Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
Re: Тема за общи приказки
« Отговор #90 -: Октомври 28, 2024, 12:41:32 12:41 »
Тинтир-минтир! Има много верни неща, обаче се пропуска нещо много важно, техниката за възпроизвеждане в домашни условия е различна и има различно задание от техниката за звукозапис и мониторинг.
Основната разлика е диаграмата на излъчване, която би трябвало да бъде съобразена с акустичната обстановка.
Категорично всяка техника следва да бъде фазово линейна, всичко друго се лекува, тембъра не е нищо повече от АЧХ/тон корекция при достатъчно ниски изкривявания разбирасе, естествено при диаграма на излъчване взаимодействаща коректно с помещението.

Замисъла на автора е отговора на въпроса, на кое трябва да обърнем внимание, колко и какви детайли да чуем, с какъв тембър, тоест баланс.
Всичко това ще ни го позволят не какви да е озвучителни тела, а такива с добро акустично взаимодействие с облъчваната среда, фазово линейни, честотно линейни, с голям честотен обхват и възможно най-ниски изкривявания.

Напълно съм съгласен, че ако замисъла не се разбира на базова апаратура в нормално помещение, то записът е просто кофти.

Правилно е да се обръща внимание на тези неща за да не се поддаваме на бълнуванията и измишльотините на аудиофилите.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
« Отговор #92 -: Ноември 29, 2024, 12:23:46 12:23 »
От това може да се направят активни тонколони? Със какво трябва да се захрани.
Нема начин да нема начин!
« Отговор #93 -: Декември 01, 2024, 10:33:48 22:33 »
С биполярен захранващ блок. Цената им е от 50-100 лв.

Неактивен lordoff

*
  • 218
  • Кирил
    • Профил
« Отговор #94 -: Декември 02, 2024, 08:48:45 08:48 »
Някой може ли да ми обясни, защо да не си купя няколко такива усилвателя?
https://hit-electronics.com/kit-usilvatel-2x100w-sgloben-tda7293-15628
Никой не може и не бива да те спира. Дори да искаш да си купиш 100 такива.
Все пак... Обществото ни се крепи на едното потребление. :-) :-) :-)

Нещо, далеч по-смислено: https://www.soundimports.eu/en/soundimpress-ice250-2ch-kit.html
« Последна редакция: Декември 02, 2024, 09:31:21 09:31 от lordoff »
different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #95 -: Декември 02, 2024, 03:55:11 15:55 »
С биполярен захранващ блок. Цената им е от 50-100 лв.

Може ли линк къде се продават такива? Имам предвид готови, схеми даже на хай-енд имаме и във форума.
Направо и тороид и да нахвърляме идин многоканален усилватор чакащ своето DSP или просто DCX2496 и да се свършва с тая мъка пасивните филтри!

който каквото и да ми говори, пасивните филтри са най0голямата единична пречка пред масовото аудио хоби!
Що-годе акустиката и оформленията биха могли да бъдат умозрими, чуваеми, разбираеми, подлежат на предсказване и т.н.
Това с пасивните филтри е пълна гадост!
Толкова мразя пасивни филтри, че съм склонен да избирам говорители позволяващи прости такива до посиняване и с месеци и години.

Направата на евтин и приличен многоканален усилвател, плюс някакво DSP, кросовер или процесор би развързала ръцете на всеки за в пъти повече експерименти и успехи!

Някой може ли да ми обясни, защо да не си купя няколко такива усилвателя?
https://hit-electronics.com/kit-usilvatel-2x100w-sgloben-tda7293-15628
Никой не може и не бива да те спира. Дори да искаш да си купиш 100 такива.
Все пак... Обществото ни се крепи на едното потребление. :-) :-) :-)

Нещо, далеч по-смислено: https://www.soundimports.eu/en/soundimpress-ice250-2ch-kit.html

Да бе, клас Д, понеже няма в ЕС, при това Хайпекс ли бяха, дето са най-добрите... да не се изхвърля, но за 500 евро ще си купиш 4 канала, които само ще искат захранване, което както разбрахме не е особено скъпо.
И доставката от Австралия е колкото още два канала.

Ucd102 е 100-150 евро и е 2х60/100W 8/4 ома... До 500 евро станаха баш 6 канала.

Неактивен lordoff

*
  • 218
  • Кирил
    • Профил
« Отговор #96 -: Декември 02, 2024, 09:12:41 21:12 »
Искам да ги видя тези 4 канала Hypex за 500 евро :-)
И ти си се разсписал преди четенето. ОК, мечтайте си.... Това дето го описваш с ДСП-то е умопомрчително посредствена с-ма, която не се слуша.
Може по форумите да се разстягат локуми, но действителността е неумолима и жестока.  ;D ;D ;D

Soundimport e във Холандия, Европа. :-– Магазина е повече от коректен и богат на компоненти. И шипинга е много добър.
different is easy, better is a lot more difficult

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #97 -: Декември 04, 2024, 04:08:59 16:08 »
За 450 евро са 6 канала UCD102 и си правиш захранване и кутия и си ти!

Хич не е посредствено, при яко захранване и като изпънеш АЧХ и фазата по конец ще звучи като 99% най-големия хай-енд, а за останалия 1% съм вече на 42 години и така и така не мога да го чуя.

Нали с Янев направихме умопомрачително посредствена система, която лови блутут от ютуб, има DSP и е китайски клас-Д за 50 лева с благоевградски мидбас и ШЛ Визатон за 19 лева... само дето е барбарон ОБ.
Еми... хич не свири посредствено, а баш си свири!