Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 67
1
Какво е "Капиталът" от днешна гледна точка: Първо, набор от първична изследователска информация, тоест наблюдения над капитализма и проявите му и второ, критика и анализ.
Защо е важно да го четем? - Защото, капитализма може да бъде първчен и експлоататорски спрямо работническата класа, може да бъде по Джек Лондон - грабителски и олигархичен, а може да бъде и осъзнат, пазарен и следователно реално и не декларативно обществено регулиран. - Само последния вариант ни устройва, но той изисква високо ниво на образованост, морал, осъзнаване на собствените интереси и грамотност. - изисквания, които изглеждат почти неизпълними.
На фона на текущите сътресения изглежда, че някои държави прилагат регулиран капитализъм при пазарни условия, а някои други са почти във фазата на грабителска клептократична олигархия симулираща пазарна икономика, а всъщност упражняваща продължаваща неоколониална експлоатация.
Справка: липсата на високоефективно производство притежавано от буржоазна класа в държавите в преход, постепенното унищожаване на тази класа в т.н. развити държави* и парадоксалното наличие на такава класа в Русия, Китай, Индия, Иран и някои други подобни държави като Виетнам, но не само.
*например в Германия затварят заводи на БМВ и Мишелин (но не само, газта и тока са скъпи, инфлацията направи труда невъзможно скъп), защото в тази държава вече не е изгодно да се произвежда, а явно и пазара й отслабва.

По идея доразвита и взаимствана от проф. Витанов: https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/pfbid0nrK27G3uXXnwATdxEbDzukUdqAXuADBvYWCVvc2TkEnzcAXtJqofSG1UBwdSmNavl - има и други публикации в които засяга темата.

Есенцията на нещата, е че капитализма е наблюдаван, изследван, анализиран и описан в система от знания - учение още в края на 19-ти век и началото на 20-ти век. Тази система е неопровергана и до ден днешен стои като наука, тоест книги като Капиталът, Желязната пета и дори някои от произведенията на Екзистенциалистите са в състояние да правят предсказания, които се сбъдват - кратката дефиниция на наука.
По непонятна за мен причина, тази наука, която е не само икономическа, но и социална и политическа в днешно време се пренебрегва.

Пример за политически решения, които будят основателни съмнения за недобросъвестност и злонамереност: През 2013-та година европейската комисия отправи към Украйна и тогавашният й президент Янукович предложение за отворена безмитна търговия като стъпка към началото на присъединяването на Украйна към ЕС. Това предложение влечеше след себе си последствието, че ще се наложи да се въведат мита и контрол между Украйна и Русия. Към този момент Русия беше потребител на около 30% от продукцията на Украйна, а Украйна и без това беше практически фалирала. Като помощ и компенсация ЕК предложи на 44 милионна Украйна заем в размер на 600 милиона евро. Янукович отказа, но каза, че не става от масата за преговори, просто иска по-добри условия за да продължи. ЕК отговори, че Янукович е търгаш, който иска да сблъска ЕС и приятелят им Русия и че от утрешния ден ще преговаря само с опозицията в Украйна. Ето така започна евромайдана.
на 22-ри ноември 2023-та година Урсула фон дер Лайен отбеляза годишнината от началото на евромайдана с гордата статистика, че до момента ЕС е предоставил пряко 85 милиарда на Украйна, а до 2027-ма ще предостави още 50 милиарда евро. Освен това ЕС изкупува украинска продукция при облекчен или безмитен режим.

Така, дайте да се разберем, мирна и цяла Украйна струва за ЕК 0.6 милиарда заем, докато опустошена от война струва 135 милиарда. Да не забравяме и че ЕС се кани да похарчи и между 300 и 1.000 милиарда за възстановяване след войната.

Как се вземат решения в ЕС по какви критерии? От какво изобщо възнамерява да се издържа ЕС в бъдеще?

Като оставим настрана тези преки разходи, освен тях ЕС си навлече и енергийна и суровинна криза, както и загуба на пазари.

Ето го примера, че ЕС се управлява в разрез със стопанската логика. При положение, че Украйна беше мирна, ЕС разпознаваше Русия като приятел, ЕС беше мирен и нещата вървяха. Коя мрежа от интереси тласна нещата в тази посока?
Ето Ви класически пример за грабителска олигархия - лош сценарий за развитие на капитализма. Кой пелечи?
На първо място лошите - Русия, като се има предвид общоприетото разбиране, че там човешкият живот е ресурс, то Русия печели територии, а дали й трябват е друг въпрос, ресурси, а дали й трябват е друг въпрос, както и над 10 милиона нови граждани и то грамотни, образовани и квалифицирани, а дали й трябват и не се ли получи противоречие е друг въпрос.
Сега започват останалите:
- ЕК и ЕС бюрократите. Който каквото и да говори, изразходването на 135 милиарда без проект, бизнес план и КСС води до обогатяване на чиновниците, а те и без това не са светци.
- САЩ, не ми е много ясно какво печелят, те ще излязат световните параноици, там нещата са много оплетени, но ако печелят от слаб ЕС, то печелят.
- Чиновниците в САЩ, като тук на второ основание ще причислим отново ЕС бюрокрацията и повечето настоящи и бивши висши политици от държавите в ЕС. Виждате ли, не малко от тях, а да не кажа и всички са купували руски газ, нефт и рафинирани петролни продукти, а някои даже и са търгували с такива, че са и изкарали десетки и стотици милиони долари. Да търгуваш с газ в Украйна и да печелиш много милиони от това не означава нищо друго освен това, да търгуваш с руски газ по руско допущение, разбирайте на Путин. Отделно сума ти американски сенатори са се изредили да разоръжават Украйна, като излишните оръжия все са се оказвали предадени на Русия в замяна на дълг за газ.
Не че намеквам нещо, но странното решение да избереш да даваш стотици или трилиони долари и евро, защото някой е отказал за получи заем от 600 милиона може да се обясни с обстоятелството, че практически целия политически елит на ЕС и САЩ е забогатял благодарение на Русия и по-точно Путин. Разбира се всички печелят, един път са се обогатявали от руските енергоносители, припомням по допущение на Путин, а сега се обогатяват от изразходването на пари за Украйна и имат намерение да продължат да го правят в още по-баснословни размери.
Погледнете дълбоко в душата си и помислете ако лично Вие имате реална възможност да се разпореждате с изразходването на милиарди или трилиони без КСС, проект и обосновка, дали няма да влезете в отбора на подстрекателите на войната в Украйна? Вие разбира се не сте помирисвали Украйна или Украинец и за Вас ставащото там е също толкова значимо, колкото и ставащото в африкански регион между местните племена. Дали няма да повтаряте мантрата, че Русия ще бъде победена и изгонена от Украйна, регионите освободени и да наливате вода в мелницата на фалшивите новини как Русия губи войната и така вече две години.
Естествено, извън фирмите, които ще усвояват средства, а и вече го правят, бюрократите и политиците, както и Путин и Русия, а също и САЩ геостратегически, никой друг не печели, народите живеят в смутни времена, търпят инфлация, а обществената среда е отровена с омраза, расизъм, национализъм, лъжи и измислици.
Отделно от всичко изброено, обществата на ЕС и САЩ се представиха много слабо на изпита за толерантност. Веднага прегърнахме идеята да мразим, да омаловажаваме, да отнемаме виртуално човешки права, да мразим на етническа основа.
Същото става и по отношение на войната между Израел и Хамас. На хората им е сложно да се занимават с Хамас, общественото мнение веднага избра да мрази по-лесното - всички палестинци, щото те били измислили Хамас и това била тяхната естествена проявна форма. Има и други прикрити и неприкрити антисемити, те пък мразят евреите, защото държавата Израел прекалява. Ама ги мразят по най-грозен начин и едните и другите. Войната е бих казал между Хамас и Израелското правителство, като в нея все още не е пострадал никой важен, нито от ръководството на Хамас, нито от израелското правителство. Тази война апропо е по-лесно обяснима от руско-украинската, която е ужасно необяснима с безумна първопричина, но действителна такава. Израел и Хамас и в крайна сметка палестинците, защото Хамас няма самостоятелни легитимни интереси, спорят за територия. Израел бездейства целенасочено, а действа също така, че да му се създаде предлог под който да заграби повече територия. Хамас действат, така че да се създаде предлог да враждуват с евреите и да продължат може би да се обогатяват, защото съществването на такава организация няма друг смисъл, освен може би отмъщение, старозаветно. Палестинците пък никой не ги пита. Истината, е че на тази земя са живяли при това непрекъснато, както дедите на евреите, така и дедите на палестинците. Ако не бяха англичаните, американците и руснаците, а също и ООН и съседите араби, най-вероятно евреите и палестинците щяха да се разберат.
Тоест ООН трябваше да гарантира неприкосновеност на територията на палестинците и евреите, а те или да оставят въпроса висящ, но да имат собствена държава, или да измислят начин да се разделят. Трябваше ООН да гарантира единствено границите спрямо съседните държави и реда в тези граници. Вътре да решават въпроса философски.
Обаче докато за Израел и Палестина може да се разсъждава, това, което стана в украйна е явно неизгодно за всички и въпреки това то се случи и продължава да се случва.
Ако трябва да бъда полит коректен, това е най-полит коектното на което съм способен, а според мен и доста вярно: Ако Путин е виновен, то също толкова виновни са тези, които както се казва зорлем му извиха ръцете и му вдигнаха топката за да го направи. като тези са виновни и за причината поради която не са могли да откажат на Путин тази услуга, те са отдавна оплетени, купени, благодарни и подчинени. Съдейки по българския политически живот, който най-силно лае против Путин, най-много пари е взел от него - руска класика! У нас, който журналист или политик най-силно напада, не Путин, а нашенски политик, той е най-купен. - така се измества фокуса и се изземва пространство за реални разследвания, критика и обвинения.

3
Според мен е защото PS4/5 са прекалено спортни, Cup са ирелевантни, а Primacy са дърво и то от 15 години, че са и грозни, Damaris са само XL в размерите за GL/LC/Pajero (т.е. Друсат с индекс 120 вместо 114/116), а Alpin са пос едствени. И то не остана.
Междувременно Фалкен, Кумхо и Ханкук например станаха по-добри и в т.н. UHP клас предлагат добре возещи гуми, както Праймаси трябва да вози, а на вода са отлични и по-добри от PS4 и са по-евтини.
Мишелините не са и най-тихи.
И то не остана нищо друго освен фасон.
Нямат и представител в еко класа на Eco-contact, Powergy и т.н., които са супер тихи и возят прекрасно.
Нямат и аналог на Бриджстоун Туранца 6 enliten. - това пък са супер тихи, меко возещи гуми с еко показателите на Еко Контакт и Powergy, но с пълна дълбочина на грайфера и добро поведение на вода.

Линк към новината:
https://autobild.bg/%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-michelin-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2/?fbclid=IwAR1q--gNRoGtKmTrd3cHZE7o3JNf45Z9dZVnys9iIQxhQn6mNbJ16tbogk0

4
В обществото битуват вярвания и страхове, както от анти-пиретиците, така и от антибиотиците. Обосновани ли са екстремните схващания да не се дават хапчета за температура, защото организмът така се самолекувал или пък да не се дават антибиотици защото били вредни? - колко да са вредни?

Внимание: това са мнението и знанията ми на родител без медицинско обрязование, но основани на прочетено от авторитетни източници и личен опит. Яко се съмнявяте в нещо, потърсете други източници в Интернет и гледайте те да са сайтову като ncbi.gov, стандартите на СЗО или издания на университети.

1. Антипиретици


Децата са много реактивни. Вдигат температура изключително бързо! Ако мерите температурата буквално непрекъснато, можете да си поиграете на лечение "по овчерската"! Ако измерите един-два пъти и оставите детето с около 38 то за минути тя може да стане 39-40 и т.н.
Един от въпросите на психолози и психиатри е дали лицето е получавало гърчове от температура като дете. - на това ли искате да си играете? Или на това искат да си играете даващите безотговорни съвети по нета?
Освен това, не можете да измерите един път, да видите 37.8 или 38.1, да кажете "аха, добре" и да си мислите, че това е температурата. Трябва да направите поне 3-4 измервания за час и след това по веднъж на час за да знаете каква е тенденцията. Почасовите измервания се записват в таблица и така се получава температурен профил. Един 24 часов температурен профил може да помогне много за точна диагноза ако го покажете на опитен лекар. В температурния профил се записват часовете на прием на антипиретици, както и дозата. Показва вирус или бактерия и понякога и какви.
Важно: болното дете трябва да Ви бъде винаги пред очите! - по описаните причини. Не трябва да ляга да спи без антипиретици, а през нощта трябва да се направят поне 1-2 контролни измервания. Здравото болно дете има енергия почти колкото не болно. Умърлуши ли се - 39+, давате антипиретик и отивате на лекар веднага, детето е много болно. Това може да трае и няколко часа или ден, но размишленията по въпроса са отново хазарт.
Видите ли над 39, къпане с хладка, не студена вода, компрес, антипиретик, лекар!
Отново: децата много бързо вдигат температура, така че докато измерите 39.5, тя може да е вече над 40!
Също така ако вечерта детето има над 37, но не над 37.8, което вече е фебрилитет, но не знаете дали тенденцията е за понижаване или повишаване и детето е болно от скоро, то аз бих дал антипиретик за да не вдигне детето опясно висока температура докато спи.

2. Антибиотици

За въздържанието от антибиотици...
Действително децата са много силни и здрави, когато водят нормален начин на живот, ходят на градина, хранят се пълноценно и т.н.
Вярно е че антибиотик не трябва да се дава току-така.
Обаче, пълния отказ от антибиотици, например при ангини и други остри бяктериални инфекции е много опасен. И въобще отказа от лекарства за които има показания и са предписани.
Причината за това е че активираната при остра инфекция имунна система може да атакува ставите, съединителна тъкан и по-рядко други тъкани. В резултат на това, могат да се изработят антитела против някои клетки на ставите. Тези клетки и тъкани са много подобни на тъканта от която е изграден клапния апарат на сърцето. По тази причина има състояния като "артритно сърце" и други при които страда сърцето заради нелекувани инфекции, дори организма в крайна сметка да се е преборил сам. Същото се отнася за бременни например с ангина или пневмония, ембриона е заплашен по същият начин от повреди на клапния апарат.
Затова трябва да се спазват правилата и стандартите за лечение. Да се ходи на лекар и да се изпълняват предписанията.
Правилото е че колкото по-малко боледуваме, толкова по-здрави сме. Особено това се отнася за тежките инфекции, които са по-вредни от леченията за тях.
Хапчето е по-малко вредно от състоянието което лекува. Иначе няваше да се нарича лекарство.
Много болнавите трябва да вдигнат хигиената, личната и на пространството, да усилят диетата и да се каляват подходящо облечени на открито. Само дишането на студен въздух е достатъчно за да се създаде нужния стрес и контраст за да де усили имунитета. Ако от най-малкото се рязболява, то значи има инфекциозни агенти опортюнисти, които само чакат. - обратно в т. 1. - хигиена.

Вместо заключение: Повечето вегани, както и повечето не използващи лекарства и антипиретици, а бих казал и повечето бегачи и маратонци над подходящата за това възраст, всичките изглеждат на видима възраст значително по-висока от действителната. - това вече са лични наблюдения, но все пак съм на 41 с активен социален живот.

Да изглеждаш млад или поне на действителната си възраст е признак на добро здраве. Млади и добре изглеждат тези, които не боледуват, поддържат хигиена, хранят се пълноценно, почиват си и са щастливи.

5
Младите хора не идеализират болшевишкия диктат наречен от болшевиките "комунизъм", а идеята за обществена собственост върху средствата за производство, идеала за високотехнологично общество основано на ценности като стремеж към наука, знания, справедливост, възпитаване на морал, трудолюбие и устрем към прогрес. - не малко от това действително е намерило приложение в пост терористичния период на строя основан от болшевиките. Права на жените, много модерно социално и семейно законодателство и т.н. реални придобивки.

Проблемът на т.н. Комунизъм, е че е основан от болшевики и че в даден момент става безцелен и силно деморализиран, тоест този строй загубва фокус върху цели, технологиите не достигат, науката изостава.

Младите хора не милеят за това, а за декларативните идеали на теорията стояща зад комунизма. Което е нормално за всеки млад човек.
Ако като млад не си социалист, то ти нямаш сърце, ако си социалист като възрастен, то ти нямаш мозък.

Комунизма един ден ще дойде, няма друг начин*. Науката и технологиите ще го наложат. В даден момент знанието и автоматизацията ще бъдат толкова разпространени, че никой няма да има морално право да претендира за предимството на иновацията, съответно да я експлоатира за лична изгода.
В днешно време също има "обществена собственост над средствата за производство". Във всяка държава с над 50% преразпределение през бюджета, производствата са по-скоро обществени. Особено труда. Капиталистите за сега намират начини да плащат под 50% данъци, разбира се докато не се опитат да си изхарчат парите или да реинвестират.
Финландия, Норвегия и други държави са по-скоро комунистически, Швеция Също. Елон Мъск, Цукерберг и Гейтс са за гарантиран базов доход. - този доход идва от извънредната производителност позволяваща да бъде заделен. Това е извънредна производителност на икономиката с която разполага цялото общество.

*Алтернативата на комунизма като крайно състояние на развитие на обществото е описана от Джек Лондон в "Желязната Пета" много добре: победа на олигархията, експлоатация и терор. Болшевишката версия беше основана с експлоатация и терор, но с цел социализмо-комунизъм... Има разлика. Очевидно, е че болшевиките не са правилните хора, нито пък момента е бил правилен в развитието на обществото да се правят опити да се прокарват такива идеи. В крайна сметка т.н. комунизъм има положителен краен резултат като друга гледна точка, път на развитие и огромни социални придобивки разпределени възможно най-равномерно между членовете на обществото. Отново ще посоча социалното и семейното законодателство, които са много по-напреднали и справедливи спрямо т.н. запад, който още не ги е догонил в някои отношения. - примерите са много избирателни права на жените, равни възнаграждения и много други. Расизма, домашното насилие, изнасилванията, експлоатацията и други явления и престъпления и до днешния ден са на много по-ниски нива в бившите соц. държави отколкото в останалия свят.

Обаче времената се менят и едно нещо става очевидно. Имаме огромна олигархия и тя е страшна за обикновените хора. - По тази причина и като се приложи обикновена логика се раждат много конспиративни теории прерастващи напоследък в масова параноя. Вижда се, че технологиите заедно с малки кръгове от технически и научен елит правят големи групи от обществото излишни. Разбира се технологиите и производителността са надценени по много начини, например, че не биха могли да работят ефективно в по-малки мащаби, а работническата класа и маргиналните слоеве на обществото са много подценени.
Независимо от това, много хора си мислят, че олигархията и научно-техническата аристокрация искат да ги убият. - това е неоснователен страх, който обаче може да има полезни последствия, поне така се надявам. Надявам се тези, които се чувстват излишни да започнат да се стремят към знание и умения, така че да не бъдат излишни. Борбата за равенство и справедливост винаги е полезна. Само че се изисква голяма степен на реално приложима грамотност за да бъдат тези вълнения плодотворни.
Не е неоснователно обаче някой ниско квалифициран и на нисък социален статус да се чувства излишен. Обаче този страх трябва да доведе до нещо полезно.

6
А не първата 1/4, както се фукат неграмотните.

1. Демокрацията е диктат на мнозинството над малцинството.
Управление на мнозинството.
Лесно за разбиране и лесно да бъде пробутано на масите.
Бих добавил и смъртоносно.
Например, как бихте определили тълпа, която линчува някого? - това е управление на мнозинството, има само един глас против - на този който ще увисне на въжето. - това е чистата демокрация в действие.
2. Ще кажете, чакай малко, мнозинството трябва да решава и управлява, но не за сметка на правата на малцинството.
3. В 2. вече не описваме "Демокрация", а говорим за Републиката.
4. Републиката е ограничена демокрация, форма на управление основана на принципа на ограничено управление на мнозинството.
5. Ограничението по т. 4 е такова, че малцинството, дори такова от един да бъде защитено срещу хрумванията и страстите на мнозинството.
6. Начинът да защитите малцинството от мнозинството е да напишете списък с правила на хартия и на тази хартия пише какво може да се прави и какво не. Слагате и заглавие отгоре : "Конституция".
7. Всички се съгласяват да спазват правилата без значение какви са изкушенията, съблазни те или моментите пориви.
8. Когато направите това, вие сте създали конституционна република.

Днешните т.н. изборни мнозинства, защото избирателната активност навсякъде по света е ниска, а всъщност мотивирани малцинства явявайки се на избори, налагат на обществата неща извън конституционните рамки.

Например:
- нови обществени и интимни отношения;
- не базирана на технологии, наука и е икономическа логика енергетика;
- враждуват с транспорта;
- разходват обществени средства във все по-големи количества и изземва все повече от националния продукт до анегдотична степен да се сравняваме с планова икономика. Защото когато общото преразпределение на БВП през бюджета е над 50%, то средствата за производство са по-скоро обществена собственост, а работната сила е по-скоро експлоатиран от държавата.

Това означава, че обществените договори или конституциите са непълни.

Демокрацията на колективните сенчести интереси е пробила репыбликите.

Конституциите не защитават фактическото мнозинство от непредвидени хипотези на диктат, страсти, интереси и хрумвания.

Бащите основатели са основали съвременните републики прекалено гъвкаво така че в даден момент обществените отношения и технологиите да позволят системата да се изврати до степен да търпи критика от всеки и по всички въпроси.

Случващото се днес е било немислимо само преди около три десетилетия.

Затова и конституциите нито на европейските страни, нито на САЩ не защитават от извратени, лъжливи или своеволно политически платформи. Те не защитават и от политици, които вършат каквото си искат.
Новите закони и международни договори не са противоконституционни, както и решенията на правителствата. Те са толкова немислимо глупави в очите на бащите основатели, че просто се случват.

Сега вървят напред държавите, които вземат решения съобразени с науката, технологиите и здравата социална и стопанска логика. Развиват енергетиката, повишават конкурентоспособността, забраняват наркотиците и извращенията, поддържат стандарта на образованието и учебните планове високи и т.н., инвестират в наука.7
Неграмотните и облъчените от телевизиите в нашето общество пак си показаха рогата.
До сега дехуманизирахме, т.е. лишавахме от човешки образ руснаците, сега на ред са палестинците.
Вчера се смяхме с колегите на ококорените от щастие очи на телевизионните водещи, че най-после има война, щото хората спряха да гледат телевизия от КОВИД и политика! Облъчват Ви с трагини сцени с които Ви промиват мозъците! За нищо на света не гледам такива сцени и репортажи! Гледал съм холокоста, защото това е била държавна политика и идеология на етническа основа, която не трябва да се повтаря и трябва да се помни!


Това не е детската градина и въпросите не са от такъв характер, че да се правим на арбитри. Въпреки това много хора в коментарите призовават за старозаветно клане на палестинци, включително на децата им!

Възможна е само една гледна точка, незабавно спиране на военните действия, съдебно преследване на престъпниците.

Има толкова език на омразата, че се хващам за главата. Толкова ли не знаят някои какво означават човешки права и достойнство? Всеки един, който и да е той има човешки права и достойнство.

Там трябва да има две държави и въпросът пред всички трябва да бъде как да бъде изпълнено това решение. (на ООН от 1947-ма)
Пишат се абсолютно сбъркани глупости!
Мюсюлманките били по-маловажни от камили по собствените им думи. Не ги слушайте какво говорят като са ги хванали на "политес", устите им са по-големи от на нашенките! Нези изказвания, че са по-малко важни от камили са просто Дзен. Буквално.

Част от обществото ни се самоопиянява от расистки и нацистки приказки, така и си въобразява, че "да направят необходимото" в контекста на израелската армия и най-добре сините каски и НАТО означава ненасилие!
Истинска победа се извоюва с нанасяне на толкова решително поражение, че победеният да бъде благодарен. - това се прави по законите и правилата на войната, без етническа омраза, тормоз и т.н. И без насаждане на омраза между народите! Еле пък от саклет, неразбиране и безсилие!

Много пъти са ме питали защо защитавам всички малцинства и етноси, да не подреждам евреите с други по-малко престижни раси и етноси с отрицателна конотация.
Защото между нас няма разлика. Палестинците и евреите на всичко отгоре са близки роднини, особено коренното население на днешните Палестина и Израел от преди заселничеството.
И с палестинците не се различаваме.

Престъпниците са друг въпрос.

Трябва да се направи необходимото против терористите и престъпниците, но никога и по никакъв повод не трябва да залитаме към етническа ненавист и лишаване от човешки права по такъв признак. - това е по-страшно и от физическото насилие, освен това остава с поколения и трови всичко. Същото се отнася за речта на омразата на някои към руснаците.

Използването на език на омразата към когото и да било по етнически признак Ви приравнява на терористите от Хамас, ИДИЛ, Ал Кайда и т.н. и те така правят и най-вече те. По-близко сравнение: Скинхедс, каквито също не липсваха през 90-те и бяха много активни. Вършеха убийства по кварталите.

Има коренно филистимо-палестинко население, както и коренно еврейско такова, тази земя е тяхна, както земята на всеки, който живее на земята на дедите си.

Има право и ред! В битка престъпниците и терористите загиват от оръжие, в съда от въже. Те си имат съдба на бандити и престъпници.
Език на омразата против етнос и с основна отличителна черта етнос не се използва!


8

Какво мислите за мъжете, които с повод и без повод врещят срещу Тръмп и Мъск? В смисъл, не са им комшии по имение или конкуренти...
Някои обичат да причисляват към групата и Путин.
Путин е ясен. Какво мнение може да имаш за цар Петър* I-ви Велики*, Сталин*, Ленин* или Наполеон*?
Император на империя, ама империята му била по-гнила от Дания, ама е империя.
Т.е. обсъждането на Путин е самодиагноза. Същото се отнася и за Наполеон.

* епилептик;
* недъгав сатрап;
* изумял сифилистик;
* лунатик.

*** - ама императори...

Мъск и Тръмп са по-достъпни за възприемане и осмисляне. Напълно привидно разбира се.


9
Защото така: https://youtu.be/Zn6c-UkqlHo?si=NztOhAb8W608xNAe

Русия 30+ години и дори 60 години от създаването на нефтопровода Дружба прави Европа зависима от горивата си. Едновременно са финансирали с милиарди долари НПО-та в САЩ, които да лобират против фосилните горива и ядрената енергия. - четени са три доклада в конгреса по въпроса. Притежават и над 30% от добива на уран в САЩ. Над 50% от дизела в ЕС и САЩ към началото на 2022-ра беше директен внос от Русия на готов рафиниране продукт. Сега е от Китай и Индия, ние нямаме рафиниращи мощности. Повечето дизел за украинската армия идва от Нефтохим Бургас. Резултата, е че Европа и САЩ едновременно не са развивали нови находища, нови енергийни мощности и нови ядрени мощности, а са ставали по-зависими от руската енергия. Руснаците също така финансират и насърчават анти руските кампании за да могат да ги контролират.
Всичко това става с покупката на мнозинството от политици на ръководни постове в ЕС и САЩ.
Байдън, Обама и други американски сенатори са разоръжавали Украйна с десетки и стотици хиляди тонове оръжия. Конгреса е отпуска грантове от десетки милиони за утилизация на украинските оръжия... Има една малка подробност, оръжията не са утилизирани, а са предадени на Русия срещу украински дълг за газ, а милионите съответно са откраднати. Синът на Байдън е спечелил над 100 милиона от търговия с газ в Украйна. В Украйна друг газ освен руски няма.
Освен това да си играеш на война е скъпо.
Германия през 2022-ра е изнесла 130 милиарда евро капитали в инвестиции в трети страни извън ЕС, а инвестициите в Германия са 10 милиарда.

Източници: изцяло западни медии, Дойче Веле, Свободна Европа, Дейли Мейл, Вашингтон Поуст, Ню Йорк Таймс.
Например: https://www.dailymail.co.uk/news/article-2573557/Flashback-Senator-Obama-pushed-destruction-15-000-TONS-ammunition-400-000-small-arms-1-000-anti-aircraft-missiles-Ukraine.html?fbclid=IwAR07YqLnv-LrvXtmEW0mIE62RnNBQhT0UGm7Koc_38p5qlIh4OrpdnIH90c - Русия още не е използвала 1.000 тежки ПВО ракети във войната, нито е загубила 400.000 леки оръжия. Преди и след Обама има други аналогични "инициативи" със същите резултати, например от друг сенатор през 1999-та: https://www.svobodnaevropa.bg/a/rusia-udria-s-ukrainski-raketi/32554055.html?fbclid=IwAR2UWnStGWMO3r946udr-5kCk5Zf1yE0sinvtq_3KI4eFHM-94xDZuX0iNE
Същият Обама, който потурчи 48 милиона за утилизация на предадено на Русия оръжие държа цената на петрола 8висока 8 години от което Путин се напълни с пари и си направи нова армия с модерни оръжия. Това с което правят неспирна 18 месечна заря е онова с което биха посрещнали НАТО през 1980-та,чистят си складовете.
Междувременно просто ги убихме от санкции: https://money.bg/business/istoricheski-rekord-rosatom-tazi-godina-postroi-korpusi-za-5-yadreni-reaktori-posledniyat-e-za-turtsiya.html?fbclid=IwAR2YCRY10wKRVkAVwbHrL_DnPEMf-Dk0LGORYJltdE_CjMc5Wta1GSuAy6s
Световен рекорд в производство на атомни реактори, също така изместиха Германия и Япония по покупателната способност... Според световната банка...

10
Психология / Пост комунистически синдром
« -: Октомври 02, 2023, 09:50:19 09:50 »
Искам тук да си запиша една случка, която ми отне много време да разбера и оценя правилно.

Темата са родените преди 1989-та и техните разбирания.
Аз съм роден през 1982-ра, тръгнал съм на училище през септември 1988-ма и на базово ниво разбиранията ми са формирани в този период. Да кажем до 1992-ра, тоест 1-ви до 4-ти клас, когато бяхме при една и съща учителка. Учителката ни беше прекрасна родопчанка със здрав морал, невероятен педагог.

Първият сблъсък с действителността дойде в 5-ти клас, когато влязох в спор с новата ни класна по литература заради баснята за орела и охлюва. Аз защитавах охлюва.

Случката е следната.
На около 20 и няколко години сме. Заедно с колеги и приятели от университета се срещаме с моя съученичка от гимназията живяла и учила в САЩ.
Оплакваше се, че не могла да си намери приятели там. Баща й имал фирма с производство и примерно монтаж и, съответно и работници.
Ние или по-точно аз я попитаме защо не се е социализирала с работниците, да излезе насам-натам с тях, да се запознае с техните познати и т.н. (само си го представете като знаете как живеят работниците в САЩ в действителност)

Тя отговори, че тя е тук и показва с ръка по-високо, а те са тук... и показва с ръка по-ниско.

Ние и в частност аз възприеме това изказване като осъдително. Не ни хареса изобщо.

Какво си мислехме ние тогава? Какви бяха нашите представи?
Например, че всички са равни и приблизително еднакви, завършили са едни и същи училища в които се учат едни и същи неща.
У нас по това време разбирането или усета беше, че ученици в много голям диапазон на среден успех имат еднакъв поватиен и морален апарат.
Разбира се гениите, захлупеняците, престъпниците и откровение хулигани бяха няколко различни категории, но общуването, социализацията и приятелството помежду им не бяха изключени теоретично и на практика се наблядаваха такива социални връзки.

Как звучи обаче изказването на моята съученичка през 2023-та на хората с висше образование родени през 1982-ра?

Аз бих потвърдил, че човек с висше образование и няколко прочетени книги много трудно ли могъл да се социализира с безпросветната работническа класа, която не разбира дори машините с които работи и на милиметър под корпуса. Това е факт.
Различията в понатийния апарат и мирогледа са фундаментални. Ценностите също са коренно различни. Всеки средностатистически служител или самонает изповядва откровено морално и етично отношение към работата, колектива, работодателя и клиентите. Ралотника от своя страна се вълнува от надницата, той е в режим на оцеляване. Самоусъвършенства се по принуда и по закона на джунглата.
Служителя малко от малко се грижи и за душата, консумира различни форми на изкуство, интересува се от здраве, екология, природа, самоусъвършенстване, тук-там се грижи за това, което влиза в главата на децата му.

Разликите са още по-фундаментални, но не това е целта на тази публикация.

В крайна сметка твърдението на съучуничката ми е по-скоро вярно и напълно вярно когато е без подробности. С детайли можеше баща й да има фирма в която работят физици и инженери, дизайнери и модели, но това е малко вероятно.

Отделен е въпросът защо не са й достигнали социални способности да се социализира с други американци на задоволително социално и интелектуално ниво. Този въпрос няма нищо общо с настоящата тема.

Вече не живеем в безкласово общество. Когато извикаш майстор вкъщи не идва инженер да ти навива резби на тръбите и пак инженер и технически ръководител да ти лепи плочки. По онова време - 90-те години на 20-ти век простите работници бяха крайно маргинализирани и напълно отпаднали от социалния и икономическия живот, те мизерстваха без работа. Много млади хора също бяха аутсайдери по липса на средства за социализация. Ппичина: още тогава, а и до сега, социалния живот на младите хора беше задължително обвързан с употребяван на развлекателни услуги. За да се съберат на едно място децата и младежите трябва да седнат в заведение или да отидат на курорт. - нещо, което не всеки може да си позволи. По-бедните скитат по улиците или висят пред компютри и играят незаконни игри. Сами. - това също е друга тема.

11
Aудиотехника / Видео Кой не знае закона на Ома...
« -: Септември 23, 2023, 08:53:43 08:53 »
Кой не знае закона на ома, да си ходи дома!Както е известно, отношението на разбиращите от електроника към разбиращите от озвучителна тела е тъй както около 99:1

Разбиращите от електроника правят странни неща, чуват резистори, кондензатори, кабели и т.н. Обикновено това ги подвежда и изглеждат несериозно в очите на тези, които се занимават с озвучаване и акустика.
Моите уважения към всеки усилвателджия, който е в състояние да използва какви да е проводници и резистори в тонколона!

Това видео би трябвало да напълни главата на всеки правяч на озвучитулни тела със сумати езотерика и щуротии.
На мен ми се завъртя а концепции и стратегии от захранването на усилвателя, през кабелите, чак до филтрите, кже как трябва да изглежда след като вече е било уточнено като стойност.

12
Електромобили и Хибриди / Тесла P85D
« -: Юли 13, 2023, 01:43:32 13:43 »
Карах Тесла P85D на комшията.

Кара се като нормална кола, ако не ти кажат, че няма ДВГ е все едно караш Линкълн Таун Кар или Краун Виктория, просто безшумен плавно сменящ автомобил, има и такива лексуси. Усещането е за голяма лекота.
Педала на газта реагира напълно естествено.
При доста енергично ускорение преброих поне 6-7 степени на "още газ" от 0 до 100.
Изпреварването от 40-60-80 км/ч е абсурдно бързо. Абсурдно-смешно-двойно-абсурдно.
Ускорението до 100 мога да го сравня само със завой със ски с радуис под 20 метра с 80-90 със захапали кантове, което са около 3g, разликата, е че на ските усещаш как ти слиза кръвта от главата, увисват ти бузите и ти се местят вътрешните органи, а с теслата ни се напряга само вратът по подобен начин.

Разликата с кола със 700 коня с ДВГ е гигантска. Първо, теслата е по-пъргава и бърза. Второ, докато 700 коня кола напряга, натоварва и изнервя, теслата е абсолютно спокойна като Линкълн повдигнат на квадрат. 0-100 за 3 секунди е по-спокойно преживяване отколкото да караш с 90 на круиз контрол.

Най-приятното и най-интересното в Тесла модел обаче не са нито точно ускорението, нито баш доускорението. Пътищата не винаги са пълни с по-бавни автомобили, понякога са празни или със слаб трафик от нормално движещи се. При такива обстоятелства повечето измерими характеристики отпадат и остават не измеримите субективни усещания и преживявания.
1. Теслата има много добро шаси. Чисто нова платформа направена по чисто ново задание. Както купето и много здраво и сигурно, така и геометрията на окачването е много добра. Управляемостта, неутралността на поведението и начина по който се движи са несравними с нищо друго.
2. Теслата не тропа, не скъпца и няма никакви луфтове. Усеща се по-солидна от Ленд Круизър, Лексус, Мерцедес, БМВ, Ауди и т.н. Няма никаква хлабина никъде. От затварянето на вратата, през педалите, седалката, панелите в купето чак до волана, никъде не се усеща нищо хлабаво, лабаво, мотаещо се, мърдащо по нерегламентиран начин. Стронг - Бетон!
3. Теслата вози супер добре. Не е като вълшебното килимче W222 на 18-ки, но пък е около 10 пъти по-малко китайска от именно този Мерцедес, който пък е около 10 пъти по-читаво направен от всичките си скърцащи и лабави конкуренти.
Модел S вози като добре возещо Инфинити Q40 или Нисан G-sedan 37. По равен път само с фуги и отделни смущения е без забележка, по откровени бабуни и кръпки, където трябва да друса, не друса, заобля неравностите много културно и пак вози добре.
4. Тишината май не може да се сравни с нищо друго. Нито гуми, нито вятър. Има някакъв шум, но той е от три децибела и повече по-слаб отколкото в най-обезшумените други автомобили. Като тук електрическото задвижване няма особен принос, има страшно тихи коли с ДВГ, като Линкълн Таункар например. Не, Тесла е просто обезшумена, има кораво купе и много модерно окачване, поради което е ужасно тиха.
5. Конкретната Тесла даже няма меко затваряне на вратите, обаче вратите се затварят по уникално приятен механичен и солиден начин.

Пак ще повторя, като оставим настрана задвижването, Тесла е чисто нова концепция за шаси, окачване и автомобил.
Освен това задвижването й е прекрасно, кара се лесно, интуитивно и много приятно. Всеки може да седне и да подкара и след една минута забравя, че е в нова и непозната кола.

Външно колата е сравнима по размери с Мондео, вътре има повече място от 5-ца и Е-класа, дължината на купето е сравнима само със 7-ца и S-класа къса база, седалките обаче не са чак толкова разкошни, но са много удобни.

Впечатленията са от Модел S P85D 2015 г. на 310.000 км. Което е още по-впечатляващо. Салона не е захабен или изтъркан, а колата е по-солидна от чисто нова немска кола, които на мен са ми доста хлабави, както вече се разбра. На този пробег по нашите географски ширини изброените немски, че и японски автомобили са вече готови за хвърляне, а списъка с поддръжката и ремонтите е просто срамно дълъг и скъп. Теслата има сменени няколко тампона, 1-2 щанги, кара си на оригиналните амортесьори и въздушни възглавници, не пука отникъде и както казах, усеща се по-солидна от чисто нова кола. - включително затварянето на вратите!

Естествено 8 към 9 годишен електромобил няма пробега на моделите от 22-ра и 23-та година, със 120 и климатик на макс може да измине малко над 300 км, със 140 малко под 300 км, а с 90-100 около 400. На мен ми се струва малко, но според собственика от София до всяка точка на морето се стига с едно зареждане.

Днешните Тесли са с кажи-речи двоен на този пробег и още по-хубави.

Поздрави!

13
Сега си спомних защо съществува този раздел (леле, колко работа за редактиране заради клавиатурата на телефона си отворих)

Ей тоя устат юнак - Геровски Моторспорт:
https://fb.watch/iI_SLR70km/

Седи под някакъв автомобил и ръси мъдрости, които от безобидни в началото изведнъж преливат в див полет на развинтеното му въображение.

Темата е "защо автоматиците се чупят след смяна на маслото с машина".

Основната му теза, е че машината "набива" явно с някаква по-голяма сила някакви стружки, боклуци и абразиви, които явно присъстват дебнейки в кутията, тези стружки, боклуци и абразиви се набивали в мозъка на кутията (електро-механичния блок за управление, който погрешно нарича с търговското име "мехатроник") и го чупели.

Какво става според тоя юначага, който ме е блокирал от страницата си след като доста културно му обясних, че си измисля?
1. Машината за смяна на масло била с налягане и дебит, които са ненормални и прекалени, измивала въпросните абразивни агенти от стените на корпуса, от там те минавали през филтъра и се били набивали по управляващите клапани и вече край, абразия, катаклизми и разрушения.
Обаче всъщност:
- Машината за смяна на масло на автоматик се включва в кръга за охлаждане на автоматика, събира в себе си старото масло, което излиза от кутията и по тръбата към кутията налива новото масло. Процесът е доста бавен. Дебита на машината е по-малък или равен на дебита на вградената в автоматика маслена помпа. Маслото се връща обратно през мястото през което се осъществява и нормалната циркулация при шофиране на автомобила.
Колкото нормалната циркулация може да предизвика "набиване", толкова и машината. Като машината е даже по-бавна от Нормалната циркулация на празен ход, да не говорим при каране с високи обороти, че кутията циркулира сигурно 5-10 пъти по-бързо.

2. Какви са тези стружки, боклуци и абразиви? Съществуват ли въобще?

- Автоматичните скоростни кутии с хидротрансформатор имат изключително дълъг до безкраен живот. Повечето дефекти не са свързани с износване или разрушаване, а с протекли гарнитури, о-пръстени и други подобни, понякога с изгорели управляващи соленоиди, понякога с изгорели датчици за положението на скоростния лост.
Автоматик дава механична повреда само при комбинация от много агресивна употреба и пълна липса на поддръжка, тоест каране в тежки режими с голяма мощност и не сменяне на маслото.
Ако правите само едното от двете, карате агресивно или не сменяте маслото, автоматика пак ще изкара над 300.000 километра, което са 20 години средна употреба за ЕС.

Тоест, стружките и боклуците в маслото, първо не съществуват, второ са резултат от агресивно каране и никаква поддръжка.

Дори все пак да имаме стружки, то автоматика има цедка и доста по-рядко обемно-масов филтър, който действително да извършва филтриране. Всеки автоматик има това от което има нужда, автоматиците, които не се повреждат от ситни стружки имат цедка представляваща метална мрежа, по-финните автоматици, които обаче произвеждат много малки количества финно замърсяване от фрикционен материал имат филтри. Тези филтри работят най-много през първите 20-30.000 километра и до първата смяна на маслото, след това интензитета на отделяне на фрикционен материал клони към нула. Затова и много съвременни автоматици нямат картер, а филтъра им е вграден и никога не се сменя. - за разлика от маслото, което е хубаво да се смени на до 20-30.000 км, а след това на всеки 40-50.000 км. (България е идеалната комбинация от лошо градско, четири сезона и високи скорости по магистралите за да сменяте всичко, масло на ДВГ, на трансмисията и свещи възможно най на често)

Така че за какви стружки говори това момче Геровски моторспортиста?
За несъществуващи.
Намерите ли стружки в скоростната си кутия по-добре се консултирайте със специалист по ремонт и рециклиране, а не си играйте на масла и обслужвания.

По някое време във видеото маже с пръст с ръкавичка по корпуса отвътре и вика, гледайте какво пада, това се тези зловещи стружки и абразиви за които Ви разправям, това Ви го набива тая лоша машина в малкото нещастно мозъче на кутията и т.н.
Значи, моето момче, гледай сега, часовник да си купиш, швейцарски с механизъм Ета Валжу или по-скъп… пак на две години трябва да го носиш на майстор часовникар да го изчисти и смаже, защото прави стружки. ДВГ също от смяна до смяна пълни маслото с 5-10-20-30 PPM желязо, отделно с пак толкова алуминий, бронз и т.н., даже не механични части като радиатори и тръби пускат частици откриваеми в двигателното масло. Това не са стружки. Това са частици характерно присъщи за всяка механична машина. Има едни момчета – инженери, те ги знаят тези работи и отбират това-онова от дизайн и конструиране. Няма нужда да зомбираш аудиторията с такива езотерични самобичувания, да сънуват как ги гони стружка насън. Механичен будилник със звънец да си купиш, той също прави метален прах, диференциал, раздатка, ДВГ, Лего, железен конструктор, епилатор, самобръсначка, багер, кран, флопидисково устройство, хахахах, всичко отделя тези зловещи неща с които психираш хората.
Бъди рахат геровче, инженерите имат хабер за тая работа! Нема нужда да се мие, да се бърше и да се правят подвизи! Тамън тоя прашец с консистенция на боя или суха смазка щеше да обогати новото масло да започне да си върши работата по-скоро и да не хаби съединителите излишно.

Защо все пак някои скоростни кутии наистина работят по-лошо след смяна на маслото?
Първо, адаптация. Маслото за автоматична скоростна кутия има много особен пакет от присадки, модификатори на триенето и т.н. тези присадки с времето се износват и изхабяват, изчезват или се видоизменят. Новото масло има доста по-различни мазилни свойства, а съвременната скоростна кутия се самоадаптира, рязката промяна в начина на работа на фрикционите води до период на влошено качество на превключването. Това се решава с търпение, накрая ще се самоадаптира, с изчистване на адаптацията с комбинация от бутони в колата, с диагностика или чрез просто откачане на акумулатора.
Второ, износени фрикциони на съединителите и спирачките в кутията. Много просто, маслото не е сменено 100-150.000 км или повече. Към този момент истинските специалисти съветват маслото да не се сменя на автомобили, които по предписание са с масло за целият период на експлоатация.
- Причина: масло с огромен пробег е емулсия на масло с голямо количество суспендиран в него фрикционен материал, то самото има вече нов вискозитет и собствени фрикционни свойства. Обикновено е по-гъсто и с по-висок вискозитет.
Клапаните в електро-механичния блок за управление наистина са износени и работят единствено защото маслото е по-гъсто. Фрикционите също са със значително износване, но маслено-фрикционната суспензия им помага да работят правилно.
Кутията е на практика износена и частите й са извън допуските за сглобяване и експлоатация, но все още работи нормално. Такава кутия обаче може да изкара и още 150.000 километра.
Важно съображение, независимо, че скоростната кутия е теоретично износена, тя работи и това не е случайно!
Автоматика зареден с масло за целият експлоатационни живот, което не е сменено 150.000 км и което е довело до износване извън спецификация все още работи, защото в електронният му модул за управление Е ЗАЛОЖЕН ОБХВАТ НА САМОАДАПТАЦИЯТА, КОЙТО ПОКРИВА ТАКЪВ ТИП ИЗНОСВАНЕ.
Тоест, автоматика Ви все още е изправен и си върши работата, защото инженерите са предвидили той да работи с масло пълно с толкова и толкова фрикционен материал. Системата е изправна, независимо, че отделни нейни части са износени, други нейни части компенсират това износване и тя функционира нормално. - парадоксално, но факт!

Ако сте като мен и искате всичко да е перфектно, купете си нова или почти нова кола и си правете обслужването сами и когато пожелаете.

Със смените на масло в автоматика не трябва и да се прекалява. Отделяне на фрикционен материал има винаги и това е предвидено. Дори механично нова кутия с минимален пробег ще работи малко по-добре с минимално количество фрикционен материал суспензиран в маслото. Понеже отделянето поне на малко фрикционен материал е неизбежно, скоростните кутии просто са проектирани да работят с наличието на такъв в маслото.
Някои практикуват частична смяна на маслото в кутията на всяка втора смяна на масло в двигателя, това не е правилно. (при условие, че си сменяте маслото в ДВГ на 5-8.000 км или до 180 мото часа като нормален човек)
Чисто новото масло в автоматика неминуемо води до леко повишено приплъзване на съединителите, съответно нивото на фрикционна суспензия пак се покачва, това подобрява работата на съединителите, износването намалява и т.н.
Трябва да поддържате златната среда, така че едновременно маслото да има достатъчно фрикционна суспензия, но не прекалено, че да повреди клапаните и да износи съединителите и да има свеж и работещ пакет от присадки, който е много специален. Тук фактора време е много важен. Маслото старее като се оксидира, полимеризира, разкъсва и разпада. От всичко изброено единствено разкъсването е правопропорционално на пробега, всичко останало зависи в по-голяма степен от продължителността на престой извън тубата изложено на условията вътре в агрегата.
Така че 2-3 години без оглед на пробега са добър интервал за смяна на 1/2-ра от маслото. 20-30.000 километра са 1/2-ра от общоприетия пробег за пълна смяна, използвайте го като ориентир за частична смяна на 1/2-ра от маслото, което настъпи първо 2-3 години или 25.000 км. Важно: ако си купите нова кола или такава на до 100.000 км, веднага сменете цялото масло, а след това практикувайте освежаване с ½-ра. За по-старите търсете англоезични източници, консултирайте се с истински механици и специалисти за марката.
Нормално маслото без проблем издържа 5-6 години и 60.000 километра. Без проблем в смисъл без авария или явно влошаване на работата на кутията. По-умно и целесъобразно е да сменяте половината масло на половината интервал и пробег. Така ще си гарантирате оптимален баланс между свежо масло и присадки и наличие на фрикционен материал. Първото пази, второто помага и е добре и двете да ги има едновременно.

Разбира се пълната смяна на маслото също не е противопоказана. И то на машина. Има обаче еквивалентен гаражен метод:
1. Източване маслото от картера и наливате ново;
2. Откачате тръбата към или от охладителя;
3. Палите двигателя и старото масло от кутията започва да изтича,  докато през това време помпата смуче само ново от картера;
4. Видите ли мехурчета или при измерване на количество колкото сте наляли  - спирате;
5. Наливате още ново масло в картера и палите пак, като повтаряте процедурата докато от тръбата започне да изтича свежо масло.

По време на процедурата някой трябва да сменя различните скорости на автоматика за да се задействат всички кръгове и да изтече всичкото старо масло.

Маслото Ви е сменено като на машина.

Смяната на филтър не е задължителна.
Смяната на цедка е глупава, просто я измийте и продухайте или изобщо не я питайте. Тя е там за да хване евентуалните стружки от първите километри на новата кутия. Ако случайно има такива.

Това, което е важно да направите е ако отваряте картера на кутията да притегнете по спецификация абсолютно всички болтчета, които са достъпни, особено вертикалните такива, защото те държат управляващия модул със соленоидите, а отгоре има сложна система от тръби и канали, които са уплътнени от гарнитури и пръстенчета.
Колкото автоматици съм виждал, тези болтчета са винаги хлабави. Основната причина за повреда на автоматик са именно тези гарнитури, именно, защото се разхлабват тези болтчета. Маслото за автоматик е много специфично, кутията е специфична отливка от специфична сплав и трудно какъвто и да било болт стои затегнат дълго време. Разхлабеният мозък може да предизвика брутални механични аварии ако заради теч между каналите отгоре се отвори или затвори не каквото трябва в правилният момент.

Това момче Геровски Моторспорт и друг път съм го хващал да си измисля собствени теории, но този път прекали. Тотален разрез с практиката и общоприетото мнение на опитни механици и инженери. Недопустимо! И винаги обяснява, че ремонт се прави по абсурдно сложен начин с много на брой задължително оригинални части.

Имал съм или съм карал и поддържал поне 15 автомобила с автоматици. Сменял съм масло и с машина и без машина. Сменял съм всичко и съм навъртял поне 1.000.000 километра.
Единственото, което някога ми се е чупило са:
- протекли гарнитури вътре в кутията;
- сцепен хидротрансформатор, защото обичах да държа първа ръчно до 7.000 оборота и тогава да включвам втора, което на механичен автоматик води до много рязка смяна на предавките... ама беше цепнат малко и не течеше много...
- изгорял соленоид - един брой;
- Изгорял селектор за положението на лоста;

Това е всичко на примерно поне 15 автомобила, предно, задно, 4х4, , 4, 6 и 8 цилиндъра, бензин и дизел с 3, 4, 5, 6 и 7 предавки... напречни и надлъжни.
Нямам колеги, приятели или познати със счупен автоматик. Не че автоматиците не се чупят, чупят се. На БМВ-та с пренапомпани двигатели, агресивна стратегия за управление, агресивно каране и никаква поддръжка. То имаше и БМВ-та V-8, които си износваха цилиндрите, но какво от това, какво заключение да правим от даден фабричен дефект на конкретен модел? И БМВ-то върви 300.000 като го кара нормален човек, който малко от малко му сменя маслата и консумативите.

П.П. до една кутиите, които съм обслужвал са били с разхлабени болтчета на хидро блока (мозъка), Aisin, Aisin-Warnwr, Borg Warner, Strasbourg (Opel) 7g-tronic, 7 скорости Нисан, ZF 6 и 8 скорости.

П.П. 6f55 пък не се отваря, само се сменя масло, филтъра на под 150.000 мили не се пипа, а и след това...

Цвета на маслото не е диагностични критерий, защото карбоновите фрикциони го боядисват... Колкото по-упорито сменяте, толкова повече връщате наситения разтвор съм не наситен и се налага фрикционите да го боядисват на ново... т.е. да се износват. Затова не си чупете кутиите, сменяйте на 30.000 половината или на 50.000 всичкото и не се занимавайте с глупости.

Благодаря за вниманието!

14
Наука / Противоземетръсно строителство
« -: Февруари 15, 2023, 02:00:16 14:00 »
Скоро в Турция имаше разрушително земетресение с магнитуд 7.8.
Всеки, който проектира жилище ще иска да покрие поне 9-та степен.
От таблицата виждаме, че земетресение от почти 9-та степен означава ускорение около 0.6g при скорост 0.6 м/с - това е скоростта на нарастване и затихване вълната.
Честотата обикновено е между 1 и 10 херца.
Условието 0.6g и 0.6м/с се изпълнява при 2.5 херца, десет 1/4 периода по 0.1 секунди, земната основа осцилира с поне 12 сантиметра общо или +/- 6 см. В зависимост от конкретната форма на вълната, която никога не е синусоида амплитудата може да бъде и по-голяма.

Следователно, конструкция, която издържа 9.0 степен земетресение трябва да може да понесе минимум 0.65g във всяко от трите измерения: височина, дълбочина и ширина, както и усукващо ускорение по вертикала.
Най-лесно е да се изчисли и защити строителната конструкция от вертикални трусове, като се изчисли с голям статичен резерв. Естествено запасът от якост за 0.65g няма да бъде само 1.65, а повече, но това е лесно.
По-трудно е да се проектира конструкция устояват на напречните моменти в двете хоризонтални перпендикулярни равнини. Конструкцията трябва да има елементи пречещи на сградата да падне като къщичка от карти. Силите е лесно да бъдат намерени, това е масата на сградата над определена кота умножена по съответното ускорение и рамото на лоста през който действа ако има такъв. Малко по-трудно е да се проектират елементите, които да противодействат на тези сили. Още по-трудно е те да бъдат интегрирани в конструкцията така че действително да могат да поемат тези натоварвания, съответно свързани с нея с връзки,които да могат да ги пренесат. Много трудно е цялата останала част от конструкцията също да може да устои и пренесе тези сили без да се разруши.
Най-трудно е всичко това да не доведе до усукващ въртелив момент (на диафрагмите/плочите/ една спрямо друга), който да разруши сградата, а също и този момент да бъде изчислен и компенсиран.
Сградите също имат център на тежестта.
Отделно от всичко това, основата пък трябва да не се хлъзга и да не позволява преобръщане, да не се срязва и да не се цепи.

В следващата част ще преразкажа строителните нормативи на разбираем език. - което направих първо за себе си.

15
Бъдещето на автомобила - нещото, което дава най-много свобода!


Страници: [1] 2 3 ... 67