Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 449
1
Бих прочел анализа ти спрямо предишния проект и критиката.
Широколентовите говорители, особено поизправени са голяма магия.

2
Ачик-ачик и черно на бяло:

https://x.com/elonmusk/status/1732307094341067263

Потъват едни милиарди, които дори на американците са им много. - дали е вярно или се правят на умрели лисици е отделен въпрос. Имам предвид дали 60 милиарда от време на време са им много. БВП на година им е над 20 трилиона долара, от които преразпределят, колкото и да са либерали (в смисъла от преди 25 години) все разпределят 30-40% от БВП, което прави едни 6-8-10 трилиона бюджет...
Притеснителното, е че лихвите по държавния им дълг, който не е непременно външен, са на стойност равна на грамадния им военен бюджет. Не знам защо това е притеснително, ние живеем в България.

Основното, е че открито се говори, че се избиха мъжете в Украйна без това да доведе до нищо, даже само влошава положението.

3
Няма смисъл да се коментира много-много.
Израелски протести против войната и държането на палестинците без държава. Тези протести са обявени за антисемитски от САЩ или поне отделни органи и длъжностни лица...
https://x.com/DrLoupis/status/1732329329546182694

Демонстрация на евреи в подкрепа на Палестина: https://x.com/DrLoupis/status/1732310751178637654 - обявени са за анти семити?!

Еврейска демонстрация с плакати с аргументи от юдаизма, т.е. стария завет, според които Бог иска от хората и в частност евреите да живеят в мир със съседите си: https://x.com/DrLoupis/status/1732303987569721394 - това също било антисемитско?!

Не мога да коментирам тази заплетена история.

Добре е хората да се обичат и да подхождат едни към други по този начин. Да няма лумпени, неграмотни, озлобени и мразещи. Затова трябват образование, възпитание, добри примери и смислено лидерство.

Това е което имам да кажа по случая.

4
Фундаментална тема: http://penkiller.com/index.php/topic,66.0.html
Апропо напълно приложимо и върху двулентови системи, особено ако са с първи ред последователен филтър.

Да вземем да потърсим подходящи комбинации от ШЛ+ВЧ или Мидбас и ШЛ, които да могат да се вържат с първи ред последователен филтър, да са разделени ниско и да им лепнем една такава компенсация отпред. Естествено и да бъдат акустично издържани, т.е. ШЛ или ВЧ да са ОБ.
Неща като моя барбарон, обаче с повече ниски.

5
Какво е "Капиталът" от днешна гледна точка: Първо, набор от първична изследователска информация, тоест наблюдения над капитализма и проявите му и второ, критика и анализ.
Защо е важно да го четем? - Защото, капитализма може да бъде първчен и експлоататорски спрямо работническата класа, може да бъде по Джек Лондон - грабителски и олигархичен, а може да бъде и осъзнат, пазарен и следователно реално и не декларативно обществено регулиран. - Само последния вариант ни устройва, но той изисква високо ниво на образованост, морал, осъзнаване на собствените интереси и грамотност. - изисквания, които изглеждат почти неизпълними.
На фона на текущите сътресения изглежда, че някои държави прилагат регулиран капитализъм при пазарни условия, а някои други са почти във фазата на грабителска клептократична олигархия симулираща пазарна икономика, а всъщност упражняваща продължаваща неоколониална експлоатация.
Справка: липсата на високоефективно производство притежавано от буржоазна класа в държавите в преход, постепенното унищожаване на тази класа в т.н. развити държави* и парадоксалното наличие на такава класа в Русия, Китай, Индия, Иран и някои други подобни държави като Виетнам, но не само.
*например в Германия затварят заводи на БМВ и Мишелин (но не само, газта и тока са скъпи, инфлацията направи труда невъзможно скъп), защото в тази държава вече не е изгодно да се произвежда, а явно и пазара й отслабва.

По идея доразвита и взаимствана от проф. Витанов: https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/pfbid0nrK27G3uXXnwATdxEbDzukUdqAXuADBvYWCVvc2TkEnzcAXtJqofSG1UBwdSmNavl - има и други публикации в които засяга темата.

Есенцията на нещата, е че капитализма е наблюдаван, изследван, анализиран и описан в система от знания - учение още в края на 19-ти век и началото на 20-ти век. Тази система е неопровергана и до ден днешен стои като наука, тоест книги като Капиталът, Желязната пета и дори някои от произведенията на Екзистенциалистите са в състояние да правят предсказания, които се сбъдват - кратката дефиниция на наука.
По непонятна за мен причина, тази наука, която е не само икономическа, но и социална и политическа в днешно време се пренебрегва.

Пример за политически решения, които будят основателни съмнения за недобросъвестност и злонамереност: През 2013-та година европейската комисия отправи към Украйна и тогавашният й президент Янукович предложение за отворена безмитна търговия като стъпка към началото на присъединяването на Украйна към ЕС. Това предложение влечеше след себе си последствието, че ще се наложи да се въведат мита и контрол между Украйна и Русия. Към този момент Русия беше потребител на около 30% от продукцията на Украйна, а Украйна и без това беше практически фалирала. Като помощ и компенсация ЕК предложи на 44 милионна Украйна заем в размер на 600 милиона евро. Янукович отказа, но каза, че не става от масата за преговори, просто иска по-добри условия за да продължи. ЕК отговори, че Янукович е търгаш, който иска да сблъска ЕС и приятелят им Русия и че от утрешния ден ще преговаря само с опозицията в Украйна. Ето така започна евромайдана.
на 22-ри ноември 2023-та година Урсула фон дер Лайен отбеляза годишнината от началото на евромайдана с гордата статистика, че до момента ЕС е предоставил пряко 85 милиарда на Украйна, а до 2027-ма ще предостави още 50 милиарда евро. Освен това ЕС изкупува украинска продукция при облекчен или безмитен режим.

Така, дайте да се разберем, мирна и цяла Украйна струва за ЕК 0.6 милиарда заем, докато опустошена от война струва 135 милиарда. Да не забравяме и че ЕС се кани да похарчи и между 300 и 1.000 милиарда за възстановяване след войната.

Как се вземат решения в ЕС по какви критерии? От какво изобщо възнамерява да се издържа ЕС в бъдеще?

Като оставим настрана тези преки разходи, освен тях ЕС си навлече и енергийна и суровинна криза, както и загуба на пазари.

Ето го примера, че ЕС се управлява в разрез със стопанската логика. При положение, че Украйна беше мирна, ЕС разпознаваше Русия като приятел, ЕС беше мирен и нещата вървяха. Коя мрежа от интереси тласна нещата в тази посока?
Ето Ви класически пример за грабителска олигархия - лош сценарий за развитие на капитализма. Кой пелечи?
На първо място лошите - Русия, като се има предвид общоприетото разбиране, че там човешкият живот е ресурс, то Русия печели територии, а дали й трябват е друг въпрос, ресурси, а дали й трябват е друг въпрос, както и над 10 милиона нови граждани и то грамотни, образовани и квалифицирани, а дали й трябват и не се ли получи противоречие е друг въпрос.
Сега започват останалите:
- ЕК и ЕС бюрократите. Който каквото и да говори, изразходването на 135 милиарда без проект, бизнес план и КСС води до обогатяване на чиновниците, а те и без това не са светци.
- САЩ, не ми е много ясно какво печелят, те ще излязат световните параноици, там нещата са много оплетени, но ако печелят от слаб ЕС, то печелят.
- Чиновниците в САЩ, като тук на второ основание ще причислим отново ЕС бюрокрацията и повечето настоящи и бивши висши политици от държавите в ЕС. Виждате ли, не малко от тях, а да не кажа и всички са купували руски газ, нефт и рафинирани петролни продукти, а някои даже и са търгували с такива, че са и изкарали десетки и стотици милиони долари. Да търгуваш с газ в Украйна и да печелиш много милиони от това не означава нищо друго освен това, да търгуваш с руски газ по руско допущение, разбирайте на Путин. Отделно сума ти американски сенатори са се изредили да разоръжават Украйна, като излишните оръжия все са се оказвали предадени на Русия в замяна на дълг за газ.
Не че намеквам нещо, но странното решение да избереш да даваш стотици или трилиони долари и евро, защото някой е отказал за получи заем от 600 милиона може да се обясни с обстоятелството, че практически целия политически елит на ЕС и САЩ е забогатял благодарение на Русия и по-точно Путин. Разбира се всички печелят, един път са се обогатявали от руските енергоносители, припомням по допущение на Путин, а сега се обогатяват от изразходването на пари за Украйна и имат намерение да продължат да го правят в още по-баснословни размери.
Погледнете дълбоко в душата си и помислете ако лично Вие имате реална възможност да се разпореждате с изразходването на милиарди или трилиони без КСС, проект и обосновка, дали няма да влезете в отбора на подстрекателите на войната в Украйна? Вие разбира се не сте помирисвали Украйна или Украинец и за Вас ставащото там е също толкова значимо, колкото и ставащото в африкански регион между местните племена. Дали няма да повтаряте мантрата, че Русия ще бъде победена и изгонена от Украйна, регионите освободени и да наливате вода в мелницата на фалшивите новини как Русия губи войната и така вече две години.
Естествено, извън фирмите, които ще усвояват средства, а и вече го правят, бюрократите и политиците, както и Путин и Русия, а също и САЩ геостратегически, никой друг не печели, народите живеят в смутни времена, търпят инфлация, а обществената среда е отровена с омраза, расизъм, национализъм, лъжи и измислици.
Отделно от всичко изброено, обществата на ЕС и САЩ се представиха много слабо на изпита за толерантност. Веднага прегърнахме идеята да мразим, да омаловажаваме, да отнемаме виртуално човешки права, да мразим на етническа основа.
Същото става и по отношение на войната между Израел и Хамас. На хората им е сложно да се занимават с Хамас, общественото мнение веднага избра да мрази по-лесното - всички палестинци, щото те били измислили Хамас и това била тяхната естествена проявна форма. Има и други прикрити и неприкрити антисемити, те пък мразят евреите, защото държавата Израел прекалява. Ама ги мразят по най-грозен начин и едните и другите. Войната е бих казал между Хамас и Израелското правителство, като в нея все още не е пострадал никой важен, нито от ръководството на Хамас, нито от израелското правителство. Тази война апропо е по-лесно обяснима от руско-украинската, която е ужасно необяснима с безумна първопричина, но действителна такава. Израел и Хамас и в крайна сметка палестинците, защото Хамас няма самостоятелни легитимни интереси, спорят за територия. Израел бездейства целенасочено, а действа също така, че да му се създаде предлог под който да заграби повече територия. Хамас действат, така че да се създаде предлог да враждуват с евреите и да продължат може би да се обогатяват, защото съществването на такава организация няма друг смисъл, освен може би отмъщение, старозаветно. Палестинците пък никой не ги пита. Истината, е че на тази земя са живяли при това непрекъснато, както дедите на евреите, така и дедите на палестинците. Ако не бяха англичаните, американците и руснаците, а също и ООН и съседите араби, най-вероятно евреите и палестинците щяха да се разберат.
Тоест ООН трябваше да гарантира неприкосновеност на територията на палестинците и евреите, а те или да оставят въпроса висящ, но да имат собствена държава, или да измислят начин да се разделят. Трябваше ООН да гарантира единствено границите спрямо съседните държави и реда в тези граници. Вътре да решават въпроса философски.
Обаче докато за Израел и Палестина може да се разсъждава, това, което стана в украйна е явно неизгодно за всички и въпреки това то се случи и продължава да се случва.
Ако трябва да бъда полит коректен, това е най-полит коектното на което съм способен, а според мен и доста вярно: Ако Путин е виновен, то също толкова виновни са тези, които както се казва зорлем му извиха ръцете и му вдигнаха топката за да го направи. като тези са виновни и за причината поради която не са могли да откажат на Путин тази услуга, те са отдавна оплетени, купени, благодарни и подчинени. Съдейки по българския политически живот, който най-силно лае против Путин, най-много пари е взел от него - руска класика! У нас, който журналист или политик най-силно напада, не Путин, а нашенски политик, той е най-купен. - така се измества фокуса и се изземва пространство за реални разследвания, критика и обвинения.

6
Отделих мненията за пистата в нова тема: http://penkiller.com/index.php/topic,3382.0.html

8
Предварителната маневра я практикувам вече 17-18 години с Ленд Круизър... Взема завоите като по релси. Без нея си се накланя. Вярно, че предното му окачване е незарисимо с двойни носачи, тоест не се мъчи по завоите.

13-ките на Ф1 бяха 305/55/13, тоест 12х26. 4 инча R13 отпред и 405/40/13 отзад.
Наляганията бяха от порядъка на минимум 1.2-1.3 бара.

Обаче формулата има много ъгъл алфа и е много лека, твърда и широка.

Сега карат на 18.

9
Според мен е защото PS4/5 са прекалено спортни, Cup са ирелевантни, а Primacy са дърво и то от 15 години, че са и грозни, Damaris са само XL в размерите за GL/LC/Pajero (т.е. Друсат с индекс 120 вместо 114/116), а Alpin са пос едствени. И то не остана.
Междувременно Фалкен, Кумхо и Ханкук например станаха по-добри и в т.н. UHP клас предлагат добре возещи гуми, както Праймаси трябва да вози, а на вода са отлични и по-добри от PS4 и са по-евтини.
Мишелините не са и най-тихи.
И то не остана нищо друго освен фасон.
Нямат и представител в еко класа на Eco-contact, Powergy и т.н., които са супер тихи и возят прекрасно.
Нямат и аналог на Бриджстоун Туранца 6 enliten. - това пък са супер тихи, меко возещи гуми с еко показателите на Еко Контакт и Powergy, но с пълна дълбочина на грайфера и добро поведение на вода.

Линк към новината:
https://autobild.bg/%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-michelin-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2/?fbclid=IwAR1q--gNRoGtKmTrd3cHZE7o3JNf45Z9dZVnys9iIQxhQn6mNbJ16tbogk0

10
М'да!
За повечето хора, това е аргумент в полза на нископрофилните гуми. Само че аз мога да дам една малко по-различна трактовка.
1. Баналното - ъгъл алфа/страничен наклон/ т.н. camber, ако го увеличиш, процента грайфер в контактното петно ще се увеличи за сметка на намаляване на карането по бордове, което е и леко така да се каже опасно...
За любителска кола с инцидентно излизане на писта е неприложимо.

2. Не баналното - стила на каране.
Интуитивно всеки адекватен, какъвто явно си и ти, се опитва да кара по идеалната геометрична линия, която ще му позволи да вземе завоя с най-висока скорост. Това обаче на писти като Калояново води до много мъчителен процес на шофиране. Завоите изглеждат безкрайни, а изписването им по постоянен максимално голям радиус субективно трае вечно, съпроводено е с неприятни звуци, накланяне и ето това на снимките.
Геометричния подход се модифицира от всеки с лек компромис с оглед предишния и следващия завой, обикновено обаче на излизане променяме кривата за да влезем "идеално" в следващия завой.

Този стил на каране е неправилен с любителски автомобил, защото проявява всичките му най-лоши характеристики, например, че се накланя, което апропо не е от амортисьорите, а е от меките пружини и тънките стабилизиращи щанги, мачка си гумите и в крайна сметка изживяването не е особено приятно.

Преди да продължа, Калояново не е перфектна, но е много умно и хитро конструирана спрямо даденостите и условията и изисква и позволява развитие и истинско майсторство.

Така, първо по стила на каране. Как се кара "мек" автомобил или джип? Задължително с подготвителна маневра, която да залюлее купето на обратната страна. Тоест, преди десен завой, лашваме автомобила наляво за да се наклони каросерията към завоя, все едно е мотоциклет или велосипед, а след това влизаме в завоя. - По този начин за времето през което каросерията ще се върне от наклонена надясно към наклонена наляво ние имаме постоянно налягане върху левите колела, а съответно и постоянно сцепление. За контраст, когато сме в идеалната най-бърза геометрична линия ние за кратко натоварваме външните колела, в случая левите, а след това се занимаваме само с прегряване и унищожаване на външната на завоя предна гума. Времето за пълно компресиране на окачването, когато сме направили подготвителна маневра е поне двойно, ако не и повече, защото влизаме в завоя с разпънато външно окачване, а съответно и с носач сочещ надолу, за да се вдигне нагоре той освен всичко трябва да избута и зелият автомобил навътре към завоя, а това изисква енергия.

Вече установихме, че с подготвителната маневра ние най-малко сме удвоили времето за пълно компресиране на окачването. През това време ние имаме и по-изгодна геометрия на окачването, защото носача ни сочи надолу.

Добре е да модифицираме кривата, като започнем да завиваме малко по-късно и по-навътре в завоя, което е изгодно и за спирането преди завоя, началото на завоя трябва да бъде по-остро, като по-най-бързият начин трябва да насочим автомобила към отсрещния бордур след изхода на завоя, да се задвижим почти по права линия и преди бордюра да направим още един малък завой.

Как изглеждат движенията с волана?
- Подготвителна маневра наобратно, т.е. навън с която да заемем външна траектория близо до края на пистата, остро навиване на волана на входа още докато спираме с плавно отпускане на спирачката, когато купето започне да се накланя под действието на центробежните сили, сега както сме отпуснали спирачката в началото на движението на каросерията, така започваме да изправяме волана след като сме отпуснали спирачката, сега оставаме с относително малък ъгъл на завиваме докато се насочваме към изхода от завоя и успоредно с второто увеличаване на ъгъла на завиване подаваме пълна газ и излизаме от завоя.

Какво мисли зания мост?
Възможно е и е желателно успоредно с отпускането на спирачката и навиването на волана да има момент в който задницата да стъпи настрани, което само ще облекчи работата на  външната предна гума и ще дозавие колата. понеже го правим при отпускане на спирачката, а започваме при съществено спирачно усилие, масата постепенно се връща към задния мост и това желано дозавиване със задницата би трябвало да избледнее бързо и задницата отново да зацепи.
Същото става и на излизане от завоя, рязкото дозавиване преди изхода съпроводено с даване на газ може да мръдне малко задницата навън, което отново е желано и от полза.

По този начин постигаме максимално оползотворяване на сцеплението и окачването, без да се тътрузим дълго и мъчително през завоите с автомобил, който не е каруца направена специално за тази цел.

12
Веритасиум е канал посветен на истината и фактите. 
В това кратко видео водещият обяснява, защо Интернет не се интересува от фактите и ги пренебрегва или извращава:
📸 Гледайте този видеоклип във Facebook
Аз бих добавил, че типичният уеб админ или неговият солташак платеният модератор типично заемат позата "Амя така казват тези и тези, те имат право на мнение, свобода на словото, бла, бла..."
Не бе, Вие го докарвате до език на омразата, дезинформация, осъществяване на състави от НК и пълна кочина.
Естествено те много добре знаят какво правят и какви са резултатите и последствията. Причината да управляват така онлайн платформите за дискусии, е че гова им е изгодно именно заради начина по който работят алгоритмите на търсачките.
Ако нещо е написано приемливо, привлича трафик и още по-добре е изгодно на техен рекламодател или скрит рекламодател преструващ се на обикновен потребител, то те ще го отбравянавт с триене на противоречащи мнения, допускане на обиди, омаловажаване и дори банове.
Например дискусия за домашни климатизация, отопление и вентилация. - дори това.
Затова е важно всеки грамотен и осъзнат човек да има свой собствен блог в който да може да пише и споделя опита си. Както и форуми в които да можем да допринесем по дадена тема без да ни изтрият мнението и без то да бъде омаловажавано. Естествено и без  отребителя да се подлага на обиди и неприятни идживявания.
Лично съм потърпевш от цензура и тормоз по повод домашни климатици, румонт и поддръжка на автомобили, човешки права, руско-украинската война, както и тази в Палестина. - в големи български форуми.
За споделяне на туитову на Елон Мъск пък във Фейсбук дируктно получавам предупреждения.

13
Нищо не се променя, само се затвърждават първите абзаци на уводното мнение.
По повод войната в Украйна не съм писал много, русофобията в необоснована форма си я знаем и няма какво да я коментираме. Обаче тревожните сигнали не трябва да се подминават. Руснаците са обиждани, обезличавани, омаловажавани, сравнявани с животни и приказни герои - всички признаци на етническа ненавист и език на омразата. На никой не му прави впечатление. Политиците, които се возят на тази вълна в изявите си по телевизии и радиа спазват закона и говорят единствено против ръководството на руската държава, обаче в коментарите си във фейсбук, първо самите те публикуват по същество език подбуждащ омраза на етническа основа, а второ не филтрират и не модерират коментари, които са откровено престъпни.

Сега Израело-Палестинската война. Същото изби по фейсбук и по форумите, като се стига авторитетни и големи форуми да не трият коментари в които се говори за "унтерменшени", "животни", призиви за избиване на палестинци и децата им. Страшно е!

Малтретираме и унижаваме руснаците, поощряваме избиването на палестинци. Задавам си въпроса, дали това е българското общество или това са безличните анонимни форумни чудовища? Възпитавани и отглеждани от българският уеб администратор вече повече от две десетилетия, защото гадостите, грубиянщината и гнусотиите в отношенията между хората му изкарват пари.

Толерантността към престъпното онлайн поведение от страна на администраторите да не се обърне накрая срещу нас и здраво да си изпатим! Тези хора възпитават деца. Докато преди повече от 20 години по форумите бродеха 20 до 45-50 годишни, днес населението на форумите е застаряващо и масово над 40 годишно, като често има хора в 60-те години на живота си. Няколко поколения деца и младежи са възпитани и отгледани от общество в която една група форумни герои необезспокоявано кълнат, "убиват", "осакатяват", малтретират и мразят във виртуалните си изяви. Колко е голяма тази група и какви са плодовете на труда им в реалния свят?

14
Мога да взема и JBL Paragon, JBL Everest 66000, апропо, има и нов модел 67000, Goodmans Axiom и т.н.
Което не означава, че средният аудиофил вложил три месеца в конструиране няма проблем да достигне нивото на трилентови Сървин Вега с 12-ки.

Големите трилентови колони са каша в която съвременният човек нямя нужда да се забърква.
В крайна сметка, дори най-тежките и големи 3.5 лентови колони - Еверест използват един 10см компресионен драйвер между 700 и 20.000 Хз. Единия бас е отрязан на 150Хз, а другия на 700. Уж третата лента е просто як супертуитър, който работи практически изцяло извън чуваемия диапазон.

100 години колоните са гадни, защото средночестотните говорители могат да работят само между 500 и 5000 Хз!

Сега има широколентови, които са евтини и хубави. Има и планарни, AMT, ленти и компресионни драйвери. Но са по-скъпи.
Слагаш два говорителя и суб и забравяш.

По-скоро пари да се харчат за DSP изправящо фазата и еквализиращо. Както и да се усвояват знания и умения.

15
Естественото логично мислене на хората е като слушят група или оркестър и усещат енергията на инструментите да си мислят, че големи и мощни говорители ще възпроизвеждат правилно. А то се получава "мяу". Буквално.
Обертон 10-ка, отгоре хорна с компресионен драйвер, отдолу бас. = Мяу!
Защо?
Защото, първо е толкова криво и неравномерно, че не се получава нищо подобно на реалната картина, тоест където има пикове те надвикват всичко останало.
Второ, нищо не е сфазирано, не може да се грблоби вярна времева картина, едновременно вбизпълнените звуци и дори частите от един тон или звук се възпроизвеждат по различно време.
Трето, диаграмата на излъчване е такава, че първо говорителите си пречат помежду си в големи честотни ленти, второ едни честоти се излъчват във всички посоки, други само напред, трети едикакси.

Затова със нахвърляни супер говорители става едно мяу, че не ти се вярва.

Страници: [1] 2 3 ... 449