Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 69
1
Ето как да спрете или поставите на пауза ъпдейтите, така че да не Ви се качи дефектен
https://pcguide.bg/kak-zabranim-avtomatichnoto-aktualizirane-windows-10/

2
В рамките на последния буквално календарен месец имаше не повече от 6-7 дни в които можеше комфортно да се кара лодка по южното черноморие. (юни-юли 2024 г.) Именно през тези дни на въртяхме досегашните 9:20 мото часа на новата ни малка лодка катамаран с 6 (шест) конски сили.
Както знаем, животът е радост и тъга, същото се отнася и до малките лодки.

Заданието, е че лодката трябва да може да се побере в гаража на вилата. Отначало идеята беше колесара да може да влезе по диагонал, но много бързо всичко изкристализира до вдигане на цялата лодка с телфер под покрива.
Също така от лодката се изискваше да може да се пуска и със и без колесар и на ръка без някакви свръх усилия.
Естествено всеки иска лодката му да е стабилна, затова е катамаран с твърдо помпащо се дъно.
Двигателя е най-лекия възможен - Сузуки 23 кг и 6 к.с. от 138 см3.

Цялата лодка Aqua Marina Air Cat 335 тежи 73 кг, като в това влизат тентата, котвата, въжето и 5л. туба с бензин, ако не се лъжа и надуваемото кресло или втората пейка също.
Тегла
Двигател 23 кг
Лодка 33.5 кг
Тоест, съвсем реалистично е да подкарате такава лодка със собствено тегло 67 кг с половин резервоар.
Разход
При до 150кг товар и до 8-10 км/ч или глисиране с 18-20 км/ч тази лодка харчи буквално около 1 л. бензин на час до 1 л. на 10 км, дори малко по-малко. Това разбира се е под условие, че не давате излишно много газ, което при лодките е непълно възможно. - запомнете последното изречение и си направете собствено проучване. Не искам по никакъв начин да пускам теми упътвания по мореплаване, тъй като не съм никакъв капацитет или и да съм нямам такива претенции.
За разхода на гориво, спокойно можете да стигнете от Лозенец до Перла (точно 10 км) с един резервоар, разбира се чинно препълнен, а може и да не Ви стигне, като и в двата случая ще сте се движили с една и съща скорост. Резервоара е с обем 1 л. преди да го препълните.

Наличието на вграден резервоар е една от причините да направя този избор на конфигурация.

Който е разсъждавал по темата "лодка" от гледна точка на практичност и ползваемост, но още не си е купил до тук сигурно чувства, че чете собствените си мисли.

Не искаме бъхтене, пускане, вадене, обслужване, скъп наем на пристанище, склад зимата и т.н.

Да видим какво се оказа както е планирано и какво се обърка в концепцията или ме изненада.

1. ТТХ
Максимална скорост без да глисира - 12 км/ч
Максимална скорост на глисаж в спокойно море с обща маса от порядъка на 225 кг (едър мъж, дете 25 кг и малко рибарски такъми) - 26 км/ч
Нормална скорост с 1/4-1/3 газ 8-9 км/ч, даже 10.
Максимална скорост с двама 100 кг възрастни и дете в леко развълнувано море: Не!  ;D - 10 км/ч с под половин газ и пак толкова с пълна газ само че шуми и гори повече.

Размери и капацитети
3.35м, много добра стабилност, много добро покритие на тентата, достатъчно пространство за възрастен и три деца или за двама възрастни и едно дете, побира дори надуваем фотьойл. (Като премахнете едната пейка)
Голяма товароносимост.

Двигател
Сузуки DF-6
6 к.с. от 138см3 при незнайно какви обороти. Дават 4750 до 5750 оборота скорост на въртене при пълна газ. Което обаче не означава, че прави 6 коня при 4750 оборота.
Степен на сгъстяване - неизвестна, изисква бензин 91 октана RON, вероятно е около 9:1.
Важно е да се отбележи, че мощностите на всички извънбордови двигатели от 80-те насам са мощност измерена на пропелера.
Ръчен стартер с въже
0.7 л. масло 10W-30 или 10W-40 задължително морско и със съответните одобрения;
Обикновена свещ.
Първо обслужване на 20 часа по книга. (А всъщност след 10 часа)
Разработване 10 часа по схема.
Точки за гресиране - три гресьорки и още сума ти места за гресиране и други.
Промиване след всяко каране в солена вода.

Лодката и мотора се сглобяват много лесно в гаражни условия.

Към лодката имаме големи транцови колела с помпащи гуми и голяма тента.
Монтираха ни ги от магазина Fishing Market. - супер услужливи, бързи, комуникативни и добре настроени към клиентите!

Цялата лодка се побра да едно пале с два кашона и още това-онова, добре стречовано, което попадна в гаража на вилата посредством братовчед ми, но можеше и със спедитор. Общото тегло с опаковките беше под 100 кг.

Цената е като на вече започващ да бъде приличен клас употребяван автомобил... А още не съм купил колесар. Като направя и това, цената ще е 1:1 като пластмасова лодка 20-40 коня на старо в прекрасно състояние с тента и още повече оборудване.
Смятам да престана да обръщам внимание на допълнително оборудване, въженца, неръждаеми карабинери, спасителни жилетки и т.н. мото часовник и разни други такъмчета, които просто нямат край, а още нямаме сонар и уоки-токи-та.

Поставени цели и постигнати цели
Лодката се пуска буквално с една ръка, превозва се с електрическа триколка и излиза на всякакъв бряг и плаж пак без усилие. Връзва се за шамандура.
Качва се под покрива на гаража и отдолу се паркира.
Побира достатъчно хора и багаж, включително плажни чанти и чадъри.
Посетени плажове:
Перла, Мечата Дупка, Корал, Централен Лозенец, Лозенец-Хасиенда (бивш Химимпорт), Оазис, Арапя, Царево - пристанище.
На всяко едно място е излизано на брега, сваляни са и са качвани пътници.
Ходено е на риболов един път.
Общ пробег около 105 км за 9 ч. и 20 мин. време на мотора и разход от порядъка на ~10-11 л. бензин 100 октана.
Хамалогията и разправиите са минимални, само промиване и завръзване и отвръзване на едно въже при превоза до рампата на пристанището.
Тези цели са постигнати на 100% кефа и лекотата се осъществиха, чак не мога да повярвам, че няма някой провал.

Недостатъци

1. 6 (шест) коня! Ако ще и да са на пропелера, а всъщност да са 8, пак са си 6!
Трудно глисира, върви бавно.
Това както и да е, за 4-8-10 км не е проблем и е по-скоро забавно.
Все пак един по-мощен мотор щеше да върви и да глисира и с опъната тента. Разбира се щеше да подскача и вятъра да обърне лодката при малко повече вълни. Така че това не е огромен недостатък, но е съществен за морето. Особено за Черно море.

2. Ръчен стартер!!! Не, не и не!
Категорично всеки нормален човек трябва да си вземе мотор с електрически стартер!!! Ако ще и да не е 23, а да е 38 кг, това нищо нямаше да промени в ползваемостта и конфигурацията!
В момента съм със сериозна травма на цялата група мускули на дясното рамо, имам синини по кожата от ударите на дърпалото като го изпусна. Може и на раменната става да имам травма.
Нещото не се пали като косачка, култиватор, тример, резачка или духалка! Нищо общо! Много повече компресия, киха, дърпа, връща ти ръката и ти отваря хвана.
За протокола, ръста ми е 193, 105 кг и съм относително як и все пак извършвам физическа дейност от време на време.
Тоя стартер ме съсипа!
Да не говорим, че е просто опасен! Пали бавно, трудно и не от първия път.
С разработването и натрупването на опит нещата се подобряват, но все пак толкова трудно палене е опасно. Отделно е опасно за здравето!
Вземете само и единствено по-голям двуцилиндров двигател с електрически стартер!!! Няма да давате газ да се хвърляне по вълните и да Ви обръща вятъра!
Лодката е за до 10 коня, които за не специалист ще са й леко много!
Не гледайте, че карате 300-400 коня кола по пътя, не е същото, 2 бала вълнение, 25-35 км/ч пориви на вятъра и сте готови обърнати с едно даване на газ в неправилната посока!
Все пак с това написано на челото вземете си електрически стартер и по-голям мотор. Разликата в цената е 1.400 лева даже по-малко!!!
Другия ми критерий да има вграден резервоар е съществен, но ще потърсите с вграден и Ел. Стартер! Или ще си намерите малък и удобен външен. Който ще монтирате на транеца върху гума.

Снимки от другите две теми във форума, тази за телфера с който я качвам на тавана и тази за електрическата триколка, която за момента се явява влекач на лодката:

3
Инструменти / Телфер, кран, полиспаст
« -: Юни 29, 2024, 10:04:15 22:04 »
Направих си таванен гаражен кран с телфер и за по-голяма подемна сила, повече стабилност и за да е по-бавно добавих и полиспаст.

Първоначално идеята ми я дадоха от магазина за лодки, че хората си ги качват на тавана на гаража.
Тема за лодката, която вдигам с телфера: https://penkiller.com/index.php/topic,3467.0.html
Тема за електрическата триколка с която тегля лодката: https://penkiller.com/index.php/topic,3209.0.html
Приятел я доразви, като предложи да използвам системата на Туле за качване на куфари за покрив на автомобил на тавана... Системата им изглежда като уредите за мъчение в кулата на замъка Тауър в Лондон. Въртиш ръчно, монтират се безброй макарички и въженца и струва нещо от порядъка 300-400 лева, поне.
От този момент до прозрението, че има телфери за 200 лева времето беше много кратко...
Естествено покрай телфера се вземат безброй крепежи, такъми, прави се ел. инсталация, но пък не вдигаш на ръка и си имаш кран на тавана...

И така, ще кача снимки без да обяснявам много, защото крановете са опасни съоръжения с които трябва да се борави внимателно!
Давам Ви идеята, че има такива изделия на супер достъпна цена и че може да се направи. На снимките се вижда и прикачния инвентар към крана за да може да бъде вдигната лодка. Копирайте само в случай, че знаете какво правите!
Аз ако имаше откъде бих копирал, но нямаше, затова си го измислих.

Сега вече в българоезичния Интернет има образец на гаражен кран за малка моторна лодка, който позволява да бъде вдигната на тавана и да се ползва гаража нормално.

Има един оставащ етап на изграждането, да пусна една помощна линия, която да балансира люлката, когато бъде откачена лодката, иначе гредата увисва към дългата страна.

Сега някои подробности, покривната конструкция, където е хванат телфера е дублирана и подсилена по начин, че да носи почти изцяло добавеното тегло на телфера и товара.
Телфера първо беше фиксиран и окачен с неговата си греда на съществуващата конструкция с Г-образни планки, както и директни яки винтове между напречника на който е стъпила петата на гредата на телфера и ребрата на покрива.
Логиката е следната, Г-образните планки колкото и да са дебели са еластични.
Директния монтаж с дебели винтове е по-твърд. Първо се монтират планките, после винтовете (виждат се на снимките).
Винтовете свиват планките и понасят всичко.
Пускат се новите ребра.
Новите ребра стъпват и се хващат първо само за напречната греда.
На новите ребра отдолу под петите се слагат 20мм подложки, като се надигат с щанга за целта. Така вече са натегнати да вдигнат напречната греда.
Сега вече новите ребра се хващат за старите в двата края с по два яки винта.
Последната стъпка е вертикалните директни винтове между гредата и старите ребра да бъдат отпуснати по четвърт оборот.
Сега вече съществена част от товара се носи от новите ребра.
Резултата опитно и в пълен разрез със забраната от упътванията и етикетите са, че 105 кг живо тегло един път се увисва на ръце от напречната греда и покрива не издава звук!!!
Апропо, звука при натоварване на оригиналните ребра само с носеща и напречна греда ме накара да измисля усилването. Правеха пук-пук, не е било охкане и пъшкане.
Обаче, съгласете се, че да ти хлътне здравия покрив на гаража, защото си овесил на него телфер (~30кг) и 73-80кг лодка, плюс още 10кг подемен инвентар, общо 120 кг, би било доста тъпо!
Втория експеримент беше да се самоповдигна с автомобилна гума и леко да подскачам... Покрива не издава звук, няма Пук, няма цък!!!
Тоест, под статичния товар на лодката, който е 73кг няма да се усеща нищо в оригиналната конструкция.
При самоповдигането, първо отскубнах дистанционното от кабела, добре че налучках вътре свързването, че кабела е четирижилен. Не се набирайте на дистанционното, може да нямате моя късмет!
Усилването работи.
Крана работи прекрасно.
Лодката стои сигурно в подпокривното пространство на гаража, а ние си паркираме отдолу автомобили, джипове, триколки и т.н. и си ползваме пространството все едно нямаме лодка.

4
Ремонт на автоматика на гаражна врата или как се самонаказах!

Значи то бива DiY, ама толкова не бива!
От неинформираност и простотия се вкарах в невероятен филм, който е и мъчителен и неблагодарен!
Първо, до момента съм похарчил пари колкото за една готова нова автоматика барабар с релсата, крепежите, стойките, плъзгача и веригата. Само че не знаех, че тези изделия са толкова универсални и взаимно-заменяеми.

Извърших подвиг, замених цялото управление на стара автоматика с ново. Датчици, релета, крайни прекъсвачи, напред, назад, бутони.
Даже за малко да подкарам стария фото датчик, но ме домързя да му правя захранване от старата автоматика, че е 24V и бяха двупроводни предавател и приемник вързани на два кабела, общо три с бутона - зъл гений ученик на кадър от Изотимпекс, БАН, ДЗУ или ОЧЗ! Попадал съм на такива изпълнения с пестене на проводници и с климатици и с охранителна СОТ система. Ебати ужаса без извинение! Надушите ли нещо монтирано малко преди или малко след 2000-та година, особено маркова техника висок клас с всички екстри, направо режете и изхвърляйте! - от опит с такова нещо излизане на глава няма. И вечно да пестене кабели и линии, то не са бисквитки, донгъли, управление по проводниците на захранването, комутиране с пад на напрежението и всякакви извращения.
Евала, че са били учени, подготвени и много умни, но това няма надграждане и не е ремонтопригодно!

Та, преборих автоматиката, имплантираха ново управление, преправих инсталацията на половината гараж, кутии, контакти, копчета. Горната половина на гаража, където вече има телфер със собствен контакт, стар контакт, автоматика вързана през ново копче и нова разпределителна кутия. Всичко е фиксирано, трасетата са прави и красиви.

И веригата на автомата прескача!
Явно е разтегната или има много ръждиви и блокирали звена.
Натягах, отпусках, само дето щрака по-силно или пада от венеца. Отврат!
Пръсках с WD-40, а след това и с проникващо масло. Видимо преди това беше едновременно гресирана и ръждива... Сега я удавих.
Обаче като прескача ми цапа чисто новата лодка, която виси на телфера... Пръска черна гняз, грес разредена с WD-40 и проникващо масло!  :'( ;D >:( :o Отврат!
На моменти тръгва плавно за известно разстояние, иначе прескача абсолютно равномерно.

Страшна греда и много неочаквана!

Вратата много отдавна я ползвам на ръка и я залоствам. Понеже от години е така, а от три години ползвам EV триколка на вилата, която се зарежда от слънцето, гаража го отварям за да си скрия колата като пристигна и не ми е пречило.

Ще видим какво ще бъде развитието, снимки утре в следващата публикация.

5
Ретро автомобилите са ужасни Е21-323iЕдвам вдига 100 - 10 секунди в тест чисто ново;
Едвам спира - 44 метра при идеални условия;
Харчи като ненормално 12-14-16 извън града;
Купето му е малко по-зле от на Лада 2103/06. Под секрет ще Ви кажа, че точно тази Лада има по-хубаво обзаведено купе от повечето стари коли, така че това не е ирония или издевателство, а самата истина.

Теста "Лада" се състои в това даден автомобил да е по-добър, да изглежда по-добре отвътре и отвън и да върви повече от Лада 2103 или 2106 1500 или 1600, съответно 75 или 86 коня или леко пипната с т.н. болт он-и, карбуратор, смукател, изпускател, запалване. При ладите по-тънка гарнитура, сменени бутала и повишено сгъстяване също минават за болт-он, защото е лесно и евтино.

Та искам да кажа, че много коли не са по-готини от готина Лада около 100 коня, включително всички Е30-ки!

6
И така, Елисавета Белобрадова - Летящата Козила Ерато, както знаем от няколко години се преквалифицира от Фейсбук инфлуенсър хуморист в депутат-политик, а сега иска да става евродепутат.
Пише едни публикации в които се редуват невнятни призиви към милитаризъм, въоръжаване, насаждане на омраза между народите, оправдания за коалицията с провъзгласените архи-врагове на организацията им и оправдания за различни гафове вариращи от съмнения за корупция до записи на недопустими разговори.
Въобще жената се вихри както може.
За първи път узнах за нейната личност от зрителските й впечатления от филма 50 нюанса сиво, беше доста смешно и доста нецензурно и грубо произведение - пост във Фейсбук.

Днес отново призовава за харчене на пари за военни технологии и след това да се въоръжаваме.

Аз коментирах следното:
"Мотиви и анализ?
Всеки може да напише такъв декларативен текст в произволна посока. Междувременно по всички телевизии всеки ден експерти обясняват, че Европа се деиндустриализира, връща се в каменната ера. В този смисъл Вашите наративи звучат като писани от Путин и другаря Си. Като гледаме резултатите излиза така.".

Смисъла на коментара ми е очевиден. Действията на днешните европейски политици облагодетелстват Русия и Китай и особено техните лидери/авторитарни диктатори.

Това беше цензурирано от Инстаграм (собственост на Мета/Фейсбук) почти моментално. - вж. скрийншотове те.

Ние поради собствените си вътрешен терор и цензура отказваме да възприемем правилните дефиниции. По-точно действителните дефиниции. А когато не разбираш с какво си имаш работа правиш най-големите грешки.
Русия и Китай не са бананови републики, нито страни от третия свят.
Там имаме технологичен и информационен социал-авторитаризъм 2.0 и пазарно-планова икономика 2.0. - тези явления са на фона на информационна и образователна революция, пълен достъп до цялото познание, ноу-хау и технологии на света.
Европа вече не е люлката на цивилизацията, науката и образованието, чиито изследователи и завоеватели кръстосват моретата на великолепните си кораби и според метафизичното светоусещане на владетелите си постъпват с населението на другите територии както пожелаят. Светът не е огромен открит рудник с почти безплатна работна ръка, която само трябва да се администрира и възпита в полагащите се на полу-роби порядки и обноски.

Паритета в знанието е по-голяма сдържаща сила дори от ядреното оръжие!

Ето защо всяко усилие в дадена посока на един много скоро ще стане достояние на всички останали. Плюс, той ще е изостанал индустриално, икономически и социално пропорционално на големината на усилието си.

За строежа на авторитарните държави и планово-пазарните икономики със свободен потребителски пазар и контролирани стратегически отрасли отдавна се каня да пиша, но не съм достатъчно подготвен за сега.

I have a dream: Армията, огромната армия* певци, художници, танцьори, безделници, инфлуенсъри, тиктокъри и т.н. да сложат ръце на такава работна маса и да започнат да вършат нещо: https://www.instagram.com/reel/C4lIVe_t0XN/?igsh=MXNvdHZpbW9xZDVlNw==

Имам предвид тези, които има предвид този, като за боя се въздържам, създаването на ценности и понятиен апарат, чрез личен пример и образование до 5 годишна възраст са доститъчни: https://www.instagram.com/reel/C68dwtvpnqv/?igsh=MXJ1MnM0ZzY2NHdr

Допълнително изясняване на контекста от който изхождам: https://penkiller.com/index.php/topic,3455.0.html

7
В няколко публикации през последните две години и половина, а и преди това обръщам внимание на логически парадоксалните позиции и решения на политиците от ЕС и САЩ по отношение на Русия. По същество развивам казаното от Тръмп, защо да харчи пари Америка да защитава Европа от Русия при положение, че търгуват толкова много помежду си, при това стратегически ресурси, енергия и суровини.
ЕС и Русия бяха и още са свързани с нещо като договора за въглища и стомана.
Липсва логика в действията на ЕС, защото едновременно руши енергетиката и индустрията си, подстрекава войната, като дори е свързана с първопричините за нея и от действията й печели отново Русия - територии, население, работна ръка, нови ресурси и суровини.
Станалото в Украйна пряко лиши Европа от нов независим доставчик на газ и нефт с доказани залежи минимум колкото на Норвегия. Същевременно милиони хора ново население, територии и същите тези залежи станаха собственост на Русия. Да не говорим за всички кражби, контрабанда и комисионни, които се вихрят в момента в Европа на същият този руски газ и не само.

Защо обаче пропускаме Китай?

Поведението на ЕС и САЩ облагодетелстват пряко Китай.
Наратива, е че политиците и народите са безсилни пред износа на технологии, капитали и работни места от ЕС и САЩ към Китай.
Наистина ли?
Китай ни продава услуги, обработва суровини, добива стомана, строи кораби, извършва редици енергоемки производства и услуги, продава ни пластмаса, потребителски стоки, електроника, авто части и въобще всичко.

Защо?

Сега сме щели да харчим пари за отбранителни технологии, а после и за отбранителни изделия. Щели сме да се въоръжаваме.

А кога ще създаваме технологии, работни места, образовани кадри, инфраструктура, енергетика, здравеопазване и всичко останало?

Европа изчезва демографски.

Но да се върнем на китайската корупция. Има ли такава и защо не се говори за нея?

Политиките на днешните водещи политици изгодни ли са за Русия и Китай? - съдейки по обективни критерии, БВП, растеж, PPP, пазарен дял, индустрия, енергетика, технологии.

Защо правим обратното на изгодното за нас?

Защо нямаме мотиви и план за действие, анализи?
Защо тези политики и стратегии не се извършват в условия на дипломатическо и политическо спокойствие? Така че да знаем за какво работим и да можем да го правим спокойно.
Да работиш за да се конфронтираш не е особено мотивиращо. Особено, когато всеки разумен знае, че конфронтацията е изкуствено създадена.

8
Видео:
Междувременно в Япония HKS - вж. снимките на пасивно предкамерно факелно запалване за Тойота GR Ярис.

Формула-1 били с такова запалване в сегашната турбо ера...

9
Въобще упражненията по отношение на тъмната материя, енергия, квантова механика и астро физика на моменти изглеждат като нумерология.
Това, което силно ме разколеба, е че като прогледнаха с новия Джеймс Уеб и претеглиха на ново няколко галактики в някои се оказа, че трябва 2/3-ти по-малко тъмна материя, а в други, че изобщо не трябва, например в Големия магеланов облак, която е галактика джудже.
Мерили масата на галактиките по светимостта, а Хабъл не виждал съвсем добре. Браво! Сега вече на един куп галактики не им липсвала маса да са това, което са, а на други им липсвала много по-малко.

Както и да е!
https://nauka.offnews.bg/fizika/chernite-dupki-ne-sa-tova-koeto-sa-novo-izsledvane-mozhe-da-premahne-200509.html

Сега ще премахват сингуларността. Която така или иначе и преди това не им трябваше. Всяко тяло си има център на масата, който е и центъра на гравитационното му притегляме за всеки външен наблюдател.

Просто неутронната звезда се смачква още малко, защо да губи размерите си. Спира да отразява светлина, тоест поглъща цялата й енергия. И какво от това? Сингулярността не е необходима за нищо, тя е резултат, че някакво си измислено от хората уравнение по десетичната система дава резултат нула за диаметъра като се прекрачи ускорение от 300х10 на 6-та метра в секунда, само че този резултат нула, е че си оставаш на повърхността с каквото искаш ускорение, нула - не отиваш никъде и е все едно в центъра ли си и къде си щом си под хоризонта на събитията.
Ето защо учителят Теодосий Теодосиев казва, че езиковите способности са много важни за да си преведеш условието на задачата, а в случая и за да разбереш и интерпретираш отговора. Под хоризонта на събитията е все едно е сингулярност и падането е със скорост равна на тази на светлината, а да не кажем и по-голяма. И за да не се наруши максималната скорост във вселената - елементарно, падането трае винаги по-малко от една секунда.
Айнщайн затова го натвърдва при всеки удобен случай, тази скорост не може да се превишава.
Т.е. диаметъра е много малко по-малък или равен на хоризонта на събитията.
Питах чат ГПТ, най-голямата неутронна звезда е с диаметър около 40 км и маса около 2.3 слънчеви маси, после колабира в черна дупка. Най-малката черна дупка от такъв тип е отново 2.3 слънчеви маси и има диаметър на хоризонта на събитията около 13.588 метра (13 цяло и 588 км). Тоест Неутронната звезда се свива около три пъти.
Да не забравяме, светлината излъчвана или отразявана от неутронните звезди се движи със същата скорост - 300.000 км в секунда, макар че близо до толкова масивни тела времето тече по-бавно, тоест тя преминава през някаква леща, една секунда там е повече секунди наблюдавано от по-далеч отиваме...
При черните дупки първо няма излизане, второ една секунда под хоризонта на събитията е цяла вечност извън него... Влиза и никога не излиза. - затова е дупка... При това черната дупка е дупка и във времето.

Сега черните дупки май ще стават нов тип звезди - гравистари...

Сега въпросът е какво прави с всичката тази енергия тяло, което не излъчва топлина.
С погълнатата материя е ясно какво прави, а с енергията?
Като няма какво друго да прави и освен хоризонта на събитията, което е геометрично свойство - размер, черната дупка има само още два параметъра, маса/гравитация и скорост на въртене.
Ами то беше ясно, че щом има скорост на въртене, ще има и реални размери и няма да е сингулярност, защото ако не друго сингулярността няма как да има периферна скорост.

***
Може ли въобще да се падне в черна дупка? Дали това няма да ни ускори до толкова, че времето да тръгне наобратно,то и без това тече много бавно там, до степен тя да се свали пред нас и да изчезне оставяйки ни да хвърчим със свръх светлинна скорост някъде в далечното минало или даже в началото на времето. Защото засилиш ли се веднъж така не е много ясно кога и дали ще спреш, тоест ще пътуваш назад във времето вечно. Колкото и вечно да пътуваш, най-вероятно ще достигнеш някаква условна граница назад във времето и там ще ти се случат неща, които не можеш да разбереш, а и да разбереш няма на кого да кажеш.
Така че черните дупки може би са сифони които може би преливат към началото. Заплетена история!
Едно е сигурно, в природата няма парадокси и недомислици - това са изцяло човешки изобретения.

10
Последствията от масовата безработица след автоматизацията

Според Мъск след като премине съществен етап от автоматизацията при което все по-малко неща ще бъдат вършени по-добре от хората, отколкото от роботите, ще има много безработни.
Отново според него тези безработни ще трябва да получават универсален базов доход. - това е справедливо, роботите, изкуственият интелект извън отделните имплементации са световно човешко постижение и научно наследство. Всички живяли до сега са допринесли за равнището на развитие.
Каква ще бъде нуждата от тези безработни обаче и какъв ще бъде смисълът на живота им?

Едно, това, както и всяко друго по същество данъчно бреме приближаващо или подминаващо общия преразпределен през бюджета доход до и над 50% означава обществена собственост върху средствата за производство. - това е вярно, но банално и относително вярно.
Освен това масовата и широкообхватна все по-безочлива корупция регулира този процес до известна степен, привилегированите от корупция си връщат обратно всички данъци и малко отгоре, разпоредителите с бюджетни средства си вдигат заплатите, а обществената собственост не е чак толкова обществена.
Тоест, комунизма под пазарно-демократична система е по-красива и неефективен в разходването отколкото комунизма под социално-автократична система или идеологическа диктатура. Разбира се пазарните капиталистически демокрации все още имат предимството на по-ефективно производство. Все още, но да видим до кога!

Второ, естествено, че никой оказал се непотребен заради автоматизацията няма да седи да чака на базовия доход. Ще се появят такива напрежения, че обстановката ще бъде революционна.
Представяте ли си как ще се предоставя базов доход при условия на капитализъм, тоест не обществена, а частна собственост върху средствата за производство?
При това на социално декласирани аутсайдери, които не могат да стачкуват и нямат лостове за въздействие, нямат собствена икономическа сила и са никому непотребни. Не полагат труд, нямат квалификация.

Тътена от бездната! Нечленоразделен грохот. Палестинци в Рафа срещу израелската армия. Опа!

Очевидно това така няма да стане.

При днешното устройство на света народите определят обществения строй, управляващите и законите. Народът притежава държавата и определя как тя да бъде управлявана и от кого. Дали ще бъде така, когато огромни маси от населението станат безправни безработни на милостта... На кого?
Собствениците на средствата за производство и т.н. управляващи.
Управляващите ще бъдат ли избирани или ще бъдат назначавани?
Индустриална олигархия плюс назначена управленска класа подпомагани от елитна научно-техническа интелигенция.

Как ще бъдат гарантирани индивидуалните основни и естествени права? Ще намалее ли обемът на тези права при невъзможност за полагане на труд?

Подходящ ли е настоящият строеж на обществата за начална точка на такава еволюция?

За да бъда политкоректен ще посоча, че пак руснаците прецакаха нещата, като компрометираха напълно най-модерната идеология и теория на обществения строй закотвяйки я в края на 19-ти век и не давайки й възможност да еволюира до нещо използваемо. Или частично използваемо. По отношение на наблюденията, зависимостите и предсказването Капиталът на Маркс, Желязната Пета на Джек Лондон и произведенията на Маркузе работят. (Да не забравяме, че понякога изглеждат като филтрирани през Кафка) - тоест до колкото са способни да правят предсказания, тези произведения могат да бъдат класифицирани като наука. Апропо те се преподават и изучават.

Бонус (може да съм споделял тези мисли и друг път)
Когато преодолеем недостига на работна ръка (Ai и роботи), ще се сблъскаме с недостиг на суровини.  Тогава дажбите ще трябва да се прилагат въз основа на консенсусен дневен ред, т.е. идеология.
По-нататък в този ред на мисли, какво ви говори фактът, че галактиката не е гигантска детска площадка?

И това са разсъждения при допускането, че средствата за производство ще бъдат наистина обществени, защото за минимална степен на извратеност и антиутопичнаст те трябва да бъдат такива.

На мен ми говори, че никъде обществата и цивилизациите не са постигнали тази утопия на свръх производствен капацитет и огромно познание, или постигнато за кратко това състояние изчерпва ресурсите и всичко загива, или че има граници на възможното и ние живеем в тъжна огромна вселена, която ни разделя от другите завинаги, а следователно в крайна сметка ареалите се изчерпват.

Но нека се тревожим само за следващите 10.000 години в които нищо особено опасно не ни заплашва от такава гледна точка.

11
Репресивната толерантност е понятие въведено от Херберт Маркузе
Маркузе е марксист ревизионист, уж, казва, че буржоазния гнет ще бъде прекратен веднъж и завинаги не от пролетариите, които според мен са тайно влюбени в буржоазните си работодатели, а от малцинствата, които ще провъзгласят различното за норма, а нормата за ненормална.

Без да се впускаме в тълкуване на Маркузе следва да отбележим факта, че в момента по света се случва именно това. Репресивна толерантност, бунт срещу традиционалистите, налагане на нови непонятни и нетрадиционни норми във всичко, налагане на репресивна толерантност по абсолютно нетолерантен начин. Всичко ново и различно се толерира и поощрява, но няма никаква толерантност към тези, които обосновават, че се чувстват добре в установения шаблон за нормално. Заветите на дедите се обругават, а не просто отменят или оспорват.

Научно доказано, е че репресивно толерантните са истерични крайни марксисти. Те злоупотребяват с всички социални инструменти безогледно за всякакви цели, за собствено облагодетелстване, за облагодетелстване на себеподобните, за избори, за политически цели, за репресии, за омраза, за протести и въобще за всичко.
Това за пореден път са идеологически обременени хора, които слагат ръка върху средствата за производство с цел да направят света такъв какъвто им харесва, а несъгласните получават все по-лошо и по-лошо отношение до степен зад ъгъла да надничат вече и физически саморазправи и репресии.

В света на толерантните репресионисти собствениците на средствата за производство са подчинени по начало виновни или пък извратени олигарси с извратен дневен ред, обикновено мисионерски и обоснован налудничано.

И наблюдаваме това, което наблюдаваме.

*пролетариите и буржоазните собственици на средствата за производство** всъщност се обичат, едните са неграмотни и не достатъчно икономически, интелектуално и производствено самостоятелни, вторите имат капитали, организационни способности и осигуряват прехраната на първите.
** Към буржоата - собственици ще причисля и техническата интелигенция на инженерите, проектантите, архитектите и техническите ръководители, които са дясната ръка на буржоата.
При нормално регулиран пазар на труда едните без другите не могат и взаимно се харесват. - логично.

Всички тези извращения и отклонения, които от утопия се превръщат в реалност, имам предвид Маркс, Джек Лондон, Маркузе и отчасти Кафка, би следвало да ни подскажат, че няма нищо по-хубаво от здравия и съзидателен свят създаван и изграждан от буржоазната класа. Колкото и да критикуваме капитализма и производството, ако то не се люшка към крайности, това е най-доброто, което до сега сме измисляли. Всичко друго са уродливи химери.

Това поне са моите изводи въз основа на теорията, историята и съвремието.

Херберт Маркузе, Репресивната Толерантност: https://www.marcuse.org/herbert/publications/1960s/1965-repressive-tolerance-fulltext.html

Всъщност не е чак такъв марксист ревизионист, или дори изобщо даже, той прави ревизия на как го мислехме, а то как стана и добавя мрачна прогноза на следващите псевдо марксисти, които ще съсипят сегашния обществен строй и естествено ще доведат до нови ужаси в новите войни.

12
Психология / Ергенът за всички ергени
« -: Май 18, 2024, 07:48:41 19:48 »
Момчето е класа, много добре ги подреди ергенките, добре вдигна летвата дори на ятото възмутени махленци, което се нахвърли върху него в студиото.

Част I
https://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/alek-sled-ergenat-chista-mi-e-savestta.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1dJuIYgmZD6k1nl7gYSBf4Y7H-a0cx5OoIpR4l_7jm3d9jB6dkjD4FDY4_aem_AdJwhfL_JMgqjelECfLKf7K7LPfqJqs9lPI1jocxQcfErqySNzkziVlswXgZakCG0fSi8bUQEqZSHc5wEJZoy78k

Част II
https://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/studio-ergenat-kakva-beshe-tazi-drevnogracka-tragedija-alek.html

По въпроса за багажа:
https://www.instagram.com/reel/C5RcU1kNhw9/?igsh=ZDdzbzFlN2F0ZXk1

Кого да слуша освен майка си?! Вас ли?!
Не съм гледал нито един епизод, но от чутото и прочетеното знам, че мама го е посъветвала правилно!
Reality check!
Да, старите ергени предпочитат млади моми. Млади и моми едновременно. - предава се по мъжка линия от поколение на поколение и от уста на ухо.

13
Русия и вредните за енергетиката на континента политики

За да не се ограничаваме с България, нека всеки според интересите си и текущите знания за заобикалящото го съвремие да си направи проучване по случай, който му е известен.

Аз питам така:
- Кой затвори четири реактора в АЕЦ Козлодуй и кой не построи Белене?
При напълно повърхностна проверка в Гугъл се оказва, че 4-те реактора и особено вторите два от тях са затворени по вина на едно лице, което обаче казва, че друго лице по-рано през 1998-ма е поело официален ангажимент да ги затвори.
Едното лице е свързано с БКП, а по подразбиране и със съответните служби и следователно СССР и наследилите го, а другото лице продаде Нефтохим на руснаците. - имате Гугъл - проверете.

4 изплатени 440MW реактора не работят вече близо 20 години. Естествено тяхната енергия е заместена с фосилни горива. Които купуваме от кого?

За незнаещите, електричеството от АЕЦ, особено изплатен такъв е изключително евтино, защото цената на горивото е един порядък по-ниска от въглища, газ и т.н. фосили.

Интересното, е че колкото повече Германия затваряше АЕЦ, толкова повече тръби обрастваха по северен поток.

Руския газ и нефт намираха и намират пътища навсякъде от арабския полуостров, да, точно така, СА на два пъти купува газ за по 50 млрд. щ.д. само в последните две години, през цяла Европа, ама наистина цялата, включително Франция, Италия и Испания, до САЩ, чиито рафинерии бяха настроени за Уралс. А понеже глобализацията аутсорсва всичко до припадък, много рафинерии в ЕС и САЩ бяха просто затворени и се купуваше готово дизелово гориво направо от самата Русия.

Това не са конспиративни теории или хипотези, това са милиарди тонове и мегавати енергия изконсумирани, а в обратната посока още толкова милиарди и трилиони долари платени на "всеобщия враг" Путин.
Всичко, което купуваме от Русия е нещо, което сами не сме произвели.

Понеже както се оказа по последни слухове, в българския парламент не руска партия няма, а май и не е имало, то и различни други сакатлъци в енергетиката спокойно можем да си ги изфантазираме като такива в угода на руските интереси.
Руска партия е такава, която явно е про-руска или пък злите езици говорят, че по един или друг начин нейни ключови членове или направо всички се облагодетелстват от препродажба на руски енергоносители - така да ги наречем по-купешки.

Ето затова ПАВЕЦ-а е счупен, няма Белене и имаме четири затворени реактора. Апропо, ВВР440 все още работи във Финландия, при това на 110%, защото е по-студено.

Понеже Русия е огромна държава, повечето даже не си представят колко огромна всъщност, както имаше навремето различни течения в КГБ и ГРУ, които държаха различни наши политически фигури, така и явно Газпром са по-силни от Росатом, а не че Росатом участва в заговора, те биха ни инсталирали съвсем съвестно всичко за което си платим.

От Руснаците у нас хванаха ръка само американците с ТЕЦ Марица - Изток, не знам кой номер и евентуално с два нови реактора за Козлодуй. Някой от рушветния отдел на Газпром няма да получи коледен бонус, усещам го!

Атомните електроцентрали са като дърветата, най-добрият момент да построиш централа е преди 20 години, защото днес, а днес е винаги най-подходящо, бихме се радвали на възможно най-евтиния и чист ток! Вторият най-добър момент да се построи атомна електроцентрала е веднага!

Обаче атомните проекти у нас се влачат като 100 плуващи БТР-а от най-скапания модел. Две години всеки месец им ги подаряваме. По принцип вътрешното ми усещане беше, че им трябват за да форсират Днепър например, обаче докато им ги подарим с петорно потвърждаване от десет гласувания в парламента нова Каховка я гръмнаха и сега няма какво да се форсира с тях. дадохме им ги най-накрая миналия месец, ура! Иначе онзи евроатлантичестичкият с пяна на устата ги подарява през всичките девет месеца, дето бяха вече подарени от повече от година преди това.

Ебаси евроатлантиците, ебаси и чудото!

Някой да провери гадната забрана за износ на гориво от руски петрол дали е спряла износа на дизелово гориво за Украйна. Щото нещо съмнително този евроатлантически плонж съвпадна с най-голямата руска офанзива от началото на войната. За незапознатите България е осигурявала до 2/3-ти от дизела за Украйна пред първите две години от войната. - звучи между глупаво и перверзно, обаче е така.

Аз като среден лумпен пацифист се люшкам между лозунга, да спрем войната, за което го отнасям здраво от центърджиите неолиберасти и призива, като ще ги изтрепваме тези руснаци, защо не направим поне валиден опит да му се не види!

А, чакайте! Те немците спряха реакторите и се надишаха с газ и покрай тях хора живеещи на 3.500 км (по-голямо разстояние в Европа практически няма, освен ако не мерим от Урал), у нас бивша номенклатура и партийни членове евроатлантици спряха реакторите и харизаха рафинерията, прокараха газ за чудо и приказ, а в щатите почти тръгнаха пеша без руски нефт и дизел, та кой да направи валиден опит за изтрепване на тия гадни орки дето са напълзяли Украйна?!
По света асфалт не се полага без корупция, какво Ви кара да си мислите, че два континента се захранват с енергоносители, апропо от най-непотребен и широко разпространен вид и при което демонстрираната взаимна омраза е искрена? Натам тръба с газ и нефт, нанам тръба с долари, а те се мразят! Хубава работа! Обаче много нелогична!

Добре, а какво искат от нас? Под нас имам предвид различните народи натиснати от пропаганда.
Правят министерства на истината, закони за чуждите агенти, бълват невнятна пропаганда, защото тя е наистина невнятна. Като тримата боляри, млад, на средна възраст и възрастен от вица. Да таковаме, да таковаме, ама хем да не таковаме и въобще да не таковаме. Обаче това се върти нонстоп в произволни последователности. То се е видяло, че няма да токаваме, а ще се натаковаме.

Олигархия братче по Джек Лондон.
Момента е на прага на осъзнаването, че тая работа с изборите и демокрацията става все по-неудобна за олигархията.
Любителите на конспирации фантазират за невидими олигарси по-големи от видимите такива свръх богати. Вярно тук-таме има някой фонд, ама не е там ключа от бараката. Има колективен разум, който колективно и инстинктивно си разработва ноу-хау и го имплементира. Четат новите възможности, правят нови правила и играят по тях. Резултата накрая е исторически проиграван многократно.

Много ми е интересно, как пък няма един хванат в корупция с руски енергоносители. На два континента!
Нито един! Честно!

14


Да съдействаш или да прецакаш другарчето?
Еднократно нелоялното поведение води до ползи. Също така нелоялните в общество от загубеняци и добряци постигат по-високи резултати. - за това обаче човешкото общество е развило института на репутацията. В здравите общества нелоялните постепенно ще загубят повечето си възможности за взаимодействие и би трябвало да бъдат изолирани.

В крайна сметка учените доказват, че факторите необходими за личен и колективен успех са следните:
1. При неизвестна среда и взаимодействие един на един, тактиката танто за кукуригу е най-успешна;
2. Трябва да подбираме с кого взаимодействаме;
3. Трябва да изразяваме философията си ясно, така че да провокираме доверие и да не будим неоснователно недоверие.
Тук мога да включа пример със себе си. Моята настройка е да се доверявам и да бъда лоялен, но понякога инстинктивно законспиририрам тези свои качества и хората не ми вярват, дори подхождат с недоверие, защото виждат едновременно две неща, твърде информиран и навътре в темата и с неразгадаема стратегия. Това може да бъде много полезно понякога, но в други случаи е отрицателен модел на поведение, защото плаши другите излишно.
4. Да бъдем добри;
5. Да прощаваме, след като сме си отмъстили по т. 1., тоест да не бъдем злопаметни, но и да не бъдем глупави;
6. Да си отмъщаваме - т. 1 и т. 4 и 5, тоест не прекалено, но своевременно.

15
Супер автомобили произведени в ограничени тиражи преди 30-40 години.
Почти всички движещи се са в ръцете на ютубъри и влогъри.
Вече знаем в подробности как се поддържа Ламборджини Кунтач, къде са му лапите и тампоните, как се вади двигател и как му се чупи скоростната кутия, откъде тече, колко е неудобно.
Същото се отнася за Ферари Ф-40, Макларън Ф-1 и почти всички имиджови автомобилни икони.

Като отворим социална медия веднага ни скача поредният ютубър с течащи лиги да ни обяснява псевдо сексуалните си изживявания с автомобила икона, който си е купил благодарение на приходите от реклама от Ютуб.

Разбира се за някой карал повече от един автомобил за повече от година, между цялото позьорство , жажда за внимание, настоятелни претенции за възхищение и т.н., прозира и много полезна информация, че всички тези автомобили са абсолютен сбирщайн, пълни с компромиси, неприятни, неудобни и неизползваеми.

Обаче непрекъснато генерират развлекателно съдържание. Изключително нискокачествено развлекателно съдържание. Разкази колко им струват свещите и семерингите.

Автомобилът е на първо място свобода да седнеш в него и да отидеш където искаш. Това трябва да се случи безопасно, без излишни усилия, комфортно и приятно и относително икономично.

По тази причина всички тези каруци ме отвращават. Различни стремителни форми под които се крие безкрайно компрометиран автомобил. Всяка една Лада с 5 скорости за износ е по-добър автомобил и ако не Лада, то Опел, Тойота, VW или Форд със сигурност.

Страници: [1] 2 3 ... 69