Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6629
    • Профил
Геровски моторспорт си фантазира
« -: Февруари 15, 2023, 11:53:38 23:53 »
Сега си спомних защо съществува този раздел (леле, колко работа за редактиране заради клавиатурата на телефона си отворих)

Ей тоя устат юнак - Геровски Моторспорт:
https://fb.watch/iI_SLR70km/

Седи под някакъв автомобил и ръси мъдрости, които от безобидни в началото изведнъж преливат в див полет на развинтеното му въображение.

Темата е "защо автоматиците се чупят след смяна на маслото с машина".

Основната му теза, е че машината "набива" явно с някаква по-голяма сила някакви стружки, боклуци и абразиви, които явно присъстват дебнейки в кутията, тези стружки, боклуци и абразиви се набивали в мозъка на кутията (електро-механичния блок за управление, който погрешно нарича с търговското име "мехатроник") и го чупели.

Какво става според тоя юначага, който ме е блокирал от страницата си след като доста културно му обясних, че си измисля?
1. Машината за смяна на масло била с налягане и дебит, които са ненормални и прекалени, измивала въпросните абразивни агенти от стените на корпуса, от там те минавали през филтъра и се били набивали по управляващите клапани и вече край, абразия, катаклизми и разрушения.
Обаче всъщност:
- Машината за смяна на масло на автоматик се включва в кръга за охлаждане на автоматика, събира в себе си старото масло, което излиза от кутията и по тръбата към кутията налива новото масло. Процесът е доста бавен. Дебита на машината е по-малък или равен на дебита на вградената в автоматика маслена помпа. Маслото се връща обратно през мястото през което се осъществява и нормалната циркулация при шофиране на автомобила.
Колкото нормалната циркулация може да предизвика "набиване", толкова и машината. Като машината е даже по-бавна от Нормалната циркулация на празен ход, да не говорим при каране с високи обороти, че кутията циркулира сигурно 5-10 пъти по-бързо.

2. Какви са тези стружки, боклуци и абразиви? Съществуват ли въобще?

- Автоматичните скоростни кутии с хидротрансформатор имат изключително дълъг до безкраен живот. Повечето дефекти не са свързани с износване или разрушаване, а с протекли гарнитури, о-пръстени и други подобни, понякога с изгорели управляващи соленоиди, понякога с изгорели датчици за положението на скоростния лост.
Автоматик дава механична повреда само при комбинация от много агресивна употреба и пълна липса на поддръжка, тоест каране в тежки режими с голяма мощност и не сменяне на маслото.
Ако правите само едното от двете, карате агресивно или не сменяте маслото, автоматика пак ще изкара над 300.000 километра, което са 20 години средна употреба за ЕС.

Тоест, стружките и боклуците в маслото, първо не съществуват, второ са резултат от агресивно каране и никаква поддръжка.

Дори все пак да имаме стружки, то автоматика има цедка и доста по-рядко обемно-масов филтър, който действително да извършва филтриране. Всеки автоматик има това от което има нужда, автоматиците, които не се повреждат от ситни стружки имат цедка представляваща метална мрежа, по-финните автоматици, които обаче произвеждат много малки количества финно замърсяване от фрикционен материал имат филтри. Тези филтри работят най-много през първите 20-30.000 километра и до първата смяна на маслото, след това интензитета на отделяне на фрикционен материал клони към нула. Затова и много съвременни автоматици нямат картер, а филтъра им е вграден и никога не се сменя. - за разлика от маслото, което е хубаво да се смени на до 20-30.000 км, а след това на всеки 40-50.000 км. (България е идеалната комбинация от лошо градско, четири сезона и високи скорости по магистралите за да сменяте всичко, масло на ДВГ, на трансмисията и свещи възможно най на често)

Така че за какви стружки говори това момче Геровски моторспортиста?
За несъществуващи.
Намерите ли стружки в скоростната си кутия по-добре се консултирайте със специалист по ремонт и рециклиране, а не си играйте на масла и обслужвания.

По някое време във видеото маже с пръст с ръкавичка по корпуса отвътре и вика, гледайте какво пада, това се тези зловещи стружки и абразиви за които Ви разправям, това Ви го набива тая лоша машина в малкото нещастно мозъче на кутията и т.н.
Значи, моето момче, гледай сега, часовник да си купиш, швейцарски с механизъм Ета Валжу или по-скъп… пак на две години трябва да го носиш на майстор часовникар да го изчисти и смаже, защото прави стружки. ДВГ също от смяна до смяна пълни маслото с 5-10-20-30 PPM желязо, отделно с пак толкова алуминий, бронз и т.н., даже не механични части като радиатори и тръби пускат частици откриваеми в двигателното масло. Това не са стружки. Това са частици характерно присъщи за всяка механична машина. Има едни момчета – инженери, те ги знаят тези работи и отбират това-онова от дизайн и конструиране. Няма нужда да зомбираш аудиторията с такива езотерични самобичувания, да сънуват как ги гони стружка насън. Механичен будилник със звънец да си купиш, той също прави метален прах, диференциал, раздатка, ДВГ, Лего, железен конструктор, епилатор, самобръсначка, багер, кран, флопидисково устройство, хахахах, всичко отделя тези зловещи неща с които психираш хората.
Бъди рахат геровче, инженерите имат хабер за тая работа! Нема нужда да се мие, да се бърше и да се правят подвизи! Тамън тоя прашец с консистенция на боя или суха смазка щеше да обогати новото масло да започне да си върши работата по-скоро и да не хаби съединителите излишно.

Защо все пак някои скоростни кутии наистина работят по-лошо след смяна на маслото?
Първо, адаптация. Маслото за автоматична скоростна кутия има много особен пакет от присадки, модификатори на триенето и т.н. тези присадки с времето се износват и изхабяват, изчезват или се видоизменят. Новото масло има доста по-различни мазилни свойства, а съвременната скоростна кутия се самоадаптира, рязката промяна в начина на работа на фрикционите води до период на влошено качество на превключването. Това се решава с търпение, накрая ще се самоадаптира, с изчистване на адаптацията с комбинация от бутони в колата, с диагностика или чрез просто откачане на акумулатора.
Второ, износени фрикциони на съединителите и спирачките в кутията. Много просто, маслото не е сменено 100-150.000 км или повече. Към този момент истинските специалисти съветват маслото да не се сменя на автомобили, които по предписание са с масло за целият период на експлоатация.
- Причина: масло с огромен пробег е емулсия на масло с голямо количество суспендиран в него фрикционен материал, то самото има вече нов вискозитет и собствени фрикционни свойства. Обикновено е по-гъсто и с по-висок вискозитет.
Клапаните в електро-механичния блок за управление наистина са износени и работят единствено защото маслото е по-гъсто. Фрикционите също са със значително износване, но маслено-фрикционната суспензия им помага да работят правилно.
Кутията е на практика износена и частите й са извън допуските за сглобяване и експлоатация, но все още работи нормално. Такава кутия обаче може да изкара и още 150.000 километра.
Важно съображение, независимо, че скоростната кутия е теоретично износена, тя работи и това не е случайно!
Автоматика зареден с масло за целият експлоатационни живот, което не е сменено 150.000 км и което е довело до износване извън спецификация все още работи, защото в електронният му модул за управление Е ЗАЛОЖЕН ОБХВАТ НА САМОАДАПТАЦИЯТА, КОЙТО ПОКРИВА ТАКЪВ ТИП ИЗНОСВАНЕ.
Тоест, автоматика Ви все още е изправен и си върши работата, защото инженерите са предвидили той да работи с масло пълно с толкова и толкова фрикционен материал. Системата е изправна, независимо, че отделни нейни части са износени, други нейни части компенсират това износване и тя функционира нормално. - парадоксално, но факт!

Ако сте като мен и искате всичко да е перфектно, купете си нова или почти нова кола и си правете обслужването сами и когато пожелаете.

Със смените на масло в автоматика не трябва и да се прекалява. Отделяне на фрикционен материал има винаги и това е предвидено. Дори механично нова кутия с минимален пробег ще работи малко по-добре с минимално количество фрикционен материал суспензиран в маслото. Понеже отделянето поне на малко фрикционен материал е неизбежно, скоростните кутии просто са проектирани да работят с наличието на такъв в маслото.
Някои практикуват частична смяна на маслото в кутията на всяка втора смяна на масло в двигателя, това не е правилно. (при условие, че си сменяте маслото в ДВГ на 5-8.000 км или до 180 мото часа като нормален човек)
Чисто новото масло в автоматика неминуемо води до леко повишено приплъзване на съединителите, съответно нивото на фрикционна суспензия пак се покачва, това подобрява работата на съединителите, износването намалява и т.н.
Трябва да поддържате златната среда, така че едновременно маслото да има достатъчно фрикционна суспензия, но не прекалено, че да повреди клапаните и да износи съединителите и да има свеж и работещ пакет от присадки, който е много специален. Тук фактора време е много важен. Маслото старее като се оксидира, полимеризира, разкъсва и разпада. От всичко изброено единствено разкъсването е правопропорционално на пробега, всичко останало зависи в по-голяма степен от продължителността на престой извън тубата изложено на условията вътре в агрегата.
Така че 2-3 години без оглед на пробега са добър интервал за смяна на 1/2-ра от маслото. 20-30.000 километра са 1/2-ра от общоприетия пробег за пълна смяна, използвайте го като ориентир за частична смяна на 1/2-ра от маслото, което настъпи първо 2-3 години или 25.000 км. Важно: ако си купите нова кола или такава на до 100.000 км, веднага сменете цялото масло, а след това практикувайте освежаване с ½-ра. За по-старите търсете англоезични източници, консултирайте се с истински механици и специалисти за марката.
Нормално маслото без проблем издържа 5-6 години и 60.000 километра. Без проблем в смисъл без авария или явно влошаване на работата на кутията. По-умно и целесъобразно е да сменяте половината масло на половината интервал и пробег. Така ще си гарантирате оптимален баланс между свежо масло и присадки и наличие на фрикционен материал. Първото пази, второто помага и е добре и двете да ги има едновременно.

Разбира се пълната смяна на маслото също не е противопоказана. И то на машина. Има обаче еквивалентен гаражен метод:
1. Източване маслото от картера и наливате ново;
2. Откачате тръбата към или от охладителя;
3. Палите двигателя и старото масло от кутията започва да изтича,  докато през това време помпата смуче само ново от картера;
4. Видите ли мехурчета или при измерване на количество колкото сте наляли  - спирате;
5. Наливате още ново масло в картера и палите пак, като повтаряте процедурата докато от тръбата започне да изтича свежо масло.

По време на процедурата някой трябва да сменя различните скорости на автоматика за да се задействат всички кръгове и да изтече всичкото старо масло.

Маслото Ви е сменено като на машина.

Смяната на филтър не е задължителна.
Смяната на цедка е глупава, просто я измийте и продухайте или изобщо не я питайте. Тя е там за да хване евентуалните стружки от първите километри на новата кутия. Ако случайно има такива.

Това, което е важно да направите е ако отваряте картера на кутията да притегнете по спецификация абсолютно всички болтчета, които са достъпни, особено вертикалните такива, защото те държат управляващия модул със соленоидите, а отгоре има сложна система от тръби и канали, които са уплътнени от гарнитури и пръстенчета.
Колкото автоматици съм виждал, тези болтчета са винаги хлабави. Основната причина за повреда на автоматик са именно тези гарнитури, именно, защото се разхлабват тези болтчета. Маслото за автоматик е много специфично, кутията е специфична отливка от специфична сплав и трудно какъвто и да било болт стои затегнат дълго време. Разхлабеният мозък може да предизвика брутални механични аварии ако заради теч между каналите отгоре се отвори или затвори не каквото трябва в правилният момент.

Това момче Геровски Моторспорт и друг път съм го хващал да си измисля собствени теории, но този път прекали. Тотален разрез с практиката и общоприетото мнение на опитни механици и инженери. Недопустимо! И винаги обяснява, че ремонт се прави по абсурдно сложен начин с много на брой задължително оригинални части.

Имал съм или съм карал и поддържал поне 15 автомобила с автоматици. Сменял съм масло и с машина и без машина. Сменял съм всичко и съм навъртял поне 1.000.000 километра.
Единственото, което някога ми се е чупило са:
- протекли гарнитури вътре в кутията;
- сцепен хидротрансформатор, защото обичах да държа първа ръчно до 7.000 оборота и тогава да включвам втора, което на механичен автоматик води до много рязка смяна на предавките... ама беше цепнат малко и не течеше много...
- изгорял соленоид - един брой;
- Изгорял селектор за положението на лоста;

Това е всичко на примерно поне 15 автомобила, предно, задно, 4х4, , 4, 6 и 8 цилиндъра, бензин и дизел с 3, 4, 5, 6 и 7 предавки... напречни и надлъжни.
Нямам колеги, приятели или познати със счупен автоматик. Не че автоматиците не се чупят, чупят се. На БМВ-та с пренапомпани двигатели, агресивна стратегия за управление, агресивно каране и никаква поддръжка. То имаше и БМВ-та V-8, които си износваха цилиндрите, но какво от това, какво заключение да правим от даден фабричен дефект на конкретен модел? И БМВ-то върви 300.000 като го кара нормален човек, който малко от малко му сменя маслата и консумативите.

П.П. до една кутиите, които съм обслужвал са били с разхлабени болтчета на хидро блока (мозъка), Aisin, Aisin-Warnwr, Borg Warner, Strasbourg (Opel) 7g-tronic, 7 скорости Нисан, ZF 6 и 8 скорости.

П.П. 6f55 пък не се отваря, само се сменя масло, филтъра на под 150.000 мили не се пипа, а и след това...

Цвета на маслото не е диагностични критерий, защото карбоновите фрикциони го боядисват... Колкото по-упорито сменяте, толкова повече връщате наситения разтвор съм не наситен и се налага фрикционите да го боядисват на ново... т.е. да се износват. Затова не си чупете кутиите, сменяйте на 30.000 половината или на 50.000 всичкото и не се занимавайте с глупости.

Благодаря за вниманието!