Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vencfcl

*
Става дума за фронталните ми ОТ, Sony SS-434 "Carbocon"

Реално освен това:

и това че серията "Carbocon" е произвеждана от 73г. до 82-83г. друга информация за тях не успях да открия, м/и защото са ми почти набор и едва ли са останали много работещи от тях.
От както ги имам все няколко въпроса ме човъркат, ще ми се малко повече да разбера какво по дяволите притежавам :D. Знам че най-важното е да съм доволен от тях а аз съм и все пак:
1. Каква е евентуално честотната им характеристика, на този въпрос май няма лесен отговор ако изобщо има де ;D.
2. Свързан е с говорителите:

Защо по дяволите японците са направили накъдрени мембраните им. Аз единствено стигам да извода че това е за увеличаване на площа и по този начин реално получават по-голям говорител, ама дали е така.....
3. Тук става дума за бас рефлекторите:

На мен по-скоро това ми прилича на апериодични портове ама и в това не съм убеден.
4. Е тук става дума за освежаване на филтрите, прословутата замяна на старите кондензатори с нови.

Сега тук уменията ми стигат до толкова че мога да махна старите и да запоя нови, но не знам до колко това е необходимо. Чел съм че тези модели съхнели с времето а при тези ОТ си е повече от две десетилетия, предполагам че това ще окаже влияние при СЧ и ВЧ. С една дума не знам толкова голям ли ще е ефекта към по-добро че да си струва да ги подменям ???.

Такова женско любопитство ме е налегнало за тези колони че направо не е истина, така че с нетърпение очаквам да чуя отговори или поне предположения де ;D.
Re:Освежаване на филтрите + няколко въпроса за...
« Отговор #1 -: Октомври 17, 2013, 10:24:26 22:24 »
http://www.audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/speaker/ss-g5.html
Твоите практически са същите. Уникални ОТ в смисъл че драйверите са с въглерод омрежен полимер на мембраните .Ако са в изправност не мисля че има нещо което да се подобри - те са си доста добри тонколони .

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 17, 2013, 11:12:01 23:12 »
Не ми изглеждат много същите.

Оребряването на мембраните е свързано с гасене на вълните, които се разпространяват вътре в самата мембрана.
Използват се при нискочестотни говорители, които имат използваем обхват и в средите. Оребренията подобрявали детайлността и намалявали изкривяванията.
Нямат никаква друга функция.

Въпроса е дъвкан страшно много, но според мен е безинтересен.

Понеже на платката няма място за новите по-големи кондензатори, ще ти се наложи да ги свържеш с жици.
Но понеже самата платка не е кой знае каква ценност те съветвам да си наредиш филтъра на парче тънък шперплат и когато се убедиш, че работи да го залееш с горещ силикон.

Поздрави!

vencfcl

*
« Отговор #3 -: Февруари 22, 2014, 09:35:41 21:35 »
Днес докато слушах музика на едната тонколона чух нещо като браждене на моменти при средночестотния мисля че и при нискочистотния говорител май го имаше този звук :(. Ще ми се да питам възможно ли е това да се дължи на някоя част от филтъра или причината е само във високоговорителите. Ако проблема е във филтъра май има шанс да се оправят нещата ама ако не е май съм я закъсал сериозно. Как мога да разбера къде е проблема?
« Отговор #4 -: Февруари 22, 2014, 11:21:02 23:21 »
Според мен няма да е от филтрите .По снимката по горе мисля че са си перфектни .Хубави кондензатори добри спойки всичко укрепено.Ако искаш нещо да освежиш разпояваш мериш и ако има нужда или отклонение тогава сменяш. Само да имаш в предвид че тези старите елементи в повечето случаи са с по добри параметри от новите в момента  :)

vencfcl

*
« Отговор #5 -: Февруари 23, 2014, 10:26:55 10:26 »
Ами май наистина средночестотнития си е заминал не бражди постоянно ама се обажда, нали се сещате че веднъж като го чуеш вече все ще ти се набива в главата :(.

И какво правя сега ????

1. Сменям на посоки общо взето.

с този на Визатон MR130, 8 Ohm http://www.steadygroup.com/bg-77/MR130-8-Ohm.html със съвсем лека интервенция по кутията ще стане, естествено че ще трябва да сменя и на двете ОТ средните.

2. Обмислям вариант за нови, купешки или  DIY. Естествено че ще предпочета  DIY обаче като знам че с изчисляването на филтрите нямам никакъв шанс да се справя ??? ще се наложи да търся някакъв готов проект който да се опитам да изпълня.
И преди съм ровил и сега пак порових обаче май нещо не ми се отдава с търсенето :(.
Значи трябва ми нещо за 20кв.м. стая, ще се захранва с това: http://www.pioneer.eu/eur/products/archive/VSX-915-S/page.html
 Загледах се по този кит на Визатон  STARLET http://www.steadygroup.com/bg-350/STARLET--Тонколони--Kit---чифт.html, как ще според вас?? Направи ми впечатление че струва 580лв. без кутиите разбира се, обаче ако си ги поръчам по-отделно частите ще ми излезе нещо към 410 гроша :o що тъй. Въпреки че като цяло винаги съм искал нискочестотния да е по-голям от 8" ако е достатъчно за 20кв.м. стая ще се примеря.

Сега първият вариант с подмяната е най-безболезнен...по-съм навит на него ако е работещ де :D. От друга страна като се позамисля все так са ОТ на повече от 30 лета така че във всеки момент може и някой друг говорител да си замине а НЧ реално няма подмяна просто ей така. Така че и варианта за DIY не е за пренебрегване. Имах идея да си направя нещо и с наши високоговорители ама само като се сетя за филтрите и ми минава мерака.

Кой вариант ви се струва по-приемлив 1 или 2, ако на някой му идва на идея 3 или 4 да казва ;D.
« Отговор #6 -: Февруари 23, 2014, 11:32:00 11:32 »
Нещо се бъркаш .Кита на визатон струва 580лв без ддс и става 696лв плюс доставка 20 -30лв .
Отделно си приготви едни 200лв минимум за сандъците .
900-1000лв крайно горе -долу .
Според мене свали си другата среда от твойте си колони .Ясно че са стари ОТ но ако се подържат и освежат малко не виждам причина да не служат добре още .Занеси да и снемат TS параметрите и си подбери аналогичен драйвер като сменяш и на двете ОТ.Всичко друго с проба грешка е бошлаф работа.Филтрите по добре не ги барай ако нямаш TS параметри на драйверите.
Ако нямаш опит и условия да си направиш филтрите в DIY проект става брутално като цена и по добре си вземи готовия кит на визатон.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #7 -: Февруари 23, 2014, 11:52:34 11:52 »
Спомням си, че Венци нямаше проблем с размера на кутиите.
Препоръчвам български 3 ленти с:
- ВКН 12211
- ВКС 131В  или 0921
- ВЛД каквото докопаш и каквото харесваш на дизайн.

Филтрите са им лесни и отдавна известни.
На баса и средата отгоре втори ред, на средата и високочестотния отдолу трети ред.
Разделителни честоти:
500 и 5000 херца.

Кутия: 100 литра затворена или апериодична (като сегашната) от брезов шперплат и масивни винкели по ъглите, изшкурена, байцвана и лакирана.

Гарантирам, че такъв звук за под 10-15 хиляди не може да се купи!

Поздрави!

Допълнение: Наскоро попаднах на нещо, което знаех, но нямах доказателства. Измерване на изкривяванията на ВКС131В и на ВЛД80/NdRL81 оказва се, че при звуково налягане от 90 дб, тоест около 1 ват мощност изкривяванията на тези говорители са доста под 1%.
Това постижение е по силите само на много хубав компресионен драйвер с подходяща хорна.
Внимание: повечето измервания на изкривяванията, които ще намерите са правени при ниво като за снемане на T/S параметри, т.е. миливати и пак изкарват по над 1%!

vencfcl

*
« Отговор #8 -: Февруари 24, 2014, 01:45:42 13:45 »
  Това с кита на Визатон и ДДС-то направо съм го отсвирил ;D, и въпреки всичко пак ако си купиш кита по отделно излиза по евтино ако си го поръчаш като комплект. Явно това като вариант отпада.

Сега обмислих и предложението на Тошко за направата с БГ говорители и предполагам че ако взема окончателно решение за направата на ОТ най-вероятно ще е с тях.

Ще ми се обаче преди да се впусна в приключението да правя изцяло нови ОТ да се опитам да ремонтирам сегашните си щото така или иначе ги имам а и ми допадат като звук, ако не се получи нищо тогава вече ще ми се наложи :-\.
Цитат
Занеси да и снемат TS параметрите и си подбери аналогичен драйвер като сменяш и на двете ОТ
Това с TS параметрите в Ст.Загора май няма как да се получи. Хрумна ми идея да си взема два ВКС 131В http://www.megavoice.bg/?pid=59&product=1662 и да пробвам с тях как ще са сегашните ми ОТ. Ако се окаже че е добре супер ако ли не поне ще имам двата говорителя за проекта за новите ОТ;).

Според вас има ли шанс ВКС 131В да паснат на моите ОТ, знам че си е чист експеримент ама...?

Ако се мине на вариант за нови смятам че до 100-120л. обем ще мога да си позволя. Освен брезов шперплат няма ли да стане добре и с ПДЧ? От завода в Благоевград мога ли да си поръчам говорителите че ВКН 12211 нещо не ги откривам. В сайта на магазина който е представител на завода в Ст.Загора ги няма, по-точно няма нито един от моделите които ще ми трябват за проекта. Утре ще гледам да мина през магазина да проверя лично дали ги има и дали евентуално могат да ги доставят и цени разбира се.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 24, 2014, 02:42:50 14:42 »
Само не припадай като научиш цената на ВЛД...
Между другото, препоръчвам ти ВЛД-40, т.е. модела с хорната. ВЛД80 може да има под 1% THD при 90 дб, обаче ВЛД-40 има доста под 0.5% при същото ниво ;) Отново е лентов говорител, но заради хорната лентичката мърда много по-малко за същото звуково налягане и съответно изкривяванията са по-малко.
Между другото, аз съм автор на една модификация за ВЛД-40, която е много лесна и много им подобрява фазово-честотната характеристика и диаграмата на насоченост. - Мода ми е доказан със компютърни симулации и то съмсем истински, не от моите  :D и измервания, трябва да пусна тема. мода се състои в поставяне на преграда напряко на устана на хорната.

ВКН-то да бъде 12211 т.е. 4 ома. По някаква причина са по-хубави с по-меко окачване и свирят бас по-добре.

Предвиди и слагането на BSC (60-70 лева за два трафа) за пълен разкош.

Колкото до твоите колони... защо просто не пратиш средите на ремонт? Или... защо не опиташ да запушиш отвора в шасито им с парче duck tape т.е. много дебело платняно тиксо. сега работят малко и като пасивна мембрана за баса. Вероятно ще изгубиш нещо друго при импулси и ударни инстремунти, но почти сигурно ще елиминираш бражденето.
Също ако не им се е изсипала намотката, опитай как седят нещата с шапката... ако я прикапеш с еластично лепило на няколко точки може да престане. Само да не е канаколит, че за това няма разтворител.
В този смисъл ВКС131В не става, защото няма прозорчето с което да работи като пасивна мембрана.
Пък и СЧ говорител с изкривявания 0.1-0.2% няма място в тези сонита... в B&W Nautilus или 801, да, колкото и нескромно да звучи... ;) и е невероятно линеен...

vencfcl

*
Re:Освежаване на филтрите + няколко въпроса з
« Отговор #10 -: Февруари 24, 2014, 05:48:49 17:48 »
Цитат
ВКН-то да бъде 12211 т.е. 4 ома. По някаква причина са по-хубави с по-меко окачване и свирят бас по-добре.
Аз си мислих че говорим за 8 ома, ресивъра ми е 6-16 ома  и тези 4 омови говорители няма ли да са проблем.

ВЛД-40 цената им още не съм я разбрал ама ги видях какво представляват, даже видях и ОТ с НЧ12" някакви средни и ВЛД-40  :o малеее туй много грозно бреее човек ;D.
 Аз дори обмислях варианта ако започна да правя колони да те врънкам да използвам сегашните пищялки от сонито ;).

Цитат
В този смисъл ВКС131В не става, защото няма прозорчето с което да работи като пасивна мембрана.
Пък и СЧ говорител с изкривявания 0.1-0.2% няма място в тези сонита...
Добре де дай някаква идея за заместител. М/у оставам с някакво впечатление че си убеден че колоните ми няма как да имат приличен звук, не че трябва да ми харесваш колоните де ;D. Просто ми е любопитно какво си мислиш за сбъркано по тях.
« Последна редакция: Февруари 24, 2014, 05:50:32 17:50 от vencifcl »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #11 -: Февруари 24, 2014, 06:38:54 18:38 »
Мисля, че са големи и евтини.
Освен това знам, че през 1980-та всеки чифт говорители от трилентовата система която ти предлагам е струвал една заплата... ;)
Освен това, едното е шиирпотреба Сони, която много добре знам колко добре/прилично свири, а другото е... хай енд...
Няма видими западни аналози, защото с изключение на НЧ, всичко останало би било брутално скъпо, като 4 килограмов 13 см СЧ говорител (13100В има по-голям магнит от 12211!), ВЧ със синхронизиращ траф, АлНиКо магнит и метална хорна и т.н. говорим за ужасно много пари, а ние тук ги имаме за без пари! На твое място не бих мислил нито миг!

Все тая, при 8 омовите Re е по-голямо, т.е. черпят по-малко ток при същото BL и трябва да си е*е майката и усилвателя да ги движи, яко захранване и реални 100 вата. ОК, ползвай 8 ома, но задължително BSC пак го повтарям това нещо.

Дай снимка да видим кое е грозното!

vencfcl

*
« Отговор #12 -: Февруари 24, 2014, 08:40:51 20:40 »
Ееее това колко е грозно дадено нещо си е чисто субективно мнение, въпрос на вкус и възприятие предполагам.
Пример на нещо което на мен не ми харесва и не бих си го сложил в къщи, м/у другото снимката е от твоя сайт ;D

Ето това примерно изглежда по съвсем друг начин, иначе както ти беше казал веднъж това колко грозно ще е зависи само от нас ;)

По някаква случайност в продавалника продаваха комплект средни същите като моите :o, за 23лв. надявам се поне едната да е работеща въпреки че твърдят че и двете са в отлично състояние ;D.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #13 -: Февруари 25, 2014, 01:41:35 13:41 »
Тоше, според мен нещо бъркаш в буквите на средночестотния. Такъв няма, еле па 4 килограма.
http://vissokogovoriteli.bg/products-01-03-bg.htm
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #14 -: Февруари 25, 2014, 03:47:47 15:47 »
Оф, ВВК(VVK)13100B (100W) имам и тези и 131B (50W) - имат разлика в магнитите и може малките да са около 2 кг, но големите са по-тежки. Свирят уникално!

Високочестотните на сонито и дума да не става да ги ползваш!

Прилагам ти схемичка със мащаб 1:1.

Допълнение: Венци, ако щеш бе: http://penkiller.com/index.php/topic,1072.0.html  ;D ;D ;D