Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
>> Файла се мести в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/board,103.0.html в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html


VKN-12211-2 (ВКН-12211-2) - Измервания на Амплитудно Честотната Характеристика (АЧХ)
Сайт на производителя: http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12211_2.htm
Цена: около 70 лева за 1 брой.
Измервания на T/S параметри: http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html

Имайте предвид, че едно вертикално деление на графиката е 1 децибел!
Тези говорители влизат в тунел от +/- 1,5 децибела за честотите над 150 херца, а всъщност от 50 херца до 3+ килохерца са реални +/- 1,5 децибела!!! :o

Мисля, че няма какво повече да се каже! Освен дебело да се подчертае другия фрапиращ резултат от теста:
20 херца на между -8 и -10 децибела!!!

Отгоре обхвата им на - 10 дб е между 6 и 7 килохерца!

Вървят линейно до 4 килохерца на 0 спрямо общото средно ниво или най-много на -1 до 2 децибела!

В целият честотен обхват не се наблюдава нито един пик по-голям от 2,5-3 децибела! Тоест пикове няма!

Мембраните се произвеждат от самият Завод за Високоговорители Благоевград АД!

Това е един от говорителите конструирани от професор Иван Вълчев!

Звучат естествено и много детайлно, еднакво добре се справят, както с бас барабаните, така и с вокали и китари, диаграмата им на насоченост (диаграма на излъчване) е много добра, поради което създават много добра звукова картина. Това не е изненада при маса на мембраната между 37 и 42 грама и специалното им окачване. Капачката на говорителя е близък роднина с куполната мембрана на куполните средно честотни говорители на завода  ;)
Лепилата и материалите са много качествени, което в комбинация с прогресивното окачване на говорителите им позволява да понасят 120-150 вата синус сигнал при 20 херца честота за съществени периоди от време от порядъка на 20-30 секунди. По-дълъг период не съм пробвал, но 20-30 секундни тестове при синус 20 херца и над 100 вата съм правил над 10 отделни пъти на едни и същи говорители! Не съветвам никого да пробва същото, защото за целта се изисква 1000 ватов усилвател способен на 600 вата в 4 ома, по-слаб усилвател би разрушил говорителите поради изкривявания и клипинг!
Достатъчно впечатляващо постижение, е че до 40-50 вата синус на ултра ниски честоти, говорителите понасят без да се наблюдават чуваеми хармоници  ;) и едва над 100 вата, далеч извън линейният им ход се появяват изкривявания, които да са доловими. Това беше и целта на теста, да се установи, дали в обхвата им от работни мощности говорителите проявяват аномално поведение в най-ниските честоти. - установил съм, че не го правят!
Важно е да се знае, че например 12 инчови нискочестотни говорители Сървин Вега с номинална мощност около 200 вата, не могат да се справят задоволително със синус сигнал на 20 херца при мощности над 20 вата! Едновременно им свършва хода и произвеждат чуваеми изкривявания. (теста с 20 херца се използва именно за установяване на наличието и нивата на изкривяванията  ;) 20 херца по начало почти не могат да бъдат възприети от човешкият слух независимо от нивото, особено ако са синус, за сметка на това хармониците им на по-високи честоти се чуват прекрасно, защото са на 40, 60, 80 херца...  ;))

Качеството на скенираните изображения е малко лошо, но всичко се разбира идеално!

АЧХ е снета от говорителите в лабораторията на завода. Измерванията ми бяха предоставени по моя молба от Завод за Високоговорители Благоевград АД и се надявам да ми предоставят още измервания на техни говорители, които да публикувам.

Още измервания (T/S) на ВКН 12211/311, можете да намерите в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,207.0.html
Тях също ги преместих в раздела за регистрирани.

Измерванията, които се състоят от 5 броя АЧХ снети в анехоична камера с апаратура Бруел и Кяер са преместени в раздела за регистрирани потребители.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
От 725 са станали на 797 за два месеца... Нови 70 сваляния и никой не се е регистрирал да каже едно благодаря.
>> Файла се мести в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/board,103.0.html в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html
Тези измервания на АЧХ на ВКН 12211/311-2 са ми предоставени лично от директора на завода и са направени в анехоична камера с професионално хай-енд оборудване Bruel&Kjaer. При всички положения не сме очаквали стотици сваляния без нито един отзив.
Настоящата тема е прочетена 4.400 пъти, а темата с T/S параметрите почти 26.000 пъти.

Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<

Неактивен detson

*
 • **
 • 89
 • Я да видим туй що все още работи
  • Профил
Това че не се пише ,смятам че хората с някакъв опит да направят тонколона или ОТ са много малко.1981г познавах много хора които си правеха сами системите.От 93г. до сега познавах само едно момче, беше дърводелец и каквото знаех му го казвах,показвах и това е. Сега всеки си купува и колкото по скъпо по добре, после все нещо му липсва в звука.Taka,че не е чудно защо само се чете. Лично за мен доста от параметрите нищо не ми говорят, винаги съм правил по слух нещата. А за българските говорители само добри неща мога да кажа.Както казах не помня модели-87г на една новобранска вечер на едната колона ми изчезнаха високите.При ремонта се оказа че са се разпоили кабелите и се е откачил/сега дали се е разпоил или скъсал но как не съм сигурен/,дървото наоколо беше загряло но говорителя беше здрав, трябва да е бил нещо ВКС------. Големи ги разказвам нали.Такъв съм си.Та по темата ,предполагам че все по малко ще се пише.Няма какво,е поне така си мисля или по точно няма кой вече за съжаление.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Поне да влязат да се обадят. Да кажат какво слушат, да качат една снимка. Никой никого не задължава да става инженер, дизайнер или конструктор.
Специално екселски файл с t/s параметри не се сваля без да искаш.
Здравейте!Благодаря за събраната и поднесена наготово синтезирана информация,от която занапред ще се възползвам(и ще питам туй,унуй все пак).
Скоро се завърнах към слушането на музика с купешка техника.
Но имам аз една мечта от далечната 1988 година да си направя 12 инчови трилентови тонколони.Имах тогава един познат,Казваше се Иван и работеше в ЛАТ  и в тях пренавиваше говорители например на ФСБ и Щурците.По негов съвет си купих два 4 омови говорителя ВКН 1221 защото нямаше 8 ома в момента в магазините.Той ми ги пренави с профилиран проводник и американски смоли лукс за тогава и ми каза ,че са 8 ома реални 80 вата и по чуствитени,не помня колко по.
Тези говорители ги пазя и до днес,като съм добавил към тях и два чифта ВЛД40 и ВЛД13.Преди години ми беше попаднала една схема с вкн 1221/1231  ввк131А и ВЛД40  заедно с елементи на филтри и размери на кутия и басрефлекс в едно списание и понеже не се сещам точно кое съм подкарал да преглеждам първо  броевете на   млад конструктор.На първо време ще трябва да се сдобия с параметрите на тези вкн,Може би ще трябва някой да ми помогне с измерването,защото засега не съм го правил никога.Понеже има какво да слушам в момента искам тонколоните да ги направя с кеф и без зор за благо на душата само с български говорители защото като малък съм правил и знам как звучат.
Може и от някой готов проект да се възползвам,даже и от този,който търся от списанието.Даже на вилата имам готови кутии от вкн1221,може от тях да почна елспериментите.Ще съм благодарен за съвети откъде да започна като за начало.Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Супер, но недей да използваш стари схеми, чертежи и филтри.
Ако си от София има доста места, където могат да ти ги измерят.

Имай предвид, че T/S параметрите са малосигнални при миливати, а ти ще слушаш нормално между 0.1-1 и 3-5-7 вата.
Най-много, което можеш да направиш е да ги прослушаш в кутиите, които имаш и да използваш чутото за отправна точка.
Това са стари говорители с малка бобина, тоест ще имат сериозна компресия на мощност. За тях има и изследвания точно каква компресия на мощност и промяна от загряване в параметрите имат.

Синтезирано: кутията трябва да бъде около 25-30% по-голяма от това, което сметнеш по T/S параметрите - опита вече е извел това като доста твърдо правило. Все пак сме 40 години по-късно.

Тоест, проекта започва така: колко големи кутии можеш да побереш в хола си без да те изгони жена ти.

Преди да ги прослушваш ги пусни 48 часа на 20 херца с видим не прекалено голям ход.

12211, 1221, 1231 и т.н. са много хубави говорители, но са и много негови за правене на колони по следните причини:
Голяма и лека мембрана с плавно пречупване, тоест гладка АЧХ. Можем да предположим, че имаш старите мембрани, които работят добре от 20 до 2.500 херца. Новите са от 20 до 4.000. Второто не е никакво достойнство за 12-ка, излишен параметър, който да те обърка още повече.
Та, голямата лека мембрана е капризна по отношение на тежък акустичен импеданс, например затворен обем или трансмисионна линия, заради големите налягания и товари, които получава и се гъне.
Понеже мембраната е лека и голяма, еквивалентният обем е огромен, винаги около и над 200 литра и често над 300 и почти 400.

Най-добре звучат на ОБ ако са с Qts 0.45-0.55 и Qms около и под 2. За такава система обаче ти трябват 4 броя и е по-голяма от пералня. - виж моята т.н. супер система. Басовата секция спокойно може да бъде шкаф с витрина или чекмеджета. Не е необходима.

Твоите обаче може да са с Qts 0.35, което е и добре и не е добре.

Може да се изпо.зва аналог - евтина Сървин Вега 12-ка, те са с меки и относително леки мембрани, портовете са огромни и са зад говорителя.

Но започни с това да ги прослушаш за да се ориентираш какво искат.

За среда ако си намериш чифт 0931 или 13100В с един кондензатор се филтрира идеално на около 500 херца и заспива.
Високи си имаш.

ВЛД се монтират вертикално и е по-добре да бъдат едни до други със средата, отколкото едни над други. ВЛД 13 ако извади чувствителност е за предпочитане. Просто е по-малък.

За да звучи балансирано колоната трябва да има или BSC или широк лицев панел с baffle step покачване около 500 херца, така че като акцентираш малко давала на НЧ и намалиш малко СЧ да го елиминираш.

Пусни нова тема.

Благодаря за насоките.Като му дойде времето ще се възползвам.Но първо ще се постарая да прочета темите във форума зада се ограмотя малко,че тези сложни за мен термини  ме объркват защото съм поизостанал с техническата материя.
И другото,което ме притиснява е дали ще се чува някакъв звук(Хармоник) при разработката на говорителите защото все пак са 20 херца за 48 часа,а живея в панелка.И за източник на сигнала компютърна програма на тонгенератор ли да ползвам?В какво положение трябва да са говорителите и потенциометрите на корекциите?
Ще пусна нова тема.
Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1467
  • Профил
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Жоро, има лесен, труден и невъзможен начин да си направиш първи колони.

Лесния е да вървиш по по-дългия път на собственото R&D и самообучението.
Другите два не те интересуват  ;D

Първото трудно нещо е да накараш баса да затихне където искаш.
Най-лесно решение, слагаш налична бобина и мериш къде всъщност отива на -3дб спрямо АЧХ без филтър. Или слагаш втори ред филтър и пак си търсиш -3 за Бътъруърт и -6 за Линквиц-Райли.

След това пускаш средата - в твоя случай затворено шаси през различни кондензатори докато получиш 500 на -3 или -6 дб - съветвам те да използваш именно 500 херца за първа разделителна честота. Там е резонанса и на 0931 и на 13100В и с филтъра директно го затискаш.
Преди това определяш ширината на лицевия панел така че средата на повдигането от него да се пад не точно на 500 херца. Така че като нагласиш баса и средата да са на - 3 или -6 (което звучи по-добре) нагласиш само нивото на средата така че да е наравно с нивото на баса и си се разминал хем с компенсация на повдигането, хем без отделна BSC верига.
На средата най-добре да й купиш регулируем L-pad, винаги е полезно да имаш.
На средата задължително се слага Зобел за да й изравниш импеданса, защото иначе ще затихва повече в по-високата част от честотната си лента

Високите, първа проба 5000 с учебникарски 3-ти ред, средата без филтър отгоре. Слушаш. Пробваш с една бобина на средата. Слушаш.
Играеш си докато ти хареса. Пробваш всичко от 4 до 7 кхз.

До тук имаш само една дъска лицев панел и гледаш само какво се случва над 200-300 херца.

Като ги нацелиш по ниво започваш да ги местиш напред-назад. Първо средата спрямо високите. После двете спрямо ниските.

Накрая правиш кутия за баса.

Метода важи за затворени среди и високи.
Благодаря Тошко,ще тръгна по лесният начин.Може ли като за начало да ме упътите към някой от София,който може да измери T/S параметрите ма мойте вкн защото са пренавивани с профилиран проводник от най-добрият(за меен и много други) тогава в България майстор Иван.Ще се радвам ,ако има макар и минимална към по добро промяна.Данните ще публикувам в нова тема за нов проект,а Тошко и други,ако имат желание може да ги разшифроват и сравнят с оригиналните такива.За добро или за лошо няма откъде да се намерят други близнаци на мойте говорители.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Оригиналните от коя година? ;D
Както казах има с обхват 25-2500, има с 25-4000, има с 30-4000.
После има с Qts 0.45-0.5, има с 0.3, има с Qms 1.8 и по-малко, а има и с Qms 2.4-2.5. Има с Алнико има и с феритни магнити. От алникото има поне 3 вида.

Дай снимка на твоите.
Извадих единият говорител,намерих го на гардироба,горкият целият е в прах.Изчистих го горе долу с мека четка и го вързах към усилвател.На 20 херца чувам хармоник,а мембраната се вижда как с движи.А на музика свири отвратително,направо серазочаровах.Точно този говорител съм го слушал като 4 омов преди да бъде пренавит и направо цепеше мрака.Отзад има син етикет 1221 като на твойте Тоше.Купувал съм ги за 40 лева 4 ома 40 вата.Ще пробвам да кача снимки от тел.
Забравих годината на производство,някъде около 88 година мисля,може и 86 да са.
Шантава работа е музиката.Изключил съм другите тонколони и около половин час слушам Dire Straits и започва да ми харесва как звучи вкн то,чувам повече бас и детайлност,а в началото като че ли хъркаше само.Но да си остане внушението за сега няма да пускам другите тонколони.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Би трябвало полу-изправен в ъгъл на диван или между възглавници да звучи доста приятно.

Сметни си първи ред филтри на 500 херца и 5 кХз за НЧ и СЧ и трети ред на 5 кХз за лентовия. Прослушай ги така, ако трябва разхвърляни по пода. Разбира се по-добре на дъска, а най-добре провесени от нещо така че да можеш да ги местиш напред-назад.