Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Явор

Страници: [1]
1
Здравейте приятели. Започвам тази тема с молба да помагате много, защото ще е нужно. Разполагам с 1бр. BMS 12s330 и от около година се каня да му направя подходяща кутия. Ще трябва да се измисли всичко от самата кутия + порта, до усилвателната част и подходящо филтриране и евентуално Линквиц трансформ. Ще започна с кутията, което всъщност за мен е единствената ясна на този етап част от задачата:
Кутията:
До сега съм правил няколко чифта DIY озвучителни тела, като вече имам натрупан опит с дърводелството и в общи линии тук неизвестните се свеждат до максимално допустимата дълбочина на бокса и до разположението на порта. До тук с помощта на Тошко се изясни, че вътрешната дълбочина на кутията спокойно може да бъде 50-550-600 мм, което ме устройва напълно. Порта ще бъде предно разположен, възможно най-далеч от говорителя. Самия порт ще е с вътрешно фи 110мм и дължина от порядъка на 500мм (почти до края на кутията, като се добави и дебелината на предния панел около 36мм да не се затикнат в задната стена. До тук добре.
Използваемият обем ще се гони да е около 60 литра.
Високоговорителят ще е вкопан, като предният панел ще е от три слепени плоскости, като с фрезата ще го изрежа така, че да станат прилично нещата.
Материалът за кутията ще е или двойно слепени плоскости 2 х 18мм пдч или шперплат. Предният панел ще е поне 40мм. (тоест ако е ПДЧ ще са три плоскости) Разполагам с достатъчно дърводелски стеги. Ако някой е обърнал внимание на бюджетните тонколонки, които съм качил в тук, значи е придобил представа, че с изработката се заигравам доста :)
За порта:
Намерих само в един сайт порт с фи 110мм., но е къс (което се и предполагаше), но ще го удължа надеждно с подходяща ПВЦ тръба.
За терминалите:
Това е въпрос на вкус, разбира се ще избера с поне приемливо качество на изработка.
Ще продължа с размислите си в следващи постове.
Темата е отворена за критики и съвети!


2
Готови DIY Проекти / Бюджетни трилентови тонколони
« -: Февруари 03, 2018, 10:45:51 10:45 »
Ето и един мой бюджетен проект за трилентови озвучителни тела.
Идеята от самото начало беше: малко по-сериозен подход към несериозни високоговорители.
И така се спрях на следните
мидбаси: DBS C6504-8 (Dibeisi),
среднотонови: DBS G5001-8 и
високотонови: DBS E124-8.
Разработих агресивно мидбасите за няколко дни с тонгенератор на различни честоти от 10 херца до 60 херца. По това време напоих и трептилките със силиконово масло. Гънките третирах с някакъв немски препарат за поддръжка на гума, уж омекотявал каучука. Последното нямаше никакъв ефект, но ме беше страх да ползвам по-радикални методи. Проведох измервания преди и след, като основно се фокусирах до приблизителното определяне на Fs и АЧХ. Покрай конструирането на тези ОТ стигнах до извода, че за да се получи задоволителен резултат е абсолютно необходимо да се ползва измервателен микрофон – свой или чужд. В моя случай си сглобих такъв с капсул на панасоник.
За високотоновите говорители мнението ми е, че са най-слабото звено от цялото ОТ, но пък ще вършат работа, пък и да ги изпържа по време на експериментите няма да ми е жал. Може и да съм се разглезил, защото съм свикнал с няколко (добри) модела лентови и хубави куполни.
И така, работата по кутиите:
Вече няколко пъти си кроя плоскости от „голо“ ПДЧ в една от строителните вериги (да не правя сега реклама) и там вече ме познават, че държа на точните срезове и разбира се пак на същото място за 30 минути изработиха детайлите със задоволителна точност. Кръгли отвори в тази верига не правят – за там си имам фреза, която се наложи да ремонтирам, но това е друга тема. Ползвал съм лепило за дърво на български производител, който много уважавам и никакви дибли. Винтове за дърво ползвах, за притягане на терминалите и панела на гърба. Ползвах  винтове тип „торнадо“, захватът им е торкс. Ако ви се налага да ползвате винтове за дърво силно препоръчвам да опитате с такъв захват. Предния панел го направих двоен и е общо 36мм. Ползването на голям брой дърводелски стяги едновременно намирам за абсолютно задължително. На снимките се вижда, дори ако имах повече щях да ползвам всичките. При сглобяването не се бърза, мисли се добре и се работи чисто. На някой може да му се вижда прекалено, но само дърводелската работа ми отне около 10 дни, по няколко часа вечер след работа. Това време би могло значително да се намали при подходящи условия и най-вече ако разполагате с времето. Моят случай е друг, и така според мен имах време освен да работя и да мисля за нещата. Вътре се виждат оребренията. В най- горната част съм ползвал масивни летвички, останалите оребрения са плътни детайли, в които са изразяни отвори в средата. Всичко напасвах до изключителна точност с шкура. В края на тази сага приключих с една кофа несполучливи детайли, но пък натрупах ценен опит.
След като приключих с рязането по кутиите, нанесох импрегниращ грунд по местата, където е рязано ПДЧ-то с цел да не се рони и да не пуска стърготини.
Реших да експериментирам за първи път и да ползвам болтове, вместо винтове при захващането на високоговорителите към предния панел. Това не се оказа лесна задача по няколко причини. Първата и най-важната причина е, че е необходима много голяма точност на отворите през, които преминават болтовете. Аз ги направих със същия диаметър, като този на болтовете, за да са напълно плътни, дори влизат трудно. Необходимо е да са напълно перпендикулярни и да са съобразени къде ще излязат отзад и съответно как ще се притегнат. В моя случай им направих фрезенково зарязване от вътрешната страна и по този начин крилчатите гайки се законтрят вътре много елегантно. Самите гайки пък са от устойчив материал – хром никел, а болтовете са имбусни, оксидирани със вътрешен шестограмен захват. Намирам, че стоят много добре естетически, а и стабилно и си заслужаваше да се помъча, докато ги наглася.
Монтирах гумени крачета уж временно, докато провеждам експериментите да не драскат ламината удома, но още си стоят с тях.
Предните ръбове на панела ги заоблих с оберфреза. Китнах на цяло ОТ на няколко пъти с междинно шлайфане с шкура. Тук ми се взе здравето, защото една седмица си играх грунд-обезмасляване-кит-шкура-кит-шкура-обезмасляване-боя 6 слоя мокро в мокро и накрая, като изсъхна – матиране с много фина шкура. Междувременно ми изгоря и виброшлайф машинката…Алелуя! Докато чаках импрегнирах задната страна на задните капаци, както и всички отвори за винтове и болтове рефлекторите и драйверите, за да не пускат дървесни частици. Това последното сега съм много доволен, че го направих!
Опроводих временно вътре ОТ като изкарах кабелите отвън, през отвор с бормашината на дъното в задната част на ОТ, за да меря. Кабелите уплътних с горещ „силикон“, който всъщност не е силикон, но така си му викаме. На снимките се вижда първата постановка на филтъра, а именно готово изделие за трилентови ОТ на Monacor. Нивото нагласях с реостатите, който се виждат. Максималното им съпротивление  (на резисторите)е 15 ома и понеже имам няколко бройки можех да ги ползвам за L-pad (май му се вика още делител на напрежение), но да си призная ме домързя и си ги ползвах като обикновен последователен резистор при ВЧ и СЧ секциите.
Вата сложих визатонска на два ката САМО в горния край. И с нея падна голяма играчка, та чак не ми се припомня, че в началото подходих прибързано, но накрая стана работата. Сега пък си мисля да пробвам с овча вълна, т.к. ватата в тези ОТ играе изключително голяма роля. Трябва си експериментиране.
Рефлекторът по спомен е ф50 и дължина около 110мм. Такъв каза басбокс-а.
Признавам си, че настройката на филтрите е голям зор. Покрай тях си накупих няколко кашончета с елементи, изчетох адски много материали, ползвах най-различни калкулатори, правих си неизброим брой експерименти и все още не съм намерил оптималния вариант  пък и нямам необходимото време. Наложи се да си направя и микрофон. Без него пък дори не бих почнал нов проект някога.
Ползвах следния софтуер: Cooledit pro, Bassbox pro, Xover 3, Spectralab, Coilmaestro; Най-различни тонгенератори и суйп генератори и де що намерих калкулатори на филтри из интернет. В резултат на това всичкото упражнение вече вярвам, че калкулаторите и софтуерите дават САМО отправна точка, а дори понякога трябва да се пренебрегнат изцяло. Съветвам и другите начинаещи, като мен, да се престрашат и да почнат да мерят туй онуй, докато си правят проектите.
И най-важното накрая – звукът:
Отговорно заявявам, че резултатите са доста добри. Веднага се забелязва липсата на най-ниските честоти (сравнявам с TL). Не ме бива да описвам звук, но доста чисто се чува всичко. Направи ми много голямо впечатление усещането за стерео, това няма как да го сбъркам, просто е чудесно. В последната конфигурация ми харесват и високите дори (с уговорката, че над 16-17 кхц няма никой), ама аз и без това почти не ги чувам отдавна тези честоти, хубави вокали, стегнат бас – има го. Не ми замрежва очите като TL, но го има. За тези пари всичко изглежда повече от доволно, даже направо прекрасно, пу да не им уруки! За капак извиках арбитъра (приятелката), щом тя ме пита „Миро да не е тук някъде“, значи всичко е ок. Е разбира се, че тестовия трак беше „Гълабо“, все пак по избор на слушателя.
Не искам да обсъждам бюджета и дали за същия не би могло да се купи нещо готово втора ръка. Смятам, че който чете този текст знае за какво говоря. Та нали идеята е да е DIY.
Понеже гледам по чуждите форуми, че когато става дума за DIY изделия се прилага и разбивка на вложените материали, ето какво съм вложил аз:
Говорител: DBS G5001-8 – 2 бр. х 10.50лв.
Говорител: DBS E124-8 – 2 бр. х 10.00 лв.
Говорител: DBS C6504-8 – 2 бр. х 16.00 лв.
Гумени крачета с пресечен болт: 8 х 0.30 лв.
Терминали: 2бр. х 4 лв.
Плоскости ПДЧ с разкрой : 38 лв.
Лепило за дърво: 9лв.
Грунд за дърво: 7лв.
Болтове и крилчати гайки: общо 12лв.
Рефлекторна тръба: 2бр. х 2лв.
Боя на водна основа: 7 лв.
Валяк латекс за боядисване: 3лв.
Лента за уплътняване: 3лв.

Общо без филтрите 164 лв.

3
Мъчи ме от няколко дни една идея. Изчетох доста материали преди да питам, защото накрая се пообърках. Идеята ми е да ползвам професионален процесор dbx driverack pa в домашната ми система. Източникът е cd player и скоро ще вземам нов персонален компютър със звукова карта от висок клас. За фронталните фулрейндж ОТ в тази стая имам усилвател, който е с входна и изходна чувствителност 150mv. Фронталните ОТ са с пасивни филтри. Искам , когато гледам филми да пускам и субуфер, който предстои да сглобя до идната зима с говорител bms 12s330 (сериозен е закупен вече). 
Питането: понеже този говорител си иска усилвател поне 300 и нагоре вата, вижда ми се най-разумно да ползвам професионален усилвател. Гледах Irni имат добри модели, НО входната им чувствителност е над 1 волт. Освен това всички са с XLR  конектори, демек балансирани входове. Лошо няма, но това ми се струва, че не може просто ей така да се навърже и да се очаква да няма проблеми. Най малкото съм 100% сигурен, че ще се появи брум, поради кабелите. Четох за галванично разделяне с трансформатори и т.н. за справяне с този проблем. Процесора също е с висока и изходна чувствителност и хлр конектори. Страхувам се, че професионалния усилвател ще свири тихо. Честно казано не ми се иска да затварям пари за процесора, при полов, че звуковата карта има същите възможности, в т.ч. и дилей и кросовър  и т.н. активно разделяне не съм планувал за фронталните никога.
Въпросът ми може да бъде зададен и по друг начин предполагам: как да интегрирам субуфер с мощност 300-600 вата към домашната ми система, която е с източник сиди и компютър :) гледах плейт амповете на Дейтън, има и такива с вграден dsp. Страхотни са, но над 1000 долара. С таксите ще дойдат над 2000 лв. Не си струва такъв разход просто. В задънена улица ли съм? Давайте идеи. Още не съм купил нищо, освен самия говорител, за който като му дойде времето, ще пусна нарочна тема :) има в немския форум страшна тема Nemesis br 2. Не ме бърка да ползвам субуфера и само, когато източник е компютъра, т.е. мога да ползвам софтуера и хардуера на компютъра. Остава ми проблема с усилвателя и чувствителността им. Всякакви идеи ще са от полза.

4
Трансформатори за ВЛД-13, VLD-40, ВЛД-80 и NdRL

Нарочно не отварям нова, тема, но мислили ли сте за това как е направен съгласуващия т.нар. импедансен трансформатор във ВЛД-тата. Може да се каже, че това е най-съществената брънка в тези високоговорители. Оказва се, че горната гранична честота на възпроизвеждане е в пряка зависимост от начина на изработка на трафчето... Ако има интерес към това можем да направим една хубава тема за лентовите високочестотни. Оказва се още, че ако знаехме как да си направим трафчетата, останалото е "монтьорска" работа и ще може да се подобрят ВЛД или защо пък не да се направи DIY лентов ВЧ.
Вижте човека колко скъпоценна информация е споделил. Той е изследвал много интересни процеси, които ще са ни от полза! http://www.gaedtke.name/lautsprecher/ribbon-iii-ein-ubertrager-fur-bandchen-lautsprecher
Дерзайте!

5
Здравейте!
Преди да създам темата си направих труда да разровя форума за подобна тема и установих, че е обсъждано само устройството DATS на американската компания Dayton.
Мисля, че е редно взаимно да споделим опита си за извършване на измервания в домашни условия. Ясно е, че у дома не може да се постигнат перфектни резултати.
И така, моите първи опити за измерване са с DIY измервателен микрофон с капсул panasonic wm-61a и със софтуер "Спектралаб".
Първо, успях да се преборя с компенсирането на неравномерността на звуковата карта. Прави се лесно, с едно кабелче 3.5 към 3.5. Става почти автоматично. Сега вече не помня как точно, но се снемаше АЧХ на картата или нещо подобно. Ползва се и калибрационен файл за капсулата. Тези капсули ги дават да са много линейни, затова и такава ползвах. Има вариант и с предусилвател, но поради обстоятелства около мен, не съм го сглобил още. Честно казано, по едно време успях да постигна доста точни замервания за честотите над 300 херца нагоре. Като референтен ползвах един говорител фрс8 на визатон, понеже би трябвало да се доближава до реалността. Учудването ми беше, че АЧХ почти напълно съвпадаше с дадената от завода, което значи, че измерванията ми са относително добри.
Правя уговорката, че с микрофон у дома е трудно да се мерят децибели, а по-скоро съотношение между лентите.
В крайна сметка този микрофон ще ми служи да нагласям филтрите, а не да търся колко ДБ постигам като тотал.
Правих някакви измъчени опити да замервам T/S на говорители с мултицет+съпротивление 1кОм и тонгенератор на лаптопа. Получават се някакви замервания, но нямах никакво време да оптимизирам постановката, нито да анализирам или подобрявам нещата. Хвана ме ужасен ремонт в дома и още не сме се нанесли обратно. Всичките ми неща са в апартамента и нямам възможност да правя каквото и да е по аудиото.
Все пак ще ми е интересно да споделите вашия опит в измеррването. Какви микрофони ползвате? Какъв софт? Как компенсирате неравномерностите? Изобщо смятам, че е тема, която заслужава раздумка.

6
   Създавам тази тема, в която да коментираме кой как се отоплява през зимата. Какви системи сте изградили. Какви климатици сте монтирали и с какво сте се изолирали.
Понеже в момента правя ремонт на панелен апартамент и съм изправен пред дилема (всъщност няколко дилеми или по-скоро кръстопът) ще съм благодарен ако повече от вас се включат.
   При мен е монтиран един климатик, два ел. конвектора и система локално парно, която мразя, защото коминът няма добра тяга и е на котел с въглища. Няма стопляне, освен ако не кисна в мазата по 20 минути на всеки 2 часа да хвърлям въглища и коминът да е благосклонен иии звездите са се подредили правилно :)

7
Търся си под дърво и камък, макар и да не е спешно, NDRL, ВЛД 80 - 8, ВЛД 40 - 8. Никакъв проблем не е да са със скъсани лентички, стига трафчетата да са здрави. Не ме притеснява и неугледния вид или преклонна възраст :) Отговарям бързо на лични съобщения и ще бъда признателен ако някой изрови от някое мазе един чифт!
Поздрави!
Явор

Страници: [1]