Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Зимно Плетиво

Страници: [1] 2
1
Мода и домашно дизайнерство / Какво е Кашмир
« -: Октомври 11, 2023, 09:25:55 21:25 »
Да Ви обясня какво е кашмир. Това е пух, тоест долния слой от руното на определени породи кози - Ангорска, Кашгора или Донска коза. Горния слой от руното на тези кози или е мохер, или е неизползваем.
Кашмир не е вид или порода, а стандарт за дебелина и качество.
Кашмира се преде в прежда тип worsted, тоест гладка, но същият пух може да се изпреде и woolen, тоест пухкава прежда, когато вече не е класически кашмир, а goat down прежда или кози пух. От кози пух се изработват жренбургските шалове и плетени изделия, както и изделията на майсторите от столицата на козите Урюпинск, който се намира в поречието на река Дон.
Кашмира е гладко изпредено (worsted) влакно от калиброван кози пух. Много видове вълна от кози могат да покрият стандарта за кашмир.
Ако на нещо пише, че е от кашмир, то не е непременно наистина кашмир, ако ще да има съответните етикети и да е скъпо. Трябва да има брилянтен блясък какъвто и цвят да е, а на опип да е като коприна. - за всички, които гордо се спретват в някое лесно завалящо се прилепнало блузе и си мислят, че носят кашмир. Отделните кози влакна имат по-добри механични свойства от висококачествена стомана.

И да, гъзария е.

Само че това е такъв тип гъзария, грижа за себе си и комфорт - тактилен и климатичен. За околните гъзарията идва от цвета, кройката и модела. Цената при тези изделия е по логаритмична скала според много фактори.

2
Циклама Delight част 2

Защо е важно преждата да се обработи и да се навие по удобен за плетене начин?

Вижте първата снимка.
Инстаграм, където можете да реагирате и коментирате по-бързо и лесно:
https://www.instagram.com/Cozy Knitwear
"Циклама Delight" - продължение
Ключ:
- отляво, 100 г./200м. #Ализе #Мохер Класик
- отдясно, 142г./200м. Ализе Мохер Класик, плюс #Газал Супер #КидМохер само 43 грама, а обема е четирикратен.
- ОТДОЛУ, всички косми, които иначе щяха да се лепят по всичко и всички около Вас... Пардон! 1/8-ма част от космите, които пуловерът Ви щеше да пуска. Всъщност по-малко, тези са които падат лесно, а след тях пускат още. Не и като се положи нужното старание при подготовката на преждата, плете се на малки игли и изделието се обработи грамотно когато е готово.

5 бобини по 142 грама = 4 часа. Това са само 3 нишки и е правено по съкратената процедура.

Обърнете внимание още веднъж на отстранените от преждата свободни влакна. Всяка една прежда за ръчно плетиво се държи по този начин и има свободни влакна, които постепенно падат.

Ние не правим нищо кой знае колко сложно, единствено е трудоемко и енергоемко, повечето качествени винтидж изделия са изплетени именно от прежда подготвена по този начин. За съжаление в ръчните плетива има един голям почти 30 годишен период в който бяха пренебрегвани, затова пълната работна карта просто е забравена и не се прилага целия процес, който трябва да се изпълни за да се получи хубаво изделие с високи потребителски качества. До 80-те да се плете направо от кълбетата от магазина е било немислимо. Сега всички плетат така.
Цената, която плаща пазара в общият случай не покрива такива допълнителни занимания. Освен това трябват и машини, ноу-хау (което не е кой знае какво), пространство и освен време трябват и хора.

Заслужава да се отбележи, че 98% от прекрасните винтидж изделия на които все още се радваме не са плетени надомно като допълнителна работа за пансионери, нито някой е развивал широкомащабна търговия основана на такъв тип надомно производство. Плетивата, които вдъхновяват всички са плетени или на ръка в плетачески цехове или на специални плетачни машини, било ръчни, било автоматизирани с мотори и са сглобявани на ръка. Когато трябва да произведеш и продадеш 100 или 1.000 бройки, които после да бъдат носени без притеснение от много и различни хора няма как да пренебрегнеш който и да било аспект от дизайна, качеството, кройката и практичността.
През 80-те е имало правило, че качествен ръчно плетен пуловер струва колкото една средна заплата. Цената на преждата е била относително по-висока от сега, а дяла на материала в цената е бил значително под 50%, затова пък труда е включвал вече споменатите допълнителни дейности по подготовка и обработка преди и след плетенето, а кройките и конструкциите са били професионално направени. Машинно плетените и заводските изделия не са отстъпвали особено, но са били на около 1/2-ра от цената. Сега е обратното, машинно плетените изделия на големите марки струват колкото би трябвало да струват ръчно плетените бутикови изделия, а ръчно плетените се продават масово на цени, които будят сериозни въпроси как е възможно да не са на загуба.

Никой не се занимава с обработка на изделията след плетене извън (а. брутално "разчорляне" с влачене на гребени и четки или (б. пускане на изделията през машини, които правят практически същото. И двата процеса за "производство" на космати плетива отнемат от няколко минути до половин час и резултата е космато изделие с разрушена структура на и без това нежната прежда, падащи косми и което е най-лошото, космато хало, което се сплесква много лесно. Така насилствено разкосмените плетива поддържат пухкав и равномерен вид около 5 минути, почти нямате време за се снимате за Инстаграм с тях, докато някой ги пипне, облегнете се на нещо, седнете или облечете нещо отгоре. След тези 5 минути стават все по-сплескани и на фитили и предишното им очарование все повече се превръща в нещо с вид на гротескно употребен китеник.
Същевременно има толкова много винтидж изделия, които са пухкави и космати по 30-40 години, носят се по цял ден и изглеждат прекрасно.

3
Ще Ви държим в течение за следващия проект, който е значително по-бюджетен.

Инстаграм:
https://www.instagram.com/p/Co7rQpgse0z

Описание:

Заглавие: "Циклама Delight"  :) - дамски ръчно плетен цикламен пуловер.

1 килограм мохер Класик от Ализе и
400 грама кидмохер Газал (цялото име е Gazzal Super kid mohair 31% superwash merino fine, 47% super kid mohair) със съдържание на мерино и кидмохер. Преждите са купени от pleta.bg
Обща цена на преждата около 200 лева, от нея ще използваме около 800 г. мохер и 350 г кидмохер, общо 1.150 г./1.600м за дамска цикламена блуза в една нишка от специално комбинирана и обработена прежда. Възможно е се справим и със 700+300 грама.
Публикуваме този проект в развитие като алтернатива на супер скъпия бутиков направи си сам от предишната публикация за мъжкото плетено яке при който преждата струваше над 1.000 лева.
Можете да проявите грижа за себе си и да си направите уникален плетен подарък за общо зо 300 лева (да, ръчните плетива са скъпи) в което влизат прежда за 150 (ако пропуснете кид мохера или го добавите в само една нишка) и плетене за още толкова. Условието това да стане е самите Вие да станете дизайнер и конструктор на собствената си бъдеща дреха, да направите рисунка в мащаб с точни размери и детайли и да намерите кой да изпълни проекта Ви. Гарантираме Ви, че дизайна и поръчването на плетива е като някои други неща... без един плетен пуловер може, но само с един няма да останете.

Ако приложите и грамотно не разрушаващо сресване (кардиране) на изделието отвън и отвътре, резултатите наистина ще бъдат прекрасни.

Накрая добавяме малка част от запаса ни от прежди и цветове за шапки, шалове и други проекти.

На последната снимка са остатъците от цветовете за мъжкото и детското плетени якета, кид мохера, който участва в състава и съответния цвят готова прежда... както и много готови и домашно правени помпони за шапки за съответните цветове прежда.

За шапките и помпоните, които правим ще Ви разкажа в отделна публикация.

4
За този сезон създадохме два нови модела, мъжка и детска жилетка.
Кройката е тип яке с единствено изменение, че мъжкият модел плетено зимно яке е с леко изразена V-образна форма и долния ластик е по тялото тип бомбер. Дължината е средна - около 80 см, в случая на мисок мъж пада малко по-надолу от ханша.

Заниманията ни с плетива и дизайн вече са почти само хоби за лична употреба. Ето защо този път решихме да опитаме да направим модел от най-хубавите, което означава и най-скъпите, прежди до които имахме лесен достъп. Началото на проекта беше през октомври 2022 г., след около месец имахме модел, в началото на декември купихме преждата, която е 3 килограма за двете изделия, а остатъка е много малко. Около средата на декември успяхме да завършим изработването на всичката необходима нишка, което правим по наш уникален процес и започна плетенето. Преждата необходима за тези две изделия е около 2.5 километра, съответно средното тегло на преждата от отделните цветове е около 80 метра за 100 грама. Като се има предвид, че част от състава е пухкава алпака с дълъг косъм, дебелината на нишката е относително по-голяма от класическата комбинация 2х нишки 100г./200м. (което прави 100г./100м.)
Въпреки привидно дебелата прежда, изделията са изплетени на игли по-малки от 5мм.

Процесът на подготовка на преждата отнема около седмица по няколко часа на ден и един цял уикенд.
Цената на преждата от магазина, тоест без допълнителната обработка е около и над 1.000 лева.
На последните две снимки можете да видите за какви количества прежда става дума и това не е всичката.
Купихме си и няколко вида хастар, но в крайна сметка се спряхме на десен с анимационни герои. Няма да посочваме цената на хастара, защото така или иначе няма повече от същия. Редно е обаче в изделия в които е вложен толкова ентусиазъм да се използват качествени материали на нужното ниво.
Цената на плетенето. Няма да разкрием точната цена, защото всеки се пазари различно, но подчертаваме, че към момента минималната заплата в България е 780 лева, а двете изделия се изработват от опитен майстор за около две седмици или половин работен месец. Ориентировъчно е редно майстора да получи поне половината на това възнаграждение чисто.

До тук без логистиката, без около 25-30 часа правене на преждата да е готова за плетене сумата и без никакво възнаграждение за дизайн например, което е работа извършвана на компютър с много проби, еталони, пробване на цветови комбинации със снети реални цветове и т.н., тоест още не малко часове, сумата, която пряко трябва да бъде платена се приближава плътно до 2.000,00 лева. Тоест, освен въпросната сума за да се изработи такова изделие е необходимо допълнително някой да работи още около 60 часа.

Понеже е вече хоби ще поразсъждаваме още малко по въпроса за цената. Реалната цена да се произведе такава плетена жилетка е около 3.000 лева, само че това е кост, а не цена на която някой би се разделил с подобна вещ, било то и производител. Екип от дизайнер и майстор плетач може да произведе две такива изделия на месец. За да има смисъл цялото начинание крайната цена трябва да бъде минимум 3.000 евро и то при поръчка на достатъчно количество от магазин или търговец, който да ги реализира, тоест това е B2B ФЗЦ (фабрично-заводска цена). При това, като се отчете издръжка на помещение, различни разходи и т.н., то дори при наглед високата цена от 3.000 евро печалбата е доста по-малка от 50%. Може да Ви се струва много, но отбелязвам отново, че бутиковите изделия са в малки серии или напълно уникални единични бройки и за да съществуват те струват толкова. Разбира се е редно при такава структура на цената плетачката също да участва в печалбата.
Какво могат да Ви купят 3.000 евро в Италия? Между 1 и 2 броя къси и леки плетени блузки на топ марките. В общият случай дюс или машинен жакард. потребителските качества като нежна материя, пускане на косми, износоустойчивост и т.н. няма да бъдат по-добри със сигурност. Дизайнерските марки от втория ешелон продават блузки и щилетки за между 700 и 1.200 евро, така че можете да се обзаведете с дизайнерско плетиво и на такава цена. Само че и италианските марки и H&M продават много подобни плетива изработени от машинно тъкан/плетен плат със съдържание на мохер, вълна и полиамид или акрил. Рядко някои марки пускат ръчно плетени изделия, като по правило те са плетени за между един и три дни, съответно са на големи игли и от много дебела прежда съответстваща на поне 3х 100г./200 м. или иначе казано 100г./65м. на игли от порядъка на 8-10мм. Тези, които имам предвид продават в ниска ценова категория около 500 евро за нова колекция и 250 на разпродажба. Само че изделието съдържа около 10 пъти по-малко бримки и е плетено от свободно теглени три нишки или машинно изработена дебела прежда. Тоест, то съдържа прежда за 35-40 евро и между 1 и 3 дневни надници. Коста е до 100 евро, а ФЗЦ съответно 150-200, защото е в много по-голяма серия.

Всички тези обяснения не са за да Ви убеждавам в нещо, а за да знаете какво означава бутиково изделие от висок клас изработено специално за Вас.
Това е форма на себеуважение и грижа за себе си. Разбира се ако нямате толкова големи възможности, че да отделите такава сума за ръчно плетиво, Вие все още можете да си направите хубав плетен подарък.
1.5 килограма хубава, но не бутикова, италианска или норвежка, прежда струва до 150 лева - това е необходимото количество за жилетка или пуловер голям размер в две нишки 100/200. Поръчвате да се изплете на по-малки игли и изрично посочвате да не Ви го кардират или разресват.
Цената за изплитане на такова изделие ще бъде в рамките на 200 лева, възможно и под 150.
Така че е напълно възможно да се сдобиете с ръчно плетена дреха и в рамките на около 300-400 лева. От Вас се изисква да предоставите размери и кройка на изделието. Съветвам Ви просто да вземете размерите на дреха, която Ви стои добре. Колкото повече детайли дадете на плетачката, по-нагоре говоря за мастори в мъжки род, но истината, е че плетачките са жени, толкова по-точно ще бъде изпълнението. Плетачките са гениални и уникални по своему, затова е удоволствие да се общува с тях, но те не са дизайнери. Дизайн може да прави човек, който не е обременен с подробностите на производството. Хубаво е да имате предвид, че изделията в две нишки са дебели, стоят стабилно и в размерите трябва да се предвидят допълнителни допуски за да стори дрехата добре и да пада по тялото спокойно. Така или иначе, направите ли поне един полу-успешен проект, няма да останете само с него, няма да се разпростирам в съвети прекалено, творческият процес е едно от най-приятните неща.

И така, от много време не бяхме правили нов проект, а преди това се опитвахме да правим хоби-бизнес с плетива, поради което никога до сега не сме използвали толкова скъпа и качествена прежда. Ако не броим една дамска жилетка от 7 вида кид мохер и още няколко проекта.

Публикацията в Инстаграм: https://www.instagram.com/p/CoZgSfOsyp0
Текст:


Цитат
Новият модел #плетена #жилетка - #яке с прежда от #schachenmayr - Германия, #dropsyarns - Норвегия, #lanagatto - Италия и #Alize - Турция използвахме не по-малко от 7 нишки различни видове #алпака #кидмохер и #мохер някои съдържат #коприна други #вълна трети #мерино моделът е мъжки има и детска версия.
Естествените материи в изделието са алпака, мохер, кид мохер, мерино, вълна и коприна. Носещите нишки са найлон, акрил и полиамид, където не е коприна разбира се. Това прави 9 вида материи в състава, като алпаката е два вида, тоест общо 10 вида натурална прежда. Важно е да се отбележи, че при тези видове прежда носещите нишки, които са синтетични са вътре в преждата. Всичко, което се допира до тялото, докосва се и се вижда е от изброените естествени материи.
Резултатът надмина очакванията ни.
Жилетката, по-точно плетеното яке, има минималко хало от пух и това е целен ефект. Независимо, че е изработено от двата вида мохер и алпака с най-дълъг косъм (наред с допълнителни нишки от други видове алпака и кид мохер) направихме така, че тъканта на плетивото да бъде минимално пухкава и да си остане такава. Комфорта е абсолютно същият, практичността е безкрайно по-голяма. На снимката халото е подчертано повече отколкото се възприема на живо.
#mohair #mohaircardigan #mohaircoat #kidmohair #mohairkidsilk #alpaca #dropsmelody #knitted #knittedsweater #knittedcardigan

В следващи публикации ще Ви разкажем повече за хоби дизайна на плетива и другите ни текущи занимания.

5
Две интересни статии за плетивата от качествена вълна и внезапно настъпилият студен сезон:

Защо качественият пуловер трябва да бъде скъп: https://woman.bg/artoffashion/read/putyat-na-vulnata-ili-zashto-kachestveniyat-pulover-e-skup.49553.html по-точно казано от опит, пуловерът, който ще Ви върши работа, ще Ви кара да се чувствате добре и ще изглежда добре на Вас не може да не бъде скъп, защото е изработен от скъп материал по скъп и трудоемък начин в малко или само една бройка.
В същият ред на мисли, като любител на качествените плетива и очевидно създател на такива, едно от най-отблъскващите неща е плетена дреха с ниско качество или лош, самоцелен дизайн. Има обаче конфекция, която е много качествена и изглежда наистина добре, за сезоните между 2017 и 2020-та цените са грубо между 100 и 200 лева, около 140-160, понякога пускат разпродажби под 100 лева. - това са минималните ориентировъчни цени на които можете да купите качествена плетена дреха, която задължително ще бъде конфекция. Конфекцията може да бъде много хубава.

Малко за преждите: https://www.sinoptik.bg/news/vreme-za-...-topli-puloveri-5409

6
Списъка с качествена плетена конфекция от ангора и мохер продължава, защото тази година той е много дълъг.

Беязура или Бий Азура са нова марка с много атрактивни и достъпни предложения:
https://instagram.com/beyazura?igshid=2aflusvapgae
Тази инфлуенсърка ги представя, както и много марки подобни на тях:
https://instagram.com/the.la.way?igshid=gl6sy7okmn78
Дълга жилетка-палто от вълнена смес, отначало пишеха, че е автора, явно ги е страх от компаниите на природозащитниците: https://beyazura.com/collections/coats/products/long-oversized-cardigan
За 115 паунда е без пари, ще се облечете като лъскава модна инфлуенсърка живееща на хотел през цялото време.
Имат и кожени палта до 500-600 паунда, което е малко по-евтино от абсолютно същите модели по софийските магазини. Имайте предвид, че тези ивици от кожа разделени с лицева кожа не служат за нищо друго освен да Ви продадат палто направено от 1/2-ра от материала за нормално палто. Поне цената отговаря.
Разгледайте кашмирените палта с апликации от кожа с косъм, много приличат на изделията на Lassen, но са по-китайски и не са ръчно шити.

Никое ревю на плетена мода не може да мине без Гани (Ganni)
Цените без намаление са от 250 евро нагоре, а често минават и 500, използват качествени прежди и много мохер: https://www.ganni.com/en-bg/home
С Гани и Лорна Лукс (Lorna Luxe) е свързан един от първите ни модели. Тя посочва производителя в коментарите и то не във всяка публикация. Миналата година качи няколко десетки снимки с един определен модел плетен пуловер от мохер, дори го използваше за профилна снимка. Решихме, че си го е поръчала някъде и е уникален модел, много ни хареса и го изплетохме. Оказа се модел на Гани, който обаче е направен по популярен скандинавски модел за ръчно плетиво.
https://www.instagram.com/p/BegFHdSh6nh/?igshid=5e9gziwm6v6f нашия е по-хубав.
Lang yarns имат същия модел за който само преждата струва 500-600 лева, а цените на качествени ръчно изплетени образци достигат 2.000.
https://www.ganni.com/en-bg/search?q=Mohair
Цените в момента са до 389 евро, твърдят, че плетат на ръка в Италия. Доста едра плетка и дебела прежди, което обяснява твърдението, че един пуловер се прави само три дни.

Какво е по-хубаво от пуловер за 500 евро? Пуловер за 1.000 разбира се.
При ръчното плетиво без марка цената макар и висока трябва да бъде оправдана.
Много скъпия ръчно плетен пуловер задължително трябва да бъде направен от много скъпа прежда.
Вече споменахме Lang yarns при които 1.3 кг прежда, колкото са необходими за размер L в две нишки на малки игли, струва почти 600 лева. В същата ценова категория са например African Expressions от ЮАР, които имат невероятен кид мохер. Hayfeld yarns са една идея по-евтини и също имат много луксозен и качествен кралски кид мохер.
Повечето френски марки са бутикови и скъпи, като много от тях са и био и еко и се произвеждат от марки семейни ферми.
Белангор (Belangor) е марка ангорска прежда от Франция, която заслужава да бъде отбелязана.
Кид мохера и ангората са много тънки и леки прежди и позволяват да се плете в няколко нишки, като в 3-4 изделията са много ефирни, а може да се плете и в 5-7 и 10 без да е прекалено дебело. По този начин могат да се използват няколко различни вида прежди и различни цветове и да се получи уникално изделие с уникален вид, опип и качества.

7
Темата продължава тук за сезона есен-зима 2019/2020-та година: https://penkiller.com/index.php/topic,2452.0.html където ще кача и новите модели.

8
Елегантни и екстравагантни модели зимни плетива за 2019/2020-та година

Здравейте,
Продължавам предишната тема https://penkiller.com/index.php/topic,1841.0.html с актуалните модели за сезона.

Ръчното плетиво от висококачествени прежди като алпака, мерино, ангора, мохер и дори от козина на норка не само се завърна през последните 4-5 години, но и претърпя огромен бум.
Предлагащите ръчно плетиво сега са повече от всякога, плетачки от Русия и Украйна най-после заеха своето място на пазара на ръчно изработени облекла. Има плетачки предлагащи изделия от всички скандинавски страни, Англия и цяла Европа.
Насищането на пазара обаче задължително води и до неговата промяна.
Промяната естествено е че цените тръгнаха надолу и в момента са невъзможно ниски. Изделия направени от над килограм прежда струваща минимум 80-100 лева ако е от най-евтината се предлагат на цени около и малко над 100 евро. При положение, че повечето европейски и български продавачи не са занаятчийте, които плетат, а просто лица в най-добрия случай, а често и обикновени търговци. Качеството също се влияе, за да се плете по-бързо се използват по-дебели прежди и по-дебели игли за плетене. Едно хубаво изделие отнема между 3-4 и 15 дни да се изплете, а минималната работна заплата в България е над 500 лева. 15 дни, при това по-дълги от нормалното са 3/4 от работния месец, тоест в цената на изделията трябва да бъде включена като минимум 3/4 от минималната работна заплата, което са почти 400 лева или 200 евро. Дори за много прост и лесен модел, който се плете за 4 дни възнаграждението не би трябвало да бъде под 80-100 лева, колкото вземат плетачките предлагащи тази услуга на пазара.
Очевидно, е че никой не работи без печалба и не прави подаръци. Следователно, изделията с цена около 100 евро или са плетени на машина на каквато у нас никой не работи, или за труда е платено обидно и не морално малко на пенсионер, какъвто е масовият случай.
Хубавото, е че пред потребителите има алтернатива на нискокачествените и евтини "ръчни" плетива и тя се предлага вече на практика от цялата световна модна индустрия, от H&M, които имат невероятни предложения за между 70 и 140 лева за наистина качествени и красиви плетива:
https://www2.hm.com/bg_bg/productpage.0690498002.html - цвят мента в 80%, купих си го за около 70 лева с доставката, налични са и розово и жълто, но с малко по-нисък процент на мохер. Модела и качеството не се отличават по нищо от ръчно плетиво
https://www2.hm.com/bg_bg/productpage.0552604004.html - малко по-скъп, но изключително качествен и елегантен, купих го веднага щом излезе още през 2017-та година на по-висока цена, но всяка стотинка си заслужава
Зара имат пухкави пуловери от ефектна изкуствена прежда, които също са много приятни и красиви.
Дори големите италиански дизайнери имат много предложения за екстравагантни и луксозни пуловери от космато плетиво, но цените при тях са от над 1000 до 5-6.000 евро, повечето са ръчно плетени.

Това което ме накара да пусна тази тема и което е много важно са китайските предложения за пухкави пуловери от луксозно плетиво с косъм.
Китайците са създали огромно количество модели във всички възможни цветове. Имам винтидж дълга жилетка в тъмно бордо от прежда от норка, много е близка като качества и опип до ангората, но е по-качествена и малко по-красива. китайските производители предлагат и много модели от прежда от норка наред с ангорските пуловери и доста по-малко плетива от мохер.
Но какви прекрасни модели само, не можем да ги пренебрегнем като качествена и достъпна алтернатива на по-грубите и недодялани ръчни плетива на съмнителни цени, които заливат пазара.
Заповядайте подбора на красиви и елегантни модели, който направих за Вас:
https://www.aliexpress.com/item/32948999325.html?src=criteo&albslr=230195245&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&src=criteo&albch=remarketing&acnt=BG&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d415a86b9e405398b16927414ec18b5_1564564102_32948999325

https://www.aliexpress.com/item/32730139286.html?src=criteo&albslr=201740228&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&src=criteo&albch=remarketing&acnt=BG&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d415a86b9e405398b16927414ec18b5_1564564102_32730139286

https://www.aliexpress.com/item/32907392822.html?spm=a2g0o.detail.1000060.2.4990699cHb8rMp&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=24760845-f066-493e-a465-9fe6fcb201b4

https://www.aliexpress.com/item/32942279873.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.4990699cHb8rMp&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=24760845-f066-493e-a465-9fe6fcb201b4

Красив модел с машинна бродерия от цветя: https://www.aliexpress.com/item/4000030933274.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb&algo_expid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb-49&btsid=f66ec42d-087d-474f-b0a0-b9235754d752&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Романтичен модел в розово подходящ за млади момичета: https://www.aliexpress.com/item/33004270856.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb&algo_expid=ecc0e1f8-54f8-4603-8dd5-f07c6d3c7efb-21&btsid=f66ec42d-087d-474f-b0a0-b9235754d752&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Класика с апликации: https://www.aliexpress.com/item/33034300813.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.75e322cddVZelX&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=1d79f913-57dc-49b9-92d3-7c52bb45704f

Безапелационна красота с малини: https://www.aliexpress.com/item/33039444409.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=ff50786b-120a-4d73-afd4-49483a369547&algo_expid=ff50786b-120a-4d73-afd4-49483a369547-28&btsid=8be1bc5d-9526-4ce8-a628-1843423827e4&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Класически изчистен модел от прежда от норка в много цветове: https://www.aliexpress.com/item/32888921421.html?spm=a2g0o.detail.1000014.43.36727331zCcYuA&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.132444.000000000000000&scm_id=1007.13338.132444.000000000000000&scm-url=1007.13338.132444.000000000000000&pvid=2f9c234e-5ee0-4be3-a036-b259028714d5

Класически роментачен бял мохер с цветя: https://www.aliexpress.com/item/33002522749.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=1aa053bb-da30-4502-8719-9609c7c93163&algo_expid=1aa053bb-da30-4502-8719-9609c7c93163-57&btsid=5d4962b8-76af-46c1-bbe4-fbe286b86600&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Класика в черно подходяща за дами със самочувствие и стил: https://www.aliexpress.com/item/33000044864.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.719398cf3ST5Nx&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=209a2b1d-d77e-4ced-abe8-0cc5eb31ca05

Прекрасна жилетка в зелено, една от най-скъпите, но и една от най-качествените и красивите, кашмир от норка с изваден косъм: https://www.aliexpress.com/item/33002253714.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1ee21d27BYCn26&algo_pvid=696d7cc3-3f5e-4858-b9e0-27d002274c81&algo_expid=696d7cc3-3f5e-4858-b9e0-27d002274c81-5&btsid=567986fc-4d6b-47f7-ad48-ee16917634f0&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7%2Csearchweb201603_52

Екстравагантно и красиво в жълто: https://www.aliexpress.com/item/32719976970.html?src=criteo&albslr=223510604&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albch=remarketing&acnt=BG&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d40530ea17c77c9b3469b0f77b05546_1564496654_32719976970

Класическо изчистено керемидено палто: https://www.aliexpress.com/item/32896570177.html?src=criteo&albslr=223510604&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albch=remarketing&acnt=BG&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d4052a3bc31d205cb2019ec12701332_1564496547_32896570177

Страхотно лилаво: https://www.aliexpress.com/item/32619126352.html?src=criteo&albslr=119105977&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albch=remarketing&acnt=BG&albcp=lowerfunnel&device=pc&aff_platform=criteo&clickid=5d404e5e9a877be749153b0dada99e6f_1564495453_32619126352

Прекрасна бяла жилетка с качулка: https://www.aliexpress.com/item/32888576073.html?spm=a2g0o.detail.1000014.5.692e2fa9x9x4ka&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.132444.000000000000000&scm_id=1007.13338.132444.000000000000000&scm-url=1007.13338.132444.000000000000000&pvid=3f55da7a-685e-4953-8b45-9f2f4d5cf7b4

Френска класика в мента: https://www.aliexpress.com/item/32948999325.html?spm=a2g0o.detail.1000014.7.692e2fa9x9x4ka&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.132444.000000000000000&scm_id=1007.13338.132444.000000000000000&scm-url=1007.13338.132444.000000000000000&pvid=3f55da7a-685e-4953-8b45-9f2f4d5cf7b4

Страницата на BathLee: https://www.aliexpress.com/store/3682007?spm=a2g0o.detail.1000061.1.6d877c63Rx392G има много други производители.

Ако искате просто винтидж класика, e-bay предлага страхотни неща точно в момента: https://www.ebay.de/itm/VTG-Ladies-Unbranded-Blue-Mohair-Applique-Lined-Cardigan-Size-Large-t20/372657074198?hash=item56c417b016:g:FPkAAOSwJ7Rb8-kW

Бял мохер с апликации: https://www.ebay.de/itm/VTG-Ladies-Unbranded-Cream-Brown-Leaf-Applique-Mohair-Cardigan-Size-Large-75F/283466891513?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20160323102634%26meid%3De90fac463fb34463baea798be229b102%26pid%3D100623%26rk%3D5%26rkt%3D6%26sd%3D372657074198%26itm%3D283466891513%26pg%3D2047675&_trksid=p2047675.c100623.m-1


В заключение
Ръчното плетиво по поръчка или единичните бутикови модели трябва да бъдат разглеждани като подарък към себе си, а не като цена.
Цената при която не става въпрос за самоексплоатация или просто експлоатация започва от 250-300 евро, това е минимума при който всички логистични разходи са покрити, материала е от добро качество, възнаграждението на плетачката е платено и има някаква скромна печалба.
Толкова струва да облечете нещо създадено бримка по бримка, ред по ред с човешки ръце.
Дали трябва да притежавате и да носите ръчно изработена плетена дреха е въпрос на първо място на възможности, дали разполагате с 500 евро за тази цел или не. Ако отговора е да, трябва да си отговорите на още един въпрос, дали имате потребност да изразите себе си и да се поглезите с нещо наистина качествено или не. Ако отговорът и на този въпрос е положителен, трябва да намерите някой който вече има готов модел или да си измислите модел и да възложите на някого да го изработи. При измислянето на модел бъдете много внимателни, не всеки има нужните способности да създава дрехи за хора, още по-малко са тези способни да направят модел на красива и използваема дреха. Трябва да намерите дизайнер или плетачка, които могат да Ви обърнат нужното внимание и да отделят нужното време да вникнат в изискванията Ви и не на последно място да ги изпълнят.
В случай, че се колебаете, но все пак искате да притежавате красив пухкав пуловер за следващият хладен период от годината, то продължете да се колебаете за големия разход за ръчно изработен уникален или бутиков модел и си купете плетиво от H&M или от Китай, аз си купувам, някои са показани в тази тема: https://penkiller.com/index.php/topic,1959.0.html моделите са абсолютно използваеми и красиви, подхождат на съвременния стил и начин на живот. Все пак не всяка жена има къде да носи скъпи бутикови зимни дрехи за много студено време дори да разполага със средствата. По-ефирните модели решават този проблем, защото лесно се комбинират с връхна дреха и носенето им на закрито при условие, че отоплението не е много издуто е допустимо.
От друга страна уникалните дрехи могат да се колекционират и дори да се предават от поколение на поколение.
И накрая, начина по който изглежда жена със скъпа и качествена дреха е несравним, дори да се оглежда само в огледалото или да я облече веднъж по не съвсем подходящ повод.

9
Още три модела са качени в магазина:

Базов модел, сресан и пухкав бледо лилав пуловер от мохер:
https://www.etsy.com/listing/656126484/hand-knitted-fine-brushed-mohair-blend

Отново базов модел пуловер от мохер, този път не е сресан, но е от една луксозна прежда, която вече не се произвежда, 70% мохер:
https://www.etsy.com/listing/656146412/hand-knitted-luxury-mohair-sweater

И накрая едно страхотно поло за високи жени, 70% мохер, пак от спряната луксозна прежда, две нишки, специална обемна и еластична в хоризонталната равнина плетка, сресан по специална технология с минимум скубане, изтъняване и загуба на нишки:
https://www.etsy.com/listing/669998687/hand-knitted-fine-hand-brushed-two

Размера е идеален от 170 см слаба жена, какъвто е манекена до 182 75-80 кг с голям бюст.
Ръст 170 до 182, тегло 58 до 80 кг.

Сресването е със специални четки и специални движения, така се освобождават косъмчетата, но не се измъкват и не се нарушава целостта на преждата. Пуловера става заобиколен от финно и гъсто хало от косъмчета от мохер, които се хващат на снимка много трудно.

На последната снимка се вижда колко вълна пада при стандартно сресване на 600 г. пуловер - в ляво и колко е паднала при финното сресване на кафявото поло, което е направено от 1.3 кг прежда.

10
Продължение на снимките на поло от 70% мохер меланж...

За контакти, тук, през Етси или на е-мейл: mohair@ abv.bg

11
Имаме три нови модела в магазина, идват и още.

Поло пуловера излезе невероятен. От двойна нишка луксозен мохер 70%, която вече не се произвежда.

Зеления и червения са от италиански кид мохер и са много луксозни.
Има избор между закопчаване с цип или панделка, дали да са сресан/карирани, дали да имат апликации или цвете от мъниста и дали да имат хастар.
Червения е от най-малката и качествена прежда с която някога сме работили.

Зелен пуловер от кид мохер: https://www.etsy.com/listing/654764622/hand-knitted-super-fine-kid-mohair

Червен пуловер от кид мохер:
https://www.etsy.com/listing/654763030/hand-knitted-super-fine-kid-mohair

Червения пуловер е толкова мек, че е хлъзгав като коприна.

Бежово-черен меланж пуловер с поло от 70% мохер:
https://www.etsy.com/listing/668598105/hand-knitted-hand-brushed-two-strand
Стана невероятен.
Предназначението на толкова дебел и обемен пуловер от мохер е за свободното време и на открито.
Като го гледаме обаче ни внушава сериозност и е много елегантен. Затова трябва да го имате предвид за официално събитие на открито през зимата, особено с подходящо бижу. Плетен е на малко по-големи игли, стана много мек и приятен. Страхотно попадение с модел и прежда, изненада и за самите нас.

12
Още един модел пуловер, този път от сресан и пухкав Кид мохер.
Размера е около L.
Пуловера е изплетен ръчно от три нишки от два различни вида бял Кид мохер и е ръчно разресан (кардиран) след това.
Много тънък, лек и мек.
Косъмчетата са толкова финни, че трудно излизат на снимка.

https://www.etsy.com/listing/666842447/brushed-kid-mohair-hand-knitted-basic

13
Заповядайте и вторият модел в магазина ни в Етси:

https://www.etsy.com/listing/635255665/two-strand-three-mood-melange-hand

Пуловер от мохер с панделка, става на паднало рамо и на яка деколте.

14
Здравейте, плетените ви изделия, пуловери и жилетки от мохер и други качествени прежди вече ще могат да бъдат купени от Етси.
Заповядайте първата ми обява:
https://www.etsy.com/listing/621071986/hand-knitted-mohair-blend-sweater

Цената е по-ниска защото това е първата ми обява следващите от този модел а и от другите ще бъдат на по-високи цени.

Обяснявам за България, другаде вече се знае.
Едно такова изделие отнема около седмица да се изплете, а по-сложните отнемат две седмици. Съответно в цената трябва да бъде калкулирана 1/4 или 1/2 работна заплата. Дори заплатата да е минимална, това са съответно 125 до 250 лева за труд. Толкова струва да облечеш дреха на която всяка брънка е направена на ръка от друг човек. Труда на плетачките обаче не е най-ниско квалифицираният, напротив, следва да се заплаща поне по средното за страната възнаграждение, което вече е над 1.000 лева. Следователно в изделието, което виждате е вложен труд за 250 лева, отделно материали, моделиерство, логистика и други.

15
Споделям с Вас два нови модела комплект дамски и мъжки сиви пуловери от мохер с цветни кантове, които им придават спортен вид.
Дамския е в единична нишка около 180 м за 100 грама над 70% мохер.
Мъжкия е в двойна нишка 360 м за 100 грама, 78% мохер.

На някои от снимките се вижда плетивото преди и след кардиране. Не разресаните изделия също имат добър вид, което е доказателство за качеството на материала и изработката.
Извършваме и специална обработка в 4 стъпки против скубане и пускане на косми. Нашите плетива са сред най-малко пускащите и служещите се.
Мъжкото поло може да се носи наобратно, подгънато отвътре, което го прави по-малко обемно.

Температурите на които се препоръчва да бъдат носени са между +5 по Целзий и -20, като под -10 можете да облечете яке върху пуловера или да сложите термо бельо отдолу. За кратко може да се влиза на топло, защото специалното плетиво държи кожата суха.
Температурния комфорт е много голям в посочения диапазон не се усеща нито хладно нито топло, а една постоянна умерена атмосфера около тялото. Теглото на дрехата не се усеща.

Страници: [1] 2