Имам 18 волтов винтоверт Скил. Има куфарче, две батерии, в комплекта имаше инструменти свредла и така нататък. Цената беше над 200 лева.
Още поначало батерията му не беше много свежа. Може би го купих вече залежал дълго по складове.
Винтоверта е ползван много малко но батериите му се разреждат дори без да се използва, а когато ги заредя издържат по-малко от на елементарен винтоверт ИКЕА за 80 лева.
Батериите са никел-кадмиеви Ni-Cd 18 волта 1.2 Ah. Държат над 20 волта след зареждане, а напълно разредени са 14.6 волта. При 14.6V не могат дори да завъртят, което е нормално.
Батерията е направена от 15 малко 1.2 волтови батерии по 80 mAh всяка свързани последователно.
Зарядното дава почти 31 волта или с 50% над тока им на покой, което сигурно е много мъчително за батериите. Все едно да зареждате автомобилен акумулатор на 17.2 волта. (Тока на покой на артикул батериите идеално е 12.88 волта.)
Мисля си с какво мога да заменя акумулаторните батерии така че да повиша капацитета, а и просто като ремонт на остарели батерии.
Първото, което ми идва наум са нашумелите power банки, които от 10Ah нагоре са с клеми за палене на закъсали автомобили.
Power банките обаче са по технологията на батериите за телефони, затова второто за което се сещам са 4 броя 5 волтови батерии за Леново Вайб-P1, което ще ни даде 20 волта и 20 Ah...
Въпросът е дали батерията за телефон може да поеме тока необходим за работата на устройството през себе си. При последователно свързване всяка батерия вижда всички ампери, които системата отдава.
Втория вариант е отново 15 единични 1.2 волтови батерии и каквото стане.
Първото, което ми излиза е това:
https://vikiwat.com/akumulatorna-bateria-1-2v-2500mah-pkcell.html300 мАч за 4 лева, тоест, цената на конверсията е 60 лева и ще се получи капацитет от 4.5 Ач или почти четворен. При това положение една батерия по тази технология замества не две, а четири от старите.
Следващата 1.2в батерия с кабели е тази:
https://vikiwat.com/akumulatorna-bateria-1-2v-2200mah-eemb.html2200 мАч и цена от 5 лева, капацитета с 15 броя става 33 Ач на цена от 75 лева. Смисъл от сравнение с оригиналната 1.2 Ач батерия няма.
Мисля си още нещо, дали батерията не може да се напълни с диелектрик, който да охлажда батериите. Може да добавя и алуминиев радиатор.
Нещо много важно, е че всички тези акумулаторни батерии имат сериозни изисквания към зареждащия ток. Тоест, изискват специално зарядно устройство, което да им осигури постоянна големина на зареждащия ток иначе се развалят и им се скъсява живота.
Ако сега трябваше да избирам винтоверт щях да избера някой 12 волтов, който се ремонтира с 10 батерии и при първо съмнение щях да му сложа нови батерии с много по-голям капацитет.
Предпочитам по-малки винтоверти, защото са много по-удобни. Като сила бих казал, че почти няма разлика. Щом има две скорости, които са механични, сила за завинтване има достатъчно. Да не кажа, че големия със скапаната батерия е по-зле от малкия.
Преди имах 12 волтов Скил и определено беше по-добър и по-удобен!
Очевидно технологията на батериите на винтовертите е допотопна и всичко е ъпгрейд спрямо фабричното. Тоест, 12 волтов винтоверт с най-евтините батерии от магазина ще бъде по-добър от нов 18 волтов.