Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
2
Carspotting / Re: Carspotting-Ежедневие
« Последна публикация от zlatkoo - Днес в 09:27:11 am »
След справка с гугъл, да това е. На мен по скоро ми направи впечатление окраската, и това, че е без номера. Пък и комбинацията с Астъна.
3
Всичко свързано с автомобила / Re: 405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви?
« Последна публикация от Toshko - Юли 06, 2022, 12:22:29 12:22 »
Тунинг и шосейните коли са баламска работа.

Много се кефя на тази статия:
https://www.caranddriver.com/reviews/comparison-test/a40399204/2022-bmw-m240i-vs-2021-ford-mustang-mach-1-vs-2023-nissan-z-vs-2022-toyota-gr-supra-30-compared/?src=socialflowFBCAD&utm_source=facebook&utm_medium=social-media&utm_campaign=socialflowFBCD

Мустанга ги би в теста... С гуми 305 отпред и 315 отзад  ;D
По-веселото, е че при тегло от около 1.8 тона, дори тези гуми не влизат в параметрите за площ и дължина на контактното петно и за сплескване на борда, например като на по-лека кола с по-малки джанти и повече борд на гумата. За параметри като на бегачката от твоя клип не говорим.
И победителя от един куп сериозни спортни коли прави... 1.06g в завой... Само че това е кръгово, а не динамичен завой, където като му се заклати туловището и...
Тойота Ярис на хубави гуми и с малко по-твърди пружини също ще направи 1.06g, както естествено и моя Мустанг с повечко гуми, че той е толкова твърд, че възмущава собственици на АМГ-та.
Още като излезе Нисан ГТР Корвет и Вайпър набързо се преобуха и го напляскаха на змейка, кръгово, спиране и ускорение до 200. Както и един Мустанг и едно Камаро, които набързо се качих на 305 гуми.
И шосейните коли са до тук.

Бегачките правят по 1.8g, а някои и до 3, говоря за автомобили, които все още приличат на коли.

Карай, цели пътя и се вози!
4
Мислите ми бяха подобни, само че за Делта интеграле, Ауди S1, Селика. Ето и едно видео, много добре споделя Филип накрая сравнението с много мощните тунингколи.
https://youtu.be/lnxTtzH5GAc?t=1425
5
Политически дискусии и статии / Ето защо горивата са скъпи
« Последна публикация от Toshko - Юли 06, 2022, 10:18:37 10:18 »
Уважаеми съграждани, горивата са скъпи, защото ЕС и САЩ нямат достатъчно рафиниращи мощности. По тази причина търсенето им е високо и съответно на пазарен принцип и цената. Всеки, който Ви обяснява друго е шарлатанин и/или за пореден път бърше задникът на политиците от ЕС и САЩ за да не им бъде потърсена сметка за застрашаване на националната сигурност.
Няма рафиниращи мощности, защото сме затворили рафинерии или поне мощностите за дизел.
Затворили сме рафинерии или поне мощностите за дизел, защото от известно време Русия изнася и дизел, логично, по-скъп рафиниран продукт е, наред с петрола и го прави и за ЕС и за САЩ. Около 50% от дизела на тези пазари по-точно.
Сега от февруари Русия вече не изнася рафинирани продукти, а ние нямаме достатъчно рафиниращи мощности.
Информацията естествено е от САЩ, където все още обществото има някакви съпротивителни сили да изнася такава информация.
Никой не може да свали цените при това търсене на услугата по две причини:
1. Ще го пребият с пари да му купуват услугата и цената пак ще се вдигне, казва се пазар;
2. Рафинериите имат оптимален капацитет на ефективност, а в момента са претоварени и са над него.

- Защо нямаме диверсификация на доставчиците? Иран, Сирия и Венецуела нещо взеха да ни стават симпатични. - все пребити от САЩ конкуренти на Русия.
- Защо допуснахме напълно предотвратима война?
- Защо си промиваме мозъците с пропаганда и си налагаме мразячество?
- Защо такива елементарни въпроси не се задават на политическите елити?
- Защо няма обществена дискусия на докладите изнесени в конгреса на САЩ, че зелените са финансирани от лобисти захранвани с офшорни руски милиарди? - същите, които ни попречиха да развием собствените си находища.
- Защо няма обществена дискусия, че правим зелена сделка и парижко споразумуние при отсъствие на нова технология в енергетиката и един монополен доставчик на енергоносители, който на всичко отгоре е единствената причина отбранителния ни съюз да съществува, тоест потенциален враг?
- Защо не е отчетено, че основни доставчици на оборудване за ВЕИ енергетика са Китай, САЩ и Япония? Тоест ще правим независима от бившото СССР енергетика с оборудване от явните им съдружници, от скритите им съдружници и от Япония, които са първи приятели на скрития партньор. Даже и на двамата скрити партньори.
- Защо идеологията ни не е претворена в актове и закони, които не дразнят нормалният интелигентен човек? Или пък приложена?
- Защо няма паднало правителство по тези причини?
- Защо народите на ЕС и САЩ нямат подобни теми в дневният си ред? Тоест, ние сме нечувствителни към остра безотговорност, некомпетентност и международни лобита и клиентелизъм, които водят до война, смърт, омраза, разделение, бедност, глад, инфлация, рецесия, несправедливост, демонизиране, корупция, кражби, лъжи, пропаганда?
Браво! Да си ръкопляскаме!

П.П. Индия и Китай обаче имат достатъчно рафиниращи мощности, затова купуват евтин руски петрол и ни продават скъпи горива. В момента.
По същество Европа се самосанкционира.
6
Carspotting / Re: Carspotting-Ежедневие
« Последна публикация от Toshko - Юли 05, 2022, 11:13:40 11:13 »
това малкото Tazaro ли му е марката?
Скоро видях такова в центъра, много симпатично. Пак е химическа тоалетна на колела. 25 коня, 14-15кВтч и струва 23.000 евро, което вече е несериозно.
7
Общ Аудио Раздел / Re: Въпрос за sample rate и bit depth
« Последна публикация от lordoff - Юли 04, 2022, 11:28:08 11:28 »
Чудех се, къде съм срещал описание на съвсем базова diy реализация на ЦАП с интерфейса на JLSound :-)
Here Go: https://www.vtadiy.com/home/otheraudioprojects/a-diy-jlsounds-usb-dac/

За протокола, борда им с АК4493, който предлагат като ЦАП, всъщност е по-скоро за мониторинг и измерване на XMOS интерфейса.
Но успешно се ползва и за самостоятелна работа.

Edit: борда им с АК4493 е нещо много хубаво, но май ще остане само в "мокрите ни сънища". Забравих тъжния факт, че кризата за чипове
засегна първо заводите на AsahiKasei.
Така че... отиваме на лов за стари ЦД плеери с хубави ЦАП-ове вътре, като PCM1704, PCM63 и т.н. (то не са много в категорията "т.н.").
Като временно решение. Колко временно, един Господ знае. :-(
8
Всичко свързано с автомобила / 405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви?
« Последна публикация от Toshko - Юли 01, 2022, 04:21:20 16:21 »
405 Т16, Ари Ватанен, какви бяха мислите Ви, когато го гледахте за първи път и коя година беше това?

->Не пускайте видеото, а си спомнете и споделете.

-> Не четете и коментарът ми по-надолу.*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

И така.
Първо, струваше ни се фантастично и невъзможно бързо.
Автомобилът изглеждаше като космически кораб. Опитвахме се да отгатнем дали е 4х4 и как и защо се пързаля. Опитвахме се да отгатнем колко надува по буст метъра на таблото.
Струваше ни се извънземно всичко, както и страшно опасно.
Аз лично имах големи опасения дали няма да се счупи. Нещо да се откърти, да скъса полуоска, да прегрее, как се охлажда. Въобще всякакви такива въпроси.

По-интересното, е че ни се струваше, че никога не можем да караме така. Екстраполирахме усещанията и опита си зад волана на шосейни автомобили от 80-те към това каране.

Тоест, били сме/бил съм по-слабо информиран, но и по-голям реалист.
Естественото ни вътрешно разбиране за автомобилите много ясно е разграничавало машините, които използваме за задоволяване на транспортните си нужди от чисто състезателни пилоти в чисто състезателни автомобили. Имали сме по-трезва представа и за собствените си възможности.

Та за какво говорех.
В днешно време е напъплиха една паплач от самозванци, експерти можачи и значи, обикалят по медиите и каналите, "тестват", "съпоставят" и дават експертни заключения, коя от коя шосейна кола е по-утра твърда, директна, мега бърза и завиваща и т.н.
Автомобилните запалянковци масово си вярват, не че са Ари Ватанен, а че са Марио Андрети, като седнат в БМВ-то.

То тежи два тона на гуми 35-та серия, които дават адекватни петно, геометрия и сходимост по магистралата при +/- 2° отклонение за завиване.
Развлекателната индустрия и автомобилната мода страшно се извратиха, а заедно с тях и публичното възприятие за автомобил.
Запомнете: уличните автомобили на улични гуми завиват с до 1g, важи за Тойота Ярис и за Порше 911 и за Мустанг.
Автомобилът за по пътищата трябва да бъде комфортен, което включва и тих, да можеш да чуваш своите и чуждите мисли, мощен, относително бърз и приятен за каране, не на последно място икономичен и ефективен за класа си или реално приемлив точно за Вас. Трябва и да не се чупи.
Средната възраст на автомобилите в ЕС и САЩ е 12-14 години, средният годишен пробег е 12-14.000 км, а едни от най-дълго задържащите се при първият си собственик автомобили постигат 10.5-11 години.

Следователно, ако вземем критериите отзад-напред, то тестовете трябва да се провеждат на като минимум 8 до 11 годишни автомобили, за да знаем дали този автомобил ще ни позволи да го експлоатира ме и да му се радваме  колкото ние желаем. Съответно за новите модели това е невъзможно, затова трябва да се тестват не от 0 до 100.000, а от 120-140.000 нагоре, което съответства на десетина години семейна употреба. Ами ако след 10 години искаме да използваме колата си на 175.000 км още толкова? Все пак тя струва колкото една вила.

Задължително трябва да се знае колко износоустойчивост е вградена в изделието автомобил.
След това идва икономията на гориво, която трябва да бъде реално приемлива. За един 9-12 или 12.5 общо средно 100 октана е супер, друг се мръщи на под 5 с 95 остана и леко съжалява, че не е взел дизела... Реален тест с реално нормално каране за лична употреба.
Комфорта в днешно време трябва да бъде на супер високо ниво. Съвременна кола да Друса и подскача е недопустимо, както и да шуми по какъвто и да било начин.
114, 123, 124, Ауди 100, Опел Рекорд и Сенатор и дори Волга бяха уважавани и харесвани автомобили не за друго, а защото возеха добре и вътре имаше място. Скоростта беше някакъв добавен бонус, който не беше много важен, качването на бул. Черни връх с 80 беше събитие от ранга на лунапарк. По магистралата се караше със 120-130. Хубаво беше колата да може да изпреварва движещи се с 60-80, защото каращите по-бързо не ги изпреварваха. То и сега е така.
Возия, място в купето, удобни седалки, багаж, тишина. Шибидах. Шибидаха беше нещо супер яко и то не защото е климатик за бедни, а защото е супер яко. Прозрачният покрив също, особено като се отваря.

Тази простотия да се ползват пътищата за имитиране на състезателно каране, да се лети и да се тероризира с мигане в лявата лента не съществуваше в разбиранията на нормалните автомобилисти. Даже такова поведение беше скандално и немислимо.

В крайна сметка и в днешно време, меренето на ключове се извършва в кръчмата.
9
Електромобили и Хибриди / Re: Електрическа триколка ще си купувам
« Последна публикация от Toshko - Юни 28, 2022, 11:02:50 11:02 »
Хората си го карат по 55-60 км.

10
Електромобили и Хибриди / Re: Електрическа триколка ще си купувам
« Последна публикация от Toshko - Юни 27, 2022, 05:01:17 17:01 »
С колата по стария път от Лозенец до Нестинарка развивам над 50 км/ч не повече от два-три пъти, а мога и без хич.
Сега гледах товарната със същото задвижване като на моята й дават 55 км/ч.
Страници: [1] 2 3 ... 10