Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 433
1
Тунинг и шосейните коли са баламска работа.

Много се кефя на тази статия:
https://www.caranddriver.com/reviews/comparison-test/a40399204/2022-bmw-m240i-vs-2021-ford-mustang-mach-1-vs-2023-nissan-z-vs-2022-toyota-gr-supra-30-compared/?src=socialflowFBCAD&utm_source=facebook&utm_medium=social-media&utm_campaign=socialflowFBCD

Мустанга ги би в теста... С гуми 305 отпред и 315 отзад  ;D
По-веселото, е че при тегло от около 1.8 тона, дори тези гуми не влизат в параметрите за площ и дължина на контактното петно и за сплескване на борда, например като на по-лека кола с по-малки джанти и повече борд на гумата. За параметри като на бегачката от твоя клип не говорим.
И победителя от един куп сериозни спортни коли прави... 1.06g в завой... Само че това е кръгово, а не динамичен завой, където като му се заклати туловището и...
Тойота Ярис на хубави гуми и с малко по-твърди пружини също ще направи 1.06g, както естествено и моя Мустанг с повечко гуми, че той е толкова твърд, че възмущава собственици на АМГ-та.
Още като излезе Нисан ГТР Корвет и Вайпър набързо се преобуха и го напляскаха на змейка, кръгово, спиране и ускорение до 200. Както и един Мустанг и едно Камаро, които набързо се качих на 305 гуми.
И шосейните коли са до тук.

Бегачките правят по 1.8g, а някои и до 3, говоря за автомобили, които все още приличат на коли.

Карай, цели пътя и се вози!

2
Уважаеми съграждани, горивата са скъпи, защото ЕС и САЩ нямат достатъчно рафиниращи мощности. По тази причина търсенето им е високо и съответно на пазарен принцип и цената. Всеки, който Ви обяснява друго е шарлатанин и/или за пореден път бърше задникът на политиците от ЕС и САЩ за да не им бъде потърсена сметка за застрашаване на националната сигурност.
Няма рафиниращи мощности, защото сме затворили рафинерии или поне мощностите за дизел.
Затворили сме рафинерии или поне мощностите за дизел, защото от известно време Русия изнася и дизел, логично, по-скъп рафиниран продукт е, наред с петрола и го прави и за ЕС и за САЩ. Около 50% от дизела на тези пазари по-точно.
Сега от февруари Русия вече не изнася рафинирани продукти, а ние нямаме достатъчно рафиниращи мощности.
Информацията естествено е от САЩ, където все още обществото има някакви съпротивителни сили да изнася такава информация.
Никой не може да свали цените при това търсене на услугата по две причини:
1. Ще го пребият с пари да му купуват услугата и цената пак ще се вдигне, казва се пазар;
2. Рафинериите имат оптимален капацитет на ефективност, а в момента са претоварени и са над него.

- Защо нямаме диверсификация на доставчиците? Иран, Сирия и Венецуела нещо взеха да ни стават симпатични. - все пребити от САЩ конкуренти на Русия.
- Защо допуснахме напълно предотвратима война?
- Защо си промиваме мозъците с пропаганда и си налагаме мразячество?
- Защо такива елементарни въпроси не се задават на политическите елити?
- Защо няма обществена дискусия на докладите изнесени в конгреса на САЩ, че зелените са финансирани от лобисти захранвани с офшорни руски милиарди? - същите, които ни попречиха да развием собствените си находища.
- Защо няма обществена дискусия, че правим зелена сделка и парижко споразумуние при отсъствие на нова технология в енергетиката и един монополен доставчик на енергоносители, който на всичко отгоре е единствената причина отбранителния ни съюз да съществува, тоест потенциален враг?
- Защо не е отчетено, че основни доставчици на оборудване за ВЕИ енергетика са Китай, САЩ и Япония? Тоест ще правим независима от бившото СССР енергетика с оборудване от явните им съдружници, от скритите им съдружници и от Япония, които са първи приятели на скрития партньор. Даже и на двамата скрити партньори.
- Защо идеологията ни не е претворена в актове и закони, които не дразнят нормалният интелигентен човек? Или пък приложена?
- Защо няма паднало правителство по тези причини?
- Защо народите на ЕС и САЩ нямат подобни теми в дневният си ред? Тоест, ние сме нечувствителни към остра безотговорност, некомпетентност и международни лобита и клиентелизъм, които водят до война, смърт, омраза, разделение, бедност, глад, инфлация, рецесия, несправедливост, демонизиране, корупция, кражби, лъжи, пропаганда?
Браво! Да си ръкопляскаме!

П.П. Индия и Китай обаче имат достатъчно рафиниращи мощности, затова купуват евтин руски петрол и ни продават скъпи горива. В момента.
По същество Европа се самосанкционира.

3
Carspotting / Re: Carspotting-Ежедневие
« -: Юли 05, 2022, 11:13:40 11:13 »
това малкото Tazaro ли му е марката?
Скоро видях такова в центъра, много симпатично. Пак е химическа тоалетна на колела. 25 коня, 14-15кВтч и струва 23.000 евро, което вече е несериозно.

4
405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви, когато го гледахте за първи път и коя година беше това?

->Не пускайте видеото, а си спомнете и споделете.

-> Не четете и коментарът ми по-надолу.*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

И така.
Първо, струваше ни се фантастично и невъзможно бързо.
Автомобилът изглеждаше като космически кораб. Опитвахме се да отгатнем дали е 4х4 и как и защо се пързаля. Опитвахме се да отгатнем колко надува по буст метъра на таблото.
Струваше ни се извънземно всичко, както и страшно опасно.
Аз лично имах големи опасения дали няма да се счупи. Нещо да се откърти, да скъса полуоска, да прегрее, как се охлажда. Въобще всякакви такива въпроси.

По-интересното, е че ни се струваше, че никога не можем да караме така. Екстраполирахме усещанията и опита си зад волана на шосейни автомобили от 80-те към това каране.

Тоест, били сме/бил съм по-слабо информиран, но и по-голям реалист.
Естественото ни вътрешно разбиране за автомобилите много ясно е разграничавало машините, които използваме за задоволяване на транспортните си нужди от чисто състезателни пилоти в чисто състезателни автомобили. Имали сме по-трезва представа и за собствените си възможности.

Та за какво говорех.
В днешно време е напъплиха една паплач от самозванци, експерти можачи и значи, обикалят по медиите и каналите, "тестват", "съпоставят" и дават експертни заключения, коя от коя шосейна кола е по-утра твърда, директна, мега бърза и завиваща и т.н.
Автомобилните запалянковци масово си вярват, не че са Ари Ватанен, а че са Марио Андрети, като седнат в БМВ-то.

То тежи два тона на гуми 35-та серия, които дават адекватни петно, геометрия и сходимост по магистралата при +/- 2° отклонение за завиване.
Развлекателната индустрия и автомобилната мода страшно се извратиха, а заедно с тях и публичното възприятие за автомобил.
Запомнете: уличните автомобили на улични гуми завиват с до 1g, важи за Тойота Ярис и за Порше 911 и за Мустанг.
Автомобилът за по пътищата трябва да бъде комфортен, което включва и тих, да можеш да чуваш своите и чуждите мисли, мощен, относително бърз и приятен за каране, не на последно място икономичен и ефективен за класа си или реално приемлив точно за Вас. Трябва и да не се чупи.
Средната възраст на автомобилите в ЕС и САЩ е 12-14 години, средният годишен пробег е 12-14.000 км, а едни от най-дълго задържащите се при първият си собственик автомобили постигат 10.5-11 години.

Следователно, ако вземем критериите отзад-напред, то тестовете трябва да се провеждат на като минимум 8 до 11 годишни автомобили, за да знаем дали този автомобил ще ни позволи да го експлоатира ме и да му се радваме  колкото ние желаем. Съответно за новите модели това е невъзможно, затова трябва да се тестват не от 0 до 100.000, а от 120-140.000 нагоре, което съответства на десетина години семейна употреба. Ами ако след 10 години искаме да използваме колата си на 175.000 км още толкова? Все пак тя струва колкото една вила.

Задължително трябва да се знае колко износоустойчивост е вградена в изделието автомобил.
След това идва икономията на гориво, която трябва да бъде реално приемлива. За един 9-12 или 12.5 общо средно 100 октана е супер, друг се мръщи на под 5 с 95 остана и леко съжалява, че не е взел дизела... Реален тест с реално нормално каране за лична употреба.
Комфорта в днешно време трябва да бъде на супер високо ниво. Съвременна кола да Друса и подскача е недопустимо, както и да шуми по какъвто и да било начин.
114, 123, 124, Ауди 100, Опел Рекорд и Сенатор и дори Волга бяха уважавани и харесвани автомобили не за друго, а защото возеха добре и вътре имаше място. Скоростта беше някакъв добавен бонус, който не беше много важен, качването на бул. Черни връх с 80 беше събитие от ранга на лунапарк. По магистралата се караше със 120-130. Хубаво беше колата да може да изпреварва движещи се с 60-80, защото каращите по-бързо не ги изпреварваха. То и сега е така.
Возия, място в купето, удобни седалки, багаж, тишина. Шибидах. Шибидаха беше нещо супер яко и то не защото е климатик за бедни, а защото е супер яко. Прозрачният покрив също, особено като се отваря.

Тази простотия да се ползват пътищата за имитиране на състезателно каране, да се лети и да се тероризира с мигане в лявата лента не съществуваше в разбиранията на нормалните автомобилисти. Даже такова поведение беше скандално и немислимо.

В крайна сметка и в днешно време, меренето на ключове се извършва в кръчмата.

5
Хората си го карат по 55-60 км.


6
С колата по стария път от Лозенец до Нестинарка развивам над 50 км/ч не повече от два-три пъти, а мога и без хич.
Сега гледах товарната със същото задвижване като на моята й дават 55 км/ч.

7
И така, малко размишления за експлоатацията...

Максимална постоянно консумирана мощност - 2000W
Максимална дълговременна консумирана мощност - 1.200W

Капацитет на батерията - 2.4кВтч

Скорост/Време/Пробег:
При 2kW - 40 км/ч / 1.2 часа / 48км.

При 1.2kW - 30-35 км/ч / 2 часа 60-70км.

При 600W - 24 км/ч / 4 часа / 96 км.

Цикли на геловата олово-кисела батерия 200 до над 1.000, продавачът твърди 600-700.
Един цикъл е 100-0-100% Soc.
Живот на геловата батерия при стайна температура и поддържане на висок заряд-20-25 години. На този живот може да се разчита при поддържане на заряд над 50% и избягване на високи температури и бързо зареждане.

Съответно пробегът при тези условия става 24/35/48 км.
Соларния панел е с мощност 220 вата, приемаме 200. Това означава зареждане със скорост 2/3/4 км/ч или за 3-4 часа плажуване ще се възвърне заряд да изминава не на 6 до 16 км.
Разстоянието от Лозенец до Нестинарка е 9.6 км и се изминава с около 20 км/ч за 20-30 минути или с 12-15% разряд, които ще се възстановят за по-малко от 2 часа.
Разстоянието до плаж Перла е 14 км, като има неприятна отсечка от моста на Китен до авто гарата, която минава по главният път. Средната скорост ще бъде 25 км/ч и ще се изхаби максимум 25-30% от батерията или към 800 вата.
Очевидно за няколко часа зарядът ще се възстанови почти напълно, а батерията е достатъчна обратното пътуване да започне веднага.

Така няма сценарий при който батерията да пада под 50% или пробега да не ми е достатъчен.
Даже от Перла може да се продължи до Беглик Таш (19км общо) и от там до южния див плаж на устието на Ропотамо - общо 23 км в посока. Нещото ще се справи дори без солар и с максимална скорост.

Докато 100-0-100% са 1 цикъл, то 100-59-100% са около 0.2 цикъла, да не кажа и 0.1. А 100-70-100% са 0.05 цикъла.

8
Спира прилично. Като му се натегнат жилата ще спира още по-добре.

Това за рикшата всеки ми го казва.

9
При съвсем тихо слушане по начало субективно баланса се променя. Но не би трябвало да е чак толкова.

Играй си с ватата.

Като сложиш филтър и на баса и пуснеш средата ще се промени пак.

10
Не линейно окачване, което е по-стегнато при малки нива. Кривите на слуха на Флечър-Мунсуун. Сложил си по-големият порт.
Трябва да се поправят като сложиш филтър, индуктивността на баса има малко добавено съпротивление.
Много вата, може да го изяжда.
Типа на ватата също е от значение.

11
Избрах малко по-различен модел.

Има 5 батерии общо 60V и 36 или 38 Ач или общо 2.2-2.4kWh
Без товар клетките са 12.95-12.96V

Мощността е неизвестна, може би 2kW, може би 3kW, може би повече, първата една педя тръгва плавно, след това чак усетих облегалката в гърба си. Върви пре-задоволително.

Стабилно направена, ръчката на газта е много прецизна и солидна.
Има три багажника. Този под задната седалка е много голям.
На задната седалка могат да седнат двама като мен.

Тази, която гледах първоначално просто е малка за моите нужди.

В комплекта има и навес със фотоволтаик, стъкло и чистачка.
Сигурно ще си го сложа. Колкото и да е грозен.

Само не разбирам, защо европейските и американските фирми не правят такива.

12
Понеже батериите са няколко свързани последователно, идва ми наум да им се мери напрежението и съответно да им се установява %SOC по отделно.
Вероятно ще се нуждаят от балансиращ самостоятелен заряд от време на време.
Също така ако си намеря отделни зареждащи модули, които да могат да зареждат всяка батерия съмостоятелно няма да е лошо.

Звучи като добър DIY проект.

Това, че са оловно-киселинни изобщо не ме притеснява. Едно време камион четата за доставка в центъра на София, както и тези за поддръжка на озеленяването бяха електрически с точно такива батерии и караха по над 20 години. Имаше за доставки, за боклук от градинките и цистерни за поливане. Още се чудя защо бяха малки с двойни задни гуми и гигантски диференциали като от ЗиЛ.

13
https://telstar.bg/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8/OFFROAD-%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9C%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%90-%D0%95%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%90-%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9A%D0%90-TS-350-7-NEW-2000W-25AH/

Цената е колкото хубав велосипед.
Батериите са оловно кисели гелови. 700 цикъла живот.
Пробегът е над 50 км. Приемаме 50.
Приемаме, че от един заряд няма да вадим повече от 25 км.
Това прави 17.500 км...

10 годишният ми електрически велосипед е на 369 км, а си го ползвам всеки ден до баничарницата, бакалията и до плажа. Същият представлява все по-голям интерес за три годишното ми дете, даже два пъти се вози на багажника и сега иска всеки ден. Естествено отказвам. Затова се налага да се обзаведа с друго превозно средство за на село. Тук за кола е доста неприятно, задръстено, има и дупки.

15.000 км ще ги правя поне 10 години.

Животът на добре поддържана оловна батерия е 25 години при нормална стайна температура и умерени заряд и разряд.

Така че за целите за вила нещото е перфектно.

Развива до 35 км/ч и се води помощно превозно средство, не се нуждае от регистрация.

Казаха, че доста добре дърпа, защото е през редуктор.

14
Баста е по-вярна.
ЕДЖ може да бъде направен верен, като окачиш ОБ на стойка и да има 4 отворени ръба.

Като го прочетеш няколко пъти ще го разбереш.

Може би ти се губи какво е 4pi, 2pi, 1pi, 1/2pi и 1/4pi пространство.
Прочети.
Жокер: висящи от тавана, на пода, до стена, в ъгъл...

15
Че то и моят телефон пука от ютуб, като го пусна през блутут към съвместното ни изделие с Янев.

Страници: [1] 2 3 ... 433