нужните знания и не е овладял понятийния апарат на акустиката и електроакустисата.

Оказва се, че конструирането на озвучителна тяло от начинаещ е невъзможно.

Ето защо смятам да напиша тази статия за себе си, а който иска може да се качи на влака, билетите са безплатни.

1. Интермодулации и интермодулацеонни изкривявания.

Направата на кутия или екран е доволно проста работа. Всеки ще се справи, всеки може малко или много да провери лицевият си панел с  Edge или Basta!  и да съобрази първата разделителна честота и нивата на СЧ и ВЧ с характеристиките на този екран или лицев панел.
Също всеки може да си поиграеш с X-dir и да съобрази простото правило междуцунтровото разстояние да не е по-голямо от една дължина на вълната, а идеално 1/2,както и да съобрази дълбочината на монтаж с фазата (отново проверим с Xdir и елементарна алгебра за джобен калкулатор, скоростта на звука е 343м/сек и 5-те (например) см разлика в дълбочината между СЧ и ВЧ се изминават винаги за едно и също време, което при дадената разделителна честота е толкова и толкова цикъла или части от цикъл, въвеждате частите в градуси само за разликата над 180 (180° се компенсират с просто обръщане на поларитета) и виждате вертикалната диаграма)
Готово, вече сте дизайнер на колони. Съвсем малко мислене, четене и съобразяване ще Ви позволят да покрие те тези критерии.

Ще си изберете и говорители. Естествено ще гледате да са линейни, баса да стига до 30-40 херца надолу като хората в кутия с поносими размери. Ще тестване по реални параметри в Basta! Дали филтрите не предизвикват резонанс ни пликове и кривини и наистина сте готови.
Режете в основата на т.н. Baffle step, свалете нивото в платото с 6 ДБ и сте готови.

Само моля Ви, Престанете да се опитвате да минете тънко. Минете с колкото си трябва, правите го за себе си. Тънко минете със суб и чифт сателити и бъдете прост меломан, но не и направи си сам аудио ентусиаст.

Ако имате стари говорители, навържете малките през кондензатори или готови филтри и ги турете в кутия. И да се пънете резултата няма да е по-добър, а ако обичате музиката и този ще Ви бъде достатъчен. Не прекальвайте с усилването, ще започнат да горят.

* * *
Край, темата за начинаещи свърши.
От лично вашите съвест, амбиции и морал зависи колко още ще научите, усвои те, приложите и постигнете. Колкото повече мислите, толкова повече ще знаете и толкова по-правилни въпроси ще задавате на другите и на Гугъл.
Днес Гугъл знае много.

* * *

Горното обобщение може да бъде обхванато и приложено от почти всеки. Може да бъде направено повърхностно и на късмет, а може и с вещина и старание. Ще се получи нещо прилично.

* * *

Когато обхванем всичко свързано с физическите размери на ОТ с претенциите на баса и нуждите от стръмността и точка на разделяне ще получим озвучителна тяло с някакъв характер на звученето. Не би следвало да е така, но винаги е така. Озвучитулните тела свирят различно.
Едната причина за това е тяхната импулсна характеристика, другата са интермодулациите, третата хармоничните изкривявания, а последната не хармоничните или просто шумовете, които генерират, енергията, която разсейват с произволни трептения.

Напълно не подготвените, но грамотни читатели ще забележат, че в основата на всичко стоят ускорението и инерцията. Всяко нещо по-голямо от точка или сингулярност е еластично, някои неща са пренебрежимо еластични при някои ускорения, но всички неща ще се изкривят при достатъчно голямо ускорение.
Тук умишлено пропускаме електрическите несъвършенства на т.н. мотор на говорителите. Използвайте говорители работещи с малък ход, тоест големи.

Какъв е проблемът с ускоренията?

Проблемът е в начинът на мерене.
Ако просто свалим АЧХ с шумов сигнал, то ще получим една крива на звуковото налягане за всяка честота, но не и от какво се състои то. А то със сигурност се състои от шумавият сигнал заедно с всички хармоничи, изкривявания наложени и интермодулирани къде конструктивно, къде деструктивно върха основният сигнал.
Измерването на хармоничните изкривявания също не е идеално, защото то ни дава отговор само на въпроса какъв е могнитудът им при изпълнение на всяка отделна честота, тоест валидни са само много тесни вертикални колони с ширина от един херц в графиката.

В действителност при широкоспекнърен музикален сигнал трети хармоник на 100 херца се интермодулира с втори на 150 и с основният тон на 300 (първи хармоник е основният тон.).
Същото става между 1000, 1500 и 3000 херца, а има и по-висши хармоници.

Едновременно с това мембраните на говорителите се движат и на свой ред внасят още интермодулации.

На всичко отгоре върви началната сложна звукова вълна записана, както е могла да бъде чута от човешко ухо е вече интермодулирана. Тя не е сбор от честоти, а точно определено звуково налягане във всеки един времеви квант (хронон). Ако семплираме времето с ужасно висока честота до дължина на времето равно на един хронон, то отново във всеки един момент ще имаме само една единствена величина на звуковото налягане и това налягане включва в себе си всичко, от дифузията на атомите на въздуха, дишането на слушателите в залата, шумовете, биенето на сърцето ни и разбира се музиката.
Това звуково налягане се интерпретира от тъпанче или микрофон, които на свой ред трептят и се местят и още на този етап внасят още едно интермодулационно и фазово изкривяване, защото променят мига в който пристига следващата промяна в налягането.

Следващата интермодулация в сигнала се внася от усилвателя, а всъщност от всички електронни усилващи устройства по пътя на записа и възпроизвеждането, защото те пък са ограничени по скорост.

В крайна сметка цялото преместване и наслагване намалява дефиницията или разделителната способност по отношение на малките детайли, тоест колебания, които са с магнитуд или продължителност съпоставими с хода на мембраните на микрофона, тъпанчето или говорителите.

Тук вече се намесва не идеалният свят на различните високоговорители:

https://techtalk.parts-express.com/forum/tech-talk-forum/24529-controling-cone-breakup-in-an-active-system/page4

Не малко говорители изпитват т.н.пречупване на мемб аната на оп еделен честота...

Следва продължение...

15
Текуща цена на кобалта - 60.000$ за тон

Никел - 20.000$ за тон

Литий - 7.500 до 10.000$ на тон

Който иска може да провери всички цени.

Батерия около 100 кВт/ч тежи около 625 кг и има обем от 400 литра. - данни за текущият Модел S на Тесла.

Предвид, че технологии за рециклиране вече има, колко трябва да струва смяната на батерия, когато електромобилите станат наистина масови, към 2025-та или 2030-та?

Очевидно предвид високите цени на суровините може да се каже, че и днес изработката на батерия струва в рамките на между 1.000 и 3.000$ толкова би трябвало да струва и смяната на батерия, плюс труд и печалба.

Същевременно, дори стари модели електромобили, тоест със по-несъвършени и малки батерии карани като такси изкарват 250.000 мили или 400.000 км. Това за семеен автомобил означава 20 или повече години. - говорим за първо или второ поколение батерия със само 70кВт/ч капацитет в голяма кола.

Проблемът в електромобилите не е в цената или надеждността и дълговечността, те са налице. Проблемът, е че се нуждаем от двоен капацитет на батериите.

Колкото до надеждността, много зависи от употребата, първите 63АМГ масово излизаха от употреба между 30 и 60.000 км, просто защото се караха като влакчето на Дисниленд. След това разбрахме, че главите на този мотор живеят само 200.000. Много по-късно, тоест, някой успя да мине 200.000 без да потроши мотора от даване на газ.
В Модел Х например даже и мотори не трошат, а цепят предните носачи, защото показват на цялата рода и после целият квартал как вдига 100 за 3 секунди, по няколко пъти всеки ден.

https://insideevs.com/news/554187/424000-mile-tesla-models-review/

Ако приемем днешните цени на киловат от около 150$ (в реалността се говори са около 100$, но няма официални данни), най-голямата батерия на лек автомобил е тази на Лусид - около 118 киловат часа, това са около 30.000 лева.
При днешната плътност от около 290 ват часа на кг, това прави 407 килограма само за клетките на батерията без корпуса, кабелите и охлаждането, които накуп не струват повече от няколкостотин долара и са 100% рециклируеми. Имаме 400 кг батерии и 225 кг корпус и хардуеър.
Тези 400 кг батерии струват Около 90 долара на киловат само за активната химическа част, катод, анод, електролит, сепаратори и т.н.
Самата направа на отделните батерийки струва около 10 долара на киловат.
Корпусите, магазинаж, корпоративни разходи и разбира се някаква печалба струват между 1 (един) долар и 20-30 долара.

Съвсем реалистично е да се очаква, че след 2025-та замяната на батерия ще струва в рамките на 30 долара на киловатчас или около 3.000 долара за 100 кВт/ч батерия. По днешни цени. По тогавашни ще е по-евтино.

Сега за водорода.
Спрете с този водород, това е повече от абсурдно!
Нямаме достатъчно електричество за да захраним електромобилите. Зеленият водород изисква между 3 и 4 пъти повече електроенергия. Такова количество електроенергия е напълно невъзможно да бъде произведено и доставено. Държави като България ще имат нужда от допълнителни между 2 и 8 гигаватчаса инсталирани постоянно работещи мощности в енергетиката за да поемат електротранспорт. Най-вероятно 8 от които гарантирано постоянно да работят поне 4. И тези мощности трябва да бъдат като минимум зелени, тоест атомни и възобновяеми.
С масови водородни автомобили говорим за 16 гигаватчаса работещи нон стоп. - абсурд.

При луксозните автомобили с цена от около и над 100.000 лева нещата са напълно приключили за ДВГ, просто електрическите еквиваленти дори днес излизат под наполовина като цена при всички подобряване на абсолютно всички параметри. - това включва по-лесна, евтина и проста поддръжка и много по-малко повреди.
При по-евтините и масови автомобили нещата са по-изравнени, като електромобилите пак са по-добри и по-евтини в крайна сметка.

Страници: [1] 2 3 ... 64