Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стерео усилвател 2xTDA 7294
« -: Юли 15, 2013, 09:05:55 21:05 »
Знам, че разделът е за озвучителни тела.. но друг не намерих, в който да описвам процеса.
Както знаете в една друга тема, обсъждах автоусилвател и нестандартен начин да му подам сигнал, но мухата нещо ме ужили.

Не се оплаквам от сегашния си усилвател У202, но се наслушах.
Брумът, пръщенето, кривенето на по - усилено ниво... В началото не ми правеше впечатление, но явно както казват слуха търпи развитие. Иии искам една идея нагоре.

Проектът накратко:
Стерео усилвател изграден на базата на 2 платки TDA 7294. Смятам да ги закупя като готов кит от Е*имекс, тъй като в Сливен няма кой да ми изработи платки по оригиналните схеми в даташийта.
Захранващо напрежение - Траф около 150~200W със 2x22V напрежения.
Изправено след греца и кондензаторите около +/-30V
Малко идва в повече за товар от 4ома, но ще гледам радиаторите да са по - големички.
Кондензаторите.. на 50V пробивно напрежение, капацитет 10 000+ микрофарада. В сайта препоръчват по 10 000 на рамо, но мисля, че ако сложа повече, няма да навреди.

Четох насам натам, и в родния DIY форум и в чуждестранните и останах с впечатление, че тонкоректора замазвал звука и ще мина без него. Ако имам нужда от корекция ще я правя софтуерно от аудио картата.

Идеята е проста. 1 aux вход, 2 изхода за озвучителните тела.
На задния панел ми се ще да сложа един 92мм вентилатор (такъв имам и е безшумен), който да помага на радиаторите, имайки на предвид захранващото напрежение и товара.
Отпред.. Може би копче за включване и врътката за усилване.

Брумът... Нещо, което не искам да има усилвателя. Четох за звездния център на масата. Доколкото разбрах, общата точка на кондензаторите трябва да е в средата и всички маси да отиват към нея.
Мислех си и допълнително да екранирам трафа, като се рова да прочета как да стане това.

Размер на кутията.
Тъй като имам доста ламинат, мислех кутията да я направя от такъв материал. Исках да е от еталбонд, или от алуминий, но нямам инструментите и средствата, с които да ги обработя.
Ограничението към страна е.. 18см дълбочина, толкова е широка една плоскост.
Ширина.. Може би 40 ~ 45 см, височина.. Зависи от физическите размери на трафа и радиаторите, но минимум 12см, заради 9см-вия вентилатор.

Това е накратко. Утре ще се гледа за траф.. след като намеря него ще взема интегралките.

Всякакви съвети относно проекта са добре дошли ! Свързване на маси, опроводяване вътре в кутията, принципи.. :)
Ако някъде сте попаднали на красива кутия на интегрален/транзисторен усилвател, моля споделете за вдъхновение :)
Re:Стерео усилвател 2xTDA 7294
« Отговор #1 -: Юли 16, 2013, 11:16:02 11:16 »
Траф-а е намерен, български, с 22 и 24 вторични.. 2волта не е толкова фатално според мен. Мощност около 250 W+.

Изправителен блок с 4 КД 2001 диода. http://www.kn34pc.com/galery/bg_diodes/kd2001_1.jpg
Кондензатори 4х4700мф/63В Frolyt, по 2 на рамо. За сега с тези, защото са добре направени на добра подложка. Ако се усети нужда от още заради разликата в напреженията мога да добавя 2х10 000.

Радиатор.. Един общ разделен визуално на 2 части, за 2те интеграли. Доста тежи този китюк, около килограм, може би, заради напреженията ще се наложи да слагам 1, 2 вентилатора, но то ще си покаже след пускането.

Изолационна подложка; бушон с външен монтаж, който ще вържа на захранването.

Остават вече, 2те интеграли, ключ, върток, ще взема една защита за НЧУ кит и аксесоарите - букси, щипки.

Кутията ще трябва да я увелича :D Тези 18см бяха някаква фантазия. Може би.. 45x30 основа и 15см височина. Трябва да разгледам фабричните ресийвъри какви размери имат като стандарт за да вляза в него.

Снимки малко по - късно :)
« Отговор #2 -: Юли 16, 2013, 01:59:57 13:59 »
Не разбрах какво е захранващото напрежение за този усилвател ?
Развий го този траф и го направи както трябва.Тока на това тда достига 10А и захранващо до 50 волта.Не виждам как с тоя мижавия траф ще изкараш тия токове.Мен ми се струва малък но щом си преценил че става. Като нямаш достатъчно мощен траф ползвай два еднакви или си навий най добре.Екранирането се прави един път с алуминиева лента между първичната и вторичната намотка свързана на маса и втори път с кожух около целия магнитопровод.
« Отговор #3 -: Юли 16, 2013, 05:26:19 17:26 »
Нали след греца, напрежението вече се умножава по корен от 2 ? Което ще рече че 22х1.4142=31, което е +/-31В. На интегралата за товар от 4ома и трябват +/-27В.

Не казвам, че разбирам, даже напротив, първи амп. Но като чета тук - таме и смятам, че +/-31В за 4ом са даже повечко  ??? ???
« Отговор #4 -: Юли 16, 2013, 06:03:20 18:03 »
Незнам какъв е този корен квадратен. От трафа променливо 18 волта след греца и под товар ще стане едвам 12-13 волта.Капацитета донякъде оправя нещата ама за да се зареди той и да вдигне волтажа гълта ампераж така че трафа ще клекне още.
За да изкараш 27 волта изправено и стабилизирано ти трябват поне 35 волта променливо на вторичната

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 16, 2013, 09:46:02 21:46 »
Пада на волтажа е според схемата, два или четири диода (Грец) и според типа на диодите Шотки  или обикновени.
Нормалните диоди имат пад на напрежението от около 0.7 волта, за схема Грец се взема пада на напрежението през два диода, тоест с нормални диоди пада ще е 1.4 волта.
Схема Грец, но свързана със средна точка на вторичната намотка на трансформатора и заедно с два филтрови кондензатора първо има пад на напрежението като на един диод и второ, че увеличава напрежението (не ме питайте с какъв коефициент, чета по диагонал).
С диоди на Шотки, през всеки диод ще има пад от около 0.3 волта, т.е. 0.6 за грец и 0.3 за средна точка или изправяне с по един диод на полу-вълна на монофазен ток.

Това с коефициентите е така ама не съвсем и е според схемата, свързването и типа на частите. Корен от 2 е прибл. 1.41421 и т.н., отделно се споменава коефициента 0.636, което е 1.5723 и т.н. Всички тези коефициенти се дължат на факта, че синусоидалната крива във всяка точка е функция на синус и косинус от на вуйна им на магарето та*аците: http://en.wikipedia.org/wiki/Sine_wave
А според тези е още по-страшно, разшифровайте с мярка и търпение:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20091023110600AA4IvR6
Става ясно, че площта и съответно средното напрежение варират според честотата и други променливи.

Прилагам просто за онагледяване нещо напълно погрешно. На рисунката се вижда площта, която би имала идеалната правоъгълна вълна - жълто, съпоставена с площта на синусоидална вълна. Очевидно е че синусоидалната вълна има по-малка площ, но пък върховите напрежения са едни и същи... средното напрежение на синусоидата обаче е по-ниско, какво бихме измерили с мултицет един господ знае.

Може би средното напрежение минус пада от диодите. - просто не съм сигурен.

Ще отбележа, че форума не разполага с достатъчно компетентен в материята служител (модератор или администратор), затова когато спорите, Ви моля да използвате аргументи подобни на тези в линковете, които съм споделил в настоящото мнение и вече тях да интерпретирате според собствените си виждания.

Поздрави!
« Отговор #6 -: Юли 16, 2013, 11:16:07 23:16 »
Може би трябваше да кажа, че това умножение по корен от 2 дава приблизително напрежение на празен ход. Под товар естествено, че ще падне и както спомена ти, с колко, зависи от схемата.
Разглеждам в нета проекти. Доста хора са правили схемата. Всеки с различни напрежения. Къде с 20, къде с 30..
Като гледам характеристиките на интегралата в даташийта, 70W ги прави на 0,5% изкривявания. На мене ми трябва около 40 - 50W максимум пикова, което ги прави на 0,1%

Затова и избрах тази схема, за да има запас и динамика.

Мисля си, дали да не пусна тема в DIY Аудио Клуб България. Аз го чета редовно, но не се осмелявам да пиша, че като гледам хората какви зверове правят :D

Амии.. утре ми пристигат ТДА-тата налепени, ще взема всичко останало и ще почвам лека полека.
« Отговор #7 -: Юли 17, 2013, 01:53:26 01:53 »
Аз не споря в случая за нищо конкретно понеже схема не е дадена по която да се коментира нещо. Такива предположения какво е правено с тази интеграла има много в нета ама не точно с такъв траф.Затова изказах предположението че е слаб като захранване за случая.Ясно е че коментираш напрежение на празен ход .След като нямаш волт амперна характеристика на този траф от пълно късо до празен ход нищо друго конкретно не може да се каже.Според мен дори и на 50% двете рамена ще са около 10А поне а този траф не може да изкара толкова .
Това не е толкова фатално - пускаш го със наличния траф и като заработи ще замериш и ще си изчислиш един траф какъвто трябва.
В случая за да изкараш 40 волта и 10А без да запалиш трафа ти трябва сечение на магнитопровода около 10см2 със сечение на вторичната намотка около 2.5мм2
Това си е един малък електрожен.Сега разбираш защо готовите трафове не са подходящи - не са оразмерени за големи токове във вторичната намотка и клякат много като думне баса.
« Последна редакция: Юли 17, 2013, 02:15:41 02:15 от турбината »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #8 -: Юли 17, 2013, 01:22:28 13:22 »
Сега го прочетох пак и видях най-простия начин за намиране на площта на синусоида.
Площта икс (Х) е равна на пълната площ А (пълната площ на идеален квадратен сигнал или 1-ца) върху Пи* (3,14) по честотата (F(hz)),
Или:
Х=А/(Pi*F)
Като заместим с известните ни променливи се получава: Х=1/(3,141592653*50)=0,006366197
Не ме питайте защо не се получава 0,636..., а е 0,00636... явно трябва да се дели не числото едно, а числото сто, което е малко нетипично и непрактично, но какво ли разбирам аз от математика.  :)

Тогава първо виждаме, че действително коефициентите втори корен от две (1.414213562....) и 1.57 (другарчето на 0.636) са относителни, а не универсални и също, че при 50 херца, колкото е мрежовата честота у нас относимия коефициент е 1.57 (множител 0.636..., а 1.57 е делител).
Следователно рисунката от предишното ми мнение не е пълна безмислица, а е относително вярна за случая на 50 циклов монофазен ток и единична вторична намотка свързана към диодна схема Грец.

Когато към идеалния математически случай прибавим свойствата на реалните конвенционални или диоди на Шотки нещата си идват на място, имаме коефициент дължащ се на площта на синусоидата и имаме константен пад на напрежението заради физичните свойства на елементите.

Обяснение: изправеният ток има средно напрежение според площта на синусоидата на изправяния променлив ток, която пък е обусловена от честотата.

П.П. Просто за проверка от къде идва това за корен от 2, защото и аз съм го чувал, а форума вече се въоръжи с ново знание, което не търпи да не се прилага, заместваме наобратно и се получава 1.414=100/(3.141*X), тогава Х=100/(3.141*1.414) или Х=45Hz, това пък е синусоида с коефициент 0.707... тъпо, няма такъв стандарт по света - въпроса остава отворен.

П.П.2. Ммм, много съм доволен! Интересно ново знание.  :)

« Отговор #9 -: Юли 17, 2013, 08:12:02 20:12 »
Така, лекичко напредвам :) Днес направих долната част от 18мм ПДЧ, задната от 7мм ламинат. То на долната.. правоъгълник с размери 43 на 35см.

Задната част, голяма играчка падна с отворите. Въпреки това е готова. От ляво са разположени изходите на двата канала с най - солидните щипки в Сливен (които са .. пл*нки), след тях - AUX вход с RCA букси. В средата отвора за вентилатора. В дяната част, бушона(с външен монтаж, тип върток. Отвърта се, излиза, сменя се бушона и по обратния път) и АС като за компютърно захранване.

Височина, 18см, предвид факта, че трафът е 15см висок, 1.8см имаме ПДЧ, остава 1 см въздух до капака.

Преди да монтирам елементите по страницата, реших, че сега е момента за фолио. Мислех си за какво ли не, но черно най ще подхожда на бюрото. Всичко(освен монитора) е черно..
Мислех си за черен мат или черен карбон, но нещо черния мат му личи и прашинка да има и следи от пръсти.. Сякаш клона към карбона.

В Сливен човек да си намери върток за потенциометър е приключение :D Едвам едвам намерих в един магазин останали 4 от най - малките. Ако някой има идея как да направя някакъв по - масивен нека сподели ? Мислех си да взема от водка Ф*ирт с леко преправяне да махна надписа.. Всякакви идеи са добре дошли.
Размер на предния панел 43х18 и ще има ключ и върток, така че, въртока колкото е по - голям толкова по добре.
Ще се напасва нещо със сигурност..

Едит: забравих да спомена - интегралите са при мен. Взел съм изолационна подложка, термопаста.. Май вече имам всичко насипно, остава да го сглобя.

Едит 18.07.2013 :
Основата, задния и предния панел са готови. Сглобени един за друг. Кутията ще е черен карбон. Хем няма да се набива на очи като се влезе в стаята, хем като се загледаш виждаш карбонената нишка.
Днес вързах буксата на захранването, външния предпазител/бушон, ключът на предния панел, който включва трафа. Към тях греца и кондензаторите. Всички тези връзки с 2,5мм^2 кабел, старал съм се максимално къс. За утре съм си оставил масата. средната точка на кондензаторите. Ами то добре, ама дали да не взема някой дебел болт да използвам за маса.. или корпуса на радиатора ? Както пише в инструкцията, радиатора на интегралите се свързва на маса.. А дали самия той да не е ? Ще го мисля утре.

Задачите за утре са, да пробия 2см алуминий с бургия Ф4, на 2 места за двете интеграли. Да намеря пластмасови болтчета и винтчета, или обикновени с шлауфка. Да намеря начин да закрепя радиатора изправен. Ако мога и да пусна ток и сигнал на интегралите ще е перфе :) Но ми се иска да си поиграя, че днес от бързане задния панел е засъхнал леко наклонен. Правия ъгъл е паднал, не съм усетил и от тежестта лепилото е фанало накриво. Нищо... Поне е задния :D няма да се вижда толкова. Предния поне стана перфектен.
« Последна редакция: Юли 18, 2013, 11:23:59 23:23 от thehpp »
« Отговор #10 -: Юли 19, 2013, 11:11:36 11:11 »

Дотук съм я докарал. Знам, че може би кутията изглежда голяма, че може да мина и с по - малка, но някак си по - голяма кутия - повече въздух, по - добро охлаждане, по - малко брум от трафа.
« Отговор #11 -: Юли 21, 2013, 12:35:14 00:35 »
Всичко е вързано. Остана да запоя всички кабели на маса в една обща точка. Оставям си го за утре, тъй като са доста кабели, мястото малко и още не съм го измислил как да стане.
Остана да сложа реле 24В, обаче днес магазините бяха затворени следобед иии чак в понеделник. Нищо, мястото за него е предвидено, кабелите са готови, само трябват 4 спойки.
Утре ще работя по завършването на кутията.
Малко снимки:

« Отговор #12 -: Юли 21, 2013, 12:52:10 12:52 »
Звездният център е готов.. Доста буквално го разбрах и наистина го направих като такъв. Дано няма проблеми при свиренето заради кабелите. Ако има.. ще се наложи наново :(
Изолирбанда ми се е скапал.. днес е неделя, няма откъде да взема. Както и реле. Как не се сетих вчера да ида по - рано..
Както и да е, подготвих страниците, сега ще фиксирам леко елементите по кутията. Не напълно фиксирани, защото ако се наложи промяна да не е трудно, ако звучи добре, ще го донаправя още по - стабилно. Така да се каже утре ми се иска пробно пускане да видя дали има кусури слаби връзки.. Капака ще се прави след това.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #13 -: Юли 22, 2013, 07:13:18 07:13 »
Здравей, поздравявам те за начинанието и стискам палци да свири страхотно!

Мислил ли си за проветрението на радиатора? Можеш да направиш дупки в дъното и капака така че радиатора да работи като конвекционен двигател. При това положение би било добре вентилаторите да са насочени по същата ос като конвекцията или да смучат от трети отвор в кутията и да изкарват през двата отвора под и над радиатора.

Поздрави и ще следя с интерес!
« Отговор #14 -: Юли 22, 2013, 12:49:49 12:49 »
Мда, ще има довършителни работи. :)
Днес усилвателя беше пуснат, като преди това с уреди се тестваха напрежения на празен ход, връзки и защити.
Напрежението на празен ход е +/-30. Няма самовъзбуждане, няма брум (йессс) :D.
Пробвах го на непретенциозни тонколони, свири усилвателя, не дава да се пипне потенциометъра. Но има проблем със него. 2х20кОм.. а трябва да е 2х100кОм. Не може да се усилва, не може да се намаля като хората. Оставил съм го за утре това.
За 10 минутна жега на AC/DC албум :D радиатора почти не си промени температурата. Извадих една линия и грубо сметнах площта му - 2 000кв.см На една интеграла и е необходим 600+кв.см.
И тук вече към твоята препоръка :) Да, може да използвам идеята, но ако установя след тестовете, че радиатора загрява и има нужда от активно охлаждане. Ако пасивното е достатъчно, ще спестя излишния шум от вентилатора.

Работи, но как, като го свържа на моите колони и послушам няколко часа на различни стилове музика, на няколко филма, ще преценя най - добре как се представя.
Все пак, не го правя само за музика, а и за филми - 50/50.