Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5408
    • Профил
Нещо Като Кутия, Нещо Като Колона?
« -: Април 25, 2011, 03:07:30 03:07 »
Публикувам тук, защото точно с това "нещо" не ми се занимава да му търся и да му давам научната обосновка. Малко става и за резилите, ама наистина дава ударен бас, че даже и нормален бас дава, обаче като засилиш баса с 7 до 9 дб, а всичко останало го намалиш с 5-6... Тоест под 70 херца пада на към -15 до -20 на 30 херца.
За мидбасове отрязани ниско става перфектно... каквото и да е това.
Текста е малко механичен превод от английски с гугъла. Щото първо се пофалих на американците.

Добре, аз напълно прецаках работите този път. Макар че нямах време да се подготвя за сериозни DIY занимания по време на Великденските празници, не бях в състояние да устои на парче шперплат. Аз трябваше да чуя моите баси в някакво оформление.

Това нещо, което сглобих първоначално е планирано като камера на акустично оформление, което е нещо като трансмисионна линия, но се разширява и служи само за натоварване на мембраната, и акустично окачване, понижаване на резонанса и т.н. - това беше преди много време, но сега почувствах че ми се експериментира само с камерната част от него.

Не беше толкова зле, дори се оказа, че това е добра рецепта за много ударен мидбас и доста солидни среди, но не е това, на което всъщност се надявах.

При определени обстоятелства с изненада открих как всъщност възпроизвеждат бас в някои дискотеки - като всъщност не позволяват да бъде възпроизвеждан нисък бас. Получих същото дървено и ударно бам-бам на което му липсват толкова радващите ниски ниски...
Получих много приятно възпроизвеждане на соло барабани, много естествени и енергични.

Всичко това със силно запълнена кутия - около 15-20 см над отворите - външния слой е акрилна вата, а  вътрешния слой е овча вълна - много и то двете. Въпреки че вата е толкова много, имаше повече бас през отворите, отколкото от високоговорителя, също имаше много среди през отворите.
- Така че, имали ли някой (като мен,), който се е надявал, че 15-20 см на тежка вата върху порта може да свърши работа за подтискане на звука на задната част на мембраната и само пропускане на въздуха навън и навътре - Спрете да се надявате! Стъклена или каменна вата на апериодичните портове не е там случайно ... очевидно ...

Нещо друго? Въпреки че изглежда, че не ще може да се избегне сериозно голяма кутия, беше доста забавно преживяване този експеримент ...

Това, което ми се върти в главата, следващият път да използвам кутиите на моите Cerwin Vega E712  като тестови мулета за апериодично оформление. Аз само ще трябва внимателно да отстраня оригиналните бас рефлекс тръби, които за щастие са 2X110mm на кутия за този модел и да експериментирам с по-добри и по-съобразени апериодични портове. Те са нещо около 90-98L, тоест точно в целта като размери.

Между другото проекта на моя приятел със 127 L бас рефлекс е пълен звуков успех. Но аз търся нещо повече от въвеждане на параметрите на говорителя в Bass Box Pro и кликване на бутна "Оптимум".

Все още нямам идея за дизайна на кутиите за апериодик за тези говорители.

Ето няколко снимки на експеримента.
- Три снимки общ план;
- Една близка на разполагане близо до пода и преграда със зелен текст и зелени и червени обозначения - по този начин, получих най-блзката апроксимация на нещо като нисък, но все още ударен и доста мидбасов бас;
- Един чертеж на нещо като дизайн, който някога обмислях, между зелените линии са отвори, червени линии представляват часта, която сглобих днес

Най-добри пожелания на всички!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5408
    • Профил
Re:Нещо Като Кутия, Нещо Като Колона?
« Отговор #1 -: Май 23, 2011, 01:56:41 13:56 »
Такааа, аз продължавам да дълбая по темата за Апериодичните акустични оформления и едновременно с това продължавам да си разработвам управляемата коригираща верига, която държа да подчертая е роднина на BSC (коригираща верига за повдигането от лицевия панел).

На първо място за да съм сигурен, че няма да имам повдигане от лицевия панел, направих пробните кутии без какъвто и да било лицев панел!  ;)
На второ място направих пробното оформление като Н-рамка със силно изразена U-рамка пред предната страна на мембраната. По този начин само благодарение на предната U-рамка имаме 6-10 грама въздух, които добавят теглото си към теглото на мембраната, тоест свалят резонансната и честота.
На трето място при липса на лицев панел, целият принос на коригиращата верига от трансформатор от 2Х 10 мили Хенри с натоварена посредством мощен реостат вторична намотка е към управляване на нивото на честотите над 80 херца.

Както стана ясно задачата на отворения обем пред говорителя е да добави тегло към мембраната на говорителя.
При апериодичните акустични оформления, задачата на акустичното оформление е да работи като акустично окачване, което изпуска и всмуква въздух през отворите си със същата скорост с която го прави говорителя. - Забележете, че това не е същото като обема зад говорителя да има същата еластичност като окачването на говорителя.
Например система с говорител с резонансна честота от 25 херца, поставен в обем равен на неговият еквивалентен обем (равен на неговия VAS) ще има резонансна честота ~ 2Х резонанссната на самият говорител, или 50 херца. На 50 херца системата ще има и пик в импеданса.
Задачата на апериодичното оформление е да няма друг резонанс освен този на говорителя, като самият резонанс бъде подтиснат, съответно бъде подтиснат и импедансния пик на говорителя.

Следователно задачата на апериодичното оформление е резултата от еластичността на въздуха в обема и съпротивлението на порта да бъде такъв, че при резонанса на говорителя да оказват такова съпротивление на мембраната, че движението и да бъде контролирано, съответно мотора (бобината и магнита) да бъде по-натоварен и да се явява по-голям товар (по-ниско съпротивление). - така изчезва импедансния пик и се разширява обхвата надолу.

Както и да е! Още не съм стигнал до там!

Изпробвах филтъра и коригиращата верига. Прослушах първи ред филтър на ВКН-12311 и 3 инчов широколентов Тангбанд със стойности 0.82 мх, 10/12 мф със и без Зобел 10 ома и 8.2 мф за баса, както и 2х10 мх трансформатор натоварен с реостат.

Резултата беше много ама много добър! Толкова чисти и ясни барабани, китари и гласове не бях слушал!
Като добавих и малко корекция в ниските от еквилайзер, както следва: 20 херца +8, 40 хз +6, 63 хз + 6, натам без корекция и с корекция ~6дб от коригиращата верига, даже дойде и бас!
Звука беше напълно пълноценен и без особени забележки в ниските честоти!
Да не забравяме, че оупън бафъл и апериодичните оформления са най-добри при преходните процеси и с най-добри импулсни характеристики и като добавил към това зобел за изравняване на импеданса, се получава теоретичният максимум за точно възпроизвеждане! (зобела също подобрява преходните и импулсни характеристики)

Прилагам снимки.