Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
DIY (Направи си Сам) / Re: Малък широколентов ВК 0832 в затворен обем
« Последна публикация от Toshko - Декември 07, 2023, 11:00:13 23:00 »
Бих прочел анализа ти спрямо предишния проект и критиката.
Широколентовите говорители, особено поизправени са голяма магия.
2
DIY (Направи си Сам) / Re: Малък широколентов ВК 0832 в затворен обем
« Последна публикация от Милен - Декември 07, 2023, 06:05:36 18:05 »
Доволен съм от постигнатия резултат. Мислех да пробвам как ще звучат с един стар събуфер от компютърни колони, но той изисква накрайници за кабелите за да го включа. Не ми се занимаваше да ги правя... И така звучат приятно. Естествено, че от такива говорители баса е минимален, но BSC веригата върши отлична работа и бас има. Разликата е значителна в сравнение без коригираща верига.

Това са първите завършени колони, които имам. Малки по размер, проста конструкция на кутията и филтрите, но от голяма полза за да си изясня някои технически подробности и къде съм бъркал с предишния проект  8)
3
Политически дискусии и статии / Re: Войната в Украйна и света
« Последна публикация от zlatkoo - Декември 07, 2023, 01:25:59 13:25 »
Ей тук много добре си приказват, и Устата добре разказва какво е там.
4
Политически дискусии и статии / Re: Войната в Украйна и света
« Последна публикация от Toshko - Декември 06, 2023, 01:29:27 13:29 »
Ачик-ачик и черно на бяло:

https://x.com/elonmusk/status/1732307094341067263

Потъват едни милиарди, които дори на американците са им много. - дали е вярно или се правят на умрели лисици е отделен въпрос. Имам предвид дали 60 милиарда от време на време са им много. БВП на година им е над 20 трилиона долара, от които преразпределят, колкото и да са либерали (в смисъла от преди 25 години) все разпределят 30-40% от БВП, което прави едни 6-8-10 трилиона бюджет...
Притеснителното, е че лихвите по държавния им дълг, който не е непременно външен, са на стойност равна на грамадния им военен бюджет. Не знам защо това е притеснително, ние живеем в България.

Основното, е че открито се говори, че се избиха мъжете в Украйна без това да доведе до нищо, даже само влошава положението.
5
Политически дискусии и статии / Re: За Палестинско-Израелския Въпрос
« Последна публикация от Toshko - Декември 06, 2023, 01:18:37 13:18 »
Няма смисъл да се коментира много-много.
Израелски протести против войната и държането на палестинците без държава. Тези протести са обявени за антисемитски от САЩ или поне отделни органи и длъжностни лица...
https://x.com/DrLoupis/status/1732329329546182694

Демонстрация на евреи в подкрепа на Палестина: https://x.com/DrLoupis/status/1732310751178637654 - обявени са за анти семити?!

Еврейска демонстрация с плакати с аргументи от юдаизма, т.е. стария завет, според които Бог иска от хората и в частност евреите да живеят в мир със съседите си: https://x.com/DrLoupis/status/1732303987569721394 - това също било антисемитско?!

Не мога да коментирам тази заплетена история.

Добре е хората да се обичат и да подхождат едни към други по този начин. Да няма лумпени, неграмотни, озлобени и мразещи. Затова трябват образование, възпитание, добри примери и смислено лидерство.

Това е което имам да кажа по случая.
6
DIY (Направи си Сам) / Re: Малък широколентов ВК 0832 в затворен обем
« Последна публикация от Toshko - Декември 06, 2023, 12:57:23 12:57 »
Фундаментална тема: http://penkiller.com/index.php/topic,66.0.html
Апропо напълно приложимо и върху двулентови системи, особено ако са с първи ред последователен филтър.

Да вземем да потърсим подходящи комбинации от ШЛ+ВЧ или Мидбас и ШЛ, които да могат да се вържат с първи ред последователен филтър, да са разделени ниско и да им лепнем една такава компенсация отпред. Естествено и да бъдат акустично издържани, т.е. ШЛ или ВЧ да са ОБ.
Неща като моя барбарон, обаче с повече ниски.
7
DIY (Направи си Сам) / Re: Малък широколентов ВК 0832 в затворен обем
« Последна публикация от barobgb - Декември 05, 2023, 08:57:36 20:57 »
Ииии викам си глей ся най-после нова тема! И таман реших да пиша "що не им добавиш по един суб, ама са ме изпреварили... но да добавя - активен кросовър и би-ампинг! Това се опитвах да направя преди време, ест. с друг (уж) широколентов говорител, но се наложи да го подкрепя с високочестотен, заради огромна ясно чуваема дупка в ачх-то.
8
Какво е "Капиталът" от днешна гледна точка: Първо, набор от първична изследователска информация, тоест наблюдения над капитализма и проявите му и второ, критика и анализ.
Защо е важно да го четем? - Защото, капитализма може да бъде първчен и експлоататорски спрямо работническата класа, може да бъде по Джек Лондон - грабителски и олигархичен, а може да бъде и осъзнат, пазарен и следователно реално и не декларативно обществено регулиран. - Само последния вариант ни устройва, но той изисква високо ниво на образованост, морал, осъзнаване на собствените интереси и грамотност. - изисквания, които изглеждат почти неизпълними.
На фона на текущите сътресения изглежда, че някои държави прилагат регулиран капитализъм при пазарни условия, а някои други са почти във фазата на грабителска клептократична олигархия симулираща пазарна икономика, а всъщност упражняваща продължаваща неоколониална експлоатация.
Справка: липсата на високоефективно производство притежавано от буржоазна класа в държавите в преход, постепенното унищожаване на тази класа в т.н. развити държави* и парадоксалното наличие на такава класа в Русия, Китай, Индия, Иран и някои други подобни държави като Виетнам, но не само.
*например в Германия затварят заводи на БМВ и Мишелин (но не само, газта и тока са скъпи, инфлацията направи труда невъзможно скъп), защото в тази държава вече не е изгодно да се произвежда, а явно и пазара й отслабва.

По идея доразвита и взаимствана от проф. Витанов: https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/pfbid0nrK27G3uXXnwATdxEbDzukUdqAXuADBvYWCVvc2TkEnzcAXtJqofSG1UBwdSmNavl - има и други публикации в които засяга темата.

Есенцията на нещата, е че капитализма е наблюдаван, изследван, анализиран и описан в система от знания - учение още в края на 19-ти век и началото на 20-ти век. Тази система е неопровергана и до ден днешен стои като наука, тоест книги като Капиталът, Желязната пета и дори някои от произведенията на Екзистенциалистите са в състояние да правят предсказания, които се сбъдват - кратката дефиниция на наука.
По непонятна за мен причина, тази наука, която е не само икономическа, но и социална и политическа в днешно време се пренебрегва.

Пример за политически решения, които будят основателни съмнения за недобросъвестност и злонамереност: През 2013-та година европейската комисия отправи към Украйна и тогавашният й президент Янукович предложение за отворена безмитна търговия като стъпка към началото на присъединяването на Украйна към ЕС. Това предложение влечеше след себе си последствието, че ще се наложи да се въведат мита и контрол между Украйна и Русия. Към този момент Русия беше потребител на около 30% от продукцията на Украйна, а Украйна и без това беше практически фалирала. Като помощ и компенсация ЕК предложи на 44 милионна Украйна заем в размер на 600 милиона евро. Янукович отказа, но каза, че не става от масата за преговори, просто иска по-добри условия за да продължи. ЕК отговори, че Янукович е търгаш, който иска да сблъска ЕС и приятелят им Русия и че от утрешния ден ще преговаря само с опозицията в Украйна. Ето така започна евромайдана.
на 22-ри ноември 2023-та година Урсула фон дер Лайен отбеляза годишнината от началото на евромайдана с гордата статистика, че до момента ЕС е предоставил пряко 85 милиарда на Украйна, а до 2027-ма ще предостави още 50 милиарда евро. Освен това ЕС изкупува украинска продукция при облекчен или безмитен режим.

Така, дайте да се разберем, мирна и цяла Украйна струва за ЕК 0.6 милиарда заем, докато опустошена от война струва 135 милиарда. Да не забравяме и че ЕС се кани да похарчи и между 300 и 1.000 милиарда за възстановяване след войната.

Как се вземат решения в ЕС по какви критерии? От какво изобщо възнамерява да се издържа ЕС в бъдеще?

Като оставим настрана тези преки разходи, освен тях ЕС си навлече и енергийна и суровинна криза, както и загуба на пазари.

Ето го примера, че ЕС се управлява в разрез със стопанската логика. При положение, че Украйна беше мирна, ЕС разпознаваше Русия като приятел, ЕС беше мирен и нещата вървяха. Коя мрежа от интереси тласна нещата в тази посока?
Ето Ви класически пример за грабителска олигархия - лош сценарий за развитие на капитализма. Кой пелечи?
На първо място лошите - Русия, като се има предвид общоприетото разбиране, че там човешкият живот е ресурс, то Русия печели територии, а дали й трябват е друг въпрос, ресурси, а дали й трябват е друг въпрос, както и над 10 милиона нови граждани и то грамотни, образовани и квалифицирани, а дали й трябват и не се ли получи противоречие е друг въпрос.
Сега започват останалите:
- ЕК и ЕС бюрократите. Който каквото и да говори, изразходването на 135 милиарда без проект, бизнес план и КСС води до обогатяване на чиновниците, а те и без това не са светци.
- САЩ, не ми е много ясно какво печелят, те ще излязат световните параноици, там нещата са много оплетени, но ако печелят от слаб ЕС, то печелят.
- Чиновниците в САЩ, като тук на второ основание ще причислим отново ЕС бюрокрацията и повечето настоящи и бивши висши политици от държавите в ЕС. Виждате ли, не малко от тях, а да не кажа и всички са купували руски газ, нефт и рафинирани петролни продукти, а някои даже и са търгували с такива, че са и изкарали десетки и стотици милиони долари. Да търгуваш с газ в Украйна и да печелиш много милиони от това не означава нищо друго освен това, да търгуваш с руски газ по руско допущение, разбирайте на Путин. Отделно сума ти американски сенатори са се изредили да разоръжават Украйна, като излишните оръжия все са се оказвали предадени на Русия в замяна на дълг за газ.
Не че намеквам нещо, но странното решение да избереш да даваш стотици или трилиони долари и евро, защото някой е отказал за получи заем от 600 милиона може да се обясни с обстоятелството, че практически целия политически елит на ЕС и САЩ е забогатял благодарение на Русия и по-точно Путин. Разбира се всички печелят, един път са се обогатявали от руските енергоносители, припомням по допущение на Путин, а сега се обогатяват от изразходването на пари за Украйна и имат намерение да продължат да го правят в още по-баснословни размери.
Погледнете дълбоко в душата си и помислете ако лично Вие имате реална възможност да се разпореждате с изразходването на милиарди или трилиони без КСС, проект и обосновка, дали няма да влезете в отбора на подстрекателите на войната в Украйна? Вие разбира се не сте помирисвали Украйна или Украинец и за Вас ставащото там е също толкова значимо, колкото и ставащото в африкански регион между местните племена. Дали няма да повтаряте мантрата, че Русия ще бъде победена и изгонена от Украйна, регионите освободени и да наливате вода в мелницата на фалшивите новини как Русия губи войната и така вече две години.
Естествено, извън фирмите, които ще усвояват средства, а и вече го правят, бюрократите и политиците, както и Путин и Русия, а също и САЩ геостратегически, никой друг не печели, народите живеят в смутни времена, търпят инфлация, а обществената среда е отровена с омраза, расизъм, национализъм, лъжи и измислици.
Отделно от всичко изброено, обществата на ЕС и САЩ се представиха много слабо на изпита за толерантност. Веднага прегърнахме идеята да мразим, да омаловажаваме, да отнемаме виртуално човешки права, да мразим на етническа основа.
Същото става и по отношение на войната между Израел и Хамас. На хората им е сложно да се занимават с Хамас, общественото мнение веднага избра да мрази по-лесното - всички палестинци, щото те били измислили Хамас и това била тяхната естествена проявна форма. Има и други прикрити и неприкрити антисемити, те пък мразят евреите, защото държавата Израел прекалява. Ама ги мразят по най-грозен начин и едните и другите. Войната е бих казал между Хамас и Израелското правителство, като в нея все още не е пострадал никой важен, нито от ръководството на Хамас, нито от израелското правителство. Тази война апропо е по-лесно обяснима от руско-украинската, която е ужасно необяснима с безумна първопричина, но действителна такава. Израел и Хамас и в крайна сметка палестинците, защото Хамас няма самостоятелни легитимни интереси, спорят за територия. Израел бездейства целенасочено, а действа също така, че да му се създаде предлог под който да заграби повече територия. Хамас действат, така че да се създаде предлог да враждуват с евреите и да продължат може би да се обогатяват, защото съществването на такава организация няма друг смисъл, освен може би отмъщение, старозаветно. Палестинците пък никой не ги пита. Истината, е че на тази земя са живяли при това непрекъснато, както дедите на евреите, така и дедите на палестинците. Ако не бяха англичаните, американците и руснаците, а също и ООН и съседите араби, най-вероятно евреите и палестинците щяха да се разберат.
Тоест ООН трябваше да гарантира неприкосновеност на територията на палестинците и евреите, а те или да оставят въпроса висящ, но да имат собствена държава, или да измислят начин да се разделят. Трябваше ООН да гарантира единствено границите спрямо съседните държави и реда в тези граници. Вътре да решават въпроса философски.
Обаче докато за Израел и Палестина може да се разсъждава, това, което стана в украйна е явно неизгодно за всички и въпреки това то се случи и продължава да се случва.
Ако трябва да бъда полит коректен, това е най-полит коектното на което съм способен, а според мен и доста вярно: Ако Путин е виновен, то също толкова виновни са тези, които както се казва зорлем му извиха ръцете и му вдигнаха топката за да го направи. като тези са виновни и за причината поради която не са могли да откажат на Путин тази услуга, те са отдавна оплетени, купени, благодарни и подчинени. Съдейки по българския политически живот, който най-силно лае против Путин, най-много пари е взел от него - руска класика! У нас, който журналист или политик най-силно напада, не Путин, а нашенски политик, той е най-купен. - така се измества фокуса и се изземва пространство за реални разследвания, критика и обвинения.
9
Направи си Сам (без тунинг) / Re: Една кална история.
« Последна публикация от Toshko - Ноември 30, 2023, 01:26:38 13:26 »
Отделих мненията за пистата в нова тема: http://penkiller.com/index.php/topic,3382.0.html
Страници: [1] 2 3 ... 10