Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4735
    • Профил
Аз Тумбя, Той Тумби, Ние Тумбим...
« -: Октомври 16, 2010, 05:06:43 17:06 »
Аз Тумбя, Той Тумби, Ние Тумбим... Те Тумбят, Тя Тумби, То Тумби...

Глагола "Тумбя" очевидно е темата тук...

Това е една интересна жаргонна дума, която произхожда от търновския край, тоест северна България.

"Изтумби" се използва в случаите в които едър (над 100 килограма) разгонен и разярен възрастен мъжки Коч (Овен) убие една или повече крави.
Изпълнителното деяние на Изтумбването е коча да се засили отдалеч и с всичка сила да Изтумби кравата в шкембето отстрани. Това обикновенно води до вътрешни разкъсвания за кравата и тя намира кончината си в страшни мъки!

Последствията са, че от средство за млекодобив, кравата се превръща в месодайно животно и особено в миналото поради липсата на капацитет за бързо консервиране и съхранение на голямо количество месо, е водело и до общоселско наяждане с говеждо месо.
Също така обикновенно стопанина на кравата търси старозаветна мъст от коча, като обичая повелява, че стопанина на коча не може да се противопостави на такава претенция от страна на краваря.
Отделно ако коча е бил известен с лошавият си нрав и се докаже, че изтумбването е станало по причина на нехайството на овчаря, сиреч по негова вина, той дължи допълнително обезщетение на краваря.

В крайна сметка сътресението в междуличностните отношения на краваря и овчаря водят до общоселско ядене първо на говеждо месо и деликатеси, а после и до същото само че с овнешко месо, тоест супа телешко варено и основно овнешки гювеч. Това е причината думата да е толкова благозвучна и още да се помни - за голяма част от обществото тя носи положителни емоции.

Имайте предвид, че едно време на село е било страшна трагедия да ти умре кравата!!!

Има случаи коч да свари да изтумби повече от една крава, тогава сътресенията в селското общество са особено големи, развалят се приятелства и това се помни с поколения!

Обичайно глагола "Тумбя" се спряга така: "Коча на бай Страхил, е изтумбил кравата на бай Георги."

Поради колоритното си звучене глагола тумбя/изтумбвам намира радушен прием в жаргонния речник както на повечето тарикатски говори, така и в речника употребяван в приятелски кръг на образовани и културни хора.

Глагола е силно експресивен с терминологичен характер, като очевидно дефиницията и емоционално-информационният му заряд са значително по-дълги от изреченията в които обичайто се спряга.