Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6629
    • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 20.02.2024
« Отговор #15 -: Март 28, 2024, 01:51:44 13:51 »
Сагата продължава.

Върти ми се в главата едно идиоматично словосъчетание "самопредложил се".
Самопредложил се, самопредложили се, самоизтъкващи се, самонатрапващи се и т.н.
Претърсих темата, не намерих някъде другаде да се използва.


ЧЛЕНОВЕ НА БФАС ЗА 2023Г.

№   ИМЕ НА КЛУБ
1   АСК ДУНЕВ РЕЙСИНГ - председател
2   АСК ДАМАСЦЕНА
3   АМСК 4 Х 4 СОФИЯ
4   АСК ДЖОРДАН РЕЙСИНГ ТИМ
5   СК БРЕСЛАУ
6   АСК СТАРИ СТОЛИЦИ 2002
7   АСК ПРОСПИЙД - бивш председател
8   АСК ВЛЪЧКОВ РЕЙСИНГ ТИЙМ

Към 2024-та до колкото разбирам от различни публикации са по-малко.
През 2018-та клубовете членуващи в БФАС са били 106.

В АФБ понастоящем членуват около 45 АСК.

Първо, губят се над 50 автомобилни спортни клуба, които не членуват в нито една федерация.

Второ, като прегледах темата отначало си припомних първоначалната си наивна прогноза, че независимо коя е и как се казва, федерацията на автомобилния спорт в крайна сметка е проекция на общото си събрание, а общото събрание е съставено от едни и същи членове.

За равноправие и справедливост, ще определя и двете ръководства като условно самопредложили се.
Самопредложили се, съдещи се.
Все пак, между нас казано, тези от БФАС са малко по-самопредложили се.

Цитат
44-годишният Станчев получи подкрепата на 51 делегати, 27 се въздържаха, а 8 гласуваха против. "Благодаря ви за доверието, ще работя така, както и през последните две години, за да застана пред вас с вдигната глава", заяви новият председател на автомобилното сдружение след края на изборния ден.
https://sportal.bg/news-2020061001120110346

Избор от събрание с 86 делегати... само 8 против, 51 за. 27 се въздържат.

Това е най-представителното гласуване за последните 6 години.

Скъсаха се да се съдят!!! Процедурни хватки, разтягане на локуми. Дневния ред не го предвиждал. Ами очевидно тези 51 делегати са изразили волята си.

И отново кратката ретроспекция:
- АДАС се учредява за да се бори с Янакиев, а след него продължава да се бори с "лошата" БФАС;
- хората стоящи зад АДАС се самопредлагат до посиняване, докато най-накрая не успяват да обърнат избора точно на Станчев и за кратко да овладеят БФАС;
- БФАС под контрола на самопредложилите се извършва най-забележителното, отнема лиценза на Илия Царски заради сбивания на пистата;
- АФБ бива учредена с председател Камен Михайлов, а след това Калоян Станчев;
- Панчев от СБА дава делегираните права от ФИА на АФБ. Това е определено като неморално от ядрото на АДАС. Колко е неморално предвид представителността и легитимността на неспирно борещите се самопредложили се е друг въпрос. Ето виждате простите числа какво говорят.

Вместо нещата да се развият, както здравият разум диктува: всички АСК в една федерация и след това тя става тяхната федерация, където общото събрание определя кой да я ръководи и как, ние гледаме някаква перверзия между самопредложилите се.

Самопредложилите се вече години наред водят очерняща кампания спрямо новите лица в ръководството на т.н. моторни спортове. Понеже непрекъснато чета някакви излияния особено от Иван Шопов и понеже тези безкрайни разтяганици на локуми ме дразнят, като ми остане време се зачитам тук там и непрекъснато откривам несъотвествия, лъжи и неща, които се премълчават.

Много интересен текст пълен с факти:
https://www.sba.bg/snews/view/910
Даже се изкушавам направо да го цитирам:

Цитат
ИСТИНАТА ЗА ЛЪЖИТЕ НА НЯКОИ ОТ „РЪКОВОДНИТЕ“ ДЕЙЦИ НА БФАС, ОТНОСНО ПРОБЛЕМИТЕ В АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ

От КАЛОЯН СТАНЧЕВ,
ЛЕГИТИМНО ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФАС
на Общо събрание от 21.04.2018 г.,
чийто избор се оспорва почти година.

С решение на Общото събрание през 2014 г. бях избран за член на Управителния съвет на БФАС и съм свидетел на много от решенията, които се вземаха от мнозинството от членовете, начело с Председателя на Федерацията – Владимир Илиев под диктовката на Александър Ковачев. В последните години ръководството на Федерацията непрекъснато се забъркваше в скандали. Поради тази причина, един от уважаваните членове на УС – Антон Антонов отказа да присъства на заседанията на УС, като ми възложи с пълномощно да участвам и гласувам от негово име. През това време Федерацията спечели Грант програма на ФИА да закупи GPS устройства, свързани с безопасността на състезателите, която изискваше съфинансиране от страна на БФАС . Господата Владимир Илиев и Александър Ковачев не предоставиха договора за закупуване на въпросните устройства на останалите членове на УС под предлог, че  е конфиденциален – конфиденциален за тези, на които членовете на Общото събрание на БФАС е възложило управлението ѝ. Освен всичко изложено, въпросните лица ни заявиха, че има списък от ФИА на дружества, от които устройствата трябва да се закупят. Разбира се, както може да предполагате, в последствие се оказа, че такъв списък не съществува, а целта е била само една - да се купят точно определени GPS-и от определена фирма и на договорена от тях цена. След като описаното по-горе се разкри, тандемът Илиев - Ковачев се отказа от закупуването на устройствата в нарушение на договореното с ФИА. За пореден път личните интереси на „милеещите за автомобилния спорт“ бяха поставени над интересите на БФАС. От действията на този тандем пострадаха и продължават да страдат много организатори и автомобилни състезатели – Илия Царски, Георги Стоянов, Екатерина Стратиева, Тихомир Стратиев и др.

Предвид гореизложеното, с решение от 12.12.2017 г. на УС на БФАС, потвърдено на заседание от 25.01.2018 г., членовете на УС временно снеха доверието от Ковачев като длъжностно лице - Заместник-председател на БФАС и член на комисия във ФИА, до изслушването му от УС на БФАС. Реакцията на Илиев беше очаквана – той отказа да участва в по-нататъшните заседания на УС на БФАС, считайки, че решението е наказателна акция срещу член на УС на БФАС по лични мотиви, предварително подготвена и режисирана. Въпросното решение беше отменено от УС, със спорна легитимация, с ново решение от 20.06.2018 г. Изводите оставям на Вас!

Напрежението във Федерацията ескалира след последното Общо събрание, проведено на 21.04.2018 г., на което присъстваха 97 спортни клуба. Видно в протокола от заседанието (стр. 41) Илиев заяви пред всички, че „Оня ден като бях в съда, отидох да извадя актуалното състояние на Федерацията“, но пропусна да спомене, че съгласно въпросното актуално състояние на 12 април 2018 г. съдът е вписал допълнително в състава на УС нови четири членове, сред които и Николай Златков. Това е факт, който Председателят Илиев безспорно е знаел и преднамерено скрил от членовете на ОС. Вероятно това е причината привържениците на Илиев многократно да повдигат въпрос, съгласно който Общото събрание да не освобождава  анблок членовете на УС. Въпреки това, на заседанието на ОС с мнозинство от 70 (седемдесет) гласа беше взето решение Управителният съвет, който управлявлява БФАС до този момент, да бъде освободен анблок. Преди да бъде проведен избор за нов Председател на Управителния съвет, Владимир Илиев подаде оставка и напусна заседанието, като преди това категорично заяви, че в бъдеще не желае да бъде председател на БФАС (стр. 110 от Протокола от заседанието): „Колеги, аз исках да взема думата не за друго, а просто да ви кажа предварително, ако някой си мисли да ми издига името за председател, да знаете, че аз ще си дам оставка. Не се опитвайте да ми предлагате...“. Както може да се уверите от случващото се до днес, тогавашните действия и думи на Илиев не кореспондират с последвалите действия от негова страна. Трябва да отбележа, че тази практика се наложи от заседания на УС, като на следващия ден се е връщал, все едно тези думи не са били изречени.

Въпреки огромното мнозинство, което гласува за новия управителен съвет, хората около Илиев обжалваха решенията на ОС, обричайки бъдещето на Федерацията. Първият иск беше предявен от Сдружение „Асоциация Рали Бреслау Интернационал“ с председател Александър Ковачев. Последвалите  5 /пет/ жалби са идентични и всички ищци се представляват от едно и също Адвокатско дружество. Не е трудно да се досетим поради каква причина са подадени няколко идентични жалби, вместо жалбоподателите да обединят своето искане – дали не е пореден опит Федерацията да се натовари с повече разходи и да бетонира статуквото. Още по-объркващ е факта, че самият Ковачев се е подписал като член на УС за свикването на Общото събрание, което впоследствие обжалва в качеството си на законен представител и член на БФАС. Явно един ден може да говориш едно, на другия ден да правиш друго. Абсурдността на ситуацията взе своя връх когато с молба на Владимир Илиев, входирана до Софийски градски съд, той като Председател на "БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ" поиска Съда да признае исковете на Ковачев и останалите ищци, а волята на ОС – подменена!

Междувременно, многократно бяха правени опити за сближаване на позициите между новоизбрания и стария УС с цел оттегляне жалбите към ОС и свикване на ново изборно ОС. Такива опити бяха направени два пъти по инициатива на СБА, но противниците на взетото решение на 21.04.2018 г. не отстъпиха от позицията си. И така, сега сме изправени пред ситуацията БФАС да има УС, избран от ОС председател, който не може да се впише в Търговския регистър, поради особеното искане на клуба на Ковачев за спиране на регистърното производство, както и освободен председател, който уж не иска да е председател, но активно свиква и ръководи заседания на освободения анблок Управителен съвет.

Всичко това ми напомня за случилото се с Картинг федерацията. През 2012 г. по същия  начин решенията на ОС на Картинг федерацията бяха обжалвани и до края на 2016 г. се водеха дела за легитимност, като легитимно избраният УС и до днес не е вписан в Търговския регистър. Междувременно Картинг федерацията изгуби лиценза си, тъй като поради вътрешните конфликти не може да провежда Общи събрания, да приема бюджет, не може да води пълноценен живот.

Именно към това ни тласкат господата „обичащи“ автомобилния спорт – Илиев, Ковачев, Шопов, Златков, Маринов и др.. Многократно Илиев беше предупреждаван за спазване на коректност в отношенията между БФАС, СБА и ФИА, като в първите години на управлението на Илиев, на БФАС беше дадена възможност да предлага директно на ФИА лица за комисии, комисари и всичко, което счете за редно. Но дадената свобода бързо беше погазена от Илиев и Ковачев, въпреки предупрежденията на СБА за тяхната некоректност.

Не трябва да забравяме, че именно СБА с решение на Изпълнителното си бюро е създало БФАС, която първоначално е била отдел към СБА. Стотици кадри на СБА, общественици и деятели до днес помагат при организирането и провеждането на автомобилните състезания в България. СБА винаги е имал международен отдел, от който двама души продължават да се занимават основно с автомобилния спорт. Всички  големи състезания в България са проведени благодарение на активната помощ (включително и финансова) на СБА и спонсорите, уредени от СБА.

Две години подред БФАС не е искала пари от Министерството на спорта за рали „България“, като най-големият цинизъм беше случилото се с ралито през 2018 г., когато в Министерството на спорта се проведоха срещи между Председателя на СБА, Министъра на спорта и представител на Евроспорт за изчистване на стар дълг на БФАС към телевизията и за отразяване на рали „България“. Още тогава беше констатирано, че БФАС закъснява с подготовката и документите за рали „България“ за същата година. Поради тази причина и за да не изпадне в неудобно положение България и автомобилния спорт, Председателят на СБА настоя пред Министъра на спорта, който се съгласи, да се отложи състезанието за по-късна  дата. След съгласието на Министъра и съгласуване с ФИА, състезанието беше отложено за октомври 2018 г. Председателят на СБА настоя пред Министъра  състезанието да бъде организирано от БФАС, въпреки досегашния провал на организацията му, като дори при новата дата БФАС отново закъсня с документите и се наложи ФИА да извади рали „България“ от ЕРТ и то се превърна от международно в едно обикновено състезание без точки за Европейския Рали Трофей, независимо  че директора му Ковачев го афишираше за част от него. Това е причината на ралито да не дойде нито един чуждестранен екипаж. Тази година същите „професионалисти“ с отнети права за организиране на международни състезания отново пропуснаха крайния срок за подаване на документи за Рали България към ФИА. Междувременно бяха нарушени много обещания към турската федерация, което ни постави също в неудобно положение пред тази спортна власт. Аналогичен е и случая с другия наш съсед – Сърбия, където от близо 50 години наши състезатели участват в рали Сърбия и то е кръг от нашия шампионат. Tази година по непонятни причини представляваният от Илиев УС взе решение сръбското рали да не е част от нашият шампионат, което също ще влоши междусъседските ни отношения, и от което ще пострада името на България.

През м. януари УС на СБА уведоми БФАС, че отнема правото да организират и провеждат автомобилните състезания, които се провеждат под егидата на ФИА. В момента Федерацията може да развива автомобилния спорт в страната на национално ниво, като никой не им пречи това да се случва. Спорен остава  въпросът кой УС трябва да утвърждава правилници и други необходими документи за състезанията, предвид факта, че решенията на ОС са задължителни за вътрешните органи на БФАС, а до настоящия момент тези решения не са отменени. Аз лично смятам, че решенията следваше да ги взема новоизбраният управителен съвет, а  Илиев трябваше да изпълнява волята му до вписването ми в Търговския регистър като законно избран председател на БФАС. Това не се случи. Напротив,  Илиев и компания узурпираха както власт и финанси, така и офиса на БФАС, щедро предоставен от СБА за символичен наем. От няколко дни  Илиев е вписан на мое място и като управител на "РАЛИ ПУЛ БЪЛГАРИЯ" ЕООД, с което само затвърждава тезата ми, че не може да се раздели с властта.

От всичко изложено по-горе и от многобройните изказвания на Владимир Илиев и групата около него става ясно едно – тежките им думи за загрижеността им за автомобилния спорт губят значение когато личните интереси и его говорят. Твърдението, че се дават пари от ФИА за федерациите, е повече от невярно и спекулативно. Средствата от ФИА, които ни бяха дадени, не бяха усвоени по посочените по-горе причини, въпреки че СБА стана гарант за тях. Всички са виновни когато се пречи на личния интерес на Илиев, Ковачев и Златков. Никой, освен групата около Илиев, не пречи на развитието на автомобилния спорт. Автомобилният спорт не трябва да става заложник на техните фирми и финансови интереси.

12.02.2019 г.                                                                                 Калоян Станчев

Всичко е за четене и е интересно, но вниманието ми привлече най-вече оцветения текст в аспекта на задължителната в такива случаи историческа ретроспекция.

Интересно има ли кой да ми каже, кой е щял да доставя GPS устройствата по гранта от ФИА?

Всйщност, защо да не включа мнението на Илия Царски:
https://clubs1.bg/news/iliya-tsarski-s-pismo-do-97-nashi-kluba/
Става ясно и кой е искал да продава проследяващи устройства на БФАС. Мислех, че е друг честно казано. Но все ще изскочи от някъде, този за когото си мислех пък той какво се е опитвал да продава.

Междувременно допълнение към кой, кой е:
Кой е Владимир Илиев
Владимир Илиев е баща на Димитър Илиев.
Съотношението и връзката между него и групата самопредложили се е неясна, както апропо е неясно съотношението между сина му Димитър Илиев и същите.

От изказвания на Димитър Илиев знаем, че изразява остро несъгласие и неодобрение по отношение на АФБ, защото според него автомобилния спорт у нас трябва да се ръководи от БФАС.

Не съм убеден на какво становище ще би бил или вече е Митко Илиев ако обхване всички факти, а те са много интересни, като гледам собствените ми хаотични търсения по темата до какви изненади водят.

По никакъв начин не адвокатствам на АФБ или Станчев. Обаче до тук числата и фактите го правят.

Повтарям мнението си от преди 5 години, ако се съберат всички АСК в една федерация, то след първото общо събрание тя ще бъде вече тяхна проекция. Така че водещите съдебни искове до безкрайност не са прави. Още нещо, АФБ не са тези, които са започнали със съдебните искове. През 2018-та събранието на БФАС е максимално представително с 80-90 и повече представени клубове от 106 възможни. Така че решенията взети тогава отразяват волята на членовете. - точка.

Настоящата тема посвещавам на Иван Шопов, който постоянно ме дразни с безразборните му словоблудства. Апропо, самият той трие бих казал много неутрални коментари и обижда на посоки.
Настоящата тема също така е личното ми мнение въз основа на информацията, която съм събрал максимално обективно и балансирано за да се самоинформирам. Не може все едните да са лошите, все другите да бъдат жертви и невинни.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6629
    • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 20.02.2024
« Отговор #16 -: Март 29, 2024, 03:30:45 15:30 »
Сагата няма изчитане, отиде ми свободното време за развлекателно четене за две седмици назад.

Това прочетено в светлината на ретроспекцията от предишните публикации и на установената хронология:
https://www.afb-bg.com/news/226-2024-02-23-18-07-12?fbclid=IwAR0G6nmXFbHFIDZ2wNe67OQv3UMSefvFg5OYBm50YkViDJAS6ufzbKtPx7w_aem_AZpN9JEoBFbJzggw0wInyYqpmcsd64Jf3g8IzM7U1ei7RuRCLHdJf_dChdTFHmyXMySGBUuYNiog_khNhzklifFH
Ми звучи достоверно и фактологично издържано.
Не само, че фактите са такива, но най-много ми харесва, това, което съм повдигнал в червено по-надолу, че Станчев казва очевидното, което всеки разумен би предложил, веднага след заработване на която и да е федерация, председателят трябва да свика изборно събрание и федерацията да си избере органи и председател. Всичко останало са наистина болни амбиции.

Внимание: легитимно избраният за председател на БФАС Калоян Станчев още не е вписан като такъв!
Ето, че има предложение за разумна и балансирана сделка, АФБ ще оттегли жалбите, а БФАС ще признае други искове, така положението ще се върне към последното редовно ОС на БФАС, след което ще бъде свикано събрание за избор на председател и органи.
Такава сделка дори може да бъде валидно оформена като договор-пълномощно на някой, който да обиколи инстанциите.

Цитат
До

КОМИСИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ДЕЦАТА,

СЕМЕЙСТВОТО, МЛАДЕЖТА И СПОРТА

към

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

До

МИНИСТЪРА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

От

„АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ“,

ЕИК 205392048, със седалище и адрес на управление:

гр. София, район Витоша, ж.к. „Манастирски ливади“,

бул. „Тодор Каблешков“ № 55А, ет. 2, офис 3,

с председател КАЛОЯН СТАНЧЕВ

 

                                                                                                                                                                                                                                 

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

В последните седмици темата за автомобилния спорт отново стана изключително актуална в медийното пространство. Повод за това даде влязло в сила на 26.01.2024 г. решение на 5-членен състав на Върховен административен съд, с което беше потвърдена Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г. на министъра на младежта и спорта за отнемане на лиценза на „АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ“ /АФБ/ за осъществяване на дейност като спортна федерация по чл. 18, ал. 2, т. 1 ЗФВС за вид спорт: "автомобилен". Категорично не бих си позволил да коментирам пред Вас решението на съда и дали го приемам за правилно и обосновано. Решението е факт и ние сме длъжни да се съобразим с него. Считам също, че изключително дълго запазих мълчание по отношение на всички нападки към представляваната от мен федерация от началото на годината. Не взех отношение по горното в името на обединението, за което така шумно се заговори, както и от уважение към г-н Крум Дончев и към институцията, каквато е Министерството на младежта и спорта. За съжаление, на последната среща, която се проведе в ММС на 20.02.2024 г., стана категорично ясно, че обединение няма да има. За "БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ" /БФАС/ изборът е само един – всички автомобилни спортни клубове да подадат заявление за членство към тях. Останах с впечатление, че и за министерството това е единственият бърз вариант сезонът да бъде спасен. На споменатата среща нееднократно бях попитан дали съм готов да оттегля жалбите на АФБ срещу незаконосъобразните, считам, Заповеди на ММС за издаване на спортен лиценз на БФАС и за отказ на АФБ да получи такъв. Решението ми да откажа да сторя това е продиктувано не от лични амбиции или от его. Отказвам, защото не искам представляваното от мен сдружение да бъде използвано, за да свърши работата на ММС. Работа, за която министерството явно няма воля. Отказвам ръцете ни да бъдат извивани, за да се сбъднат личните амбиции на тесен кръг хора.

С настоящото писмо искам да изложа фактите, а заключенията оставям на Вас:

В действителност към днешна дата във Върховен административен съд са висящи още две съдебни производства по жалби на АФБ. Федерацията оспорва /i/ Заповед № РД - 10 - 2/13.07.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на БФАС е издаден безсрочeн спортен лиценз № 106, за вида спорт: автомобилен спорт и /ii/ Заповед № РД – 10 – 3/13.07.2022 г. на министъра на младежта и спорта, с която на АФБ е отказано издаване на безсрочeн спортен лиценз по чл. 18, ал. 2, т. 1 от ЗФВС, за вида спорт: автомобилен спорт. Още през 2022 г. предварително изпълнение на посочените заповеди е спряно по съдебен ред, поради което същите не могат да влязат в сила преди съдът да се произнесе по тяхната законосъобразност. Независимо, че с решение на ВАС от 26.01.2024 г. беше отнет лиценза на АФБ, разчитахме спортът да продължи за поне 6 месеца до лицензиране на нова спортна федерация /съгласно чл. 25, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта „Спортен клуб, който е член на федерация, чийто лиценз е отнет или прекратен, може да осъществява дейностите по чл. 17, ал. 1 до издаване на лиценз на съответната спортна федерация, но не повече от 6 месеца от датата на заповедта за отнемане или прекратяване на лиценза. След изтичането на срока по изречение първо спортният клуб се заличава от регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1“/. За съжаление, не такава се оказа нагласата на министерството и на 01.02.2024 г. всички спортни клубове – членове на АФБ, бяха заличени от регистъра на ММС с мотив, че въпросните 6 месеца са изтекли още през 2022 г. Нашите членове са подали жалби до ММС с молба да бъдат вписани обратно в регистъра, но към настоящия момент този въпрос все още няма развитие. Защо? Отговор не получихме! За сметка на това, на 30.01.2024 г. ММС и БФАС подават до съда идентични искания предварителното изпълнение на лиценза на БФАС да бъде възстановено, което, логично би довело до вписване на 8-те клуба на БФАС в регистъра на ММС за сметка на отписаните 59 клуба на АФБ. Настоявам ММС да даде публично своето становище по тези въпроси.

За съжаление единственият резултат от проведените в ММС срещи беше да се посочи публично, че АФБ е препъникамъкът на автомобилния спорт. Нееднократно ми беше отправено запитване дали АФБ има готовност, в името на спорта, да направи отстъпка като оттегли своите жалби от ВАС, за да може заповедта за лиценз на БФАС да влезе в сила и спортът да продължи. Твърде дълго би било да се чака произнасянето на съда, а и не сме били сигурни какво ще постанови. Не мога да се съглася с това. Категорично заявявам, че разковничето сезонът да бъде спасен не се крие в АФБ, а в Министерството на младежта и спорта. Защо продължаваме да си затваряме очите пред истината? Защо една институция като ММС застава зад едно сдружение? Нима служителите на ММС и самият министър не са запознати с документите, въз основа на които БФАС е получило спорния лиценз, и по-конкретно - приложеното „заявление за членство“ във ФИА. Въпросното „заявление“, копие от което представям към настоящото писмо, в действителност представлява електронно писмо до ФИА от 19.06.2022 г. със следното съдържание:

Реално заявление за членството до ФИА няма и никога не е имало. Дори през 2019 г. от БФАС молят ФИА да им изпратят формуляр за членство – искане, което от ФИА изобщо не разглеждат. И БФАС, и ММС са наясно с този факт още през 2019 г., тъй като това „заявление за членство“ е представяно в производството по обжалване отнемането на лиценза на БФАС. На 19.07.2022 г. в свое интервю пред онлайн изданието Vsi4kibri4ki, публикувано на интернет адрес https://vsi4kibri4ki.com/news/rali-blgariya-moze-da-se-vrne-v-samokov?fbclid=IwAR0-6qc5ZbkIlZNTsTfZ1RQBFzHZBxD2ZIR3QyM5LOUrockUHbH6iq5sAvo&fs=e&s=cl  Румен Дунев заявява:123.png

Независимо от посоченото, при подаване на заявлението за издаване на спортен лиценз през 2022 г., БФАС представя през ММС това искане за членството във ФИА, а от своя страна, министерството приема, че БФАС е представило всички изискуеми документи и издава спортен лиценз. Непосредствено след това ММС изпраща до ФИА писмо с изх. № 40-00-3/29.07.2022 г. в което, с оглед факта, че „през 2019 г., по силата на разпоредбите на новия Закон за физическото възпитание и спорта, който императивно задължава всички лицензирани федерации да членуват или да кандидатстват за членство в съответната международна спорта федерация“ настоява БФАС да бъде прието за член на ФИА. Това ли е независимата позиция на ММС?! След като ММС приема за задължително условие лицензираните федерации да членуват в международната спорта федерация, защо през 2022 г. ММС издава спортен лиценз на федерация, която не отговаря на това условие? Защо днес, след като ММС безспорно знае, че заявлението на БФАС никога не е разгледано и няма да бъде разгледано, подава искане до съда лицензът на БФАС да влезе в сила?! В това ли се изразява безпристрастността на ММС?!

В този смисъл, дали с оттеглянето на жалбата на АФБ срещу Заповедта за издаване на спортен лиценз на БФАС, към което от ММС така активно ме призовават, от ММС не целят да санират незаконосъобразността на издадения от тях лиценз?! Не е ли време министерството да влезе в ролята, която законодателят му е отредил?! Докога АФБ ще служи като извинение на болните амбиции на определен кръг от лица, чиято единствена историческа връзка с БФАС е, че я съсипаха?!

Защо ММС изобщо не коментира своето правомощие да оттегли оспорения административен акт за издаване на лиценз на БФАС?! Тъй като все още не е проведено първо заседание по това дело, за оттеглянето дори не е необходимо съгласие на БФАС. Само така може да се даде равен старт на двете федерации или на нова обединена формация.

В случай че от ММС не желаят да сторят това и тъй като считам, че при подаване на заявлението, въз основа на което на БФАС е издаден безсрочeн спортен лиценз № 106, за вида спорт: автомобилен спорт, са представени неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз, а именно: заявление за членство в международна спорта федерация, за което заявителят знае, че не е и няма да бъде разгледано, моля да бъде свикана комисия, която да преразгледа всички документи по издаване на лиценз № 106 на БФАС, подадени през 2022 г. и основанията за издаване на безсрочeн спортен лиценз. С оглед гарантиране на обективност и безпристрастност, нека тези действия бъдат извършени под контрола на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

Ако въпреки гореизложеното, спортните клубове – членове на АФБ настояват АФБ да оттегли своите жалби, с което да гарантира влизане в сила на спортния лиценз на БФАС, то аз ще се съобразя с тяхното желание. Считам, че в този смисъл е редно и г-н Дунев, в качеството си на вписан председател на БФАС, да признае исковете, които водя срещу БФАС, за да може в Търговския регистър и РЮЛНЦ да бъдат вписани потвърдените с влязъл в сила съдебен акт решения на Общото събрание от 21.04.2018 г. и регистърното производство да продължи. Незабавно след това ще свикам Общо събрание за избор на нов УС и Председател. Считам, че по този начин ще изпълня и желанието на БФАС  - историята да бъде съхранена и желанието ни спортът да продължи.