Само не припадай като научиш цената на ВЛД...
Между другото, препоръчвам ти ВЛД-40, т.е. модела с хорната. ВЛД80 може да има под 1% THD при 90 дб, обаче ВЛД-40 има доста под 0.5% при същото ниво

Отново е лентов говорител, но заради хорната лентичката мърда много по-малко за същото звуково налягане и съответно изкривяванията са по-малко.
Между другото, аз съм автор на една модификация за ВЛД-40, която е много лесна и много им подобрява фазово-честотната характеристика и диаграмата на насоченост. - Мода ми е доказан със компютърни симулации и то съмсем истински, не от моите

и измервания, трябва да пусна тема. мода се състои в поставяне на преграда напряко на устана на хорната.
ВКН-то да бъде 12211 т.е. 4 ома. По някаква причина са по-хубави с по-меко окачване и свирят бас по-добре.
Предвиди и слагането на BSC (60-70 лева за два трафа) за пълен разкош.
Колкото до твоите колони... защо просто не пратиш средите на ремонт? Или... защо не опиташ да запушиш отвора в шасито им с парче duck tape т.е. много дебело платняно тиксо. сега работят малко и като пасивна мембрана за баса. Вероятно ще изгубиш нещо друго при импулси и ударни инстремунти, но почти сигурно ще елиминираш бражденето.
Също ако не им се е изсипала намотката, опитай как седят нещата с шапката... ако я прикапеш с еластично лепило на няколко точки може да престане. Само да не е канаколит, че за това няма разтворител.
В този смисъл ВКС131В не става, защото няма прозорчето с което да работи като пасивна мембрана.
Пък и СЧ говорител с изкривявания 0.1-0.2% няма място в тези сонита... в B&W Nautilus или 801, да, колкото и нескромно да звучи...

и е невероятно линеен...