Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Toshko - Октомври 24, 2021, 09:44:14 09:44 »
Разликата в цифровите записи, които чуваш не са от цифровата среда, а от източниците, които използваш.
Процесора е нещо съвсем различно.
Вади всичкия звук и ти го навира в лицето с перфектна сцена и перфектни детайли и баланс.
Нищо общо. Цифровите източници са друго нещо, още повече, че ти оценяваш някакви техники, а не технологията, нито пък съвременната такава.
Градацията е касета и CD на едно ниво, с малко по-хубави параметри на високите в CD-то, след това магнетофона, който е един дол дренки, може би с по-добри високи, но там има много проблеми и шумове и за да звучи добре минава през много по-брутални филтри, динамика като CD-то няма. Грамофонна та плоча е малко по-хубава от магнетофона, но със същата динамика, т.е. детайли, по-добри високи, но по-лоши ниски. Плочата има високи и до някъде детайли като 24/96.
24/96 е категорично по-добър от всички изброени по преки аналогови критерии. Много по-добър формат.
Плочата има динамика около 70дб, което се равнява на под 16 бита кодиране... Това, което я прави сравнима с 24/96 е високата честота, която може да поддържа... Уж... Тоест, бит рейта на плочата е съпоставим, но не равен на 24/96.

Ако цифровият тракт никъде не пада под 24/96, то той ще бъде по-добър от всеки аналогов източник. Плюс бонус, можеш да правиш със сигнала немислими неща.
2
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Десислав Станев - Октомври 24, 2021, 08:27:22 08:27 »
Ааа, не, не ме карай да си прекарвам среди/високи през такива неща.. ;D Само за баса бих се съгласил, а го и правя, но там нещата стават и томного добре. Нагоре аз лично искам чист, аналогов звук. Все пак основните ми източници са грамофони, магнет и касетофони, а разлики м/у цифрово и аналогово аудио съществуват, повярвай. Аз за себе си ги чувам. Не са огромни, дори са пренебрежими, но ги има.
А относно размерите на басовете - благодаря за разясненията и насърчаването, тъй като аз нямам достатъчно опит.
3
Стъпка #1: Харесай си усилватели модули от сорта на LM 3886 или 1875 и набутай 6 броя с 6 входа и изхода в кутия със захранване.
Добави DSP с активен филтър и FIR.

Стъпка #2: Занимавай се с DIY колони с каквито говорители ти попаднат до края на живота си.

Добре дошъл!
4
Здравейте ,казвам се Димитър, "партизанин" тук  от няколко години ;D. Работя в  IT сектора в София. Занимавам се от десетки години с електроника главно радиокомуникации.Темата аудио  и всичко свързано с това е не по-малко интересна за мен  а тук  намирам много интересна  информация.
5
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Toshko - Октомври 23, 2021, 12:34:09 12:34 »
Размера на говорителя няма никакво значение. Даже напротив, по-малките диаметри имат проблем с най-дългите честоти и от определена дължина на вълната надолу започват да се куплират все по-лошо с въздуха. Така че, обратното, 12-ка е по-добре от 10-ка, 15-ка е още по-добре, натам две 15-ки, 18-ка, 21-ца...

Напълно съм съгласен, че системата трябва да има бас като бас, като чуваме 20-20 и системата да може да ги възпроизвежда и то без безобразни групови закъснения, шумове и възможно най-линейно с възможно най-добра импулсна характеристика.

При наличието на Линквиц Трансформ и/или ДСП струващи джобни пари, аналоговите езотерики и алхимии са просто едни химери.
Тоест, разговора започва от ДСП и Линквиц трансформ нагоре. Не си губете времето. Налял съм ужасно много пари за да го разбера, не всеки има възможност и нерви, нито пък е на подходящата възраст между 20 и 30 години да се трепе и да налива пари в такива знания. Все едно днес да си запишеш детето да става инженер ДВГ.
Да, имам ОБ система с 18-ки, която е напълно пасивна и има бас, линейна е и е с прекрасна импулсна характеристика. Имаш ли къде да побереш ОБ с 18-ки? Днес ще струва поне 2.000.
Да, имам уж пасивна система 4.5 ленти с бас във вентилирана кутия и надстройка с 2 12-ки на ОБ... общият й обем е около 700 литра. Т.е. 2х700 литра. В днешно време ще излезе между 5 и 10.000.
Това е без да броим оборудването и инструментите.

Вкарайте си по едно ДСП в системите и по един 6 канален усилвател с 6 входа и всеки чифт колони ще Ви излизат цената на говорителите, ватата и изработка на кутии при дърводелец, което е 300 до 500 лева. Ако можете правете си ги и сами. Евтиният вариант е с най-скъпия материал - брезов шперплат, лепило, няколко скоби и колани, оберфреза и отвертка.

Тази мъка да се учиш сам или някой да ти обяснява от нулата изкуството на настройката на пасивна колона със сбирщайн говорители е просто абсурдна. И не дава добри резултати, нито особено развива форумната дейност, нито хобито се разраства сред повече хора.
Цал ден бодем носове в телефони и компютри.
Повтаряйте отначало по един посредствен проект да усетите кое какво е. Втора стъпка - ДСП. Казваш му коя лента как да е отрязана с какво ниво и какво закъснение да бъде, каква фаза. Получава се нещо фантастично, стерео картина, естествен звук. Даже качествено изправени колони с FIR могат да бъдат и с евтини говорители. Еднаква АЧХ означава почти всичко еднакво.
6
Тунинг-Направи си Сам / Re: suzuki samurai turbo
« Последна публикация от bobi8603 - Октомври 22, 2021, 08:10:59 20:10 »
Ръкавите на мостовете са 6.3 мм безшевни тръби не помня каква стомана. Пясъкоструени и прахово боядисани с грунд.
7
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Десислав Станев - Октомври 22, 2021, 07:41:15 19:41 »
Аз точно от 25хз нагоре гледам. Важно ми е реално, как системата ще изсвири 26-7хз, защото точно там в съвременната поп музика има много звуци - доста често има тонове от основните хармонии на парчетата.
 А моите 10-ки точно на 27хз започват да дърпат рязко на минус и самите 27 са различни от 30 например - почва да изчезва онзи, плътният, разтърсващ кеф...
И винаги съм си мислел, че лечението е в по-голям говорител. В същото време, стаята ми не е много голяма /5 на 4м/ и се притеснявам с 12-ка дали басът ще си остане вътре...
8
Тунинг-Направи си Сам / Re: suzuki samurai turbo
« Последна публикация от bobi8603 - Октомври 22, 2021, 07:18:38 19:18 »
Съгласен съм с написаното. От трансмисия и мостове и диференциал разбирам за да си ги направя както на мен ми харесва. Редуктори те мостове са си благинка в офроуда но са една кофа пари като изключим руските които са малко недоизмислени. Надявам се че от снимките ще се добие представа кое как е по мостовете. До пролетта ще бъдат довършени и монтирани. Трудното мина останаха дискови те спирачки и да се нареждат шлиши на предните прагови полуоски.
9
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Toshko - Октомври 22, 2021, 06:52:46 18:52 »
Какво пречи да чуе втори или трети хармоник или даже някакви нелинейни механични кривочи?

20  херца можеш да чуеш в комбинация с малко на брой  и тихи съпътстващи НЧ тонове на по-висока честота ако цялата останала музика спре.
И то на какво ниво? В кутията - 20 ДБ ще рече че ако наго е свири като за 1 ват, 20 херца при същата мощност ще свирят като за 0.01 вата. Т.е. Трябват 100 вата за 91 ДБ при 20 херца...
Само че 4.5мм х-макс позволява 87 дб при 20 хз, така че там повече от 50 вата не могат да се вкарат...

Тоест, дори с Линквиц трансформ общото ниво не може да е много по-високо от 87-90 ДБ, което субективно е малко повече заради всички честоти, а и колоните са две.
Ако гледаш от 25-30 херца нагоре, то с две колони е реалистично да очакваш 97-100 ДБ с пълночестотен сигнал. Нот грейт, Нот терибъл.
10
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Десислав Станев - Октомври 22, 2021, 06:15:44 18:15 »
Всичко е ясно. Благодаря за обширното разяснение.
Къде ги чуват тия хора тези херцове - не знам. Сигурно като чуят малко бас и си мислят, че е много нисък.. ;D
Макар, че въпросния човек беше казал в темата, че е позвал генератор.
Страници: [1] 2 3 ... 10