Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Зимно Плетиво

Страници: [1]
1
Мода и домашно дизайнерство / Какво е Кашмир
« -: Октомври 11, 2023, 09:25:55 21:25 »
Да Ви обясня какво е кашмир. Това е пух, тоест долния слой от руното на определени породи кози - Ангорска, Кашгора или Донска коза. Горния слой от руното на тези кози или е мохер, или е неизползваем.
Кашмир не е вид или порода, а стандарт за дебелина и качество.
Кашмира се преде в прежда тип worsted, тоест гладка, но същият пух може да се изпреде и woolen, тоест пухкава прежда, когато вече не е класически кашмир, а goat down прежда или кози пух. От кози пух се изработват жренбургските шалове и плетени изделия, както и изделията на майсторите от столицата на козите Урюпинск, който се намира в поречието на река Дон.
Кашмира е гладко изпредено (worsted) влакно от калиброван кози пух. Много видове вълна от кози могат да покрият стандарта за кашмир.
Ако на нещо пише, че е от кашмир, то не е непременно наистина кашмир, ако ще да има съответните етикети и да е скъпо. Трябва да има брилянтен блясък какъвто и цвят да е, а на опип да е като коприна. - за всички, които гордо се спретват в някое лесно завалящо се прилепнало блузе и си мислят, че носят кашмир. Отделните кози влакна имат по-добри механични свойства от висококачествена стомана.

И да, гъзария е.

Само че това е такъв тип гъзария, грижа за себе си и комфорт - тактилен и климатичен. За околните гъзарията идва от цвета, кройката и модела. Цената при тези изделия е по логаритмична скала според много фактори.

2
За този сезон създадохме два нови модела, мъжка и детска жилетка.
Кройката е тип яке с единствено изменение, че мъжкият модел плетено зимно яке е с леко изразена V-образна форма и долния ластик е по тялото тип бомбер. Дължината е средна - около 80 см, в случая на мисок мъж пада малко по-надолу от ханша.

Заниманията ни с плетива и дизайн вече са почти само хоби за лична употреба. Ето защо този път решихме да опитаме да направим модел от най-хубавите, което означава и най-скъпите, прежди до които имахме лесен достъп. Началото на проекта беше през октомври 2022 г., след около месец имахме модел, в началото на декември купихме преждата, която е 3 килограма за двете изделия, а остатъка е много малко. Около средата на декември успяхме да завършим изработването на всичката необходима нишка, което правим по наш уникален процес и започна плетенето. Преждата необходима за тези две изделия е около 2.5 километра, съответно средното тегло на преждата от отделните цветове е около 80 метра за 100 грама. Като се има предвид, че част от състава е пухкава алпака с дълъг косъм, дебелината на нишката е относително по-голяма от класическата комбинация 2х нишки 100г./200м. (което прави 100г./100м.)
Въпреки привидно дебелата прежда, изделията са изплетени на игли по-малки от 5мм.

Процесът на подготовка на преждата отнема около седмица по няколко часа на ден и един цял уикенд.
Цената на преждата от магазина, тоест без допълнителната обработка е около и над 1.000 лева.
На последните две снимки можете да видите за какви количества прежда става дума и това не е всичката.
Купихме си и няколко вида хастар, но в крайна сметка се спряхме на десен с анимационни герои. Няма да посочваме цената на хастара, защото така или иначе няма повече от същия. Редно е обаче в изделия в които е вложен толкова ентусиазъм да се използват качествени материали на нужното ниво.
Цената на плетенето. Няма да разкрием точната цена, защото всеки се пазари различно, но подчертаваме, че към момента минималната заплата в България е 780 лева, а двете изделия се изработват от опитен майстор за около две седмици или половин работен месец. Ориентировъчно е редно майстора да получи поне половината на това възнаграждение чисто.

До тук без логистиката, без около 25-30 часа правене на преждата да е готова за плетене сумата и без никакво възнаграждение за дизайн например, което е работа извършвана на компютър с много проби, еталони, пробване на цветови комбинации със снети реални цветове и т.н., тоест още не малко часове, сумата, която пряко трябва да бъде платена се приближава плътно до 2.000,00 лева. Тоест, освен въпросната сума за да се изработи такова изделие е необходимо допълнително някой да работи още около 60 часа.

Понеже е вече хоби ще поразсъждаваме още малко по въпроса за цената. Реалната цена да се произведе такава плетена жилетка е около 3.000 лева, само че това е кост, а не цена на която някой би се разделил с подобна вещ, било то и производител. Екип от дизайнер и майстор плетач може да произведе две такива изделия на месец. За да има смисъл цялото начинание крайната цена трябва да бъде минимум 3.000 евро и то при поръчка на достатъчно количество от магазин или търговец, който да ги реализира, тоест това е B2B ФЗЦ (фабрично-заводска цена). При това, като се отчете издръжка на помещение, различни разходи и т.н., то дори при наглед високата цена от 3.000 евро печалбата е доста по-малка от 50%. Може да Ви се струва много, но отбелязвам отново, че бутиковите изделия са в малки серии или напълно уникални единични бройки и за да съществуват те струват толкова. Разбира се е редно при такава структура на цената плетачката също да участва в печалбата.
Какво могат да Ви купят 3.000 евро в Италия? Между 1 и 2 броя къси и леки плетени блузки на топ марките. В общият случай дюс или машинен жакард. потребителските качества като нежна материя, пускане на косми, износоустойчивост и т.н. няма да бъдат по-добри със сигурност. Дизайнерските марки от втория ешелон продават блузки и щилетки за между 700 и 1.200 евро, така че можете да се обзаведете с дизайнерско плетиво и на такава цена. Само че и италианските марки и H&M продават много подобни плетива изработени от машинно тъкан/плетен плат със съдържание на мохер, вълна и полиамид или акрил. Рядко някои марки пускат ръчно плетени изделия, като по правило те са плетени за между един и три дни, съответно са на големи игли и от много дебела прежда съответстваща на поне 3х 100г./200 м. или иначе казано 100г./65м. на игли от порядъка на 8-10мм. Тези, които имам предвид продават в ниска ценова категория около 500 евро за нова колекция и 250 на разпродажба. Само че изделието съдържа около 10 пъти по-малко бримки и е плетено от свободно теглени три нишки или машинно изработена дебела прежда. Тоест, то съдържа прежда за 35-40 евро и между 1 и 3 дневни надници. Коста е до 100 евро, а ФЗЦ съответно 150-200, защото е в много по-голяма серия.

Всички тези обяснения не са за да Ви убеждавам в нещо, а за да знаете какво означава бутиково изделие от висок клас изработено специално за Вас.
Това е форма на себеуважение и грижа за себе си. Разбира се ако нямате толкова големи възможности, че да отделите такава сума за ръчно плетиво, Вие все още можете да си направите хубав плетен подарък.
1.5 килограма хубава, но не бутикова, италианска или норвежка, прежда струва до 150 лева - това е необходимото количество за жилетка или пуловер голям размер в две нишки 100/200. Поръчвате да се изплете на по-малки игли и изрично посочвате да не Ви го кардират или разресват.
Цената за изплитане на такова изделие ще бъде в рамките на 200 лева, възможно и под 150.
Така че е напълно възможно да се сдобиете с ръчно плетена дреха и в рамките на около 300-400 лева. От Вас се изисква да предоставите размери и кройка на изделието. Съветвам Ви просто да вземете размерите на дреха, която Ви стои добре. Колкото повече детайли дадете на плетачката, по-нагоре говоря за мастори в мъжки род, но истината, е че плетачките са жени, толкова по-точно ще бъде изпълнението. Плетачките са гениални и уникални по своему, затова е удоволствие да се общува с тях, но те не са дизайнери. Дизайн може да прави човек, който не е обременен с подробностите на производството. Хубаво е да имате предвид, че изделията в две нишки са дебели, стоят стабилно и в размерите трябва да се предвидят допълнителни допуски за да стори дрехата добре и да пада по тялото спокойно. Така или иначе, направите ли поне един полу-успешен проект, няма да останете само с него, няма да се разпростирам в съвети прекалено, творческият процес е едно от най-приятните неща.

И така, от много време не бяхме правили нов проект, а преди това се опитвахме да правим хоби-бизнес с плетива, поради което никога до сега не сме използвали толкова скъпа и качествена прежда. Ако не броим една дамска жилетка от 7 вида кид мохер и още няколко проекта.

Публикацията в Инстаграм: https://www.instagram.com/p/CoZgSfOsyp0
Текст:


Цитат
Новият модел #плетена #жилетка - #яке с прежда от #schachenmayr - Германия, #dropsyarns - Норвегия, #lanagatto - Италия и #Alize - Турция използвахме не по-малко от 7 нишки различни видове #алпака #кидмохер и #мохер някои съдържат #коприна други #вълна трети #мерино моделът е мъжки има и детска версия.
Естествените материи в изделието са алпака, мохер, кид мохер, мерино, вълна и коприна. Носещите нишки са найлон, акрил и полиамид, където не е коприна разбира се. Това прави 9 вида материи в състава, като алпаката е два вида, тоест общо 10 вида натурална прежда. Важно е да се отбележи, че при тези видове прежда носещите нишки, които са синтетични са вътре в преждата. Всичко, което се допира до тялото, докосва се и се вижда е от изброените естествени материи.
Резултатът надмина очакванията ни.
Жилетката, по-точно плетеното яке, има минималко хало от пух и това е целен ефект. Независимо, че е изработено от двата вида мохер и алпака с най-дълъг косъм (наред с допълнителни нишки от други видове алпака и кид мохер) направихме така, че тъканта на плетивото да бъде минимално пухкава и да си остане такава. Комфорта е абсолютно същият, практичността е безкрайно по-голяма. На снимката халото е подчертано повече отколкото се възприема на живо.
#mohair #mohaircardigan #mohaircoat #kidmohair #mohairkidsilk #alpaca #dropsmelody #knitted #knittedsweater #knittedcardigan

В следващи публикации ще Ви разкажем повече за хоби дизайна на плетива и другите ни текущи занимания.

3
Елегантни и екстравагантни модели зимни плетива за 2019/2020-та година

Здравейте,
Продължавам предишната тема https://penkiller.com/index.php/topic,1841.0.html с актуалните модели за сезона.

Ръчното плетиво от висококачествени прежди като алпака, мерино, ангора, мохер и дори от козина на норка не само се завърна през последните 4-5 години, но и претърпя огромен бум.
Предлагащите ръчно плетиво сега са повече от всякога, плетачки от Русия и Украйна най-после заеха своето място на пазара на ръчно изработени облекла. Има плетачки предлагащи изделия от всички скандинавски страни, Англия и цяла Европа.
Насищането на пазара обаче задължително води и до неговата промяна.
Промяната естествено е че цените тръгнаха надолу и в момента са невъзможно ниски. Изделия направени от над килограм прежда струваща минимум 80-100 лева ако е от най-евтината се предлагат на цени около и малко над 100 евро. При положение, че повечето европейски и български продавачи не са занаятчийте, които плетат, а просто лица в най-добрия случай, а често и обикновени търговци. Качеството също се влияе, за да се плете по-бързо се използват по-дебели прежди и по-дебели игли за плетене. Едно хубаво изделие отнема между 3-4 и 15 дни да се изплете, а минималната работна заплата в България е над 500 лева. 15 дни, при това по-дълги от нормалното са 3/4 от работния месец, тоест в цената на изделията трябва да бъде включена като минимум 3/4 от минималната работна заплата, което са почти 400 лева или 200 евро. Дори за много прост и лесен модел, който се плете за 4 дни възнаграждението не би трябвало да бъде под 80-100 лева, колкото вземат плетачките предлагащи тази услуга на пазара.
Очевидно, е че никой не работи без печалба и не прави подаръци. Следователно, изделията с цена около 100 евро или са плетени на машина на каквато у нас никой не работи, или за труда е платено обидно и не морално малко на пенсионер, какъвто е масовият случай.
Хубавото, е че пред потребителите има алтернатива на нискокачествените и евтини "ръчни" плетива и тя се предлага вече на практика от цялата световна модна индустрия, от H&M, които имат невероятни предложения за между 70 и 140 лева за наистина качествени и красиви плетива:
https://www2.hm.com/bg_bg/productpage.0690498002.html - цвят мента в 80%, купих си го за около 70 лева с доставката, налични са и розово и жълто, но с малко по-нисък процент на мохер. Модела и качеството не се отличават по нищо от ръчно плетиво
https://www2.hm.com/bg_bg/productpage.0552604004.html - малко по-скъп, но изключително качествен и елегантен, купих го веднага щом излезе още през 2017-та година на по-висока цена, но всяка стотинка си заслужава
Зара имат пухкави пуловери от ефектна изкуствена прежда, които също са много приятни и красиви.
Дори големите италиански дизайнери имат много предложения за екстравагантни и луксозни пуловери от космато плетиво, но цените при тях са от над 1000 до 5-6.000 евро, повечето са ръчно плетени.

Това което ме накара да пусна тази тема и което е много важно са китайските предложения за пухкави пуловери от луксозно плетиво с косъм.
Китайците са създали огромно количество модели във всички възможни цветове. Имам винтидж дълга жилетка в тъмно бордо от прежда от норка, много е близка като качества и опип до ангората, но е по-качествена и малко по-красива. китайските производители предлагат и много модели от прежда от норка наред с ангорските пуловери и доста по-малко плетива от мохер.
Но какви прекрасни модели само, не можем да ги пренебрегнем като качествена и достъпна алтернатива на по-грубите и недодялани ръчни плетива на съмнителни цени, които заливат пазара.
Заповядайте подбора на красиви и елегантни модели, който направих за Вас:
https://www.aliexpress.com/item/32948999325.html?src=criteo&albslr=230195245&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&src=criteo&albch=remarketing&acnt=BG&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d415a86b9e405398b16927414ec18b5_1564564102_32948999325

https://www.aliexpress.com/item/32730139286.html?src=criteo&albslr=201740228&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&src=criteo&albch=remarketing&acnt=BG&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d415a86b9e405398b16927414ec18b5_1564564102_32730139286

https://www.aliexpress.com/item/32907392822.html?spm=a2g0o.detail.1000060.2.4990699cHb8rMp&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=24760845-f066-493e-a465-9fe6fcb201b4

https://www.aliexpress.com/item/32942279873.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.4990699cHb8rMp&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=24760845-f066-493e-a465-9fe6fcb201b4

Красив модел с машинна бродерия от цветя: https://www.aliexpress.com/item/4000030933274.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb&algo_expid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb-49&btsid=f66ec42d-087d-474f-b0a0-b9235754d752&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Романтичен модел в розово подходящ за млади момичета: https://www.aliexpress.com/item/33004270856.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb&algo_expid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb-21&btsid=f66ec42d-087d-474f-b0a0-b9235754d752&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Класика с апликации: https://www.aliexpress.com/item/33034300813.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.75e322cddVZelX&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=1d79f913-57dc-49b9-92d3-7c52bb45704f

Безапелационна красота с малини: https://www.aliexpress.com/item/33039444409.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=ff50786b-120a-4d73-afd4-49483a369547&algo_expid=ff50786b-120a-4d73-afd4-49483a369547-28&btsid=8be1bc5d-9526-4ce8-a628-1843423827e4&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Класически изчистен модел от прежда от норка в много цветове: https://www.aliexpress.com/item/32888921421.html?spm=a2g0o.detail.1000014.43.36727331zCcYuA&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.132444.000000000000000&scm_id=1007.13338.132444.000000000000000&scm-url=1007.13338.132444.000000000000000&pvid=2f9c234e-5ee0-4be3-a036-b259028714d5

Класически роментачен бял мохер с цветя: https://www.aliexpress.com/item/33002522749.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=1aa053bb-da30-4502-8719-9609c7c93163&algo_expid=1aa053bb-da30-4502-8719-9609c7c93163-57&btsid=5d4962b8-76af-46c1-bbe4-fbe286b86600&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Класика в черно подходяща за дами със самочувствие и стил: https://www.aliexpress.com/item/33000044864.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.719398cf3ST5Nx&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=209a2b1d-d77e-4ced-abe8-0cc5eb31ca05

Прекрасна жилетка в зелено, една от най-скъпите, но и една от най-качествените и красивите, кашмир от норка с изваден косъм: https://www.aliexpress.com/item/33002253714.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=696d7cc3-3f5e-4858-b9e0-27d002274c81&algo_expid=696d7cc3-3f5e-4858-b9e0-27d002274c81-5&btsid=567986fc-4d6b-47f7-ad48-ee16917634f0&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Екстравагантно и красиво в жълто: https://www.aliexpress.com/item/32719976970.html?src=criteo&albslr=223510604&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albch=remarketing&acnt=BG&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d40530ea17c77c9b3469b0f77b05546_1564496654_32719976970

Класическо изчистено керемидено палто: https://www.aliexpress.com/item/32896570177.html?src=criteo&albslr=223510604&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albch=remarketing&acnt=BG&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d4052a3bc31d205cb2019ec12701332_1564496547_32896570177

Страхотно лилаво: https://www.aliexpress.com/item/32619126352.html?src=criteo&albslr=119105977&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albch=remarketing&acnt=BG&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d404e5e9a877be749153b0dada99e6f_1564495453_32619126352

Прекрасна бяла жилетка с качулка: https://www.aliexpress.com/item/32888576073.html?spm=a2g0o.detail.1000014.5.692e2fa9x9x4ka&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.132444.000000000000000&scm_id=1007.13338.132444.000000000000000&scm-url=1007.13338.132444.000000000000000&pvid=3f55da7a-685e-4953-8b45-9f2f4d5cf7b4

Френска класика в мента: https://www.aliexpress.com/item/32948999325.html?spm=a2g0o.detail.1000014.7.692e2fa9x9x4ka&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.132444.000000000000000&scm_id=1007.13338.132444.000000000000000&scm-url=1007.13338.132444.000000000000000&pvid=3f55da7a-685e-4953-8b45-9f2f4d5cf7b4

Страницата на BathLee: https://www.aliexpress.com/store/3682007?spm=a2g0o.detail.1000061.1.6d877c63Rx392G има много други производители.

Ако искате просто винтидж класика, e-bay предлага страхотни неща точно в момента: https://www.ebay.de/itm/VTG-Ladies-Unbranded-Blue-Mohair-Applique-Lined-Cardigan-Size-Large-t20/372657074198?hash=item56c417b016:g:FPkAAOSwJ7Rb8-kW

Бял мохер с апликации: https://www.ebay.de/itm/VTG-Ladies-Unbranded-Cream-Brown-Leaf-Applique-Mohair-Cardigan-Size-Large-75F/283466891513?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20160323102634%26meid%3De90fac463fb34463baea798be229b102%26pid%3D100623%26rk%3D5%26rkt%3D6%26sd%3D372657074198%26itm%3D283466891513%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100623.m-1


В заключение
Ръчното плетиво по поръчка или единичните бутикови модели трябва да бъдат разглеждани като подарък към себе си, а не като цена.
Цената при която не става въпрос за самоексплоатация или просто експлоатация започва от 250-300 евро, това е минимума при който всички логистични разходи са покрити, материала е от добро качество, възнаграждението на плетачката е платено и има някаква скромна печалба.
Толкова струва да облечете нещо създадено бримка по бримка, ред по ред с човешки ръце.
Дали трябва да притежавате и да носите ръчно изработена плетена дреха е въпрос на първо място на възможности, дали разполагате с 500 евро за тази цел или не. Ако отговора е да, трябва да си отговорите на още един въпрос, дали имате потребност да изразите себе си и да се поглезите с нещо наистина качествено или не. Ако отговорът и на този въпрос е положителен, трябва да намерите някой който вече има готов модел или да си измислите модел и да възложите на някого да го изработи. При измислянето на модел бъдете много внимателни, не всеки има нужните способности да създава дрехи за хора, още по-малко са тези способни да направят модел на красива и използваема дреха. Трябва да намерите дизайнер или плетачка, които могат да Ви обърнат нужното внимание и да отделят нужното време да вникнат в изискванията Ви и не на последно място да ги изпълнят.
В случай, че се колебаете, но все пак искате да притежавате красив пухкав пуловер за следващият хладен период от годината, то продължете да се колебаете за големия разход за ръчно изработен уникален или бутиков модел и си купете плетиво от H&M или от Китай, аз си купувам, някои са показани в тази тема: https://penkiller.com/index.php/topic,1959.0.html моделите са абсолютно използваеми и красиви, подхождат на съвременния стил и начин на живот. Все пак не всяка жена има къде да носи скъпи бутикови зимни дрехи за много студено време дори да разполага със средствата. По-ефирните модели решават този проблем, защото лесно се комбинират с връхна дреха и носенето им на закрито при условие, че отоплението не е много издуто е допустимо.
От друга страна уникалните дрехи могат да се колекционират и дори да се предават от поколение на поколение.
И накрая, начина по който изглежда жена със скъпа и качествена дреха е несравним, дори да се оглежда само в огледалото или да я облече веднъж по не съвсем подходящ повод.

4
Презентация на пуловери и плетива от мохер

Представям Ви моите модели от вълна и мохер
Мохерът е преждата, която се прави от вълната на ангорските кози.
Като вид прежда тя спада към вълнените прежди, а като клас се причислява към най-високият клас прежди.
Космите от руното на ангорската коза имат изключителни качества. Мохера още е наричан диамантеното влакно заради здравината си, която е по-голяма от на стоманена нишка със същият диаметър. Мохера е прозрачен и бляскав, боядисва се много добре и придава на цветовете уникални преливащи оттенъци. Дрехите от мохер са изключително топли, като същевременно не запарват, защото отделят топлината от тялото. През лятото пък държат хладно, защото позволяват на въздуха да циркулира около тялото.
Дрехите изплетени от мохер са дрехи с настроение, защото изглеждат различно в различните части от денонощието. Видът им се влияе също и от влажността и температурата на която са изложени. Тези промени са бавни, но забележими и дрехата от мохер изглежда различно всеки път, когато я погледнете.
Мохерът е изключително здрав и естествено еластичен, не гори и не се цапа. състои се основно от кератин, което е протеин разпространен в козината, вълната, рогата и кожата на бозайниците. Люспичките на влакната са много по-малко развити отколкото на овчата вълна, затова мохера не се степва като вълната и не дразни кожата като нея.
Влакната на ангорската коза са приблизително 20 до 40 микрона в диаметър, като мохера от първите стригания се казва бебешки мохер и е около 13 микрона. С възрастта на животните, влакната на козината им стават по-дебели. Това, което използваме за плетене на дрехи е мохер от млади животни. Мохера на възрастните животни се използва за тъкане на по-груби платове подобни на дънковия плат.
Интересен факт за вашия форум ще бъде, че повечето автомобилни гюруци са направени от мохер. От мохер се правят също и ленти за ски, килими и плат за мъжки костюми.
Мохера има близка по име луксозна прежда и това е преждата от ангорски зайци. По-възрастните плетачки наричат тези прежди "ангора" без значение, дали е мохер, ангора или нещо друго, което след кардиране вади косъм. Ангората е много по-различно влакно и се добива от ангорски зайци, а не от ангорски кози. Ангората е още по-топла от мохера, защото влакната са кухи, но механичните качества на тази прежда са много по-лоши от на мохерната. Изделията от ангора се скубят повече, по-нежни са и имат всички недостатъци като вълнените, но при тях те са още по-силно изразени. Дрехите от мохер са почти вечни, мохера не се степва, не се изтрива и не се разтегля, на практика имате дреха изплетена от много мека и приятна стомана.

Преждата има тежест бих казала над 90% в ефекта и качествата на крайното изделие. Мохера винаги е смесен със синтетични влакна, които му придават технологичност и пригодност за работа. Комбинациите на мохер с вълна са много красиви и приятни, но вълната пък привнася някои от собствените си недостатъци. Класиката е мохер с акрил или мохер с два вида добавки, като акрил и коприна или акрил и найлон или коприна и найлон. На прежди с по-малко от 75% мохер не трябва да се гледа сериозно. При цената на преждите и труда за изработване на изделията не си заслужава да се обсъждат прежди с под 80% съдържание на мохер. Има изключения като технологични прежди при които синтетиката е 50%, но е въведена като носител около който има усукани дългокосмест мохер и вълна.
наличието на висок процент мохер все още не е гаранция, че ще получите впечатляващо и красиво изделие. При употреба на непозната прежда задължително се купува първо само едно кълбо и се плете достатъчно голяма проба, която се кардира и се разглежда, дали отговаря на очакванията Ви за пухкавост и външен вид.
На едри куки и единично се плете само специални обемни плетки и дебела прежда до 200м/100 г., 220м/100 г. вече е тънка за единично на куки 5 мм. и се плете двойно слабо пресукано.

Първите пет снимки са на пуловер от тройна нишка от е-бей, две нишки са зелена прежда, една е тъмно синя.

Получило се е уникално. Самият модел не е нищо особено освен, че има 33 сантиметрово поло, ластиците и завършването са обикновени, плетката е права. Преждата е невероятна, зеленото английски мохер 83%, а синьото най-вероятно е Ярн Арт коктейл. Английската прежда я крият и твърдят, че е от затворена фабрика и вече не се произвежда. Най-вероятно е местен слабо известен производител.

На следващо място са два много свежи мохерни пуловера за ски и свободно време, които направих за клиенти момиче и момче.
Материала е Ализе Ню Мохер, двойна нишка на 5 мм игли плетено стегнато. Пуловерите са добре кардирани.Когато пуловера е чисто нов и кардиран пуска много косми, трябва да се реши няколко пъти и да се мине с прахосмукачка. След пране отново е необходимо ресане и смучене, след едно ресане и едно пране и ресане и прахосмукачка мохера пуска по-малко косми от качествена ангора, която нищо не може да я спре да пуска косми.показах палитра от цветове на преждите на клиентите:

Вижте в снимките има още комбинации.
Те си избраха коралово-неоновата комбинация и сиво-синята, която по мнението на всички ни се оказа по-добра.
Напрамихме тест с модел с цветовете от мохерната прежда -


И избрахме преждата неонов и коралов мохер-


Следващият модел, който ще Ви представя е дамска дълга жилетка от мохер жилетка направена от ето такива цветя -

За пробата детайла е кардиран, но крайното изделие остана не кардирано.

Страници: [1]