Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 460
1
С мото часовника, греда!
Опити за палене, киха, пали, гасне, не дава да му дадеш газ.
Чудих се, чудих се, друга промяна няма, поисках едни клещи от отговорниците на пристанището, отрязах няколко свински опашки, разкарах навивките от кабела на свещта и всичко се оправи.

Подозирам обаче, че проблема е от това, че прокарах кабела успоредно на инсталацията на гасителя откъдето може да се индуцира ток към модула на запалването, което уж било електронно и от там да се объркват нещата.

Направих и първо обслужване на около 12 часа (по мои сметки 11:50)
Врънках два пъти за о-пръстен за корпуса на масления филтър и за дифтунги. Дадоха ми дифтунги за редуктора, но не и за пробката на картера, нито пък О-пръстен за корпуса на масления филтър.
Както и да е, на 10-12 часа всичко е достатъчно ново за да не протече. Не смених даже и дифтунгите на редуктора, че оригиналните бяха чисто нови не смачкани.
Да не говорим, че трябваше да сменя и шплент на пропелера, а нямах.

Списък:

- О-пръстен на корпуса на масления филтър;
- шплент за гайката на пропелера;
- гайка за пропелера;
- пропелер.. дали същия, дали друг ще се разбере, като успея да измеря оборотите;
- две дифтунги на редуктора;
- дифтунга на пробката;
- маслен филтър;
- горивен филтър;
- двигателно масло (да пробвам Равенол 10-30, че тоя Мотул 10-40 сигурно хаби 1/2 кон;
- масло за редуктори;
- морска грес;
- спрей обезмаслител;
- свещ (даже няколко резисторни, рутениева, иридиева, ПВМ...);
- такламит;
- фуния;
- инструменти.
Бонус: Стопер за пропелер

Цялото обслужваме включва доста гресиране, 5 точки с гресьорки и още над 10, които трябва да се намажат, сваляне и гресиране на шлицовата ос, стопера и гайката на пропелера, масло и филтър, масло в редуктора, три дифтунги и един шплент, свещта е хубаво да се гледа.
Това ми е съществено време прекарано в пот в гаража.
Интересно колко струва обслужване на малък извънбордов двигател, колко се чака и колко е неудобно да ти предоставят услугата.
6 коня 23 кг как да е ще го сваля, може да се транспортира легнал на три страни, ще го закарам.
После трябва да го разтоваря, оставя, да се обяснявам и ако ми кажат да дойда след ден-два-седмица? Каране напред-назад, демонтаж-монтаж...

Съветвам Ви да извършите всички възможни процедури още на обслужването между 10 и 20 часа!
Ще придобиете усет колко често е необходимо да се гресира например.

Като видях колко метал има в маслото, което изтече от редуктора, няма да чакам 100 часа или до догодина. Ще сменя маслата отново след 20 часа.

2
Ето как да спрете или поставите на пауза ъпдейтите, така че да не Ви се качи дефектен
https://pcguide.bg/kak-zabranim-avtomatichnoto-aktualizirane-windows-10/

3
Мото часовник на Suzuki DF-6
Монтира се учудващо лесно.
Самия мото часовник е часовник и оборотомер, настройва се много лесно, никога не може да се изгаси докато не свърши батерията. Не ми изглежда много пресен, но за да си настроя трима, пропелера, евентуално повдигащите клапи и т.н. ми трябва оборотомер.
В упътването пише, че са необходими едва три навивки, аз направих повече. Работи и показва обороти още на дърпане.
Заради лошото време не съм карал с него. До миналата седмица държа плътно над 15 дена вятър до 35-40 км/ч и големи вълни.
Монтажа освен навивките се състои в двойно лепяща лепенка 3М, една свинска опашка на уреда, а кабелчето, което отива и се навива около кабела на свещта е прикрепено към друг кабел с бели свински опашки. Всичко е обратимо и монтирано леко.

Бележка: 9 часа и 20 минути, когато този мото часовник е на 0:0.

4
Още един коментар ми изтриха.
Беше нещо от сорта на:
"Как се наричат политици, които навряха в ръцете на така наречените си опоненти всички бъдещи служебни премиери?"
Имам предвид, че са идиоти и че с ремонта на конституцията вързаха ръцете на президента да не може да пречи на задкулисието.

5
Инструменти / Re: Телфер, кран, полиспаст
« -: Юли 12, 2024, 04:23:29 16:23 »
Ето видео на работата, как сваля лодката и после как се завърта в положение за изкарване:

https://www.youtube.com/shorts/4xAuiibuvgE

https://youtube.com/shorts/-qHJRLzS4jo?si=Fv9JNl53OR1GqUrx

6
Още малко линкове, като съм се разровил.
Най-различни катамарани в канадски сайт: https://www.crabzz.com/collections/pontoons-catamarans
В този сайт ги има и популярните у нас лодки Колибри, които предлагат катамарани до 4.2 метра, което за по-голяма лодка на която да се катерят вече наистина цялото семейство е много добър вариант. Яка огромна тента, 20 коня двигател и схемата е наредена.
На всичко отгоре се предлага на абсолютно умерената цена от 1.700 евро в Европа, което е супер изгодно!

Апропо, вече съм напълно убеден, че за любители, туристи и умерени рибари катамарана е най-доброто решение.
Качване, слизане и скачане. Дете прави една крачка и се качва, както от плажа, така и от рампа или кей.
Скачането във водата и качването обратно също са супер лесни.

7
Качих снимки на лодката от други теми в предишното мнение.
Темата обаче продължава, защото историята не е разказана напълно и с още снимки.

Всъщност, клед като вече трети сезон се возим и забавляваме с електрическа триколка зареждаща се от слънцето, в началото на това лято и даже в края на пролетта идеята за електрическа соларна лодка беше особено назряла.
Същевременно спрямо преди три години цените на литиевите батерии LiFePo4 са 3 до 5 пъти по-ниски и ги има буквално навсякъде.
Появяват се и достъпни 2.5 киловатови електрически мотори за лодки, има олекотени соларни панели, започва да има все повече информация и тестове на отделните компоненти.
Така аз открих, че с 200 до 500 вата консумирана мощност съвсем истински пластмасови лодки тежащи общо 300-400 кг и повече развиват скорости от по 5-8-9++ км/ч. - това не са невъзможно ниски скорости и за разстояния до 10 км в хубав и спокоен ден (какъвто по черноморието има максимум един на лято!!! Щото като си бавен не ти стига предиобед да отидеш и да се върнеш, трябва ти цял ден) не са проблем.
Да не забравяме, че електрическото задвижване е изключително тихо!!! Разликата между придвижването из село или курорт с EV рикша и кое да е АТВ е фрапираща! АТВ-то на комшиите може да събуди бебе през три плътно затворени врати, докато EV-то не замърсява с повеше шум отколкото турист шляпащ с джапанки!

Като споменах бебе, тези мероприятия, включително електрическата триколка са в не малка степен за улеснение и забавление на децата. Преди три години дъщеря ми два пъти се вози върху кърпа на багажника на електрическо колело и след това искаше да ходим навсякъде по този начин... Аз съм върл противник на возенето на деца с велосипед и започнах да търся варианти. варианта се оказа невероятно приятен, релаксиращ и свръх практичен. Триколката има в пъти повече багажно пространство от абсолютно всички алтернативи включително бъгита и АТВ-та, три багажника, единия от които 130 затворен и 250 отворен просто няма какво да ги бие, плюс ремарке и това в отпечатък върху пътя от 219х99 сантиметра!

И триколката и телфера и лодката са сглобени от мен и по-голямото дете, тя е вече на почти 6 години и помага с голяма охота и интерес. Малкото дете е още бебе, но така ни се усмихва, че според мен няма търпение и той да започне да сглобява с нас!

И така, конфигурирах лодка с навес от два олекотени флекс соларни панела за общо около 360-400 вата мощност, 2.4 кВтч литиево-йонен акумулатор и 2.500 вата мотор, на който има смисъл да се дава "газ" до не повече от 1-1.3 киловата, но все едно, това е обща черта на двигателите за лодки, които не глисират.

Извод за начинаещи: ако лодката Ви няма да глисира, тя ще развие максималната си скорост с относително доста малка мощност.

Цялата конфигурация за EV соларна лодка включваше мотор, батерия, инвертор, солари, навес, който да преработя и т.н.

Като се явих във Фишинг Маркет човека отдели сериозно време и внимание, разубеди ме много бързо щом разбра, че става дума за Черно море, а не за Гърция или язовир. Апропо напълно прав е! "Един кабел ще ти се откачи!" Няма как да возиш деца в морето с не заводско и не изпитано изделие.
Комплекта EV задвижване излизаше колкото да кажем 10 коня извънбордов. И продължавам да твърдя, че през 2024-та вече може да се направи соларна лодка, която се зарежда изключително от слънцето.
Предполагам, че скоро ще стане ефективно и достъпно да се правят такива лодки с еквивалент на 10-15 коня на същата цена като ДВГ.

Долу-горе лакърдията за електрическата лодка е нещо като описаното тук.
Много би ми било приятно да се возя на малка безшумна соларна лодка! А сигурно и не само не мен! Има време, да сме живи и здрави и ако е рекъл Господ и това ще стане!

***

Сега на дневен ред е колесара.
За малки разстояния имаме решение.
Обаче нашето черно море вече трета седмица буквално бушува и ако може да се кара лодка то е между 6 и 9 сутринта и то пак с подскачане, за ходене на плаж с лодка дума да не става.
По нашето черноморие обаче има достатъчно плавателни реки, като забранена за плаване е само една...
Отделно в нашата държава има толкова прекрасни язовири в които ми се струва много подходящо да се повозим с малка лесно пускаща и вадеща се лодка.
Не на последно място нашата съседна държава Гърция, където морето е много по-спокойно не изисква регистрация или капитанско за малки лодки, а там вече е супер яко да прескачаш между плажове с лодка, а също и да обикаляш.

Апропо, вече ядохме сафрид уловен от тази лодка. Доста беше вкусен.

Колесари привидно има под път и над път, а всъщност като се опиташ да си купиш, няма.  ;D
Колесар за супер лека надуваема лодка пък хептен няма.
Това, което има са безмислено тежки и оскъпени изделия. Тук-там има обяви и сайтове предлагащи уж колесари за гумени лодки за под 2.000 лева, но много бързо се оказва, че са без аксесоари и половината части и освен това не са налични и трябва да си купите нещо извънземно, поръчково и т.н., което ще пристигне може би наесен, може би догодина.
След доста ровене и обаждане най-после стигнах до следните резултати:
https://venitrailers.com/ - производство на колесари в София;
https://utrailer.bg/ - части за колесари и ремаркета, от ролките и светлините до калниците. Факта, че има двойни светлини бяла и червена в двете посоки, пластмасови калници, оси, спирачки, инсталации, амортисьори и т.н. много ме радва, защото накрая ще си направя сам колесар и ще си мина технотест пак сам.

В случая май колесара ще е леко поръчков в рамките на умерената кустомизация. Надявам се да стане възможно най-лек, че да може да се тегли и от триколка и от Ленд Круизър. Мисля да пропусна задната греда и да се спра на два държача за стопове и номер, металните калници да станат пластмасови и рамката да е възможно най-лека предвид скромната маса на лодката от 70 кг. колкото и принадлежности да натрупаме и дори да сменим мотора с двуцилиндров едва-едва можем да прехвърлим 100 кг., така че този колесар определено може да бъде много олекотен.

Ето как върви лодката:


Общо тегло 207 кг, аз, детето, 5л. туба, котва, рибарски такъми и цялата лодка с всичко по нея.
Скоростта точно при това возене достигна 26 км/ч. при това с трим на 0, т.е. най-напред, което не е оптимално, но се налага докато не съм инсталирал стабилизиращи плоскости с пневматично окачване, които да позволят по-оптимален ъгъл на пропелера. При 0 на трима оста на пропелера сочи уверено нагоре към дъното на лодката по ъгъл от нещо като 15 градуса. Същевременно лодката глисира водоравно и съвсем леко повдигната отпред, тоест пропелера сигурно сочи 20 градуса нагоре, което е много изхабена енергия.
Идеално конфигурирана лодка с такава маса и мощност би трябвало да може да развие още малко скорост и което е по-важно да излиза на глисаж по-лесно и по-рано. Нали затова е ултра лека.
Имам силен порив за инсталирам чифт ето такива: https://www.venismarine.com/product/7235/flapsove-smart-tab-komplekt-18h20cm-13-5kg-st780-30-nts.html
Разбира се ще трябва да ги орежа леко, защото транеца на лодчето ни вече е доста претрупан, особено с транцовите колела за пускане...
Снимка на която се вижда и ъгъла при трим 0...
Мястото точно ще стигне с много минимално "оформяне" на ламарините... мерил съм!

8
Това исках да видя. Дори да бъде добавена цяла задна кутия-багажник-седалка и да бъде увеличено пространството за краката, размерите могат да останат почти в стария габарит ако предния мост стане с две колела и се прибере назад в стил cab-forward, а най-задния багажник отпадне.
И може да имам 6х4 триколка.

Сигурно няма да нарежа тази, защото е просто идеална и сигурно бих направил по-изпипан дизайн.
Просто исках да видя как изглежда на практика, а не само във въображението, че не е едно и също...

9
Размери
Дължина 219 см
Междуосие ~158 см
От гума до гума ~200 см
Ширина
покрив 100
Гуми отзад 98
Седалка отзад между подлакътници - 82
Място за крака
отпред макс 38 см
Отзад 34
Предна седалка
32см
Задна седалка
46 см
Диагонали крака до облегалка
Отпред 112
Отзад 116

Дължини (път)
Отпред 108
Отзад 120

Хоризонтално от облегалка напред
Отпред 62
Отзад 76

Предна ос до краката на шофьора 30 см

10
В рамките на последния буквално календарен месец имаше не повече от 6-7 дни в които можеше комфортно да се кара лодка по южното черноморие. (юни-юли 2024 г.) Именно през тези дни на въртяхме досегашните 9:20 мото часа на новата ни малка лодка катамаран с 6 (шест) конски сили.
Както знаем, животът е радост и тъга, същото се отнася и до малките лодки.

Заданието, е че лодката трябва да може да се побере в гаража на вилата. Отначало идеята беше колесара да може да влезе по диагонал, но много бързо всичко изкристализира до вдигане на цялата лодка с телфер под покрива.
Също така от лодката се изискваше да може да се пуска и със и без колесар и на ръка без някакви свръх усилия.
Естествено всеки иска лодката му да е стабилна, затова е катамаран с твърдо помпащо се дъно.
Двигателя е най-лекия възможен - Сузуки 23 кг и 6 к.с. от 138 см3.

Цялата лодка Aqua Marina Air Cat 335 тежи 73 кг, като в това влизат тентата, котвата, въжето и 5л. туба с бензин, ако не се лъжа и надуваемото кресло или втората пейка също.
Тегла
Двигател 23 кг
Лодка 33.5 кг
Тоест, съвсем реалистично е да подкарате такава лодка със собствено тегло 67 кг с половин резервоар.
Разход
При до 150кг товар и до 8-10 км/ч или глисиране с 18-20 км/ч тази лодка харчи буквално около 1 л. бензин на час до 1 л. на 10 км, дори малко по-малко. Това разбира се е под условие, че не давате излишно много газ, което при лодките е непълно възможно. - запомнете последното изречение и си направете собствено проучване. Не искам по никакъв начин да пускам теми упътвания по мореплаване, тъй като не съм никакъв капацитет или и да съм нямам такива претенции.
За разхода на гориво, спокойно можете да стигнете от Лозенец до Перла (точно 10 км) с един резервоар, разбира се чинно препълнен, а може и да не Ви стигне, като и в двата случая ще сте се движили с една и съща скорост. Резервоара е с обем 1 л. преди да го препълните.

Наличието на вграден резервоар е една от причините да направя този избор на конфигурация.

Който е разсъждавал по темата "лодка" от гледна точка на практичност и ползваемост, но още не си е купил до тук сигурно чувства, че чете собствените си мисли.

Не искаме бъхтене, пускане, вадене, обслужване, скъп наем на пристанище, склад зимата и т.н.

Да видим какво се оказа както е планирано и какво се обърка в концепцията или ме изненада.

1. ТТХ
Максимална скорост без да глисира - 12 км/ч
Максимална скорост на глисаж в спокойно море с обща маса от порядъка на 225 кг (едър мъж, дете 25 кг и малко рибарски такъми) - 26 км/ч
Нормална скорост с 1/4-1/3 газ 8-9 км/ч, даже 10.
Максимална скорост с двама 100 кг възрастни и дете в леко развълнувано море: Не!  ;D - 10 км/ч с под половин газ и пак толкова с пълна газ само че шуми и гори повече.

Размери и капацитети
3.35м, много добра стабилност, много добро покритие на тентата, достатъчно пространство за възрастен и три деца или за двама възрастни и едно дете, побира дори надуваем фотьойл. (Като премахнете едната пейка)
Голяма товароносимост.

Двигател
Сузуки DF-6
6 к.с. от 138см3 при незнайно какви обороти. Дават 4750 до 5750 оборота скорост на въртене при пълна газ. Което обаче не означава, че прави 6 коня при 4750 оборота.
Степен на сгъстяване - неизвестна, изисква бензин 91 октана RON, вероятно е около 9:1.
Важно е да се отбележи, че мощностите на всички извънбордови двигатели от 80-те насам са мощност измерена на пропелера.
Ръчен стартер с въже
0.7 л. масло 10W-30 или 10W-40 задължително морско и със съответните одобрения;
Обикновена свещ.
Първо обслужване на 20 часа по книга. (А всъщност след 10 часа)
Разработване 10 часа по схема.
Точки за гресиране - три гресьорки и още сума ти места за гресиране и други.
Промиване след всяко каране в солена вода.

Лодката и мотора се сглобяват много лесно в гаражни условия.

Към лодката имаме големи транцови колела с помпащи гуми и голяма тента.
Монтираха ни ги от магазина Fishing Market. - супер услужливи, бързи, комуникативни и добре настроени към клиентите!

Цялата лодка се побра да едно пале с два кашона и още това-онова, добре стречовано, което попадна в гаража на вилата посредством братовчед ми, но можеше и със спедитор. Общото тегло с опаковките беше под 100 кг.

Цената е като на вече започващ да бъде приличен клас употребяван автомобил... А още не съм купил колесар. Като направя и това, цената ще е 1:1 като пластмасова лодка 20-40 коня на старо в прекрасно състояние с тента и още повече оборудване.
Смятам да престана да обръщам внимание на допълнително оборудване, въженца, неръждаеми карабинери, спасителни жилетки и т.н. мото часовник и разни други такъмчета, които просто нямат край, а още нямаме сонар и уоки-токи-та.

Поставени цели и постигнати цели
Лодката се пуска буквално с една ръка, превозва се с електрическа триколка и излиза на всякакъв бряг и плаж пак без усилие. Връзва се за шамандура.
Качва се под покрива на гаража и отдолу се паркира.
Побира достатъчно хора и багаж, включително плажни чанти и чадъри.
Посетени плажове:
Перла, Мечата Дупка, Корал, Централен Лозенец, Лозенец-Хасиенда (бивш Химимпорт), Оазис, Арапя, Царево - пристанище.
На всяко едно място е излизано на брега, сваляни са и са качвани пътници.
Ходено е на риболов един път.
Общ пробег около 105 км за 9 ч. и 20 мин. време на мотора и разход от порядъка на ~10-11 л. бензин 100 октана.
Хамалогията и разправиите са минимални, само промиване и завръзване и отвръзване на едно въже при превоза до рампата на пристанището.
Тези цели са постигнати на 100% кефа и лекотата се осъществиха, чак не мога да повярвам, че няма някой провал.

Недостатъци

1. 6 (шест) коня! Ако ще и да са на пропелера, а всъщност да са 8, пак са си 6!
Трудно глисира, върви бавно.
Това както и да е, за 4-8-10 км не е проблем и е по-скоро забавно.
Все пак един по-мощен мотор щеше да върви и да глисира и с опъната тента. Разбира се щеше да подскача и вятъра да обърне лодката при малко повече вълни. Така че това не е огромен недостатък, но е съществен за морето. Особено за Черно море.

2. Ръчен стартер!!! Не, не и не!
Категорично всеки нормален човек трябва да си вземе мотор с електрически стартер!!! Ако ще и да не е 23, а да е 38 кг, това нищо нямаше да промени в ползваемостта и конфигурацията!
В момента съм със сериозна травма на цялата група мускули на дясното рамо, имам синини по кожата от ударите на дърпалото като го изпусна. Може и на раменната става да имам травма.
Нещото не се пали като косачка, култиватор, тример, резачка или духалка! Нищо общо! Много повече компресия, киха, дърпа, връща ти ръката и ти отваря хвана.
За протокола, ръста ми е 193, 105 кг и съм относително як и все пак извършвам физическа дейност от време на време.
Тоя стартер ме съсипа!
Да не говорим, че е просто опасен! Пали бавно, трудно и не от първия път.
С разработването и натрупването на опит нещата се подобряват, но все пак толкова трудно палене е опасно. Отделно е опасно за здравето!
Вземете само и единствено по-голям двуцилиндров двигател с електрически стартер!!! Няма да давате газ да се хвърляне по вълните и да Ви обръща вятъра!
Лодката е за до 10 коня, които за не специалист ще са й леко много!
Не гледайте, че карате 300-400 коня кола по пътя, не е същото, 2 бала вълнение, 25-35 км/ч пориви на вятъра и сте готови обърнати с едно даване на газ в неправилната посока!
Все пак с това написано на челото вземете си електрически стартер и по-голям мотор. Разликата в цената е 1.400 лева даже по-малко!!!
Другия ми критерий да има вграден резервоар е съществен, но ще потърсите с вграден и Ел. Стартер! Или ще си намерите малък и удобен външен. Който ще монтирате на транеца върху гума.

Снимки от другите две теми във форума, тази за телфера с който я качвам на тавана и тази за електрическата триколка, която за момента се явява влекач на лодката:

11
Тя е общо 273 страници, нали?
Обявявам малка награда за този, който открие откъде е рисунката на корицата и кой е автора. Подозирам, че е нещо нямащо нищо общо с нашенското аудио.

Междувременно попаднах на тези животни - Техникс СБ 9500!

12
На коя страница е описанието на проекта от корицата?  ;D
Сигурно е веднага след проекта с по две ВЛД-та и две среди на канал...

13
Ужас! Така и не съм дочел и съм забравил за темата!

14
Етно патриотарски кич. Да.
Оправи си цвета на фасадата и просто развей един флаг не по-голям от 60х60 см.
Така го усещам аз.
Отдалеч бих си помислил, че там живее фанатик, а не човек, който е решил да изрази уважение към родината и флага, както предполагам, че е в действителност.

Фасадата е архитектура, не търпи такива своеволия. Има си авторски замисъл, нищо, че уж е шаблонен блок. Шаблонните блокове когато са нови и изправни си изглеждат много сносно, кокетно и прилично, правени са от фанатично стриктни и отговорни хора.

15
Айде честито!
Толкова добре си уцелил пропорциите, че изглежда голям, даже огромен.

Откъде ползва вдъхновение, идея, образец? Или твоя идея?

Страници: [1] 2 3 ... 460