Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #165 -: Ноември 03, 2017, 10:39:07 10:39 »
Последното е музикална кутийка за терасата да  ;D
Иначе все още не съм оправил шума от мотора, но поне няма увеличение.
Когато свалях скоростна кутия преди месец забелязах, че има аксиален луфт на коляновия вал и трябва да се сменят аксиалните пластини. Предполагам, че може и от тях да е това чукане.
Иначе колата припушва само когато пускам по-дълго време някой байр и мисля, че е от гумички на главата.
Друго ме мъчи в момента.
Колата върви прекрасно когато е студена. Не забива и няма никакво забавяне. Ускорява до максимални обороти прекрасно.
Обаче щом достигне работна температура 80-90 градуса и почва да тъпче на високи и някой път не може да се изфорсира докрай. Прави едно пр пр пр (като ограничител на оборотите) и забива муцуната.
Това ме навежда на мисълта, че сместа най-вероятно е богата...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5361
  • Профил
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #166 -: Ноември 18, 2017, 05:29:09 17:29 »
Дай снимки на свещите след 20 минути каране. Караш извън града, последните 5 минути предизвикваш ефекта, освобождаваш от скорост, гасиш, отбиваш и вадиш свещите за снимки. Много внимавай.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 525
  • Профил
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #167 -: Ноември 20, 2017, 08:54:31 08:54 »
Да,снимай свещите,състоянието им е ориентир за това,какво се случва в цилиндъра.Тъй като колата е на газ,предполагам ще бъдат сиви до бели,вероятно с малко наслагване по електрода ако гори масло.Дори и с богата смес на газ свещите могат да са сиви до бели на цвят.Това,което е споменато като симптом - работа като на регулатор - мисля,че е заради липса на искра заради пробив.Често срещано,когато свещите загряват повече от необходимото за нормалната работа,на този двигател му са нужни свещи с топлинно число поне 6 по стандарта на Бош.Кабелите са до изпускателя,загряват се значително и също може да са причина.И свещите,и кабелите увеличават съпротивлението си при загряване.С увеличаване на пълненето на цилиндъра се увеличава и напрежението на вторичната верига на бобината,защото пробива между електродите на свещта е по труден.
Мисля,че проблема е електрически.
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #168 -: Ноември 21, 2017, 01:07:48 01:07 »
Ами честно казано може наистина да се получава някакъв пробив ама е по-скоро минимален. Карам на 0,9мм свещите ама ще ги сменя и ще ги направя на 0,6-0,7мм догодина.
Иначе с този изпускател е цяло геройство да се извадят свещите, освен тази на 1ви цилиндър.
Като топлинно число мисля, че са достатъчно студени: NGK BP6ES или BP7ES.
https://www.ngk.com/product.aspx?zpid=9413
Както и да е поиграх си с изпарителя и сега работи почти перфектно  ;D Вече не прави така, а само понякога на пълна газ на високи се получава едно тъпчене, което отдавам на качеството на пропан-бутана.
Също така изравних изпарителя преди кулера и сложих малко по-твърда пружина на Бов-а, че стоеше напълно отворен на празен ход и при леко отворен дросел.
Доволен съм за момента. Замислям се за повече бууст.
Поздрави!
« Последна редакция: Ноември 21, 2017, 01:29:03 01:29 от illest »

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 525
  • Профил
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #169 -: Ноември 21, 2017, 07:40:05 07:40 »
Е,явно проблема е бил с горивото щом си оправил прекъсванията.
Свещите ти са подбрани добре като топлинно число,отговарят на число 6 по стандарт на Бош, ngk bp7 отговарят на число 5.
Успех и безаварийно шофиране

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5361
  • Профил
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #170 -: Ноември 21, 2017, 09:33:12 09:33 »
0.9 мм луфт на свещта е много за турбо, че и със запалителна система с прекъсвач-разпределител.

Настройката е подобрила електропроводимостта на сместа. Сега пък може нещо друго да се обърка.

Докато си със старите свещи пробвай луфт 0.5 мм и обогатявай сместа докато това води до повече мощност и накрая върни малко.  ;D
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #171 -: Ноември 21, 2017, 10:27:19 22:27 »
То и за газ си е много 0.9 пък газ със турбо е почти сигурен проблема със прекъсвания и заглъхвания . Като захапе енергията на искрата е брутална при такава хлабина , но и брутално натоварва кабелите и делкото . Нещо от рода на 0.7 най-много е добре за да няма тия лагове  . Вероятно не се усеща толкова тоя проблем поради ниския буст и  заради разреждането на мотора .
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #172 -: Ноември 22, 2017, 08:22:26 20:22 »
Ясно  ;D
Значи догодина слагам по-студените BP7ES на 0.6мм.
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #173 -: Ноември 28, 2017, 11:50:20 23:50 »
Колеги ми споделиха от опит, че с по-топли свещи колата тръгвала доста по-добре(най-осезаемо на атмо режими). Сиреч от NGK 6 на NGK 5 примерно. Та тотално се обърках какво да правя хаха.
Иначе открих интересен и може би оптимален вариант за турбо + газ.
Дросел от м10б18 ставал почти перфектно на шпилките на всмукателя.

Слагам си една нормална газова плочка преди него, и би трябвало да имам лесна за настройка система с оптимален смесител. Единствено не знам колко мм е дросела, но предполагам ще е напълно достатъчен.
Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5361
  • Профил
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #174 -: Ноември 29, 2017, 09:40:23 09:40 »
Звучи ми като измишльотини.
По начало в групата на Москвич във Фейсбук има много неверни съвети и твърдения. Отделно практиките по ремонт и поддръжка са под всякакъв санитарен минимум.
За съжаление повечето такива коли се поддържат и експлоатират по икономическа необходимост, а не като вещи на лукса.
Аз бих сложил Бош ir Fusion с ПВМ и по-силна бобина - има тема във форума. Щом 2jz тръгна повече с тях, значи и на москвича ще му харесат. Т.е. щом в съвършена горивна камера правят разлика, какво остава за несъвършена.
Свещите са отворени отпред и са с голяма и тлъста искра с повърхностна въздушна междина.

За по-топли свещи на турбо няма да коментирам.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 525
  • Профил
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #175 -: Ноември 30, 2017, 09:45:48 21:45 »
Илест,ако смениш свещите си със същия тип,но по-топли,няма да усетиш никаква разлика в атмосферен режим,хеле па на газ.Подборът на топлинно число е според нуждата от самоочистване на нагара по свещта,но без излишно загряване на изолатора на централния електрод,за да няма гореща точка,от която да се възпламени горивната смес преди да се появи искрата. Като гледам изображения на свещите,които Тошко е сложил на колата си,това трябва да са свещи с пълзяща искра.Този тип свещи наистина биха подобрили атмосферния режим заради по-дългата  си искра (по-стабилно възпламеняване) от една страна и от друга страна благодарение на 4-те си електрода,искрата прескача към този страничен електрод,където е по-малко съпротивлението (по-богата на бензин част).
Оооо... ти нямаш бензин.При теб сместа е много по-хомогенна отколкото на бензин.4 електрода ще увеличат живота на свещта,но ще се наложи обаче да намалиш малко междуелектродното разстояние,защото хем под буст,хем и на газ искрата запалва сместа по-трудно.Иначе тия свещи ми харесват,за теб с число 6 по означението на Бош.
Мисля,че топлинното число на свещите ти сега е добре, 0,7мм между електродите на сегашните ти свещи би трябвало да е най-добре като компромис между обезпечаване на искра и големина на искрата.По-малко разстояние ще увеличи периода на задържане на пламъка заради по-късата искра.
Поставяне на смесител (нормална плочка) с отвор 32мм ще доведе до по-добро дозиране на горивото в ниски до средни обороти за твоите кубици на двигателя,а 35мм или малко повече ще ти позволи малко по-добро пълнене под буст на високи обороти.Двигателят ти не работи оптимално заради липса на коректен аванс,тъй че ако слагаш плочка,слагай по-голямата - 35мм,ще си настроиш празния ход и малките товари само по гориво.
Ако бобината ти е със съпротивление около 3 ома на първичната намотка,замяната й с по-нискоомна (0,5 ома) ще иска и комутатор,осигуряващ време 3,0-3,5мс за зареждане.
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #176 -: Декември 01, 2017, 05:07:26 17:07 »
Малко лирично отклонение за свещите .
Запалителната свещ работи в комплект с бобината , затова се разглежда заедно с нея . Разстоянието на електродите влияе изключително много на искрата , колкото е по-голямо разстоянието - толкова е по-високо пробивното нарежение и съответно по-голяма енергията на искрата .  Колкото е по-малко разстоянието толкова по-лесно пробива искрата но няма енрегия защото напрежението на пробив е ниско . Целта е да имаме възможно по-голяма енергия на искрата но същевременно да имаме и стабилна искра - това се постига с разни пинизи като добавяне на разни метали в електродите и специалната им форма за да може да се увеличи разстоянието и да работят стабилно  . Такива рейсинг свещи обикновено имат силно заострен централен електрод с добавка на редкоземни елементи платина илидий волфрам и подобни . Многополюсните свещи са свещи за хора които не се занимават с подръжка . Слагаш и забравяш понеже като се износи един искрата отива на другия електрод . Това са свещи за автомобили от които не се очаква нещо повече от ежедневно придвижване . При тях липсва заострения централен електрод . За турбо апликации са препоръчителни свещи със потопен централен електрод за да не се отвява искрата от горивно въздушния поток в камерата , също с възможно най-голяма енергия на искрата . Компромиса между всички изисквания се подбира опитно за конкретен мотор . За газ е добре едно топлинно число повече заради по-голямото топлинно натоварване от газта . Тоест по-студена свещ а не по-топла . Когато свеща е по-топла , електродите може се загряват до степен да предизвикат детонации , така работят моторите със подгревна свещ . При тях има спирала която само при палене се нагрява с ток , после се изключва напрежението и тя остава нагрята само от горивния процес и пали сместа при компресиране като дизел . Този ефект е абсолютно противопоказен при съвременен бензинов мотор . За атмосферен мотор на газ хлабина от 0.7-0.8 е напълно нормална , а на бензин 0.8-0.9 примерно . При турбо апликации хлабина от 0.6-0.7 считам за нормална . Може да се експериментира и със някакви по-специални свещи и увеличена хлабина но критерий трябва да си режимите под буст . В атмосферен режим обикновено увеличената хлабина прави мотора по-рязък и пъргав но под буст тоя ефект изчезва и почват мисфайери .
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #177 -: Декември 01, 2017, 06:26:35 18:26 »
За топлинното число, няколко заводски турбо автомобила съм карал, и за всички се препоръчваше нормално NGK 6, и 7 за най-наточените от завода версии. Екстремистите по форумите на налягания ок 2 бара караха с 8-ци. За бензин ми е направило впечатление че обикновено препоръките са 0.7-0.9 за бобина/и с кабели и 0.8-1 за COP.
Авторе, няма ли вариант за някакво поне електронно запалване, и да му сложиш един програмируем ТАП (аванс процесор), от тези дето се ползват за АГУ, може да постигнеш теоритично доста добър контрол на аванса, демек и доста по-оптимизирана работа на мотора. А най-доброто, което можеш да направиш е да сложиш мегаскуирт, който командва всичко + дюзи за газов инжекцион. Даже ако ти се занимава и инвестира можеш да направиш предполагам първия в света москвич с ГИ течна фаза, което е бест ъф дъ бест.
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #178 -: Декември 01, 2017, 06:46:56 18:46 »
С топлинното число трябва да се внимава , градацията при бош дензо и нжк мисля че е обратна . Отделно 7ца бош не съответства на 7ца нжк
Re: Москвич - турбо проект(low budget), избор на турбина?
« Отговор #179 -: Декември 01, 2017, 07:11:25 19:11 »
За момента не мисля да слагам мега и инжекция понеже и така съм доволен. По-скоро искам да оптимизирам колкото мога смесите и авансите на сегашната конфигурация :)

Явно сегашните ми свещи си отговарят на Бош 6-7 топлинно число, като трябва да си намаля разстояннието. Ще ги оставя 0,6-0,7. Не мисля, че имам нужда от многополюсни свещи. Даже съм останал с впечатлението, че не работят хубаво на газ и на стари мотори.
Дросела от м10б18, който показах по-горе е със диаметър 45мм, което според мен е добре.

Практиката показва, че колкото по-малък е смесителя толкова по-добре работи колата(в атмосферен режим и бууст).
Мисля да пробвам смесители 28, 30 и 32мм.


Иначе съм си с безконтактно електронно запалване, което работи без проблеми. Аванс на ПХ около 21 градуса като максимално стига до към 31-2 градуса. Няма детонации, но мисфаяър може и да има заради разстоянието на електродите.
Поздрави!